Gusztustalan, pökhendi stílusban beszélnek az emberrel

2015.07.10. 08:44

stock-footage-angry-doctor-thumbs-down-sign-bad-news-concept.jpgGusztustalan, pökhendi, undorító stílusban beszélnek az emberrel, amikor az mozogni nem tud. Különösen arrogáns az illető, aki mai napon veszi fel a rendeléseket. A felügyeleti szerv címét nem volt hajlandó megadni.

 

Tisztelt címzett!

 

Szeretném, ha segítséget nyújtanának. Harmadik napja fekszem magas lázzal, betegen. (38,7 fok.) A haller utcai ügyelethez tartozom, a VIII. Kerületben. Háziorvosom az V. Kerületben van, M. D. Most ki fog jönni hozzám, de ez speciális eset. Az ügyelet kötelessége lenne. Teljesen felvagyok háborodva az ügyeletet illetően, 30 év alatt egyszer nem voltak még képesek kijönni. 39 fokoslázzal akarnak berángatni, de édesapámhoz se tudtak gyakran megmozdulni, aki 2002-ben rákban hunyt el.

 7885342-angry-doctor-holding-telephone.jpg

Gusztustalan, pökhendi, undorító stílusban beszélnek az emberrel, amikor az mozogni nem tud. Különösen arrogáns az illető, aki mai napon veszi fel a rendeléseket. A felügyeleti szerv címét nem volt hajlandó megadni. Nekem a munkahelyem múlik azon, hogy mikor írnak ki antibiotikumot, mennyit fekszem itthon.... úgy gondolom a TB nem fedezi, hogy taxival utazgassak, mert egy lusta, rossz indulatú ember nem képes cselekedni.

 

Szeretném, ha mozdulna valamit előre a dolog, mint mondtam évek óta ezt csinálják. 18 éves korom után egyszer nem jöttek még ki, hiába volt lázam. Ez nonszensz.

 

Köszönöm a segítséget, ha lehet panaszom továbbítsák egy felügyeleti szerv felé névtelenül. Köszönöm, minden jót kívánok!

 

A blog akadozásának oka, hogy a notebookom garanciális javítását az egyik piacvezető gyártó másfél hónap alatt sem volt képes eszközölni, csere készüléket pedig természetesen nem kaptam. 

 

Despota 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EZAZ 2015.07.10. 12:00:35

A 39 fokos láz csak annak magas, aki éppen benne van. Ne értsd félre, tökéletesen megértem - voltam hasonló helyzetben, de ráadásul kórházban szarták le, ahol még segíteni is tudtak volna, ha akarnak. Együttérezni tudok, sajnos segíteni nem. Szoktam még én is háborogni, ha bunkók, de leginkább már a megoldást keresem. Pl. van valaki, aki el tudna vinni az orvoshoz autóval?

forge 2015.07.10. 12:01:41

Kedves posztoló!!

Bár nem vagyok orvos,de én szerintem egy 38,7 fokos lázzal egész nyugodtan fel lehet kelni és elindulni a körzetihez.Ezért biztosan nem fog kimenni az ügyelet.

EZAZ 2015.07.10. 12:12:17

@forge: Így ránézésre igazad van. De a lázat is - ahogy pl. az elfogyasztott alkoholmennyiséget - mindenki máshogy éli meg. Amikor nekem utoljára ekkora lázam volt, durva hidegrázásom volt (kint 40 fok volt). Sok idő kiesett (nem tudtam magamról) és nem tudtam egyedül kikelni az ágyból (pedig egyébként elég kemény vagyok, csak lázam ne legyen).

she_wolf 2015.07.10. 12:14:40

Ha panaszt akarsz tenni, itt teheted meg:

"Felügyeleti szerv a Budapest Főváros VIII. került Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő Testület."
Forrás: www.jeszrend.hu/content/rendelonk_tortenete

Remélem, aktuális még. Ha időközben változás történt, elnézést!
A netről szedtem le, de ezt ugyanígy te is megteheted, ha úgyis lázasan otthon vagy.
A Felügyeleti szervnek elmondhatod/megírhatod a panaszodat úgy, ahogy itt is megtetted, aztán majd történik valami. Vagy nem.
Tudomásom szerint a Praxis blog nem foglalkozik üzenetek, panaszok továbbításával. Ez csak egy egyszerű blog, ahol az emberek leírhatják az Eü.-vel, illetve a benne dolgozókkal kapcsolatos tapasztalataikat. Tehát nem problémamegoldó fórum.

Lázhoz akkor érdemes kihívni az ügyeletet, ha már kimerítettük az otthoni lázcsillapítás tárházát. Láz- és/vagy fájdalomcsillapító bevétele, sok folyadékkal, hűtőfürdő, borogatás, stb...Ha van egyéb tünet (hasmenés, hányás...) elmondani az ügyeletnek, és nem hiszem, hogy ilyen esetben ne mennének ki. Igaz, nem fénysebességgel, de ott lesznek, és ellátnak.
Az ügyelet kihívása, annak intézkedése pedig nem helyettesíti a háziorvossal való utólagos kommunikációt, neki mihamarabb illik elmondani a történteket, mert lehet, hogy további kezelésre szorulsz egy pontos diagnózis felállítása után.

she_wolf 2015.07.10. 12:19:23

@EZAZ:
Osztom a véleményedet, én már 38.0-nál is "haldoklom", pedig voltak, vannak, lesznek bajaim. Mindig azért rimánkodom, hogy csak lázas ne legyek:) Törhet, fájhat, folyhat, csak lázat ne okozzon, mert az már a vég:D

she_wolf 2015.07.10. 12:22:09

Szia Despota!
Örülök, hogy itt vagy, a gondodnak nem örülök:(
Asztali számítógép rulez, a "piacvezetők" nyaljanak sót, Neked pdig sok szerencsét, mert úgy látom, már csak abban bízhatsz!:(

platelet 2015.07.10. 13:42:16

Hogy is mondjam... természetesen, bunkó, pökhendi stílusban nem szabad beszélni a beteggel, még akkor sem, ha feleslegesen akar ugráltatni. De a 38,7 fokos láz nem ügyeleti feladat. Nemhogy nem az ő dolguk kijönni, de még a éjszaka el se kellett volna ezért menni az ügyeletre. Szépen megvárja a reggelt, addig algopyrin meg hűtőfürdő, aztán elkúszik a háziorvoshoz. Ha épp hétvége van (nappal!) az ügyeletre. Ha nincs otthon lázcsillapító, van ügyeletes gyógyszertár, vagy hív egy ismerőst. Eszembe se jutna emiatt éjszaka az ügyeletet hívogatni, pedig én is szarul vagyok, ha lázam van...

KUHULIN 2015.07.10. 13:56:00

"A blog akadozásának oka, hogy a notebookom garanciális javítását az egyik piacvezető gyártó másfél hónap alatt sem volt képes eszközölni, csere készüléket pedig természetesen nem kaptam."
Szegény embert még az ág is húzza!

Nuclear Winter 2015.07.10. 14:55:23

Wáháháháhá. A poszt-toló egy nyérvogó seggfej. Az elmúlt 34 évben még nem jött ki hozzám az ügyelet, és ugyanezt tervezem az elkövetkező 34 évre is. Mondjuk soha nem is hívtam őket, még ennél magasabb lázzal sem. Szedd össze magad baszki, a nyávogás helyett öltözz fel és húzz el a háziorvosodhoz. Nem tudom, hogy szánalmas vagy, vagy inkább nevetséges.

Haveravera 2015.07.10. 15:41:58

25 éve nem tudom megfejten, hogy mire való az ügyelet:
Ha epegörccsel rosszul vagyok, nem jön ki.
Ha anyámnak stroke-ja van, nem jön ki.
Ha apámnak stroke-ja van, nem jön ki.
Ha megcsíp a bogár és elindul a vörös csík (kiderül, hogy nyirokérgyulladás), nem hívom ki, odamegyek, de elhajtanak a Haller utcai ügyeletről.
Ha anyám haldoklik, kijön, de lebasz, hogy ez nem az ő dolga.
Ha lázam van hét végén, nem jön ki.

Minden alkalommal lebasznak, hogy ez nem az ő dolguk.

Mire való az ügyelet?

Haveravera 2015.07.10. 15:46:26

@szkata: Ha meg kimegy az ügyelet, de azt mondja, hogy rossz a vércukormérő.... aztán meghal a beteg, mert a mentős nem mer szólni, hogy de nagy marha vagy, akkor a tárgyaláson doktorka tördeli a kezét és néz csodálkozó bociszemekkel....mindenki csak báncsa őtet....

Katoci 2015.07.10. 15:56:33

Akkor vegyük csak szép sorjában: 3 napja fekszel otthon lázasan, de az ügyelet nem megy ki (ezt speciel nem csodálom, bár ezt megfelelő stílusban kell közölni). Voltál közben a háziorvosnál? Neked fontos a munkád miatt, hogy meggyógyulj, de tenni érte, at már nem, oldja meg neked (is) a rendszer. Ha minden lázas felnőtthöz házhoz menne az orvos, nem jutna ellátás az igazán betegeknek (egy házhozmenés alatt 3-5 hasonló beteget ellát, ha azok bemennek). Már írták előttem is, lázcsillapítás, és háziorvos, esetleg mikor épp alacsonyabb a lázad elballagsz az ügyeletre.
A háziorvosodnak meg éppen annyira dolga kimenni, mint az ügyeletnek (azaz jelen esetben semennyire, de ha indokolt ő is kimegy munkaidőben - az hogy más kerületben rendel az az ő baja, ha elfogadott, vállalta a kockázatot). A munkahelyre szükséges táppénzes papírt meg csak tőle kapsz, és ha visszamenőleg kiír, még törvényt is sért. Szóval szedd össze magad kedves posztoló, és legközelebb tegyél a gyógyulásodért, ne a sült galambra várj.

asztalosani 2015.07.10. 16:22:44

@Haveravera:
"mire való az ügyelet?"

hogy leb@sszanak

3:)

(bocsi, ezt nem lehetett nem kihagyni! :) )

asztalosani 2015.07.10. 16:26:15

Posztoló:

38,7 C-os lázzal tessék összeszedi magadat és lehúzni a háziorvosodhoz, nem mentőket hívogatni!

(kiv. ez alól, ha levágták mind a két lábadat, ha gerincsérülésed miatt nem tudsz járni és nincs ki segítsen, ha veszélyeztetett terhes vagy és 24 órában feküdnöd kell..stb.)

igen. nekem is volt 38,7 C lázam, olyan amit meg sem éreztem és olyan is mikor a poklok poklát jártam, de mindig megpróbáltam csillapítani, és basszussss: eddig mindig sikerült ;) , eszembe nem jutott volna "csak" lázra kihívni a mentőket...

Ne küldj levelet 2015.07.10. 16:44:13

38,7? Ne röhögtess már!

peter3374 2015.07.10. 17:03:48

@Haveravera: Epegörccsel, stroke-kal mihez kezdene veled az ügyelet? Megveregeti a válladat?

Lázhoz meg szintén minek, elmondja, hogy vegyél be lázcsillapítót?
Szerintem neked kéne megfejteni, hogy mire való az ügyelet

apanna 2015.07.10. 17:08:31

Miért vártál 3 napot? Ha én kedd délután belázasodok, és kell a táppénzes papír, akkor már másnap a dokinál ülök.

Tudományos libsizmus 2015.07.10. 17:10:04

Az ókori görög demokrácia a helyén kezelte a kérdést: Tajgetosz.

Tudományos libsizmus 2015.07.10. 17:11:04

Áámberek. Nem lehetne a "stroke"-ot agyvérzésnek nevezni?

Katoci 2015.07.10. 17:38:36

@Tudományos libsizmus: Nem, mert nem az. Az orvosi nyelvben a Strokenak két formája van: vérzéses (agyvérzés) és ischaemiás (érelzáródás, ami a vérzés ellentéte ugyebár). A népnyelvben viszont a stroke csak az érelzáródásost jelöli, a vérzéses formát csak agyvérzésként emlegetjük. Stroke helyett agyvérzést írni tehát mind a két változat szerint hibás.

she_wolf 2015.07.10. 17:43:33

@Tudományos libsizmus:
Nem biztos:) Úgy tudom, agyvérzésről akkor beszélünk, ha az ér folytonossági hiánya, szakadása miatti vérzés tesz kárt (roncsol) az agyállományban (orvosok remélhetőleg pontosítanak majd).
Az agyi érkatasztrófának fokozatai vannak, ezek "gyűjtőneve" a stroke. Legalábbis úgy tudom.

she_wolf 2015.07.10. 17:45:07

@Katoci:
Meg agylágyulás, agyérgörcs, hogy a népies elnevezéseket ne is említsük...

she_wolf 2015.07.10. 17:49:20

@Haveravera:
Stroke-hoz nem ment ki a mentő? 2X? Jó volt a telefonotok? Vagy Ruandában laktok?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.07.10. 18:35:34

@Haveravera: Az ügyelet célja szerintem elsősorban a szakszerű tanácsadás telefonon, másodsorban az ott megjelent emberek ellátása, és csak a harmadik, hogy ha nem vár kint senki a folyosón, akkor a kivonulás. (de ez inkább a sci-fi kategória) Agyfaszt is kaptam volna, ha kint ülök vasárnap reggel a frissen bedurrant gyerekkel a sorban, közben ők meg utazással töltik a drága idejüket, mert valami hisztis picsa nem tud lázat csillapítani. És igen, töltöttem én is többször is két órát a beteg gyerekkel a folyosón. Viszont olyan is volt, hogy felhívtam őket, mert a lányomon allergiás kiütések jöttek elő, artikuláltam elmondtam a tüneteket, időpontokkal (magyarán mennyi idő alatt jött elő egy-egy tünet), mire kedvesen elmondták, hogy mit csináljak, és azt mondták, hogy ha a legcsekélyebb légzési problémát is látom, akár a gyerek panasza nélkül is, akkor kocsiba vele, és farkfelcsapva húzzak be hozzájuk. Szerencsére nem kellett, viszont megnyugtattak, és talán ez a legfontosabb egy szülőnek.

CsakMintTe 2015.07.10. 18:37:39

Én csak azt nem értem, hogy ha betegen nem szeret a posztoló a három kerülettel odébb lévő háziorvoshoz elmászni, akkor miért tartozik egy három kerülettel odébb lévőhöz. Jó, azt sem értem, miért kell arrogáns módon közölni a nyilvánvalót, hogy szimpla lázhoz nem megyünk házhoz, de ezen a posztoló nem tud segíteni. A túl távoli háziorvos problémáján viszont simán.
Szar dolog egyébként magas lázzal egyedül lenni, pontosan tudom, az elmúlt két évben kétszer végigjátszottam, először egy aug. 20-án reggelre, másodszor egy randa hideg februári szombat reggelre borultam be, de eszembe nem jutott ügyeletre menni, pláne hívni őket, mindkétszer elmásztam az ügyeletes patikáig lázcsillapítóért, meg beszereztem egy tonna papírzsepit, és azzal szépen kihúztam a háziorvos legközelebbi rendeléséig. (Ja, a taxiról szólva, egy sofőr igazán szépen nézett volna rám, ha összetüsszögöm a kocsiját... Tömegközlekedésre így meg elvileg fel se lehet szállni. Szóval frászért tart az ember gyalogtávon túli háziorvost...???)

CsakMintTe 2015.07.10. 18:45:13

Egyébként emlékeim szerint anyám is csak egyszer hívta ki hozzám az ügyeletet (már nem voltam gyerek), mikor hazafelé menet felhívtam, hogy érzem a lázam felkúszását, aztán 20 perc múlva beléptem a nappaliba, és ott helyben elájultam. Na akkor rápánikolt, és hívta őket. Jöttek. Csak arra emlékszem, hogy csini fiatal dokibácsi volt, aztán visszaaléltam :) De az is csak szimpla influenza volt, házhoz jövő doki nélkül ugyanazt szedtem és tettem volna, mint nélküle. Csak a para volt nagy hirtelen. Ájulás nélkül ugyanúgy a körzetihez mentem volna.

gyódiparaszt 2015.07.10. 19:14:41

vidéken egy háziorvosi ügylethez 12-16 körzet tartozik. Ez gyakran 50km-es távot is jelent. Ha az ügyeletes mindenkihez kimenne,aki hívja (amúgy rengeteg hívás van),akkor gyakorlatilag azok életét veszélyeztetné, akik tényleg bajban vannak (hirtelen mellkasi szorító fájdalom, stb.)Ezért kell minden hívást megbeszélnie,és mérlegelnie.
Az arrogáns, durva beszédre természetesen nincs magyarázat. Ezt nem szabad megengedni.

EZAZ 2015.07.10. 19:37:45

@asztalosani: Megelőztél, pont ezt akartam én is mondani. :) Hogy leb@sszanak. :)

Haveravera 2015.07.10. 23:19:28

@peter3374: Tehát akkor mire való az ügyelet? :)))))

Haveravera 2015.07.10. 23:28:47

@mig54: Anyám esetében strokehoz nem jött ki az ügyelet (háziorvos épp nem rendelt, csak délután). Majd apám ölben taxival elvitte anyámat a háziorvos váltóorvosához, aki nem engedte be a rendelőbe, mert nem az ő betege. Apám tovább vitte az Auróra utcai ideggyógyászati szakrendelésre, ahol azt mondták, részeg és átküldték a kardiológiára. EKG után apám hazavitte, ismét kihivta az ügyeletet, akkor már kijött.
Ügyeletes doki megállapította, hogy influenza (szeptember 14. volt) Doxiciklint írt rá.
Akkor kihívta apám a háziorvost (mert délután lett), az sürgősséggel mentőt hívott (kb. 16 órakor), ami 23 óra után érkezett meg.

Minden szó igaz, akkor is, ha hihetetlen.

she_wolf 2015.07.10. 23:34:47

@Haveravera:
Nem a szavaid igazságtartalmát vontam kétségbe, csak értetlenkedtem egy sort.
Miért nem mentőt hívtatok?

Haveravera 2015.07.10. 23:41:06

@Haveravera: Tehát hajnali 3 órától 23 óráig, azaz 20 órán át tartott stroke után a József körútról bejutni a Vas utca kórházba (majd onnan éjjel az Amerikai útra). Közben 5 hülye orvos nem ismerte fel, hogy mi a baja.
A macskám stroke-ját egy perc alatt felismertem (jogász létemre), az állatorvos megerősítette a diagnózist.

Haveravera 2015.07.10. 23:42:39

@mig54: Mert az is lebaszott, "jól is nézne ki, ha hányás és szédülés miatt kijönne".

Haveravera 2015.07.10. 23:47:29

@mig54: És az öt orvos egyike sem hívott mentőt. Akkor miért engem vonsz felelősségre, hogy én miért nem mentőt hívtam?

A blogkommentek jelentős része arról szól, hogy a beteg, vagy hozzátartozója miért nem ezt, vagy azt csinálta? (Magyar mentalitás.)

Itt nem ez a lényeg. Hanem az, hogy egy kalap szart nem ér ez a trágya magyar egészségügy. Tiszta szerencse, hogy szökőévenként elítélnek egy-egy felelőtlen orvost (pl. "rossz a vércukormérő").

Haveravera 2015.07.11. 00:03:01

@Csokis: Ahha! Kinek a kocsijába rendelték a gyerekedet? Vagy evidencia, hogy a szülőnek kocsija van? Evidencia, hogy a szülő képes bevinni a gyereket? (Pl. nekem két gyerekem van, egyedül nevelem őket és nem tudom otthagyni a lakásban felügyelet nélkül az egyik gyereket, amíg a másikat orvoshoz viszem. Mellesleg ágyhoz között agylágyult anyámat és én ápoltam, nem olyan egyszerű megszervezni ezeket a dolgokat.

S még valami: azért fizetem 30 éve pontosan és precízen az adót, tb-t, eho-t, vámot, járulékot, hozzájárulást, illetéket, stb., hogy működjenek körülöttem ezek a dolgok.

Nem szeretem, hogy itt a konkrét körülmények ismerete nélkül mindenki a saját helyzetéből kiindulva osztja az észt. Miért ilyenek a magyar emberek?

csakmotyogok 2015.07.11. 00:39:30

@Haveravera: Te miért vagy ilyen rosszindulatú? No,pont ezért ilyenek a magyar emberek.A TB- pedig azért fizeted, hogy az anyád kapjon nyugdíjat és nem azért ,hogy lábhoz dokit kapj, azt nem fedezi 15000 évnyi TB-d sem.

csakmotyogok 2015.07.11. 00:41:47

@Haveravera: Milyen jó 1 olyan fogalakozást űzőként így nyilatkozni,aki bármit is tesz nem mvonható felelősségre, jah 1 doki épp 10 annyit tanul és dolgozik, mint te. Pl. jogászok nélkül jól meglennék, orvos nélkül nem.

csakmotyogok 2015.07.11. 00:43:26

@csakmotyogok: Mellesleg aki nem termelő szférában dolgozik az csak virtuálisan fizet TB-t ,mert ő is csak eltartott és hallgass a neve:))

asztalosani 2015.07.11. 00:46:58

@Haveravera:

jaj, hát ilyen kérdéseim nekem is lennének, pl.:

- mire valók a betegjogi képviselők, ha nem is képviselik a betegek jogait (ez komoly kérdés! én is tudnék sztorizgatni), ha nem képesek érdemben válaszolni, ha nem vállalják fel a tájékoztatásuk következményeit, ha fogadóóráikon meg sem jelennek?
- mire való az obdk (ami a bjk.-k felett áll) intézménye...aminek hol van hatósági jogköre, hol nincs (mint a magyar népmesében)
- mire való az ántsz, ha azt mondja: pereld be az eü. szolgáltatót, mert ők nem arra valók, hogy az eü. szolgáltatót rákényszerítsék a betegjogok betartatására, a szerződés szerinti teljesítésre ( értem ezalatt egy szem protkó elkészítése több százezerért, ami hordhatatlan és az orvos nem akarja elismerni, hogy rosszul vette le mintát, vagy nem ért hozzá, és nem hajlandó visszafizetni az árát sem...etc.)
.
.
stb.

nekem úgy tűnik az ilyenek látszatintézmények: kellett egy rokonnak, sógornak, komának, volt osztálytársnak (ki tudja még kiknek) egy zsíros állás aszt oszt kész... meg lehet mindenkinek nézni, hogy pl.: az obdk-t ki is "vezeti" és milyen "szakmai tapasztalata" is van ( és ne csak az egyetem elvégzését nézzétek, hanem hogy hol dolgozott). szégyen és gyalázat mi folyik ebben az országban!

asztalosani 2015.07.11. 00:49:58

@csakmotyogok:
sántít amit írsz:
a tb-t nem a leendő nyugdíjjárulékod vagy anyád ny.j.-a miatt fizeted 3:)

asztalosani 2015.07.11. 00:53:45

@Haveravera:
sántít ez is:
részeg embert miért is küldenének kardiológiára?
detoxba szokás őket küldeni...

és lett következménye?
pl.: bejelentés a helyi ántsznél?
vagy csak a szájkaraté megy itten? :)

asztalosani 2015.07.11. 00:56:57

@Haveravera:
szokás azt is mondaniuk, hogy erre való az ügyelet, hivasd ki (legjobb esetben ledatálják telóban a tel számot), aztán ha olyan akkor majd kijön a mentő.

csakhogy amíg kiér az ügyeletes... meg megállapítja hogy mentő kell....mire kiér a mentő is....

DFK 2015.07.11. 03:24:00

Tudok érdekes dolgot mondani az ügyeletről. A feleségem elájult, hívtam a mentőt, akik. átadták az esetet az ügyeletnek, ami persze nem jött. Miután az eszméletlen beteghez 40 perc alatt semmilyen orvosi segítség nem érkezett, újra telefon a mentőknek, ahol közöltem, rögzítjük, túl vannak az ełőírt kiérkezési időn. Érdekes, 10 perc múlva megjött az ügyelet, közben az orvos kétszer hívott, hogy mi van a beteggel. Amíg nem érezték, hogy bajuk lehet, leszartak.

neduddki21 2015.07.11. 05:32:35

@csakmotyogok: 10-szer annyit? Bocs, de most bizonyosodott be, hogy nem lehet téged komolyan venni.

neduddki21 2015.07.11. 05:39:27

@csakmotyogok: Vagyis pl. egy munkaviszonyban lévő orvos? Vagy egy egyetemi (vagy bármilyen más) tanár? Vagy egy Tesco (stb, stb) igazgatója? Tényleg virtuálisan fizetik a havi nem csekély összeget + a munkáltatójuk is virtuálisan fizeti utánuk a még több járulékot? Elképesztő ostobaság.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.07.11. 10:28:16

@Haveravera: Csak az utolsóra válaszolok, mert az összes többi - gyakorlatilag - ugyanennek a folyománya (pénz): Hiába fizeted 30 éve, csak a ma és az itt számít. A TB befizetés nem bankbetét, amit neked tartanak fent. Az elmúlt 30 év elment, nincs, azzal nem számolhatsz, csak majd a nyugdíjnál. (ott is csak elméletben, hisz' a te befizetésedet már rég kifizették a szüleidnek, nagyszüleidnek) Szóval csak azon múlik, hányan fizetik be a TB-t a tényleges jövedelmük után. Amíg 3 millió adófizető TB-jéből él a 10 millió, addig ez van, nincs mese.

forge 2015.07.11. 12:37:48

@csakmotyogok:

Miért kell rögtön sértegetni a kommentelőt? Egyáltalán hogy jön ide,hogy ki mennyit tanult? Nem értelek én téged komolyan mondom...

forge 2015.07.11. 12:39:06

@neduddki21:

Őt már régen nem lehet komolyan venni...:D

dekás dezső 2015.07.11. 12:46:07

Félig levágott, fityegő hüvelykujjal, tépett ínsérüléssel buszoztam-héveztem másfél órát Csepelre műtétre, miután ellátott a háziorvos 1 óra várakozás után a rendelőből. Két év múlva átszúrta a pofámat egy szöges tetőléc, kivitte egy fogamat is;) - másnap dinnyeméretűre dagadt fejjel, éberkómában tipli busszal külvárosból Mária utcába, miután elhajtottak a kerületi rendelőből.
Volt egy motorbalesetem, nna akkor nem kellett buszoznom, mert mentő vitt a Fiumeibe.;)
ÉS?

csakmotyogok 2015.07.11. 13:03:24

@Haveravera: Milyen jó 1 olyan fogalakoz@neduddki21: Tapasztalat 1 jogász ül a valagán 8 órában...aztán osztja az észt. kockázat nulla és senki nem hal bele. Az pedig amir 4,5 év alatt tanulnak az egyetemen 1 vicc.
Baromira nem érdekel, hogy te vagy a hozzád hasonló percemberkék, mit hiszenek róla, kb. annyira mint téged az,hogy én mire tartalak:))

csakmotyogok 2015.07.11. 13:06:10

@asztalosani: Amit én befizetek abból kapnak a nyugdíjasok nyugdíjat, én meg nem kapok mert addigra nem lesz ember aki engem eltartson nyugdíjasként.Pedig már eddig a többszörösét befizettem, mint a magyar átlag.

csakmotyogok 2015.07.11. 13:08:04

@forge: Pont annyira sértegettem amennyire rosszindulatú volt.

csakmotyogok 2015.07.11. 13:09:35

@DFK: Miért nem vitte a el a mentő az eszméletlen beteget?

forge 2015.07.11. 13:39:22

@csakmotyogok:

Javasolnám a @Haveravera: 07.10 23:28:47 kor és
07.10 23:41:06 kor íródott kommentjének a többszöri átolvasását,hogy világos legyen az indulatosságának az oka.Közel 20 óra és 5 orvos kellett ahhoz,hogy felismerjék az édesanyja strokját és megfelelő ellátást kapjon.Ezek az orvosok egészen biztos,hogy nem tanultak többet mint egy jogász,ha egy strokot nem képesek felismerni ezt ugye belátod.

she_wolf 2015.07.11. 15:15:18

@Haveravera:
Felelősségre vonni? Nagy szavakat használsz. Csak egy minden hátsó szándék nélküli kérdést tettem fel.
Egy diszpécsernek azért legalább némi halvány fogalmának kellene lennie arról, amit örökösen szajkóznak mindenhol. Nevezetesen hogy mely tünetek sejtetnek stroke-ot, és hogy mennyire fontos ilyenkor, hogy időben szakszerű ellátást kapjon a beteg.
A médiákban ez nagyon szépen néz ki, most már csak a valóságban kellene ennek megfelelően cselekedni:(
És a telefon még csak hagyján. De hogy "élőben" ilyen megtörténhet....

she_wolf 2015.07.11. 15:32:25

Azért ha megnézzük, akkor világosan látszik, hol van az eb hantja:)
Érdemes összevetni @Haveravera: és a jelen poszt írójának az esetét.
Vegyük ehhez hozzá a honi eü. szféra leterheltségét, a dilettánsokat (értve ezalatt az asztalok mögötti öltönyösöket), ill. a "leszarom" elvet vallókat, és kész a nagy magyar Nemzeti Egészségügy.
És nem akarok vészmadárkodni, lesz ez még rosszabb is. Úgyhogy a jókat érdemes nagyon megbecsülni, mert a bérünk ugyan soha, de az eü. színvonala egyre lendületesebben fogja megközelíteni pl. az angolokét.

2015.07.13. 19:33:18

Közel a negyven fokos lázhoz az ember már egyáltalán nem biztos hogy el tud jutni az orvoshoz . Ettől független én a mentőket meg sem próbáltam kihívni mert tudtam hogy nem fognak kijönni . Az ügyeletes orvos illetve a körzeti orvosom meg eszembe sem jutott abban az állapotomban . De 40 fokos lázzal a két lábon való megállás is igen igen nehéz lehet, nem hogy eljutni orvoshoz bárhogy is . Nekem szerencsém volt . Hetedszeri nekifutásra sikerült megállnom két lábon és valahogy belelépni a cipőmbe ( be már nem tudtam kötni . És szerencsém volt hogy a kórház mindössze 3 buszmegállóra van . De addig eljutni is igazi kihívás a negyven fokos láz esetében .

blackshíp 2015.07.13. 23:14:10

@Diorella Queen: Általában ezért célszerű előbb csillapítani a lázat és utána elindulni. Azért ha a hűtődürdő lázcsillapító kombó nem viszi le egy felnőtt lázát 40 fok alá, akkor ki fog jönni nem csak az ügyelet/háziorvos, de talán még a mentő is...

SaulTigh 2015.07.18. 20:31:21

@gyódiparaszt: Mondjuk érdekes, hogy egy vidéki, X összlakosságú körzetben nagyságrendekkel kevesebb ügyelet hívás van, mint egy X lakosságú budapesti körzetben. Magyarázat: a fővárosban puhapöcsűek/elkényesztetettek az emberek, tisztelet a kivételnek.

SaulTigh 2015.07.18. 20:33:00

Sokszor elmondták már, de időnbelüli stroke-hoz ügyeletet hívni felesleges időveszteség, mivel helyszínen nem gyógyítható, és az időfaktor számít.

SaulTigh 2015.07.18. 20:36:06

A jól alkalmazott hűtőfürdő meg biztos leviszi a lázat (egy időre). Azt hiszem a termodinamika második főtétele.

SaulTigh 2015.07.18. 20:41:13

"úgy gondolom a TB nem fedezi, hogy taxival utazgassak"
Pontosan. A TB nem biztosít semmilyen ingyen utazást/utaztatást kevés kivételtől eltekintve. Járóbetegnek (pl. lázas fiatal felnőtt, egyéb tünet nélkül) az egészségügyi intézmény felkeresésére fordított útiköltsége egyéni szociális probléma.

SaulTigh 2015.07.18. 20:43:00

Hogy mire való az orvosi ügyelet? Ha körbe nézünk az EU-ban választ kapunk. Rajtunk kívül talán egy vagy két országban van még ilyen eü szolgáltatás. Ugyanis felesleges.

csakmotyogok 2015.07.31. 13:42:20

@SaulTigh: Egyetértek teljesen felesleges és pazarlás is.

szsuzsanna 2015.08.04. 12:06:23

- Ez, már a "százezredik" :-lázas gyerek,felnőtt...:---"mér' nem rohan az ügyelet"??...

1:-"lázcsillapító", ezer néven kapható, a nagy részük, ugyanolyan "hatóanyaggal"!, különböző néven és áron!...-tehát, "olvassuk ki", kérdezzünk rá, és, legalább kétféle "hatóanyagúval" próbálkozzunk, ha kell...
-tapasztalataim szerint, szinte mindenkinek, másféle hatóanyagú "használ"...
-sőt, van úgy, hogy "variálni kell", tehát, egyik, után a másik fajtával próbálkozni...
-DE, mindegyiknek IDŐ KELL,amíg "hat"!!!...,-eközben, SOKSZOR, a láz csak "kúszik fölfelé"...

2:-"régen", az volt a "szabály", hogy 38,5 fok fölött, azonnal el kell kezdeni a borogatást IS, -a lázcsillapító mellett, mivel annak IDŐ KELL, AMÍG HAT (fölszívódik)!

3:a "borogatás", ősi, DE leginkább HATÁSOS manapság is, (a hűtőfürdő is, de tapasztalataim szerint, ez, sokkal gyorsabb, hatásosabb és "kivitelezhetőbb")

A LÉNYEG!!: -a "technika": -akkora fürdőlepedő, lepedő összehajtva, stb., -amivel a TELJES MELLKAST körbe tudjuk tekerni, -ezt "álott", NEM jéghideg vízbe, áztatjuk, jól kicsavarjuk, azután, karok felemel, mellkast körben beteker, -erre egy száraz, megfelelő méretűt ráteker...(nagyon szar érzés, DE HATÁSOS!)
-ez mellé, még "érdemes" (jól esik, és kell) egy hűvös vizes széles borogatás a homlokra, ami leér a nyakig, -sőt, a nyakra, külön is...
-Ezeket kb. 10 percenként, cseréljük!!! (ahogy "melegszenek")
-Ahogy már írtam, ezeket a lázcsillapítók mellett javaslom.
TÖBBSZÖRÖSEN kipróbált, bevált "módszer"! -csecsemőtől, fekvőbeteg "rozoga" beteg, öreg anyósig...
-Ahogy írtam, "először" nagyon kellemetlen, -DE IGEN HATÁSOS!,-és ez a lényeg!

2015.08.19. 13:40:09

Viszont ha így se úgy se megy ki az ügyelet sehova senkihez sem, akkor mi a fasztalicskának kell egyáltalán ügyelet ?
Nem jobb lenne ha megszüntetnék a picsába és nem szipolyozná az állampolgárok pénzét egy semmire nem jó rendszer ?
Úgy is van bőven elég utánpótlás, ami a fölöslegességet illeti .

2015.08.19. 13:41:27

@szsuzsanna: És akkor mit javasolsz, ha 40 fok láz van és nem marad meg semmi folyadék a betegben , továbbá a lázat sem lehet csillapítani sehogy ?

2015.08.19. 13:42:26

@SaulTigh: És saját magán szerinted ki képes alkalmazni a hűtőfürdőt ?

szsuzsanna 2015.08.20. 09:33:04

@Diorella Queen: -Sajnos, ez is "megvolt"...

-A 87 éves "rozoga" anyósommal: -láz, hányás, nem nagyon itatható, stb...
eredmény:-gyors kiszáradás=TELJES ZAVARTSÁG, -félelmetes!:-mindenféle látomások,-teljesen zavart viselkedés...-sürgősségi, infúzió, -utána,(saját felelősségre hazahozás)...
-Szerencsére "visszajött", föltisztult.
-DE, amikor, ismét lázas lett, "kegyetlenül? vizes ruháztam" szegényt, -a fentiek szerint, + "variált lázcsillapítók", -(akkor, szerencsére nem hányta ki)...
+próbáltam kanalanként itatgatni..-szerencsénkre, sikeres volt a "terápia"...

Kedves Mindannyian!
-NEM, azt akartam írni, hogy a "módszerem" = a "spanyolviaszk"...
-Csak, fel szerettem volna hívni a figyelmet, -tapasztalatból, -hogy, szerintem, mivel lehet, -és, kellene próbálkozni, láz esetén..
-Természetesen, -főleg, kisbabánál, kisgyereknél, öregnél, -ha, nem sikerül, -a próbálkozások mellett sem-, levinni a lázat, -akkor, -"EZEKET bediktálva"!!!-, -muszáj mentőt hívni!

2015.08.20. 14:18:32

@szsuzsanna: Meg kell tanulni a branült benyomni és az infúziót bekötni .
Nincs mese !

Jó vénásnak nem nehéz .

2015.08.20. 14:20:25

@szsuzsanna: Én magam másztam be négykézláb a sbo-ra mikor már éreztem hogy itt a vég.
Akkor még nem tudtam volna infúziót bekötni magamba, most már menne :)
Be is szerzek itthonra mindenféle cuccost.

aLány 2016.12.31. 04:36:41

Ez a történet..megértem, hogy valakit megvisel a láz, de 38,7 fokos lázzal nyugodtan el lehet battyogni az ügyeletre, vagy a háziorvoshoz. Amúgy elmondom hogy a láz bizonyos fokig jótékony hatású mivel felveszi a szervezetünkbe bejutott kórokozóval a harcot..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása