Haldokolni kell, hogy orvoshoz jusson az ember

2015.03.24. 10:24

jahn-ferenc-korhaz.jpgMiután eljutott az orvoshoz az ember, újabb két lehetőség van, vagy belehal betegségébe, sérülésébe, bajába, vagy vár tovább, hogy eljuttassák a megfelelő kórterembe.

Tisztelt Blogíró, Blog-felelős-szerkesztő!

 

Egy jó ismerősöm ajánlotta az Ön oldalukat, hogy frissen szerzett tapasztalataimat, mint hozzátartozó,  megosszam Önökkel, mert nem tudom szó nélkül hagyni. Már betegjogi képviselőhöz is fordultam az ügyben.

 

Bizonyára köztudomású, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház beceneve: Dél Tepsi.

Igazából eddig, azt gondoltam, hogy annyira rossz orvosok vannak ott, de meglepődve tapasztaltam, hogy nem emiatt kapta ezt a nevet.

 

Arra jutottam, hogy tulajdonképpen, aki eljut egy orvoshoz egyáltalán, annak két oka van:

1. haldoklik

2. ki kell várnia, mert nem tud mást tenni.

 

Miután eljutott az orvoshoz az ember, újabb két lehetőség van:

1. belehal betegségébe, sérülésébe, bajába

2. vár tovább, hogy eljuttassák a megfelelő kórterembe

 jahn-ferenc-korhaz.jpg

 

Nos, mi, édesanyámmal, aki fekvőbeteg lett közel 10 órát vártunk, mire eljutottunk egy orvoshoz, aki szakorvoshoz irányította. Addig viszont volt egy műszakváltás és most másnap délelőtt háromnegyed 11-kor még nincsen semmi eredmény. Közben volt egy rohama (epilepsziáshoz hasonló, de nem tudják megállapítani, hogy milyen eredetű) és kapott infúziót estére.

 

Körülöttünk is szörnyűségeket láttam, egy beszédképességét elveszített (később kiderült agydaganata van) férfival és nejével beszélgettünk, hogy ez mindig így van. Ezt a részét egyszerűen nem lehet megkerülni. Mi a 10 órás várakozásunkkal még enyhébb esetnek számítottunk; egy idős házaspár reggel fél10-től várakoztak. Amikor én, hajnali fél1-kor elmentem, még mindig ott vártak. Számukra már nem is az volt a kérdés, hogy mikor jutnak be valahova, hanem hogy hogyan megy haza a feleség, ugyanis vidékiek voltak.

Az ápolónők arra panaszkodtak, hogy csak két orvos dolgozik, és valóban össze-vissza szaladgáltak, egyáltalán nem lustálkodtak.

 

Mi is, körülbelül 7 óra várakozás után  kerültünk egy fiatal neurológus doktornőhöz, aki barátságosan, türelmesen meghallgatott minket. Ekkor azt hittük már sínen vagyunk, mert ő azt mondta, hogy konzultál egy főorvos asszonnyal, aztán megtudja mi lesz. De nem történt semmi, egészen éjfélig, azaz további 3 óra várakozás után. Ekkor betolták mindenestől édesanyámat egy kórterembe a sürgősségi osztály mellé és most is ott van. Állítólag belgyógyászra vár.

 

A betegek között rengeteg öreg volt. Egy bácsi sokáig hiába könyörgött, hogy valaki segítsen neki WC-re menni, süketnek tették magukat az ápolók és a bejövő mentősök is. Nagyon sokára, amikor már káromkodott és átkozódott hangosan, akkor sikerült egy fiatal ápolót megkérni, hogy tolja ki és segítsen neki. Édesanyám pedig nem mert inni, pont ezért, illetve a WC állapotától való félelmében, mert ha elesik, akkor a vizelettől ragacsos padlóval érintkezik. Azért sikerült meggyőznöm, hogy menjünk el, el is toltam a hordágyat a WC-ig, rosszul is lett, de sikerült megtartanom. A takarítónő segített a hordágyat visszatolnom, ami nagyon jól esett. 

 

Sokan szidták a kormányt és egyes minisztereket ott a környezetünkben. Nem tartom ezt se megoldásnak, mert ettől biztosan nem lesz még jobb. Másrészt nem csak ez alatt a kormány alatt nem működött ez a kórház.

 

Viszont ezekre az óriási mulasztásokra megoldást kell találni, nem csak véleményem szerint.

Más kórházakban is kell várni, de még soha nem vesztettem el a türelmemet, csak itt.

Az ápolók, orvosok munkáját nagyra értékelem. Akivel találkoztunk kedvesek és segítőkészek voltak, de a szervezéssel, a hatékonysággal elbukik az egész kórház becsülete.

 

Kérem, ha tud, terjessze fel panaszomat, panaszunkat az illetékes szerveknél!

Köszönettel és reménykedve:

Viktória

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2015.03.24. 12:06:55

"Hogy értsd, egy pohár víz mit ér
Ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell...
Hogy lásd, egy napod mennyit ér,
Néha látnod kell
Az élet hogyan fogy el...

A lángot akkor őrzöd még,
Ha félsz, hogy ellobban, elég,
S elveszted fényét, melegét...

Jó, mikor hisszük még,
Lehet olyan a világ,
Amilyet szeretnénk
Hidd el, a hajnal attól szép,
hogy minden éjben ott lapul
Az örök sötétség ..." (Zorán)

Tempus.Anh 2015.03.24. 12:15:34

"Viszont ezekre az óriási mulasztásokra megoldást kell találni, nem csak véleményem szerint..."

Mindenekelőtt egy kifejezés hibás voltára hívnám fel a figyelmet.
Értelmezzük a mulasztás szót: az orvos akkor mulaszt, ha legjobb szakmai tudását nem veti latba a beteg érdekében, másszóval, ha elnéz, elvét olyan nyilvánvalóan szükséges és a beteg szempontjából nélkülözhetetlen vizsgálatokat vagy beavatkozásokat, amely végül a félrekórismézéshez illetve közvetett módon a beteg állapotának súlyosbodásához vezet.
Ekkor MULASZT az orvos.
Az, hogy egy beteg egy kórteremben a sorára vár, miközben két orvos nyolcnak a munkáját végezve, a nála sokkal súlyosabb betegek érdekében talpal, még nem mulasztás.

Még délelőtt van, de délutánra borítékolhatóan itt lesz már a fórum gyalogkakukkja, az OCD esettanát tanulmányozó és hathatós kezelését végző pszichiáter kollegák álma és elmagyarázza nekünk azt, hogy ez mért nem így van.

Tempus.Anh 2015.03.24. 12:16:06

Már dél is van, bocs...:)

asztalosani 2015.03.24. 13:25:30

"Kérem, ha tud, terjessze fel panaszomat, panaszunkat az illetékes szerveknél!Köszönettel és reménykedve:Viktória"

__________________________________________________________________

Kedves Viktória!
senki nem fog a nevedben és a helyedben semmilyen panaszt "felterjeszteni" (cöccöcö), főleg egy fórumon csak azért mert valaki "Viktóriának" írja magát.

ha már írni tudsz, nagy valószínűséggel olvasni is: tessék elolvasni az 1997. évi eü tv. kb 1-50§-át. azt követően TELJES NÉVVEL, ALÁÍRÁSSAL ...stb. hivatalos panaszbeadványként eljuttatni az adott eü. szolgáltató működési engedélyét kiállító HATÓSÁGNAK.

hozzáteszem a bjk. nem hatóság, hagyd őket a francba, nem fogsz velük semmire se menni! de ha nem akarsz ne hallgass rám. egyébként úgysem fogsz, mert meg fogod várni a reakciójukat, aztán csak nézni fogsz egy semmit mondó levél után, majd kifutsz az időből és pislogsz tovább...

hogy ki is az adott eü. szolgáltató működési engedélyét kiállító hatóság?
hát nyomozd ki! ha szerencséd van, itt majd "megaszondják neked a frankót", vagy sem.
(már rengetegszer leírtam itt a fórumon, lehet utánaolvasni)

(és én ezzel az egy kommenttel is többet segítettem neked, mint tempusz a 3 hozzászólásával)

Tempus.Anh 2015.03.24. 13:42:51

A két orvosból legfeljebb akkor lesz nyolc, ha papucsállatkává válva mindketten kétszer osztódnak, a nővérlétszámot sem fogják addig feltuningolni, amíg Mecklenburg-Vorpommernben fele ennyi munkáért egy harminc éve praktizáló magyar főorvos fizetésével egyenértékű euróért várják őket tárt karokkal.

Ez van, az európai szopógép vékonyabbik végénél születtünk és a helyzet nem fog előreláthatóan változni a következő fél évezredben.

Bocs, hogy ennyire kíméletlenül őszinte voltam.

asztalosani 2015.03.24. 16:11:47

surányi jánosné:

rajtad meg egy orvos se. :)

nem kötelező olvasni a hozzászólásaimat.

de látom a jó magyar paraszt mentalitás megvan, mert beszólogatni be tudsz, de a cikk írójának már nem tudsz segíteni! gratulálok csak így tovább!

remélem te is kerülsz majd olyan helyzetbe, mint a fenti édesanya és megtapasztalod majd a valóságot. természetesen akkor és ott nem fogsz tudni letiltott fb profillal pattogni! :D

csakmotyogok 2015.03.24. 17:18:30

Lesz ez még így sem. Amíg ilyen munkakörülmények vannak+erkölcsileg ennyire nem becsülik meg őket+éhbéren vannak tartva, addig csak erőteljes romlás várható.
Egyébként a sokkal gazdagabb európai országokban még rosszabba helyzet.
Aki elégedetlen taníttassa orvosnak a gyerekét és ha majd azt látja érettségi után 11 év tanulással a gyereke heti 60-70 órában annyit keres ,mint 1 utcaseprő, akkor majd ráébred a valóságra. De míg sok "nagyon okos" szerint 50 éves 2 szakvizsgás osztályvezető főorvosnak havi 240 óra munka után a 260 ezer nettó jó, és örüljön neki ez csak romlani fog.
S a fizesse visszázóknak' :1 szakorvos 1 év alatt ledolgozta tandíját a Magyar államnak a többi csak bónusz, nagyvonalú ajándék. Arról nem beszélve, hogy annak az orvostanhallgatónak a szülei is szépen fizettek, míg a gyereküket eltartották+ ők is adóztak.

ritmikus csimpifon 2015.03.24. 17:53:21

Akkor ezek szerint a János kórház a délpestihez képest egy üdülő. Ilyen várakozási időket legalábbis nem tapasztaltam, a körülményekhez képest egész rendesek voltak (ortopéd-trauma).

csakmotyogok 2015.03.24. 17:59:53

Ja és a poszt írójához lenne 1 kérdésem. Hogyan oldaná meg szervezéssel azt ,hogy csak 2 orvos és 2 nővér van 10 helyett? Ennyi betegre ez kevés.

Tempus.Anh 2015.03.24. 18:20:45

Az nagyon érdekes, hogy a londoni tányérnyalókon és berlini pizzafutárokon senki nem kéri számon, hogy rájuk mennyit költött a magyar állam, azok nyugodtan ellehetnek odakint. Egyébként többségük az a hazaugató kategória, aki a volt fészkét teleszarja, odakint pedig az utolsó páriák, a gyarmati színesbőrűekkel egyenrangúnak tekintik őket...
Eléggé világossá kellene már válnia a magyar beteg számára annak, hogy az orvost a közpénzek aránytalan felhasználásában épp ők teszik cinkossá, ők kalapálják ki rajta a "nekem jár"- című indokolatlan luxusvizsgálatok többségét, két kézzel belemarkolva a közkasszába, ők nyújtják a markukat táppénzért, ők játsszák meg magukat a leszázalékoló bizottságok előtt az ingyen nyugdíjért.

A "tartozom, de követelek" betegek.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.24. 18:23:40

@Tempus.Anh: hogy te mekkora paraszt vagy... nem csoda, hogy a magyar betegeken vezeted le a dühödet. Odakint a kutyának sem kellettél, igaz?

totemm 2015.03.24. 19:15:09

@asztalosani:
Viktória azzal kezdte, hogy betegjogi képviselőhöz fordult.

Tempus.Anh 2015.03.24. 19:25:43

@pythonozok: Nem, én itthon maradtam, olyan tajparaszt bunkókat kezelni, mint amilyen te is vagy, képzeld.

EZAZ 2015.03.24. 19:29:27

@ritmikus csimpifon: Hát, pedig a János kórház se semmi... egyszer egy egész napot várattak minket bordatöréssel+durva zúzódásokkal, aztán közölték, hogy húzzunk a picsába, nem kerülünk be.

EZAZ 2015.03.24. 19:31:22

@csakmotyogok: Szerintem nem a poszt írójának a dolga, hogy átszervezze ezt a helyzetet, hanem azoknak, akik ezt kényelmes fotelokban ülve elcseszték.

csakmotyogok 2015.03.24. 19:50:44

@EZAZ: Megütötte a szemem:a szervezetlenség szó. Nem értettem hogyan írhatja ezt le. Nem szervezetlenség, ember hiány van. Akkor lenen szervezetlen, ha lenne 1 rakat doki/ápolónő és mégis ennyit kellene várniuk. Sztem jól szervezettek, hogy ilyen kevesen is ellátják a betegeket.

Braincelle 2015.03.24. 21:24:38

@EZAZ:
Tévedében vagytok, sajnos, mindannyian.
A jelenlegi politikai vezetésnek egy célja van az egészséggyel: minél óccsóbért, minél több ellátott beteg legyen, mindegy milyen színvonalon.
Pontosan tudják mi zajlik. Minden intézkedésük a fenti célt követi.
Addig (valamelyes) működő intézménnyel szembeni stratégia elemei: 1. csökkentsük a bevételét 2. vegyük el tőle azokat a beavatkozásokat, amelyekkel bevételt lehetne szerezni (értsd: a TB finanszírozza őket) 3. rúgjunk ki és űzzünk el még több orvost 4. adjunk neki még kétszer annyi ellátási területet, mint ami most van 5. állítsuk félre/hajszoljunk a szívinfarctusba a vezetőiket, ha ez nem tetszik nekik.
Ennyi.

asztalosani 2015.03.24. 21:34:37

@totemm:
köszi, de észre vettem. :)

írtam is a bjk.-t a hsz.-ban. (rövidítettem), vagy szerinted mire értettem a semmitmondó levelet? :)
-------------------------------------
"hozzáteszem a bjk. nem hatóság, hagyd őket a francba, nem fogsz velük semmire se menni! de ha nem akarsz ne hallgass rám. egyébként úgysem fogsz, mert meg fogod várni a reakciójukat, aztán csak nézni fogsz egy semmit mondó levél után, majd kifutsz az időből és pislogsz tovább..."
-------------------------------------

továbbra is fenntartom a véleményemet: tök felesleges volt. (ezt sajnos okkal mondom)

költői kérdés (feléd):
szerinted ha a bjk.-hoz fordult, akkor miért itt kéri a panasza "felterjesztését"?
ha gondolod válaszolhatsz is rá, eddig még nem ettem embert :)

asztalosani 2015.03.24. 21:46:41

@totemm:
ja meg külön poén:
__________________________________________________________________________

"Már (!!!) _____betegjogi képviselőhöz is fordultam______ az ügyben. (...) "
___________________________________________________________________________

aztán a levelet így zárja, amiben a praxis blog (!) olvasóihoz intéz kérést:

______________________________________________________________________________

"Kérem ha tud terjessze fel panaszomat, panaszunkat ____az illetékes szerveknél_____!"
______________________________________________________________________________

akinek leesik a két mondat közötti inkoherencia az SIKERESEN levizsgázott a praxis blogon, és átveheti a praxis blog diplomáját, illetve elmondhatja magáról hogy van némi rálátása a rendszerre :) akinek még mindig nem esett le... az olvasgasson még...

EZAZ 2015.03.25. 07:10:01

@Braincelle: Na jó, de mi az, ami ezzel ellentétest írtam?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása