"Magát már élve felboncolták”

2015.02.21. 04:49

report-so-help-me-god_0.jpgTisztelettel kérem Önöket, Orvos Hölgyek és Urak, boncoljanak virtuálisan tovább, így hátha elkerülöm az igaz boncolást. Legalább is egyelőre.

Tisztelt Praxisblog!

 

A fenti idézet Házi Orvosomtól származik.

Tisztelettel kérem Önöket, Orvos Hölgyek és Urak, boncoljanak virtuálisan tovább, így hátha elkerülöm az igaz boncolást. Legalább is egyelőre.

2011. óta krónikus hasi fájdalmakban szenvedek, ez mellé párosul még a súlyos mozgásszervi betegségem is. Fájdalmaim olyan mértékűek, hogy a fájdalom ambulancia javaslatára Durogesic 25 mkg/ó tapaszt kell használnom ahhoz, hogy mozogni tudjak.

 

„A Fentanil sokszorosan erosebb, mint a Morphine egy OPIATE ANALGESIC.. 

Verebey professzor ur valasza.

tt a problema az, hogy a holgy sok eros gyogyszeren van Specialisan a Fentanilon, ami sokszorosan potencialisabb, mint az eros Morphine”.

 

Hasi fájdalmaim kísérő jelensége a napi hányinger, amire B6 vitamint szedek. A fájdalom és a hányinger kora hajnalban jelentkezik először, étkezéstől függetlenül. Mindezek mellett gyakoriak az éjszakai verejtékezések (arcom, tarkóm, hátam), és a csontfájdalmak. (Csípő és alsó lábszárcsont)

Az utóbbi két hónapban a hasi fájdalmak, hányingerek, verejtékezések felerősödtek. Megfigyeltem, ha leülök, olyankor érzek ezen kívül fájdalmas nyomó érzést is az alhasamban.

Elkezdtem a nappali kórházban egy rehabilitációs kurzust, de légzési elégtelenségek miatt abba kellett hagynom. E hónapban volt DOBET vizsgálatom, ugyan is a szorító mellkasi fájdalmakat kifejezett fulladások kísérik. Ez a jelenség visszatérő, 2012-től  minden évben egyszer légzési nehézségekkel visz be a mentő az SBO-ra.

Kardiológiai eredmény: „Mitralis insufficientia: jelzett.” Nemsokára két vizsgálatom lesz, egy nyugalmi és egy dypiridamol terheléses szívizom szcintigraphia.

 

A nappali kórházban vettem észre, vízi torna utáni zuhanyzáskor, illetve törülközéskor, hogy  a törülközőn rózsaszín friss vér keletkezett. Ez mindkét nap előfordult. Hepatológus kézzel megvizsgált, de nem tapasztalta a vérzést.

 

Ezek a fizikai jelenségek.

Sokféle vizsgálat történt, házi orvosom azt mondta, hogy engem már "élve felboncoltak"!

Ennek hatására már félve megyek orvoshoz, attól tartok, hogy hipochondernek tartanak.

 

2001.07.10.-én műtötték a pajzsmirigyemet. A műtét során a jobb pajzsmirigy lebenyt teljes egészében elfoglaló tyúktojásnyi, tokos adenomát távolítottak el, ezen az oldalon ép parenchyma alig maradt hátra. A bal lebenyben kisebb göbök foglaltak helyet, de ezek a lebeny subtot. Resectiojával eltávolítódtak. (A zárójelentést szó szerint idéztem, hogy ne maradjon ki semmi lényeges belőle.)

Előzmények: pajzsmirigy túlműködés, a jobb lebeny alsó felét egy tojásnyi göb tölti ki, a bal lebeny is a nagyobb a normálisnál.

 report-so-help-me-god_0.jpg

Pajzsmirigy vizsgálati eredmény 2013-ban:

Műtét utáni állapot (2001)  A pajzsmirigy mindkét lebenyét resecalták. A pajzsmirigy jobb lebenye kb. 14x15x21 mm, benne egy kb 17 mm legnagyobb átmérőjű centrálisan echoszegényebb göb ábrázolódik. Ettől centrálian egy 20 mm legnagyobb átmérőjű keskeny echószegény szegéllyel körülvett, elsősorban pajzsmirigygöbnek imponáló képlet ábrázolódik.  A bal lebeny kb. 8x8x17 mm-es, benne göb nem figyelhető meg.

Cytol 2013.06.18. :

 

Cytol 2013.06.13. : Mikroszkópos vizsgálattal a vizsgált kenetekben nagyrészt szemcsés cytoplazmájú, részben barnás haemosiderint tartalmazó macrophagok láthatók. Néhány kisebb sejtcsoportban benignus megjelenésű folliculus hámsejtek is megfigyelhetők. Vélemény: Jobb pajzsmirigy lebeny göb FNA: Benignus jellegű folliculus hámsejteket és cystasejteket tartalmazó kenetek. A minta cysticus degeneratiót mutató strumagöbből származhat. Diagnózis: Nem toxikus többgöbös golyva.

 

Mellékvese:

Jobb mellékvesében kb 20x18 mm-es echószegény képlet – mellékvese adenoma

Voltak hormonvizsgálataim, amiről az endokrinológus orvosom azt írta: „…a CT vizsgálat a jobb oldalon 22 mm-es adenomát igazolt, mely miatt cortisol meghatározás történt, ami ugyan beszükült ritmust, de normális értéket igazolt. Aldoszteron és rennin meghatrozás ill. katekolamin nem történt mert hypokalaemia, ill. pheochormocytomára utaló klinikai tünetegyüttes nem jelentkezett.

 

Epehólyag műtét:

Az epehólyag kórszövettani leletét leírnám, mert nekem egy kicsit gyanús, de nem értem teljesen.

„ Az epehólyag kimetszésekben dysplasiamentes nyálkahártya látható, nagy területen antralis metaplasia. A lamina propriában lymphocytás infiltráció. Az epehólyagnyaki kimetszésben megfigyelhettünk egy nyirokcsomót is: ebben megtartott alapszerkezet figyelhető meg, enyhe sinus histiocytosis látható. Malignitás jelét nem láttuk.

Diagnózis/Vélemény

Cholecystitis chronica calculosa. Reactív , tumormentes, epehólyagnyaki nyirokcsomó.

Idült epehólyag-gyulladás.”

Mellkasi CT:

Mellkasi eredmény: Jobb oldalon a felsőlebeny területén mediastinalisan subpleuralisan kb. 33 mm-es cystosus képlet figyelhető meg. Bal oldalon dorsalisan mérsékelt, egyenetlen pleuramegvastagosodás mutatható ki. A bal basis felett kb. 3 mm-es meszes nodulus ábrázolódik. Egyebütt a tüdők tiszták. Mellkasi folyadék vagy nagyobb nyirokcsomó nem látható. A jobb oldalon a III-as segmentumban 42x20 mm-es emphysemas bulla ábrázolását állapítható meg.

 

Hepatologus véleménye : nincs végig víve

Hasi UH: A máj csak bordaközből vizsgálható, a látótérbe hozható részei echó dúsak.

Gastrocopia szövettan:

GERD LA-A, polypus subcardialis, erosív antrum gastritis.

Colonoscopia szövettan:

Noci haemorrhoidales.

Tüdőgyógyász véleménye a fulladásról, légzési elégtelenségről: kardiológiai casus.

 

2012-2013-2014-es évben minden évben egyszer SBO-ra kerültem légzési elégtelenség, fulladás, mellkasi fájdalmak miatt. Infarktus azonnal kizárva, de minden évben a D-dimmer kvantitatív magas volt (0,73, 0,97 uq/ml, GFR2  60. eGFR  57 ))

 

Magánúton csináltattam egy-két vérvételt, amik a  következők voltak:

 

DHEA 1,7  nmol/l (7,9-24,8),  DHEA-S 0,38 umol/L  (0,3-7,0) ,   Renin 37,6 ng/ml  , Aldoszteron  288 pmol/l,  A-Dion 1,2 nmol/l,  4Dion 1,2 nmol/l.

 

ALP 360-411 U/L közötti a mozgás.

Parathormon  2,5 pg/ml (12-88), Total 25-OH D-Vitamin  21,8 nmol/L  ( 75-500). Három hónapon keresztül szedtem heti 50000 NE D3 vitamint, utána ez az érték 109,1 lett.

Kalcitonin kisebb, mint 0,59 pmol/L  , Tireoglobulin 0,37 ug/L  ( 1,10-35,0)

Kromogranin A  CgA 1./ 546 ug/L, PPI elhagyása után 2013-ban 79 ug/L, 2015-ben 109,3 ug/L  (20-98)

TSH 0,2-0,51-ig mozog.

béta-hCG (66 éves nő vagyok) hCG  2012-ben 3,4 IU/L, 2014-ban 4,5 U/L, 2015/ben 7.5 U/L    /ref. kisebb, mint 2.7/

"hCG Here rák, trofoblaszt rák"

 

"Csak nagyon kevés olyan tumor marker van, melyet a betegség szűrésére lehet használni

(hCG"

"Nem-seminomás csírasejtes tumorok, choriocarcinomák, seminomák,hydatidiform mola"

"A fetális mellékvese régióból DHEA-S szabadul fel, amennyiben hCG hatásnak teszik ki, így a hCG-nek a fetalis agyalapú mirigy eredetű és a placentalis eredetű ACTH-val együttesen adrenocorticotrop hatása is van.”

 

"A β-hCG a choriocarcinoma igen jó, érzékeny markere.  Referencia tartomány 0-2 U/L."

 

Endokrinologus véleménye:  “Eredményei kiválóak.”

Házi Orvos véleménye: “Magát már élve felboncolták.”

Onkológus véleménye és üzenete:

Igazából kellene Önnek egy orvos, aki a kivizsgálását és a kezelését irányítaná. Másként nem fog előrejutni. Szeretettel: L.

 

Én meg  továbbra is csak szenvedek a fájdalomtól, éjszakákon keresztül „úszom a verítékben”, és rettegek, hogy mikor fulladok meg.

Kérem Önöket, szedjenek ízekre, hátha közben lesznek használható ötletek, javaslatok, és talán idős koromra lehetnek még fájdalmatlan napjaim is.

Tisztelettel és köszönettel:

Mária


Kiegészítő adatokat szeretnék írni, ami még informatív lehet.

További betegségeim:

Hipertonia, 2-es tipusú diabetes neuropathia, szövődményekkel, súlyos mozgásszervi betegségek.

Lényeges elem: 2014-ben augusztusban és novemberben ülő helyzetben leestem a székről. Az esést szédülés és erőtlen érzés előzte meg.

Normál esetben minden alkalommal az esés megelőzése és a fájdalom miatt 2 nordic walkinggal közlekedek.

 

Szedett gyógyszereim:

Letrox, Caduet, MicardisPlus, Nootropil, Cardura, Talliton, Velmetia, Aspirin Protect, Tenaxum, Durogesic fentanil tartalmú tapasz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2015.02.21. 08:29:55

Az előrehaladott mitralis insuff. hypertoniaval társultan lassan, de biztosan bal szívfél elégtelenséghez vezet, a szédüléses rosszullétek oka ez is lehet. Valóban, a tüdőkben lévő elváltozások kevésbé tehetőek felelőssé a nehézlégzés miatt, inkább kardiológiainak tűnik az eset. Mért szed maior analgeticumot, nevezetesen opiátot a beteg? Hasonló szereket onkológus javasolhat infaust, erős fájdalommal járó tumorokban. Az orvosa tréfás-morbid megjegyzése arra vonatkozott, hogy minden szervét annyit vizsgálták már, hogy annál már csak a sectio adhatna több infót. Részemről a tanács az lenne, hogy cardiologiai-endocrinologiai-diabetológiai vonalon haladjon tovább. És persze, javulást kívánok, köszönjük, hogy megosztotta velünk a problémáit.

formed 2015.02.21. 13:02:52

Jobbulást kívánok én is. Anno egyetlen ilyen szerteágazó, első diagnosztikai körökben megmagyarázhatatlannak tűnő beteget indítottam kivizsgálásra: neki ún. hasnyálmirigy eredetű neuroectodermalis tumora volt, a pancreas által termelt VIP és egyéb hormonok váltottak ki mindenféle tünetet, a flush rohamoktól kezdve a hyopoglycaemián át egy sor egyéb symptomát. Sajna a kimenetelt nem ismerem, és ez persze csak egy teória, nem diagnosis. De én spec. endocrinologiai irányba mennék tovább, esetleg felkeresve a SE Ritka Betegségek Tanszékét, ez Bp.-en a Tömő utcában található.
Sajnos az opiat dep. már nyilvánvaló, előbb-utóbb annak is lesznek káros következményei :(

reepach 2015.02.21. 14:15:09

A leírtak alapján, látatlanban, természetesen csak feltevéseinket oszthatjuk meg Máriával.
Az biztos, hogy ún. malignus/terápiarezisztens magas vérnyomásban szenved, ez önmagában magyarázhatja fulladásos panaszait (tenziókiugrás, következményes balszívfél elégtelenség).
Ennyi, és ilyen nagy hatású antihypertenzivum (Telmisartan, HCT, amlodipin, doxazosin, rilmenidin, carvedilol) felveti a gyanút, hogy nem essenciális, hanem secunder hypertoniája van. Ezt a gyanút a magasabb PRA (plasma renin aktivitás) érték alátámasztja, feltételezhető, hogy ún. renovascularis hypertoniáról van szó. Ennek igazolására/kizárására veseizotópot és angiográfiát kell végezni, és ha igazolódik, műtétet. Természetesen látatlanban, és csak kivonatos vizsgálati eredményeket ismerve a fentiek általánosságban értendők, konkrétan azt tudom javasolni, hogy keressen fel egy magasvérnyomással foglalkozó szakorvost (hypertonológust), aki elbírálja,. hogy valóban megalapozott-e a renovascularis hypertonia gyanúja, és ha igen, végig menedzseli a kivizsgálást és a gyógyítást.
Továbbá az sem érdektelen, hogy mi az a mozgásszervi betegség, ami miatt kábítófájdalom csillapítókra szorul, és nagyban módosíthatja a klinikumot a diabetesének állapota (HbA1C?)-
Mindenesetre ne adja fel, jobbulást kívánok.

Kommentelő k.m.n. 2015.02.21. 16:02:45

@formed: A chr. hasi fájdalmom, fulladás, hányinger, verejtékezés (nem lehet, hogy inkább hőhullámot és kipirulást ért ezalatt a posztoló?) és a rakat negatív képalkotó hallatán nálam is felvetődött a GEP- vagy carcinoid tumor gyanúja.
Én első körben egy ehhez értő szakembert is felkeresnék, ha ő megalapozottnak tartja a gyanút, akkor javasolhatna specifikusabb kivizsgálást (pl. szomatosztatin receptor szcintigráfia).

qbr 2015.02.21. 16:24:31

@Tempus.Anh: A 25-ös fentanyl tapasznak mozgásszervi indikációja is van, és a levél szerint fájdalom-ambulancia javasolta (nem írja, hogy erre, de szerintem erre utal a leírás)

marand22 2015.02.21. 17:44:55

@Tempus.Anh:
1. "Kardiológiai eredmény: Mitralis insufficientia: jelzett.”
A jelzett azt jelenti, hogy minimális, alig kimutatható.
2. Milyen szívelégtelenség az, ami évente jelentkezik ("2012-től minden évben egyszer légzési nehézségekkel visz be a mentő az SBO-ra."), diuretikumra nem szorul (12.5-25 mg hydrochlorothiazid ebből a szempontból irreleváns) és echocardiographia során gyakorlatilag nem látnak semmi kórosat? NT-ProBNP eldöntené a kérdést. Őszintén szólva azt sem értem, hogy minek kell DOBET (dobutamin stressz echocardiographia) után dipyridamol terheléses myocardium SPECT (kicsit érzékenyebb, de kevésbé specifikus, azaz több az álpozitív diagnózis), szakmai logika alapján fordított a sorrend.

@reepach:
1. Diuretikum, ARB, béta-blokkoló hatásban a plazma renin aktivitás gyakorlatilag értékelhetetlen (minden esetben magas lesz). Ezért is pénzkidobás sokszor a magánúton végeztetett vizsgálat, mindenképpen megcsinálják, holott nem nyújt információt és drága.
2. Renovascularis hypertonia mellett az endokrin okokat is megnézném, mert a hypokalaemia hiánya egyáltalán nem zárja ki a hyperaldosteronismust, a phaeochromocytoma klasszikusnak mondott tünetei (vérnyomáskiugrások, tachycardia, sápadtság) pedig egyáltalán nem gyakoriak, jellemzően stabil, rezisztens magas vérnyomásuk van. Korrekt endokrinológiai vizsgálatokat ilyen irányban például a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján végeznek (magam is ide küldöm a gyanús betegeim).

Tempus.Anh 2015.02.21. 18:44:22

@marand22: Ezeket a posztolóhoz, légy szíves.
Nem velünk vitatkozol, hanem neki adsz tanácsot.
Capisci?

reepach 2015.02.21. 19:02:51

@marand22:
Hyperaldosteronismus (Conn sy) hypokalaemia nélkül nincsen, ezt pedig a posztoló írja, hogy nem volt. Phaeochomocytoma nagyon ritka (1000 hypertoniásból 1) és viszonylag egyszerű vizsgálattal (VMA, képalkotók) dg-ható. Cushing kizárásra került. Változatlanul úgy gondolom, hogy ha secunder hypertonia áll fenn, a renovascularis a legvalószínűbb. Abban egyetértek, hogy speciálisan felkészült helyen kell vizsgálni, én a SE I. Belklinikát javasolnám.

Tempus.Anh 2015.02.21. 20:22:51

A vizsgálat-folyamból nem tűnik ki, hogy nőgyógyász megvizsgálta volna, az alhasi fájdalom, ennek főleg üléskor jelentkező felerősödése illetve az említett vérzés vagy véres festenyezettség utalhat gynaecologiai problémára (a megfelelő hormonzavarral vagy anélkül).
Mint egy teljesen más szakma művelője reflektálnék erre.
Nyilván a szédülését, rosszulléteit nem próbálom a labdát a saját térfelemre passzolva magyarázgatni, amíg száz belbaja van a betegnek.

marand22 2015.02.21. 20:50:32

@reepach:
1. Van hyperaldosteronismus normális kálium-szinttel, egyáltalán nem ritka, a 3.5 mmol/l feletti kálium-szint nem zárja ki.
2. VMA elavult módszer, nem kellően specifikus, (vizelet metanefrin és normetanefrin mérése adekvát). Képalkotó sokszor problémás, mivel ezek kicsi tumorok, másrészt a mellékvesén kívül is előfordulnak.

reepach 2015.02.21. 21:51:01

@marand22: Hány hyperaldosteronismust és phaeochromocytomát láttál/diagnosztizáltál már életedben?

marand22 2015.02.21. 22:01:32

Hyperaldosteronizmus: 10 felett (nem tudom pontosan, de kb. évente 1)
Phaeochromocytoma: 6-8 volt eddig
20 év alatt

reepach 2015.02.22. 08:10:30

@marand22: Szóval, én jóval többet (40 év alatt, belosztályon, évi 4000-es fekvő- és nagyságrendileg nagyobb járóbeteg forgalommal).
Egy sem volt köztük normokalaemiás (Conn) és mindegyiknek magas volt a VMA ürítése (Phae...)

Braincelle 2015.02.22. 08:23:50

A Nootropilt máris abba lehet hagyni, nincs indikációja és egyébként sem jó semmire.
Árnyalt endokrin kázusok megítélésében nemigen érzem magam kompetensnek, de az írás egész stílusa és a tünetek jelentős része számomra is pszichiátriai kórképre (is) gyanús.

Tempus.Anh 2015.02.22. 08:27:51

@Braincelle: Ezzel a "nem jó semmire" kijelentéssel én óvatos lennék, főleg így, a termék megnevezésével. Ha azt mondjuk, hogy a piracetam indikációs köre beszűkült és a stroke-protokoll sem tartalmazza, az egy dolog.

Így nemsokára azzal szembesülhetünk, hogy az UCB feljelent hitelrontásért, és valószínűleg meg is nyeri a pert.

Amúgy betegek tízezrei szedik és iratják.

Mille38 2015.02.22. 08:56:39

Csak mint abszolút laikus kérdezem: 3 év alatt egyszer sem volt nőgyógyásznál? Különös tekintettel meglevő alhasi panaszaira? Függetlenül attól, hogy 66 éves, évente 1x el kellene menni, nem?

Braincelle 2015.02.22. 09:40:22

@Tempus.Anh:
Nagyon sajnálnám, ha feljelentenének, elvennék mindenemet és megölnének, és soha többet nem dolgozhatnék ebben a csodálatos egészségügyben. :D :D

Nemigen van olyan RCT, ami egyértelműen a hatékonysága mellett szólna. De még ha adja is az ember néhány esetben, akkor is nagyon sokan vannak, akik csak úgy szedik, mert felírta a háziorvos.
Ez a beteg például mért szedi??

Braincelle 2015.02.22. 09:47:51

@Braincelle:
Egyébként semmi másból, csak a gyógyszer hivatalos tájékoztatójából kiindulva:
- a szédüléses kórképek közül csak vertigo-ban indokolt (külön kiemelik, hogy vasomotoros és pszichés eredetű szédülések kezelésére alkalmatlan) - a székről leszédülés nem hiszem, hogy vertigo volt, inkább collapsusnak tűnik a leírásból
- pajzsmirigyhormonokkal együtt adva zavartságot, nyugtalanságot és alvászavart okozhat
- TAG-kezeléssel együtt adva növeli a vérzési időt.

Tempus.Anh 2015.02.22. 09:52:37

@Braincelle: Viszont volt egy férfibetegem, aki azt mondta, hogy a sildenafilnél is jobban hat az alapvető életfunkcióira és aranykeretbe foglalta a nevem (a tizenhét barátnőjével egyetemben) :)

Tempus.Anh 2015.02.22. 09:54:32

@Braincelle: Nem tudom, mért ajánlották a betegnek, valószínűleg amolyan joker-szerként.
A vasoactiv parenteralis therapiaban még mindig abszolút Führer und Kanzler a piracetam, pl. a beteg nálunk, ha nem kap ilyet infúzióban, akkor nem is volt kezelve.

Sol Durka 2015.02.22. 12:36:42

Nekem úgy tűnik, a bajok zömét a gyógyszerek mellékhatásai okozzák! A Nootropil pl. önmagában minimum a felét - én velem is ez történt, mert a betegek azon részéhez tartozom, akik ún. túlreagálók a gyógyszerekre. Míg szedtem ezeket a mérgeket, megjártam oda-vissza a poklot. Amióta abbahagytam, végre újra élek. A hölgy sürgősen méregtelenítse a máját, fogyasszon folyamatosan máriatövismag olajat, az rögtön a véráramba kerül, a kapszulákból elég kevés szívódik fel. És vizsgáltassa felül a gyógysz@rait, mert azok nem segítenek, hanem ártanak!

Tempus.Anh 2015.02.22. 13:03:42

@Sol Durka: Gyógyszereket ne nevezzetek meg, per amorem Dei, mert erre talál jönni egy gyógyszercég, és olyan botrány lesz belőle, hogy az égből is piracetam hullik.

qbr 2015.02.22. 14:34:16

Beírogattam a felsorolt gyógyszereket a Dr. Info gyógyszerinterakciós vizsgálat részére, és ezt adta ki (a 10-eseket kiszedtem, azok nem relevánsak, illetve elnézést, ha elrontja a tördelést, akkor majd megpróbálom másképp):

+ Letrox 100 mikrogramm tabletta »
(levothyroxin natrium) + Velmetia 50 mg/1000 mg filmtabletta »
(kombináció) 4. szint
+ Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz »
(fentanyl) + Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz »
(fentanyl) + MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz »
(fentanyl) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint
+ Nootropil 1200 mg filmtabletta »
(piracetam) + Letrox 100 mikrogramm tabletta »
(levothyroxin natrium) 5. szint
+ Letrox 100 mikrogramm tabletta »
(levothyroxin natrium) + MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Letrox 100 mikrogramm tabletta »
(levothyroxin natrium) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + Cardura 4 mg tabletta »
(doxazosin) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + Velmetia 50 mg/1000 mg filmtabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ Caduet 5 mg/10 mg filmtabletta »
(kombináció) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint
+ MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) + Cardura 4 mg tabletta »
(doxazosin) 5. szint
+ MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) + Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) 5. szint
+ MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) + Velmetia 50 mg/1000 mg filmtabletta »
(kombináció) 5. szint
+ MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ MicardisPlus 40 mg/12,5 mg tabletta »
(kombináció) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint
+ Cardura 4 mg tabletta »
(doxazosin) + Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) 5. szint
+ Cardura 4 mg tabletta »
(doxazosin) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ Cardura 4 mg tabletta »
(doxazosin) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint
+ Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) + Velmetia 50 mg/1000 mg filmtabletta »
(kombináció) 5. szint
+ Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ Talliton 12,5 mg tabletta »
(carvedilol) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint
+ Velmetia 50 mg/1000 mg filmtabletta »
(kombináció) + Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) 5. szint
+ Aspirin protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta »
(acetylsalicylsav) + Tenaxum 1 mg tabletta »
(rilmenidin) 5. szint

Interakciós szintek magyarázata
1. szint:
Súlyos, életveszélyes gyógyszerkölcsönhatás: ezen gyógyszerek együttes szedése tilos
2. szint:
Súlyos gyógyszerkölcsönhatás: ezen gyógyszerek együttesen nem szedhetők; orvos javaslatára, szigorú ellenőrzés valamint speciális intézkedések mellett esetleg előfordulhat együttes adásuk
3. szint:
A gyógyszerek között fennálló kölcsönhatás miatt ezek együttes szedése nem javasolt
4. szint:
A gyógyszerek közötti kölcsönhatás miatt csak külön feltételekkel szedhetők együtt (pl.: a gyógyszerek vérszintjének rendszeres ellenőrzése, stb.)
4. szint (túladagolás):
Azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek hasonló adagolásmóddal, fennáll a túladagolás veszélye
5. szint:
A gyógyszerek között kölcsönhatás lép fel, de odafigyeléssel szedhetőek együtt (szokatlan tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz)
5. szint (túladagolás):
Azonos hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerek hasonló adagolásmóddal, fennáll a túladagolás veszélye. Kölcsönhatásuk (hatás-, és mellékhatás-fokozódás) valószínű.
6. szint:
A gyógyszerek között előfordulhat kölcsönhatás, de ennek jelentősége tisztázatlan vagy elhanyagolható
7. szint:
A gyógyszerek között nincs orvosilag jelentős kölcsönhatás
8. szint:
Ezen gyógyszerek között célzott vizsgálatok során nem találtak kölcsönhatást
9. szint:
A gyógyszerkölcsönhatás kizárólag a gyógyszer alkalmazási előiratában szerepel
10. szint:
Ilyen gyógyszerkölcsönhatás nem található adatbázisunkban

Tempus.Anh 2015.02.22. 14:49:31

A Letrox és a Velmetia azonos hatóanyagot tartalmaznak hasonló adagolásmóddal?
Valami hiba van a rendszerben :)

qbr 2015.02.22. 15:26:41

@Tempus.Anh: A Velmetia hatóanyaga: "kombináció" :)

Sol Durka 2015.02.22. 15:58:25

Köszi a figyelmeztetést, jogos! Magyarországon túlgyógyszerezik az embereket, két éven belül hárman haltak meg miatta a közvetlen ismerőseim közül. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve... az orvos jót akar, csak épp a beteg szervezete nem bírja.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása