Ha nem adunk hálapénzt, elmaradhat a műtét?

2015.02.20. 07:49

54c7aeff40706halapenzbuncselekmeny.jpgTöbben is jelezték, hogy ne lepődjünk meg, ha a műtét előtt az orvos közölni fogja a „tarifáját” és ha nem fizetünk, elmarad a férjem műtéte.

Tisztelt Praxis!

 

Majdnem fél évvel ezelőtt kapott a férjem időpontot az egyik budapesti kórházba egy igen rég húzódó egészségügyi problémájának orvoslására, egy ortopédiai műtétre. Most végre közeledik a műtét esedékessége, konkrétan a jövő hétre van kiírva. Beszélgettem ismerősökkel, illetve az interneten olyanokkal, akik hasonló műtétre vártak és ugyanott végezték el rajtuk. Többen is jelezték közülük, hogy ne lepődjek meg, ha a műtét előtt az orvos közölni fogja a „tarifáját” és ha nem fizetek, akkor az is megeshet, hogy különböző indokokra hivatkozva elhalasztják, így végeredményben elmarad a férjem műtéte.

 54c7aeff40706halapenzbuncselekmeny.jpg

Őszintén megmondom, eléggé kiakadtam és már-már páni félelem lett úrrá rajtam. Nem elég, hogy a műtét is ijesztő azoknak, akik amúgy nem szoktak nagyon kórházba és orvoshoz járni, és akkor most még arra is fel kell készülnünk, hogy pénz hiányában tovább húzódhat a férjem kálváriája. Így is nehéz körülmények között élünk, 2 kisgyermeket nevelünk, minden forintnak meg van a helye és mivel a műtét után van lábadozási időszak is, a férjem pedig táppénzen lesz, így a bevételeink is elég drasztikusan csökkennek majd, pedig így sem keresünk sokat.

 

Mit tegyek, ha megtörténik az eset és tényleg előre pénzt fognak kérni tőlünk egy TB által finanszírozott műtétért? Hogyan érjük el, ha mindez megesik, hogy ne találjanak ki valamit és ne sztornózzák a műtétet? Nem vagyok rosszhiszemű, sőt, alapvetően optimistának tartom magam, de most nagyon összejöttek a dolgok, lehet, hogy emiatt is görcsöltem rá nagyon a dologra. Viszont tényleg személyes közeli ismerőseink is előhozakodtak hasonló esetekkel, szóval komolyan mondom, már teljesen bizonytalan vagyok. Kérem önöket, hogy ha lehetséges, próbáljanak nekem abban segíteni, miként előzzem meg a leírtakat. Az volna a legjobb, ha el tudnák oszlatni a kétségeimet és ezt a rettegést, amit most érzek, de erre sajnos most nagyon kicsi az esély.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat és az esetleges segítő szándékú tanácsokat.

 

Egy 2 gyermekes anyuka, aki a férjéért aggódik

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2015.02.20. 12:22:44

@mig54:
öööö...
JAAAAJ...

drága!
hol olvastad te azt, hogy TÉRDMŰTÉTRŐL van szó?
XD

she_wolf 2015.02.20. 12:36:21

@asztalosani:
"Ortopédia az orvostudománynak az az ága, amely az emberi test egyes részeinek alakeltéréseivel és funkció-romlásával foglalkozik; kutatja az elferdülések létrejövetelének okait, s ezeket gyógyítani igyekszik.

Ismertebb betegségek:
•csípőízület kopása (megoldása a protézis beültetés)
•bütyök, kalapács ujj,
•teniszkönyök, golfkönyök
•térdízület kopása (protézis beültetés)
•dongaláb
•csonttörések
•lúdtalp
•lumbágó
•szalagszakadás, keresztszalag szakadás
•Achilles ínszakadás
•csont elváltozások "

Igazad van, valóban nem volt szó térdről (ez az én akaratlan összakapcsolásom volt). De ha összerakod a poszter által írottakat
(igen rég húzódó egészségügyi probléma) valamint ugatnál valamennyit az ortopédiához, tudhatnád, hogy nem kis műveleten kell átesnie majd a betegnek, amely műveletek szinte mindig ugyanolyan bevezetővel indítanak (ti. előzetes kivizsgálás). Ha ezek nem történtek meg, akkor tényleg nem ártana felkeresni az eü. intézményt pontosítás végett.

Íme gy újabb példa arra, hogy hogyan lesz egy meglehetősen hiányos posztból több oldalnyi hozzászólást generáló, végtelen vita:(

she_wolf 2015.02.20. 12:37:42

Nekem most még nagyon reggel van, bocs' a felületes olvasásért....

she_wolf 2015.02.20. 12:43:39

@drontal:
Szívesen a szemébe néznék én annak az orvosnak, aki az eleve finanszírozott műtétemet csak előzetesen bejelentett tartalmú borítékért végzi el:(

Tempus.Anh 2015.02.20. 13:13:47

@mig54: Ancikát nem kell válaszokkal etetni, úgyis eléggé kövér az önérzete :)
Tőlem nyugodtan beszélhet, legalább hűti a gyomrát, nem forrósodik túl :)

CPR 2015.02.20. 13:21:09

@asztalosani: Arra próbáltam rávilágítani, hogy a kedves posztolóval még meg sem történt az eset, de te azt tanácsolod neki, hogy máris "kivont karddal", bekapcsolt diktafonnal és a legrosszabb feltételezéssel forduljon az orvoshoz. Pont az ilyenek miatt nem bízik a társadalom az orvosokban. Persze vannak tisztességtelenek is és a "hálapénz"től magam is undorodom és megvetem, de nem minden orvos ilyen. Nem kellene elsőre így állni mindegyikhez.
A személyeskedésre annyit, hogy nagyon kíváncsi lennék, hogy ki vagy és mi a szakmád /hacsak nem tényleg az, mert akkor irány vissza a kaptafához, én sem írogatok jogi blogokra/, mert mindenhez; jog, egészségügy, ápolói, orvosi munka, etika..."nagyon értesz" és beleszólsz. Időnként elég bicskanyitogató stílusban.

asztalosani 2015.02.20. 13:22:29

@mig54:
meg kell hagynom nagyon ügyesen tudod használni a ctr+c, ctr+v bill. kombinációt kis "google huszárka"! GRATULÁLOK :)

bár ez megint csak egy része amit ide bekopiztál amit tudhatnál ha szakmabeli lennél (ha "ugatnál" (sic!) is valamennyit hozzá), hiszen ide sorolják még például a nyitott váll, pattanó ujj, ganglion, ízületi szinovektómia, achillotomia STB. műtéteket is. :)

ezzel megint csak azt bizonyítottad be, hogy egyrészt nem tudsz rendesen olvasni, másrészt közelében sem vagy te az eü.-nek (nem "ugatsz" hozzá!), mert ezeket kapásból tudnod kellett volna.

ha most te orvos lettél volna, akkor feleslegesen "hentelted" (sic!) volna fel a páciensed térdét! sőt... remélem soha nem volt közöd az eü.-höz (főleg az ilyen nagy benézéseid miatt)
BOCS, csak őszinte vagyok!

___________________________________________________________________________________

na félretéve mindezt, visszatérve a cikkhez: :)

neked már volt térdműtéted igaz?
akkor tudhatnád, hogy vannak előtte vizsgálatok
1. műthető-e az illető az adott területen, vagyis vizsgálatok sora (rtg, uh...stb) (igen/nem, ha igen akkor várólista stb. eztán jó esetben egyszer kontroll a műtét előtt 1-2 héttel)
2. altatható-e az illető (ezt műtétek előtt végzik pár nappal, és NEM az az orvos aki operál)
3. operáció előtti nap amikor befekszel. (na jó esetben itt találkozol azzal az orvossal aki műteni fog "elméletileg", feltéve ha éppen nem műt vagy nem ér rá vagy egyéb kifogás...)

nagyon sokszor előfordul az, hogy más vizsgálja (1. fázis) a beteget, mint aki műti (3. fázis), mert időközben elpárolog, elmegy, elköltözik, szabin van, mert éppen operál....stb.

az is nagyon sokszor előfordul, hogy az orvos az 1. fázisban nem közli a borítékigényét, hiszen a beteg akkor még szabadon dönthet, hogy "ja bocs, hogy ekkora genya vagy, akkor mást keresek". nos, épeszű ember belátja (tégedet kivéve), hogy ha az orvos követel is pénzt tb-s műtétért, akkor azt a 3. fázisban (pár nappal vagy órával előtte)fogja megtenni.
mert miért is?
ennek több oka van:
- mert akkor a beteg már lélekben rákészült a műtétre,
- mert már hosszan várakozott (kínok kínjával)...
- mert kivárta a sorát...stb.
a többit a képzeletedre bízom.

így az orvosnak könnyebb dolga van betegpuhítás címén, hisz a beteg sem akar többet várakozni, többet szenvedni, többet orvoshoz járni, és nem akar újabb 1-2-3 évet(!) várni ...stb.

ha az orvosnak a 3. fázisban az van mondva, hogy nem fizet, akkor simán azt mondhatja az orvos hogy ő akkor nem műti meg, mert "személyes konfliktusuk" támadt a beteggel... megteheti? igen.

hacsaknem a "hülye beteg" mindig 10 fővel grasszál a kórterembe és járkál vizsgálatokra, mert akkor egy ilyen húzásnál nyugodtan be lehet menni az OEP-hez és panaszt benyújtani, hogy mégis mi okból maradt el a műtét...aztán majd az oep vizsgálódni fog... meg a rendőrség... aztán a nav is...

de kérdezd reepach és a többi barátaidat, hogy ők hogyan szokták nyomatni ezt a boríték kiharcolós jeleneteket... :)

amúgy meg tök mindegy milyen műtét, de gondolom neked fontos hogy lecsekkolhasd a cikkírót, és beazonosíthasd. a poszt pedig nem hiányos, csak te nem akarod megérteni a kérdést és okoskodsz.

any questions?
:)

she_wolf 2015.02.20. 13:41:37

@Tempus.Anh:
Elkezdtem válaszolni neki, de tényleg nem éri meg, és ilyenkor nagyon szomorú vagyok. Most megint lesz neki csontja, amin rágódhat egy ideig, de én meg ívesen teszek rá.
A kutyaugatás nem hallszik az égig:)
Az viszont külön tetszett, amit a térdműtét előtti eljárási protokollról írt. Fingja nincs semmiről, de az uszitás pöpecül megy neki:(

asztalosani 2015.02.20. 13:42:38

@CPR:
"Arra próbáltam rávilágítani, hogy a kedves posztolóval még meg sem történt az eset, de te azt tanácsolod neki, hogy máris "kivont karddal", bekapcsolt diktafonnal és a legrosszabb feltételezéssel forduljon az orvoshoz"

oké ezt értem, de akkor nézzük meg közelebbről. nos, ha például diktafonnal megy, két eset van:
1. hülyeséget mondtak neki előzőleg (beetették), és árnyékra vetődik
2. igazat mondtak neki

ebben egyetértünk ugye? :)

1. esetben, megnyugszik, törli a hangfelvételt a sikeres műtét után és az orvosnak egy haja szála sem görbül meg, boldogok lesznek, mert átestek a műtéten HAPPY END, talán még ír is egy poénos történetet ide a praxisra
2. lesz bizonyítéka.

nos ha tegyük fel NEM így menne be, akkor elemezd már a saját szürke állományoddal :-), hogy akkor mi is történne? ki is hinne nekik? pici szívecske, ha már itt tartunk! itt egy cikk hangfelvétellel alátámasztva 1 évvel ezelőttről. kérdésem pedig az, hogy vajon hittetek volna-e betegnek hangfelvétel nélkül? praxis.blog.hu/2014/05/13/150_ezer_forintot_kovetelt_halapenz_gyanant_betegetol_az_onkologus_nogyogyasz

ez nem kivont kard, ez óvatosság.
de hidd el, te is csak addig vagy itt ilyen a hozzáállással, ameddig te sem futsz bele egy ilyen helyzetbe,de ne aggódj... ami késik az nem múlik :-( (sajnos egyre gyakrabban olvasni ilyenekről a neten, és azok sem alaptalanul kerülnek fel)

de megjegyzem, diktafon helyett mehet +10 fővel és akkor az is megállja a helyét a bíróságon és a hatóságok előtt hozzáteszem jogosan :D

_______________________________________
"Időnként elég bicskanyitogató stílusban."
:D köszi, ennek örülök, mert ez azt jelenti, hogy a személyiségem végre abba az irányba fejlődik ami kívánatos :D (amúgy meg kinek milyen a lelki állapota, mert erre meg azt mondanám, hogy a hsz-im olvasásának értelmezése, függ az olvasó (vagyis a te) lelki állapotától... tehát kvázi te projektálod az éppen aktuális pszichológiai állapotodat a mondanivalómba :D )

_________________________________________
esetleg van valami tanácsod (NEM nekem, hanem ) a cikk írójának is?
mert ez megint csak lemaradt a részedről...

te mit tanácsolnál neki? (komolyan)

Tempus.Anh 2015.02.20. 13:43:11

@mig54: Sancta simplicitas. Meg kell hagyni őt szent révületében.

asztalosani 2015.02.20. 13:47:32

@mig54:
na akkor válaszolj...
de gondolom nem fogsz, mert hát minek ugye?

tudod mig "kisasszony", te is bele fogsz futni egy ilyenbe és hidd el annyira váratlanul fog érni, hogy köpni nyelni nem fogsz tudni és tudom, hogy akkor eszedbe jutok és az is amit itt "dumcsiztunk" a praxison, és még hálás is leszel nekem egyszer érte. :)

úgyhogy talán abba kellene hagynod azt amit éppen csinálsz velem, mert te: orvos már nem, de beteg lehetsz még és tekintve azt a politikai ámokfutást ami éppen zajlik, nagyon meg kellene becsülnöd a hozzászólásaimat...

she_wolf 2015.02.20. 13:51:33

@Tempus.Anh:
Itt már ennél komolyabbról van szó.

neduddki21 2015.02.20. 13:53:46

Én is csak a hangfelvételt tudom ajánlani. Ha bekövetkezik, amitől fél, akkor pedig csináljon minél nagyobb felhajtást a felvétel segítségével. Pont úgy, ahogy asztalosani írta. Így talán lesz esély, hogy elvégzik a műtétet külön pénz nélkül. Előre rettegni pedig tényleg felesleges, azzal semmi nem változik, de az óvatosság - egy diktafon, vagy telefon - nem árt.

CPR 2015.02.20. 13:59:56

@asztalosani: Tanács: ki van írva műtétre. Pakoljon össze, a műtét napján menjen be a kórházba, tegye azt amit mondanak, legyen túl a műtéten, gyógyuljon meg. Ha valamiért közlik vele, hogy el kellett halasztani a műtétjét, kérdezzen rá, hogy mért. Pusztán azért egy orvos sem halogathatja a műtétet, mert nem fizettek neki előre. A kedves ismerősök esetében is biztos volt valami orvosi oka, vagy elromlott a műszer, amit a mai eü. helyzetben csak úgy nem lehet kicserélni vagy nincs anesztes orvos aznap, nincs műtőssegéd...stb. Ezeket az okokat a laikus nem látja, nem is kell neki. Így születik a rossz következtetés, hogy az orvos csak akkor műt, ha lefizetik. Egy műtét nem csak abból áll, hogy bemegy a beteg és az operáló orvos a műtőbe. Több összetevős a dolog és ha egy is hiányzik a műtétet halasztják, ha halasztható.

mnika88 2015.02.20. 14:00:42

Szerintem nagyon szomorú,hogy ilyesmi miatt aggodalmaskodik a beteg és a hozzátartozója.
Kedves Hölgyem!
Ne hallgasson a netes rémhírekre,állítsa le a paráztató ismerősöket.Tb által finanszírozott kórházi ellátásért nem kell fizetnie.Az orvos sem fog direkt elrontani semmit műtét közben.Mi a fenéért tenné??Ez kb.olyan,mint amikor az anyák nem mernek szólni valami miatt,mert akkor mit fogunk tenni a babáikkal...mi a francot tennénk??Felnyomjuk a PEEP-et a CPAP-nál,vagy esetleg lecsökkentjük az oxigént,megkínozzuk egy kis Methylprednisolonnal vagy nem kapja meg az antibiotikumot?
Senki nem fogja bántani a férjét,ha nem adnak pénzt.Ne is adjon,kell a gyerekeknek.Nyugalom és jobbulást a férjének!

csakmotyogok 2015.02.20. 14:29:21

Műtétet halasztanak, azért mert nincs , anesztes, nincs finanszírozás, nincs elég orvos. Sok műtéthez kettő orvos kell esetleg több. Lesz ez még így sem ,mert a sok állítólagos hálapénz nem tartja itthon őket.Eleve gazembernek nézni mást az jó vastag rosszhiszeműség.

EZAZ 2015.02.20. 15:15:34

@CPR: egyetértek @asztalosani-val. Egy ilyen helyzetben ez a "majd akkor ugassá', ha már megszívtad"- típusú tanács nem segítség. Nem tudom egyébként, hogy mennyire használhatja fel az esetleges felvételt, de az biztos, hogy rengeteg olyan történt már, mikor az ember utólag megbánta, hogy nem készített felvételt. Ha minden simán ment, akkor lehet törölni és minden történik úgy, ahogy illik. Vegyük már észre, hogy egy beteg sokkal inkább kiszolgáltatott helyzetben van.
Aki nem csak őrjöng itt összevissza és normálisan elolvassa a hozzászólásaimat, az tudja, hogy nem vagyok orvosellenes. De az élet minden területén utálom az igazságtalanságot, mások átverését és cserbenhagyását. Velem is megtörtént nem egyszer, ezért is vagyok rá érzékenyebb.
A másik dolog, amit nem értek, hogy itt egy páran orvosnak mondják magukat. Elvileg tanult, intelligens, hozzáértő emberek, akiknek sokszor az első reakciójuk mégis a felháborodás a kérdező ellen, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy ezek igenis gyakori problémák. Lehet kiforgatni a másik szavait, de az a helyzet, hogy egy primitív, ok nélkül támadó válasszal felhúzzák az embert.

csakmotyogok 2015.02.20. 15:27:29

@EZAZ: Próbáld meg magad a másik helyébe képzelni. Évtizedekig dolgozol fillérekért, napról napra többet, és napról napra kevesebb pénzért túlhajszolnak aludni sincs időd,és hálából , eleve gazembernek néznek. Hogyan éreznéd magad ,ha csak a fehér köpenyed miatt eleve, gazemberként bánnának veled. Nem is láttad az illetőt, de már úgy indít feléd, mocsok hentes, hálapénzleső. Közben otthon az asszony rágja a füled menjetek külföldre mert elege van a kifizetésre váró csekkekből a turis/akciós ruhából és a társas magányból (s már a barátaitok jó része is külföldön él).Azon amit itt írnak kár felhúzni magad,sőt néha jól is lehet nevetni rajta. Az itt lévő orvosok jóindulatúak, szarkasztikus a humoruk néha az igaz.

EZAZ 2015.02.20. 15:29:20

@csakmotyogok: Nekem nem tűnik a posztíró rosszhiszeműnek. El van keseredve, nekem inkább az jön le belőle, hogy marhára szarul állnak anyagilag, aggódik a férjéért, a gyerekeiért és nekik nincs második lehetőségük. Ha most szar helyre kerülnek, akkor kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.
És hidd el, ez valós probléma. Tisztában vagyunk vele, hogy nincs elég orvos stb. De azért lássuk be, hogy néhány területen (pont pl. az ortopéd sebészet, szülészet) annyira azért nem kell sajnálni az orvosokat az anyagi helyzetük miatt. Félreértés ne essék, a jó szakemberektől egyáltalán nem is sajnálom. Sőt, úgy vagyok vele, hogy tömjék csak a zsebüket, ne kelljen elmenniük az országból, az adott kórházból, mert egy megfelelő ember helyére nem biztos, hogy újra megfelelő kerül.
Még valami: én 4 hónapot vártam majdnem egy térdszalag műtétre. Megkaptam az időpontot nagy nehezen, tanácsot nem. A 4 hónap alatt kegyetlenül elsorvadt a sérült lábam. Lehet mondani, hogy "hülye, miért nem tornáztál". Használtam, mozgattam, ahogy tudtam, de ehhez kell a gyógytornász, mert én ehhez nem értek. Az orvosom pedig nem mondta. Ellentétben másokkal, akik már előre tudták, hogy ehhez az orvoshoz vastag borítékkal kell odamenni és akkor el fogja küldeni őket a megfelelő helyre. A különbség az, hogy én egész életemben bicegni fogok, a borítékosok meg 1,5-2 hónappal a műtétjük után már kocogni jártak.

EZAZ 2015.02.20. 15:35:09

@csakmotyogok: Egyáltalán nem érzem, hogy itt a posztíró gazemberként bánna az orvosokkal. Az ő helyzetében szerintem érthető, hogy óvatos.
A szarkasztikus humorral viszont csínján kéne bánni, mert nem beszélgetünk egymással, hanem írunk. Szerintem próbálj meg átnézni egy másik blogra, ahol más a téma, mondjuk munkahelyiterror vagy homár, lehet, hogy amit itt szarkasztikus humornak értékelsz, az ott mindjárt útszéli bunkó lesz. Már bocs, de én alapból olyan vagyok, hogy nem rúgok bele a gyengébe. Nem humoros dolog.

csakegybeteg 2015.02.20. 15:44:42

Szerintem a betegek cseszték el az ilyen orvosokat (ha igaz).
Nem kell előre hálálkodni, mert még az is lehet másik orvos végzi a műtétet (volt már rá példa, lerobbant a doki), vagy nem sikerül......... akkor meg kinek, minek hálálkodni?
Az alapvető problémát ott látom, hogy a betegek egymást túllicitálva egyre nagyobb összegeket csúsztatnak a dokiknak. Bizony van aki nem tud adni, vagy csak keveset. Egyszer velem a szobatársam közölte, hogy szerinte nagyon keveset adtam a főorvos úrnak....kb. 30 perces kis műtétre (boldog lennék, ha csak a felét megkapnám 8 órára, amit Ő 30 percre kapott :).

csakmotyogok 2015.02.20. 16:06:12

@EZAZ: 3 blogot követek nyomon.1 családit, 1 fiatal dokist, és ez pörög a legjobban, többre időm sem lenne. Sokat dolgozom, most is csak azért írogatok ,mert ma hirtelen elkapott az influenza. Ki mit tart bunkónak az is érdekes kérdés.2 éve figyelem ezt a blogot, azt vettem észre az itteni dokik is csak akkor bunkóznak, ha már jól lehúzták róluk a keresztvizet. Ok---) okozat.

csakmotyogok 2015.02.20. 16:08:13

@csakegybeteg: A betegek egymást túllicitálva mondanak be összegeket, aztán pedig jön a csodálkozás, hogy jéé ez az orvos is elment ,meg ez is(van amelyik a föld alá:(( . Biztos nem azért mert materiálisan is kapták azt a borítékot, sokan csak képeslapot tesznek bele, nagyon sokan.

EZAZ 2015.02.20. 16:37:21

@csakmotyogok: Lehet. Én csak pár hete kapcsolódtam bele, de már régóta olvasom. Volt egy olyan pont, amikor már nem bírtam szó nélkül megállni a sok kioktató, lealázó beszólást. Ok-okozat...

she_wolf 2015.02.20. 18:41:19

@csakmotyogok:
"A betegek egymást túllicitálva mondanak be összegeket...." Hajjaj! Vég a hús-vér valóságos életben is, a net pedig mindent elbír:(

defné 2015.02.20. 19:32:38

@CPR: @mig54: @EZAZ: @mnika88: @neduddki21: @csakegybeteg: @Tempus.Anh: @asztalosani: @drontal: Remélem senkit nem hagytam ki,mert érdekes riport volt hallható ezekben a percekben a TV2-n.

A doktor úr a daganatos nőbetegeitől 150 ezer forintot kért ELŐRE!!!Erről egy jól hallható hangfelvételt is bejátszottak amin az orvos és a beteg egyezkedik.Tisztán lehet hallani,hogy az orvos előre már kapott 50 ezret,és még kap 100 ezret.Egy másik asszony szintén tanúsította,hogy neki is ennyit mondott a műtéte előtt.Az orvos tárgyalása ma volt,természetesen tagad mindent.
Szóval:A posztolónak a félelme alapos azt hiszem,okosan teszi ha tényleg visz egy diktafont magával a megbeszélésre,mert meglepetések vannak mindig.

she_wolf 2015.02.20. 19:37:35

@defné:
Nem mostani a történet, a praxison korábban már volt poszt róla több, mint 200 hozzászólással.

asztalosani 2015.02.20. 19:46:43

@defné:

bocsi, pont lemaradtam róla.
a tényekben volt?

ez nem az a nődoki akiről tavaly is volt itt poszt hangfelvétellel?
(délelőtt pont azt linkeltem be ide a fórumra)

ha igen, akkor nekem más híreim is vannak vele kapcsolatosan :(

asztalosani 2015.02.20. 19:50:01

@mig54:
jaj, mig...

de a tárgyalása csak most volt

tudod, az hogy mi beszélünk róla az nem egyenlő a tárgyalással,
tuuuudddddooooodddd: rendőrségi nyomozás lezárása, polgári per, büntetőper és társai....

mnika88 2015.02.20. 19:52:07

@defné:
Nem néztem,de úgy gondolom,ha ez igaz,akkor az tényleg felháborító!De ettől még nem megalapozott a félelme.Azért mert van 1-2 szemét orvos,a többség akkor sem ilyen!Ez kb.számomra olyan,mintha pl.anno megerőszakolt volna egy férfi,akkor én onnantól fogva az összes férfire gyanakvással tekintek,rossz szándékot feltételezve és paprikaspray-t,kést stb.vinnék magammal,bármikor férfi közelébe kerülnék.
Ugyanígy egy orvos miatt ne ítéljünk meg másik százat,ezret.Mert nem olyanok.Egyébként is már voltam úgy,hogy rákérdeztem,kell-e fizetnem egy beavatkozásért,mert nem volt egyértelmű (magán orvos,másik kórház,de tb alapon stb).Szerintem nem szégyen ilyesmire rákérdezni,bár a poszter esetében nem látom túl sok értelmét.Meine Meinung nach...

she_wolf 2015.02.20. 19:55:54

@asztalosani: jaj asztalosinas..
Nem is azt mondtam hogy befejezett a dolog, csak azt, hogy volt itt már szó róla.

Tuudooood: értő olvasás rulez .I..
Szakadj le rólam HK!

asztalosani 2015.02.20. 20:03:39

@mnika88:
tudod a paprikaspray akkor hatásos ha az nálad van a támadás idején,
mert ha csak otthon melegszik az semmi sem ér.
nyilván egy támadást nem fognak neked előre bejelenteni,
hogy hazaszaladhass a paprikaspray-edért <3

ugyanez vonatkozik sajnos a fenti esetre is (és a linkeltre is)

és neked amúgy mégis milyen más bizonyíték kellene, hogy elhidd, tényleg megtörtént?

_________________________________________________________
"Azért mert van 1-2 szemét orvos,a többség akkor sem ilyen"
akkor tegyen a többség ez ellen és akkor nem ennek alapján lesznek megítélve

asztalosani 2015.02.20. 20:04:53

@mig54:
kedves HK!
ortopédia?
vérátömlesztés?
már tudod hogy mit jelentenek ezek a szavak? :)

neduddki21 2015.02.20. 20:05:53

@mnika88: Csakhogy itt nem magánorvosról van szó, miért kellene normális esetben rákérdezni, hogy mivel tartozik? Az, hogy megalapozott volt-e a félelme, csak akkor derül ki, ha túlesik rajta. Ha megalapozott volt, felvétel nélkül nem fog tudni mihez kezdeni. Előre kell felkészülni. Meiner Meinung nach. (bocs, nem akarok kötözködni, de szúrta a szemem: meiner és nem meine)

mnika88 2015.02.20. 20:10:21

@neduddki21:
Az utolsó előtti mondatommal is pont ezt mondtam,hogy nem magánorvos,ezért nem is kell az ő esetében.:) Én csak felhoztam,ha vkit ennyire fusztrál,hogy vár-e vki pénzt,vagy sem,basszus kérdezzen rá,aztán megnyugodhat.:)
Köszönöm a kiigazítást,utcán menve írogatok,nem vettem észre.:)

asztalosani 2015.02.20. 20:16:47

@neduddki21:
ez az.

arról nem is beszélve, hogy ha rákérdez a beteg azzal csak az orvos alá adja a lovat...
és az orvos védőügyvédje a későbbi büntipere esetén erre fog hivatkozni!
(éppen ezért nem is szabad rákérdezni sem)

[a magánorvosoknál sem kellene rákérdezni, mert alapvetően jól látható helyen ki kell írniuk az áraikat, nem is beszélve az eü. tv. -ről amelyik arról szól, hogy a beavatkozás előtt közölni KELL a beteggel, hogy az ellátása tb fin-e vagy sem, és ha nem akkor az mennyibe fog kerülni.ha pedig tb-s kórházban hivatalosan is fizetős műtét, akkor arról szerződést kell írni, úgy hogy előleget ott azonnal be is fizeti a beteg a HÁZIPÉNZTÁRBA, amiről szigorú sorszámozású bizonylatot is kap (a.k.a SZÁMLA)]

asztalosani 2015.02.20. 20:17:24

@neduddki21:
ez az.

arról nem is beszélve, hogy ha rákérdez a beteg azzal csak az orvos alá adja a lovat...
és az orvos védőügyvédje a későbbi büntipere esetén erre fog hivatkozni!
(éppen ezért nem is szabad rákérdezni sem)

[a magánorvosoknál sem kellene rákérdezni, mert alapvetően jól látható helyen ki kell írniuk az áraikat, nem is beszélve az eü. tv. -ről amelyik arról szól, hogy a beavatkozás előtt közölni KELL a beteggel, hogy az ellátása tb fin-e vagy sem, és ha nem akkor az mennyibe fog kerülni.ha pedig tb-s kórházban hivatalosan is fizetős műtét, akkor arról szerződést kell írni, úgy hogy előleget ott azonnal be is fizeti a beteg a HÁZIPÉNZTÁRBA, amiről szigorú sorszámozású bizonylatot is kap (a.k.a SZÁMLA)]

mnika88 2015.02.20. 20:17:53

@asztalosani:
Én ezzel csak azt akartam érzékeltetni,hogy egy szemét ember miatt ne bélyegezzük meg a többit,ne az alapján ítélnünk,feltételezzünk másokról semmit.
Mondtam NEM láttam a riportot,nem is hallottam róla.Ezért írtam,"ha ez igaz".Pusztán ezért.:) Van még vmi?
Szerintem tesz is érte a többség,de ezekre a negatívumokra van rákattanva,ráfókuszálva mindenki,mert ezen lehet jókat csámcsogni,anyázni.De nem baj,a lelkiismeretes többség holnap reggel ugyanúgy bemegy dolgozni és végzi az életmentő munkáját szótlanul tovább,ahogy eddig.

drontal 2015.02.20. 20:38:55

@defné:

Kösz.
Megnéztem.
Most mit lehet erre mondani?
-Remélem a többi kilenc feljelentést is rábizonyítják.

Kommentelő k.m.n. 2015.02.20. 21:18:42

@defné:
Azért azt ne mossuk már össze, hogy egy orvos azért kér előre pénzt, hogy személy szerint ő műtsön, vagy pedig azért, hogy egyáltalán legyen bármilyen műtét.

Az első eset elég sűrűn előfordul és kb. az orvosok pár százalékára jellemző. Például a sok "professzor úr", "főorvos úr" és "dr. tekintetes atyaúristen intézetvezető úr" előre kér Mari nénitől 100ezret, hogy ő csinálja a xy műtétet. Ha Mari néni nem fizet, akkor egy "noname" (amúgy megeshet, hogy jóval ügyesebb és felkészültebb) orvos fogja megműteni, de azzal nem lehet "villantani" az esztékában és a piacon a pletyótársak előtt. Még azt hiszik, hogy csóró, éppen ezért mond 3-5x akkora összeget a borítékot illetően... Visszatérve, ez esetben a beteg azért fizet, hogy az általa választott orvos műtse (vagyis extra szolgáltatásért, de ettől függetlenül tény, hogy ez is egyfajta korrupció).

A másik eset pedig szerintem extrém ritkán (gyakorlatilag sose) fordult elő, hogy a doki azt mondja, hogy "nincs pénz, nincs műtét, se nálam, se másnál"... Vagy ilyenről hallott már valaki???

asztalosani 2015.02.20. 21:29:55

@Kommentelő k.m.n.:

"Visszatérve, ez esetben a beteg azért fizet, hogy az általa választott orvos műtse (vagyis extra szolgáltatásért, de ettől függetlenül tény, hogy ez is egyfajta korrupció)."

kikezdhetetlen lenne a logikád, ha ezt nem kellene lepapírozni ELŐRE szerződés formájában.
csak hát mindig az a szerencsétlen papír (a.k.a szerződés) marad el ugyibár...

"A másik eset pedig szerintem extrém ritkán (gyakorlatilag sose) fordult elő, hogy a doki azt mondja, hogy "nincs pénz, nincs műtét, se nálam, se másnál"... Vagy ilyenről hallott már valaki???"

igen.
én.
meg más is olvashatta a neten az ezekkel kapcsolatos cikkeket (névvel, arccal felvállalva).
aztán mégis megoldották több százezerért amit a beteg fizetett saját zsebből...
+ meglehet nézni a várólistákat, ahol folyamatosan az van kiírva, hogy a beteg kérésére halasztva. az egy dolog hogy egy két esetet elhalasztanak, de hogy sorozatban egy helyen, az már feltűnő.

defné 2015.02.20. 22:16:18

@asztalosani:Igen a tényekben volt.Nem tudom,hogy ez melyik ügy lehet,mert láttam én már ilyenből vagy hatot az elmúlt évek folyamán,de tényleg gyalázat.

defné 2015.02.20. 22:18:13

@mig54: Én most láttam először,de a szemem kitágult tőle.

defné 2015.02.20. 22:21:57

@mnika88:
Persze,hogy a negatívumokra van rákattanva a beteg,ettől függ vagy bukik a zökkenőmentes kórházi gyógyítása és az elkövetkezendő élet minősége.

defné 2015.02.20. 22:30:52

@Kommentelő k.m.n.:

"Azért ne mossuk már össze,hogy egy orvos azért kér előre pénzt,hogy személy szerint ő műtsön,vagy pedig azért,hogy legyen egyáltalán valami műtét.

De 150 ezer forintért műt? Aranyos ember...

qbr 2015.02.20. 22:33:48

ezután a levél után a minimum elvárás a levélíróval szemben, hogy jövő héten megírja, hogy kért-e pénzt tőlük az orvos végül, vagy sem.

micsoda? 2015.02.21. 07:16:21

Tanácsom: Öltözz "rászorulóként", és panaszkodj ahol csak lehet, írnoknak, nővérnek, orvosnak. Sajnos, ha nincs pénze az embernek, csak a szerencséjében, - az orvos mégsem kapzsi - és a jó Istenben bízhat.

kos22 2015.02.21. 07:25:57

Az elmúlt hónapokban egy nőgyógyászati műtét után vártam a feleségemet. A folyosón szóba elegyedtem egy másik férjjel és megkérdeztem ki műtötte az ő feleségét és ő mondott egy nevet, valamilyen főorvos. Azt mondta még jó orvos, de nagyon drága és előre kell fizetni neki. Megdöbbentem. Milyen ember az ilyen???A válasz egyszerű: lelketlen adócsaló zsoldos!!!A zsoldos csak akkor dolgozik ha kifizetik előre, ez az orvos is ilyen. Mondjuk ki végre semmiben nem különböznek azoktól, akik sikkasztanak és áfa t csalnak. Sajnos itt tart Magyarország. Van megoldás: vannak becsületes orvosok is, őket kell megtalálni.

reepach 2015.02.21. 08:17:38

@kos22: Sajnos, én is tudom, hogy - különösen a nőgyógyászok között - vannak ilyen alakok.
Egyetlen eddigi beíró sem lehet annyira rossz véleménnyel róluk, mint én. Utolsó, szemét alak, köztörvényes bűnöző az ilyen, egyedül az vigasztal, hogy ez az elenyésző kisebbség, és nem lehet általánosítani. Szakácsok között is van olyan, aki direkt beleköp az ételbe, és ellopja az alapanyagot, mégsem mondhatjuk azt, hogy minden szakács tolvaj, ügyfeleinek direkt rosszat akaró és tevő ember. Vagy az utóbbi időben tanárok között többször is előfordult (kiderült) pedofilia alapján hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy minden pedagógus sexuálisan aberrált erőszakoskodó mocskos disznó.
Aki szar ember, az szar ember, akár orvos, tanár, asztalos(!) vagy pék stb. a foglalkozása....

galaxiscsirke 2015.02.21. 08:49:44

Nem tudom,ki hova jár orvoshoz,velünk még sose történt olyan,hogy bármely doki előre akart volna zsebbe pénzt. Ha lett volna,közöltem volna vele,hogy jó,ha ő mondjuk riasztót akarna,akkor fizesse ki előre. Valószínűleg szemberöhögött volna,ekkor megemlítettem volna neki,hogy ő pontosan ugyanerre céloz,tehát neki is max. a szemberöhögés jár,és mentem volna a következő dokihoz.

asztalosani 2015.02.21. 09:01:11

@galaxiscsirke:
"mentem volna a következő dokihoz. "
no és azt mégis hogyan vitelezted volna ki, főleg egy TB-s ellátás folyamán? hm?
szájkarate látom az megy.

tudod két külön dologról beszélünk: vizsgálat ÉS műtét. nem hiszem hogy neked akkora nagy szád lenne, ha fájdalmak között minimum egy éve várnál a műtétedre.
persze lehet itt szájkaratézni, mert hát miért is ne.

"Valószínűleg szemberöhögött volna"
nem. valószínűleg hülyén nézett volna rád.

"velünk még sose történt olyan"
ne aggódj, majd fog...

asztalosani 2015.02.21. 09:03:43

@reepach:

"Szakácsok között is van olyan, aki direkt beleköp az ételbe, és ellopja az alapanyagot, mégsem mondhatjuk azt, hogy minden szakács tolvaj, ügyfeleinek direkt rosszat akaró és tevő ember. Vagy az utóbbi időben tanárok között többször is előfordult (kiderült) pedofilia alapján hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy minden pedagógus sexuálisan aberrált erőszakoskodó mocskos disznó."

mint már sokszor elhangzott itt a praxison, hogy ha egy szakács lop, vagy faramuci az nem kerül az életedbe, de ha egy orvos ripacskodik...

csakmotyogok 2015.02.21. 09:22:43

@kos22: Én csak azt nem értem miért választják az emberek az ilyen orvosokat? Én ilyenhez nem mennék. Ez épp olyan mint a vicc mikor Juliska sírva megy az utcán.
Megkérdezik:
- Juliska, miért sírsz?
-M ert ma megerőszakoltak a patak parton, és tegnap is és holnap s odamegyek ,meg azután is.

Ha valakit pénzéhesnek tartanak miért megy oda? Van más lehetőség is nem? Ha tudják drága, és szemét is nem megyek oda. Én sem veszek Mercit , mert nem telik rá, ráadásul uú meghibásodik, mint bármelyik más márka. Csak azért, hogy elmondhassák a barátnők előtt ,hogy engem drága doki műtött.
Nekem sem kedvenceim a nőgyógyászok, bár jó pár nagyon jót is ismerek. én hozzájuk járok, a pénzéheseket messze kerülöm. Ennyi.

♔bаtyu♔ 2015.02.21. 09:30:00

Na kb. olyan, mint a Nem szavazok Orbánékra, mert hátha dunába lövik a zsidókat.

kos22 2015.02.21. 09:49:53

@csakmotyogok: Igen őket elkell kerülni, de ettől függetlenül a probléma valós és nem árt ha az ember felkészül arra h. mivel találja szemben magát. Nem értem ha fizetek egy szolgáltatásért (tb befizetem) akkor utána miért nem bánnak velem megfelelően? Miért kell még további összegeket fizetni? Onnantól kezdve h. ezt elvárják ez nem borravaló és nem hálapénz hanem illegális szolgáltatási díj. Nem skartam általánosítani vannak rendes orvosok is.

totalnick 2015.02.21. 10:50:20

Bizony,ez így van!!! Vannak orvosok akik "parkoltatják" a beteget, amíg az magától rá nem jön, hogy fizetnie kell, hogy legyen szabad időpont a műtétre. Sajnos egyes embereknek elveszi az eszét a pénz. Az első utalásnál összeverném a dokit, eltörném a kezét, és kiverném a fogait. Utána folytathatjuk a tárgyalást... Példul, hogy szeretne-e tolószékből orvost játszani a jövőben, vagy hogy az ujjait is eltörjem-e, hátha nem akar többet szikét fogni a kezében? A bíróság egész biztosan indokoltnak látná a hirtelen felindulásból való cselekedetem.

asztalosani 2015.02.21. 11:24:29

@totalnick:
"A bíróság egész biztosan indokoltnak látná a hirtelen felindulásból való cselekedetem. "

biztos hogy nem, hiszen már most leírtad és ez már előre megfontolt szándék...
ha már bíróságosait akarnál játszani :P :D

ennél akár lehet jobb is:
akár hátára is terítheted, egymagad lefogod, majd felhúzod/kigombolod a köpenyét és előveszed a szikét a zsebedből (feltehetőleg már egy használtat, ami ráadásul még tompa is, tudod amit előtte kukáztál ki náluk a hátsó udvaron valahol)... és akkor tárgyalhattok, ha mégsem alkuképes, akkor elkezded megműteni vakbélgyulladás GYANÚJÁVAL :) az sem baj ha itt ott beleszaladsz a vastagbelébe, hisz te nem vagy orvos honnan is tudhatnád, hogy mi az a vastagbél, ráadásul honnan is KELLENE felismerned, nemde? aztán megszólalsz: hupsz, magácskának még sincs vakbélgyulladása feltehetőleg, de ha már itt vagyunk akkor nézzünk körbe... és nyitott vállműtétig meg sem állsz é amikor is tökre véletlenül de megsérülnek a karidegfonatai... aztán zárás közben véletlenül benne hagysz 3 szikét, 10 csomag törlőkendővel mellé egy tucat tűvel, és elektromos tűzőgéppel megpróbálod(!) zárni a sebet...nyilván nem fog menni, hiszen ő az első páciensed... hogy is lehetne tökéletes?! bírósági védőbeszédnél akár előadhatnád azt is, hogy te nem vagy orvos, meg te segíteni akartál neki, hisz állampolgári kötelességed, és tökre megvoltál róla győződve hogy perforált vakbele van...

...én ezt egy képregényben olvastam, azóta egyfolytában eszembe jut :)

Tempus.Anh 2015.02.21. 11:32:38

@totalnick: Ja, és a doktor mindezt tűrné szépen mosolyogva...Na ne játszd meg magad, keményfiú. Nem gondolod, hogy esetleg minden fordítva is elsülhet a végén?
Az ilyen agresszív viszkető tökűeket általában valamelyik fegyház kisebbségi férfikórusa szokta végül megtanítani szépen, illedelmesen, nőiesen viselkedni. Rájuk is fér.

marczy 2015.02.21. 11:39:47

A hálapénz a korrupció egy formája, és mint ilyen, bűncselekmény, amit minden normális országban büntetnek is.

De Magyarország nem normális ország.
Rejtett kamerával felvenni, majd az ürgét bíróság elé citálni. Az esetleges költségvetési csalásról (korábban beszedett, adózatlan, nagy összegű hálapénzek) nem is beszélve.

Ugyanezt egy ügyvéddel játszotta el egy Ceauşescu Romániájából Franciaországig menekült magyar asszony, amikor a pali zsebbe, számla nélkül akart nagy összegű pénzt kérni. Az ügyvédről tudta, hogy sok vaj van a füle mögött, a fenyegetés pedig hatott.

Emlékeztetném az illetőt a hippokratészi esküjére. Tudom, hogy elavult, 19. századi módon gondolkodok, de akkor még féltek az emberek az Istentől. Ma már a pénz az egyetlen isten... Viszont az eskü megszegése az tudtommal már bűn.

Az embereknek meg így is egyre kevesebb a pénzük, amiből korábban meg lehetett élni, az ma már csak épphogy a nyomorküszöb feletti tengődésre elég. A magyar állam meg szégyellheti magát azért, mert a dokik bérét mesterségesen alacsonyan tartotta évtizedeken át. Ez nem Orbán vagy vagy Gyurcsány hibája, ez még a cocializmusból ránk ragadt kolonc.

Romániában is tüntettek az orvosok...

Azon meg ne csodálkozzon senki, hogy aki teheti, húz el innen a francba, legalább Ausztriáig. Ebből a rendszerből értelmes ember nem kér, köszönjük szépen. Az orvos-beteg kapcsolat is leginkább a kisisten-véglény felállásra hajaz, tisztelet a kevés kivételnek. A fiatal orvosokban még van ambíció, szakmai elhivatottság, csak hát a feudális rendszer ezt hamar kiöli belőlük.

csakmotyogok 2015.02.21. 11:43:57

@kos22: Megfelelően bánnak,veled, de van aki + szolgáltatást igényel. Nem azt az orvos,aki jut hanem válogat, nem helyeslem, de akkor fizessen érte, ha már válogat. Az orvosok 90% rendes.

asztalosani 2015.02.21. 11:47:07

@csakmotyogok: @reepach: @kos22: @micsoda?:@Kommentelő k.m.n.: @defné: @mnika88: @neduddki21: @drontal: @csakegybeteg: @mig54: @Tempus.Anh: @CPR:

és azoknak akik azt hiszik ilyen nincs.

nos itt kettő másik, hasonló jellegű "érdeklődéssel":
vajon mi is viszi rá a embereket arra, hogy a neten ilyeneket merészeljenek kérdezni, írni?!

"2015.01.02.
Üdvözletem!
Jövő héten férjemnek egy 2 hónapja kitűzött komoly orthopédiai műtéte lesz.
Ma felhívták a figyelmem.hogy ha megy férjem befeküdni a kórházba.ne lepődjön meg.ha az orvos közli az általa elvárt összeget. Pletyka szerint megesett.hogy ha a beteg nem fizetett elmaradt a műtét. Rettegek.Anyagi lehetőségeim korlátozottak.A várhatóan táppénzen töltött időkre is alig tudtam kicsit spórolgatni. Mit tegyek.ha kéri a pénzt?Adjam neki.ezzel létbizonytalamságba lökve 3 gyerekes családunk? Vagy hová forduljak?Mit mondjak neki? "

"Fizettem 80.000 Ft Gerincsérv műtét Budai Klinikán. Orvost háromszor láttam, a műtét után mondta, hogy hazamehetek hétvége előtt, de előbb beszéljünk arról, hogy ment a műtét (itt lehetett érteni, hogy arra gondolt, hogy fizessek neki, mert belengette, talán új műtét is kell majd valamikor, esetleg számíthatok rá) és persze aztán a konzultációhoz (az "átadás tiszteletére") félreérthetetlen módon kiküldte az ügyeletes orvost az orvosi szobából. Hat hetes kontrollra azért majd fáradjak inkább az ambulanciára az ügyeleteshez - mondta. Az csak a varratszedésre, hetekkel később derült ki, hogy iszonyú rondán "fércelt" össze (fiatal nő létemre). Sebaj, a plasztikai sebészeten örömmel várnak hegkorrekcióra. Csak pártízezer forint lesz :S Sima ügy..."

asztalosani 2015.02.21. 11:48:26

@csakmotyogok:
erre is van lehetőség, törvényesen papírral mindennel együtt és akkor már fizetős.
papír nélkül nem az.

csakmotyogok 2015.02.21. 11:53:32

@marczy: Először is minden normális országban úgy működik, hogy nem dolgoznak többet ,mit amiért fizetést kapnak. Minden normális ország úgy működik, hogy a pihenőnapján ne mdolgozik a doki, hanem pihen. Minden normális országban, ha dolgozik akkor fizetést kap és ne mingyn dolgozik.
Folytassam? Minden normális országban 1 orvos az átlag jövedelem többszörösét kapja stb.
Csak szegény Hippokratészt ne hozd már ide. Nem ingyen dolgozott ő sem ,alap az volt megfizetik a munkáját.Baromi jól, és az ő korában fejedelmi jövedelemre tehetett szert az orvos, és mindig a sajátjai felé hajlott a keze, azaz a beteg csak az összes ismerős rokon,atyafi után. A dél-afrikai vagy a német orvosok is leteszik az esküt, még sem mogyoróért dolgoznak. A gondolkodásod nem 19. századi, hanem szocialista/kommunista. A XIX. században megfizették, tisztelték, tenyéren hordták az orvosokat.
Romániában más a sztrájk törvény.
A többi pedig rosszindulatú sztereotípia.
A fiatal orvosok sokkal racionálisabbak. Nincs pénz, nincs munka. Lejárt a munkaidő, abban a percben megy haza és hülye lenen ingyen dolgozni, ezért is megy el Magyarországról a 90%.

csakmotyogok 2015.02.21. 11:54:43

@asztalosani: No igen,de a beteg úgy van vele minek fizessen 1 milliót törvényesen, mikor zsebbe 150 000-ért megkapja ugyan azt.

marczy 2015.02.21. 11:54:49

Ja és van ismerősöm, aki az egészségügyben dolgozott, és elege lett a főnöke korrupciós üzelmeiből, és kiteregette azokat. Persze azonnal kirúgták.
A rendes emberek ebben az országban az utcát söprik meg a havat lapátolják, és csak nagyon kevés emberről tudok, aki becsületes módon gazdagodott meg (szerencsére van, de ritka, mint a fehér holló).

Ajánlom mindenki figyelmébe Moldova György A tékozló koldus című könyvét. Moldováról tudni lehet, hogy vérszélsőbalos, az volt, az és az is marad, nekem pedig száradjon le a kezem, ha a szocikra szavazok, ámde a riportkönyvei nagyon hűen leírják az ország állapotát a politikától teljesen függetlenül, ezért mint írót sokra tartom.

Nálunk, ha valakinek nem vagy a talpnyalója (tipikusan az aktuális hatalomé), akkor nagyon kevés esélyed van a normális életre. Ebből egyre több embernek van elege. Nekem meg főleg.

csakmotyogok 2015.02.21. 11:57:54

@marczy: Nem szeretem Moldovát, emberi hulladéknak tartom és nem támogatom azzal, hogy elolvasom/ megveszem valamely "művét".

asztalosani 2015.02.21. 12:02:15

@csakmotyogok:
@kos22: TB-s beavatkozásról írt.

te ezt írtad neki:
"Megfelelően bánnak,veled, de van aki + szolgáltatást igényel. Nem azt az orvos,aki jut hanem válogat, nem helyeslem, de akkor fizessen érte, ha már válogat."

amiről itt írsz az max. 100.000 ft. tb-s keretek között nem pedig egy milla.

szóval hol is olvastál olyat, hogy ez egy millába kerül?!?
:)

marczy 2015.02.21. 12:04:13

csakmotyogok, nem én tehetek arról és nem te, hogy mesterségesen alacsonyan tartották az orvosok bérét. Németországban olyan erős szakszervezeti rendszer van, hogy még a legnagyobb cégek is rettegnek tőlük. Ez lehet kommunista gondolkodás, de Németország a legfejlettebb kapitalista államok közé tartozik, és ilyen értelemben Marxnak teljesen igaza volt, hogy a legfejlettebb kapitalista államok lesznek érettek a szocializmus bevezetésére.

Németországban van állami TB, de piaca is van a biztosítóknak, tehát köthetsz jobb feltételekkel biztosítást, és ugyanúgy fizeted a jövedelmed egy bizonyos részét. Az egészségügyben meg minden törvényesen szabályozva van, semmi nem megy zsebbe, a doki megszolgálja a havi bruttó 8 ezer euróját, adózik utána becsülettel.

A fiatal orvosoknak tényleg igazuk van, amint vége a munkának, leteszik a lantot, sőt ez Németországban még inkább így van, az én családomban már húztak le másfél évet kint, ott még a főnök mondta, hogy menjen és pihenje ki magát, mert lejárt a munkaidő, és másnap is kell majd a munkája. Akkor is, ha egy munka kellős közepén volt. És én is oda készülök, a változatosság kedvéért.

she_wolf 2015.02.21. 12:11:12

@asztalosani:
Megkérnélek, hogy engem ne kasztosíts! Csak mert a többiekre nézve ez dehonesztáló lehet.

Klikkesedés az oviban van, ahová te is jársz, mert a nagy értelmező olvasásod mégsem akkora ász, hogy észrevett volna egy olyan minősítést, amelyet ha én kaptam volna, akkor már a gyalogságival a kezemben ballagnék a diófa alá, hogy elássam magam:)

És ma sem tudtál kihagyni a repertoárpodból. Mondom: függő vagy:(

reepach 2015.02.21. 12:14:02

@asztalosani: " ha egy szakács lop, vagy faramuci az nem kerül az életedbe, de ha egy orvos ripacskodik..."
A poszt arról szól, hogy az orvos - eléggé el nem ítélhető módon - pénzt kért a kifogástalanul elvégzett műtétért, a betegei meggyógyításáért. Kinek is került ez az életébe?
Ha egy hülye asztalos rosszul méri fel az asztalláb teherbírását, az eltörik, leesik az asztalról a forró leves, rá az ott lévő kisbabára, na, az már az életébe kerül a leforrázottnak. Ha asztalos vagy, márpedig ez gyanítható, és olyan "jól" végzed a munkádat, mint amilyen "értelmesen" ide írogatsz, akkor miattad már sok ember meghalhatott! De ha
netán szakács vagy, és tévedésből (vagy akár szántszándékkal, tőled még az is kitelik) összekevered a medvehagymát a gyöngyvirággal (ebből a közelmultban is volt haláleset), nos, az megint csak a halálát okozza az ügyfélnek. Vagy ha sofőr vagy és rosszul méred fel az útviszonyokhoz megválasztandó sebességet, meghalhatnak a veled utazók.
Szóval, megint rossz bizonyítványt állítottál ki az értelmi képességeidről...

csakmotyogok 2015.02.21. 12:28:31

@reepach: Igen, sok példát tudnék írni.1 bő éve hülye gázszerelő félnapos munkáért eltett százhuszonakárhány' ezer forintot (egy orvost ezért vasvillára húznának ha ennyit merne kérni), tönkre tette a kazánt. Nem ismerte el a hibát. A garancia megszűnt, és csak a szerencsénknek köszönhetjük nem repült levegőbe a házunk. x ember életével játszott ( egy nagy családi összejövetelen 15-20 ember üli körül az asztalt.

csakmotyogok 2015.02.21. 12:29:53

@marczy: Az én családom 1 része is ott él:(( :))) egyik szemem sír a másik nevet.

asztalosani 2015.02.21. 12:30:12

@reepach:

ásít...

vajon hányan szenvednek nosocomális betegségben, vagy hányan szenvednek valamilyen orvosi mellékhatásoktól?

vajon egy évben az szakácsok / asztalosok ...stb. ellen indított per a több vagy az orvosok / eü.-intézmények ellen????

szóval megint csak bizonyítod a hozzá nem értésedet és rálátás nélkül osztod az észt

she_wolf 2015.02.21. 12:31:40

@reepach:
El nem tudom képzelni, hogyan lehet a medvehagymát összekeverni a gyöngyvirág levelével:( Csak látszatra hasonlítanak, de ha figyelmesebben megnézi valaki, akkor nyilvánvaló különbségek vannak.

asztalosani 2015.02.21. 12:33:03

@csakmotyogok:
nos ha már itt tartunk: és mennyi orvos is ismeri el a felelősségét?

reepach 2015.02.21. 12:36:05

@asztalosani: Ne használj idegenszavakat, ha nem ismered a jelentésüket!

asztalosani 2015.02.21. 12:37:14

@mig54:
jaj...már megint kezded!
csak nem most vakartad ki magadat az ágyból?

a G pontom üdvözletét küldi neked és sajnálatát fejezi ki, hogy neked nincs, mert ha lenne azzal lennél elfoglalva! :)

vérátömlesztésnek már utánaolvastál?
no és az ortopédiának? :)

asztalosani 2015.02.21. 12:38:25

@reepach:
jaj mert kimaradt egy i betű?

megnézzük te hány betűt is hagytál ki eddig? :)

reepach 2015.02.21. 12:38:52

@csakmotyogok: Egy dolog biztos: bármi is a foglalkozása az asztalosnak, akinek kedves az élete, nagy ívben kerülje el! Nem igazán tudok elképzelni olyan munkakört, amiben nem jelent közveszélyt...

she_wolf 2015.02.21. 12:40:39

@reepach:
Igen, hallottam róla. Nekem mégis olyan furcsa. Bár medvehagymában "otthon vagyok":), talán ezért lehet, hogy nem értem. Valóban nagyon hasonlít egymásra a két növény levele, de az illatuk jó irányt mutat. Pech, hogy nagyjából azonos időben vannak jelen a friss növények:(

she_wolf 2015.02.21. 12:44:07

@asztalosani:
Köszönöm kérdésedet, valóban sokáig aludtam ma is.
Anyád telefonjára ébredtem:( Nehezményezi, hogy a meglátogatása helyett inkább itt baszod a rezet, fél, hogy megint becsavarodsz, mint a múltkor. Ja, és kéri, hogy hagyj engem békén. Neki megteszed, ugye?

reepach 2015.02.21. 12:48:00

@asztalosani: Nem az i betű miatt. Nosocomiális betegség nincs, nosocomiális fertőzés van, aminek az oka egyébként nem orvosi mulasztás. "Orvosi mellékhatás" sincs. Valószínüleg a jatrogéniára gondoltál, csak azt már végképp nem tudtad leírni...

Ha már - helytelenül - a nosocomiális szót használtad, akkor, okulásul, olvasd el, hogy mit is jelent valójában:

"Nosocomialis infekció az a helyi vagy szisztémás kóros állapot,
melyet egy kórokozó vagy annak toxinja vált ki, és amelyre
vonatkozóan nincs semmi bizonyíték, hogy manifeszt vagy
lappangó állapotban jelen lett volna a kórházba való felvételkor. A
nosocomialis fertőzések elbírálására vonatkozó további fontos elvek a
következők:
− A fertőzés meghatározása és osztályozása (csoportosítása) klinikai,
laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra kell, hogy épüljön.
− A klinikai bizonyítékot egyaránt szolgáltathatja a direkt megfigyelés,
vagy a kórlapok és lázlapok tanulmányozása.
− A laboratóriumi diagnózist tenyésztési, antigén és/vagy antitest kimutatási,
vagy mikroszkópos módszerekre kell alapozni.
− Egyéb, kiegészítő diagnosztikus módszerek a következők lehetnek:
röntgen, ultrahang, CT, MR, endoszkópos, szövettani vagy tűbiopsziás
vizsgálatok.
− Az orvosoknak a beteg fertőzésére vonatkozó direkt megfigyelésén
(műtét, endoszkópia), vagy klinikai megítélésén alapuló diagnózisa
elfogadható kritérium, kivéve, ha az ellenkezőjére van bizonyíték.
A fertőző forrás lehet endogén vagy exogén. Az endogén források a
következők lehetnek: bőr, orr, száj, gastrointestinalis traktus, vagy vagina,
melyek normál commensalis flórával rendelkeznek. Az exogén
források a következők lehetnek: a beteget ellátó személyzet, látogatók,
ápolási eszközök, orvosi eszközök, a kórházi környezet. "

Nem orvosi hibáról/mulasztásról van szó a nosocomiális fertőzések esetében, mint amire te gondoltál...

Tempus.Anh 2015.02.21. 12:50:54

@reepach: Igen érdekes ezeknek a görög kifejezéseknek az etimológiája: iatrogén ártalmakról és noszokomiális fertőzésekről beszélünk, mindeközben a "noszokoma" a görögben ma is nővért jelent, a "iatrosz" pedig orvost :)
A nővér ezek szerint fertőz, az orvos pedig az ártalom okozója.
Jól nézünk ki... :)

she_wolf 2015.02.21. 13:03:25

@Tempus.Anh:
Te meg már megint huncutkodsz?:)

reepach 2015.02.21. 13:10:55

@Tempus.Anh: Olvasd el Te is az utolsó bekezdést ("A fertőző forrás lehet...). Persze, értem, hogy mire célzol, és igazad is van. Az már megint egy másik történet, hogy miért latinosan írjuk (az esetek többségében) a görög eredetű szavakat, itt azért van egy kis konfúzió...
Jut eszembe: szerinted hogy helyes használni a (szigma)bél genitivusát? 30 évvel ezelőtt a közleményekben is "sygmatos"-t és "colontos"-t írtunk, ma pedig sigmae és coli az elfogadott.

mnika88 2015.02.21. 13:24:57

@reepach:
Vitatkoznék veled,vagyok annyira rossz véleménnyel egyes nőgyógyászokról,mint te.Ha nem rosszabb...

reepach 2015.02.21. 13:33:58

Amikor 2. gyermekünk született (20 évvel ezelőtt) a nőgyógyász, akinél az elsőt is szülte a feleségem, megjegyezte egy kollégájának, hogy nem szereti az orvos pácienseket, mert nem szolválnak rendesen. Mondjuk, azt nem tudta, hogy nejemet már kitolták a vizsgálóba, és ott volt a paraván mögött, mindent hallott. A történethez tartozik, hogy ez a "kolléga" az első gyermek születésekor kb. százezer forint értékű ajándékot kapott. Én hülye, vettem a fáradságot, hogy személyre szóló, ízléses, értékes ajándékot felhajtsak, mert azt hittem, hogy kollégától, eü. dolgozótól nem fogadna el pénzt (én ma is így járok el)...

mnika88 2015.02.21. 13:37:15

@asztalosani: Kérlek,idézd ki azt a mondatomat,amiben azt írom,hogy "ilyen nincs",hogy egy orvos előre pénzt kér a műtétért.Mert látom nagyon rákattantál erre.:)

mnika88 2015.02.21. 14:12:51

36.gest héten terhességi toxemia miatt végzett NST során gemini terhesség "A" magzatnál magzati bradycardiát,"B"magzatnál pedig tachycardiát észleltek.Ez egy vasárnapi nap volt,o.v.főorvosnak helyből telefon az ügyeletes orvos által.Válasz:sectio majd HOLNAP. Eredmény:mire másnap császárra került a sor,egyik magzatnak sem volt szívhangja,"A"15 perc Ambu lélegeztetés,"B" magzat 5 perc Ambu lélegeztés,algid asphyxia.A következményeket lehet sejteni.A testvéreim voltak...

csakmotyogok 2015.02.21. 14:28:42

@reepach: Jéé én ue. hallottam. Engem a testvérem protezsált be az évfolyamtársához. Következő alkalommal mikor mentem hozzá, munkaidő után. Mondtam még ül kint 1 beteg a váróban, megvárom utána csacsogunk. A testvérem azt mondta üljek le, mert nem tudom kinek a húga ül ott. Megmondta:))). Persze a nőgyógyász testvére nem vitt ajándékot a testvéremnek, nem úgy mint én neki.Még 1 doboz csokit sem.Nem mintha a testvérem elvárta volna,de nagyon rosszul esett neki, hogy ő szolidáris a kollégáival, azok közül pedig van olyan,aki ennyire elszállt. Most pedig évek óta baráthoz járok, aki szerény és mégis full' gazdag, igaz 15 éve nem dolgozik állami eü-ben, csak a magánrendelőjében.

reepach 2015.02.21. 14:38:16

@csakmotyogok: Ezért írtam, hogy a nőgyógyász külön(ös) állatfaj...
Persze, köztük is vannak rendes emberek, de sok a rossz tapasztalat.

she_wolf 2015.02.21. 14:43:38

@reepach:
Én meg köztük dolgoztam. Minden szempontból érdekes (de leginkább tanulságos) időszak volt az életemben, kár, hogy nem olyan hosszú, mint szerettem volna:(

kheiron 2015.02.21. 15:37:27

@reepach:

Én sigmatost és colontost szoktam írni, mert így a helyes (azaz a görög eredetű szavak genitivusa is görögösen képzendő).

Kerek négyszög 2015.02.21. 16:01:27

Nem kellett az egészségügy rendbetétele, leszavazta a jónép a reformot. Meg lett mondva előre, hogy ez várható, ha marad minden a régiben, és folytatódik a lecsúszás. Nem hitte senki.

zünüke 2015.02.21. 16:23:04

@asztalosani
Velünk hasonló eset 2003-ban történt amikor a lányom terhes lett.
A nőgyógyász konkrét összeget mondott a szülés levezetésére,egy másik összeget a kétágyas szoba használatért (6.000 Ft/nap)és ha választott szülésznőt szeretnénk,annak megint anyagi vonzata van-mondta.
Egy percig nem gondolkodtunk,orvost váltottunk félidőben.Később még hallottam ismerőstől,hogy az ő lányától is csinos kis összeget gombolt le a szülés levezetésére amit tőlük viszont megkapott.Akkortájt ennek az orvosnak olyan nagy volt a környéken a híre,hogy tódultak hozzá a kismamák.
Egyébként a mai napig is ugyanabban a kórházban dolgozik,sőt már vezető beosztásban.

R. Igor Mortis 2015.02.21. 18:29:35

@asztalosani: Nem jól használod a (sic!)-et. :)

she_wolf 2015.02.22. 05:25:54

@R. Igor Mortis:
Az a.k.a. is problémás, de kicsire nem adunk:)
Ellenben a -val; -vel; -va; -ve; -vá; -vé; teljes hasonulása megérne egy misét.

Tempus.Anh 2015.02.22. 08:33:04

@reepach: Valóban a régebbi diagnózisokban /amikor még nem a BNO listájából kellett kóddal együtt kimazsolázni, hanem jó hosszú és hangzatos latin/görög kórismeneveket írtak a kórlapokra-zárókra/, helyesen használták a görög megnevezések főnévi casusait.
A coli, sygmae tényleg "öszvérszavak", görög szótőhöz illesztett latin birtokosraggal.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása