Talán jobb, ha az ember otthon meghal

2015.03.21. 08:11

13070351d43d997e2f1post-stroke-1200x900.jpg24 óra étlen-szomjan, betegen, 65 évesen. Ez borzasztó! Az ember végigdolgozza az életét és ez jár?

Bár nem gondolom, hogy következményei lesznek a történésnek, amit leírok, de muszáj megtennem a saját nyugalmam érdekében. 2015. március 16-án reggel 8-9 között mentőt hívtam az exférjemhez, mert úgy ítéltem meg, hogy súlyos az állapota. Fájt a feje, vérzett az orra, nem tudott beszélni és elferdült a szája. Én a stroke tüneteit véltem felfedezni.

 

A mentő elég gyorsan kijött. (Ez volt az egyetlen pozitívum a történtekben) Egy fiatalember, aki be sem mutatkozott és egészen biztosan nem orvos, elkezdte vizsgálni, majd közölte velem, hogy csak magas a vérnyomása. Elég lett volna a körzeti orvos. Ennek ellenére ragaszkodtam hozzá, hogy kórházi ellátásra van szüksége. Beleegyezett, hogy bevigye. Úgy becsapta előttem az ajtót, hogy köszönni sem tudtunk egymásnak. Egész nap várakoztunk, gondoltam vizsgálják.

 

Délután 4 óra után már felhívtam telefonon, mert sokalltam a várakozást. Sajnos csak a tizedét értettem a beszédnek, amiből sikerült kihámoznom, hogy a sürgősségi osztályon ül és várakozik. Még nem vizsgálták meg. Nagyon dühös lettem. Miért mondják akkor, hogy azonnal hívjunk mentőt, ha egy napig várakoztatják?!

 

5 órakor felhívtam a kórházat, ahol azt mondták, sok a beteg és rangsorolnak, eldöntik, kit kell előbb vizsgálni. Szerintük nem volt sürgős. Azt gondolom, ez a mentőstől származó információ volt. 6 órakor a fiam telefonált. Azt a választ kapta, hogy ha stroke-ja lenne már az osztályon feküdne. Biztos nem az van. Este 7 órakor vizsgálták meg. Egy másik várakozó hívott fel, mert már egyáltalán nem tudott beszélni. Megállapították, hogy stroke-ja van, ezért azonnal CT vizsgálatot kell végezni. 9 óra 30 perc körül beszéltem vele újra. Csak annyit sikerült megértenem, hogy már meg volt a vizsgálat, de még mindig a széken ülve várakozik.

Már bele sem merek gondolni, mi várható ma!

 13070351d43d997e2f1post-stroke-1200x900.jpg

Talán jobb, ha az ember itthon meghal szép csendben. Ez a tortúra egy egészséges embert is megvisel. 24 óra étlen-szomjan, betegen, 65 évesen. Ez borzasztó! Az ember végigdolgozza az életét és ez jár?!

 

Mindezért felelősnek tartom a mentővel érkező fiatalembert, a kórházat, de tisztelt kormányunkat is,mert nem tett semmit azért, hogy ez ne történhessen meg. Nemsokára nem lesz orvos ebben az országban, mert aki maradt, nem fogja bírni a terhelést. Nem új kórházat kell építeni, hanem a színvonalat emelni a már meglévőekben és az orvosokat megbecsülni. Pláne nem magánkórházat, amit az átlagember nem tud megfizetni.

 

Vállalom a nevemet és szeretném, ha minél több fórumra el tudnám juttatni ezt az írást.

 

Üdvözlettel

Szabó Éva

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.03.21. 08:29:43

A véleményem továbbra is, hogy a politika lassan az ágyunkba is bemászik. Tisztelt kormányunk nemhogy csitítaná a kedélyeket, hanem még borzolja is. Lásd, a vasárnapi boltbezárást. Frusztrált mindenki, a főnök, a beosztott. Lehet szórakozni azon, hogy mi volt régen, sőt komcsizni is, de egy biztos semmivel sem több pénzért, érző emberek voltak az egészségügyben.
Bizonyára - boríték nélkül is - van kivétel, de azok elmennek külföldre.

apanna 2015.03.21. 08:43:22

@micsoda?: " de egy biztos semmivel sem több pénzért, érző emberek voltak az egészségügyben"- Nagy fenéket. A paraszolvencia is a régi rendszer maradványa. Ehhez az egészhez meg mi köze a boltbezárásnak? Persze, hogy bemászik a politika az ágyadba, mert te engedted oda.

csakmotyogok 2015.03.21. 08:53:28

@micsoda?: Több pénzért nem de negyed annyi munkáért. Most épp 4x annyi melót dobnak a nyakukba,mint anno, pedig akkor sem volt idő lábat lógatni.

csakmotyogok 2015.03.21. 08:56:08

A poszthoz: Lehet szülni sok képzett robot oxiológust és akkor jobb lesz.

EZAZ 2015.03.21. 09:20:56

@apanna: " Persze, hogy bemászik a politika az ágyadba, mert te engedted oda. " Ha ez valami spirituális beállítottságú meglátás, akkor nem mondok semmit, csak gondolok...
Ha pedig egyszerűen csak egy magabiztos megnyilvánulás egy eddig szerencsés sorsú valaki szájából, akit még nem szívattak meg önhibáján kívül, akkor csak azt tudom mondani, hogy szépen csak várd ki a sorodat, érted is jönnek majd. Vagy te is hiába vársz.

apanna 2015.03.21. 09:44:36

@EZAZ: Szociális területen dolgozom, és mondhatom, hogy mindig az orvoson múlik, hogy viszonyul a betegéhez. Rendszeresen járok receptekért szakrendelőbe, körzetihez betegeimnek. Többször kerültem összetűzésbe szakorvossal is, mert bár köteles lett volna felírni a kért receptet,mégsem tette, inkább hátráltatta a munkámat. Volt szerencsém, az elmúlt hónapokban kiszolgáltatott betegeket látni, haldoklót, akihez kiment az asszisztens vért venni, és elkért 2500 ft-ot. A törvény szerint ha beteg vagy, mozgásodban korlátozott, kötelessége ingyen levenni a labort. A legtöbb asszisztenst munkaidő után lehet hívni, mobilon egyeztetés miatt. Haldoklótól is ugyan úgy elveszik a pénzt, mint egy mozgásában korlátozott kiszolgáltatott betegtől. Tegnap előtt orvost hívtunk egy beteghez, ő volt az első az elmúlt hónapokban, aki emberszámba vett egy idős beteget. Ehhez mi köze van a kormánynak? Igen, keveset keresek, de ha empátia nincs bennem, akkor inkább elmegyek árufeltöltőnek egy multihoz, de nem használom ki az amúgy is a kiszolgáltatott embereket.Tudod, szeretek este tükörbe nézni. Nem lehet mindent a politikára fogni.

csakmotyogok 2015.03.21. 09:59:27

@apanna: Sok igaz abban amit leírtál, de mi az hogy mindig az orvoson múlik? Mikor bemegy a beteg és diktál? Mikor magas c-ről indít? Szerintem 2 emberen múlik. Ok-okozat. Mosdó-törölköző.
Az a doki is felszámolhatott volna törvény szerint 10000 Ft kiszállást..
Empátia, ha kialvatlan vagy az bizony nehéz. Nehéz empatikusnak lenne 36-48 óra talponlét után. Te azért gondolom aludhatsz mindennap.

apanna 2015.03.21. 10:11:48

@csakmotyogok: Nem számolhat fel az orvos 10 ezer forintot. Évente megkapja a beteg után a pénzt, kötelessége ellátni, ha olyan beteg, hogy nem tud bemenni a rendelőbe.
Hogy Tolsztoj idézetével válaszoljak:Mindenki a világ megváltoztatásán gondolkodik, de senki nem gondolkodik saját megváltoztatásán.
Vannak orvos ismerőseim, barátaim, ismerem a munkájukat, tudom mennyit dolgoznak. De szerencsére egyik sem olyan mint amit a munkámban tapasztalok. Minden az empátián, és a szereteten múlik.
Hogy a beteg magas C ről kezdi? Mindkét fél feladata, hogy a másikat emberként kezelje.

csakmotyogok 2015.03.21. 10:15:02

Az jutott eszembe,hogyan átkozódtak sokan és húzták le az SBO-s dokikat ,mert nem adtak ágyat 1 éjszakára a tanyán élő hölgynek. No,többek közt ezért is, hiszen még ennek a szegény strokes betegnek is a széken kellett ülnie a diagnózis után is,mert nem volt hová fektetni.

csakmotyogok 2015.03.21. 10:17:15

@apanna: Most már azért is pontosan utána nézek,de nem hiszem el,hogy pár forint kártya pénz fejében járna az hogy a saját kocsijával saját maga által fizetett benzinen kimenjen a beteghez.

csakmotyogok 2015.03.21. 10:22:11

@csakmotyogok: Ill. ha mégis ez van nem kell csodálkozni a 200 üres praxison és azon,hogy rövidesen ez a szám 800-ra fog nőni. Ki lesz az a marha...

apanna 2015.03.21. 10:54:19

@csakmotyogok: Legutóbb amikor kihívtam a körzetiből az ügyeletest, nem akart kijönni, majd amikor megjegyeztem, ha meghal a beteg abból gond lesz, kelletlenül beült a kocsijába, és nem túlzok 50 métert odébb gurult a beteg kapujához. Akiről előbb fent írtam, nem kért pénzt, a beteg adott neki "hálából"..

zünüke 2015.03.21. 11:01:44

@csakmotyogok:

A strokos betegnek nem azért kellett ülnie reggeltől estig a széken mert nem volt ágy,hanem azért,mert a sürgősségi o. szerint nem strokja volt.Az első vizsgálat valamikor este történt meg akkor derült ki,hogy tényleg strokja van.Ez után vitték CT-re és gondolom ment a kapkodás.

csakmotyogok 2015.03.21. 11:11:28

@zünüke: Ezt írta poszter: Csak annyit sikerült megértenem, hogy már meg volt a vizsgálat, de még mindig a széken ülve várakozik."
Teát meg volt minden,de valószínűsíthető azért ült a széken,mert nem volt hová fektetni.

EZAZ 2015.03.21. 11:45:46

@apanna: Értem. Őszintén tisztelem az ilyen gondolkodást és elnézést kérek, ha megsértettelek. Az ilyen fajta hozzáállás komoly erkölcsi tartásra vall, ami sajnos ritka a mai világban.
Az viszont sajnos egy másik dolog, hogy a politika, a hivatalok, a "szervek" hogyan másznak bele a magánéletünkbe, képletesen az ágyunkba. Ez tényleg egy valós probléma és csak azért nem írnék példákat, mert nagyon elmennénk a témától, 15 hozzászólás után az még korai...

she_wolf 2015.03.21. 11:47:21

"Az 50.000 stroke-os betegnek mindössze 0,6 százaléka részesül megfelelő kezelésben, ezért is bír kiemelt fontossággal a tünetek gyors felismerése − hangzott el a Magyar Stroke Társaság március 31-én tartott sajtótájékoztatóján."

Forrás: www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/3824/stroke-minden-perc-szamit

Cseszhetem az egészet, ha én laikusként felismerem a sroke-ot (vagy tudok a hozzátartozóm valemely betegségéről, ami hirtelen súlyosbodott), az egészségügyi intézményben pedig nem veszik tudomásul, és várakoztatják, "jegelik" az esetet, aminek beláthatatlan következményei lesznek.
Nincs ember? Nincs. Nincs hely? Nincs. Nincs eszköz? Nincs. Akkor mi van ezek helyett? Egymásra mutogatás, rendszerhiba hegyek, kókler tárca. És halál, meg temetés.
És ilyenkor nem tudja az embert vígasztalni az, hogy máshol még rosszabb. Mert a szerettem nem máshol lett megmenthetőből élő-, vagy tényszerűen halott, hanem itthon:(
Megérteni mindent meg lehet, sajnálkozni is lehet, de megbocsátani nem biztos.

EZAZ 2015.03.21. 11:52:30

@csakmotyogok: Ahol mi lakunk, az orvosi rendelőnek van egy külön autója sofőrrel. Régi autó, régi sofőr, de van. Nagymamámhoz kijönnek vért venni, soha senki nem kért tőle pénzt. Az egy másik dolog persze, hogy a Mamának külön van "drága kávéja" az ilyen látogatásokra (évente max. 2-3 alkalom) és az a 2-3000 Ft is a helyére kerül. De egyetlen alkalommal sem várták el tőle.

csakmotyogok 2015.03.21. 11:55:59

@mig54: Már megint egyet értünk:((

csakmotyogok 2015.03.21. 11:58:10

@EZAZ: Az más, és jó hogy van régi autó és sofőr. Van még ilyen? :)) Jó hogy van.Ilyen eseteknél nem vita nem kell fizetni. Én másról írtam.

she_wolf 2015.03.21. 12:02:21

@apanna:
Valóban nem lehet mindent a politikára fogni (pedig DE!), azonban nem kellene az egészségügyben dolgozókkal sem úgy bánni, mint egy kutyával (bár én úgy bánok velük:D), és akkor talán emberségesebb lenne az egészségügy. Arra már lenne okunk büszkének lenni. Mert tudásban nincs hiány, ezt merem állítani.
Hozzám is járt ki egy nővér Milgamma N injekciót beadni. Kedves volt, jó keze volt, mindig beszélgettünk pár percet, és soha nem ment el üres kézzel. Tisztelendő, becsülendő, ami munkát végeznek/végeztek mindannyian. Itt jön be a politika: meg kellene őket/titeket fizetni, és akkor nem lenne hiány belőletek. Nem lenne az, hogy a végzettségedet igazoló papíron még meg sem száradt a tinta, de gondolatban már a határokon túl dolgozol, nem baksisért.

she_wolf 2015.03.21. 12:08:22

@EZAZ:
A "drága kávé". Megmosolyogtatóan kedves:) Remélem, nem értesz félre. Azért mosolygok, mert anyósomnak is volt ilyenje, meg "finom keksze". Ha orvost kellett házhoz hívni, friss teának, kávénak mindig kellett lennie, mint ahogy dukált a keksz is. Igaz, mindig mi ittuk meg a teát, kávét, de a zsé mindig ott volt valamenyik doboz alatt:) És tőlünk se kérték, mégis kaptak pénzt. De ez tényleg annyira körülményes, megalázó mindenkinek:(

EZAZ 2015.03.21. 13:31:27

@mig54: Na jó, azt nem tettem hozzá, hogy én is mindig a "doktornős" kávéból kapok. :) Nem értelek félre, az öregek már csak ilyenek, szerintem ez egy nagyon édes dolog, ahogy készülnek ilyenkor. De a mai világban ezt nem szabad megalázónak érezni. Nem kéne, hogy így legyen, de így van. És ez a kurva politika miatt van.
Én úgy vagyok vele, hogy igenis, kapja meg az orvos azt a mennyiségű pénzt, amitől jól tudja magát érezni. De szeretném azt is elvárni/megkapni/tapasztalni (mindenki válassza ki azt a kifejezést erre, amit el tud fogadni), hogy megfelelő ellátást kapjak. Nem konkrétan azért a pénzért, amit én adtam neki, hanem ami összejött neki. Magyarul: amit én most adok neki, legyen annyira jó kedve tőle, hogy azt a nénit/bácsit/egyedülálló anyát stb. ugyanolyan alapossággal lássa el, mint engem.
Tudom, hogy nem lehet összehasonlítani, de az én munkámban is vannak olyan részek, amit nem szeretek, ami sokáig tart és mégsem látványos és az értéke is kevesebb. De meg kell csinálnom.
És remélem, hogy amikor egyszer én is szarban leszek (sajnos ha nem történik végre valami jó dolog, akkor ez az idő is vészesen közeleg), találok időben olyan orvost, aki elég jól érzi magát az 5 perccel azelőtt a zsebébe dugott 10 ezrestől, hogy még rám is odafigyeljen.
Nem változott a véleményem a bunkó orvosokról (akik azért bunkó orvosok, mert emberként bunkók), csak szeretném jelezni, hogy igyekszem több oldalról is látni a helyzetet.

she_wolf 2015.03.21. 13:59:32

@EZAZ:
Mindenkinek legyen annyi, amennyi megilleti őt. Semmi bajom a bértáblákkal, nem mondom, hogy mindenki legyen milliomos, mert nem vagyok benne biztos, hogy az jó lenne. De mindenkinek legyen annyi az adózott jövedelme, hogy ne okozzon gondot egy váratlan kiadás, adódjon az hirtelen megbetegedésből, koccanásos balesetből, akármiből. Ne kelljen azon rinyálni, amin most pl. én, hogy mennyit illik adni egy térdprotézis műtét után az orvos(ok)nak, gyógytornásznak. Mert sem túl- sem alulszeretni nem akarom őket.
Kapná meg az őt megillető bért ami jár a beosztása, és a ledolgozott évek, egyebek alapján, és akkor bőven elég lenne műtét és a további teendők elmagyarázása, elrendelése után egy határozott kézfogás, némi mosollyal megspékelve. És nem lenne rossz érzés az emberekben, mert a paraszolvencia a szükséges, és megalázó rossz, amit rossz adni, és nem igaz, hogy jó kapni.
És ha ez így működne, akkor az egészségügyben dolgozók itthon maradnának, lenne megfelelő számú orvos és ápoló, és nem kellene órákig ültetni a folyosón a stroke-os betegeket.
És akkor talán az is elérhető lehetne (jó, tudom, ez utópia), hogy az egészségügyi társadalom megtisztítsa végre magát a nem odavaló emberektől.

csakmotyogok 2015.03.21. 14:02:48

@EZAZ: Tudod ezzel az a baj,hogy hogy vannak orvosok nagyon sokan,akik nemhogy 5 perce de 5 év alatt sem kapta azt a tízezret a zsebébe.Ilyenek pl. a sürgősségin hajtók.S a legnagyobb baj,hogy az emberek 95% elvárná mosolyogjanak rá,azért mert adott a szülésznek,sebésznek.

csakmotyogok 2015.03.21. 14:06:22

@mig54: Megfelelő fizetések esetén elérhető lenne. De addig amíg emberek azon izmoznak,hogy 50 éves több szakvizsgás osztályvezető főorvosnak a havi 240 óra munkáért 260 000 Ft nettó nem is kevés,addig csak egyre rosszabb lesz minden.

she_wolf 2015.03.21. 14:13:33

@csakmotyogok:
Na, itt lenne helye a "relativitás-realitás" szavaknak, de aki ezt el tudná(?) jogszabályokba foglaltan magyarázni az éppen mások csesztetésével (különösen az enyémmel) van elfoglalva. Mert fő a fontossági sorrend ugyebár:(
És most a fontossági sorrendet alapul véve nekem mennem kell.
Nagyon örülnék azért, ha a poszter megírná a továbbiakat, mert 65 év még nagyon kevés a nagyon komoly bajokhoz:(

EZAZ 2015.03.21. 15:20:59

@mig54: Ha esetleg sikerül kiderítened, hogy mennyit "illik" adni egy térdprotézis műtét után, az érdekelne. Komolyan, éppen téma.

EZAZ 2015.03.21. 15:25:11

@csakmotyogok: Nem azt várom, hogy mosolyogjanak rám, pont leszarom. A sebésztől és a szülésztől is azt várom, hogy mikor rajtam (vagy másokon) dolgozik, ne hentesnek érezze magát. Ne tegye tönkre a térdemet a sebész. A nőgyógyász pedig ne úgy vizsgáljon meg, hogy utána dőljön belőlem a vér és elveszítsem a gyermekemet. Szerintem nem olyan nagy elvárás. Akár kap pénzt, akár nem.

she_wolf 2015.03.21. 15:43:14

@EZAZ:
És viszont. Okés;)?

kheiron 2015.03.21. 16:17:04

@EZAZ:

Konkrétan: amennyit a térde megér az illetőnek. :-)

EZAZ 2015.03.21. 17:06:52

@kheiron: Kösz a semmit... :( Ha adok 30 ezer Ft-ot, akkor "ennyit ér csak?" Miért? Az orvos fizeti, aki elteszi a 30 rugót? Vagy minden pénzt megér? akkor adjam oda mindenemet?
Ja, és ha mindenki odaadja mindenét (vagy annyit, amennyit szerinte megér a térde), akkor miért is rosszkedvűek a sebészek?
Igen, igen, már megint itt vagyunk, de komoly választ várok.

@mig54: Természetesen. Még agyalok, ha belevágjak-e. De ha igen, akkor pár héten belül kiderül és nem felejtelek el.

Aniko Beresy 2015.03.21. 17:26:19

Sajnos egyre kevesebb az orvos,es a lelkiismeretes,aki a gyogyitasra eskudott fel!!En cukorbeteg vagyok,egy alkalommal a Baleseti Surgossegire bevitt a mento.Delutan volt rontgeneztek,ki ultettek egy hordagyra mert szek nem volt,egessz delutan meg nem kerdeztek,szomjas vagyok-e vagy nem kene toalettre menni.Ott voltam egyedul mert a hazaszallitasra vartam es a ferjemet nem engedtek mint kisero haza jojjon velem...

kheiron 2015.03.21. 17:34:42

@EZAZ:

Akkor mondok egy kb. reális számítást. Képzeld el, hogy elmész egy ügyvédhez, netán egy tervezőirodába. Ott az óradíj úgy alaphangon 20.000-40.000 forint.

Az orvos kb. ugyanannyira kvalifikált ember. Számolj ezzel.

she_wolf 2015.03.21. 18:01:13

@EZAZ:
Pár héten belül? Addigra én már a protkómmal fogok szaladgálni:)
De komolyra fordítva: azért rosszkedvűek, mert ezt neki nem titokban, zsebbe kéne megkapniuk lehetőleg tanúk nélkül, hanem a fizetésükkel. És miért nem mindegy, hogy fizetés, vagy hálapénz? Hát azért nem, mert gondolom, te is boldogabb vagy, ha a törvényesen kapott, a személyedre szabott teljes, és adózott béredet viszed haza elszámolási papírral. Te is boldogabb vagy, ha egy hitelintézet nem utasít el a jövedelmed miatt. Mert születik egy gyerek, bővíteni kéne, vagy le akarod cserélni a 15-20 éves járgányodat, mert az agglomerációból már csak büntetési tételekkel engednek be a fővárosba, mert nem hiszik el neked, hogy a 15-20 éves, megkímélt autód még mindig nem szennyezi a levegőt, mint más 3 éves lepusztított szara.

she_wolf 2015.03.21. 18:06:07

@kheiron:
Mondhatnám, hogy túrót se ér a térdem még protkóval sem, mert többé nem lózhatok, de ez így nem igaz:(
Akkor ne adjak semmit? Vagy vigyek be 3 kiló házi túrót?:D
A reális számításodat tekintve -ha ügyesen dolgoznak, és nem lesz közben semmi komplikáció-, akkor jól számoltam azzal, amivel:) De itt még jön az anesztes, meg gyógytornász, meg nővér....mondtam én az uramnak, hogy ihajcsuhaj!:D

zünüke 2015.03.21. 19:40:01

@csakmotyogok

Most vagy nem olvastad végig a posztot,vagy szándékosan provokálsz akit csak lehet.

-Délután 4 óra után már felhívtam telefonon,mert sokalltam a várakozást.
(tehát:délután 4 kor még ül és várakozik egy széken még nem vizsgálták meg)

-5 órakor felhívtam a kórházat azt mondták,hogy sok a beteg rangsorolnak.
(tehát: 5-kor sem volt még semmiféle vizsgálaton)

-6 órakor a fiam telefonált,azt a választ kapta,hogy ha strok-ja lenne már az osztályon feküdne.Biztos nem az.
(tehát:6 kor sem volt még vizsgálaton)

Este 7 kor egy szintén ott várakozó telefonált,hogy közölje megtörtént a vizsgálat a bácsinak strokja van. Este 7 kor!!

-9.30 kor már megint a széken ült és várt.
(tehát: 7 kor állapították meg,hogy strokja van ehhez képest 9.30 kor még mindig
nem került osztályra,pedig a telefon végén valaki azt mondta,hogy ha az lenne,már
osztályon feküdne)

Hát nem feküdt,hanem ült 12 óra hosszat strokkal.

defné 2015.03.21. 20:42:38

@zünüke:
Ez itt a probléma!
Adott egy poszt,ahol konkrét időpontok vannak megadva,hogy mikor mi történt vagyis is mi nem történt.
Adott egy poszt,amiben érthető megfogalmazással le van írva,hogy a beteget vagy a haldoklót szó szerint leszarták.
És akkor jönnek a majdmegmondók" akik megpróbálják a tehénből a borjút is kimagyarázni,megmagyarázni,és hibáztatni még a sarki közértest is a történtekért.De az egészségügyben dolgozókat soha,ők mindenben mindig maradéktalanul teljesítenek.
Itt az élő példa,ne is menjünk messzire.Strokkal reggeltől-estig ülni egy sürgősségi osztály betegvárójában,mert a rendkívül képzett "szakszemélyzet" szerint ez nem az.Majd este hét órakor kiderül,hogy még is csak az de ennek ellenére fél tízkor az elferdült szájú strokos beteg még mindig egy széken ücsörög,két és fél órával a vizsgálat után.
Most mit lehet erre írni? Csak remélhetik a rokonok,hogy nem marad maradandó bénulása a betegnek.

zordó 2015.03.21. 21:13:01

Ha elmegyek egy ügyvédhez, akkor az óradíj az ügyvéd fizetése. Ha állami kórházban műtenek, az orvos a kórház eszközeivel, felszerelésével, a kórház épületében, a kórház alkalmazottaival dolgozik. Nem kell fizetnie az iroda bérleti díját, a rezsit, alkalmazottat. Plusz még fizetést is kap. Ettől függetlenül az orvosok szégyentelenül keveset keresnek, de álságos lenne összehasonlítani egy magánszolgáltatással.

mnika88 2015.03.21. 21:59:01

Most eszembe jutott az,hogy voltaképpen mi is az SBO.Lehet máshol nem,de nálunk az SBO-t rezidensek alkotják.Frissen végzett kis orvosok ők,nulla tapasztalattal.Nálunk számtalanszor éjszaka is rezidensek ügyelnek az SBO-n,szakorvos nélkül...
Attól,hogy bekerül az ember az SBO-ra,még nem lesz biztonságban.Mert "nem tudnak semmit" azok,akik ott gyógyítanak,az egyetem padjaiban tanulni más,mint a valódi betegellátás és élőben szembesülni egy betegség tüneteivel,főleg ha azok nem is típusosak.Nem bántani akarom őket,ez az egész sürgősségi kicseszés a rezidenssel és a beteggel egyaránt.

mnika88 2015.03.21. 22:02:23

@mig54:
Ezért téptem neked a számat?? :))

she_wolf 2015.03.21. 22:13:22

@mnika88:
Na de ne már, hogy a gumibugyiból már kinőtt, tapasztalt szakorvos kolléga ne legyen ott, legalább felügyelni!:( Persze, tanulni kell, élesben is helyt kell állni, és egyetemista korában is járt gyakorlatra, de a rezidens még bőven a tanulás közepében csücsül.
És a posztra visszatérve csak az böki a csőrömet, hogy a laikus (vagyis a beteg) felismeri a stroke-ot, mert lőcsölik az emberbe a tüneteket (teszem hozzá: nagyon helyesen!), akkor a személyzet nem? Arra hivatkozással, hogy sok a beteg és rangsorolni kell, mégsem rangsorolnak? Ki rangsorol, és milyen kritériumok alapján?
Hiszen elég csak a gyanú. Vagy tévednék? Hiányolom a posztból a helyszínt.

she_wolf 2015.03.21. 22:14:50

@mnika88:
Vénségemre már nem fogok megváltozni, Csibém:*

mnika88 2015.03.21. 22:21:26

@mig54:
Pedig de,nálunk nagyon sokszor a rezidensek egyedül ügyelnek éjjel.Tudnék ennél sokkal durvább dolgokat is mondani,amitől az állad leesne,de nem borzolom a kedélyeket.
Nem,nem biztos,hogy mindenki felismeri.Ezzel kapcsolatban is olyan hajmeresztő tapasztalataim vannak ,hogy ihaj.Majd leírom privátban,ide nem írom ki.
Látom,hogy nem.:* Tyúkanyóm :)

she_wolf 2015.03.21. 23:02:35

@mnika88:
Jöhet a privi, de csak akkor írd, ha Benned nem kelt rossz érzéseket.

EZAZ 2015.03.22. 07:48:10

@kheiron: OK. Elmegyek egy ügyvédhez, tervezőirodába, tegyük fel, hogy kifizetek óránként 30 e Ft-ot (számoljuk a 20 és 40 átlagát). Ami nem igaz, mert ugye akkor fizetem ki, amikor már munkát is végzett és sikeresen elvégezte (én legalábbis egy ügyvéddel így szoktam megegyezni).
Ügyvéd úr a 30e Ft-os órabéréből kifizeti az irodabérleti díját, a számlákat, a bútorokat és egyéb berendezéseket (amit előre beletett), az asszisztens és az ügyvédbojtár(ok) bérét és azok járulékait. Nem azt mondom, hogy nem él egy sikeres ügyvéd marha jól, de ugye ugyanezt el lehet mondani az ortopéd sebészről, nőgyógyászról, akinek magánrendelője van.

Amúgy az a másik kedvencem, amikor mondjuk egy nőgyógyász elkér 8 ezer Ft-ot a magánrendelőjében egy vizsgálatért (szintén a fenti költségeket kifizeti belőle) és a kórházban dolgozó nőgyógyász szintén elkéri a nem 8, mert legyen kerek, 10 ezer Ft-ot azért a vizsgálatért, ahol nem a saját v. bérelt eszközeit használja, nem ő fizeti az asszisztenst. Itt is azért komoly különbség van orvos és orvos között.

Visszatérve az előzőre: mennyit is ér nekem a térdem (mert ez volt az eredeti kérdés). Mennyit ér, hogy normálisan tudjak járni, ne éljek újra és újra visszatérő fájdalommal, normálisan tudjak közlekedni, élni, az állandó bicegés ne tegye tönkre a csípőmet, gerincemet? Ér mondjuk 5 millió Ft-ot. Van ennyim erre a célra? Nincs. Egyébként sincs ennyim. De ha megnyerném a lottó főnyereményt, akkor ennél többet is érne. Sőt, kifizetném még mondjuk 10 másik sorstársamnak ezt a műtétet, vagy amit szeretne. De akkor is elég egy rosszul kiválasztott orvos, aki már évek/évtizedek óta puffogva teszi el a borítékokat, vagy bosszúsan félredobja, mert meglátja, hogy mondjuk csak 20 e Ft van benne (nem egy ilyen láttam, hallottam). Nos, ő más ember lesz, jobb orvos lesz a jövőben, mert mondjuk 1-2 hét alatt keresett 50 millió Ft-ot zsebbe? A 11. beteget, akit már nem támogattam meg, normálisan el fogja látni, kedves lesz vele? Nem, vele újra faszfej lesz. Hangsúlyozom, most a "rosszul kiválasztott" orvosról beszélek.

De maradva a 20-40 ezer Ft-os óradíjnál: az orvos fizeti a felszereléseket, a műtő használatát, a műtétben résztvevőket?
El kéne gondolkozni végre, ugye nagy szar az egész, hogy beszedik a fizetésünkből azt a nem kevés adót és járulékokat, amiből aztán nem építenek, hanem kórházakat zárnak be, ágyszámot csökkentenek és "tanulmányokat" készítenek. Orvos és beteg joggal elégedetlen.
Az orvos és a többi egészségügyi dolgozó keveset keres, pótoljuk ki nekik! Komolyan mondom. Nem tudunk mit csinálni azzal, hogy "fent" elbasszák a pénzt, akinek van miből, nyomjon a zsebükbe. Én is ezt teszem, mert nem akarom feladni, hogy egyszer lehessen normális életem. De azért az a kurva zseb ne egy feneketlen kút legyen, legyen határa az igényeknek és a pofátlanságnak is! És ha elvárják azt a bizonyos "órabért", akkor az ember egy térdszalag műtétről ne törött csonttal jöjjön ki és ne úgy varrják össze, mint egy kukoricászsákot.

EZAZ 2015.03.22. 07:56:15

@mig54: Természetesen. De ezek a dolgok azok, amiken nem tudunk változtatni. Ez az, ami ebben az országban nagyon sokáig nem fog még változni. Ha egyszer lesz itt végre olyan kormány, országgyűlés, aki nem nézi hülyének a saját választóit is, és végre képesek lesznek változtatni ezeken a körülményeken, onnantól számítva is legalább 20 év. Itt már annyira másképp gondolkoznak az emberek, hogy gyökeres változás kell az agyakban is.

EZAZ 2015.03.22. 07:57:32

@mig54: Amúgy meg új térdprotézis? Van még kedved panaszkodni, te mázlista? :)

EZAZ 2015.03.22. 08:00:21

@defné: Ilyenkor szoktam elővenni egy papírt, színes ceruzákat, hogy egy számegyenesen szemléltetni tudjam az eltelt időket. :) Aki akarja, megérti - aki nem akarja, úgysem fogja.

micsoda? 2015.03.22. 08:21:41

@apanna: Ami azt illeti megéltem amit írtam, bőven van tapasztalatom. Annak idején nem a pénzed szabta meg a tisztességes orvosi ellátást. Igen, a politika mindenhova bekerült, még az egészségügybe is. Körül kell nézni, láttam a zsinóros magyar ruhában nyilatkozó igazgató főorvost, ismerem a fanatikus fideszes kórház igazgatót.

micsoda? 2015.03.22. 08:27:20

@csakmotyogok: Sokan kimentek külföldre, érthető hogy az itthon maradt egészségügyre több feladat hárul. Arról nem is beszélve, hogy a vizitdíj is javított volna a helyzeten. Inkább vigyázott volna a magyar ember az egészségére, sem hogy fizessen:)

kheiron 2015.03.22. 08:41:10

@EZAZ:

Lehet háborogni, de attól a dolog még így működik.

Nem arról van szó, hogy van két takarítónő, akik közül a rosszabb 4000, a jobb meg 5000 forintért teszi rendbe a lakást, hanem arról, hogy az orvos havi 200 ezret kap most, és 1 milliót külföldön.

A bérverseny így a német és svéd fizetésekkel van, akár tetszik, akár nem.

ropile 2015.03.22. 08:56:06

lehet szomorkodni, de a TB MO-on ajándék pénzért van, színvonala ennek megfelelően nincs....
Mivel kb. 3 Millio ember dolgozik ma Magyarorszagon, akik fizetnek TB-t, és mind 10 millió megkapja a teljes ellátási palettát. Ekletánsan, kis pénz, kis foci.
Nézze meg mindenki a fizetési papírját, mennyit fizet TB-re?
Hány olyan BT / KFT van MOon akik minimálbért adnak a dólgozóknak? Ők is mindent megkapnak ám egy korházban....
És hány olyan Bt / KFT van, aki elefelejti a cuccot beütni a pénztárgépbe? Ugye az Ő adójuk is hozzájárulna a TB-hez.

És mivel a poster 65éves, kijelenthetjük, sosem fizetett elég TB-t, ami a jelenlegit is rendesen fedezné. Pusztán csaknert 40 éve, nem volt MRI és annak több milliós költsége. Nyilván nem az Ő hibája... a mostani nyugdíjasok, társadalmi alapon, meg kell kapják a 100%-ot, ahogy annó szerződtek, az aktívaknak meg tessék rendes biztosítást adni. Aki meg nem fizet semmit, az életmentést kap... semmi többet. Ez akár motiváció is lehet...

EZAZ 2015.03.22. 09:25:00

@kheiron: Nem az a lényeg, hogy háborgok-e vagy sem, hiszen tényeket írtam le.

hjames 2015.03.22. 09:59:04

Ez úton üdvözlok mindenkit aki azon a bizonyos vasárnapon képes volt elmenni és leszavazni a 300 forintos vizitdíjat, és kórházi napidíjat! Az mint afféle biztosítási önrész teljesen ésszerűnek és indokoltnak tűnt részemről, és meg voltam róla győződve, hogy ez a többségnek is alap.
Most lehet siránkozni, jaj nem maradtak orvosok, jaj a hálapénz, jaj milyen embertelenség, hogy nem hajlandók minimális fizetésért tíz órában beteget gyógyítani! Ok is emberek, szeretnének normálisan megélni, és ne adj isten gyarapodni, természetesen tudásuk legjavát adva gyógyítani az embereket, de nem 140 ezerért! Úgyhogy elő a hálapénzzel siránkozzo betegek, ha akarjátok az ingyenes betegellátást, mert elmondom ez tartja fent a jelenlegi rendszert, tetszik vagy sem! A víz szerelő kiszállási díja javítás nélkül is 5 ezer minimum. Ha nem lesz mellékes keresete az orvosnak, hat odébbállhat, mintsem fel kopjon az álla, ilyen krva egyszerű! gyógyulni drága sajnos"

qbr 2015.03.22. 10:22:29

@ropile: Ez így részigazág. Egyrészt nem a posztban szereplő beteg korábbi befizetései fedezik a mostani ellátását, hanem a mostani befizetések.
Másrészt az ellátási csomag szűkítése, vagy befizetésekhez igazítása a maradék ellátási kapacitások leépüléséhez vezetne, ami egy nagyon rossz irány, mert ami egyszer leépült, azt még drágább visszaépíteni. A megoldás az egészségügy bevételeinek és a társadalom egészségtudatosságának növelése lenne.

Poszthoz: tényleg borzasztó, hogy az SBOn egész napig ültetnek egy sztrókos beteget. Ez triage-hiba, szerintem

neduddki21 2015.03.22. 10:24:46

@ropile: "És mivel a poster 65éves, kijelenthetjük, sosem fizetett elég TB-t, ami a jelenlegit is rendesen fedezné."

Nem jelenthetjük ki. Nem ismerjük a posztert, nem tudhatjuk, mit dolgozott, milyen fizetésért.

"Nézze meg mindenki a fizetési papírját, mennyit fizet TB-re?"

Nem csak a dolgozó fizeti a TB-t, hanem a munkáltató is fizet utána, nem is keveset. Ezt a pénzt is dolgozó termeli meg.

"az aktívaknak meg tessék rendes biztosítást adni. Aki meg nem fizet semmit, az életmentést kap... semmi többet."

Ezzel majdnem teljesen egyetértek, legfeljebb az életmentésen lehetne kicsit finomítani.

EZAZ 2015.03.22. 10:34:25

@hjames: Akkor nem az a 300 Ft-os vizitdíj lett leszavazva, hanem arra volt felhasználva az egész cirkusz, hogy az mszp-t kicsinálják. Most meg kaptunk a nyakunkba még több terhet. Nem a 300 Ft miatt van ez a sok szar, elvonnának még többet az egészségügytől, ha lenne miből.
Az egész magyar rendszer egy feneketlen kút, akármennyit fizetsz és akármennyit elvesznek, annak a bizonyos rétegnek, ahol kiköt, semmi nem elég. És lófaszt sem fogsz visszakapni azért a pénzért, amiért megdolgoztál és amit elvesznek tőled.

EZAZ 2015.03.22. 10:35:06

@neduddki21: Na igen, az egy dolog, hogy mi jár, az meg a másik, hogy mi kap meg a beteg.

she_wolf 2015.03.22. 10:54:36

@EZAZ:
Na látod, a fene se tudja, hogy új, vagy sem:) Még az is lehet, hogy SHS (second hand shop:D), lesz, vagy "riszájkling":D Honnan tudhatnám? Mutatnak egy zsírújat, hogy ez a típus lesz, aztán beraknak egy használt 2 éveset, 10-15 év múlva így is, úgy is csereszabatosat kell kapnom helyette, mert nem örökéletű cuccról van ám szó!:))
Kihangsúlyoznám, hogy ez poén akart lenni!!!

A másik hozzászólásodra annyit tudnék válaszolni, hogy nagy hibánk, hogy nem hagyunk elég időt egy rendeletnek, törvénynek, akárminek, hogy ki/bedolgozza magát, és eredményt (bármilyet) mutasson. Aztán ha az eredmény negatív, mehet a levesbe, ha pozitív, akkor megtartjuk. Jelen kormányunk élen jár abban, hogy amikor valamelyik istenbarmának "kipattan a fejéből A szikra", az már lehetőleg másnap beiktatásra kerül. Majd pár hét után kiderül, hogy csak rosszat lázálmodott a honatya/-anya, és visszavonják. Kapkodnak, mint bolond a ménkű után, és csodálkoznak, ha megsülnek. Így nem lehet prosperáló gazdaságot, növekedő GDP-t elérni:(
És a mindenféle "mutyikat" még elegánsan ki is hagytam az egészből, csak hogy ne legyek szemét és ne bántsam meg senki érzékeny lelkét.

Kommentelő k.m.n. 2015.03.22. 11:07:10

Ritkán szoktam itt ilyet írni, de most tényleg azt tanácsolom a poszternek, hogy perelje be az intézményt vagy akár még az OMSZ-t is, amennyiben a tünetek NEM közvetlenül ébredés után (ne adja Isten már este) jelentkeztek, hanem "napközben". Vagyis például ébredés után 8-kor még semmi baja, de 8.30-kor már megjelentek a fentebb leírt tünetek.

Mert egy stroke-os betegnél a szűk terápiás ablak miatt tényleg minden perc számít, és ilyenkor nagyon helyesen nem a háziorvost kell kihívni, hanem a mentőket, akik ideális szervezés esetén NEM az SBO-ra viszik a beteget, hanem rögtön CT-be és onnan a neurológiára, ahol ischemiás stroke esetén még megpróbálkozhatnak a lízissel (pl. Debrecenben Csiba prof. rengeteget küzdött ezért).

Ehhez képest itt szakmai hibák sorozata történt, kezdve a mentőssel, aki szerint "csak" magas vérnyomása van (még szép, hogy egy stroke-os betegnek magas a vérnyomása), ez a momentum akkor lehet lényeges, ha az SBO-nak is "tenzió kiugrásosként" adta le a beteget, akik hittek neki és emiatt nem is vizsgálták. Viszont ennyire nyilvánvaló tüneteket már a triage nővérnek is illett volna felismernie, így az ellátási sorban legelőre raknia.

Ekkora szakmai hibákat nem lehet semmivel se megmagyarázni vagy kimenteni, személy szerint azt mondom, hogy akik ebben közreműködtek, azokat ki kell rúgni, mert nincs helyük az EÜ-ben: a beteg jó eséllyel tartós károsodást szenvedett az ő hülyeségük miatt. Ha esetleg progresszív vérzés vagy rávérzés történt volna, akkor a beteg akár meg is halhatott volna, mert biztos csak "szunyókál" a váróban...
Aki pedig védené őket, az képzelje el, hogy mi történne, ha ő vagy valamelyik családtagjuk kerül a fentebb leírt helyzetbe.

hjames 2015.03.22. 11:17:19

Sajnos igazad van, de azért megis! Egy értelmes ember nem elgondolkodik mielőtt nekivág vasárnap vizitdíjat leszavazni 300 forintért? Úgyhogy sajnos megérdemli a nép, mert birka! Valahogy megpróbáltak több pénzt pumpálni az egészségügybe, úgy, hogy érezhessék a beteggel, az ellátás bizony drága és nem feltétlen fedezi az általuk befizetett járulék, ez egyfajta hozzáállásbeli változást is eredményezhetett volna a fejekben, hiszen fizetünk annyi mindenért,önt az egészségéért ne fizessek? Pár SMS többe kerül, mint az akkor elképzelt vizit és kórházi napidíj. De nem a sok birka ingyen akarta, mondván, fizetem a járulékot. És mennyit? Tudjuk mennyibe kerül egy komolyabb kivizsgálás? Mert nyilván mindenki igényt tart az elérhetőbb legkorszerűbbre , de fizetni érte azt ne mar! Mobiltelefon, cigi, kávé pia, plazmatévé ...stbezért hajlandóak fizetni, sokat is. Pedig szem az egészség lenne az elso

szsuzsanna 2015.03.22. 11:29:10

-Ha, a beteget, EGYEDÜL!!! (hozzátartozó nélkül!) szállítja be az OMSZ (mentők) BÁRHOVA, jelenleg Magyarországon, -ANNAK SAJNOS "ANNYI"...!!!,-ez van, nem köll' semmilyen rizsa!!!...

-"Esélye", -csak, akkor van, ha a hozzátartozó, vele, vagy utána megy saját kocsival, és MELLETTE MARAD!!!
-Ha egyedül van:-a mentősök gyorsan "átadják" papíron, -(az állapotáról azt írnak, mondanak, -amit akarnak!!!) -azután:
-leültetik a váróba...
-esetleg, ha olyan az állapota, átteszik az illetékes osztály ülő-, vagy fekvőkocsijára...
-utána, -ha nincs mellette senki!!!-akkor bizony neki "annyi"!!! -és, NEM azért, mert, ott "lelketlen dögök" dolgoznak, -hanem azért mert NINCS "személyzet", arra, hogy velük foglalkozzon: -rosszabbul van-e, -szomjas-e, -éhes-e, -fázik-e, -pisilni-kakilni kell-e, stb-stb...
-Tudom, hogy ez így szörnyűnek, embertelennek hangzik, DE ez van!
Kedves Szabó Éva! -és bárki, -aki, pl. az Ön által látott tüneteket észleli a hozzátartozóján!, -lehetőleg, menjen utána, a kórházba!, -legyen ott, és "cselekedjen"...
Az agyvérzésnél a LEGFONTOSABB, hogy, azt, igen gyorsan diagnosztizálják, és MINÉL ELŐBB, SZAKSZERŰ KEZELÉST KAPJON!

-Nekem, -két, kedves barátomnak is, -nagyon-nagy szerencséje volt, hogy az agyvérzés (40-50 évesen), -külföldön érte...=(gyors, SZAKSZERŰ ellátás).

-Sajnos, a "mentősöknél" is, -SZAKMAILAG is!..., -nagyon nagy bajok vannak...
(-TERMÉSZETESEN, -akinek nem inge...) -DE, -biztos vagyok benne, hogy, -"a régi, igaziak", -pontosan tudják, hogy -miről, -kikről beszélek...
-Eleve a "diszpécsereknél" kezdődnek a bajok, -nekik kell(lene) "szűrni"...
-Nyilvánvaló, hogy ez, nem "egyszerű", nem könnyű...

-DE, ha, pl. "szakember", pontosan "bediktálja", hogy, a friss, alkar-töröttet "ülőkocsiban", lehetne beszállítani, -AKKOR, -miért kell feljönnie, a két mentősnek, úgy, hogy, állításuk szerint, SEMMIT nem tudnak arról, hogy egyáltalán, -"miről is van szó"?...

csakmotyogok 2015.03.22. 11:30:10

@hjames: Kevés értelmes ember van ma Magyarországon és sajnos a számuk fogyatkozik:((

2015.03.22. 11:47:09

hjames: egy brutto 200ezret kereső embernél a 300Ft vizitdíj 2% körül van a havi 7,5% eü hozzájárulást tekintve. Én pld évente ha 1-2alkalommal elmegyek orvoshoz, sokat mondtam. Tehát pontosan mire is jó ez a pénz a tb-be öntött láda pénzhez képest? Semmire! Ez lett volna a kezdet, amivel egyre többet húztak volna ki a zsebünkből úgy, hogy a tb-be mindent szépen tovább fizetünk - nem gondolod, hogy lemondtak volna róla az államkincstárt fejő politikusok? Az első lépés nem ez kellett volna legyen, hanem mindenki önálló számlára fizessen a közös feneketlen zsák helyett. Így viszont azt látta mindenki, hogy elindul egy újabb spirál, hogy fizess többet, nem kapsz semmit.

she_wolf 2015.03.22. 11:53:42

@Kommentelő k.m.n.:
Ha durva akarnék lenni, azt mondanám: a gyakorlott szakember pár perc alatt megállapíthatta volna a helyzet súlyosságát (mint korábban utaltam rá). Újra visszatérek az eredeti kérdéshez: ki és milyen szempontok szerint rangsorol tehát? Jó lenne tudni, azóta mi történt a beteggel...

she_wolf 2015.03.22. 11:58:07

@szsuzsanna:
"Kedves Szabó Éva! -és bárki, -aki, pl. az Ön által látott tüneteket észleli a hozzátartozóján!, -lehetőleg, menjen utána, a kórházba!, -legyen ott, és "cselekedjen"... "

Nem tudom, Nálatok hogy van, de nagy általánosságban elmondható, hogy az orvosok nem szeretik, ha a beteg diagnózist közöl velük, és terápiát követel tőlük:(

csakmotyogok 2015.03.22. 12:01:31

@mig54: Nem inkább a kísérésre gondolt? Pl. ha alig tud beszélni jó ha van valaki aki beszél is.

she_wolf 2015.03.22. 12:07:02

@csakmotyogok:
Nocsak! A háziorvosokat nem igazán érinti a hálapénz? Vagy én olvastam félre? Dombon ülő fűcsomó legyek, ha nem kapnak! (Én már csak tudom:D)
Nem tudom, láttad-e a retekklub valamelyik esti adásában (talán Fókusz, vagy mi?), volt, hogy nem fizetik ki a nővérek túlóráit. Ez UTÁN! a műsor után indult egy vizsgálat, és tegnap, vagy tegnapelőtt olvastam az Indexen, hogy megkapták, vagy megkapják a nővérek ezt a pénzt. 3.9 mrd forintról van szó!
Az egész pár napos átfutással -már ami a hír közlését illeti- megtörtént. Ha nem megy le a műsor, meddig, és hol ültek volna azon a zsén, ami jogosan megillette/megilleti ezeket a dolgozókat? Viszik a tőzsdére, és megforgatják? Rohadjanak meg!

defné 2015.03.22. 12:07:14

@mig54:

Ez esetben a beteg jobban járt volna ha az ex-felesége bekíséri.Talán nem ült volna 12 órát strokkal a széken.

she_wolf 2015.03.22. 12:11:10

@csakmotyogok:
Nem tudom. Cselekvés alatt én azt értem,hogy a hozzátartozó bemegy a beteggel, és közli, hogy a hozzátartozójának stroke-ja van, és azonnal intézkedjenek.
Erre írtam, hogy ezt nem igazán szeretik az orvosok. Pedig a hozzátartozónak valóban stroke-ja volt, és azonnali ellátást igényelt volna.

kheiron 2015.03.22. 12:50:31

@mig54:

Nem azt kell mondani, hogy "stroke-ja van a betegnek", hanem a tüneteket.

she_wolf 2015.03.22. 12:59:01

@kheiron:
Láttam, tapasztaltam, hogy gyakran eleresztik a fülük mellett, hogy mit mondasz, a papírokra és a mentősre figyelnek. Nem mondom, hogy mindenki, ezért indítottam azzal, hogy én ezt tapasztaltam.
Sajnos nem megy az SBO-kon olyan gördülékenyen a munka, ahogy az kívánatos és hasznos lenne, de gondolom, ezt Te is belátod:(

kheiron 2015.03.22. 13:05:16

@mig54:

No igen, elég nehéz 10 ember munkáját 4-5 embernek elvégeznie.

Akkor érdemes kommunikálni, amikor a kezdeti papírmunkának vége, és lezajlott az átadás-átvétel.

Belülről így néz ki: nyílik az ajtó, köszön a mentős, elmondja az alapvető infókat. Az orvos röviden ránéz a betegre (ilyenkor érdemes még csendben maradni), aztán átveszi a beteget, a mentősök elmennek, és akkor kezdődik a részletes vizsgálat és kezelés.

she_wolf 2015.03.22. 13:21:11

@kheiron:
Ez de jó lnne, ha így lenne!:(
"a mentősök elmennek, és akkor kezdődik a részletes vizsgálat és kezelés."

Ami azzal kezdődik, hogy: kis türelmet (mert elhívták egy akkor sürgősebb, vagy annak tűnő) esethez. Miért hívták el? Mert osztódni nem tud. Kókler banda!:D (poén volt)
Minden ott van az első mondatodban.
Az igazi baj ott kezdődik, amikor nem mentő viszi be a beteget, hanem a hozzátartozó (magam voltam ilyen helyzetben), vagy csak egy betegszállító.
Mert a mentőben esélyes, hogy van valaki, aki konyít az egészségügyhöz, vannak ilyen ismeretei. De ha betegszállítót kap az ember, akkor sokszor fújhatja...

qbr 2015.03.22. 13:31:22

@1234567890987654321: A br. havi200-nak a 7,5%-át azért nem nevezném láda pénznek. Az a +600 ft pont kiegeszithette volna a háziorvosi finanszírozást (már ha nem vették volna ki a finanszírozásból a vizitdíj várható összegét előre)

she_wolf 2015.03.22. 14:03:09

@qbr: Ezt úgy érted, hogy a vizitdíj nem lett volna valós+, hanem csak átcsoportosítás/átnevezés?
Bocs, ha rákérdezek, de nekem ez most így jött le (és pénzügyi vonalon nem vagyok egy ász).

qbr 2015.03.22. 14:09:04

@mig54: Gyakorlatilag igen. Egy, a vizitdíjból tervezetten befolyó összegnek megfelelő pénzt "kiterveztek" a háziorvosi finanszírozásból. Aztán pedig vissza kellett tenni, amikor megszűnt a vizitdíj.

Ettől függetlenül én a magam részéről arra szavaztam, hogy legyen háziorvosi és szakorvosi vizitdíj, de ne legyen kórházi napidíj (nem politikai megfontolásokból szavaztam, hanem volt határozott véleményem mind3 kérdésről).

she_wolf 2015.03.22. 14:19:50

@qbr:
Akkor ez hasonló az egészségügyi járulék vs. egészségügyi hozzájárulás szójátékhoz:(
Mert ugye a "járulékért" jár neked valami, a "hozzájárulás" pedig egy olyan összeg, amit akár kötelezően adandó ajánkékként (bocs a szóért) kell értelmezni, mert vagy viszonozzák, vagy nem.
Nyelvészeknek áll a világ!:)
A véleményed tetszik, hasonlóan gondolkodtunk mi is anno.

EZAZ 2015.03.22. 15:14:52

@mig54: Érzékeltem a poént, ne aggódj, azért majd kíváncsi lennék az eredményre. Meg persze az árakra, ha sikerül kideríteni. Ja igen, mondjuk, kénytelen leszel.

Még ha visszavonnák a rossz törvényeket... én azt veszem észre, hogy inkább megmagyarázzák, hogy ez mekkora királyság, hogy ezt kitalálták. Persze túl lehet kiabálni az elégedetleneket a tévéből és az újságból, bármilyen hülyeséget le lehet írni. Van, aki még be is nyalja, az ő baja. Na persze a miénk is.
Igen, sajnos tojáshéj még a valagukon, megérkeznek ezek a kis "ejtőernyősök" és kurva nagy az arcuk. Azért ezeket a taknyosokat szívesen betenném olyan helyre, ahol mások kezdik (mondjuk pár év munkanélküliség?). Azt hiszem, erősen meg lennének sértődve és rohadtul nem értenék, hogy mi is történik velük.
Nyilván probléma a neveltetés, meg ilyenek, de az a helyzet, hogy alapvető személyiségbeli problémák vannak az ilyen embereknél. Még véletlenül sem szabadna pozícióba rakni őket.

she_wolf 2015.03.22. 15:34:55

@EZAZ:
"Még véletlenül sem szabadna pozícióba rakni őket."
Hasonló a hasonlónak örül, és ez mindenhol így van. A játszótereken, a politikában, a munkahelyen, és bizony még itt, a Praxis blogon is.
Kijavítanálak, ha megengeded: nem MEGmagyarázzák, mert megmagyarázni nem tudják azt, amit nem lehet, hanem magyaráznak, és egyre többet magyarázKODnak.
Hiába no, szép nyelv a magyar:)
De tökmindegy, mert az erősebbik kutya baszik, álompógár meg 4 évente járulhat csak urnához. A legnagyobb baj azonban az, hogy egyiknek sincs épkézláb tervezete, csak az van, hogy a másik mit csinál rosszul. Kritizálni mindig könnyebb, mint valami működőképessel előállni.
Itt is van rá példa, nem is egy.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2015.03.22. 16:12:04

@Kommentelő k.m.n.: Nem pontos. Valószínűleg orvos vagy szakember vagy, de amit írsz, mégis pontatlan.

Annyiban igazad van, hogy 65 éves betegnél a thrombolysis időablaka igen fontos (most 4,5 óra ez, de minél előbb, annál jobb). DE. A posztban szerepel, hogy "vérzett az orra". Ez bizony súlyos relatív kontraindikáció a lízisre még akkor is, ha a stroke nem vérzés eredménye, mert az orrvérzés a lizált betegen uralhatatlan lesz. Amúgy meg nem eldönthető, hogy "arra ébredt"-tünetek-e, mert akkor hivatalból túl van az időn, és a konzervatív kezelés elkezdésének ideje nem fontos. Következésképpen nincs durva hiba, mert orrvérzőt nagyon kevesen mernek meglizálni, és az eredmény se szokott jó lenni (a vérnyomáskiugrás inkább vérzéses, mint ischaemiás stroke esetén jellemző - ez okozza - és akkor a lízis abszolút tilos).

Azt sincs semmi ok feltételezni, hogy a kórházban ne történt volna korrekt triage. A néhány telefonból szerzett "információ" ezt nem zárja ki. Túlterhelt osztályon a sima "arra ébredt", különben stabil stroke: ráér. Könnyen lehet, hogy megnézték, "arra ébredt"-nek vagy orrvérzés miatt ellenjavalltnak nyilvánították, megmérték a vérnyomását és rendezték (25 mg Tensiomin, pl., a beteg ezt aligha veszi komoly vizsgálatnak és ellátásnak), majd parkolópályára tették, jogosan.

Arra sincs adat, hogy az adott kórházban és osztályon hányan dolgoztak, hány és milyen állapotú beteg volt, aki miatt a definitív vizsgálat és ellátás elhúzódott. Ezt néhány telefon útján egyszerűen lehetetlen megítélni.

Azt azonban meg lehet ítélni, hogy a poszter néhány dologban valótlan hangulatkeltést művel. Reggel 8-9 körül hívott mentőt, az "elég hamar" jött, vizsgáalttal, mindennel mondjuk 10 óra körül a beteg a kórházban lehetett. Este 21:30-kor még várt (valószínűleg a CT leletére), és arra sincs adat, hogy mikor került osztályra - akár 21:35-kor már ott lehetett. Vagyis a "24 óra étlen-szomjan" az szűk 12 óra, és hogy étlen-szomjan-e, azt se tudhatjauk, mert ez megint telefoninformáció (a nem jól beszélő betegtől), akinek esetleg fogalma sincs róla, hogy ha például bekötöttek neki infúziót, akkor nem kell innia, nem szárad ki. Nem is beszélve arról, hogy friss stroke esetén a fokozott hányásveszély miatt nem kell az első napon szájon át táplálkozni, és 12 órát "éhezni" nem nevezhető se kínzásnak, se embertelenségnek, ráadásul ez az adott betegség mellett szükséges is.

Hozzáteszem, a poszter ezen hangulatkeltés ellenére jóindulatú, mert nem a "dögöljön meg mindenki az egészségügyben" a végkövetkeztetése, hanem az, hogy meg kéne az embereket fizetni, akkor nem kéne ennyit várni. Respect ezért, ez tisztességes és reális vélemény.

Megnyugtatom a posztert, hogy alkalmasint egyáltalán nem történt semmilyen szakmai hiba a fentiek alapján, legalábbis ilyesmi az adatokból nem bizonyítható. Egyetlen csúnyácska apróság a mentős pampogása, de ha csakugyan ápoló volt (egyszerű eldönteni: ha ketten jöttek, akkor csak az lehetett, az esetkocsin hárman vannak), akkor ez üres morgás volt az általa vélten fölösleges hívás miatt, a beteget sehogy se hagyhatta volna a helyszínen, mert erre ápolónak nincs joga, csak ha a beteg saját felelősségre nyilatkozik. Tehát csak morgott (tévesen), de úgyse hagyta volna ott, kórházhoz ragaszkodás nélkül se.

she_wolf 2015.03.22. 17:07:12

@Molnárgörény:
Szerintem a poszt összeszedett, és én nem hangulatkeltőnek nevezném, hanem aggodalmasnak, amit egy laikus írt a rendelkezésére álló információk alapján.
Mindazt, ami leírtál elmondhatták volna ugyanúgy a beteg hozzátartozójának is, aki nagy valószínűséggel meg is értette volna, és nem lettek volna kétségei, benne rekedt kérdései. Ha ott is olyasvalaki nézett volna rá a betegre, aki ilyen tudással bír, mint Te, akkor nagy valószínűséggel nem este 7-kor derül ki, hogy a betegnek stroke-ja van.
Az étlen-szomjan/infúzió vonatkozásában persze hogy igazad van, mert nem a vagdaltas zsömle-őszilé kombó a lényeg, hanem a tápanyag- és a folyadékbevitel, de ne szőrözz már ennyire!:D
Summa summárum: sok az eszkimó és kevés a fóka:(

telkoe 2015.03.22. 17:46:30

@EZAZ: elvárják azt a bizonyos "órabért", akkor az ember egy térdszalag műtétről ne törött csonttal jöjjön ki és ne úgy varrják össze, mint egy kukoricászsákot.

Viszonyitaskent:
Terdszalagmutet (arthroscop, felso kozep kategorias implant) kb 10 eve a Beres-fele maganklinikan kb 100eFt ( 50eFt + beultetett anyag, ketnapos bentfekvessel + 20 CT + par aprosag )
BMW szerviz oradij (jelenleg) kb14+afa=18eFt

EZAZ 2015.03.22. 20:22:33

@telkoe: Köszi, azt hiszem, jobban jártam volna...

telkoe 2015.03.22. 21:04:02

@EZAZ: Egyszerubb dolgokra a maganellatas ar-ertek aranyban nagyon jo (a terdmutet kb annyi mint egy kozepkat auto eves karbantartasa). A TB-n viszont log egy adag nem vagy alig fizeto es egy masik adag a penzt hatso ajton kihordo - igy mar nem lehet jo.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2015.03.24. 00:00:11

@mig54: A "rendelkezésre álló információk" telefonon jöttek, a nehezen beszélő laikus betegtől.

Olvasd el megint lassan, amit leírtam. Egyszerűen nem biztos, hogy nem történt tökéletes - bár kétségtelenül lassú, de így is hibátlan - ellátás. A beteg egy neki nagyon futólagos triage-vizsgálatot és ellátást úgy vesz általában, mintha semmi se történt volna vele, holott nagyon is...

Nálunk a műszakvezető szakorvos végzi a triage-t (vagyis én, ha bent vagyok). Bármilyen nagypofájú dolog, de azért fizetnek magyar viszonyok között elfogadhatóan, mert ránézésre eldöntöm a "fullad" beutalásról, hogy fullad-e, avagy sem. Gyakorlat kérdése, és igen ritkán tévedek. Nagyon sokszor sérelmezi a beteg, hogy ránézésre minősítek, de aztán eláll a szava, amikor egy mondatban elmondom neki, hogy aki tényleg fullad, az nem beszél összetett mondatokban - mert nem tud.

A 12 óra pedig nem 24. Ez nem szőrözés, hanem lényeges különbség. Mellesleg megszoktam, hogy a nagyon pontos tényekhez ragaszkodjam, már csak azért is, mert egy ideje képviselem a kórházamat műhibaügyekben a bíróságon, és ott nem szerencsés az efféle "nagyvonalúság".

she_wolf 2015.03.24. 00:31:25

@Molnárgörény:
Köszönöm. Elolvastam, immár lassabban. Értettem, mi több, megértettem.
Sehol nem vagyok ahhoz, hogy vitába szálljak Veled,
de engedj meg egy-két gondolatot nekem, mint laikusnak: neked legyen mondva, valóban jogos az az észrevétel, miszerint a beteg és/vagy a hozzátartozó úgy érezheti, hogy nem törődnek vele, mégis sokszor elég egy kérdésre egy válasz, vagy egy egyszerű vizsgálat kint a váróban vagy a hordágyon ahhoz, hogy a szakember ki tudjon zárni, vagy alá tudjon támasztani egy diagnózist (ezt legalábbis én nagyon jól tudom).
De ha a stroke időablaka 4,5 óra, akkor 7 órával a bekerülés után megállapítani ezt szerintem több, mint lassú. Ti, az orvosok azt kéritek, hogy bízzunk meg Bennetek. Mi, a betegek pedig azt kérjük, hogy értsetek meg minket. A Te számodra lehet mindennapos ilyen esetek kezelése, de a mi számunkra egyetlen alkalom is több, mint elég a "jóból". Tudom, hogy sürgősségben, vagy egy kórházban napközben nincs idő a laikus fejtágítására, de ha az orvos összefut a hozzátartozóval, legyen már egy-két világos mondata arról, hogy mi és miért történik. Azért én még bízom benne, hogy valaki attól hogy laikus, még nem gyökkettő, és meg fogja érteni.
A "szőrözés" után nem véletlenül tettem oda a vigyort, próbáltam élét venni a negatív következménynek. Úgy tűnik, ennyire sikerült.

csakmotyogok 2015.03.24. 06:47:50

@mig54: DE nem mindegy milyen típusú stroke. Az írta Molnárka' körbe. Ennél a típusnál nem számít a 4,5 órás időablak. Kb.mint a minden bogár rovar,de nem minden rovar bogár esetében. Tanultam vele.

szsuzsanna 2015.03.26. 12:49:07

@mig54: -Persze, hogy azért fontos a "kísérő", -pl., hogy, legyen, aki elmondja az -"előzményeket, tüneteket", stb-t, -és várakozás, -és vizsgálatok közben kérdezzen!!!, -ha lehet...-nyilván, nem arra gondoltam, hogy "megmondja, hogy mit kell csinálni"...
-Arról, már nem is beszélve, hogy a szerencsétlen betegnek, mennyit jelent, hogy OTT VAN mellette valaki, aki "segíti", megnyugtatja, elmagyarázza, hogy, mi, hogy, miért, "történik vele", stb...
-Nyilván nem ismerhetem a "családi viszonyaikat", helyzetet, távolságot, stb-t, -de, ha tényleg érdekelte Önt, és a fiát, a volt férj állapota, a telefonálgatások helyett, inkább oda kellett volna menni, -ha segíteni szerettek volna rajta...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása