Szükség van-e a védőoltásokra?

2015.03.09. 09:11

d6a202fc-82da-429e-901f-9cb37eac9d1b.jpgHogyan döntsünk hát felelősségteljesen és tegyük a legjobbat a gyermekünkkel?

Tisztelt Praxis!

 

Gyakorló édesanyaként nem sok időm marad, ennek ellenére szoktam önöket olvasni és most a segítségüket szeretném kérni egy olyan témában, amely egyelőre számomra igen képlékeny. Az oltásokkal kapcsolatban annyi mindent lehet olvasni, ráadásul egymásnak homlokegyenest ellentmondó információk tömkelege kering mind az interneten, mind pedig az emberekben, így viszont igen nehéz egy anyának, de akárki másnak is eldöntenie, mit csináljon a gyermekével, vagy épp saját magával.

d6a202fc-82da-429e-901f-9cb37eac9d1b.jpg

Természetesen a kötelező oltások köre az nem kérdéses, ott az ember bármilyen ellenérzéssel viseltetik (nem magamról beszélek), nem tehet mást, beoltatja a gyermekét. De vannak az úgynevezett kampányoltások, ezek pedig nem kötelezőek, itt már a szülőknek alaposan át kell gondolniuk, mit tegyenek. Válasszuk, vagy ne válasszuk az oltásokat? Persze, egy szülőnek nem kellemes, ha gyermekét megszúrják, de ez a legkevésbé lényeges szempont. Az önök egyik korábbi cikkében olvastam, hogy egy szintén kisgyermekes anyuka várta, hogy a gyerkőc bárányhimlős legyen, pedig ugyebár ez ellen is létezik védőoltás, a Varicella, de kérem, javítsanak ki, ha tévedek.

 

Viszont olyanokat olvasni, hogy ezekkel az oltásokkal teljesen meg lehet bolygatni a beoltottak immunrendszerét, és emellett számos olyan jelentős mellékhatást is kiválthatnak, amelyekre nem igazán, vagy egyáltalán nem hívják fel a figyelmünket. Azt is mondják, hogy azzal, hogy a gyerekek nem esnek át bizonyos betegségeken, nem hogy óvjuk őket, de kifejezetten rosszat teszünk nekik evvel. Azt is olvastam, hogy nincsenek az oltásokkal kapcsolatban nincsenek hosszútávú és jelentős tanulmányok. Ez tényleg igaz? Mert, ha igen, az elég furcsa volna, hiszen az egészségügyben világszinten irdatlan pénzek mozognak, mégis egy ilyen alapvető dologra nem fordítanak eleget?

 

Hogyan döntsünk hát felelősségteljesen és tegyük a legjobbat a gyermekünkkel? Mi már túl vagyunk ezeken, amiket kaphattunk, megkaptuk, viszont az én kisfiam még számos választható oltás előtt áll és nem tudom, mi volna a helyes irány, oltatni, vagy nem oltatni… Arra kérném önöket, próbáljanak valamilyen konkrét információval ellátni, hogy a jelenlegi oltás ellenes hangulat miért alakult ki és miként dönthetünk mi szülők felelősen a gyermekeink érdekében.

 

Segítségüket előre is köszönöm!

Erika

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2015.03.09. 09:18:13

Orvosoknak áll a zászló! Sejtésem szerint ez is egy megosztó téma lesz itt.
Gyerekkoromban minden oltást megkaptam, bár nem tudom, akkor csak a kötelezők voltak-e, vagy "szabadon választottak is". Szinte mindegyik csúnyán levert a lábamról, de maradandó egészségkárosodás, vagy komolyabb szövődmények nélkül megúsztam.
Személy szerint nem igazán értem az oltáselleneseket, bár nagyon felületes tudással rendelkezem ebben a témában. Az biztos, hogy az orvosra hallgatnék, nem a guglira:)

sunabajnok 2015.03.09. 09:41:10

Én csak a kötelező oltásokat kaptam meg. A gyerekeim is. Bár a kicsinél kinéz egy bárányhimlő oltás, mert nem esett át rajta, és várandósan tudjuk a kockázatokat.
De!
Én gyalázattal nézem, ahogy ma a kisgyerekeket burokban nevelik, szinte steril körülmények között. Gyakorlatilag 0 immunitással és csodálkoznak, hogy olyan betegségeket kapnak el, hordanak ki 5-10 napig, amik minket meg sem érintettek. Fáról ettük a gyümölcsöt, tövéről szedtük az epret, másztunk a betonon stb... Ma elesik a gyerek, máris fertőtlenítő kendővel törölgetik, üveges műkaját adnak nekik bla....
Ha indokolt, védőoltani kell. Pl nálam később a himlő ellen. Támogatom még a HPV oltást, de minden más esetben az immunrendszert kéne hagyni érvényesülni...

Tempus.Anh 2015.03.09. 09:53:40

A háziorvos, gyerekorvos, epidemiológus valószínűleg megerősítő választ ad erre a kérdésre, az oltások forgalmazásában érintettek is.

A kérdés költői: "miként dönthetek felelősen a gyerek érdekében"
Ugyanakkor a tanácsot az orvostól várja, ergo a felelősséget automatikusan áthárítja az orvosra, a saját kezeit pedig mossa, jól bevált magyar szokás szerint.

Ilyenkor az a tanács, hogy nincs tanács.
Ön dönt.

she_wolf 2015.03.09. 10:11:21

@sunabajnok:
Fákon ülve ettük a gyümölcsöt, a szőlő soraiban bóklászva szemezgettünk. Felnőttünk. Többnyire egészségesen. Most az anyuka a vizet is megmossa a gyereknek, nehogy megbetegedjen a mosatlan víztől, majd a gyerekre ránéz egy lepke, és a gyerek hetekig kórházban van.
Igaz, nem tudhatom, hogy akkor mennyi volt a káros cucc a levegőben (meg mindenhol) és most mennyi van. Nem vagyok elszigetelt, hozzám is eljutnak a hírek, hogy mikkel küzdenek kisgyerekek. Valahogy azt a középutat nem találom, ami korábban talán jobban működött.

she_wolf 2015.03.09. 10:13:26

@Tempus.Anh:
Szerintem szimplán csak tanácstalan. Talán kétségbeesett is, mert nem tudja (nem tudhatja) mivel okoz kárt.

sunabajnok 2015.03.09. 10:23:02

@mig54:
szeintem túl nagy luxus, hogy anyukák sokat vannak a gyerekkel. Én egy évesen bölcsibe kerültem, mert anyunak dolgozni kellett. Figyeltek ránk, ha elestünk és felhorzsoltuk magunkat, nem volt feljelentés meg fészbúkon bölcsigyalázás. A szülők ismerték a gyerekeiket, és úgy általában a gyerekkort, amikkel vele jártak a pl a balesetek. Régen puszi járt a bibire, ma már hámosító, és abból sem mindegy melyik, meg sűrgősségi, meg miegyás.
Sok szülő utazik a bióra, de a kukacos cuccot nem veszi meg. Röhej!!!!
Középút? Nem szülésfelkészítő kell a kismamáknak, hanem szülőfelkészítő a házaspároknak. Ahol szakemberek mesélik el, mi árt a gyereknek, és mi használ. Mikor szükséges orvoshoz fordulni. Ez később meg is térülne, mert mire az a generáció felnő, ismernék a testüket, és mennének minden tünettel dokihoz.
Én is már csak akkor megyek dokihoz, amikor minden lehetőséget kivégeztem itthon. Nem is nagyon ismer a dokim :)))

csakmotyogok 2015.03.09. 10:23:16

Én a kötelező oltásokat adattam be a gyerekeimnek+a lányomnak a méhnyakrák elleni sorozatot (3 az már sorozat:)).Mikor külföldre mentünk akkor pedig tájékozódtam, malária ellenit pl. itthoni doki javasolta volna a külföldi pedig felvilágosított ahová mi megyünk már nagyon rég nincs malária, így nem adattam be.

qbr 2015.03.09. 10:27:58

Először is: vedooltas.blog.hu -t tessék olvasgatni mindenkinek, Ferenci Tamás kiváló biostatisztikus az összes, a levélben feltett kérdésre választ ad.

@sunabajnok: Amit írsz az a jellemző félreértése a védőoltások működésének. Itt nem arról van szó, hogy a védőoltás nem hagyja érvényesülni az immunrendszert, sőt, pont ellenkezőleg - a védőoltás az immunrendszert aktivizálja, segít felkészülni a betegségre.
Kicsit úgy képzeld el, mint egy tűzriadót: ha van tűzriadó a munkahelyeden, és mindenki begyakorolja, hogy hogy kell elhagyni az épületet, akkor sokkal kisebb valószínűséggel sérül meg bárki egy valódi tűz esetén. Vagy katonai kiképzés. Egy adott harcmodorú ellenség elleni kiképzésen átesett katonák hatékonyabban harcolnak, mint azok, akiket nem képeztek ki az adott harcmodorra.
Az immunrendszert a védőoltás valójában erősíti, nem gyengíti.

Egyébként meg alapvetően 3 dolgot kell mérlegelni: haszon / kockázat / költség
példák:
- egy olyan trópusi betegség ellen, ami Magyarországon nem fordul elő, nem érdemes oltani, mert az elérhető haszon nagyon alacsony / az oltás szövődmény-kockázata adott (valószínűleg nagyon alacsony, de akkor is létező) / az oltásra fordított költség felesleges kiadás
- egy olyan betegség ellen érdemes oltani, aminek valaki ki van téve a foglalkozásából adódóan (pl. szociális munkás hepatitisnek), mert az elérhető haszon nagyon magas (jelentősen csökken a hepatitis fertőzés kockázata) / az oltás szövődmény-kockázata adott (nagyon alacsony) / az oltásra fordított költség nem felesleges kiadás, mert a hepatitis kezelése irtózatosan drága dolog (és nem is mindenkinél hatékony)
- stb. lehetne folytatni a sort mindennel

Ahogy Tempus.Anh is írta, egyéni mérlegelés kérdése, hogy pl. egy varicella elleni oltás megéri-e vagy sem.
Nekünk megérte, mert aggódtunk az esetlegesen megmaradó hegek miatt, és nagyon nehezen tudtuk volna megoldani, ha 2-3 hét kiesik az óvodából. Nyilván ez is extrém ritka, de személyesen ismerek valakit, akit gyerekkorában konkrétan a halál küszöbéről hoztak vissza, mert a bárányhimlői úgy fertőződtek el, hogy néhány óra leforgása alatt került szeptikus állapotba. Engem például ez is befolyásolt.

Egy influenza oltás szintén más: magamat oltatom általában, mert ha tudok tenni azért, hogy ne essek ki a munkámból egy hétre, megteszem, az oltás szövődményeitől nem tartok, azt a párezer forintot pedig megéri.

csakmotyogok 2015.03.09. 10:28:18

@sunabajnok: Hú,de egyetértek.Kiegészíteném még azzal divat ma egy kis buksi beütésnél,elesésnél ordítva fenyegetőzve CT-t követelni figyelmen kívül hagyva a sugárterhelést.Bioanyu,de a nyakában bizsut hord, amit a sok kis kínai akkumulátor hulladékból önt/festi és anyuka jó drágán megveszi,de ő környezettudatos, meg egészség hívő,ezenközben ólmot hord a nyakában,fülében és a csuklóján.

qbr 2015.03.09. 10:34:28

Levélhez: "Azt is olvastam, hogy nincsenek az oltásokkal kapcsolatban nincsenek hosszútávú és jelentős tanulmányok. Ez tényleg igaz?"

Nem, ez nem igaz.
A legtöbbhöz hosszútávú, jelentős és óriási populációkat átfogó tanulmányok vannak, ez egy elég alaposan kutatott és feldolgozott területe az egészségügynek / gyógyszeriparnak.
Nyilván, a közelmúltban bevezetettekhez (pl. HPV) nincs olyan hosszútávú vizsgálat, ami megmutatná az eredményességét, hiszen a HPV kiváltotta daganatok 30-50 éves korosztályban kezdenek megjelenni, míg az oltást kamaszkorban ajánlják, de ez pont egy olyan dolog, hogy a következő 1-2 évtizedben várható a hatásuk megjelenése a megbetegedések számában.

sunabajnok 2015.03.09. 10:43:51

@qbr: Ha mindenki úgy állna a dolgokhoz, hogy van egy ismerőse, aki szövődményekkel hordott ki valamilyen banális és nem újkeletű betegséget, a föld népének 99%-a hipohonder lenne.
"Egyébként meg alapvetően 3 dolgot kell mérlegelni: haszon / kockázat / költség"
Haszon: Haszonnak azt nevezném, hogy pár évente benyelek valamit, ezáltal a szervezetem aktualizálom.
Kockázat: Banyek. Közösségbe jársz, a gyerekeid közösségbe járnak, nem zacskóban élünk, kockázat van.
Költség: Oltatsz egy ezresért, jobb esetben nem betegszel meg. De ha mégis.... Akkor jobban bele fogsz esni a kehébe.
Ki is mérlegeltem.
Édesanyám azt mondta, idős, ő beoltatja magát influenza ellen 3 éve. Soha nem volt annyira beteg mint akkor!!!!! Haszon-kockázat-költség területén mindenképp vesztes volt.
Azóta van a fokhagyma, c-vitamin, és sok folyadék pihenéssel. 4 nap.
Én senkit nem akarok sem rá sem lebeszélni az oltásról, de szerintem a könnyebbik út ahhoz képest, hogy fordítsunk némi időt a saját testünk tanulmányozására.

she_wolf 2015.03.09. 10:44:00

@sunabajnok:
Szerintem a gyerek nem lehet eleget a szüleivel:) Itt nem a "kölkömön, mint egy kismajmon lógok" szülőt értem, hanem azokat a szülőket, akik kooperációban léteznek a gyerekkel. Igazából nem nagyon lehet erre sem megtalálni az örökérvényű igazságot, megoldást, mert változik minden. Mi, a kor amiben élünk, metódusok. Egyre többet tudunk a minket körülvevő világról, és ebbe egyre könnyebb belezavarodni. Szerintem a poszter is itt tart most. Neki is volt gyerekkora, vannak emlékei, most meg van egy rakás csatorna amelyeken keresztül olyan infók jutnak el hozzá, amelyekkel nem tud mit kezdeni. Még szép, hogy szakember segítségére vár.
Én azt javasolnám neki, hogy ha eddig megbízott a gyerekorvosukban, tegyen így a továbbiakban is. És ha bővebb eligazítást szeretne, bátran kérdezzen rá az orvosnál, hogy milyen tájékozódási pontokat (mérvadó cikkeket, oldalakat) javasol. Szerintem nem fogja elutasítani:)

mildi 2015.03.09. 10:47:51

@qbr: ezt most akkor lájkoltam :)

"Viszont olyanokat olvasni, hogy (...)" ahogy gbr is javasolta, témában releváns cikkeket kell olvasni, nem pedig mféle, a neten körberohangáló rémhírterjesztő, állításaikat be nem bizonyító, szerző és hivatkozás néklüli, minden tudományos alapot, kutatást és érvelést mellőző vackokat.

mildi 2015.03.09. 10:48:51

@mildi: qbr, nem gbr. bocs az érintettől

csakmotyogok 2015.03.09. 10:50:38

@mildi: Kedvenceim a szabadonébredők' és Antalvali' :))

sunabajnok 2015.03.09. 10:51:07

@csakmotyogok:
:))) 8 éve többször szóltam a csajokra, hogy nem ugráljanak. Egy borzalmas kongást hallottam, dobtam el a mosogatószivacsot. Annám ült a radiátor előtt, fogta a fejét de sírni nem mert. Fojt a vér a kis könyökén. Tudtam, hogy betört a feje. Taxit hívtam, bementünk, rtg, ragasztás, és pihenéssel utunkra bocsájtottak. Az egész nem volt 10 perc.
Anyósom karácsony előtt elbarackolt. Egy jó 5 centis vágás volt a szemöldökén. Mivel a sebből is látszott, hogy nagy ütést kapott a feje, mondtam menjünk sbo-ra, mert holnap karácsony, ne akkor kelljen menni. Összevarták neki, rtg. Enyhe agyrázkódás, januárban kontroll. Sima ügy.
De volt ott egy anyuka, aki azon raplizott, hogy minek hozta be a mentő a fociedzésről, ha csak rándult a lába a gyereknek. Amikor gipszet kapott a srác, azon volt felháborordva, minek adják haza, miért nem indok a benttartáshoz a gipsz. Sokan nem tudják felmérni mikor kell beavatkozás egy betegséghez szakembertől, és mik lehetnek az otthoni EZER éves praktikák.

Liesz 2015.03.09. 10:53:27

Rotát beadattuk, egy kisebb vagyonba került, de a rokon gyerek megkapta, és látva min ment keresztül, nem bántuk meg.
A gyerekorvosunkban megbízva bárányhimlő oltást is beadattuk. Állítólag most durvábbak a szövődményei mint korábban, ezt egy klinikán dolgozó gyerekorvos is megerősítette, ő is az oltást javasolta.

she_wolf 2015.03.09. 10:53:39

@csakmotyogok:
Kedvenc vesszőparipám: reklámok! A biocuccokról már @mnika88 is megírta: az a bio, amit a sötétben termesztenek:)
Kínaiakat nem bántani, nem véletlenül vannak annyian amennyien, és élnek, amíg élnek sokezer éves hagyományaiknak köszönhetően. És különben is: övék a Volvo (hogy pék rakná tele)!

A férjem oltatja magán fulencia ellen, mert göthös természetű szegénykém:( Beválik neki. Az én immunrendszerem köszöni, teljesen jól működik. Nem tudom, hogy ez a kölökkori éves és kötelezően elfogyasztott 1/2 kiló kutyaszarnak vagy az oltásoknak köszönhető-e, de az ilyen járványos kórságoknak nem szoktam áldozatul esni. Van helyette egy rakás más cucc. Kár, hogy nem választhatok, mert inkább benyalnám évente azt a pár nap influenzát:(

she_wolf 2015.03.09. 10:57:16

@csakmotyogok:
"szabadonébredők"...basszus alig látok a könnyeimtől. Hogy tudd: nagyon röhögök:D

csakmotyogok 2015.03.09. 11:06:49

@mig54: Influenza ellen nem oltathatom magam sem a 2 nagyot, a "kicsit" lehet.Az én esetemben nagyobb a veszély,mint a haszon.

sunabajnok 2015.03.09. 11:07:16

@mig54:
Csak kérdés mennyire képes a szakorvos érveit megérteni, és a következményeket vállalni. Mert ha a szakorvos egy tudományos lapból tájékozoódik, amiben pölö benne van, hogy mik az esetleges kockázatok, akkor azokért sem az orvos, sem a vakcina gyártója nem felelős.
Ha egy orvos ajánlja, tutira találsz legalább kettőt, aki nem.
Így nem lehet sem okosnak, sem felelős szülőnek lenni.

sunabajnok 2015.03.09. 11:07:44

@mig54: :))) én a természetes ébredésben hiszek.

she_wolf 2015.03.09. 11:12:02

@csakmotyogok:
Bennem fel sem merül, mint említettem is, jól vagyok nélküle is. Majd ha vén csoroszlya leszek, és a szervezetem lengeti a fehéz zászlót, biztosan megadom magam a tűnek:) A férjemet viszont mindig megfektette a vírus. Az oltásnak köszönhetően nincs 2 hét teátrális agónia:P

sunabajnok 2015.03.09. 11:13:14

@csakmotyogok:
Most jövök a honlapjukról. Hát hallod-e.... Jedi vagyok!

she_wolf 2015.03.09. 11:15:12

@sunabajnok:
Megint csak azt tudom mondani: az orvosunkba vetett feltétlen bizalom. Ha az orvosomban megbízom, mert az eddigiek alapján minden okom megvan rá, akkor nem fordulok el tőle akkor sem, ha itthon mást hallok, látok, olvasok. Bevált szakemberrel nem vitatkozik, aki épeszű.

she_wolf 2015.03.09. 11:18:20

@sunabajnok:
Azt már tudjuk, hogy (ezek szerint) Jedi vagy. És jól is vagy?:D
Elképzellek: ződ is, törpe is, köntösben császkáló, csücskösfülű....tényleg jól vagy?
Vagy már minden mindegy?:)

sunabajnok 2015.03.09. 11:19:33

@mig54: Te nem vagy jól :P
Az a Joda.
:DD Na feküdj vissza, és ébredj még egyszer szabadon :))))

sunabajnok 2015.03.09. 11:21:00

@mig54:
Én pont fordítva működöm. Előbb tájékozódok a neten, könyvtárban és kész tényekkel és kb ezer kérdéssel megyek a dokihoz. Megspórolom neki a gondolkodást, csak kész tényekre vagyok kíváncsi.
Én is megbízok a dokimban, ő pl a koszra esküszik, ahogy én is.

she_wolf 2015.03.09. 11:29:56

@sunabajnok:
Ennyit rólam, meg a háborgó csillagokról:)Jó? Da!
Fogadjunk, hogy Harry Potterben nem versz meg!:P

Komolyodjunk: jó az, ha az ember úgy megy orvoshoz hogy nem síkhülye, de én tényleg rábíznám az életemet a háziorvosomra. Már bizonyított ugyanis, és nem tudnék Neki eléggé hálás lennei akkor sem, ha Fort Knox az enyém lenne.

qbr 2015.03.09. 11:35:17

@sunabajnok: Nem sikerült értelmezned amit írtam, odaírtam, hogy "extrém ritka" és "engem befolyásolt"

"Kockázat: Banyek. Közösségbe jársz, a gyerekeid közösségbe járnak, nem zacskóban élünk, kockázat van."
Igen, ezért érdemes bizonyos oltásokat beadni, hogy csökkentsük a kockázatot.

"Költség: Oltatsz egy ezresért, jobb esetben nem betegszel meg. De ha mégis.... Akkor jobban bele fogsz esni a kehébe."
Pont ellenkezőleg, az oltások jellemzően enyhébb lefolyásúvá teszik a betegséget (hiszen az immunrendszer fel van készítve)

"Édesanyám azt mondta, idős, ő beoltatja magát influenza ellen 3 éve. Soha nem volt annyira beteg mint akkor!!!!! Haszon-kockázat-költség területén mindenképp vesztes volt."
Így van, nála ilyen szempontból nem érvényesült a haszon. Valószínűleg egy másik törzset kapott el, mint amire be volt oltva. Az influenza sajnos ilyen, összességében egy adott időszakban kisebb védelmet ad, de ez az influenza vírus saját, speciális jellemzője.

"de szerintem a könnyebbik út ahhoz képest, hogy fordítsunk némi időt a saját testünk tanulmányozására."
Valóban, egyetértek, ha fordítasz némi időt a saját tested tanulmányozására, akkor jobban meg fogod érteni, hogyan működik az immunrendszered, és hogyan működnek a védőoltások (elnézést, magas labda volt :)

qbr 2015.03.09. 11:36:19

@mig54: "A férjem oltatja magán fulencia ellen, mert göthös természetű szegénykém:( Beválik neki. Az én immunrendszerem köszöni, teljesen jól működik."

Potyautas vagy: azáltal, hogy a férjed oltatja magát, csökken a te kitettséged az influenzavírusnak, miközben nem teszed ki magas az oltás kockázatainak.

sunabajnok 2015.03.09. 11:39:20

@mig54:
Abban nem De Hewlett Packard-ban simán :)))

sunabajnok 2015.03.09. 11:41:23

@qbr: Hová soroljátok az oltások okozta károsodásokat?

she_wolf 2015.03.09. 11:51:47

@qbr:
Késtégtelenül igazad van, potyautas vagyok:) De azért bízom abban, hogy tényleg jól működik az immunrendszerem. A férjem is csak csak pár éve oltatja magát, és én sem mindig itthon seggelő voltam, mégis elegánsan elkerültük egymást a vírusokkal régebben is.

Amit sunabajnoknak írtál:
"Valóban, egyetértek, ha fordítasz némi időt a saját tested tanulmányozására, akkor jobban meg fogod érteni, hogyan működik az immunrendszered..."
Ezt az álláspontodat tökéletesen megértem, és én is magaménak vallom. Pont mostanában fogalmaztam meg én is itt. Figyeld magad, a tested reakcióit, no és persze nem árt az ezirányú ismereket elményíteni a szakirodalomból:)

she_wolf 2015.03.09. 11:53:27

@sunabajnok:
További kellemes időtöltést, engem vár a laboár, utána meg a fogászat:(

fodora 2015.03.09. 12:02:05

Annyi mindent írtak itt le az oltàsokról, amíg nem lesz érintett nem tudja a realitàst. 1993-ban nem volt itthon védőoltàs agyhártya gyulladásra míg nyugaton régóta elérhető volt. 11dollàr. Ennyi lett volna egy gyerek életének àra. Az én kislànyom 3 éves 8 hónapos volt. Meghalt. Védőoltàssal ma felnőtt lenne . Azóta ez nàlunk is sok év múlva kötelező lett. Sosem hevertem ki. Második lànyom 20 éves megkapott minden oltást ami elérhető. Volt amit Ausztriából hoztam be. Aki nem oltat úgy,hogy van lehetőség,hogy szàmol el magàval. Mindenki azt hiszi a baj csak mással történhet? A lányom ma egészséges egyetemista. Soha nem volt baja egy oltástól sem. Ha a temetőbe megyek a kislányomhoz mindig eszembe jut az oltàs ha lett volna.

sunabajnok 2015.03.09. 12:09:03

@fodora: Sajnálom a gyermekedet. Én nem oltatok.

qbr 2015.03.09. 13:28:02

@sunabajnok: Igen, ezt hívják evolúciónak. Az lenne meglepő, ha ez nem így lenne.

mnika88 2015.03.09. 13:35:39

@mig54:
Neeem,az a bio,amit sötétben permeteznek. :))

Múltkor beszélt az egyik gyerekorvos a kullancs-encephalitis elleni védőoltásról.Mondta,hogy 15 év alatt talán 1 ilyen encephalitises gyereket ha látott,viszont jóval több olyat,akik komoly szövődményt kaptak ezen védőoltástól.
Szerintem erről sosem lesz egységes álláspont még az orvosok között sem.
Én szentül elhatároztam,hogy idén beoltatom magam influenza ellenivel,de aztán mégsem tettem..nesze neked,meg is szívtam.

she_wolf 2015.03.09. 19:01:28

@mnika88:
Hú, de figyel valaki!:)
Az oltások szükségességével kapcsolatban mindig is lesz szerintem véleménykülönbség a szakemberek között.
Ha átfogóbban nézzük a helyzetet azt lehet észrevenni, hogy amik ellen már több évtizeddel ezelőtt kezdtünk oltatni, már nem is nagyon vannak jelen. Csakhogy elhanyagolva ezek a kórokozók újra megjelengetnek szórványosan, és ha megfelelő feltételeket találnak a terjedéshez, nem szalasztják el az alkalmat. Kis görények ám:(
Az meg egy külön tudomány, hogy melyik vírus ellen mivel, merthogy mutálódnak, rezisztenssé válnak, meg miaszösz. Bocs az orvosoktól, teljesen laikus vagyok,és meglehetősen slendrián konyhanyelvet használok. A lényeg, hogy szerintem nem árt ezt kézbentartani amennyiben mód van rá. Szerintem.

she_wolf 2015.03.09. 19:05:54

@szabidoki:
Ez nagyon beszédes szemléltető ábra, köszönöm.

Loriana 2015.03.09. 19:16:02

Ez egy erősen ajánlott olvasmány, blog és könyv is van, és bocs, ha már volt: vedooltas.blog.hu/.

Sequoyah 2015.03.09. 22:36:52

A felelos szulo kikeri a szakertok velemenyet. Az oltasok teren sincs ez maskent. Es az a szerencses helyzet is fennall, hogy sok mas gyereknevelesi/pszichologiai kerdessel ellentetben az oltasokkal kapcsolatos szakertoi (azaz orvosi) velemeny teljesen egyseges, megmagyarazott es alatamasztott.

Ezek utan az a szulo, aki ezen szakertok elleneben kockaztatja sajat gyereke epseget, teljes mertekben felelotlen es rossz szulo.

Irkutszk 2015.03.10. 08:02:07

@szabidoki: Ennek a végéről eszembe jutott, hogy engem még beoltatott Édesanyám fekete himlő ellen. Akkor már nem volt kötelező, de valahogy szerzett egy vakcinát.

asztalosani 2015.03.10. 08:07:26

@qbr:
""Levélhez: "Azt is olvastam, hogy nincsenek az oltásokkal kapcsolatban nincsenek hosszútávú és jelentős tanulmányok. Ez tényleg igaz?""

"Nem, ez nem igaz.
A legtöbbhöz hosszútávú, jelentős és óriási populációkat átfogó tanulmányok vannak"

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

LINKELD légy oly kedves azokat a TANULMÁNYOKAT.

ha nem tudod belinkelni, akkor miért írsz olyanokat, hogy léteznek?????

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

asztalosani 2015.03.10. 08:10:08

@Tempus.Anh:
"A kérdés költői: "miként dönthetek felelősen a gyerek érdekében"
Ugyanakkor a tanácsot az orvostól várja, ergo a felelősséget automatikusan áthárítja az orvosra, a saját kezeit pedig mossa, jól bevált magyar szokás szerint. Ilyenkor az a tanács, hogy nincs tanács. Ön dönt. "

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

tán mert NEM orvos és lövése sincsen, amit be is ismer (ellentétben az orvosokkal) ezért KÉRDEZ.

de jó magyar orvosi szokásotokhoz híven, ismét lekoccojátok a kérdést!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

asztalosani 2015.03.10. 08:17:22

@qbr:
" egy olyan betegség ellen érdemes oltani, aminek valaki ki van téve a foglalkozásából adódóan (pl. szociális munkás hepatitisnek), mert az elérhető haszon nagyon magas (jelentősen csökken a hepatitis fertőzés kockázata) / az oltás szövődmény-kockázata adott (nagyon alacsony) / az oltásra fordított költség nem felesleges kiadás, mert a hepatitis kezelése irtózatosan drága dolog (és nem is mindenkinél hatékony)"

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

tehát egy ápnő azért oltassa be magát hepa ellen, mert a kezelése drága?

vagyis azért vállalja fel az oltás mellékhatásának kockázatát, mert az államnak drága a hepa kezelése??? annak az államnak, amelyik abból az ápnőből is él???
pff...
ezt az eszmefuttatást...

asztalosani 2015.03.10. 08:23:00

@qbr:
"Nyilván, a közelmúltban bevezetettekhez (pl. HPV) nincs olyan hosszútávú vizsgálat, ami megmutatná az eredményességét, hiszen a HPV kiváltotta daganatok 30-50 éves korosztályban kezdenek megjelenni, míg az oltást kamaszkorban ajánlják, de ez pont egy olyan dolog, hogy a következő 1-2 évtizedben várható a hatásuk megjelenése a megbetegedések számában. "

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

... vagy újabb betegségek megjelenésében, ezt is említsük meg!

hát igen, aki most oltat az csak egy statisztikai szám lesz, és hát nagyon jól tudjuk hogy a statisztikákhoz az adott ÚJ oltásból két fajta létezik:
- PLACEBO
- EREDETI

azt hogy te éppen melyiket kapod, vagy kaptad, soha nem derül ki csak a hatástanulmányok fognak arról szólni, hogy a PLACEBOt kapottak közül mennyi lett beteg, viszont az oltások következményeit te viseled, mert jó magyar szokás szerint az itthoni orvosok mossák a kezüket!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

asztalosani 2015.03.10. 08:29:56

@sunabajnok:
anyum is oltatta magát, én nem.
ő beteg lett, én nem
pedig mindketten közösségbe jártunk, mindketten elég sokszor is találkoztunk egymással, szinte ugyanazt ettük, mindketten ugyanazokat a vitaminokat is szedtük, és a génállományunk is nagyon hasonló... no akkor ez mégis hogyan is van???

Irkutszk 2015.03.10. 08:30:29

@asztalosani: Lehetségesnek vélem, hogy ha kevesebb írásjelet, nagybetűt, és kevesebb indulat-jelzőt használnál a hozzászólásaidban, akkor mélyebb válaszokat kapnál. De természetesen ez csak egy apró megfigyelés, nem vélemény az általad leírtakról, illetve semmiféleképpen nem javaslat.

asztalosani 2015.03.10. 08:47:17

@Irkutszk:
értelemszerűen nagybetűt azért használom mert nincs félkövér/dőlt/aláhúzási lehetőség, ha még esetleg nem tűnt volna fel :P

engem nem nagyon érdekel hogy itt kapok-e választ, vagy sem, mert ez egy blog, itt mindenki magáról azt mond amit nem akar

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

az én célom az, hogy a kérdéseim és a hozzászólásaim alapján egyfajta ingert váltsak ki az olvasóból, aminek vagy hangot adnak, vagy elgondolkoznak.

nyilván cukormázas verzió esetén nincs inger (lsd. Csernus)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
és kérlek má' definiáld nekem hogy te mit is értesz "indulat-jelző" alatt?

qbr 2015.03.10. 09:28:51

@asztalosani:
"LINKELD légy oly kedves azokat a TANULMÁNYOKAT."
Valamennyi tanulmányt az összes védőoltással kapcsolatban? Azt csak akkor, ha megesküszöl a családod életére, hogy valamennyit el is olvasod. Egyébként meg kicsit pontosítsd kérlek, a kérdésedet, legalább konkrét betegségre vagy oltásra.

"tehát egy ápnő azért oltassa be magát hepa ellen, mert a kezelése drága? vagyis azért vállalja fel az oltás mellékhatásának kockázatát, mert az államnak drága a hepa kezelése??? annak az államnak, amelyik abból az ápnőből is él???"

Ha jól látom, kiemelted egy mondatomat, belekapaszkodtál és ezzel kezdtél vitatkozni: a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Az ápolónő azért oltassa be magát hepatitis ellen, mert az egy nagyon súlyos, sok esetben gyógyíthatatlan, és hosszabb távon kezelés mellett is halálos betegség (mert a májtranszplantáció sem mindenkinél opció). Az ápolónők, orvosok kitettsége pedig fokozott, mert rendszeresen használnak éles és hegyes eszközöket (pl. injekcióstű) űrhajósruha nélkül olyan betegeken, akik potenciálisan hepatitis fertőzöttek.
Ez egy egyéni egészségvédelmi szempont. Ha én egészségügyi dolgozó lennék, beoltatnám magam hepatitis ellen.

EMELLETT pedig, az állam szemszögéből megéri TÁMOGATNI az egészségügyi dolgozók (vagy egyéb, fokozott kockázatú populációk) hepatitis elleni oltását, mert olcsóbb az államnak leoltatni egy csomó embert (és az esetleges mellékhatásokat kezelni), mint a hepatitist és szövődményeit gyógyítani.
És akkor több pénz marad az emberek oktatására, hogy ne írogassanak ökörségeket a praxisra.

KÖTELEZŐVÉ pedig azokat az oltásokat teszik, ahol az egész társadalom érdeke azt kívánja, hogy magas legyen az átoltottság (mert védekezni nem tudó csecsemők, gyerekek életét veszélyezteti az alacsony átoltottság), és itt bizony a kockázat / haszon mérlegelésben nagyobb súllyal esik latba a társadalom haszna, mint az egyén kockázata. Hangsúlyozom, a kötelező oltásoknál kifejezetten nagyon-nagyon alacsony a kockázat.

Nem feltételezem rólad, hogy értelmes ember módjára ellátogattál a vedooltas.blog.hu -ra, hogy szélesítsd látókörödet, de most itt az alkalom, hogy írás helyett inkább olvass egy kicsit.

qbr 2015.03.10. 09:30:52

@asztalosani: Az oltások hosszútávú hatásosságának vizsgálatára nem használnak placebo-kontrollt, az a vizsgálati mód nem erre való.
Úgyhogy ez a "nagyon jól tudjuk" inkább: "nagyon nem jól tudjuk"

qbr 2015.03.10. 09:33:40

@asztalosani:
"engem nem nagyon érdekel hogy itt kapok-e választ, vagy sem"

Szóval téged nem is érdekel a válasz? És ezt ilyen nyíltan fel is vállalod? Pfff. Jó ingerkeltést a továbbiakban.

Tisztelt site-admin! Más blog.hu-s blogokban van lehetőség hozzászólók válaszainak automatikus elrejtésére!
Szeretném kérni ennek bevezetését a praxison!

Tempus.Anh 2015.03.10. 09:41:51

@asztalosani: Kapott választ. Ő dönt.
A felelősség az övé.

asztalosani 2015.03.10. 09:54:06

@qbr:
"Szóval téged nem is érdekel a válasz? És ezt ilyen nyíltan fel is vállalod? Pfff. Jó ingerkeltést a továbbiakban."

nyilván ha valaki igazi nevével és arcával felvállalja azt amit itt ír, amire megjegyzem volt már példa, akkor azt jobban elhiszem.

azt viszont már bocs de nem kötelességem elhinni, hogy qbr mit is ír itt... :D

szerintem ezzel mindenki így van, nem tudom ezen mit lepődsz meg

asztalosani 2015.03.10. 09:55:08

@qbr:

bocs, de ez "a nem tudhatod kategória"...

asztalosani 2015.03.10. 10:00:30

@qbr:
légy oly kedves akkor linkelni :)

amúgy meg lehet a cikkíróját és rajta kívül 9.999.9998 embert érdekelné.

pontosítás kértél, na akkor pontosítanék
az összes létező hazai viszonylatban elérhető kötelező és választható oltások hatástanulmányai, eredményei ...etc. ez így már neked elég pontos?

qbr 2015.03.10. 10:04:56

@asztalosani: Természetesen, kérésed számomra parancs, de haladjunk egyenként:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=mmr+vaccine

Itt a listája az első ~2500 cikknek. Kérlek, ha mind elolvastad, gyere vissza, és akkor jön a következő.

qbr 2015.03.10. 10:06:26

@asztalosani:
"nyilván ha valaki igazi nevével és arcával felvállalja azt amit itt ír, amire megjegyzem volt már példa, akkor azt jobban elhiszem."

a.te.ervelesi.hibad.hu/tekintelyre-hivatkozas

Teljesen mindegy, ki írja, az a lényeg, hogy mit ír

she_wolf 2015.03.10. 10:28:34

@Sequoyah:
Úgy tűnhet, hogy ellentmondóan írtunk ugyanarról, pedig nem.
Erre gondolok (én ezt írtam):
"Az oltások szükségességével kapcsolatban mindig is lesz szerintem véleménykülönbség a szakemberek között."

Te pedig ezt:
"Es az a szerencses helyzet is fennall, hogy sok mas gyereknevelesi/pszichologiai kerdessel ellentetben az oltasokkal kapcsolatos szakertoi (azaz orvosi) velemeny teljesen egyseges, megmagyarazott es alatamasztott."

Az ellentmondás abból adódhat talán, hogy én nem csak a kötelező, hanem az ajánlott oltásokra is gondoltam, Te pedig valószínűleg a kötelezőkre. Javíts ki, ha tévednék, kérlek. Azért merem ezt boncolgatni, mert hallottam és olvastam is különböző véleményeket orvosoktól az ajánlott védőoltások alkalmazásáról.

asztalosani 2015.03.10. 11:23:34

@qbr:

"Teljesen mindegy, ki írja, az a lényeg, hogy mit ír"

hát nem éppen!

pont ez a gond hogy ezt képtelen vagy belátni.

qbr 2015.03.10. 12:26:28

@asztalosani: muhaha, akkor te hogyhogy nem fogadod el szó nélkül az ide író orvosok véleményét orvosi témákban? :)

Ja, tényleg, már el is olvastad az összes absztraktot és cikket? Mi a véleményed róluk? Mehet a következő adag?

asztalosani 2015.03.10. 12:47:37

@qbr:
"muhaha, akkor te hogyhogy nem fogadod el szó nélkül az ide író orvosok véleményét orvosi témákban? :)"

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
"muhaha" (sic!), tán olvasnod is tudni kellene:
"nyilván ha valaki igazi nevével és arcával felvállalja azt amit itt ír, amire megjegyzem volt már példa, akkor azt jobban elhiszem."

a mondat melyik részét vagy képtelen egyedül értelmezni? :D
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása