Orvosi mulasztás miatt fog meghalni

2015.09.08. 06:44

image-3-for-coleen-8th-june-2011-gallery-437469995.jpgAzt mondta a főorvos, aki operálta, ha időbe jövünk, időbe felfedezik jó eséllyel meg tudták volna gyógyítani! Mondtam neki: Doktor úr április óta jártunk orvoshoz, vizsgálatokra. Nem elég időben? A beteg kérjen vizsgálatokat, ha az orvos magától nem utalja be sehova?

Jó napot kívánok. Végső elkeseredésemben írok. Véleményt, tanácsot szeretnék kérni, tényleg ennyire nemtörődömök az orvosok? Vagy mi betegek csinálunk valamit rosszul.  Az édesapám április óta jár orvoshoz. Minden evés után visszahányta az ételt. Májusban már a vizet is kihányta. Elment a háziorvoshoz, kapott beutalót ultrahangra, vérvételre, urológiára(!?) . A vérképében volt kisebb eltérés, az ultrahang nem mutatott semmi komoly eltérést. Az urológián közölték semmi urológiai ok nincsen az állandó hányására. 

 

Kapott beutalót a ceglédi kórház gasztroenterológiai rendelésére., időpontot is Július 21-re(!!??) 

Emellett kisebb nagyobb megszakitással jár a háziorvos nyakára, hogy már ha vizet iszik azt is kihányja. Jött a nyár a nagy meleg, gondoltuk mi naivak, hogy akkor esetleg beutalják kivizsgálásra, kap esetleg infuziót ki ne száradjon. Ez nem történt meg. Július elején helyettes háziorvosnál volt, szintén elmondta mi a panasza. az orvos azt mondta nem utalja be kórházba túl jó (!) fizikai állapotba van. Az édesapám 94 kg volt még április elején. Ekkor már csak 73 kg(!) 

 

Majd visszament a saját háziorvosához, aki nyugtatót (Jól olvassák) irt fel, mondván gyomorideg miatt hány és fogy!

 image-3-for-coleen-8th-june-2011-gallery-437469995.jpg

 

Július 21-én a gyomortükrözésnél kiderült rosszindulatú daganat van a nyelőcsővén illetve a gyomorszáján!!

 

Augusztus 3-án mentünk CT-re ahol velünk kiabáltak miért nincs friss 1 hónapnál nem régibb vérvétel?? Mondtuk bocsánat nekünk ezt honnan kéne tudni? Talán mert egyik orvos sem küldte el!!! 

Augusztus 6-án befektették a kórházba kapott infúziót ki ne száradjon!!! Csináltak újabb szövettant, melynek eredménye : ÁTTÉT A HASNYÁLON

 

Közölték velünk nem műthető! Kapott a SOTE 1 számú sebészetére beutalót építsenek be neki egy nyelőcső stent. Ez meg is történt 08.27-én délelőtt beültették neki, délbe (!) hazaküldték mindenféle fájdalomcsillapító nélkül!! A háziorvos amit felir attól folyamatosan hányt újra, annyira rosszul volt hogy 29án éjszaka a ceglédi kórház sürgősségi osztályára kellett vinni. Ott úgy ordítottak velünk hol a fájdalomcsillapító amit a műtét után kapott? Mondtuk NEM KAPOTT!!

 

Amit szedett a háziorvos írta fel, amiről kiderült nem is szedhette volna, mert hányást okoz!?  Ott vettek vért, Ct, Röntgen. Közölték nagyon nagyfokú gyulladás van a szervezetébe, de nem tudják ez valami fertőzés vagy már a tumor miatt van. Csütörtökön (09.03) Délután meg kellett műteni több mint 3 órás műtét, kilukadt a vastagbele, illetve egy 20 cm-es szakaszon el volt halva , 4 liter gennyt szívtak le neki. Szintén nem tudják mitől. keringési probléma vagy a daganat miatt? Jelenleg infúzión van. Igazán meggyógyítani nem tudják!  60 kg. 

 

Azt mondta a főorvos, aki operálta, ha időbe jövünk, időbe felfedezik jó eséllyel meg tudták volna gyógyítani! Mondtam neki: Doktor úr április óta jártunk orvoshoz, vizsgálatokra. Nem elég időbe? Azt mondta az orvos is ezt nem hiszi el? Hol volt idáig?? A beteg kérjen vizsgálatokat, ha az orvos magától nem utalja be sehova???

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2015.09.08. 08:44:48

eső után köpönyeg.....

erről pofázok itt már jó ideje, hogy mi lesz ha ántsz jelentgetések elmaradnak, ha az emberek nem nyitják ki IDŐBEN a szájukat, és nem vonulnak az utcára tüntetni a NORMÁLIS EÜ ellátásért, mert mindenki egyszer beteg lesz! ehhez kétségetek se legyen (most nem Sándor Máriára gondolok, hanem önálló tüntetésre)

el lehet kezdeni tüntetgetni a betegeknek is a normális eü.-i ellátásért, betegjogokért...

...de hogy mit akarsz elérni itt a praxison ezzel az írással, azt megírhatnád nekem priviben mert halvány lila gőzöm sincs!

nick066 2015.09.08. 15:54:59

ennek az országnak a birka népével mindent meg lehet csinálni. meg is érdemeljük!
már régen szét kellett volna csapni az egész bagázst, rájuk borítani az asztalt.

Csak egy ide nem illő, de találó példa: A birka magyarnak 60 évig teljesen jó volt, hogy a MÁV 3 hónap után kérvények kitöltése után csak bankszámlára utalva egy eldugott pénztárban téríti vissza talán a fel nem használt vonatjegy árának 80%-át.

...idejött néhány szír és 2 nap elintézte hogy azonnal, bármelyik pénztárban, készpénzben teljes összegben fizessék vissza az el nem végzett szolgáltatás árát.

Terézágyú 2015.09.08. 16:32:08

Na, először is: ebben a k... országban nincs és soha nem is volt orvosi mulasztás. Aki ilyet állít, az rágalmazó és börtön jár érte. És örüljön, hogy nem főbelövés!

Másodszor: ételundor, mindentkihányás, hirtelen ilyen nagy mértékű fogyás - azonnal rákra kell gondolni. Hogy az orvos mégsem gondolt erre? Neki szabad nem gondolni erre, mert ő a zisten!

Harmadszor: az utóbbi 5 évben x db ultrahangos sztorim van a környezetemből - mindegyik arról szól, hogy az ultrahangon semmit nem láttak, mégis ilyen-olyan elváltozása volt a betegnek, mint később kiderült... Ér egyáltalán valamit az ultrahang...???

defné 2015.09.08. 19:17:32

Most halál komolyan kérdezem,hogy a folyamatos hányásnak mi köze van az urológiához?
-Tényleg nem tudom..de szerintem semmi.

she_wolf 2015.09.08. 19:34:40

@asztalosani:
Tehát neked ez most eső után köpönyeg, noha a beteg még él.
Most miért nem tudod teleírni a praxist a kedvenc rövidítésgetéseiddel? Miért nem tudod a tőled már olyan jól megszokott alapossággal vázolni a remélhetőleg eredményre vezető lépéseket? És ami a legaranyosabb: miből gondolod, hogy egy ilyen hozzászólás után a poszter majd pont hozzád fog fordulni egy olyan levélben, amiben szabatosan (kell-e ugyan ennél szabatosabban?) megfogalmazza majd, hogy mire szeretne választ kapni? Kezeltesd magad nagyképűség ellen!
Igen, jól látod. Most azért baszogatlak, mert egy ilyen hányadékot bírsz ideborítani a poszternek, szemben az előzővel, ahol egy unatkozó apuka fércművét szakértetted meg teljesen felesleges erőbedobással. Lehetnél egy kicsit következetesebb.

she_wolf 2015.09.08. 19:39:57

Amit én tennék (és ilyesmit ritkán olvasni itt tőlem): minden papírt, leletet, zárójelentést összeszednék otthon, műhibára szakosodott - és ebben elhivatoptt - ügyvédet keresnék, és amennyiben van esély pernyerésre, leperelném a vétkesneknek még a hajat is a fejéről.

Sol Durka 2015.09.08. 19:45:47

Őszinte részvétem, ez iszonyat! Sajnos Magyarországon elképesztően silány a diagnosztizálás, a kórházak meg ember-vágóhídhoz hasonlítanak. Az én nagybátyám is emiatt halt meg. Sántítani kezdett,emiatt Parkinson kórt feltételeztek nála, miközben öt helyen vérzett a nyombélfekélye! Elvérzett szegény, és közben még fertőzést is kapott az osztályon.

A posztolónak azt tanácsolom, hogy azonnal keressen kínai gyógyászatot (HKO) művelő orvost, csodára képesek. Ha a nagybátyám kínai orvoshoz megy, még itt van egészségesen köztünk.

she_wolf 2015.09.08. 19:48:09

@defné:
Vannak kérdéseid:) Döbbenetes volt még elolvasni is. Sajnálom a beteget és a posztert is, különösen a hasnyálmirigyrák prognózisa tekintetében:(

pöndörödő macskaseggszőr 2015.09.08. 20:01:12

Nagyon sajnálom :( Mondjuk a félrekező-ordítozó doktorkáknak biztosan megsimogatnám az orrahegyét valami sötétebb utcán - fájjon már nekik is valami.
Amúgy is mi ez az ordítozás? Bolondok? Én tuti megkérdezném, hogy fél vagy süket? Mert csak a rettegő és a süket ember ordít...

Dikusz 2015.09.08. 20:22:45

@nick066: tényleg nem ideillő, és példának is igen rossz. Az hogyan működik, hogy bankszámlára utalva egy eldugott pénztárban fizetik vissza a jegy árának 80%-át? A kettő együtt nem stimmel.
Nem ezen a blogon kellene ezzel foglalkoznod, van ennek a blognak éppen elég baja anélkül is. Valaha egész jó vitákat lehetett itt olvasni, még ha szóváltásba is fajult a dolog mindkét oldal részéről. Igenis adtak tanácsokat orvosok, volt aki a laikus számára is érthetően magyarázta el az éppen megírt eseteket. Ehhez a poszthoz is hiányoznak a hozzászólásaik, véleményük.
@Terézágyú: első és második bekezdésedre - te sem gondolhatod komolyan, hogy ez így van. Nyilván vannak hibák is, magam is tapasztaltam éppen elégszer, de a főbelövés és a "zisten" gondolom irónia volt. A harmadik bekezdésre - meg kellene írnod a sztorijaidat, hátha abból is tanulhatunk. Bár én is régóta gondolkodom a velünk történtek megírásán, még nem jutottam el a megfogalmazásig, nem tudom érdemes-e, egyre kevesebb történet jelenik meg a blogon.

Hadd írjak végül ide én is egy nem ideillő megjegyzést, ezen élmények hatása alatt sokkal derűsebben látom az itthoni dolgokat, lehet nem sokáig. Vasárnap jöttem meg a Hargitán túlról, csodálatos élményekben volt részünk. Meseszép helyeken jártunk - Kis-Kohárd, Madarasi-Hargita, Kis-Békás-szoros-Magyarok-útja, Torockó-Székelykő, hallottunk gyönyörű szavakat, láttunk csodálatos tájakat. A gyergyóalfalui templom kertjében megrendítő idézetet találtunk, bár nincs közöm a székelyekhez (csak lelkileg), könnybe lábadt a szemem olvasása közben: "Ember vésd szívedbe, hogy ez a föld mindig székely volt, és az is marad". Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogassanak el ide, egy ideig békésebben tudjuk szemlélni az itthoni eseményeket.

Dikusz 2015.09.08. 20:45:18

@mig54: már vártam, hogy hozzászólj, így tudok írni neked (írnék privit is, csak nem tudom, hogy kell). A 19:39:57-kor írt hozzászólásoddal én is egyetértek, talán el lehetne érni valamit ebben az esetben. Borzasztó, ami a posztoló édesapjával történt, korrektül írta le az eseményeket. Nem hibáztatott senkit, kereste az okot, hogy ő esetleg mit tehetett volna még többet az édesapjáért. Ez az ember (nő, vagy férfi), igazán megérdemelné, hogy itt a blogon tanácsot, segítséget, vigasztalást kapjon.

she_wolf 2015.09.08. 21:07:03

@Dikusz:
Úgy tudsz privát üzenetet írni, ha a hozzászólásomnál a nickemre kattintasz. Ez elvezet egy adatlapra, ahol van üzenetküldési fül, amire kattintva bejön az írható felület. A továbbiakban megírod az üzenetedet, az ellenőrző kódot szintén beírod, és küldheted is.
Mindezt kiküszöbölendő, vagy leegyszerűsítendő a mélcímem: mildiko6@gmail.com
Publikus.

zizi77 2015.09.08. 21:33:29

@defné: kb annyi, mint a vérhányásnsk a pszichiátriához. Kollégám 17 éves fia vért hányt, majd többek között pszichiáterhez küldték, de persze gasztroenterológiára nem. Oda magánban kellett menni, hogy a gyereket megtükrözzék. Kiderült , hogy iszanyatos felmaródása van, ami vérzett. De biztos pszichés alapon. Mint kiderült a gyerek csomó mindenre érzékeny, ami okozta a felmaródást.

2015.09.09. 03:20:21

Ennyit er a haziorvosi rendszer?! Mi a fene folyik ebben az orszagban?!

asztalosani 2015.09.09. 06:15:38

@mig54:

úgy tudtam, hogy megint belém fogsz állni! 3:)

miguszka csiguszka! Látom a nyarat elpazaroltad, és mint az ökör nem tanultál semmit.
jelen esetben kaparj elő egy polgárjogi és bünti per könyvet üsd fel, és olvasgasd.
neked biztosan nem fog megártani. 3:)
amúgy a poszter által elmesélt történet jelen helyzetben nem meríti ki az általad felvázolt tényvázlatot. vagyis a pert eleve bukta. az meg már más kérdés hogy az édesapja még élni fog, lehet csak hónapjai vannak hátra, de lehet hogy azokat a hónapokat nem pereskedéssel kívánja eltölteni. erre már megint nem gondoltál a fél agysejteddel, mi? apropó azt ugye tudtad ha vesztik a pert több száz, ha nem több millás kártérítést kell fizetniük (máról holnapra, legtöbb esetben 2 héten belül)? nos szerinted kinek lesz rá pénze éppen a temetés előtt vagy a temetés után?

és szerinted melyik önző haldokló ember hagyna hátra ekkora tetemes költséget a család nyakán?
ja igen, te.
mert te aztán csak magadra tudsz gondolni.
ez pedig szánalmas.

másrészről áruld már el, hogy:
- mennyit is ér szerinted egy emberélet pénzben kifejezve?
- mit nyer a család ha perel? visszakapja azokat az éveket amelyeket még együtt tölthettek volna??? kétlem. ez a hajó elment. nagyon.

és igen: sajnos így kell törvényesen kinyírni a magyar embert a magyar törvények által. lehet menni zomborkához (jaj hát hoppá éppen lemondott! vajon miért is?) és lehet sírni, hogy éppen az a törvény/javaslat hibádzik amelyiket ő hozott és éppen e miatt fog meghalni valaki szerette, de ennek úgysem lesz hatása.

vagy el lehet kezdeni szervezni a tüntetést és el is lehet menni tüntetni is: Jobb egészségügyért, normális ellátásért, a betegjogokért!
ez sokkal hatásosabb lenne!

de ismerve a magyart, inkább a kanapéjában ücsörögve várja hogy a szerettét vagy saját magát más orvos kinyírja, hozzáteszem: törvényesen fogják kinyírni!!!!

karcsibácsi 2015.09.09. 07:28:46

A háziorvosnak ilyen komoly panaszok (ún. alarm tünetek) esetén tudnia kell(ett volna), hogy sürgősségi gyomortükrözésre van szükség, amit néhány napon belül el kell(ett volna) végezni.
Más kérdés, hogy amikor a nyelőcső daganat már komoly passzázs zavart okoz (nyelési nehezítettség, hányás), az esetek többségében már annyira előrehaladott, hogy kuratív műtétre nincs lehetőség, csak palliációra. Magyarán: a bajt fel kellett volna ismerni már áprilisban, de valószínűleg akkor sem lehetett volna gyógyítani. Sajnálom.

@Terézágyú: Az ultrahang nagyon "sokat ér" a parenchymás szervek (máj, lép, hasnyálmirigy, vese, prosztata) vonatkozásában, de a gyomor -, bél - , és különösen a nyelőcső vizsgálatára nem alkalmas, ezekbe csak az endoszkópia lát bele.

Terézágyú 2015.09.09. 07:49:05

@karcsibácsi:
" Az ultrahang nagyon "sokat ér" a parenchymás szervek (máj, lép, hasnyálmirigy, vese, prosztata) vonatkozásában"

Pontosan erről beszélek: UH nem talált vesekövet -> a fájdalmak nem szűntek, nédda, mégiscsak itt a kő. Ugyanez epekőnél: UH semmit sem lát stb.

she_wolf 2015.09.09. 08:27:18

@asztalosani:
"úgy tudtam, hogy megint belém fogsz állni!"
Én meg úgy tudtam, hogy az értő olvasás megint nem fog neked menni, ugyanis azt írtam:
"...és amennyiben van esély pernyerésre..."

"jelen esetben kaparj elő egy polgárjogi és bünti per könyvet üsd fel, és olvasgasd.
neked biztosan nem fog megártani."
Neked meg már az agyadra ment.
És ne moralizálj, nem áll jól neked!
Éedekes pont tőled ilyen sorokat olvasni.

ms sucks (törölt) 2015.09.09. 08:30:32

@mig54: és ez visszaadja a hanyag söpredék által elvett életet?
Én meg azt hittem, kevés akkora fasz van, mint az a fóti "orvos", aki a több mint 80 éves, penicillin-érzékeny betegnek penicillines antibiotikumot írt fel. Isteni csoda, hogy nem lett komolyabb baj belőle.
Én gyerekként majdnem belehaltam egy ilyenbe.

she_wolf 2015.09.09. 08:51:34

@ms sucks:
Természetesen nem adja vissza. De egy orvos pályájának sem tesz jót, ha elmarasztalják. Ha a diagnózist már felállították, csak a csoda segíthet, a poszter helyében én a legrosszabbra készülnék.
Ma Magyarországon sajnos megszokott, hogy egy vizsgálatra hónapok múlva lehet időpontot kapni, és sok esetben (mint a fenti) az időfaktor talán a legfontosabb tényező. A leírt esetben véleményem szerint hanyagul jártak el, mindezt tetézve azzal, hogy a betegen kértek számon olyan mulasztásokat, amelyek nem az ő hibájából következtek be.
Úgy vélem, hogy a leírt történet a mai egészségügy kórképe:(

ms sucks (törölt) 2015.09.09. 09:07:35

@mig54: nehogy félreérts, nem akarom lebeszélni a családot arról, hogy fellépjenek a hanyag gazemberek miatt!
De abban sem vagyok biztos, hogy e pillanatban az a legfőbb gondjuk, hogy a felelősöket megbüntessék. Elég csúnya hercehurcával járhat egy ilyen eljárás.

Csak úgy elképzeltem, hogy egy szabályosan közlekedő kerékpárost a gázolás után milyen tortúrának tettek ki és a végén a bíró épp csak azt nem mondta, hogy ő a hibás, mert biciklire mert ülni... szóval ahol ilyen a jogszolgáltatás (igazságszolgáltatásról ne beszéljünk, az valami más), ott nekimenni nem is egy orvosnak... csoportosan talán megérné, de így...

she_wolf 2015.09.09. 09:07:53

@asztalosani:
Ja, lemaradt:
"apropó azt ugye tudtad ha vesztik a pert több száz, ha nem több millás kártérítést kell fizetniük"

Ezmegmijezazez? Fordíccsál, mer' kicsi beszél madzsar...

"amúgy a poszter által elmesélt történet jelen helyzetben nem meríti ki az általad felvázolt tényvázlatot. vagyis a pert eleve bukta."

Milyen vázlatot vázoltam (ami erőszakot te teszel szép anyanyelvünkön, az vérlázító)?
És miért is nem merít ki mit is? És miért is bukta? Ja, a műhibára gondolsz?
Javasolnám elolvasásra, hogy mi ennek a
1; fogalma
2; lehetőség a kártérítés igénylésére
3; elévülési ideje.
De mindenek előtt annak megállapítása, hogy van-e kellő alapja egy ilyen lépésnek.

Lángharcos 2015.09.09. 09:23:25

@Terézágyú: Nem tudom, a mi családunk szerencsés, mert mindig látni UH-n a köveket. Epe, vese, egyaránt...

she_wolf 2015.09.09. 09:33:04

@ms sucks:
Néhány alkalommal megemlítettem már, hogy ami ma az egészségügy, az oktatás és az igazságszolgáltatás területén folyik, hajmeresztő.
Nem szokásom az embereket uszitgatni. Pláne, hogy ismerjük a hazai viszonyokat a hazai jogalkalmazásban. És azt is tudom, hogy éppen eléggé fájdalmas és megterhelő egy ilyen súlyos beteggel törődni ahhoz, hogy még egy pert is megfontoljanak.
De hideg fejjel és kívülállóként úgy gondolom, hogy amikor ilyen esetek előfordulnak (mert lássuk be, előfordulnak sajnos), akkor - amennyiben minden tekintetben megvan az alap - meg kellene tenni ezeket a lépéseket.
Az, hogy túlterheltek a jogászok (ha lesz egy kis időm majd sajnálom őket), és az orvos sem tévedhetetlen (na de csokorban?) nem lehet kibúvó az alól, hogy a vétkeseket (ha vannak, és itt szerintem vannak) felelősségre vonják.
És mint ahogy korábban is írtam, tőlem ritkán lehet ilyesmit olvasni. Már csak azért is, mert én szinte minden eddigi orvosomra hálásan gondolok vissza. Nemkülönben a többi egészségügyi dolgozóra!

Porcelán az elefántboltban 2015.09.09. 11:17:28

defné 2015.09.08. 19:17:32
Most halál komolyan kérdezem,hogy a folyamatos hányásnak mi köze van az urológiához?
-Tényleg nem tudom..de szerintem semmi.

Én is folyamatosan hánytam, a vizet is. Igaz, én nem fogytam, hanem híztam 14 kg-t egy hét alatt. A vesém volt és az urológián hozták rendbe. A 14 kg plusz mind víz volt, ezért nem kért már többet a szervezetem és azonnal hánytam kifelé.
A dokik mondták, hogy bizony a vesegond tud nagyon hánytatni és fosatni. No ezért az urológia.
UH nálam sem mutatott semmit, a CT után viszont azonnal toltak a műtőbe.
Köszi, jól én vagyok :)

asztalosani 2015.09.09. 12:33:37

@mig54:
hát álmodban kiscsillag!

per, bíróságon:
felperes: előadja a fenti sztorit, mert te bátorítottad a perre
alperes beszól: diagnosztikus tévedés kérem szépen
bíró: lezártnak tekintem, kötelezem a felperest 2.000.000 ft 14 napon belüli megfizetésére az alperesnek, további 560.000 ft 14 napon belüli megfizetését pedig az eljárásra, ezt követően pedig 400.000 ft...

ha pedig a fenti szöveget nem érted, akkor googlézd ki 3:) , vagy kérdezd meg jogászodat vagy a házi ügyvédedet

(cöcöcö mint a gyógyszer reklámokban: kérdezze meg gyógyszerészét, kezelőorvosát :D )

vagy kérdezz meg engem, szívesen a szádba rágom! még mindig változatlan áron tegyük fel minden megkezdett óra után 20.000 ft+áfa/óra áron :D
gyorsan élj a lehetőséggel, mert tudod jön az év vége aztán az év eleje és az emelések :)

asztalosani 2015.09.09. 12:36:27

@mig54:

de kicsicsillag, hogy tudd mi milyen színvonalon fogunk beszélgetni és mihez kösd fel a gatyódat, itt egy minta:

szerintem többször neki kell majd veselkedned ennek a pár sornak hogy ___MEGFELELŐEN___ értelmezni, ha eleve sorozatos szövegértelmezési problémákkal küzdesz! 3:) no hajrá....

"Visszakanyarodva a hazai bírói gyakorlatra, az első, ami szembeötlik az ítéletek vizsgálatánál: a mulasztás felróhatósága. A hazai ítélkezés ugyanis évek óta egységesen helyezkedik azon álláspontra, hogy a diagnosztikai tévedés önmagában kártérítés alapját nem képezheti. A jelenleg hatályos egészségügyi törvény ugyanis rögzíti, hogy „az orvos minden beteget - az ellátás igénybevételének jogcímére tekintet nélkül- az ellátásban résztvevőktől elvárható legnagyobb gondossággal, valamint a szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek betartásával kell, hogy ellásson.” Csak abban az esetben beszélhetünk diagnosztikai tévedésről, ha az egészségügyi szerv az adott helyzetben kellő és szükséges vizsgálatokat elvégezve, egyáltalán abba a helyzetbe jut, hogy tévedésbe kerülhessen. Amennyiben az említett vizsgálatok elmaradnak, úgy eleve kérdésessé válhat az orvostól elvárható legnagyobb gondosság és körültekintés. Hogy mi minősül az adott esetben kellő és szükséges, indokolt vizsgálatnak, ezen értelmezést a bírói gyakorlat alakította az évek során. Míg kezdetben – kb. 10 évvel ezelőtt- azok a metódusok tartoztak e körbe, amelyek célszerűek és indokoltak, később azok, amelyek adott szituációban lehetségesek voltak és mostanra több ítélet is azt rögzíti, hogy a nem kizárt diagnosztikai módszerek alkalmazása is elvárt a szolgáltatótól."

asztalosani 2015.09.09. 12:37:37

@asztalosani:
hogy ___MEGFELELŐEN___ értelmezni tudd

she_wolf 2015.09.09. 12:37:51

@asztalosani:
Okés, téged kérdezlek: Már megint elgurult a gyógyszered?

asztalosani 2015.09.09. 12:48:45

@mig54:

kicsicsillag!
te olvasol jogerős bírósági határozatokat?
gondolom nem.

látod?
már megint okoskodsz.
pedig nem kellene
nagyon nem.

:)

she_wolf 2015.09.09. 13:03:07

@asztalosani:
Forrás? Egyébként nem tűnt fel neked, hogy már megint ellentmondásba keveredtél önmagaddal?

"Csak abban az esetben beszélhetünk diagnosztikai tévedésről, ha az egészségügyi szerv az adott helyzetben kellő és szükséges vizsgálatokat elvégezve, egyáltalán abba a helyzetbe jut, hogy tévedésbe kerülhessen. Amennyiben az említett vizsgálatok elmaradnak, úgy eleve kérdésessé válhat az orvostól elvárható legnagyobb gondosság és körültekintés."

A második mondatot kiemelném, ha lenne szerkesztési lehetőség.
Ugyanis itt felmerül a hanyag munkavégzés. Mert kérdésessé vált az "elvárható legnagyobb gondosság és körültekintés".
Javasolnám olvasásra @karcsibácsi hozzászólását, valamint azt amit én irtam arról, hogy "amennyiben van esély pernyerésre"...
Mondd! Te tényleg nem látod az összefüggéseket egy írásban? Tényleg nem tudod megfelelően értelmezni?

Továbbá:
"Míg kezdetben – kb. 10 évvel ezelőtt- azok a metódusok tartoztak e körbe, amelyek célszerűek és indokoltak, később azok, amelyek adott szituációban lehetségesek voltak és mostanra több ítélet is azt rögzíti, hogy a nem kizárt diagnosztikai módszerek alkalmazása is elvárt a szolgáltatótól.""

Vagyis? Ennek ellenére az orvos okosan megállapította, hogy "gyomoridege" van a betegnek. Mert minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy felállítsa a helyes diagnózist?
Olvasd már el végre a posztot normálisan, odafigyelve, kellő módon értelmezve, te szerencsétlen!
20 ropi+áfa/órás munkadíjjal (álmodban!) egy gyerekeknek szóló versikét is képtelen vagy megérteni!
És jelöld meg a forrást, ha már kútfőből képtelen vagy tisztességesen érvelni!

she_wolf 2015.09.09. 13:07:17

@asztalosani:
Nem olvasok jogerős bírósági határozatokat. Szerencsére nem tartozik a munkámhoz. De ha te olvasod őket, ne adja Isten ez a munkád is, akkor már tudom, miért ilyen a magyar joggyakorlat: mert ilyen idióták dolgoznak benne, mint te. Seggaszalósani:(

she_wolf 2015.09.09. 13:18:23

@asztalosani:
Csak hogy tiszta legyen a kép, nem voltam rest, gugliztam, ha már neked megterhelő volt. Első találat:
www.jogiforum.hu/hirek/25240

Jogi fórumról osztod az észt? Csak linkelni kellett volna, és akkor nem csak a neked tetsző szöveg jelenik meg, hanem az adalék is, ami megint nem midegy:P
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy az alábbiakat tudod-e megfelelően értelmezni?

"Per esetén a kimentést megalapozó körülményeket, azt, hogy az orvost terhelő „legnagyobb gondosság" mércéjének megfelelően jártak el a beteg kezelése során, az egészségügyi intézménynek kell bizonyítania. Talán kevesen tudják, de az orvosi diagnosztikában komoly szerepe van a pontos, részletes dokumentációnak is, melynek hiánya azzal jár, hogy az orvos később nem tudja bizonyítani, az eljárás megfelelt az orvostól elvárható gondosságnak. Amennyiben a szükséges dokumentáció hiányos, az ebből eredő bizonytalanságok mind az orvos-illetőleg a egészségügyi intézmény terhére esnek."

Egy magára valamit is adó, műhiba perekre szakosodott ügyvédnek ez ujjgyakorlat lenne.

asztalosani 2015.09.10. 08:46:11

@mig54:

LOL LOL LOL

jókat röhögök, mikor elpacsázol ilyenekben, mint:
"Egyébként nem tűnt fel neked, hogy már megint ellentmondásba keveredtél önmagaddal?"

aztán olyanokkal jössz, mikor észreveszed az idézőjelet hogy:
"Jogi fórumról osztod az észt?"

aztán rájössz hogy az általad "ellentmondásos részt" nem is biztos hogy én írtam, így nem is velem kötekedsz... sőt az is, hogy aki írta neve előtt ott a dr., ja feltűnt hogy a neve előtt ott a dr. rövidítés? vagy az még nem??? :D

kis googlehuszárka. gratulálok.
1. idézőjel közé lett kitéve a szöveg. tudod az értelmes embereknek egyből leesik hogy az idézet. de látom neked nehezedre esik LOL
2. google a barátod. (ő legalábbis 3:) ) direkt olyat választottam ami az első helyen van, hogy ne okozzon gondot neked kigooglezni. inkább köszönd meg.
3. "Azt már meg sem merem kérdezni, hogy az alábbiakat tudod-e megfelelően értelmezni?"
szerintem olvasd el még minimum 20x amit oda írtak, aztán keress rá a fontosabb fogalmakra, mert te nem érted. plusz ezek után olvass bírósági határozatokat, mielőtt olyan kurv@ "okos" megállapításokat teszel jogi elmélet, oktatás, vizsga, diploma híján , mint: " Egy magára valamit is adó, műhiba perekre szakosodott ügyvédnek ez ujjgyakorlat lenne. " cöcöcöcö, jah, álmodban édesem. menj akkor ügyvédnek, ha ennyire kurv@ okos vagy és azt hiszed, hogy jogi tudás híján és a te elméleted szerint működik a világ, a bíróság, és az orvosi műhibaperek :)

sőt úgy hogy azt sem tudod ezen kívül még rengeteg más kritériumnak is meg kell felelni, hogy az orvosi műhiba ténye egyáltalán megálljon, úgy mint katiban a gyerek

she_wolf 2015.09.10. 09:41:38

@asztalosani:
1; És az megvan, hogy nem azt kifogásoltam, hogy idézel, hanem azt, hogy miből (forrás megjelölése)?
2; Szánalmasan magyarázod a bizonyítványt.
3, Ne vetítsd ki rám azon vágyaidat, amelyeket soha nem érhetsz el! Még egy ügyvédnek is kell némi ész, hogy diplomát kapjon. Te lecsúsztál róla, mert hülye vagy. De ez nem baj, mert így nem okozhatsz kárt az embereknek. Mellesleg te nem tudhatod, hogy én, vagy bárki más itt a fórumon milyen végzettséggel bír (kivéve azokat az orvosokat, akik bevallottan azok, vagy ez az írásaikból kitűnik).

Jó tanács: ne vergődj, mert elfáradsz! Meg még nevetségessé is teszed magad.

asztalosani 2015.09.10. 10:32:23

@mig54:

mindenki magából indul ki, és amiket itt le szoktál rendezni, az már szánalmas

" Mellesleg te nem tudhatod, hogy én (...) milyen végzettséggel bír "
megint elbuktál a saját okdékodban, mert tudom:
Te
1. nem vagy orvos (mert segghüle voltál ahhoz hogy bekerülj bármilyne egyetemre,nemhogy az orvosira), ez a hozzászólásaidból kiderül.
2 nem is dolgoztál soha az életeben az egészségügyben egészségügyesként max takkernőként
3. nincs semmilyen egészségügyi végzettséged, mert folyamatosan okádod a hülyeségeidet, különben tudnád, hogy mi az a vérátömlesztés, és hogy milyen ortopédia műtétek vannak. (soroljam még? vagy befogod végre?)
3. nincs jogi végzettséged (ez a fentiből egyértelműen kiderül, én már akkor gyanítottam, amikor kiderült: nem tudsz egy egyszerű szöveget sem értelmezni, márpedig ennek a készségnek hiánya kizáró ok bármilyen felsőoktatási intézményben főleg jogi tanulmányok megkezdésének)
4. egy ráérős okoskodó nagyfejű paprikajancsiné vagy, akinek térműtétje volt (és még lesz egy pár) és azt hiszi azzal hogy 1 + hetet töltött el kórházban, már ő is diagnosztizálhat és ért a szakmához (ahhoz képest hogy az orvosok évtizedekig tanulják a szakmát)
5. kétszínűsködik, nyalja az orvosok sejhaját, közben az orvosok hátába beleállítja a kést... sőt még meg is forgatja

soroljam még? :D

she_wolf 2015.09.10. 11:15:31

@asztalosani:
Nem szeretem, de ismétlem magamat: te nem tudsz rólam semmit! Legfeljebb annyit, amennyit publikussá teszek. A nem publikus részét tudják azok, akiknek tudniuk kell.
Az orvosnak megköszönöm a munkáját, és hálás vagyok neki. De akár negatív véleményem is lehet bármelyikükről egy-egy adott eset kapcsán. Ez nem kétszínűség (már ha képes vagy megérteni ezt a fogalmat).
A többi nem érdemel szót, megint csak vakrepülsz:(

Erzsébet Kulcsár 2015.10.15. 17:40:11

@Dikusz: köszönöm hozzászolásodat. Sajnos édesapámat elvesztettem. Írtam egy újabb sztorit. Ahol sajnos egyre több kérdés merül majd fel.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása