Nem akartak mentőt küldeni az eszméletlen nőhöz

2015.09.15. 08:11

24289_fejfajas-625-d0001acf59f4d1362facc.jpgA feleségemnek egyébként súlyos agyrázkódása volt, ráadásul a fejét ért seb is elég mélyre sikeredett, így nem engedték haza, csak több nappal később. Vagyis valóban kórházi ellátásra szorult, tehát nem szórakozásból kértük mi a mentőket, hogy legyenek kedvesek segíteni nekünk. Mégis látatlanul úgy döntöttek kétszer is, hogy nem tesznek eleget a kérésünknek.

Tisztelt blog!

 

Olvastam legutóbbi cikküket a mentők lassú reagálásáról, sajnos velünk is történt hasonló augusztusban. Biciklizni voltunk, amikor baleset érte a feleségemet. Megcsúszott és egy kisebb lejtőn elveszítette az irányítást és lerepült a bicikliről. Elég nagyot esett, így mondanom sem kell, megijedtem, amikor láttam, hogy vérzik a feje és az eszméletét is elveszítette egy rövid időre. Hozzáteszem, természetesen bukósisakban tekertünk, mindig igyekszünk megelőzni, illetve kiküszöbölni az esetleges baleseteket, ennek ellenére megtörtént a baj. Az eszméletvesztés nem tartott szerencsére sokáig, talán, ha fél perc lehetett, de tudtam, hogy azért ez nem tréfadolog, így hívtam a mentőket.

 

Háromszor kellett beszélnem velük, mindhárom alkalommal el kellett mondanom részletesen a történteket, ugyanis az első két esetnél érdemben nem voltak hajlandóak segíteni. elmondtam, hogy mi történt, hogy vérzik a párom feje és azt is, hogy bár fel tud állni segítséggel, de a balesetnél elveszítette az eszméletét és finoman szólva sincs jó állapotban. Az első beszélgetésnél annyit tanácsoltak, hogy menjünk haza és pihenje ki a feleségem a történteket. Ugyan magyaráztam, hogy szerintem azért ennél többről van itt szó (vérzés, ájulás), de konkrétan belém fojtották a szót, majd megszakadt a vonal. Másodszor sem volt nagyobb sikerem, ekkor annyit mondtak, ha nem lesz jobban a nap folyamán (mitől lett volna?), vigyem be kocsival a területi kórházba. Végül megpróbáltunk haza indulni, de ez biciklit tolva, vérző fejjel és szédülésekkel tarkítva nem ment épp zökkenőmentesen. Így harmadszor is telefonáltam.

 

24289_fejfajas-625-d0001acf59f4d1362facc.jpg

Lehet, hogy én szúrtam el az első két esetben, mert túlságosan kedvesen, udvariasan igyekeztem a segítséget kérni, harmadszor sokkal határozottabb voltam. Ugyan ismét próbáltak lerázni, mondván nem indokolt a mentő küldése, de már eléggé ki voltam akadva, így semmiképp nem voltam hajlandó beletörődni, hogy elutasítják a bajba jutottak segítségkérését. Ezért mondtam, hogy már kétszer telefonáltam, hogy a feleségem állapota továbbra is aggasztó és mindenképpen küldjenek orvost és kocsit, ellenkező esetben jogi lépéseket fogok tenni. Így hát sikerült elérnem, hogy bő 20 perccel később megérkezett a segítség.

 

A helyszínre érkező mentők tényleg kifogástalanul bántak a feleségemmel, sőt, még meg is jegyezték, hogy jól tettem, hogy értesítettem őket. Nem számoltam be nekik arról, hogy ez komoly erőfeszítésbe került, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy nem tartották fontosnak a bejelentésünket a központban. A feleségemnek egyébként súlyos agyrázkódása volt, ráadásul a fejét ért seb is elég mélyre sikeredett, így nem engedték haza, csak több nappal később. Vagyis valóban kórházi ellátásra szorult, tehát nem szórakozásból kértük mi a mentőket, hogy legyenek kedvesek segíteni nekünk. Mégis látatlanul úgy döntöttek kétszer is, hogy nem tesznek eleget a kérésünknek.

 

Vajon ez így helyénvaló? Ezt simán le kell nyelni? Jó, persze, az ember látva és mérlegelve a helyzetet, tud változtatni, hogy célt érjen, ahogy én is módosítottam a hangnemen. Ugyanakkor mi történik azokkal, akik kétségbe vannak esve, vagy alapvetően nem tudnak így reagálni stressz okozta környezetben? Nem könyörögni kell, hogy kijöjjenek, hanem minél határozottabban, elszántabban lépni fel, csak ez lehet a hatékony.

 

János

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsakMintTe 2015.09.15. 12:04:39

Ez milyen cím? A fél perces eszméletlenségből hogy lett folyamatos?

asztalosani 2015.09.15. 13:30:45

pfff..

közben a város másik végén egy szívinfarktusos beteg meghal, mert neki valóban szüksége lett volna mentőre, gratula.

az egyik eü-s barátnőm tavaly nyáron szintén a biciklijével perecelt egy kurv@ nagyot. eszméletét vesztette több percre, felszakadt a homloka, térde melyből dőlt a vér, eszmélethez térését követően jelentős szédülésre és fej mozgásterének jelentősen beszűkülésére panaszkodott, továbbá nem tudott önállóan talpra állni, és kinyújtani a kezét. NEM HÍVTUNK MENTŐT, mert mondta: nem kell! külvárosból hazatoltuk a bicikliket, hazament, le lett ápolva sérülése és ledőlt. másnap reggel jelentősen felduzzadt néhány testrésze, így irány a bal.ambulancia: fej - térd sérülés átkötése, + tetanus oltás, 4x csonttörés (!!!) kulcscsont törés, alkar törés, csuklótörés, bordarepedések, vállficam + jelentős medence-, térd zúzódás és agyrázkódás. nem nyafogott!!! nem lett mentő hívva. pedig ő valóban megérdemelte volna!

kedves János!
nem is értem ilyen esetben miért nem hívtatok egy taxit???
eszméletéhez tért a feelségeD?
igen.
gyanítható gerinctörés van-e?
nincs.
van-e nyílt törése?
nincs.
akkor:
a beteg szállítható -) taxi hívás -) bal. ambulancia, vagy SBO.
vagy ennyire sajnálod a feleségedtől azt az 1000-1500 forintot?

ha minden eséshez mentőt hívnának, akkor az óvoda, játszótér környékén lennének a mentősök 0-24-ben-

zsázsika 2015.09.15. 14:11:35

@asztalosani:
kEdves asztalosjani, csak gratulálni lehet a szerzőnek, hogy ragaszkodott a mentő kihívásához. Pont. Orvos vagyok, olyan területen, ahol éppen elég hasonló sérültet látok . Igaza volt. Sajnos, az egészségügyis barátnőjüknek nem volt igaza. Egy eszméletvesztéses fejreesés pillanatok alatt tud igen komoly, életet veszélyeztető állapotba átmenni, ezt kívülről nem lehet eldönteni, csak CT-vel vagy kórházi megfigyeléssel. NEm egyszer, nem is kétszer láttam már tragédiát , maradandó , súlyos sérülést abból, hogy nem idejében került orvos elé a beteg. Ahhoz külön gratulálok a posztolónak, hogy mindez bukósisakban történt, ha nem, akkor lett volna igazán nagy baj....

evo8 2015.09.15. 14:34:57

@asztalosani:
Csak gratulalni tudok, hogy egy "felholt" serülttöl kerdezi meg mire van szüksege?! " NEM HÍVTUNK MENTŐT, mert mondta: nem kell!" ez jo...:)
Tovabba, ahogy irja is a serüleseket, elegge felre lett a hölgy allapota diagnosztizalva, es, hogy ezt nem vette eszre, ujabb gratula! Bar, azt nem ertem, akkor minek vitte ambulanciara, hiszen " nem nyafogott!!!" Remelem mas balesetekhez nem Ön fog elsönek odaerkezni!

shred 2015.09.15. 14:55:24

Elvileg nem szükséges mentőt hívni, ha az ájult beteg magához tér és nincsnek panaszai, de az esetben leírt kombinációnál (fejsérülés, eszméletvesztés, későbbi szédülés) egyértelműen kellett a gyors segítség. Fejet ért traumánál nem viccelünk, szerintem a diszpécserek gyorstalpalón betanított kisegítők lehettek.

Advanced Flight 2015.09.15. 15:00:26

Szomorú, hogy ebben az országban a "jogi lépéseket fogok tenni" olyan varázsszó, amely 10 esetből 9-szer működik és megoldja a problémát (erről én is tudnék mesélni, bár nem ilyen fajsúlyú üggyel kapcsolatban).
Tényleg mindenkinek vaj van a fején?

Braincelle 2015.09.15. 15:16:51

@zsázsika:
Hát nem tudom, én magamhoz biztosan nem hívnék, de orvosként meg nem vállalnám fel, hogy ne a mentőhívást tanácsoljam.

she_wolf 2015.09.15. 16:00:16

Nem igazán magukkal a mentősökkel lenne baj, hanem a diszpécseri szolgálat tagjaival. Igaz, hogy elvileg szakképzett emberek ülnek ott, akiknek valóban tudniuk kell, hogy mikor indokolt a mentő kiküldése, és mikor engedhető meg, hogy a beteg saját lábán, később, és a többi....Volt már ebből vita itt.
@Advanced Flight:
Mert egy esetleges feljelentéstől, pertől félnek, mint a tűztől. Csak ennyi.
Bár ehhez is kell némi előzmény, mert nem mindenki indít csípőből azzal, hogy "beperelem", csak amikor már a szép szó nem használ.
@asztalosani:
ancika drága! Hun vótál tennap? Ja, gondolom, megint közvélemény-kutattál. Hiányoztál ám! Tudtalak volna hiányolni ma is, de ne legyünk mohók, ugyebár.
Eü.-s barátnőd(?) típusa érdekelne, hogy ő még a T-800-as, vagy a továbbfejlesztett változat? Még jó, hogy a CPU-ja sértetlen maradt. Az ő történetét melyik ujjadból szoptad? Mert a sztorid valóságtartalmát illetően súlyos kétségeim vannak.
Ancika drága! A poszter zsebében (és senkiében!) nem turkálunk, bunkó szokás. Csak mert semmi közöd hozzá. Ja, "tetanus oltás" pedig nincs, de hát neked magyarázzam?
@Braincelle:
Nagyon örülök Neked!:) Azért ha Veled ilyesmi történne a körülmények mérlegelése után és az öndiagnózis függvényében döntöd el, hogy kell-e segítség, vagy sem.

Braincelle 2015.09.15. 16:18:04

@mig54:
köszi :) az is igaz. én vállalnám a kockázatot, de legalább tudom, hogy milyet.

she_wolf 2015.09.15. 16:35:23

@Braincelle:
Ez kétségtelen. Legalábbis azok alapján, ami tudható itt Rólad:) Egyébként a vérző fejsebet csak kevesen tekintik komoly dolognak. És ömnagában valóban említésre sem méltó. A megszédülés megint csak. Egy hányinger nagy kaland, mint ahogy a homályos látás, vagy egyéb tünet. Ezeket nagyon gyakran külön-külön is megmagyarázza magának az, aki sérülést szenved, és nem egy orvoshoz járogatós típus.
De ha ezeket, plusz a le nem írtakat egészében tekintjük, szépen kirajzolódik az agyrázkódás képe. Amivel viszont nem hátrány szakorvoshoz fordulni.
Ezért lenne jó, ha a diszpécserek kicsit jobban odatennék magukat egy-egy bejelentéshez.

asztalosani 2015.09.15. 18:01:28

@zsázsika:
árnyékra vetődtél, ugyanis a balesetin dolgozik ORVOSKÉNT az illető. :D

" Egy eszméletvesztéses fejreesés pillanatok alatt tud igen komoly, életet veszélyeztető állapotba átmenni, ezt kívülről nem lehet eldönteni, csak CT-vel"

na egy újabb okostojás, aki minden buksibeütésre százezres nagyságú CT-t ír ki (na ezért vannak évekig tartó várólisták, mert a műtétere egyéb beavatkozásra már nem jut zsééé) , mint mig valamelyik napi beszólása, miszerint a HO-hoz érkező betegeket kötelezően el kell küldeni laborba (cöcöcöcö) és a többi agymenése... csak röhögni és csak gratulálni tudok neked is!
:-D
kettős látás, hányinger, hányás, álmosság, fülcsengés, nyílt koponyatörés, szivárgó liqour ...stb. ezek nem állnak fent a fenti esetben ezért nem kellett volna mentőt hívni. (ezzel nem azt mondom, hogy ne lássa orvos, de indokolatlan a mentők hívása vö. szívinfarktus, gerinctörés, artériás vérzés, nyílt törés, stroke...stb.)

"orvos vagyok"... "
ja persze én meg a húsvéti télapó vagyok. :-)
vagy vállald fel a teljes nevedet, a valós beosztásodat és a fényképedet, vagy ne gyere olyannal hogy orvos vagy. minimum egy orvos ezt itt már megtette, és érdekes ő nem mondott olyan sületlenséget, hogy minden fejsérülés esetén ct kell.

"NEm egyszer, nem is kétszer láttam már tragédiát , maradandó , súlyos sérülést abból, hogy nem idejében került orvos elé a beteg."
ismételten a húsvéti télapó vagyok...
amúgy mindenki látott már többször is tragédiát, elég csak bekapcsolni a híradót 3:) nem kell menőzni.
ismét csak gratulálok! 3x hívta ez kb. minimum 1 órát jelent. taxit hívva 30 percen belül már kórházban lett volna az illető! CSAK GONDOLKODNI KELLENE!!!!! a telefonba is elhangzott, hogy ha rosszul van akkor később vigye be kocsival. a mentő nem taxiszolgálat. nem erre lett kitalálva, ráadásul volt ott egy hozzátartozó is, nem volt más alapbetegsége...stb.

asztalosani 2015.09.15. 18:06:27

@mig54:
b@s*ki, ha ennyire "értesz" az orvosláshoz (amiről nap mint nap tanúbizonyságot adsz) akkor menj diszpécsernek!
XD

asztalosani 2015.09.15. 18:09:11

@evo8:
nem lehetsz ennyire értetlen.
1. bal. ambulanciát fel lehet keresni a balesetet követő nap is.
2. eltörtek a csontjai. szerinted azt mégis hogyan kezelik??

kérlek ne válaszolj a kérdésre, csak költői volt.

légy oly kedves nem velem leállni vitázni, mert lehet hogy egyszer összefutunk 3:)

she_wolf 2015.09.15. 18:52:08

@asztalosani:
Eszemben sincs! Meg képesítésem sincs hozzá. Nem úgy, mint neked, aki mindent kellő alapossággal megszakértesz. Hogy is szoktad mondani? "Cöcöcö? Az megvan már, hogy "szükség esetén"?

Ez meg kimaradt, vakegér?:
"A feleségemnek egyébként súlyos agyrázkódása volt, ráadásul a fejét ért seb is elég mélyre sikeredett, így nem engedték haza, csak több nappal később."
Több napra kórházban tartották. Ebből lehet a későbbieket feltételezni. Illetve neked nem, mert logikusan gondolkodni, eseményeket a maguk folyamatában átlátni nem tudsz. Többek között.
A napokban te ugrasztottad volna a mentősöket egy lázas, köhögő emberhez "ha annyira szar állapotban van", most meg egy traumáshoz felesleges a mentő, szerinted.
Szerintem meg következetlen vagy, mint mindig.
Miért kellene itt bárkinek is a teljes nevét és arcát felvállalnia? Mert te, a húsvéti télapó, a sötétben egy bokor alatt lapulva ezt követeled?
Gondolom, most @evo8 is összecsinálta magát félelmében, mert jujj mi lesz, ha összefutok eszelősanival! Burkoltan fenyegetőzől? Pofátlan vagy, remélem, legalább ezt tudod magadról!
Ahhoz, hogy itt bárki is komolyan vegyen téged, át kellene esned egy kompetencia(fel?:D)mérésen. De valószínűleg könnyűnek találtatnál, ha megmérettetnél.
Bocs, most tényleg szemét voltam:)

forge 2015.09.15. 19:27:01

@asztalosani:

-felszakadt a homloka
-térde,melyből dőlt a vér
-jelentős szédülés
-eszméletvesztés
-önállóan felállni nem tudott

másnap mégis csak bemegy a baleseti ambulanciára ahol is kiderül,hogy:

-kulcscsont törése van
-alkartörése van
-csuklótörése van
-a bordái megrepedtek
-a válla kificamodott
-jelentős medence zúzódása van
-jelentős térd zúzódása van
-és agyrázkódása is

Ráadásul nem is 'nyafogott.Élénk nagyon a fantáziád,csak tudod ahhoz (én is azt mondom)nem kell minden esetben orvosnak lenni,hogy az ember ilyen képtelen történeteket ne vegyen be.Ha egy mezei ember vagy egy orvos így összetöri magát az 100%-ék,hogy gyalog nem tud hazamenni,nem bírja ki az egyre erősödő fájdalmakat egy egész éjszakán keresztül,biztos benne,hogy több csontja is el van törve,és azonnal/bárhogyan is de kórházba megy.

evo8 2015.09.15. 20:12:54

@asztalosani:
Ha egyszer véletlenül összefutunk, akkor mi lesz? Szerintem semmi, max vitatkozunk.
Meg lehet nyugodni, nem kell itt ezerrel pörögni!

@mig54:
Kössz a bíztatást! :)

she_wolf 2015.09.15. 20:36:45

@evo8:
Igazán nincs mit!:)
Ne vedd komolyan amiket írogat, bolond lukból bolond szél fúj:)

asztalosani 2015.09.15. 20:50:43

@forge:

pedig elhiheted, hogy saját lábán ment haza (= lett hazakísérve a gyengébbek kedvéért). és ha tudnál szöveget is értelmezni mint írtam: egyedül NEM tudott felállni, ami nem azt jelenti, hogy menni is képtelen volt. a felső testi csonttörései pedig irrelevánsak a járóképességtől. és a gyengébbek kedvéért: az alkarja fel lett kötözve egy hosszú ujjú felsőrész által (a bicikliét mást tolta) , és a nyaki mozgáskorlátozottság pedig a kulcscsont töréséből eredt.
pl.: adrenalin hatása is biztos rátett egy lapáttal a fájdalomérzet elnyomására, de ezek szerint neked nem volt soha eltörve semmid, hogy tudd: a törött felkötött csont azért annyira nagyon nem fáj (mint mondjuk egy idegölés a fogászaton érzéstelenítés nélkül, vagy éppen agyérgörcs, vagy egy súlyosabb szívinfarktus, perforált vakbél...stb) , mint te azt most elképzeled (max ha éppen szilánkosra törik, éppen csavarodva hasad szét a csont, vagy éppen nyílt törésed van, illetve a törés pillanatát kivéve). egy kificamodott izület sokkal jobban fáj. és igen, néha jobb várni egy napot, mert pl.: csonttörés esetén nagyon szépen kirajzolódik az esetek igen nagy százalékában az adott terület érintettsége. (felesleges rtg sugárzás kivédése)

és tényleg nem nyafogott, hogy jaj istenkém ide nekem a mentőt, mert a halálomon vagyok mert voltam olyan béna leestem a bicikliről, pedig elhiheted a feje baromi nagyot koppant az aszfalton. brrrr.... rossz rá még visszagondolni is.

asztalosani 2015.09.15. 20:51:24

@evo8:
te kis optimista... 3:)
majd meglátod!

she_wolf 2015.09.15. 21:43:41

@asztalosani:
Hú de gyenge...harmatgyenge:(
Idáig bűzlik a magyarázatodra száradt verejtéked.
"...irrelevánsak a járóképességtől..."
Ne használj idegen szót, ha annak a mondatban való alkalmazásával nem vagy tisztában.
Az irreleváns a releváns tagadó formája, olyasmit jelent, hogy jelentős(ég), vagy fontos(ság). Helytelen a -tól; -től toldalékkal való alkalmazása.
Magyarul: ne tudálékoskodj, ha még azt sem tudsz!:)
Én meg bocs, hogy most nyelvtannáci vagyok, de tényleg nevetséges a vekengésed, ahogy magyarázni próbálod a bizonyítványodat.
De tényleg, ez milyen már?:

"és a gyengébbek kedvéért: az alkarja fel lett kötözve egy hosszú ujjú felsőrész által (a bicikliét mást tolta)"

A bicikli alkarja azóta meggyógyult?:D

István 68 2015.09.15. 21:48:02

Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy az asztalosani milyen képzettséggel rendelkezik orvos ?

she_wolf 2015.09.15. 21:50:01

@asztalosani:
Mondom én, hogy burkoltan fenyegetőzöl:( Moderátor meg az ablakban, így megteheted. De azért nem árt ha tudod, meddig mehetsz el, ezért nem ártana egy jogásszal konzultálnod. Mert téged is előránthat valaki a bokor alól. Csak szólok.

she_wolf 2015.09.15. 21:51:42

@István 68:
Asztalosani nem orvos. Ő az egyetlen és megfellebbezhetetlen igazság!

forge 2015.09.16. 00:57:53

@asztalosani:

Nekem nincsenek szövegértelmezési gondjaim (várjál mert a röhögéstől nem tudok írni)de ez a sztori valahogy nem jön le nekem.
Egy bringa balesetet szenvedő hölgy össze meg vissza töri magát úgy,hogy egy autóbaleset kutyafasza ehhez képest,de nem kér az orvosi segítségből inkább hazacsúszik (mert menni nem nagyon tudhatott)lefeküdni.A dolog pikantériája,hogy a hölgynek orvosi végzettsége van-baleseti sebészeten dolgozik-de az meg sem fordul a fejében,hogy bezony több csontja is el van törve.Dől a fejéből,térdéből a vér,mozogni nem tud,a válla kificamodva,de az istennek sem akarja,hogy kolléga lássa.

-Az adrenalin pillanatnyilag nyomja el a fájdalmat,de nem órákra.
-Igazad van nekem még nem volt eltörve semmim,de viszont láttam már közvetlen közelről olyat akinek igen.A tag ordított fájdalmában pedig csak egy csont tört el: a lába.
-A vállficam olyan fájdalommal jár asztalosani,hogy azzal senki nem marad otthon ha van lehetősége arra,hogy kapjon orvosi segítséget.Ez a sztori egy akkora kamu mint ide Debrecen.Ugye nincs harag ezért?

forge 2015.09.16. 01:01:06

@István 68:

Ezt én már idén tavaszkor próbáltam megtudakolni tőle,de válasz nem érkezett rá.Aztán ahogy olvasgattam láttam más is próbálkozott előttem (utánam is)de választ még senki nem kapott.

neduddki21 2015.09.16. 01:37:56

@mig54: Most komolyan: nem lehetne ezt abbahagyni? Mármint a folyamatos piszkálódást asztalosanival. Merthogy most ezzel a kommenttel kezdődött, pedig asztalosani csak a véleményét írta le, erre való a fórum. Iszonyú fárasztó még olvasni is, kínos és kicsinyes, mindkettőtök részéről. Agyoncsapja a fórumot, lassan már olvashatatlan lesz emiatt. Hihetetlen, hogy felnőtt emberek képtelenek egymással normálisan kommunikálni. Ha feltétlen szükségét érzitek, intézzétek privátban.

she_wolf 2015.09.16. 01:39:56

@forge:
A mese habbal, meg a feltételezések, az ezer sebből vérző (hogy stílszerű legyek:D) kimagyarázni akarások...ez jellemzi őt.
Aztán mikor egyre jobban belegabalyodik saját magába, akkor eltűnik egy napra. Gondolom, akkor szokott túrni a régebbi kommentek között, és fogást találni azokon, akiket éppen cseszegetni akar, vagy önmagát igazolandó írást keres. Tény, hogy akkor jóval kevesebb hozzászólás születik, ezért felvetődik a gyanú, hogy fizetett troll:)

she_wolf 2015.09.16. 02:08:58

@neduddki21:
Én is komolyan írom:
én is csak a véleményemet írtam abban a hozzászólásomban, amire ezt válaszoltad.
Ha úgy gondolod, hogy ancika első hozzászólása egy vélemény, akkor megadom magam, mert nem tudnék úgy válaszolni rá, hogy meg ne bántsalak. Azt pedig nem akarom.
Arra azért felhívnám szíves figyelmedet, hogy nem velem van baja az itt kommentelőknek. Ezt láthatod akár e poszt kapcsán is, vagy az előzőekben. Nagyon sokban!
Én nem "piszkálódom" vele, csak abban stílusban nyilvánulok meg vele szemben, ahogy ő teszi ezt velem, ill. bárkivel, aki kétségbe meri vonni az ő szavait. Mert itt erről van szó. Jelesül: aki nincs velem, az ellenem van, én vagyok a törvény, és rend, amit én mondok, az úgy van, másoknak pofa be! Köszönöm, de én ezt nem vagyok hajlandó elfogadni! És ahogy láthatod is, mások sem, de az ő nevükben nem beszélhetek.

Ha összehasonlítod a kettőnk másokkal szembeni magatartását, akkor világosan látható a különbség, és az, hogy nem én megyek a forgalommal szemben.
Azt hiszem, ilyen szempontból nincs okod engem bírálni. Igen, a fórum véleménynyilvánításra való. És ancikát idézem. "kiírtad ide, így mindenki olvassa és mindenkinek lehetősége van rá reagálni".
Pontosan így teszek. Ne haragudj, de az én bögyömben ne fér el, ahogy másokat quasi lehazugoz.
És az sem fér el benne, hogy már az első hozzászólásában a poszter zsebében turkál, és kioktatja arról, hogy mit kellett volna tennie. Az pedig szöges ellentétben áll azzal, amit a mentősök mondtak a poszternek, illetve az eset folyományával.
A sztorizgatása egy kreált esetről meg egyenesen hajmeresztő firkálmány, nem vélemény.
Szerintem.
Ancika nem hajlandó velem privátban megbeszélni semmit, pedig törekedtem rá. Én elérhető vagyok bármikor, bárki számára, az e-mail címemet már nyilvánosan is kiírtam, többször is. Én nyílt sisakkal játszom, vele ellentétben.
Köszönöm, hogy elolvastál.

asztalosani 2015.09.16. 08:39:21

@forge:

1. mindenkinek más a SAJÁT fájdalomküszöbe, mindenki máshogy éli át a fájdalmat

2. valaki képes megérteni, hogy bizonyos csonttörés(ek) nem igényel(nek) mentős szállítást, így indokolatlanul nem terheli le ezt a szűk keresztmetszetű de igencsak drága forrást, főleg ha benne dolgozik kialakul benne olyan, hogy: nem hívatom magamra a mentőt, mert lehet másnak nagyobb szüksége van rá (természetesen ez csak akkor alakul ki az emberben ha BENNE dolgozik és TALÁLKOZIK valóban sürgős esetekkel pl.: fejből / arckoponyából kiálló 20 cm-es zártszelvénnyel, szívinfarktussal, stroke-kal és még sorolhatnám )

3. szövegértelmezésed még mindig nulla. egészségügyi alapismereteid is még mindig nulla. mivel különbség van a felsőtest csonttörései és az alsótest csonttörései között: ugyanis a ft. cstörései abban különböznek az at. csonttöréseitől hogy biológiailag eleve tehermentesítve vannak, míg egy at.-i csonttörés a fellépő fájdalma a ráterhelt súly miatt jelentkezik legtöbbször (vegyünk most egy tipikus "normál" cstörést, ahol nincsenek elmozdult csontvégek) , addig egy ft. cst fájdalommentes is lehet, amennyiben azt nem terhelik. de törd el a kezed nyugodtan, meg a lábadat is, aztán majd gyere vissza és írd le hogy melyik fájdalmasabb. aztán állj kézen a törött kezeden és nyugodtan megoszthatod a tapasztalataidat azügyben., hogy az annyira fájdalmas-e mint a pl.: combtörés?

4. a ficamot példaként hoztam fel. ebből is látszik: szövegértelmezésed: nulla.
(nincs hari ugye?)

asztalosani 2015.09.16. 09:14:55

@neduddki21:
köszi, hogy ezt már te is észrevetted, bár mostanság már nagyon sokszor figyelmen kívül hagyom, ha belémkötve nekem írogat.

érdekességként: :D
volt két cikk pár hónapja: mindkettőhöz két különböző álláspontot írtam (az egyik a korábbi hsz-ával volt azonos), de mindkettőbe belekötött. szóval neki nem az a lényeg mit írnak, hanem az hogy ki írja, abba hogyan tud belekötni és hogyan tudja a többieket uszítani, hergelni
(amit amúgy sajnálok, mert úgy gondolom hogy ez a blog nem az a blog ahol ezt tűrni kellene)

______________________________________________________________________

@mig54:
"Ancika nem hajlandó velem privátban megbeszélni semmit, pedig törekedtem rá." (...)

soha nem kaptam tőle privátot, úgyhogy mindenki elképzelheti milyen lehet az általa hangoztatott "törekvés".
másrészről: nem is értem mit kellene lerendeznünk "privátban", hiszen ő kötözködik állandóan itt szaktudás nélkül. ha lenne szaktudás a hsz-i mögött szívesen vitáznék vele, de úgy gondolom ameddig az "alapfogalmakkal" sincs tisztában addig nincs miről beszélgetni.

"Én nyílt sisakkal játszom, vele ellentétben."
ez sem igaz.
nemrég megkeresett egy felhasználó priviben aki azt állította, te azt írtad neki priviben, hogy az egészségügyben dolgoztál. ezt követően ide a blogra többször is kiírtad, hogy semmi közöd nincs és nem is volt az eü.-höz, ugyanis soha nem dolgoztál benne* (amit nem is kellett volna kiírnod, mert minden egyes hozzászólásodról lerí). Így kérlek a jövőben ne hasonlítgasd a tudásomat a te K É P Z E L T tudásodhoz, mert NINCS értelme, így ezáltal annak sincs értelme, hogy versenyt űzöl már abból, hogy minden egyes szavamba belekötsz, így széttrollkodod a blogot. itt a blogon is nagyon sokszor mondták már, hogy tévedsz, nincs igazad (legutóbb ott a laboros példa, de mondhatnám a "köhögéscsillapítós" gyógyszerfelírási / vagy a vérvételre küldéses / kényszeredet is, hogy az mitől bukás ismét. de sorolhatnék sok mást is).

mig drágaság.
múltkor te kérted hogy kerüljük már ki egymást itt ezen a blogon. én ennek akkor eleget tettem és csak akkor írtam amikor nagy butaságot írtál ismételten. légy már oly kedves és a saját kívánságodat magadra is kötelező érvényűnek tekintsd

*aki szkeptikus dobjon rám egy pü-t, egyeztetek az adott felhasználóval és pü.-ben elküldöm printscreenelve.

asztalosani 2015.09.16. 09:21:28

@mig54:

LÉGY OLY KEDVES, HA NEM IS MIATTAM, DE A PRAXIS BLOG OLVASÓI MIATT
fogd már magadat vissza és ne trollkodj többet itt ezen a blogon, se velem, se mással.

she_wolf 2015.09.16. 09:56:08

@asztalosani:
Mással? Kivel "trollkodtam"? Veled sem "trollkodtam".
Szkeptikus vagyok, dobok rád egy pü-t, és egyeztessünk, hogy megkaptad-e?!
Mert milyen érdekes, hogy mindig, mindenki megkapta eddig, és én is megkaptam mindenkiét. Kivéve téged (és Despotát)
"nemrég megkeresett egy felhasználó priviben aki azt állította, te azt írtad neki priviben, hogy az egészségügyben dolgoztál. ezt követően ide a blogra többször is kiírtad, hogy semmi közöd nincs és nem is volt az eü.-höz, ugyanis soha nem dolgoztál benne"
Mikor írtam én ki ide a blogra, hogy nem dolgoztam az eü.-ben, és hogy soha, semmilyen közöm nem volt hozzá? Tényleg tegyük már rendbe a dolgokat, hogy tisztán lássunk, és akkor talán megszűnik ez az áldatlan állapot.
Ha elzárkózol a javaslatom elől, az téged fog minősíteni, nem engem.

"(legutóbb ott a laboros példa, de mondhatnám a "köhögéscsillapítós" gyógyszerfelírási / vagy a vérvételre küldéses / kényszeredet is, hogy az mitől bukás ismét. de sorolhatnék sok mást is)."
Akkor sorold, és végre rend lesz itt. Ez a példád pedig megint sántít, mert csak arról volt szó, hogy hol mi a gyakorlat. És beigazolódott az "ahány ház, annyi szokás" megállapításom. Egyébként érdekes, hogy pont azt a posztot hozod fel példának, amiben gyakorlatilag mindenki elküldött a fenébe, egyedül @mnika88 írt egy teljesen más szokásrendről. És amelyik posztra te reagáltál először abban a stílusban, ahogy azt már megszokhattuk tőled.
Ha bárki felhívja a figyelmemet a tévedésemre, azt meg szoktam köszönni. Ez eddig is így volt és a jövőben is így lesz.
Szóval várom, hogy mikor, kinek és hol tagadtam le az egészségügyis múltamat!

Nem gondolod, hogy álszent dolog, hogy a praxis olvasóinak érdekeire hivatkozol kiabálva? Nem tudom, ki fog eléd pajzsot tenni. Küldök neked privit:)

she_wolf 2015.09.16. 09:59:51

@mig54:
"Üzenetedet elküldtük."
Mondta a praxis üzenetküldője. Légy szíves ugyanúgy válaszolni!

forge 2015.09.16. 10:41:08

@asztalosani:

Igazad van asztalosani az egészségügyi alapismeretem nulla,de az alapok ismerete nélkül is sajnos azt kell mondjam,hogy ez a horrortörténet amit próbálsz példaértékű esetként beadni egyszerűen nem igaz.Kizárt.
Most ezzel a az általam képtelenségnek tartott történettel tulajdonképpen mit is akarsz bebizonyítani?

-Azt,hogy csak akkor hívunk mentőt ha leszakadtak a végtagjaink?
-Hogy az állítólag orvos barátnőd milyen faxa kis csaj,akinek gyakorlatilag medencétől felfelé mindene eltört,de a fájdalmait leküzdve (és a komoly sérüléseit nem figyelembe véve)azért nem hívott magára mentőt,mert a mentő máshova kell?

Melyik?

Asztalosani nekem nem a szövegértelmezésemmel van probléma,hanem a te stílusoddal,a példának felhozott nyilvánvalóan nem igaz sztorizgatásoddal,azzal,hogy megpróbálsz egészségügyi ismereteket beleszőni minden válaszodba gondolván,hogy ettől "szakemberré" válsz az olvasó szemében,ezzel a lekicsinylő válaszadásaiddal melyekkel ismétlem próbálod igazolni,hogy megkérdőjelezhetetlen szaktudással rendelkezel.Ugyanakkor ha figyelmesen átolvasom a válaszaidat akkor kitűnik,hogy szó sincs itt hatalmas egészségügyi tudásról,csupán egészségügyi alapismereteket ismételgetsz csak hosszasan.Semmi olyat még nem írtál ami olyan nagy "szakmai tudást" igazolna egy posztban sem,csak ezidáig ez senkinek nem tűnt fel ezek szerint.Nekem most feltűnt.
Részemről csatlakozom azokhoz akik nem válaszolnak a provokatív hozzászólásaidra,és a továbbiakban nem óhajtják kétségbe vonni az egyedülálló szakmai ismereteidet. (LOL)

Braincelle 2015.09.16. 19:13:21

@mig54:
Az agyrázkódás milyen szakorvosi ellátást igényel (a koponya CT-t leletező radiológuson kívül)?

she_wolf 2015.09.16. 19:21:45

Volt egy Kovács Krisztina, aki Carrie2014 néven futott, amíg be ne durcizott a kitiltása után, és bár lett volna rá lehetősége, nem tért vissza. Lehet persze, hogy ebben annak is szerepe volt, hogy a nekem írt privát levelét közzétettem itt. Nem kis döbbenetet keltett a még régóta gyakorló netezők körében is. Vannak, akik még emlékeznek rá:)

Tudod, akkor többen elgondolkodtunk azon, hogy az újonnan felbukkant asztalosani nem lehet-e azonos Carrie2014-gyel. Mert a stílus....tudod, az maga az ember. Ez még mindig élénken él többünkben, mint ahogy ezt @defné is megemlítette éppen mostanában.
Szóval te most megszólítasz engem, a nagy semmiből. Mert ki vagy te? Kovács Krisztina I-II? Vagy carrie2014? Vagy netán asztalosani? Nem szoktam én ilyenen agyalni, ballisztikus ívben leszarom azokat, akik után nyomozgatnom kéne, és hát ugye a Kovács Krisztina is egy gyakori név. De én öreg vagyok már ahhoz, hogy ilyen "véletlenszerű egybeeséseket" boncolgassak, és őszintén szólva nem is szórakoztat.
Szóval ez van. Ki-ki értelmezze a fentieket úgy, ahogy akarja.

Braincelle 2015.09.16. 19:22:45

Itt az a gond és az okozza a kétségeket, hogy a fejsérülés társulhat vérömlennyel az agyban, aminek lehet olyan a lefolyása, hogy a beteg magához tér, majd egy rövid, jó állapotú időszak (lucidum intervallum) után, amikor a vérzés már nagy, gyorsan eszméletét veszti és beavatkozás nélkül meghal.

Ez elég ritka, és jellemzően nem a biciklivel elcsúszásnál alakul ki.

A vérző fejsérülthöz a mentőhívást szerintem egyedül az ettől való félelem indokolja, ugyanis ha a beteg a mentőben lesz rosszul, akkor valamelyest több esélye van (nem sokkal, mert a mentő sem fog tudni segíteni, és kérdés, hogy mikor érnek be vele a kórházba, mikor teszik műtőasztalra; de elvileg hamarabb, mintha akkor hívnának hozzá mentőt, amikor már baj van).

Mindenesetre azért ha valaki elesik egy biciklivel, bukósisakban, pillanatos eszméletvesztést követően magához tér, majd éber és járóképes, akkor elég kicsi annak a valószínűsége, hogy épp most készült betörni a vére az agyába. (bocsánat ezért a pongyola mondatért). Nem tudom, mi a vonatkozó protokoll erre az omsz-nál, de egyszerűen létezik egy bajnak olyan alacsony valószínűsége, amire már nem okos dolog mentőt küldeni. Én szerintem egy vérző fejű, eszméletvesztett, magához tért traumás sérülthöz általában szoktak.

Én magamhoz nem hívnék. Máshoz küldenék, másnak mentőhívást tanácsolnék...
Hülye világ.

she_wolf 2015.09.16. 19:25:46

@Braincelle:
Gondolom, neurológusit. Ő vizsgálja a beteget gyanú esetén, diagnosztizál, és írja elő a terápiát. De ezt most miért tőlem kérdezed? Úgy hangzik, mint egy vizsga kérdés, én meg be vagyok cajva, hogy hányast kapok...

Braincelle 2015.09.16. 19:29:56

@mig54:
Azért mert ha nincs egyértelmű neurológiai tünete és a CT negatív, akkor nem indokolt semmilyen további vizsgálat, sem neurológiai vagy más.
Az agyrázkódás nem neurológiai diagnózis. És nincs is terápiája a pihenésen és a fájdalom csillapításon, hányinger csillapításon kívül.

she_wolf 2015.09.16. 19:33:52

@Braincelle:
Kérdés a laikus embertől: és az nem fordulhat elő, hogy felszíni vérzés, és koponyán belüli vérzés is van? Mert ha igen, akkor lehet, hogy ettől parázik az OMSZ.
A valószínűség meg tudjuk, milyen:(
Tényleg csak kérdés volt.
És hát agyrázkódást diagnosztizáltak a poszter feleségénél, valamint diagnózis után nem emittálták recepttel a kezében...(már ha mindez igaz, és miért ne lehetne?)

she_wolf 2015.09.16. 19:37:20

@Braincelle:
Passzolok, és köszönöm a választ!:) A poszter nem említette, hogy ki és milyen irányban végzett vizsgálatokat, csak azt, hogy a mentősök is azt mondták, okés, hogy hívta őket.

Braincelle 2015.09.16. 22:02:22

@mig54: persze, okés, és traumatológiai vizsgálat és koponya CT is indokolt.
De azért nehéz erről beszélni, mert jelentősen függ a baleseti mechanizmustól is.

Braincelle 2015.09.16. 22:03:56

@mig54:
Egyébként sok helyen minden ilyen beteget neurológusnak is megmutatnak, de azért ez rutinszerűen nem indokolt. Pontosabban: az agyrázkódás diagnózisához nem kell neurológus, ha komolyabbat kell kizárni, akkor igen.

she_wolf 2015.09.16. 22:35:57

@Braincelle: Világos, és érhető amit írsz, és köszönöm. Ezek az adalékok nagyon tudnak hiányozni akkor, amikor egy magamfajta próbál itt eligazodni. A közérthető, és valóban az esetről szóló, értelemszerűen felmerülő kérdések, és az azokra adott válaszok amik hiányoznak.
Az, hogy különbözőek vagyunk áldás és átok, mert éppúgy lehet belőle "csakazértis" harc, mint lehetőség arra, hogy különböző aspektusokból közelítsünk meg valamit.

she_wolf 2015.09.16. 22:47:49

A mentősököz visszatérve:

"Rosszabb az elvárt 15 percen belüli kiérkezés aránya a mentőknél, mint egy évvel ezelőtt - írja pénteki számában a Népszabadság az Országos Mentőszolgálat belső statisztikájára hivatkozva.
.
.
.
Az év első felében a mintegy félmillió sürgősségi hívásra országos átlagban az esetek 68-69 százalékában sikerült tartani a negyedórás normaidőt, a súlyos betegek hét százalékának ugyanakkor több mint fél órát kellett várnia. Tavaly még 72,5 százalék volt a negyedórán belüli célba érkezés aránya.

A legrosszabb helyzetben a közép-magyarországi régióban, a Bács-Kiskun és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők vannak, itt minden tízedik betegnek kell fél óránál többet várnia."
/Forrás: informed.hu/egpol_new/?article_hid=202368/

Braincelle 2015.09.16. 22:48:42

@mig54:
Nézd, én is újraolvastam ezt a történetet, illetve nem is kötözködni akarok, a mentő diszpécserrel folytatott beszélgetést sem hallottuk pontosan. Szerintem érthető, hogy ilyen helyzetben a hozzátartozó mentőt hív, indokolt is kórházba vinni, főleg ha olyan helyen vannak, ahonnan nem pár perc taxival a kórház, illetve ha vérző fejsebe volt még pluszba, annál inkább. Csak azt nem tudom ilyenkor soha, hogy milyen esetek voltak párhuzamosan, mert ahol megyénként néhány mentőautó van, ott kénytelenek osztályozni.
Az, hogy mihez milyen szakorvosi vizsgálat kell, az SBO/trauma feladata eldönteni, protokol és az adott esetet figyelembe véve. Alapesetben a traumatológián dolgozó orvosnak van kompetenciája tájékozódó neurológiai vizsgálatot végezni és dönteni.
Az meg, hogy melyik felsérüléssel kell kórházban maradni, csomó mindentől függ, tételesen. Egyrészt a trauma súlyosságától, másrészt attól, hogy a beteg otthoni felügyelete megoldott-e. A leírtak alapján ennek a betegnek nem volt "Súlyos koponyatraumája", mert ezt a kifejezést konkrét tünetek, sérülések esetén használják; de ezt persze nem várom a hozzátartozótól, sem a helyszínen, sem utólag, hogy ezt eldöntse.
Mindenesetre véletlenül sem akartam azt sugallni, hogy nem kell komolyan venni egy fejsérülést, szóval ha ilyen kicsengése van, azért bocsánat.

she_wolf 2015.09.16. 23:12:00

@Braincelle:
Ha egy beteg mentőt hív, általában kétségbeesett, és csak az esetek csekély százalékában tud úgy kommunikálni, hogy pár kérdés után eldönthető legyen, hogy szükséges-e kocsit küldeni, vagy sem. Ettől meg némelyik diszpécser a plafonon van. Nem minősítenék inkább, de úgy gondolom, némelyik jobban járna, ha az Elműnél fogadná telefonon a hibabejelentéseket. Némelyik, tehát nem általánosítok.
Ami Te nem tudsz, azt még nagyon sokan nem tudják Rajtad kívül, és ez nem is lehet kívánalom felétek. Szerintem. Csak a mentőközpont tudja, hogy mikor kit hova kell, vagy tudnak szállítani. Szintén szerintem:)
Rövidebb is lehettem volna, és írhattam volna, hogy ja, kérem, "sok az eszkimó és kevés a fóka". Még mielőtt ezt a hozzászólásodat olvastam volna, linkeltem egy szomorú cikket:(
És tudjuk, hogy az eü. minden szegmensében ez a helyzet.
Le merném fogadni, hogy megint azt a konzekvenciát fogod levonni, hogy Neked nem szabad olvasni a Praxist:) Nyertem?
(Azért ha a poszter valami csoda folytán megjelenne, érdekelne, hogy mi volt a zárójelentésben Dg.-ként megjelölve.)
Semmilyen vélt kicsengés miatt nem kell bocsánatot, elnézést kérned, én már megint nem értettelek félre, beszélgettünk. Kérdeztem, feleltél. Ennyi:)

asztalosani 2015.09.17. 12:33:14

@Braincelle: + a többiek....

én sem azt sugalltam, hogy nem kell komolyan venni egy fejsérülést, de gondoljuk már végig józan paraszti ésszel a FENTI történet:

1. valaki nagyon béna volt és taknyol egy hatalmasat a biciklijével (jó oké, van ilyen) +
2. beüti a buksiját, tán még vérzik is és tán még szédül is egy picit, tán még el is törte az egyik felkarcsontját, vagy csuklóját...stb.

amennyiben lábra tud állni akár segítséggel, vagy anélkül nagy eséllyel kizárható a súlyos gerincsérülés. (aki szakavatott az ki tudja zárni több módszerrel is hogy van-e súlyos gerincsérülése vagy sem ;-) )

3. tegyük fel nincs gerincsérülése.
4. tegyük fel hívod a mentőt. (tegyük egy kisvárosban laksz, van egy szem mentő: ők azt mondják menjetek haza, ha van valami baj későbbiekben menjetek be a kórházba. de a hozzátartozó csak fenyegetőzik perrel és csak kizsarolja hogy kimenjen a mentő)

1. kérdés:
mi a tökömet tud csinálni egy mentős egy ilyen helyzetben azon kívül, hogy taxisként felcsap és befuvarozza ingyeeeeen és bérmentve a kórházba???? hmmm? jó oké, talán lekezeli felületesen és gyorsan a felületi sérüléseket, aztán beviszi a kórházba ahol újból átkötik. gipszhez kőőőő röntgen, a röntgent kiértékelő szakszemélyzet, gipsz is kizárt hogy egy mentőbe meglegyen, és máskülönben is a gipszeléshez már megint egy másik végzettség kell....stb.

2. kérdés:
tegyük fel a város másik végében éppen szívinfarktust kapó 40-50 es pasi van.
tegyük fel a kérdést: mi a tökömet tud csinálni egy mentős nála?
pl.: STABILIZÁLNI az állapotát a szállításhoz mert megvan hozzá a szaktudása és a felszerelése (ekg monitor, defibrillátor, +gyógyszerek, tud újraéleszteni is...stb.) meg amúgy is szívinfarktusos beteg azért igényelné azt a "rohadt" mentőt...

3. kérdés:
tegyük fel a város harmadik végében éppen szintén taknyolt egy 20-30 év közötti nőbeteg szintén biciklivel, csakhogy ő nem tudja még a lábát sem megmozgatni. vagyis eleve kizárt dolog hogy taxiba hajtogassák szegényt.
tegyük fel a kérdést: mi a tökömet tud csinálni egy mentős nála?
válasz: stabilizálni (vákummatrac) és "betaxizni" a kórházba vele.
kérdés: taxiban van-e vákummatrac?
válasz: nincs.
akkor szegény szerencsétlen is igényelné azt a "rohadt" mentőautót

4. kérdés:
tegyük fel utcán menve meglátsz egy 40-50-es pasit eszméletlenül a hasán fekve (gondoljunk a pár nappal ezelőtti esetre)senki nincs körülötte, iratai, értékei mellette van: odamész, leellenőrzöd van-e pulzusa, légzése, és azt is hogy milyen: felületes, könnyen elnyomható, szagtatot...stb. nem ismered, soha nem láttad, nem tudod kizárni a gerincsérülést (nem kommunikál), és azt sem tudod mi lett vele,milyen betegségei vannak.
kérdés: mi a tökömet tud csinálni egy kiérkező mentős?
válasz: felmérni az állapotát, személyét azonosítva stabilizálni az állapotát, ellátni, majd beviszi a kórházba, mivel más hozzátartozó nem óbégat mellette igényelné az a szerencsétlen is "rohadt" mentős szállítást, mert senki nem fogja bevinni a kórházba

5. kérdés:
ipari baleset, egy 60-as munkavállaló arckoponyáján és a füle mögött áthaladt és benneragadt egy 50 cm hosszú 3 cm átmérőjű vascső...
kérdés: mi a tökömet tud csinálni egy mentős?
válasz: stabilizálni az állapotát, talán nyakmerevítőt tesznek rá, fedőkötést + speciális szállítás
kérdés: be tudnád-e zsuppolni taxiba?
válasz: nem

___________________________________________________________________________________

a fentiek tükrében még mindig azt mondom, hogy szerintem is (egyetértve a diszpécserrel) indokolatlan volt mentőt kérni, indokolatlanul fenyegetőzött a panaszos, voltak és vannak is nála/náluk komolyabb balesetet szenvedett egyének. ezzel NEM azt mondom hogy nem kell ilyen eset után orvoshoz menni, de azért már ne vegyük el más súlyosabb állapotú betegek elöl a mentőket (gerinctörés, artériás vérzés, súlyos balesetek, szívinfarktus...stb) INDOKOLATLANUL . a fenti történtben szereplő barátnő állapota szerintem sem igényelte a mentős szállítást (amit a diszpécser is elmondott) , simán szállítható lett volna taxival / saját/ barát / család gpk.-val / bkv-val / tömegközlekedéssel is. ráadásul kb. 1 órát vesztettek a telefonálgatással. (na ilyen esetekben mondanám azt, hogy ki lehessen számlázni a szállítást és a szakszemélyzet óradíját, talán akkor a hozzátartozó nem hívogatnál indokolatlanul a mentőket)

___________________________________________________________________________________

és akkor most mindenki tegye a szívére a kezét vallja be saját magának, a fenti történetek tükrében kihez is küldte volna ki azt az egy szem mentőt, ha ő lett volna a diszpécser?

she_wolf 2015.09.17. 14:39:38

@asztalosani:
Megint az ad hoc példálózásaid: "..ha..." Gondosan, pontokba szedve.
A posztban egyetlen szó sincs arról, hogy hol történt az eset, mint ahogy az "egy szem mentőről" sem.

she_wolf 2015.09.17. 16:06:39

Szandra Nagy(?)!
Ha csak azért regisztráltál a facéra hogy beszólhass, kár volt. És butaság is, hiszen ha...a többit tudod.

zünüke 2015.09.17. 19:56:13

@asztalosani:

"tegyük fel nincs gerinctörése"

-Az lehet nincs,de számtalan más olyan sérülés létezik,ami életveszélyes lehet egy ilyen esés után (belső szervekre gondolok)

Ha a mentő viszi be a beteget előreveszik ugye,de ha a saját lábán megy be két órával később ugyanabba a kórházba,akár 6-8 órát is várhat úgy,hogy közben nem tudni milyen belső szerve sérült.

A mentős diszpécser nem azt mondta,hogy egy darab mentő sincs szabad hanem azt,hogy nem küld,és ez a nem mindegy.

asztalosani 2015.09.17. 22:17:47

@zünüke:
na ne fárassz már!
5 éve vagy tag, úgy gondolom illene már tudnod, hogy mik a tünetei pl.: egy belső vérzésnek.

de akkor utoljára elmondom: belső vérzés - csökken a vér térfogata - a pulzus emelkedik - a szív össze vissza elkezd kalimpálni (megemelkedett pulzusszámmal kompenzálja a csökkenő vértérfogatot) - a beteg sápadt és verejtékezik. minél jobban csökken a keringésben részt vevő vér térfogata úgy a fenti tünetek is hatványozottabbak lesznek jelen plusz ugye elsötétedés, hangok távolról hallása, sorozatos ájulás és eszméletvesztés, kemény hasfal...stb.

______________________________________

tegyük fel, úgy gondolod, hogy mákod van és hívtad a mentősöket ájuláshoz... ami kiér mondjuk 1 óra alatt... (mert éppen másnál voltak előtted) olyan mentőskocsi érkezik, amelyik nincs felszerelve kellőképpen, mert olyat riasztottak ájuláshoz. mit tudnak csinálni? ugye elállítani a vérzést nem tudják, mert ahhoz fel kell nyitni a hasfalat, ahhoz meg steril műtő kell sebésszel, ráadásul mozgó járműben hasfalat felnyitni vakon nem túl jó ötlet még egy profi sebész számára sem főleg anesztézia nélkül (ez meg egy másik külön szakág) ... vért nem tudnak pótolni, mert ahhoz meg vérkészítmény kell, meg amúgy is ahhoz meg előtte vércsoportot kell meghatározni azt meg mozgó mentőben szintén nem lehet.... max bekötnek egy infúziót, ami kb olyan mint halottnak a csók, max nyernek vele pár percet. nincs semmi eszközük és lehetőségük sincs.

tegyük fel, nem tökölsz a mentőkkel, és a baleset után beérsz pl.: taxival 20 perc alatt a baleseti ambulanciára vagy az sbo-ra. (itt már eleve nyertél MINIMUM 40 percet) (folyt lejjebb)

_____________________________________________________________

"Ha a mentő viszi be a beteget előreveszik ugye,"

bocs, de ez nettó baromság.

SOHA NEM az érkezési sorrend számít, hanem a beteg éppen aktuális állapota.

ez több helyre is ki van írva, és ez fokozottan érvényes a bal. amb, és az sbo-ra.

tehát ezért is jobb ha te 20 perc alatt beérsz akár még taxival is, mert ha a barátnőd a 45. percben ott a váróban összeesik, akkor előreveszik: ott van már műtő, felszerelés, sebész, uh (pl.: lépszakadás kizárására, vagy annak meghatározására, hogy honnan vérzik ) akár egy asszisztens, nővér....stb. de mit csinálsz egy rét közepén? 45 perc telt el a barátnőd már sorozatosan eszméletlen, te meg várod a mentőket mint a messiást.... aztán még mindig várod... még mindig várod (peregnek az értékes percek) talán már ordítozol a telefonba (amivel semmit sem érsz el ugyebár) ... kiérkezik 15 perc után (itt már 1 óránál tartunk), elmondod, megvizsgálják az minimum 10 perc...elindulnak a kórházba az megint 15 perc...ez már 1 óra 25 perc... aztán kiderül mégsem az a kórház (főleg pesten) így egy másik kórház felé veszik az irányt újabb 10-15 perc és akkor keresnek orvost, természetesen az orvos is el van foglalva mert éppen beteggel van...

mindkét fél érdekéből mondom, hogy véleményem szerint nem a mentőkre kell várni, hanem be kell vinni az embert (ht) a kórházba, AMENNYIBEN szállítható (lsd fenti hosszú kommentem: nincs gerinctörése, nem áll ki a fejéből 30 cm hosszú fém, nincs artériás vérzése...stb)

"A mentős diszpécser nem azt mondta,hogy egy darab mentő sincs szabad hanem azt,hogy nem küld,és ez a nem mindegy."
szerintem a diszpécser nem köteles magyarázkodni, mert
1. gondolj bele milyen adatvédelmi pert akaszthatnának azzal a nyakukba ha azt mondanák: nem tud küldeni mert éppen másnál van... erre a kétségbeesett ht- visszakérdez: mégis kinél, meg miért...stb. erre a diszpécser azt mondaná, hogy zünzükének éppen szívrohama van... később kiderülne hogy a betelefonáló éppen a főnököd volt, akinek a felesége azért halt meg mert éppen nálad volt a mentő... (és ezt még lehetne fokozni)
2. értékes percet veszít a magyarázkodással (lehet éppen egy másik vonalon keresik ...stb.) és nem is kötelesége

defné 2015.09.18. 10:58:19

@zünüke:

:D Érted? Öt éves tagsággal már "illene" felismerned a belsővérzés jellemző tüneteit főleg ha ebből az öt évből egy éve asztalosani tart rendszeres előadásokat a blog olvasóinak az orvoslás különböző szakterületeiről.

Az agyamat eldobom komolyan.

asztalosani 2015.09.18. 11:01:28

@defné:
"Az agyamat eldobom komolyan. "

csak nyugodtan, nem fog nagyot csattani!
XD

she_wolf 2015.09.18. 17:47:39

@defné:
Pedig mindannyian sokat tanulhatnánk tőle a "belső vérzés tüneteiről" amely gyakorlatilag a "vértérfogat csökkenésével" van valamilyen bonyolult ok-okozati összefüggésben.
Ezt próbálom megérteni, de tudom, hogy laikusként esélyem sincs rá.
Nem szeretném magam megerőltetni, ezért mára csak ennyit vállalok;)

zsázsika 2015.09.18. 18:44:16

@mig54:
Asztalos János nevű honpolgártársunk és az ő kommentjei. Az ilyen emberkék miatt hagytam abba évekkel ezelőtt ennek a blognak a látogatását. Egy ideig hittem benne, hogy ha szakember higgadt, jó szóval és a másik oldali hiteles magyarázataival tereli a népet, segít, de rá kellett jönnöm, hogy sok ember valójában azért van itt, mert 1. unatkozik, 2. itt név és személyes konfrontálódás nélkül kiélheti a hajlamait.Azt is nehéz volt szó nélkül megállni, ha hatalmas ostobaságokat írtak, főleg, ha az veszélyes lehetett, ha valaki elhiszi. Az egészségügyhöz pedig mindenki ért. ELég jól kommunikálok a betegekkel és a hozzátartozókkal, legutóbb fél órája szereltem le egy hisztérikus tagot a többi hozzátartozó és a beteg általános megelégedésére, de egy idő után ezt meguntam. Most is csak azért írtam, mert életveszélyes volt, amit írt és nem akartam, hogy szakember valós véleménye nélkül maradjon a poszt. Kár volt, belátom. Nyilván, nem asz. az első aki megkérdőjelezi orvos mivoltomat, de hát ez van. Ha ő nem szerepel névvel, címmel, képpel, én sem fogok. Azon csodálkozom csak, hogy több régi tagnak - pl. braincellnek, akinek régen is nagyon sok jó hozzászólása volt-, még van lelki ereje az ilyen trollokkal vitatkozni. Nekem már rég nincs.
A posztot író férjnek igaza volt. Ehhez a beteghez mentő kellett és ezt nem asz. fogja eldönteni, hanem egy orvos. Ha egyáltalán igaz az orvos barátjáról írt történet, - amit erősen kétlek-, akkor csak sajnálni tudom, hogy egy orvoskolléga ennyire ütődött. Egyébként meg nem hiszem el. A többi kolléga már elmondta, miért kellett mentőt hívni. Az OMSZ diszpécsereivel sajnos nekem is sok problémám van, de nyilván nekik sincs könnyű dolguk. Itt nem volt igazuk.

she_wolf 2015.09.18. 20:15:08

@zsázsika:
Neked is csak azt tudom mondani, amit korábban másnak, másoknak: sajnálom, hogy annyian visszavonultak innen. Sajnálom, hogy az itteni korábbi edukáció egy ilyen színvonaltalan kommenthalmazzá silányult. De ez egyre borítékolhatóbb volt az idő előrehaladtával. Sajnos. Azt hihetné az ember, hogy egy olyan közösségben mint ami még az én idekerülésemkor is jelen volt itt, nem fordulhat elő, hogy ilyesmi megtörténjen.

(Pedig emlékszem ám, mondtam én is egy-két cifrát a kezdet kezdetén -gondolok itt a "miért, ki vagy te?" kezdetű szösszeneteimre-, aztán hamar megtanultam, hol lakik a Jóisten!:)
És ehhez csak annyi kellett, hogy belássam a korlátaimat, és elfogadjam a jóval tanultabb és bölcsebb emberek jószándékú tanítását. Nem kivitelezhetetlen, ha van rá hajlandóság, önirónia, és jó adag elfogulatlan önismeret is.
Van akiből ez, vagy az, de bizonyos esetekben az összes hiányzik. Ez sem baj, pótolható hiányosságok. De az már tényleg vállalhatatlan, ha egy 100 fős lakodalmas sátor is kevés ahhoz, hogy bekösse valaki a fejét:))
(Mindenestre önbizalma legalább van, ha a szőnyeg szélére állít valakit, aki történetesen aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.)

Mostanában írtam valakinek, hogy nem szabadna engedni, hogy ez eltántorítsa a jószándékú szakembereket a blogtól, a kommenteléstől! Tudom, hogy sokat kérek.De talán megérné.
És pontosan ezért:

"Azt is nehéz volt szó nélkül megállni, ha hatalmas ostobaságokat írtak, főleg, ha az veszélyes lehetett, ha valaki elhiszi."

A magam részéről annyival mindenképpen hozzájárulhatok a blog színvonalának emeléséhez, hogy legalább én nem kapok többet hajba többünk kedvencével(különben megütöm a bokám).

Liesz 2015.09.19. 09:31:30

számomra asztalosani stílusa teljesen elfogadhatatlan, modora undorító, bunkó. ha egy ekkora taplót sodor felém személyesen az élet, messze kikerülöm.
itt első körben annyit tudtam tenni, hogy a hozzászólásait nem olvasom, kikerülöm.
őt az tartja életben, hogy mások "szóba állnak" vele, ugranak a provokatív hülyeségeire, vitakoznak vele, holott szerintem ő erre nem méltó, de ezt persze ki ki döntse el maga.
szerettem ezt a blogot, de sajnálattal látom, hogy ő mennyire eluralja a beszélgetéseket, márpedig arra hányadékra, ami belőle jön, továbbra sem vagyok kíváncsi. Szerintem ő messze menőkig akadálya a kulturált és építő beszélgetéseknek.
Eddig próbáltam csak a hozzászólásait kerülni, de mivel ennyire eluralja az értelmes párbeszédet is, lassan oda jutok, magát a blogot sem kívánom igazán megnyitni.
ha ez így a bloggazdának jó, lelke rajta.

asztalosani 2015.09.19. 15:44:31

@Liesz:
csak nem mig hasadványa vagy?
ezért felesleges volt belépned :D

akkor most nézzük meg milyen jellegű hozzászólásaid is voltak itteni pályafutásod alatt:
- 2015.02.24 óta vagy tag - hát ez nem túl régi, hogy oszthasd itt az észt
- 29 hsz volt eddig - ez semmi

nézzük részletesen az aktivitásod alatt BÁRKI végig tudja futni milyen szinten "szeretnéd" te itt osztani az észt:
- nem rendelkezel egészségügyi alapismeretekkel sem
- kb. egy színvonalon vagy miggel (semmilyen hozzáadott szakmai értékű kommented nincs a 29 kommented közül)
- kötözködsz pl.:

" A stílus számomra mindenhol elképesztő (mármint más blogokon is), a rengeteg rosszindulat és a trágárság is."
akkor minek a francért olvasod?!

"hú, de baromi hosszú történet... "
akkor minek a francért olvastad el?

"Nézhetetlen, dögunalmas, vontatott, vacak!!!!!"
"ha már nyelvészkedünk: gondolom a posztoló munkahelyén nem a lóláb lóg ki, hanem a belük lóg, nem?
- "
ismét csak kötözködsz

te azok közé tartozol, akik lehúzzák a blog színvonalát.
most sem a cikkre reagálsz (biztos azért mert szakmailag hozzá sem tudnál ugatni) , hanem beleállsz másba.

____________________________________________________________________

remélem ezt a bloggazda is észreveszi és hamar röptetnek a másik nickeiddel együtt!

defné 2015.09.20. 14:00:54

@asztalosani

Én meg azt remélem,hogy a bloggazda végre szíveskedik a blogjába beleolvasni,és téged röptet innen már végre aki hónapok óta uralja a praxis blogot a sok hülyeségével,az agresszív,és nem utolsósorban primitív hsz-val.
Nem akarom elhinni,hogy neked nem tűnik fel asztalosani,hogy gyarapodik azok száma,akik nem kíváncsiak a pimasz,sértegető válaszaidra.Annyi jó blogg van a neten miért nem cuccolsz át egy másik oldalra?

yogosan 2015.09.20. 14:39:11

Így van,szó szerint uralja a blogot.

yogosan 2015.09.20. 14:44:50

@Liesz: Én ugyanezt teszem:kerülöm.A gond csak az,hogy nem lehet elkerülni,mert ha nem neki írsz ő akkor is beléd köt.

she_wolf 2015.09.20. 15:19:06

@defné: @yogosan:
Szerintem pedig nyugodtan szóljatok a poszthoz ha véleményetek van, beszélgessetek egymással, őt meg egyszerűen ignoráljátok, mint ahogy most már én is tenni fogom még akkor is, ha célzottan hozzám szól. Nem méltatom válaszra, nem foglalkozom már vele. Megmosták a fejem érte, én pedig ígéretet tettem. Remélem lesz annyi erőm, hogy be is fogom tudni tartani, drukkoljatok!:)
Őt meg hadd egy a penész:D

yogosan 2015.09.20. 19:35:05

@mig54: Lehet Neked van igazad,ez másképpen nem fog menni.

mnika88 2015.09.21. 18:49:34

Múltkor volt egy játszótéren balesetet szenvedett kis 4 évesünk. A hasi Uh-ja negatív lett 2 órával a baleset után, de ettől függetlenül mérni kellett folyamatosan a vérnyomását, nincs-e mégis valami gond.Akkor mondta az orvos, hogy ha kis rupturáról van szó,nem feltétlen látni a jeleit még órákkal később sem az ultrahangon, a végkimenetel pedig fatális is lehet.
Ez csak a belső vérzésről jutott eszembe poszttól függetlenül, hogy annak sem vannak feltétlen egyértelmű jelei ,sőt!

she_wolf 2015.09.21. 22:24:47

@mnika88:
És mi volt a kisgyerekkel? Remélem, nem volt semmi komoly baj, és megúszta!:)

mnika88 2015.09.22. 07:53:51

@mig54:
Ijedtségen kívül egyéb baj nem volt, meg bizonyos matrica adag felett minden ilyen trauma feledtethető...:)

mnika88 2015.09.22. 07:56:40

@mnika88:
* számú szó kimaradt,bocsi.Reggel van,egész éjszakás virrasztás után ráadásul.

she_wolf 2015.09.22. 12:10:48

@mnika88:
:) A matrica komoly tárgyalási alap:)

2015.09.23. 16:42:15

Én meg azt gondolom erről az egész mentős témáról, hogy a saját faszával verje a csalánt az OMSZ és az összes asztalosaniféle idióta és játszadozzon a saját kis életével és kockáztassa azt és spóroljon azzal és ne máséval.

2015.09.23. 16:53:17

asztalosani egészen biztos hogy nem nővér, ha még is egészségügyes, akkor pedig egészen biztos hogy nem ágy mellett dolgozik ( legfeljebb valami irodai ) az orvostól pedig olyan messze van mint Makó Jeruzsálemtől.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása