Az AIDS-szel veszik el a kedvet a véradástól

2015.04.10. 11:21

adj-vert.jpgKözlik velem, hogy potenciálisan HIV pozitív vagyok, üljek a seggemen még 2 hónapig, majd utána vesznek vért és ellenőrzik. A minimum lenne, hogy ilyenkor felajánlanak egy azonnali újabb tesztet.

Jó estét, az alábbi történetet szeretném elküldeni. Kérem, hogy csak a monogramom jelenleg meg, a történet sajnos minden porcikájában igaz. Rendszeres véradó vagyok. Ezeken az alkalmakon midig hallom, hogy egyre kevesebb a véradók száma, a városban közlekedve értetlenséggel látom a sürgősségi vérszállító autókat szirénázva. Azt gondolom, hogy minimális PR-rel lehetne ezen segíteni.

 

Azonban úgy tűnik, hogy nem jelenlegi Véradó Szolgálattal. Hátborzongató történetem múlt héten kezdődött, amikor megkaptam a Vérellátó levelét arról, hogy múlt havi véradásom során a véremben olyan anyagot találtak, amely egészségemet veszélyezteti, menjek be hozzájuk megbeszélni az eredményt. A múlt hetet végigaggódtam és a héten az első utam oda vezetett. Közölte velem a doktornő, hogy ne ijedjek meg, de a tesztem reagált a HIV fertőzésre. Azt is mondta, hogy mostanában sok ilyen levelet küldtek ki, mert érzékenyebbre állították a vizsgálati szűrőt.

 adj-vert.jpg

 

Ezen felül még annyit mondott, hogy fáradjak vissza a véradásomtól számított 3 hónap múlva, akkor újra értékelik az eredményemet, addig kizárnak a véradásból. Ennyi. Közlik velem, hogy potenciálisan HIV pozitív vagyok, üljek a seggemen még 2 hónapig, majd utána vesznek vért és ellenőrzik. A minimum lenne, hogy ilyenkor felajánlanak egy azonnali újabb tesztet.

 

Nem, én mentem el 2 nap nem alvás után tesztre egy másik intézménybe, amely negatív eredményt hozott. Felháborítónak tartom ezt az eljárást, ők azzal, hogy kizártak a véradásból 3 hónapra, részükről megoldottnak tekintették az ügyet. Feltételezem, hogy hozzám hasonlóan azok járnak vért adni, akik nem tartoznak veszélyeztetett csoportba, rémálmukban sem képzelnek efféle fertőzést.

 

Ilyen embereket megijeszteni anélkül, hogy azonnal felajánlanának egy újabb mintavételt vérlázító. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer a véradás ellen kampányoljak, de amíg nem érkezik reakció erre az ügyre, én vért nem fogok adni.

 

Még egyszer: semmi problémám azzal, hogy védik a leendő vérátömlesztetteket, de ha egy donornál gondot –és utólag kiderült – inkorrekt módon jelez a vizsgálatuk, a minimum az, hogy azonnali megismételt vizsgálatot ajánlanak. Ezek az emberek szó szerint a donorok véréből élnek, kicsit talán jobban meg kellene becsülniük őket. Nem kell túlragozni, de azért jártam eddig vért adni, hogy tudjak segíteni akárkin. A legjobb motivációt kaptam érte.

 

K.G.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2015.04.10. 12:27:02

jól tetted, hogy máshová is elmentél, éppen ajánlani akartam, van ingyenes szűrővizsgálat is, menj el oda is

van egy elméletem, bár biztos senkinek sem fog tetszeni: szerintem téged és sokan másokat vissza akartak rendelni 2-3 hónappal később, hogy újból levegyék a véredet (és eladják. Piaci ára kb egy zacsis tisztított vérnek amit valakihez majd fellógatnak 10 e Ft) nyilván úgy könnyebb, ha nem könyörögni kell érte, hanem megijesztenek és akkor te önként és dalolva visszamész sőt még ott te leszel nekik hálás azért hogy kiderült: még sem vagy hiv pozitív...

egy ántsz-es bejelentést ez is megérne. (tanulják meg hol a határ)

EZAZ 2015.04.10. 13:09:04

@asztalosani: Csak az a gond, hogy a ezt a vizsgálatot kifejezetten az ántsz végzi (úgy tudom).

EZAZ 2015.04.10. 13:18:22

Nem akarlak idegesíteni, de az nem lehet amúgy, hogy csak a fertőzéstől számítva X idő múlva kimutatható, ezért mutatott ki valamit a teszt bizonytalanul?
Feltételezem, hogyha felelőtlenül élnél, akkor nem lennél véradó, szóval csak egy csöndes kérdés volt. De lehet olyan akár egy frissen indult, de hamar komolyra fordult kapcsolatban is, hogy nem védekeznek.
Durva ez az egész, vannak olyanok, akik már attól is pánikba esnek, ha bármelyik értéküknél van egy minimális eltérés, ezt hogy b.hatják úgy oda neki, hogy "figyelj, lehet, hogy aids-es vagy, majd 3 hónap múlva újra megnézzük." Gondolom, ott is szar a fizetés, ezért így állnak hozzá.

asztalosani 2015.04.10. 13:29:15

@EZAZ:
a kérdés itt az, hogy pontosan milyen papírt kapott, és azon kívül szó szerint mit írtak a levélben? mert mit is írt a cikkíró?

"megkaptam a Vérellátó levelét arról, hogy múlt havi véradásom során a véremben___ olyan anyagot találtak, amely egészségemet veszélyezteti_____, menjek be hozzájuk _____megbeszélni____ az eredményt."

HÚÚÚÚÚ DE "SZAKMAI" MEGFOGALMAZÁS!!!!
ezek alapján egy kis süllyedés emelkedés is lehet a pakliban (pl.: van egy gennyes pattanásod). azt hogy "MEGBESZÉLIK" az eredményt meg olyanra nem adunk! Adják írásba! ;)

amennyiben nem kapott papírt nevével meg a többi dolgával arról hogy ezt és ezt találták a vérében (amit neki szóban elmondtak) onnantól kezdve egyszerűen bűzlik a dolog, mert ha találtak volna valami komoly dolgot, azt le kell nekik írniuk (dokumentálniuk és jelenteniük is ha nagyon komoly)(eü. dok) és át kell adniuk a részére. Ez a"olyan anyagot találtak a vérében ami az egészségét veszélyezteti" egy vicc kategória (szerintem a te véredben sőt még az enyémben is lehetne ilyen anyagot találni) , ha meg nem adják pontosan írásba, hogy mit akkor még nagyobb vicc... ha meg az ő egészségét veszélyezteti, akkor egy betegét aki legyengült, az övét nem fogja?

a hab a tortán:
"mostanában sok ilyen levelet küldenek ki"
ez sem fura neked?
(akkor mégsem az emberekkel van a gond... hanem más áll a háttérben ,és nem biztos hogy a vizsgálat érzékenységével van a probléma)

épp ezért kéne írni az ántsz-nek postai levelet, mert ha már trükköznek ők biztos kivizsgálják, és mivel ez nem egy egyedi eset (a cikk írója szerint), úgy még nagyobb rá az esély. csak hát megint ott kezdődik, hogy levelet kellene írnia a cikkírónak (amúgy ezt a cikket kinyomtatva névvel ellátva és beküldve a cikkíró is tudná jelezni) :D

asztalosani 2015.04.10. 13:42:09

Judit Szögedi:

ez mind szép és jó, szakmailag korrekt is, de ez neked nem fura:
"Azt is mondta, hogy mostanában sok ilyen levelet küldtek ki"

azért én azt kötve hiszem, hogy ilyen sokan lettek egyszerre HIV pozitívak ;)

Továbbá:
"Ezen felül még annyit mondott, hogy fáradjak vissza a véradásomtól számított 3 hónap múlva,"

hát szerintem ekkor tipikusan tovább kellene irányítani az embert olyan állomásokra, ahol csak HIV szűrést végeznek, nem pedig visszarendelni VÉRADÓ ÁLLOMÁSRA ahol potenciálisan benne van a pakliban az, hogy véletlenül belekeveredik az egészséges vércsomagok közé egy HIV+ vére... (még az esélyét sem szabadna megadni ennek!) Ha a cikkíró nem egy éjjeli lepke és az utolsó véradás óta nem cserélte a partnerét, nem bökdösi magát tűvel, nem kapott vért vagy vérkészítményt akkor mégis honnan kaphatta el? :-) persze kár hogy nincs itt, kifaggatnám és segítenék neki végiggondolni :) És igazad van, valóban tanácsos lenne még egyszer elmenni majd 3 hónap múlva (de én már nem mennék vissza a véradó szolgálathoz :P )

ciambumbum (törölt) 2015.04.10. 14:10:10

Poszt irója buta szegény, de nagyon. Mi értelme egy újabb azonnali tesztnek? Igenis ki kell várni azt a pár hónapot. Eüben dolgozom egy nyugati országban. Egyszer véletlenül megszúrtam magam egy használt tüvel ami elötte egy Hepatitis C:s betegben volt. 3 vérvétel volt: 1 azonnal, 1 két honap múlva, az utolsó meg fél évre rá. Utána adhattam csak vért. Vannak protokollok amit egy vérellátó központnak be kell tartani.

Hokunda 2015.04.10. 14:26:34

"mostanában sok ilyen levelet küldtek ki, mert érzékenyebbre állították a vizsgálati szűrőt"
Ha még érzékenyebbre állítják a szűrőt, akkor a teljes magyar lakossáról kiderül, hogy HIV pozitív? A HIV vírus a vér természetes alkotóeleme?

Jazo 2015.04.10. 14:37:28

@ciambumbum:
Ezzel a hozzáállással épp igazolod azt, amire a poszt írója is utalt.
Akár hiszed, akár nem nem mindenki orvos meg nővér. Gyakorlatilag "halálra rémítették" és csak annyit mondtak neki, hogy majd jöjjön két hónap múlva. Ha valakinek súlyos betegséget diagnosztizálnak szerinted majd szépen kivárja a 2 hónapot újabb vizsgálatok és másodvélemények nélkül...főleg olyan betegségnél aminél fontos, hogy időben kezeljék. Ez olyan mintha kihívnád a villanyszerelőt, hogy nézze már át az épp megvásárolt házadban a vezetékeket és azt mondaná neked, hogy minden rendben, csak a fürdőszobában kicsit ráz a bojler...de nyugodj meg, mert ő sok ilyet látott már, de még egy ismerősét se rázta meg. Azért majd két hónap múlva visszanéz.

EZAZ 2015.04.10. 14:51:19

@asztalosani: Hogyne lenne furcsa, ezt is akartam írni, csak közben el kellett mennem a gép mellől és lemaradt.
Nem azért írtam, mert azt gondolnám, hogy fertőzött az illető, csak részben azon gondolkoztam, hogy saját magamat mivel tudnám megnyugtatni, másrészt meg csak járt a szám. :)

Amúgy a tüdőszűrőtől is küldenek ki ilyeneket. Anyósom már jött a hülyeségével, hogy nemsokára felszabadulunk és nem lesz tovább a terhünkre, mert írtak neki, hogy a saját egészsége érdekében menjen vissza ekkor és ekkor. Egy hétig ment a balhé, hiába mondtuk, hogy ezt csak a sablonduma, máskor is ezt írják. Nekünk volt igazunk (szerencsére), mert csak rossz volt a felvétel.

EZAZ 2015.04.10. 14:56:25

@ciambumbum: Attól, hogy nem tudja, mennyit kell várni, attól még nem buta. Miért is kéne nem tudnia? Ha nem tudja és b.tak tájékoztatni őt egy ilyen súlyú dologgal kapcsolatban, arról miért is ő tehet?
Nagyon jól csinálta, hogy elment 2 nap múlva máshova. Nyilván 3 hónap múlva megint elmegy, de ha neki ez kellett, hogy azalatt a 3 hónap alatt ne menjen fának idegességében, akkor ez másnak miért fáj?
Nyilván végiggondolta, hogy ha az előző véradáskor nem volt fertőzött, akkor most sem lehet az, mert nem szúrja magát/nem élt nemi életet ezalatt az idő alatt/óvszerrel védekezik és különben is, állandó partnere van stb.

Panda Király 2015.04.10. 14:58:21

Ez egy iszonyú idegtépő szituáció a véradónak, csak a legjobbakat neki!
Azonban fontos tudni, hogy az OVSZ helyesen járt el.
asztalosani 2015.04.10. 13:29:15 kommentjéhez: levélben nem küldhetik ki, hogy a véradó HIV tesztje pozitív lett. Hasonlóan, telefonon sem adhatnak ki erről információt. Egyébként iszonyat nagy hiba is lenne kiküldeni egy pozitív szűrővizsgálati eredményt, mert azt egy laikus nem (de szerintem még a háziorvosod sem) tudná értelmezni. Amikor személyesen bemegy az OVSZ-hez, akkor megkapja a vizsgálati eredményt.

Azt fontos tudni, hogy ha egy véradó mintája az automatával végzett szűrővizsgálatban pozitív eredményt mutat, azt a mintát a következő lépésben egy másik, laborasszisztens által végzett (ún. ELISA) módszerrel is megvizsgálják. Előfordulhat, hogy csak az automata szűrővizsgálat mutat pozitív eredményt; ennek ellenére értesíteni kell a véradót, hogy egyrészt tudjon róla, másrészt később egy kontrollvizsgálaton vegyen részt, ahol kizárhatják a fertőzést.

Minden vizsgálat esetében van hibaszázalék. Ez nagyon kicsi, de pont a tesztmódszer érzékenysége miatt előfordul, hogy nem fertőzött beteg esetében is pozitiv egy teszt. Ennek a hátterében általában valamilyen banális vírusfertőzés áll, melyre az immunrendszer reagál.

A vérvételhez időpontjához képest pár nappal nem sok értelme van megismételni a tesztet, mert ha nem HIV miatt lett pozitiv, ismételten mutathat hibásan pozitív eredményt (vagy HIV fertőzés mellett akár negatív eredményt, lásd ablakperiódus). Éppen ezért, csak meghatározott idő eltelte után van értelme újabb tesztet végezni.

Ezt a rendszert egyébként nem az OVSZ-es orvos találta ki, hanem egy szakmai protokoll szabályozza.
A bejegyzés írója mindenképp menjen el a kontrollvizsgálatra majd!
És aki tud, szánja rá néha azt a félórát, hogy segítsen a véradással tényleg rászoruló embereken!

Sunsertes 2015.04.10. 15:02:07

Hali!
Nekem, ugyan ez volt, csak szifilisszel.
Februárban voltam vért adni, küldtek levelet, hogy fáradjak be a Karolina útra egy kis beszélgetésre XY doktornővel.Megkérdezték, hogy milyen gyógyszereket szedek, majd megnyugtattak, hogy áttértek egy érzékenyebb vizsgálati módszerre. Következő év januárjában fáradjak vissza kontrollra.
Persze lazán, még augusztusban ismét véradás volt, ahol kibuktam a donorok közül az "állapotom" miatt.
"Ön nem adhat vért, 10-es kódja van. Bééééla!Mi a 10-es kód?Asszem szifilisz, de mindjárt megnézem a gépben. Igen, szifilisz."
Mindez a kollégák füle hallatára. Mint a kotonos úr a patikában.
Azért mintát még vettek, és rá kb. két hétre jött a felmentőlevél + telefon, hogy semmi bajom.
Akkor nagyon rossz volt és elhatároztam,hogy többé nem adok vért, de most már csak mosolygok rajta.Úgyis most volt a tv-ben a Csapd le csacsi. :)

axolotl77 2015.04.10. 15:04:47

Velem történt a tüdőszűrőn, miután a leletemért jelentkeztem: "Ne menjen sehová, a doktornő beszélni szeretne magával!" Én már végigjátszottam magamban, hogy fog majd a kemoterápiám zajlani, hány tüdőlebenyt vesznek ki belőlem, stb.
Szerencsére az csak 3/4 óra volt, míg a doktornő jelentkezett, és megnyugtatott, hogy nincs semmi baj.

asztalosani 2015.04.10. 15:16:09

@Hokunda:
állítólag néhány ember szervezete (CCR5 receptor hiánya) képes önállóan leküzdeni a HIV fertőzést.

asztalosani 2015.04.10. 15:17:46

@axolotl77:
ilyenkor kell visszaszólni neki, hogy:

ja amíg itt várakoztam a főnöke itt járt és megkért arra, hogy adjam át Önnek azt az üzenetet, hogy holnap délelőtt beszélni akar magával...

XD

Tempus.Anh 2015.04.10. 16:00:25

Azt érdemes lenne megszámolnia a posztírónak, hogy kikben a járt az utóbbi pár évben a farka és esetleg figyelmeztetni őket, hogy bukta van.

Paclitaxel 2015.04.10. 16:07:11

Mindig elcsodálkozom, amikor valaki érintett egy ügyben, és arra veszi a fáradtságot, hogy panaszkodjon, és minősítgessen, de arra már nem, hogy utánaolvasson a dolgoknak. Saját magának tartozna ennyi igényességgel.

1. Nagyon becsülendő, hogy a posztoló rendszeresen ad vért, reméljük egyre többen követik majd példáját, hiszen vér kevés van. Pontosan ezért viszik sürgősségi vérszállító kocsival, mert nincs belőle annyi, hogy a kórházban sok tartalék legyen, drága is, ráadásul nem áll el végtelenségig, ezért még mindig megéri pontosan azt a vért, nagyjából azt a mennyiséget, és pontosan oda vinni, ahol szükség van rá, és ahol belátható időn belül fel is használják (még mielőtt "megromlana").

2. HIV szűrővizsgálat:
Hosszan: A vizsgálat alapja, hogy a vírus a vérbe kerülve megindítja a szervezet védekezõ reakcióit, vagyis az ellenanyagok képzõdését. Ezek az ellenanyagok mutathatók ki laboratóriumi vizsgálattal a fertõzött személy vérébõl. A HIV fertõzöttséggel kapcsolatos laboratóriumi teszteknek érzékenységük, megbízhatóságuk és költségük alapján két fontos típusa van: a szûrõvizsgálatok és az úgynevezett konfirmációs (azaz igazoló) vizsgálatok. Bár a technológia fejlettségének köszönhetõen ezek az eljárások meglehetõsen érzékenyek és megbízhatóak,mindig fennáll a téves eredmény lehetõsége. Két eset lehetséges: az álpozitív eredmény, amikor egyes vírus (pl. az influenza egyes típusai vagy a Herpes simplex 2)fertőzések következtében olyan ellenanyagokat termelhet az emberi szervezet, amely reagál az adott reagenssel, s pozítív eredményt mutat a vizsgálat. Ilyen esetekben az igazolóvizsgálatokkal lehet elvetni a téves diagnózist. Álnegatív eredmény: a HIV vírus kimutatását körülbelül 4 hét ( egyes esetekban 6 hét) után célszeű végezni: ezen időtartamon belül hiába történt fertőződés, a szervezet nem termel elegendő ellenanyagot, ami a teszt kimutatási határán belül van. Így HIV pozitivitás esetén is negatív eredményt mutatnak a vizsgálatok. Emiatt, és mert a HIV fertõzöttség megállapítása minden szempontból kényes és nagy jelentõségû kérdés, a diagnózis végleges felállításához sohasem elegendõ egyetlenegy, pozitív laboratóriumi eredmény. A fertõzöttség gyanújának felmerülésekor a végérvényesnek tekinthetõ diagnózishoz minden esetben több, különbözõ módszerrel elvégzett vizsgálati eredménynek kell pozitívnak lennie. A vizsgálati anyagot az ELISA módszerrel szűrik meg. Amennyiben pozitív eredményt kapnak, többször is megszűrik ugyanazt a mintát. Ha mindannyiszor pozitív az eredmény, behívják az illetőt egy újabb vérvételre, amit a WESTERN BLOT technikával megvizsgálnak. Amennyiben mindkét teszt pozitív, felajánlják a páciensnek a gyógykezelést. Forrás:enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Az%20AIDS%20diagnosztik%C3%A1ja%20%C3%A9s%20kezel%C3%A9seGKj.pdf

Röviden:Az AIDS-teszt 96%-os valószínűséggel dolgozik. 4 százalékban álpozitív eredmény születhet, azaz betegségre utaló eredményt ad egészséges embernél is. Pozitivitás esetén végzik el a drágább AIDS-vizsgálatot, aminek az eredménye már egyértelmű. Forrás:www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/aids/249

Miért kell 3 hónapot várni a megerősítő vizsgálatra: A HIV-szűrés úgy történik, hogy valamelyik HIV-szűrőállomáson vesznek az alkarodból egy kevés vért. Ezt egy speciális vizsgálatnak vetik alá, amely azt vizsgálja, hogy van-e vírus-antigén, antitest (a vírus ellen termelt ellenanyagot nevezzük így), vagy vírus a véredben.
Az ellenanyag-termeléshez időre van szüksége a szervezetednek (a különböző kórokozókkal szembeni antitest-képzés véglegesen 12 hét alatt zárul le), ezért egy megfertőződést megbízhatóan csak 4 - 12 héttel később tudnak kimutatni.Forrás: www.hatter.hu/hiv

És végül, aki érthető okokból, hasonlóan a posztolóhoz, nem tudja kivárni a 13 hetet: Vannak olyan tesztek, amelyek a vérben a vírust mutatják ki és nem az antitesteket. Mivel a vírus a fertőzés után sokkal hamarabb kimutatható a vérből, mint az antitestek, ezért ezek a tesztek lehetőséget kínálhatnak azoknak, akik nem tudnak 13 hetet várni a szabványos ELISA/Western blot-tesztek eredményére. Ezek a tesztek vagy a vérben szabadon keringő, vagy a vérben található sejtekben előforduló HIV-vírusdarabokat keresik.Sajnos ezek a tesztek is sem minden esetben eléggé konkrétak, tehát időnként téves pozitív eredményt hozhatnak.A fent leírt teszteket csak orvos vagy szakszemélyzet végezheti el, és Magyarországon diagnosztikai célból egyelőre nem elérhetők. Bizonyos esetben ezeket a teszteket külföldön el lehet végeztetni, ebben az esetben természetesen költségtérítést kell fizetni, körülbelül 50.000 és 100.000 Ft között. Forrás:www.hivpozitiv.hu/index.php?idmenuitems=14

Remélem tudtam segíteni, és mindenki megérti, hogy mi miért történt teljesen korrekt módon a történetben. És igen, inkább legyen érzékenyebb a teszt mint hogy egy HIV fertőzött vér kerüljön a vérbankba. Még ha ez ilyen kellemetlenségekkel járhat is.

Metálvörös 2015.04.10. 16:10:54

@Panda Király:
Épp ilyen cipőben járok én is, a 3 hónapom épp letelt, mehetek új ellenőrzésre. A Vérellátóban egy nagyon normális dokinéni volt, elmondta kb. ugyanazt mint Te is, a 3 hónap azért kell, mert ha mégis lenne valami, akkor 3 hónap után egyértelműen ki tudják mutatni. És teljesen megértem őket, nem kockáztathatnak, hogy "bemondásra" elfogadják hogy egészséges vagy. Az a pár nap, ami a levél és a személyes megjelenés között eltelt, valóban nem volt kellemes, de mivel tudtam magamról, hogy nem tartozom rizikócsoportba, meg voltam győződve róla, hogy a vérképemben valami határértékből kicsúsztam, erről szól az egész. (egyszer hemoglobinszint miatt ki kellett egy véradást hagynom, igaz azt a helyszínen kihozták) Szóval a posztolónak azt mondanám, hogy járjon el továbbra is adakozni. Asztalosjaninak meg annyit, hogy a rendszeres véradók maguktól is visszamennek 3 havonta, semmi szükség nincs egy ilyen "trükkre".

Lady Ann 2015.04.10. 16:22:34

"Azt gondolom, hogy minimális PR-rel lehetne ezen segíteni." Nem PR kéne, hanem a mobil véradó állomást 7-ig "nyitva" tartani. Akkor az is oda tud menni, aki dolgozik.

Metálvörös 2015.04.10. 16:35:35

@Lady Ann: Ha a munkáltató betartja a szabályokat, akkor -fejből nem tudom, 2 vagy 4 - óra munkaidő kedvezményt mintha kellene adnia a véradás napjára. Tudom, nem úgy válogatunk a munkalehetőségek közül, mintha homokot keresnénk a Szaharában, azt Te tudod, hogy nálad milyen a hozzáállás. Van ahol még a 2 véradás - 1 nap plusz szabi dolgot is betartják, csak nem szabad elfelejteni az igazolást elkérni.

qbr 2015.04.10. 16:38:03

A blogszerkesztőnek, aki a címet adta: a HIV fertőzés =/= AIDS.

Lady Ann 2015.04.10. 16:45:03

@Metálvörös: Erről nem is hallottam... Azt hiszem, ez minősíti a helyzetemet.
Viszont azt lássuk be, hogy a többség nem fogja emiatt kockáztatni a főnök rosszallását. Sajnos.

Zsíros Bödön 2015.04.10. 17:03:29

Fertozestol szamitva 2-3 honappal mutathato ki biztosra, ennyi. Ezen kiakadni, inkabb olvass utana. Ha nem volt a teszt buztos, meg volt ra az indok hogy varjanak hogy biztos legyen az eredmeny

EZAZ 2015.04.10. 17:32:28

@Tempus.Anh: Ismét megnyilvánultál...

hun.execute 2015.04.10. 18:22:13

ennyit írni, ahelyett, hogy utánaolvastál volna. Kis buta. Ilyen hülye ne is adjon vért.. hátha továbbterjed. Most megnyugodtál az újabb teszt miatt? Ne zavarjon a tény, hogy 2-3 hónap után lehet biztosan kimutatni a HIV-et. Úgyhogy jobban teszed ha majd még egyszer elfáradsz szépen a tesztre!

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.10. 18:52:15

A posztoló nyilván azt képzeli, hogy megáll a Föld a forgásában, ha a poszter nem táplálja fél évig a vérével a természet körforgását.

Lajos Kis 2015.04.10. 19:31:56

60-szor adtam vért, aztán ott is nyögdíjba tettek. Nem adhatok vért, pedig igazán jól éreztem magam utána. Megkönnyebbültem. Erre volt jó régen az érvágás.
Hanem, én nem ijedtem volna meg, ha véletlen rossz teszt miatt gyanúsnak találják a véremet. Direkt jó, hogy így vigyáznak. Ha nem tettem olyat, amivel fertőződhettem volna, nincs mitől félni. Ha meg tettem volna, elmegyek egy másik szűrésre. Minden esetre rosszul kezelték a véradóban az esetet, óvatosabban , udvariasabban, jobban megmagyarázva kellett volna megoldani.

aszalosani 2015.04.10. 20:00:01

Csak megerősíteni tudom, amit @ciambumbum: ,@Zsíros Bödön: @Panda Király: és főleg @Paclitaxel: írt.
Az OVSZ korrektül járt el, ez a módja a HIV pozitiv donorok kiszűrésének.
Egyébként az is fontos, amire @qbr: hívta fel a figyelmet: A HIV fertőzésből ma már nem alakul ki AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegség . Feltéve, hogy időben kiszűrik. Sok veszélyeztetett fiatal (drogosok, homosexuálisok, promiscuitásban élők) ezért is jár véradásra. Magyarországon a társadalom biztosítás lehetővé teszi, hogy ingyen jussanak hozzá a kezeléshez (évente több millió forint értékű gyógyszerek), életük végéig. Úgy tűnik, hogy megfelelő kezelés és ellenőrzés mellett a HIV fertőzés nem rontja érdemben az életkilátásokat, ma már vannak 20-30 éve kezelt tünetmentes HIV fertőzöttek.

2015.04.10. 21:08:00

@EZAZ: Apámnak a diagnózist is megmondták, hogy tüdőrákja van .
3 hétig ebben a hitben élt a család, mire kiderült hogy tévedés. Még szerencse hogy apám nem kötötte fel magát .

lolekbud 2015.04.10. 21:39:18

Akkor hadd szólaljon meg a posztoló. Először is köszönöm az együttérző szavakat. Bár tudhattam volna, hogy nyilvános kommenteknél bármilyen válasz jöhet, hadd válaszoljak három hozzászólónak: @ciambumbum a poszt írója, nem buta, többdiplomás ember, aki tisztában van azzal, hogy a legbiztosabb és egyben legmodernebb tesztek már 2 hét ablakperiódussal dolgoznak. Ezt az információját tegnap az ország egyetlen európai szintű kezelését adó Szent László Kórház validálta. @Tempus.Anh a poszt írója 6. éve cölibátusban él, de mielőtt visszakérdeznél, nem nincs hiánya, a cikk nem emiatt íródott. @hun.execute Majd ha utánaolvasol az új szűréseknek, akkor hülyézz le engem, addig szabadisődben inkább vért adni.
Még egyszer: amíg vérhiány van, véradókkal nem így bánunk. Semmi baj, ha szigorúan szűrünk, de jószándékú embereket ne paráztassunk!

angryculture 2015.04.10. 22:37:42

@EZAZ: csak közölte, hogy nem ártana odaszólni az érintetteknek, hátha..ezzel nincs semmi gond

EZAZ 2015.04.11. 06:33:28

@angryculture: Természetesen, csak fontos, hogy kommunikálják ezt, mielőtt szívrohamot kap az ember.
Tehát mondjuk egy rossz mellkasröntgen felvétel miatt ne azt írják, hogy "az egészsége érdekében...", hanem azt, hogy rossz a felvétel, meg kell ismételni.
Egy rokonomnak egyszer lazán bemondták egy epegörcsöt követő gyors vizsgálat után a sürgősségin, hogy hepatitis C fertőzése van és ezt biztosra mondták. 60-as nő, egész életében csak a férjéhez volt köze, vérátömlesztést nem kapott.
Már a válását fontolgatta 40 év után a kórházi folyosón, úgyhogy szépen hazavitték, másnap elvitték máshova, diéta és természetesen nincs hepatitis C-je.

karcsibácsi 2015.04.11. 07:32:29

@EZAZ: "Egy rokonomnak egyszer lazán bemondták egy epegörcsöt követő gyors vizsgálat után a sürgősségin, hogy hepatitis C fertőzése van"
Nehezen képzelhető el, hogy ez így megtörténhetett. Ez kb olyan szintű tévedés, mintha szervízbe vinnéd az autódat mert eszi az olajat, és hibaként azt mondanák, hogy eltört a kerékcsapágy.

A hepatitis C-nek és az epegörcsnek a tünetei mégcsak nem is hasonlítanak egymáshoz: előbbi nem jár hasi fájdalommal, epegörcsnél pedig a falat kaparja a beteg kínjában. Teljesen eltérnek laboratóriumi vizsgálatok eredményei (conjugált bilirubin, GOT GPT és főleg AP), nem beszélve az ultrahangról és a virus-markerekről.
A kettőt egyszerűen nem lehet összetéveszteni.
Lehet, hogy egy részeg beteghordó mondta a rokonnak a marhaságot?

EZAZ 2015.04.11. 08:06:20

@karcsibácsi: Amikor ez történt, egy belgyógyász főorvos barátunkkal értekeztünk telefonon, aki szintén azonnal rávágta azt, amit te is írtál. Egy fiatal doktornő volt ott, az ismerős próbált vele beszélni telefonon, de ő lekezelően lerázta. Ott álltam mellette, hallottam.
Tudtuk, hogy epegörcs, nem az első volt. Az ügyeletes úton volt, ezért mentünk tovább, csak egy injekció kellett volna.
A "diagnózis" még vérvizsgálat előtt történt, aminek azt hiszem, másnap délutánra volt meg az eredménye. Csak ugye ott ül az ember, sejti, hogy hülyeséget mondanak, de mégiscsak a másik az orvos és jobban tudhatja...

Liesz 2015.04.11. 10:17:10

@Lajos Kis: így van, normálisabban el kellett volna magyarázni a véradónak, hogy miről is van szó. A véradó KINCS, megérdemlik, hogy egy ilyen helyzetben a lehető legrészletesebb, és megnyugtató tájékoztatást kaphassanak!!!!

okina48 2015.04.12. 18:18:30

@Tempus.Anh: Csak véletlenül néztem be ide,mivel nem vagyok kompetens a témában,de csak volt értelme!
A jellemprofilodhoz a már máshol felsoroltakon kívül hozzáadom még,a következő tulajdonságokat:
közönséges,útszéli modorú!

okina48 2015.04.12. 18:32:37

@angryculture: Csak közölte,hogy nem ártana".....Valóban,de milyen stílusban?Úgy látom,egyformán szocializálódtatok,ha neked ez így elfogadható!

fernel 2015.04.12. 21:07:29

Nem újdonság, amit a posztoló leírt, én is rendszeres véradó voltam egész addig, míg egy hasonló, félelemkeltő, semmitmondó, szörnyű levelet nem kaptam pár évvel ezelőtt egy péntek délután. Hétfő reggelig én is eltemettem magam gondolatban, akkor még gimnazista volt a gyerekem. Senkinek sem kívánom azt a pár napot. Végül hétfő reggel a vérellátóban kezdtem, ahol nagy kegyesen és lekezelően közölte velem egy doki, miután jól meg is váratott, miközben megkávézott, megbeszélte a hétvégét a fülem hallatára, hogy valami érték emelkedett volt a laborjuk szerint, és igen, fáradjak vissza három hónap múlva. Addig kizárnak a véradók köréből.
Se papír, se tanács, se semmi konkrétum.
Onnantól elment a kedvem nekem is a véradástól.

asztalosani 2015.04.13. 07:08:26

@fernel:
szerintem nem csak hálával, de tisztelettel és megbecsüléssel kellene tiiteket kezelni: vagyis nem órákon keresztül várakoztatni, normális hangnem beszélni veletek, hisz ti ezért nem kaptok semmit, ellenben időtöket, energiátokat áldozzátok fel, hogy másnak vért adhassanak.
Kvázi a véreteket szívják ...

Azóta voltál valamilyen vizsgálaton?

Irkutszk 2015.04.13. 08:35:26

Szeretném megtudakolni a posztírótól, hogy szerinte ezt hogyan lehetett volna jobban csinálni? Nekem két lehetőség jut eszembe, de egyik sem valami megnyugtató:

- nem mondanak neki semmit, amikor legközelebb jön vérvételre, akkor suttyomban megnézik, hogy tényleg HIV-pozitív-e (ez a lehetőség a beteg tájékoztatásához való joggal ütközik, viszont egészen biztosan nem aggódik 2-3 hónapon keresztül

- csak azt közlik vele, hogy két hónap múlva jöjjön legközelebb, de nem mondják meg miért (ez is ütközik a beteg tájékoztatásához való jogával, nem aggódik a HIV miatt, de minden egyéb miatt igen)

Még egy harmadik is közben eszembe jutott, az a szélesebb körű tájékoztatás a teszt eredményről. Igazából minden minimális információt megadtak, de ha ez elegendő lett volna a posztíró számára, akkor ugye nem születik poszt. Esetleg segítségére lehetnek az itteni kommentek, illetve még azt tudnám javasolni mindenkinek ilyen helyzetben, hogy kérdezzen vissza. Nem szégyen kérdezni! És ha esetleg akkor és ott prompt nem jut eszünkbe, akkor hívjuk fel őket telefonon/írjunk emailt/küldjünk füstjeleket, és kérdezzünk utólag.

veracrouse 2015.06.29. 13:42:32

@Sunsertes: Szia, írj nekem privátban kérlek, a ps.gaszner.veronika címre, erről írok cikket. Köszönöm!

veracrouse 2015.06.29. 13:43:32

@Sunsertes: Szia, írj nekem privátban kérlek, a ps.gaszner.veronika@gmail.com címre, erről írok cikket. Köszönöm!

veracrouse 2015.06.29. 13:44:15

@fernel: Üdv, írj nekem privátban kérlek, a ps.gaszner.veronika&gmail.com címre, erről írok cikket. Köszönöm!

veracrouse 2015.06.29. 13:45:32

Várok mindenkitől olyan beszámolót, akit tévesen értesítettek váradást követően! Üdv: Gaszner Vera, emailem: ps.gaszner.veronika@gmail.com (Nevemet bepötyögve olvashatóak korábbi cikkeim!) Üdv!

yatumux 2015.07.03. 03:17:53

@Jazo: Igen, mert itt kell várnia 2-3 hónapot, hogy biztos legyen a diagnózis !

Hahó ! Ez van ! Ha 1-2 héten belül elmegy máshová akkor hamis eredményt kap.

Lehet, hogy negatív a lelet, de attól még olyan HIV-es mint a kisangyal !

Így hát ki kell várni azt az időt amit mond az orvos. pont.

yatumux 2015.07.03. 03:19:03

@Diorella Queen: Nálatok, ha valaki beteg akkor felköti magát ?

Metálvörös 2017.09.15. 10:27:11

Kicsit felélesztem a topicot... Anno túlestem az ismételt vizsgálaton, újra mehettem vért adni, voltam is pár alkalommal. Aztán most júniusban megint jött a levél. Másnap bementem, megbeszéltük hogy 3 hónap múlva ismételjünk. Ez meg is volt negatív eredménnyel, viszont a jelenlegi protokoll szerint ha 2 alkalommal is kizárnak ilyen miatt, a második kizárás már végleges. Úgyhogy 49 véradással tudtam támogatni a rászorulókat :(
Viszont megakadt most a szemem egy számon a hozzászólások között. Hogy 96%-os pontosságú a teszt (Paclitaxel, 2015.04.10.) Ez vajon a régi, vagy az újabb teszt? Ilyen szemmel nézve átlagosan minden 25. alkalommal kiszűrik az embert, és bizony, átlagosan 50 alkalom után véglegesen. Ha tudják, hogy érzékenyebb a teszt, akkor nem lenne időszerű a protokollt is átgondolni? Arra vonatkozóan sem biztattak, hogy a teszt újabb változásakor esetleg újra megvizsgálnának, de nem adom fel, időnként érdeklődni fogok, hogy történt-e változás a szabályozásban. Még visszavan 20 évem a véradó korból, kár lenne "elpazarolni".
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása