Rettenetesen szorongok

2015.02.27. 07:14

photodune-3579193-teen-depression_1.jpgDiagnosztizáltak engem már bipolárisként, paranoid pszichotikusként, pánikbetegként és generalizált szorongóként is.

Kedves Parixis Blog!

 

Teljes kilátástalanságom és kiúttalanságom végett írom meg kedves blogszerkesztőnek a levelemet, segítségkérés gyanánt. Sajnos, képtelen vagyok megtalálni a megoldást, és a külső beavatkozások sem segítettek/-nek. Igaz, nem valami lédús iromány, de mint a Praxisblog olvasója, súlyos és komoly helyzetben jutottam el oda, hogy egy levelet írjak a blogszerkesztőnek.

 

20 éves, felsőoktatásba felvételizni szándékozó, most májusban emelt érettségiző fiatal vagyok.

 

"Súlyos" pszichiátriai/pszichológiai problémával küzdök, továbbá diagnosztizált szívritmus-zavarom van.14-15 éves koromban, (az egyébként megszokott és tipikus) iskolai miliőben bizonyos dolgokat úgy éltem meg-saját belátásom szerint a zaklatást, megszégyenítést és piszkálódásokat- hogy ebből az iskola elöli  bujkálás, félelem, rettegés, otthonmaradás, teljes bezárkózás, elszigetelődés és végül-közvetlen oka az otthoni feszültségek miatti dühkitőrés- kórház lett, pszichiátriai osztály,17-18 évesen.

 

Előtte a mérhetetlen szorongást megannyi gyógyszerrel próbálták ambulánsan kezelni, mint Truxal, Fevarin, Aurorix, Quetilept,Frontin és még egyebek, kevés sikerrel. Kórházban Haloperidolt adagoltak, lóadagban, cseppek, por (?), tabletta és injekció formájában is. Több mint két hónapot voltam bent, nagyon sok gyógyszert kaptam, lítiumot is ezekkel együtt. Állapotom végül is javult, buszra/villamosra/egyébre szálltam, társas/párkapcsolataim is lettek, gyógyszert viszont 6 hónapi tabletta adagolás után-mellékhatásaitól félve-tudatosan elhagytam.

 

 photodune-3579193-teen-depression_1.jpg

 

Többször voltam sürgősségi osztályon, mellkasi panaszokkal, több kardiológiai kivizsgáláson is, tizenévesen szívzörejjel vizsgáltak, ez most már "Hiperkinetikus Circulatio"-ra változott, egyik helyen Mitralis Prolapsust is látni véltek, másik helyen (egy időben) már nem láttak semmi (ilyen) eltérést.


Utóbbi negyedévben megannyi pszichiáternél voltam, többségüknél magánpraxisban, olykor 45 perce 15.000 egységet  elkérőknél is, kevés sikerrel.

 

Jelenleg Truxalt szedem, de jóformán semmit nem segít, májusban számonkérés, és sajnos nem tudom, hogy addig miként tudnám például magamat konszolidálni. Sajnos sokszor megfordul a fejemben a haloperidol gyógyszer, de, mivel Holter EKG-n is regisztrált ritmuszavarom van,-24 óra alatt körülbelül 7-8000 VES és rengeteg SVES,+ éjjeli órákban sinus tachikardia, bradychardia- nem tudom mitévő legyek, a legnagyobb baj, hogy mind pénzügyileg, mind időben, mind egészségügyileg szorult helyzetben vagyok.

 

Csak a haloperidol segített, nem volt különösebb (érezhető) mellékhatása, viszont a ritmuszavarom miatt nemigen van bátorságom ezt alkalmazni, más megoldást viszont nem látok, pszichoterápia addig értelmét veszíti, amíg az utcára nem tudok kijárni mindenféle halálfélelmes testi tünetek nélkül.

 

Eddigi orvosaim szerint valamilyen különösen terhes személyiségzavarom van, bár, ha hogy őszinte legyek, diagnosztizáltak engem már mániásként/bipolárisként, paranoid pszichotikusként, pánikbetegként, és -ami szerintem inkább közelít a valósághoz-generalizált szorongóként.

 

Teljesen stagnál minden, sőt, inkább rosszabbodik, egyre komolyabb testi panaszaim vannak, főleg szíves dolgok, de egyéb más is.

 

Kérem, segítsen.

 
Van úgy, hogy az ember értékteremtő akar lenni, de nem tud, mert egyszerűen a SAJÁT teste feletti kontrollt elvesztette, hogy tudjon hát így egyáltalán előre nézni, ha még a hátország sincs rendben? Látszólag senki nem érti mi bajom, hallucinációm (szerencsére) sincs, tudatosan felülvizsgált komoly téveszmém sincs, de borzasztóan szorongok emberi lények társaságában, mintha szörnyetegeket látnék, nagyon terhes.

 

Esetleges segítségét előre is megköszönöm

Egy fiatal

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kleo1114 2015.02.27. 07:39:27

Ritka ennyire összeszedett, szépen megfogalmazott posztot olvasni.
Hát én legszívesebben megölelgetnélek, te szorongó 20 éves....
Bár nem ez a szakterületem, nehezen tudom elképzelni, hogy ennyi idő alatt a mostani időszakban gyógyszeren kívül más segítene. Minden más ahogy te is jól látod, időigényesebb. Az egyéni kezelésen kívül próbáltál egyébként mást? Hívő közösség, terápiás csoport nem jön szóba? államilag finanszírozott pszichológus is kell legyen, ha ennyi gyógyszer nem segít.
Ha a ritmuszavarodat a szorongás okozza ( nagyon valószínű), akkor a gyógyszer azon is segítene inkább, mint rontana, ettől inkább csak te félsz, nem a kezelőorvosod, nem?

MorbidAngel69 2015.02.27. 08:06:10

Nem pszichiaterhez kell menni ezek utan, hanem pszichologushoz. Teljesen mashogy kozelitik meg a problemakat... pszichoterapia kene inkabb, vagy terapia es gyogyszerek, mint csak a gyogyszerek.

Bar tudnek segiteni, en meg csak pszichologus hallgato vagyok, de annyit meg mondanek, hogy az okot kene megszuntetni a tuneti javitasok helyett hosszutavon.
Renegeteg terapias lehetoseg van, sajnos a legtobb penzbe kerul, de vannak pszichiatriai osztalyok, ahol van muveszetterapia, meseterapia es sorolhatnam. Erdemes lenne egy kompetens pszichologust vagy pszichoterapeutat felkeresni es egy pontos diagnozis utan elkezdeni valamilyen terapiat, esetleg gyogyszeres kezelessel mellette, de ezt a szakemberek majd megbeszelik egymassal, hogy a te esetedben milyen kezeles is lenne a leghatekonyabb.
Kitartast es mielobbi jobbulast kivanok.

Liesz 2015.02.27. 09:45:55

Azt írod, jobban lettél, de félve a mellékhatásoktól, elhagytad a gyógyszereket:

"Állapotom végül is javult, buszra/villamosra/egyébre szálltam, társas/párkapcsolataim is lettek, gyógyszert viszont 6 hónapi tabletta adagolás után-mellékhatásaitól félve-tudatosan elhagytam."

Ezt önállóan intézted, vagy a orvosoddal egyeztetve? Ha megvan, hogy mi segített, akkor nem ide kellene visszatérni: ezekhez a gyógyszerekhez? Nem kellene megbeszélni az orvossal, tényleg van-e olyan súlyos mellékhatás, ami miatt ne szedd azokat a gyógyszereket, amik egyébként végre segítettek Rajtad?! Mellékhatás persze biztos van, de legalább sokkal jobban voltál. Nekem úgy tűnik, kevesebbet veszítesz a mellékhatások miatt, mint amit nyertél a gyógyszerek jótékony hatásával.

Tempus.Anh 2015.02.27. 13:07:47

Valószínűleg kezdettől fogva egy elfogadó, toleráns, altruista, a beteg érzékenységét tisztelő, segítőkész milliő lett volna fontos, hogy mindazon affektív zavarok és utólagos psyches/akár psychotikus tünetek kialakulása megelőzhető legyen, amelyeket sajnálatos módon elszenvedni volt kénytelen. Valóban, az antidepresszánsok, antipszichotikumok nem mindig vezetnek eredményre, egy jól megszervezett és vezetett pszichotherapias kezelés talán annál inkább.
De igen fontos egy nagyon jó, érzelemdús, abszolút bizalmon alapuló, őszinte, tartós párkapcsolat, egy empátiában bővelkedő baráti társaság, a család támogató-biztató-bátorító magatartása is.
Nagyon sok sikert kívánok a megpróbáltatások leküzdésében és természetesen az induló életpályáján is.

isolde 2015.02.27. 15:01:20

Pszichiáter- és pszichoterapeutaként elég egyértelműen úgy gondolom, pszichoterápiára kellene járnod. A fővárosban ez több helyen elérhető TB-támogatottan is, például a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi intézetben, vagy a semmelweis egyetem pszichológia tanszéken van bejárós, ambuláns heti egyszeri pszichoterápia. A semmelweis egyetem pszichiátriai és pszichoterápiás klinikáján, a thalassa-házban és a tündérhegyen pedig befekvős formában van csoportterápia, ezek intenzívebbek, viszont vidékieknek is elérhetőek. A haloperidol kissé elavult már, mellékhatásai miatt csak rövid távú kezelésre szoktuk használni, arra nem túl jó, hogy az ember hónapokig-évekig szedje.

isolde 2015.02.27. 15:03:31

@MorbidAngel69: akkor légszíves már most próbálj meg túllépni a pszichiáter-pszichológus ellentéten, csomó pszichiáter van, aki pszichoterapeuta is, nem egyenlő a pszichiáter a gyógyszereléssel :)))

EZAZ 2015.02.27. 15:27:55

@kleo1114: Pont valami hasonlót szerettem volna megfogalmazni, szerintem is ritka egy kincs ez a "gyerek", fantasztikusan intelligens, jólelkű. Sajnos nem hozzáértőként segíteni nem tudnék, üres tanácsokat fölösleges adni, biztos hallott belőle eleget.

EZAZ 2015.02.27. 15:31:14

@isolde: Neked nyilván igazad van, mert jobban értesz hozzá, hiszen pont ezzel foglalkozol, mint látom, igen magas szinten. De szerintem @MorbidAngel69 nem mondott hülyeséget, sokáig én is úgy tudtam, hogy vannak "beszélgetős", meg vannak "gyógyszerírós" pszichodokik és vagy az egyiket csinálja, vagy a másikat. :)

mnika88 2015.02.27. 17:24:31

@EZAZ:
Amelyik pszichiáter gyógyszert ír,az is beszélget...valamennyit.:) A pszichoterapeuta képzés az egy plusz dolog,külön "el kell végeznie" a pszichiáter szakorvosnak és a pszichológusnak is.Persze ismerek én is olyan pszichiátert,aki pszichoterápiát vezet,noha nincs rá képesítése.Ezt én személy szerint nem tartom helyesnek,de ez az én véleményem.
Egyébként a pszichoterapeuta (ha orvos) is ír(hat) fel gyógyszert,ha szükséges.

platelet 2015.02.27. 20:31:47

A szorongás/pszichés oldal megoldásához szerintem pszichiáter és pszichológus együttes segítsége szükséges. A pszichoterápiának nincsenek mellékhatásai, és ez valóban oki terápia. Arra számítani kell, hogy eredményt hosszú távon hoz.

Valószínű, hogy emellett gyógyszereket is kell szedni, ezt a pszichiáter tudja felírni. A gyógyszerek főképp tüneti terápiát adnak, de van olyan, hogy erre szükség van, amíg az okokat a terápia megszűnteti. Tény, hogy vannak mellékhatásaik, de ha ilyen rossz állapotban van, akkor valószínű, hogy az több az előnyük, mint a hátrányuk. A hozzászokás is egy valós félelem, de a gyógyszerekről is le lehet szokni (fokozatosan). Néha inkább érdemes a hozzászokást is vállalni, ha cserébe segítenek. A lényeg, hogy ezeket ne egymaga döntse el, hanem a pszichiáterrel közösen megbeszélve.

A diagnózis pszichiátriai betegségeknél sokszor csak évek alatt lesz meg, ahogy alakul a kép, sok betegnek változik a diagnózisa az évek alatt. A pszichológus ezt nagyban tudja segíteni.

A kardiológiai része: ebben a hyperkinetikus keringés, mitralis prolapsus jóindulatú dolgok, nem valószínű, hogy ezek okozzák azokat a panaszokat, amelyek miatt a sürgősségi osztályra kell menni. Néha kontrolláltatni kell kardiológussal. A szívzörej lehet a mitralis prolapsustól is, ha kardiológus kivizsgálta, nem valószínű, hogy egyéb, súlyos dolog állna a háttérben. Az éjszakai sinus bradycardia normális is. A Holteren észlelt VES-ek, SVES-ek, éjszakai sinus tachycardia miatt érdemes további vizsgálatokat végezni, lehet kardiológiai oka is, ekkor elektrofiziológushoz érdemes menni (kiemelt centrumokban, ebben a háziorvos/kardiológus tud segítani). Előtte ki kell zárni egyéb okokat (pl. pajzsmirigy), ilyen vizsgálatokat szintén a háziorvos tudja megszervezni. Azt, hogy ez mennyiben tudható be a gyógyszerek mellékhatásainak, a pszichiáter tudja megmondani (ezt sajnos nem tudom :)

Mindenképp utána kell járni, hogy a panaszok miatt van-e valami testi betegség is, de úgy tűnik, a panaszaiért nagy részben az eddig is sok szenvedést okozó pszichiátriai betegség felelős. Ezt kell mindenképp kezelni és gyógyítani, minden lehetséges módszerrel, gyógyszer, terápia, család, barátok, stb. És az esetleges mellékhatások felvállalásával a gyógyulás, szenvedés csökkentése érdekében, és rengeteg türelemmel (ami persze ilyen helyzetben nagyon-nagyon nehéz...)

quidproquo 2015.07.10. 17:08:52

Köszönöm a tanácsokat!

quidproquo 2015.07.10. 17:11:20

@kleo1114: Igen, ettől csak én félek. Jelenleg Citalopramot(antidepresszáns) szedek, mert mindig antipszichokkal próbálkoztam sajnos, most viszont ezt látta indokoltnak az orvos, amire rábólintottam, és várom az eredményt, hisz egy antidepresszáns azért mégsem antipszichotikum.

quidproquo 2015.07.10. 17:13:36

@MorbidAngel69: Az a baj, hogy itthon is erőltetik a pszichoterápiát, de én olyan ember vagyok, aki az azonnali megoldások híve. Ráadásul, mese-művészetterápia és egyéb nem igazán velős segítség, nekem komoly problémám van. Bár, lehetséges hogy elkéne egy jó pszichoterapeuta...

quidproquo 2015.07.10. 17:16:03

@platelet: Igen,a háziorvos pontosan az általad említett centrumokba akart küldeni, de én előbb rendezni szeretném a pszichológiai/pszichiátriai problémámat, aztán elmenni oda.Egyébként köszi a hosszú válaszodat. :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása