Szívatnak a táppénzzel

2015.04.30. 06:49

shutterstock_90035668.jpg"Ha nekem van egy látleletem, miszerint centit nem tudok (szabadna) mozdulni péntek reggel óta, milyen jogon bírálja felül döntésével egy megyei kórház egyértelműen leírt "terhelési tilalom; műtétre javaslat, ha nem javul"-t azzal, hogy hát bocs.. "nem jelentél meg időre" jelszóval valaki? Tényleg nem ugrálni szeretnék, csak nem értem, hogy akkor most ez itt hogyan is megy? Egy egészségügyi intézmény kiad valamit, a másik meg úgy veszi, hogy... ha-ha-haaaa.. nem kúsztam be vele időre? Ennyire flottul működik nálunk minden?!"

Tisztelt Praxis Blog!

 

 

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy állást foglalni szíveskedjenek az esetemben, mert én már magam sem tudom, hogy normális-e az, ami velem történt.

 

A történet április 23-án kezdődött, amikor is a kora esti órákban egy szerencsétlen mozdulat következtében elvétettem egy lépcsőfokot, és egyet "lejjebb csúsztam" és rosszul nehézkedtem a lábfejemre.

 

Akkor nem tulajdonítottam neki nagyobb dolgot, különösebben nem is fájt (na jó, éreztem, hogy fáj, de nem éreztem vészesnek), haza is sétáltam valahogy; azt hittem, csak meghúztam kicsit.

 

Másnap péntekre viszont iszonyatosan bedagadt, gyulladt volt. Szóltam a főnökömnek bőven a munkaidő megkezdése előtt, hogy bajok lesznek... Ő el is vitt a közeli kórházba. Ránézés után röntgen, ami megállapította, hogy törésem van.

Kaptam fekvőgipszet azzal az áldással, hogy ha mire visszamegyek nem javul, akkor ez műtét lesz.

Eddig OK minden.

 

Ez történt pénteken délelőtt. Édesanyám vidéken lakik, szóltam neki, jöjjön fel, ha tud, mert kb. 10 métert nem tudok mászni se nagyon, jó lenne egy kis segítség.

Hétvégén készített nekem a puszta fennmaradásomhoz szükséges élelmet, stb.. majd hétfőn hazament, hogy a háziorvosomnál bejelentse: nem hogy munkaképtelen vagyok, gyakorlatilag ágyhoz vagyok kötve. Vitte magával a látleletemet is.

 

shutterstock_90035668.jpg

Mire odaért volna: ZÁRÁS. Kedden újrapróbálkozva: 24 órán belül kellett volna bejelenteni a dolgot. A péntekem ugrott, hétfőtől írt ki az orvos.

Megjegyzés: valahol azt olvastam, hogy: "Táppénzt visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani."

 

NA ITT JÖN amit nem értek.... Nem is az az egy nap kiesés érdekel, hanem a hozzáállás!
Ha nekem van egy látleletem, miszerint centit nem tudok (szabadna) mozdulni péntek reggel óta, milyen jogon bírálja felül döntésével egy megyei kórház egyértelműen leírt "terhelési tilalom; műtétre javaslat, ha nem javul"-t azzal, hogy hát bocs.. "nem jelentél meg időre" jelszóval valaki?

 

Tényleg nem ugrálni szeretnék, csak nem értem, hogy akkor most ez itt hogyan is megy? Egy egészségügyi intézmény kiad valamit, a másik meg úgy veszi, hogy... ha-ha-haaaa.. nem kúsztam be vele időre? Ennyire flottul működik nálunk minden?!

 

Nem várok jogsegítséget. Nem várok sajnálatot. Lesajnálom az egy nap mínuszt. De megijedtem, hogy nálunk ez így megy.  Csak világosítsanak már fel, ha megkérhetem szépen, hogy:

 

  1. Én miben hibáztam, mit kellett volna tennem
  2. Tényleg ennyire mellébeszél manapság az egészségügyben orvos és orvos?!

 

 

Köszönöm.

 

 

 

Tisztelettel,

 

  1. B.

 

Használd KÓRHÁZÉRTÉKELŐNKET, vagy keress ORVOSAINK között!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EZAZ 2015.04.30. 07:32:06

Szerintem nem rontottál el semmit, volt elég bajod. Pár hete hasonlóan jártam, csak nekem nem tört el. Szóltam a munkahelyemre, felhívtam a háziorvost, aztán amikor jobban lettem, akkor a balesetin kapott leletet vittem bemutatni és megkaptam a táppénzes papírt.
Amúgy ha nagyon zavar, akkor szerintem hívd fel az oep-et, kérdezd meg, elég segítőkészek szoktak lenni.

csakegybeteg 2015.04.30. 08:23:54

Szerintem csak rosszindulat az orvos részéről.
Folyamatos munkarendben dolgozom, egyszer fordult elő, hogy pénteken az éjszakai műszakban belázasodtam viszont szombat éjszakára is be voltam osztva. Reggel felhívtam az az ügyeletet, a válasz az volt, hogy ők nem tudnak táppénzre venni...Telefon a kollégámnak, menjen be helyettem majd vissza adom a műszakot. Egyre rosszabbul voltam, hétfőn reggel háziorvos, aki szombattól felvett betegállományba! Pedig nem volt semmiféle papír, csak az én szavam, hiszen az ügyeleten nem jártam ( 40 fokos lázzal nem akartam elmenni) ők pedig nem jöttek ki, csak mondták, hogy csillapítsam a lázat (azt nélkülük is tudtam).

2015.04.30. 20:33:00

Attól hogy valaki fekvőbeteg még a telefont meg tudná emelni. Gondolom azt sem tette meg .

Tahaa 2015.04.30. 22:08:50

"Én miben hibáztam, mit kellett volna tennem (?)
Tényleg ennyire mellébeszél manapság az egészségügyben orvos és orvos?!"

Nincs itt semmiféle mellébeszélés, meg xar magyar eü, meg rosszindulat, hanem a T. poszt-író TUDATLANSÁGA. Ahogy az előttem szóló is írta: visszamenőleg (azaz inkább "késve") max. 3 nap múlva vehető fel valaki táppénzre. Pontosan az ilyen pénteki eseményekre tekintettel, - hogy még hétfőn dokumentálni lehessen. Kedden le kell zárni a tp-es jelentést és küldeni kell egy zárt netes rendszeren... utána "coki". Ha valami, akkor ez nagyon pontosan, rendesen és logikusan van szabályozva. Különben "népi játék" lenne csütörtökön besaszzézni a HO-hoz, hogy "hétfőtől ment a hasam"... oszt' vagy úgy van, vagy nem...

A konkrét esetben: anyukával EGYIDŐBEN vagy méginkább ELŐTTE telefon a HO-nak (a tel.szám (orvosé, asszisztensé, rendelőé!) tudása alap !, ha mégsem: ott az internet.) Már akkor látszott, hogy ebből nem lesz munkavégzés. Ha mégsem, akkor hétfőn ugyanez...
Nem kell anyukát küldözgetni/ ezek szerint a rendelési időről sem volt fogalma sem. Gratula !
Keddre a dolog elkésett. (10-ből 10 HO felvesz Tp-re telefonos bejelentésre, - akkor is, ha sohasem látott, - ha belengeted a bokatörést + megígéred, hogy bejuttatod az Ambu. lapot, mihelyt lehet...)

Másik fogalomzavar (bár ez most kevésbé fontos, csak inkább ijesztő): "LÁTLELET"
Hááát, az valami teljesen más dolog: bántalmazás, testi sértés esetén kérheti a sérült (3.500 HUFért!) - a sérülések, véraláfutások, sebek, stb. leírását. Semmiképpen sem egyezik az ambuláns lelettel. És ezt civilnek is illik tudnia.

Visszatérve a 3 nap/ péntek-hétfő-kedd problémára: van módja a 3 napon túli, visszamenőleges táppénzre vételnek is, de az az igazi kibaxás a beteggel: ú.n. 4 oldalas esettörténet megírása után a T. Beteget az NRSZH (orvosszakértői intézet)-hez lehet küldeni a spec. eset elbírálására... Gyakorlatilag a leszázalékolás procedúrájával egyező tortúra: 1-2 napi hideg élelemmel célszerű felszerelkezni, mert nem 5 perc, mire elintéződik. Javító-nevelő szándékkal érdemes néhány beteggel végigjáratni, csak hogy bevésődjenek a szabályok ;-)

"Sajnos" ezek ugyanolyan szabályok, mint a KRESZ: hiába vontatok ritkán másik szgk-t, vagy szállítok hosszan kinyúló rakományt, illik tudni, hogy olyankor mi a teendő. Mert különben meszel a rendőr. Itt ugyanez a helyzet.

csakegybeteg. Na ennyit a rosszindulatról ...

Fontos megjegyzés még: teljesen más (lenne) a helyzet, ha felvesznek valakit kórházba. Akkor a felvétel napjától automatikusan kap Tp-es igazolást a KH-tól, amit távozása után vagy meghosszabbít a HO, vagy nem (mert pl. nem szükséges). Viszont akkor is ildomos a HO-t 3 napon belül értesíteni a hazabocsátásról ...

Antalbaba 2015.05.01. 10:10:45

A legfrissebb /reklám/ sztorihoz írnék - ha lehetne. Nem, nem kattintok, nem azért jöttem ide;-) Eme cél elérésén kívül van bármi értelme ennek a levélnek? Kérjen elnézést az orvos, hogy nyert majdnem 20 évet azzal, hogy gyakorolta a szakmáját? Nem volt kötelező odamenni és dugdosni már 1997-ben sem, nem? Lehetett volna próbálkozni a sarki Biri néni ráköpködős+pókhálós kezelésével, azután a megsprórolt rengeteg pénzből lemenni hétvégére a Velencei tóhoz;-) Ez már színvonaltalan...

csakegybeteg 2015.05.01. 11:12:35

@Antalbaba: " Kérjen elnézést az orvos, hogy nyert majdnem 20 évet azzal, hogy gyakorolta a szakmáját?"' Ebben minden benne van :)
Még az is előfordulhat, hogy 20 éve nem létezett ez a csoda. Viszont a köpködés biztosan jót tett volna :)

she_wolf 2015.05.01. 13:53:06

@Antalbaba:
Osztom a véleményedet.
"Ez már színvonaltalan..."
És stílustalan. Ahogy Nagy Natália mondá a Zimmer Feriben:) A levél írója izzadságszagúan próbálta megvillantani írói vénáját, csak nem jött be neki. Mint ahogy az én kattintásom sem:P Azok után, amit a levelében írt? Nem mondom, van önbizalma.
Semmi bajom az alternatív gyógymódokkal, kezelésekkel. Ha hasznosak, meg lehet írni a tapasztalatokat egy arra szánt oldalon (sok ilyen van a hálón).
Kicsit más lenne a leányzó fekvése, ha a levélíró először leírná az eszközzel kapcsolatos pozitív tapasztalatait, és utána megindokolná, hogy miért azt az utat járják (csalódtak az orvosban). Mondanám, hogy az reklám lenne, de ez is az. Csak kissé gusztustalanabb:(
És ha már az orvos minősítésénél tart a levélíró (tahó, tahócska), önmagát minek minősítené? Szívesen segítek: neveletlen bunkó!
Hiszen mást minősíteni, terméket reklámozni van gerinc, a levelet aláírni már nincs.
Ez a levélírót minősíti.

kheiron 2015.05.01. 18:18:58

A mai poszt sima reklám (annak is elég rossz), nem véletlenül nem lehet kommentelni.

Antalbaba 2015.05.01. 18:28:21

@kheiron: csak megoldjuk, hála a régi jó oktatási rendszernek - mi még gondolkodunk és voila;-)

Kommentelő k.m.n. 2015.05.01. 20:20:34

Nálam is kivágta a biztosítékot a következő REKLÁM bejegyzés, ezért inkább ahhoz szólnék:

1. Miért nincs SEHOL sem feltüntetve, hogy a bejegyzés (mely mellékesen kikerült az Index címoldalra), csak egy reklám?

2. Miért nem lehet kommentálni? Gondolom, csúnyán nézne ki, ha néhány hozzáértő leírná, hogy a tudomány mai állása szerint SEMMILYEN BIZONYÍTOTT GYÓGYHATÁSA NINCS ezeknek a készülékeknek.

3. Ez a bejegyzés bőven alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, hasonló sarlatánokra egyszer már szabtak ki bírságot (cirka 70 milliót) a hazug reklámjaik miatt:
www.vg.hu/vallalatok/magnesterapias-keszulek-reklamjaert-jart-hetvenmillios-buntetes-440722

4. A blogban adott hatás- és kattintásvadász (sokszor még a poszt tartalmát se fedő) címadás itt is tetten érhető. Eleve, miért volt tahó az orvos? Mert 10 évre rendbe hozta az állítólagos poszter feleségének a hátát? Mellesleg a "csodagép" gyártója nem kért el vaskos összeget (gondolom, több százezret) a masináért, aminek az egyetlen terápiás hatékonysága abban áll, hogy legalább a "kezelés" idejére kemény felületen fekszik a beteg?

5. Az egészről az jön le, hogy a bloggazda mindenképp pénzt akarna csinálni az EÜ sározásából, de normális hirdetők nincsenek, emiatt saját magának kell mindenféle erősen megkérdőjelezhető módszerrel pár fekáliás fillért kipréselnie a dologból.
Csak innentől már az egész blog nem hiteles, mert az "ismerős" stílus láttán már az is megkérdőjelezhető, hogy a többi poszt egyáltalán valódi-e, vagy azok is csak a bloggazda agyszüleményei....

she_wolf 2015.05.01. 20:46:05

@Kommentelő k.m.n.:
"Gondolom, csúnyán nézne ki, ha néhány hozzáértő leírná, hogy a tudomány mai állása szerint SEMMILYEN BIZONYÍTOTT GYÓGYHATÁSA NINCS ezeknek a készülékeknek."

Az én kedvencem a mágneses karkötő, és hozzá fűződő magyarázat, a működési elvről:)

hüpike 2015.05.03. 15:48:10

Egyetértek az előttem szólókhoz. Reklámot posztként beállítani gusztustalan. Amellett hazugság is!
Hosszú ideig olvastam a Praxist. Igaz, nem sokat kommenteltem, de sokat tanultam az itt író orvosoktól, és nem orvosoktól. De ez a bejegyzés kiverte a biztosítékot.
Már nem lehet itt értelmeset olvasni. R.I.P Praxis blog

bajkal 2015.05.04. 00:03:54

@Tahaa: köszönöm, hogy ilyen rèszletesen leìrtad. Egy dologban nincs igazad, hogy ez evidens kellene legyen minden paciensnek. Torténetesen ha valaki nemhogy évente, de két évente se beteg, az jó ha tudja, hol van a háziorvosa, de a rendelési idejére nem fog emlékezni (én is mindig nyomozgatok, hogy most kedden delelott, penteken paratlan hét van-e 6-ig vagy mi? ;-)) és ha otthon nincs net, akkor lehet valóban inkább anyut küldi...lényeg, hogy ha a rendelési időt se tudja valaki, akkor hogyan legyen tisztában a táppénzzel?
Nekem még egyik házidoki se kezdte azzal, hogy "Jó napot tetszik tudni és felsorolja, amit te, hanem azt kérdik Mi a panaszom?.
A TUDATLANSÁGOT ne ródd fel, hanem taníts :-), ami jogos, hogy a posztoló, hacsak nem azon utolsók egyike, akinek se telefonja, se mobilja valóban telefonálhatott volna. Azaz legközelebb, ha nem éppen haldoklasz kedves posztoló, telefonálj a házidokidnak vagy kérd meg anyudat egyből oda menjen és szólj beteg vagy. Jó esetben táppénzre vesz (ha elhiszi, ha nem be kell menned).

Az én régi házidokim jó fej volt, egyszer volt ilyen, h telefonáltam, mert pár száz km-rel arrébb lettem beteg és kérdeztem, mit tegyek mozdulni se tudok jajaj. Azt mondta semmi baj kiír és ha pár nap múlva tudok utazni már, akkor szépen hazautazom és bemegyek hozzá. (De ő se állt neki kiokosítani, hogy de jó fiam, hogy nem harmadnapra telefonaltal, mert akkor leharaptam volna a fejed, hiszen netes rendszerunk tudhatnád lezár és csak a nagy ájti mágus töri föl a kódot oep fellegvárban a 4 oldalas varázsigével, de ahhoz ugyan adok hamuba sült pogácsát is néked).

rest of boys 2015.05.04. 09:54:56

Magára valamit adó blog ilyen posztot, mint a mágneses baromság, nem tesz ki, ez az aljának is a legalja, fogalmam sincs, mi okozza ezt az elmórickásodást itt.
Az egyedüli tahó az egész mágneses mizériáról szóló irkálmányban a posztoló volt egyébként.

büdösbanya 2015.05.04. 12:44:28

Érdemes lenne a hatályos jogszabályokból kiindulni szerintem:

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

45. § (2) A keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.
(3) A keresőképtelenség a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb öt napra visszamenőleg is igazolható.
(4) Kivételesen indokolt esetben - a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - az orvosszakértői szerv a keresőképtelenséget a vizsgálatra jelentkezés időpontjától legfeljebb hat hónapra visszamenőleg is igazolhatja.

A határidők tehát: visszamenőlegesen 5 nap, illetve kivételesen indokolt esetben akár 6 hónap is.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása