Legközelebb hagynak meghalni?

2015.07.31. 07:41

176.jpgSajnos mostantól attól félek, ha bármi történik velem, csak a családomra, vagy magamra számíthatok. Egy szívrohamnál, vagy agyvérzésnél is arra kell felkészülnöm, hogy nem fognak segíteni a bajban? Soha nem voltam komoly beteg, nem történtek velem balesetek, de 40 évig dolgoztam tisztességgel és fizették utánam a járulékokat. Csak nem értem, akkor miért kell ezek után így bánni velem. És attól tartok, nem én vagyok az első, akivel hasonló történt.

 

Tisztelt Praxis!

 

Örülök, hogy újra működik az oldal, mert a saját rossz élményemet le szerettem volna már írni nagyjából egy hónapja, de nem tudtam, hogy végleg leálltak-e a munkával. Történt ugyanis, hogy június utolsó hétvégéjén egy családi összejövetel végén, amikor a romokat takarítottam el, megcsúsztam az unokám egyik eldobált játékán és bevertem a fejem a lépcsőbe. Pillanatokra elveszítettem az eszméletemet, majd éreztem, hogy folyik valami a fejemből, természetesen csupa vér volt körülöttem minden. Még soha, 63 év alatt egyszer sem történt velem hasonló sem, így nagyon megijedtem. Mivel már mindenki elment, ezért csak magamra számíthattam, ezért elég nagy erőfeszítések árán valahogy feltápászkodtam és leültem egy székre, a vért pedig próbáltam felitatni, egy abrosz volt csak a közelemben, azt tekertem a fejemre.

 

A telefonom a zsebemben volt, ezért nem kellett nagyon mászkálnom, szerencsére, hiszen a fájdalom mellett erősen szédültem is. Első körben a mentőket hívtam, hogy segítsenek. Az ijedtségtől és a fájdalomtól nyilván nem voltam túl összeszedett, de azt gondolom, érthetően elmondtam, mi történt velem. Ennek ellenére, vagy épp ezért, de azt a választ kaptam, hogy nem elég komoly a balesetem, ezért sajnos nem áll módukban mentőt küldeni. Én teljesen meg voltam illetődve, mert hát akkor mikor kell mentőt hívni, ha ez sem elég komoly indok hozzá.

 

176.jpg

 

Természetesen a család volt a második, akiket hívtam, a vejem vette fel a telefont, végül neki kellett visszajönnie több, mint 120 kilométer távolságról, hogy segítsenek nekem, mert egyedül alig bírtam lábra állni, annyira szédültem és rosszul éreztem magam. Elég hamar visszaért hozzám, gyorsan elsősegélyben részesített, a vérzés ekkor már nem volt annyira intenzív, de azért nem állt el. Beültünk a kocsiba és a kórházba hajtottunk, ahol azonnal szörnyülködni kezdtek és megszidtak minket, hogy miért nem szakemberrel jöttünk, miért nem a mentőket hívtuk. Persze mondtuk, hogy mi hívtuk őket, de szinte nem akarták elhinni. Azonnal kezelni kezdtek, végül majdnem egy teljes hetet kellett bent töltenem az agyrázkódásom miatt. A kórházban (Debrecen) nagyon kedvesek és szakszerűek voltak, az, hogy milyen volt az étel és a körülmények, az nyilván a pénzhiánynak tudható be.

 

Sajnos mostantól attól félek, ha bármi történik velem, csak a családomra, vagy magamra számíthatok. Egy szívrohamnál, vagy agyvérzésnél is arra kell felkészülnöm, hogy nem fognak segíteni a bajban? Soha nem voltam komoly beteg, nem történtek velem balesetek, de 40 évig dolgoztam tisztességgel és fizették utánam a járulékokat. Csak nem értem, akkor miért kell ezek után így bánni velem. És attól tartok, nem én vagyok az első, akivel hasonló történt. Legközelebb hagynak meghalni?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yogosan 2015.07.31. 11:24:46

Ugye a kedves posztoló azt tenyleg nem komolyan gondolta, hogy ezért kimegy a mentő.
Azt meg valahogy nem nagyon akarom elhinni, hogy egy agyrazkodassal 1 hétig valakit kórházban fektetnek,törés vagy komoly sérülés nélkül. Ez kizart.

neduddki21 2015.07.31. 11:42:29

@yogosan: Már hogy lenne kizárt. Az agyrázkódásnak vannak különböző fokozatai, az egészen súlyos, eszméletvesztéssel és következményekkel járótól (mint nyilván a posztbeli is) az enyhéig. A posztoló egy szóval sem írta, hogy nem lett komoly sérülése, vagy az agyrázkódásának nem lettek következményei, ezt csak te gondoltad bele és azonmód fel is használtad a posztoló hiteltelenítésére. Ezen kívül: miért nem várható el egy súlyos, eszméletvesztéssel járó agyrázkódás esetén, amikor az illető sem lábra állni, sem koordináltan mozogni nem tud, vérzik és ráadásul egyedül van, hogy kijöjjön a mentő? Felfoghatatlan.

csakmotyogok 2015.07.31. 13:41:13

@neduddki21: Elvárható, ha úgy van ahogy leírja ki kellett volna jönnie. Feltételezem nem jól tájékoztatta ijedtségében vagy zavartságában a mentőket.

Kicknick 2015.07.31. 14:55:42

@yogosan: Majd hozzád se menjen ki a mentő ha agyrázkódást kapsz te szellemi toprongy

manyuska 2015.07.31. 18:25:02

@yogosan: Hát remélem, érted se megy ki.

yogosan 2015.07.31. 19:18:18

@neduddki21: Te olvastál a posztban bármiféle komoly sérülést? Nem. Van fogalmad, hogy naponta mennyi ember esik el az otthonában úgy, hogy vérzik a feje? Gondolod, hogy ha az infarktus minden jelét produkáló betegekhez nem küldenek mentőt, akkor majd ezért fognak? Melyik országban élsz?

yogosan 2015.07.31. 19:31:26

@Kicknick: szellemi toprongy az aki ringatott, te bunkó. @manyuska: biztos nem fog értem sem, éppen ezért ha így járnék kérnék egy taxit es azzal mennék be a kórházba. Remélem kielégítő volt a válaszom.

tzi 2015.07.31. 20:10:50

Eszméletvesztés volt, tehát jön a mentő
ennyi

zünüke 2015.07.31. 20:24:10

@tzi:

A mentő mégsem jött,és ezt már kezdik megszokni az emberek.Akinek tényleg nem olyan nagy a sérülése,lábra tud állni,tudatánál van,okosan teszi ha taxival megy ha csak nem akarja órákig várni a mentőt.

neduddki21 2015.07.31. 23:00:51

@yogosan: "Te olvastál a posztban bármiféle komoly sérülést?" Olvastam a posztban, hogy közel egy hétig kórházban volt. Te talán nem? Pedig benne volt. Nyilvánvalóan okkal történt, Debrecenben a klinikán is szakemberek dolgoznak ugyanis.

"Van fogalmad, hogy naponta mennyi ember esik el az otthonában úgy, hogy vérzik a feje?" Neked van? Kíváncsian várom a számot. Itt azonban nem csak elesett a posztoló, úgy, hogy vérzett a feje, hanem eszméletvesztése is volt, szédült, képtelen volt mozogni, majd közel egy hétig a kórházban feküdt. Amikor beért a kórházba, szörnyülködtek az ottaniak, akik nyilván szakemberek, hogy miért nem mentővel jött. Mindebből nekem az jön le, hogy a posztoló komoly sérülést szenvedett és joggal várta volna el, hogy kijöjjön a mentő. Fölösleges tovább magyarázni, szerintem teljesen egyértelmű.

Gubachy 2015.07.31. 23:25:08

A mentoknel elvileg ember hiany van, olvastam a neten, panaszkodtak a teveben, hogy netto 90 ert senki nem megy gepkocsivezetonek, vagy mentoapolonak....
En tobbszor beadtam a palyazatom apolonak, aprilis ota. Hol szemelyesen, hol email utjan. Nem csak en vagyok ezzel igy. Masokat sem hivnak be, mert tobb isnerosomnek emlitettem akik beadtak...

tzi 2015.07.31. 23:56:04

@zünüke: Átfogalmazom: mennie KELL(ene).
Magyarul nincs olyan duma, hogy nem elég komoly sérülés.. eszméletvesztéssel járó fejsérülésnél mit akarnak komolyabbat? Folyjon az agyveleje vagy mi?

EZAZ 2015.08.01. 07:41:14

@yogosan: Nem szokták ok nélkül egy hétig kórházban tartani az embert. Az agyrázkódásnak lehetnek különböző fokozatai - ha nincs időben rendesen kezelve, maradandó károsodást is okozhat, sőt, akár kómába is eshet a sérült. Meg is halhat. Ha nem tudja normálisan elmondani telefonon, hogy mi történt vele, talán az is egy jel, nem gondolod?

Krumpli Bogart 2015.08.01. 10:21:27

Nem is értem, hogy veszik a bátorságot az emberek, hogy a mentőt, meg az ügyeletet zaklassák állandóan minden szarral?
A mentőt és az ügyeletet soha, de soha nem indokolt felhívni, ez köztudomású tény. Tessék csendben megdögleni, vagy önerőből meggyógyulni! Sőt! Ma már önmagát operálhatja is a kedves beteg, ha fáj, hát fáj, ki nem szarja le? Várta volna ki a sorát!
Jól is néznénk ki, ha minden fejsérüléshez, mellkasi szúráshoz, ájuláshoz, ilyen-olyan fájdalomhoz, meg rossz vércukormérős/vérnyomásmérős eredményhez mentőt, meg ügyeletet hívnánk...

Eszem megáll!!!! Mindenkinek kuss!!! Értve vagyok?

Krumpli Bogart 2015.08.01. 10:27:12

@yogosan: Drágaságom! Fejsérülés!!!! Érted? Én ismertem egy srácot, aki motorral elesett. Semmi baja nem volt.... felállt, felállította a motort, hazament vele 9 km-re... amikor otthon levette a bukósisakot, azonnal meghalt.

drontal 2015.08.01. 11:20:50

Nem szokásom az aktuális poszt tartalmának valódiságát megkérdőjelezni,de az én véleményem szerint a néni egy kicsit eltúlozta a háztartási balesetének a történetét.
Elesett,mint sok más nála jóval idősebb embernél is előfordul,hogy az otthonában elesik,dől a vér a fejsebből,még a csontja is eltörhet.Ebben az esetben elhiszem,hogy egy hétig (vagy még több hétig is) a kórházi ágyat nyomják,de a poszter súlyos fejsérülésről,csonttörésről nem tesz említést.Ha lett volna azt biztos,hogy leírja a posztjában,pontosan ezért én sem hiszem el,hogy agyrázkódással egy hétig (a mai eü. viszonyok mellett)bárkit is kórházban ápolnak.
Ezzel szemben a mentő azért kimehetett volna érte már csak abból az okból is,hogy egyedül volt otthon minden segítség nélkül bepánikolva.

drontal 2015.08.01. 11:25:14

@EZAZ:

Megfigyelik maximum egy éjszakát,egy napot,de egy hétig komolyabb fejsérülés nélkül szerintem senkit nem tartanak bent.Az agyrázkódással mégis mit tudnak tenni az orvosok? Fektetnek,és a hányinger ellen gyógyszert adnak.

defné 2015.08.01. 12:18:50

@EZAZ:

Nem azt állítom,hogy hazudik a hölgy,de egy hét nekem is soknak tűnik..

Két évvel ezelőtt a fiamék iskolájában az egy híresen agresszív gyerek a lépcsőfordulóban ellökött egy kislányt,aki pontosan a lépcsőfokba verte be a fejét.Akik ott voltak hallották,hogy csak úgy kongott amikor a földre zuhant.Természetesen betört a feje,vér,sírás,ott is pillanatnyi eszméletvesztés,mentő,kapkodás,a szülő értesítése.Ebben az estben a mentő kijött.Az édesanyjától tudom,hogy CT vizsgálat volt,neurológus és gyerekorvos vizsgálta,a fejsebét összekapcsolták.Mindösszesen egy napot volt bent megfigyelésen,utána otthon feküdt agyrázkódással.

varisztor 2015.08.01. 18:30:53

Figyelni kell a szakhatóságok és a mentők vagy hasonló szervezetek ingerelhetőségét. A posztoló simán hazudhatott volna, hogy fekszik előtte egy eszméletlen ember, nem tud vele mit kezdeni, itt és itt van cím szerint, de jajj! Lemerül a mobilom! Amilyen a szolgáltatás, olyan ügyfélnek kell lenni.

@defné: Ettől még a néninek lehetett más fokozatú a sérülése. Az esetek nem egyformák, egyforma tünetek, paraméterek mellett is, mert az alanyok mások.

@Krumpli Bogart: Bezony.

Tajgetoszvagybazmeg 2015.08.01. 18:53:47

@yogosan:
Tedd ma' hozza, h a kurvaanyad, ugy lenne kerek.

Anyam elesett a jeges kerti jardan, 10 meterre tolem. Teljesen kaba lett, nem tudta, hol van, ossze-vissza beszelt, a feje verzett. Ha nem vagyok ott es o hivja a mentoket, neki sem mennek ki, mert egy koherens mondata sem volt.

swiss blend 2015.08.01. 20:07:17

Végül neki kellett visszajönnie több mint 120 kilométer távolságból,hogy segítsenek nekem.

A vejkónak netán az nem jutott eszébe,hogy ő maga hívja a mentőket mielőtt visszavezet másfél órát?

swiss blend 2015.08.01. 20:24:40

@neduddki21:

'Bocsi de én sem olvasok sehol a hölgy soraiban komolyabb sérülést.Nagyjából másfél
órát ült az abrosszal a fején,amíg a veje visszért.Ez idő alatt semmi nem történt,
nem lett rosszul -azt bizonyosan írta volna- nem hányt,és a vérzés is csillapodott.

El van ez a sztori túlozva úgy ahogy van.

neduddki21 2015.08.02. 09:53:38

@swiss blend: Akkor miért tartották bent a kórházban közel egy hétig? Miért mondták, hogy mentővel kellett volna jönnie? Vagy a posztnak csak az a része valós, ami az elméletedet alátámasztja, a többi nem?

swiss blend 2015.08.02. 12:59:09

@neduddki21:

"Akkor miért tartották bent a kórházban közel egy hétig"?
A nyakamat merném rá tenni,hogy a posztoló nem volt bent "majdnem egy hétig" a kórházban.Tényleg nem akarom Őt bántani de napnál is világosabb,hogy a balesetének a súlyosságát szeretné ezzel igazolni.

"Miért mondták,hogy mentővel kellett volna jönnie"?
idézem:....ahol azonnal szörnyülködni kezdtek és megszidtak minket,hogy miért nem szakemberrel jöttünk,miért nem mentőt hívtunk..
Biztosan a kezüket a szájuk elé téve szörnyülködtek a baleseti ambulancián egy mindennapos háztartási balesetet szenvedett betegen akinek vérzik a feje,de egyébként tudatánál van.Biztosan ilyet még soha életükben nem láttak.
A miért nem szakemberrel jöttünk-ön azóta nevetek mióta olvastam.

forge 2015.08.02. 14:31:02

Szerintem Debrecen sem bővelkedik a szabad mentőautókban.Amúgy milyen kezelést kezdhettek azonnal el?Érdekelne.

forge 2015.08.02. 14:32:36

@drontal:
Pont ezért kérdeztem meg,hogy milyen 'kezelést kezdtek azonnal?

she_wolf 2015.08.02. 14:42:50

Ha saját lábadon mégy be az SBO-ra, ugyanolyan beteg vagy, mint bárki más. Akár vérzik a fejed, akár nem. Ha mentővel, akkor egy kicsit talán beljebb vagy. Ha olyan szerencséd van, hogy nem csak ápoló, hanem orvos is van a mentőn aki megvizsgál, felkiccel egy rövid leírást az esetről, még rövidebbre zárható a történet (szükség szerint).
A beteg félt az életét, ezért alkalmasint túloz. Az eü.-s félti az állását, alkalmasint hárít. A betegre.

(Saját sztori: "vért hánytam" egyik este, majd másnap felhívtuk a háziorvosomat helyettesítő kollégáját, hogy mi a bigyó ilyenkor. Telefonban az utasítás ez volt: felcuccol, és bemegy az SBO-ra. Mentőt hívni felesleges, ő a rendelőben ezzel nem tud mit kezdeni, nagylány vagyok, oldjam meg, sorry, de ez van. Megtörtént, kivártam a soromat, közben még párszor konstatáltam, hogy egyre vérszerűbb az a valami, ami jön kifele belőlem. Sclerotizáltak, figyelmeztettek, hogy előfordulhat még ilyesmi az életemben, nyugi, tudni fogom, mit tegyek.)

Vissza a poszthoz: a beteg 63 éves. Mint írja, nincs tapasztalata abban, hogy ilyenkor mi a teendő, ráadásul nem valószínű, hogy lenne annyi egészségügyi ismerete, hogy el tudja dönteni, mennyire súlyos az állapota.
Azt tudja, hogy vérzik a feje, és szarul van. Egyedül él, hívja a mentőket, akik reményei szerint segítenek rajta ha mással nem is, legalább pár normális szóval. Erre megkapja, hogy bagatell a sztori, máshol kopogtasson vele!
Lehet őt ezért kiröhögni, letudatlanozni, meg mindennek elmondani, de ez nem vall valami nagy együttérzésre.
A helyében én is a 120 kilométerre lévő gyerekemet hívtam volna, mert az a kb. másfél, két óra még mindig rövidebb, mint egy sok órán belüli mentő.
Egy hét, vagy kevesebb? Ha két nap múlva kirúgják, az miért jobb? Az nem jutott eszetekbe esetleg, hogy a mai magyar viszonyok között ennyi időbe telt, míg különböző szakorvosok a maguk protokollja szerint kivizsgálják?
Merthogy tudjuk, hogy annyi orvosunk van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni!? És különben is, minden gép mindenhol rendben működik, mindenki kellő létszámban teszi a dolgát, mint egy szorgos hangyatársadalomban....(irónia/szarkazmus rulez!)

defné 2015.08.02. 17:16:47

@forge:

Agyrázkódás kezelést.De komolyra fordítva a szót,valszeg ellátták a sebet,ha szükségesnek látták megröntgenezték (gondolom én)és talán megfigyelésre ott tartották 1 napig.

yogosan 2015.08.02. 22:32:44

@mig54:

"Az nem jutott eszetekbe esetleg,hogy....

Senkinek szerintem.
Az orvoshiány miatt 100%-ig biztos az,hogy egy agyrázkódást követő vizsgálat nem tart napokig.
Én nem vagyok orvos,de abban is teljesen biztos vagyok,hogy ha egy vérző fejű embert visz be a mentő/rokon/taxi(tökmindegy)a kórházba,azt azonnal megvizsgálják és nem várnak/várhatnak vele napokig.És akkor most jön az,hogy lehet súlyos életveszélyes állapot,és lehet egy enyhe agyrázkódás is.Ha találgatni kéne én az utóbbira tippelek..

EZAZ 2015.08.03. 07:05:13

@defné: @drontal: egy autóbalesetben egy családtagom erősen bevágta a fejét (oldalról jött egy száguldozó drogos). Akkor is ezzel jöttek, hogy az agyrázkódásra csak pihenni kell, meg 8 napon belül gyógyul. Aztán ahogy az egyéb sérülések gyógyultak, megmutatkoztak a furcsaságok több hét, hónap után. Felejtések, képességbeli jelentős változások, heves fejfájásos rohamok, dühkitörések. Kiderült, hogy diffúz axonális károsodást szenvedett (ld. Schumacher pl., de nyilván enyhébb mértékben). Fél év múlva kapott olyan gyógyszert, amit azonnal kellett volna kapnia, akkor talán teljesen meggyógyult volna.

she_wolf 2015.08.03. 10:43:58

@yogosan:
Erre szoktam azt mondani, hogy bármi lehet, és még az ellenkezője is. Csak a posztban leírtakra hagyatkozhatunk, egy poszt meg olyan, amilyen.
Viszont valami oka biztosan van, hogy napokig bent tartották annak ellenére esetleg, hogy minden és mindenki a helyén volt, és flottul végezte a dolgát.
És ezért nem szoktam én találgatni.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.08.03. 15:50:36

@zünüke: Ha ennyire vérzel a taxis sem visz el. Félti az autóját. Közli, hogy hívj mentőt. Tapasztalat.

zünüke 2015.08.03. 17:23:37

@anitám83:

De ha a mentő nem akar kijönni akkor valahogy csak el kell indulni vagy így vagy úgy.

yogosan 2015.08.03. 22:46:09

@zünüke:

Mivel nincs más opció !!

2015.08.05. 21:19:42

Szerintem megfigyelésre bent tarthatják .

2015.10.03. 18:53:40

@Gubachy: Mert csak 5 diplomával és OKJ 1000-el vesznek fel mentőautót vezetni.
Azért.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása