Lázasan akarták elküldeni az Alzheimer-kóros, szívbeteg nénit

2015.04.09. 05:54

o-sad-older-couple-facebook.jpgAnyukámat magán kívül találtam, nem volt magánál. Mint kiderült, egész nap nem kapott folyadékot és a nap még mindig tűzött rá. Az ágyban betakarva, ruhástól feküdt. Az arca tűzpiros volt.

Tisztelt Praxis!

 

2011. legforróbb júniusa. Édesanyám, aki Alzheimeres beteg, szívbeteg és magas vérnyomásos, rosszul lett. Mentő vitte be otthonról a Dél-pesti kórházba a sürgősségire kb. de11 órakor. Mentem autóval utána. Vérvétel, rutin vizsgálatok után befektették a sürgősségi megfigyelőjébe az ablak alá, ahol kintről tűzött rá nap. Kinti hőmérséklet 35 fok. Kértem adjanak neki folyadékot, mert mint Alzheimeres betegnek, fontos a vízfogyasztás. Ott volt a 2 l ásványvíz mellette.

 

Haza küldtek, hogy du 3-ra menjek vissza akkora lesz meg az összes vizsgálati eredmény. Anyukámat magán kívül találtam, nem volt magánál. Mint kiderült, egész nap nem kapott folyadékot és a nap még mindig tűzött rá. Az ágyban betakarva, ruhástól feküdt. Az arca tűzpiros volt. Tiltás ellenére bementem a szobájába, megfogva kezét, lázasnak találtam. Kértem, mérjék meg a lázát, mert szerintem lázas. "Jönnek" volt a válasz. Ez ment du 17 óráig. Addig beletöltöttem anyukámba majd két liter folyadékot és végre megszólalt,"hol vagyok?"

 o-sad-older-couple-facebook.jpg

Lázmérőt úgy kaptam, hogy a végén kivertem a cirkuszt, hogy lehet ilyet csinálni." megfigyelő szobában, állandó nővéri és orvosi jelenlét mellett nem veszik észre, hogy egy Alzheimeres maga tehetetlen beteg kiszárad, megsül a melegtől és a láztól? Ugyan is 39,5 fokos láza volt. Mire 38,7-re lemert a láza, és úgy ahogy kommunikálni tudtam vele, este 8 óra lett.

 

Ekkor jött a sürgősségi osztályvezető orvos kb 1/29-kor, hogy vihetem haza anyukámat, menjek, írjam alá a zárójelentést. 38,7-s lázzal. Na, itt szakadt el igazán a cérna nálam. közöltem: Amennyiben bele írja, hogy kiadja 38,7-s lázzal és vállalja a felelősséget az esetleges későbbi komplikációkért, aláírom és haza viszem. Ellenkező esetben addig nem viszem haza, amíg láztalan nem lesz és ki nincs vizsgálva, mitől lázasodott be. Na, azt látni és hallania kellett volna, milyen stílusban kezdett velem beszélni és ijesztgetni, hogy haza viteti betegszállítóval.

 

Váltottam én is és kikértem magamnak a hozzáállását és közöltem: anyukám lázasan marad! Ha jön a betegszállító, küldöm a drága jó anyukájához és viheti, ahova akarja. Ja és ilyen hangon is az édesanyjával beszéljen. Megkerestem a kórházvezető, ügyeletvezető főorvosát és elmondtam neki a panaszomat.

 

A Belgyógyászatra fektette fel az anyukámat este 10, 25-kor. A láza ekkor 38,3 volt. Egy hétig kezelték az osztályon és adták haza u.m. Egészségesen. Ennyit a rémtörténetekről. Ja, igen! Az ominózus zárójelentés a mai napig nincs aláírva. Sem az orvos, illetve kórház nem írta alá, pecsételte le, sem én!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2015.04.09. 10:16:02

Azért örülök, hogy a végkifejlet azért szerencsésnek mondható. leterheltség ide, alulfizetettség oda, sajnos én is sokszor azt tapasztaltam, hogy a nehéz körülményekre még rá is tesznek egy lapáttal. És, ha kérni merünk, mondjuk a hozzátartozónknak gyógyszert, lázmérőt, bármit, akkor úgy néznek ránk, mint a véres rongyra. Pedig én kivétel nélkül kedvesen, udvariasan szoktam beszélni és alázattal kérni.

Tempus.Anh 2015.04.09. 13:37:56

Néha az a gond a beteggel, hogy pucér, néha pedig az, hogy fel van öltözve. Valahogy csak találunk egy köztes megoldást, ami a mindenkinek jó lesz.

Folyadékot nem Alois Alzheimer találta ki, hogy adandó a demens betegnek, azt minden beteg igényli, szív- ill. veseműködésétől függően.

Lázat nem kórházi osztályon kezelnek.

Anyázni közintézményben nem ér, még ekkora mellénnyel sem, mint a posztolóé.
Főleg azt az orvost nem, aki épp anyánkat kezeli.

Újabb magas impaktfaktorú poszt, a sokszáz komment is ezt bizonyítja.

csakegybeteg 2015.04.09. 17:50:53

Ki adja ezeket a hülye címeket?

töpörtő 2015.04.09. 18:46:37

@csakegybeteg: Despota?De mindenütt ez van elvàgja a ujjàt,ujsàg,internet mit ir:Dráma majdnem meghalt,elvérzett x,,y lujza,hatàsvadàszat az kell a népnek.

csokosszaju 2015.04.09. 18:52:01

köllött vóna az az ágy valaki másnak, aki tejel

csakmotyogok 2015.04.09. 22:22:49

Remek ,egy lázat is kórházban kezeltet a posztírója, aztán csodálkozunk,hogy csődben vannak a kórházak. Ez a hangnem pedig, nem értem miért nem vezetették ki az anyázó hozzátartozót.

zordó 2015.04.09. 22:36:51

@Tempus.Anh: Mi ilyenkor a protokoll? Ki kell tenni a lázas, idős, magasvérnyomásos beteget a kórházból, vagy kivizsgálni, hogy mi okozza ezt az állapotot?

Jean Paul Amondó 2015.04.10. 00:43:32

@Tempus.Anh: "Lázat nem kórházi osztályon kezelnek."

Talán a zöldségesnél, vagy az autószerelőnél?

csakmotyogok 2015.04.10. 06:22:48

@zordó: A lázat otthon kell kezelni,a a kivizsgáláshoz nem szükséges a befektetés.

kleo1114 2015.04.10. 07:48:53

Ha demens hozzátartozóm lenne, csak akkor engedném kórházba feküdni, ha életmentő műtétre, vagy minimum intenzív osztályos kezelésre szorulna. A láz nem ez a kategória. Mitől lázas???? a, vírustól b, bacitól. Mindegyik háziorvosi körben ellátható probléma. Ettől függetlenül a folyadékpótlásról a kivizsgálás alatt is lehetett volna gondoskodni, bár ha a hozzátartozó bele tudott tölteni 2 liter folyadékot ment ez infusio nélkül is szépen. Szuper az SBO-n a 100 beteg mellett akiből 5 újraélesztendő/ újraélesztett ilyen anyázást hallgatni.

ÜvegesCsirkeszemek 2015.04.10. 07:56:10

Sajnos nagyon kevés a jó orvos. A legtöbbjének komplexusai vannak, szerencsés esetben csak 1.
Ja, és jobb, ha otthon mindenki átolvassa a receptre kapott gyógyszer betegtájékoztatóját...

Tempus.Anh 2015.04.10. 08:24:41

Egy lázas állapotot egy háziorvos is megold, az más kérdés, hogy a hozzátartozó első gondolata ilyenkor az SBO és a kórház, mert annyi fáradságot nem vesz, hogy először a családorvoshoz vigye az idős beteget. Mert urambocsá' esetleg kiír gyógyszereket neki, amelyeket be kell adni, a legyengült beteget pár napig gondozni, ápolni, etetni és itatni kell.
Amit szívesebben sóznak az amúgyis túlterhelt eü. intézmények nyakába.
Aztán ha nem azt teszi az orvos, amit őnagysága a hozzátartozó úri erekciós görbéje vagy orgazmusplatója diktál, akkor jön az anyázás.
Made in Hungary.

/A két liter folyadék egyszusszra történő beletuszkolása sem volt egy nagyon okos ötlet.
Még ha az Alzheimeres betegnek "fontos is a vízfogyasztás". (de mért csak neki? )/

Mint ahogy az is fontos, hogy őt gondozó hozzátartozója legyen, aki nem felejti őt a kórházban.

kleo1114 2015.04.10. 08:29:39

@ÜvegesCsirkeszemek:
.... a betegtájékoztatót, amiben az is le van írva, hogy azon gyógyszer szedése közben valakinek valahol a világon leesett a nagylábujjkörme...így lesznek aztán olyan esetek, hogy a stroke-n átesett beteg kiváltja a vérhigítót, elolvassa a betegtájékoztatót, amibe bele van írva, hogy szédülést okoz, de hiszen ő így is szédül, nem szedi be, de nem szól se a háziorvosnak, se a szakorvosnak, csak nem veszi be, és ez csak a következő gutaütésnél derül ki....Hajrá olvasgassa mindenki sokat a betegtájékoztatót.

Muad\\\'Dib 2015.04.10. 09:08:43

így van, egy lázas beteget, aki félig magánál egyértelműen a háziorvoshoz kell vinni. Mert majd én eldöntöm őkegyelmessége patkány doktor úr helyett, hogy mennyire súlyos az állapota. Ha meg mégis a kórházba került akkor hagyni kell megdögleni, mert a háziorvosnál lenne a helye.

Muad\\\'Dib 2015.04.10. 09:24:08

@Tempus.Anh:
Tökéletesen ér anyázni. Főleg addig, amíg hozzád hasonló alakok látják el a betegeket. Akik meg vannak róla győződve, hogy a magas szakmai felkészültség elég indok arra, hogy szarba se vegyen másokat, és lekezelően viselkedjen. Persze nem csoda, elég elolvasni Szirmai Imre könyvét, amiből világosan kirajzolódik a magyar orvostársadalom képe...

kleo1114 2015.04.10. 09:54:49

Nem biztos, hogy a Szirmai könyvéből tájékozódnék az orvostársadalom felől...........(nem is írnék erről többet, ha nem baj.......)

zordó 2015.04.10. 11:17:39

Nagyon sokszor olvasom itt azt, hogy sokfajta betegséggel "megáldott", gyenge, idős embert vétek kórházba vinni. Nagymamám legalább hatszor feküdt krónikus belosztályon, mert a háziorvosa azt javasolta, vigyük be, indúziókkal kicsit felerősítik stb. Így is lett, minden egyes bentfekvés után hónapokig jól volt. Végül 76 évesen halt meg otthon. Úgy érzem, a hozzátartozó mindig a legjobbat próbálja tenni a betegével, és az, hogy idős beteget soha de soha kórházba, egyszerűen nem igaz.

Terézágyú 2015.04.10. 12:12:05

A rohattbetegek!!!! Nem igaz, hogy ebben az országban mindig hőbörögnek ezek a ... betegek!!!

kleo1114 2015.04.10. 12:25:02

@zordó: Demens, vagy megzavarodásra képes beteget gondolok csak alapos indokkal bevinni kórházba, nem a gyenge, idős, beteg embert általában. (az infusiós felerősítés sem alapos indok, de ha már kipróbáltan jót tett neki, és nem zavarodott meg, akkor előjegyzéssel miért is ne?) Nyilván ha kórházi kezelést igénylő baja van (törés, infarctus, embólia, mittomén...), akkor nem gondolkodik rajta senki, akkor a beküldés indoka sem kérdés. De ha egy demens beteget beküldenek, és megzavarodik, az idegen környezetben szinte törvényszerűen, akkor nyugtatókat kell adni, rögzíteni kell, ezzel ágyban fekvésre van kényszerítve, jön a tüdőgyuszi, kórházi környezetben még tutibb, ellenállóbb bacikkal, és vége...többet vesztett vele...Olyan sok kisöreg így hal meg... Csak erre írom azt, hogy végig kell gondolni, nem mindenáron verni az asztalt a kórházi ágyért, feltételezve azt, hogy indokolt esetben sem veszi fel a kórház másképp. Az indokoltságot meg had döntse el szakember. Az itatható lázas demensnek jobb otthon kezelődni, mint a kórházban, de ezt a posztolóval sem sikerült megértetni, más kérdés, hogy nyilván szarul kommunikálták ezt felé.

zordó 2015.04.10. 13:31:45

@kleo1114: Nehéz kérdés ez, hiszen laikusként és érzelmileg érintett családtagként szeretnéd, hogy az idős betegedért mindent megtegyél. Nem akarod, hogy azért haljon meg a kórházban, mert bedugod teljesen feleslegesen, de ha nem teszed, örökké lelkiismeretfurdalásod lesz, hogy mi lett volna ha....

kleo1114 2015.04.10. 15:08:34

@zordó: ezért kell egy jó háziorvos, ha az idegen sürgősségis orvosban nem is bízik meg valaki. Szakmabeli döntse el. Semmiképpen nem egy érzelmileg érintett hozzátartozó felelőssége kell legyen, hogy eldöntse mi a jó egy idősnek.

Tempus.Anh 2015.04.10. 16:03:19

@Muad\\\'Dib: Megint sikerült lefosnod a sarkad. Hogy csinálod, mondd? :D

Tempus.Anh 2015.04.10. 16:15:11

Ma a hozzátartozók egy része arra van kiélezve, hogy ha bármit észlel a nyilvánvalóan krónikus beteg idősnél, azt már a kórház feladata kivizsgálni.
Ezért születnek havonta megejtett CT-vizsgálatok, koponya-MR-ek egész sorozata, neurológustól rheumatológushoz, onnan kardiológushoz, traumatológushoz, sebészhez, urológushoz, végül megint neurológushoz kerülnek a betegek, párszor rehabilitálják őket évente, aztán pár hónapig krónikus osztály kezeli őket és a kígyó a saját farkába harap a végén.
Ők azok a betegek, akiket behoznak világosan tisztázott és százszor megerősített, évek óta kezelt krónikus bajjal, aztán a szöveg úgy szól a sunyi utód részéről, hogy "rosszabbodott az állapota, így mit kezdjek vele otthon".
Érdekes módon ezt az eseményt, "hirtelen rosszabbodást" többnyire egy ünnepi/hosszú hétvége vagy egy szabadság követi.
Sorjában, futószalag-elv szerint, tizesével jönnek, hozzák és mondják ugyanezt.
Ezért kerül ennyibe ez az elöregedett társadalom a TB-kasszának: a táppénzcsalókon és kamu rokkantakon, valamint a luxusvizsgálatokat kikönyöklő félművelt hypochoondereken kívül a felelősséget önmagukról elhárító, a hozzátartozókat hónapokra zálogba hajító idős hozzátartozóval rendelkező egyének generálják a kassza óriási deficitjét.

Az aljábbik ezt még azzal is tetőzi, hogy azonnal támad, ha véletlenül a hazug, számító elképzeléseit az orvos nem követi szó nélkül.

kheiron 2015.04.11. 02:18:39

@Muad\\\'Dib:

Szirmai prof könyvei, mint források? Muhaha.

Látom, nem nagyon ment az értő olvasás annak idején.... azért talán kicsit segít, ha először utánanézel a "paródia" és az "irónia" fogalmának, és úgy próbálod meg újra elolvasni a hivatkozott könyveket.

kheiron 2015.04.11. 02:21:34

@Tempus.Anh:

És mit mondasz? "Itt ez a sorozat beutaló, most szépen vigye haza a kedves hozzátartozóját, mert nem igényel befekvést, és majd jöjjenek el a vizsgálatokra"?

2015.04.11. 17:22:40

De miért nem kapott egy kis infúziós lütyit lázcsillapítóval ? Attól jobban lett volna és akkor nem lett volna szükség a befektetésre sem .

2015.04.11. 17:27:47

@Tempus.Anh: Igazad van valahol, de itt most azért a doki is hibázott egy kicsit . Be kellett volna kötni egy kis infúziót meg lázcsillapítót a megfigyelés alatt és mire a hozzátartozó visszajön, addigra rendbe is jött volna a néni . A cél ugye mindig az elvileg, hogy kerüljük a tartós kórházi ellátást,és a betegség súlyosbodását .

2015.04.11. 17:38:40

Én azt látom a posztok és a kommentek alapján, hogy az egészségügyi dolgozók azért küzdenek, hogy a kórházba tartós ellátásra valóban csak azok kerüljenek be, akiket a járóbeteg ellátásban nem lehet gyógyítani, míg a betegek és a hozzátartozóik pedig azért küzdenek, hogy mindenképpen és bármi áron a kórházba kerüljön a hozzátartozó illetve a beteg . Az orvosok nem véletlen nem akarják hogy kórházakba kerüljenek azok, akik nem oda valók. Nem csak a tb kassza kímélése miatt, hanem a másodlagos fertőzések miatt sem és amiatt sem, mert a kórházi környezet mentálisan abszolút káros hatással van a betegre. Kivéve ha a kóma skálán 3 pontos a beteg, mert akkor már mindegy is neki hogy hol van .
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása