Finnyás fogorvos

2014.12.30. 06:30

teeth-money-bills.jpgSzörnyen kapzsi, és még éjfélkor is fogad pácienseket, továbbá a NAV-val viccelődik, mert számlát, azt soha nem ad, ha nem kér az ember...

Sziasztok,

 

Az én történetem 10 évvel ezelőtt kezdődött: Kb.20 éves lehettem, mikor megettem egy meggyes rétest, s egy benne maradt magra ráharapva letört egy pici darab a felső nagyőrlő fogamból, ami a bölcsesség fog előtti. Amerikában mar mindenki fizetne ilyenkor kemény kártérítéseket... Elmentem a fogorvoshoz, s fúrt rá egy hatalmas lyukat, majd teletömte amalgánnal.

 

Rá egy hónapra a tömés mellett letört a fogam, mivel nagyon elvékonyította az orvos. Nem tudtam visszamenni, mivel nemzetközi kamionsofőrként nem könnyű ezt megoldani. Nos, fájni nem fájt, így nem is izgattam magam. Majd fel év után kezdett fájni, de úgy, hogy még az agyam is lüktetett a koponyámban. Nagy nehezen sikerült tehát eljutni újra az orvoshoz, aki Debrecenben egy híres fogorvosi családból származó testvérpár egyike. Nem nevezném inkább meg, csak annyit tennék hozzá, hogy szörnyen kapzsi, és még éjfélkor is fogad pacienseket, továbbá a NAV-val viccelődik, mert számlát, azt soha nem ad, ha nem kér az ember...!!!

 teeth-money-bills.jpg

Tehát elkezdte kifúrni az amalgán tömést, és nyilván a sok ételmaradék, a sok baktérium picit büdös volt, de nem vészesen. Persze az Ő úri ormánya nem bírta, így megállt a furással és kérdezi, hogy kihúzhatjuk-e inkább? Nekem mar elegem volt a fájdalomból, így persze, igen!!! Utólag, életem egyik nagy hibája volt, hogy engedtem magam rábeszélni, ahogy az is, hogy nem mentem rögtön vissza miután letört újra. De ugye a pénz az nagyúr, és az egészség háttérbe szorul. Nos, ez a hozzáállásom megváltozott.

 

Nem akarom a felelősséget átruházni, de talán nem volt jó ötlet felajánlani kb. egyből, hogy kihúzza. Főleg úgy, hogy nem mondta el, hogy mivel jár az a fog elvesztése, ami meg gyökér kezelve sem volt!

 

Állandóan ráharapok a pofazacskómra, besebesedik. Állandóan érzékeny, mert nem pép ételeket eszik azért az ember, és a röntgenek alapján az arccsontom is lesüllyedt... Az implantáció szörnyen drága, fájdalmas, és testidegen. Azt hiszem, drága tanuló pénz volt! Neki pedig az Isten fizesse meg jó szolgálatait!!!

 

 

 

HIRDESSEN SZINTE INGYEN A PRAXIS BLOGON!

 

index_2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 08:29:45

Nekem ebből a posztból az a tanulság, hogy mindenki hibás csak a posztoló nem. Ha letörik egy fog általában a fogorvos elmondja, hogy korona kell rá. Ekkor a betegek húzzák a szájukat. Majd ismételt törés után fél évig aszalja a beteg a fogat. Az erős fájdalom jelentkezésének is van oka, ki tudja mennyire szuvasodott el a fog a fél év alatt, illetve mennyire gyulladt be. Nem ok nélkül fájt ennyire az a fog. Fúrás közben az orvos látja, hogy mennyi ép fog maradt, valószínű hogy nem a szagok miatt döntött a fog eltávolítása mellett. Ami azóta sem lett pótolva.

asztalosani 2014.12.30. 09:01:42

@anitám83:

ez akkor sem menti fel az orvost a tájékoztatási KÖTELEZETTSÉGE alól.
a foghúzás minimálinvazív beavatkozásnak minősül, BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT aláírása szükséges, amin rajta vannak a kockázatok, távolabbi kilátások. gondolom ez el lett trehánykodva

a tájékoztatási kötelezettség szempontjából teljesen lényegtelen, hogy mennyit várt az illető.

másrészről: a fog minden bizonnyal menthető lett volna, hisz ha nem, akkor nem kérdezett volna rá az orvos, hogy kihúzhatja-e vagy sem?

te sem voltál mostanság fogorvosnál! rosszul tudod! a letört fogat sem szokták MINDIG koronával ellátni!

a fog pótlása is csak akkor működik, ha az orvos TÁJÉKOZTATJA a beteget ELŐRE, hogy miért kell fogat pótolni egy foghúzás után. ez igen gyakran el szokott maradni. a beteg honnan tudja? lehet ha tudta volna nem egyezik bele a foghúzásba!

te be tudod kötni a gáz/villanyórádat, vagy gáz/villanyszerelőt hívsz?

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 09:12:22

@asztalosani: Minden esetben meg kell kérdezni a beteget, hogy beleegyezik-e a foghúzásba. Nem azért kérdezi az orvos, mert nincs kedve megmenteni.
Ha a törés olyan, hogy indokolja (tehát nem csak lepattant egy kis darab a fogból) az orvos elmondja a lehetőségeket a fog megmentésére. ( onlay, korona, vagy csak tömés). Villanyórát nem tudok bekötni, viszont fogászaton dolgozom......Szerintem te régebben voltál fogászaton.... :-)

rikitikitévi 2014.12.30. 10:09:39

@anitám83:
A fogorvoson levő maszk nemcsak a pácienst védi meg a cseppfertőzéssel terjedő kórokozóktól, hanem az orvost is a (z esetleges) kellemetlen szagoktól. Egyébként is, aki kényes, ne (fog)orvosnak menjen, hanem illatszerbolti eladónak. Kizártnak tartom, hogy egy foghúzást ilyen megfontolásból indikáljanak.

asztalosani 2014.12.30. 10:25:14

@anitám83:

akkor elég pocsék helyen dolgozhatsz ugyanis az hogy "megkérdezem a beteget" nem elég. írásbeliséghez kötött ezen beavatkozás.

"Minden esetben meg kell kérdezni a beteget, hogy beleegyezik-e a foghúzásba. Nem azért kérdezi az orvos, mert nincs kedve megmenteni. "

LOL ez mekkora logikai bukfenc! :-)
egy rtg alapján ELŐRE simán megállapítható, hogy mi a teendő, látszik rajta a tályog, a szuvas rész kiterjedése, az idegi érintettség stb... ez nagyon nem úgy van, hogy elkezdi fúrni ,aztán jaj, hoppá "lát egy nagyobb lyukat" és előáll egy 50 ezres fogpótlással (de azt most azonnal), egy 350 ezres implantozással meg a többi dologgal. bár gondolom ez nálatok bevett szokás, mert hát mégis többet lehet lehúzni a páciensről egy implanttal, mint egy töméssel ráadásul úgy hogy fájdalmai vannak és nincsenek elmondva neki rendesen a lehetőségek, következmények... légy oly kedves írd már le, melyik magánrendelésen is dolgozol (akár privibe), mert oda biztos hogy soha az életemben nem megyek!

az orvos nem szokta elmondani az összes lehetőséget előre, hanem dönt egy mellett és azt mondja el, ha elmondja (persze a beavatkozás következményeit kihagyja), mert olyan is van ám, hogy egy egyszerű tömésnek indult műveletből kérdés nélkül gyökérkezelés lesz 4x áron, aztán pislogsz mint béka a kocsonyába, hogy ez mégis mi, te mikor is egyeztél ebbe bele?

MINDENKI MEGKÉRDEZHETI SAJÁT MAGÁT, aki már volt foghúzáson: el lett-e mondva, hogy foghúzás után a csont felszívódik és elég rövid idő alatt a kihúzott fog helyén elkezd sorvadni az íny és a csontállomány is, az arc karakterisztikája megváltozik, a fogsor egysége megbomlik ..stb? és azt hogy foghúzás esetén az antagonistákat is el kell távolítani rövid időn belül? Vagy csak beérzéstelenítette az orvos, majd kikapta, aztán viszlát?

rikitikitévi 2014.12.30. 10:27:51

" még éjfélkor is fogad pacienseket"
Ez dicséret vagy kritika?

rikitikitévi 2014.12.30. 10:29:37

Utolsó észrevételem, mielőtt magamra vonnám a népharagot:
"a sok ételmaradék, a sok baktérium picit büdös volt"

A sok ételmaradék fogmosással eltávolítható...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 10:40:38

@asztalosani: A posztben rtg- ről szó sem volt. Akkor találd ki, hogy készítettek- e.
Nem magánrendelőben dolgozom hanem államiban. Napi 40 beteg mellett nincs Rád szükségünk. Oep- es rendelés, ergo buktad a pénzes részt. Nem implantálunk, szóval ezt is buktad.Amúgy egy korona 25 000 ft az implantátum pedig 140000- nel kezdodik. Ha extra dolgokat szeretnél akkor persze a csillagos ég a határ. Szóval látszik, hogy laikus vagy de te aztán nagyon tudod a tutit....Nem tudom Te hova jársz ( nem is érdekel), nálunk elmondják az orvosok a lehetséges kezeléseket. Foghúzás után a teendőket es a pótlásra vonatkozó dolgokat. Nem esnek neki a betegnek szótlanul... Ami aztán nagyon élethű...

csakegybeteg 2014.12.30. 10:41:47

Ha tényleg egy kapzsi doki akkor a kezelés mellett dönt, egy foghúzás olcsóbb mint egy kezelés.

asztalosani 2014.12.30. 10:54:51

@csakegybeteg:

nyilván nem, ha az illető szájhigiéniája olyan amilyen, mert attól a pácienstől a fogorvosok inkább szabadulnak. nyilván rossz szájhigiéniával rendelkező páciens esetén az implant felejthető

defné 2014.12.30. 10:58:05

"Amerikában mindenki fizetne ilyenkor már kemény kártérítéseket"
Egészen biztos,feltéve ha egy étteremben etted a magozatlan rétest.Minden más esetben elküldenének a francba,a kártérítési igényeddel együtt.

asztalosani 2014.12.30. 11:21:26

@anitám83:

édes bogárka!
az implantos fogpótlás nem 140 ezerbe kerül, hanem annál jóval többe. bár mondjuk jó nagy átverés részedről, hogy 140 ezerért reklámozol egy minimum 300 ezres beavatkozást, aztán had pislogjon a szerencsétlen páciens és oldja meg úgy ahogy tudja.

a műgyökér árához add már hozzá a sebészi díjat, a felépítményt (aki nem érti = korona rész= anyagár +fogtechnikus óradíja), a kontollok árait, 3D-s rtg árát ( 20 ezer forint ez a típusú röntgen!!!) konkrét írásos kezelési terv árát, ha meg kell akkor csontpótlás (aminek GRAMMJA MINIMUM SZÁZEZER forint, SINUS LIFT-ként van fogászatilag mondva, bárki csekkolhatja google segítségével) árát, + membrán árát + a csontbeültetés sebészi munkadíját, plusz a dentálhigiéniás beavatkozások árait ( két ülésben minimum 40 ezer forint)! Ha bódításban kéred mindezt alkalmanként az még 60-70 ezer forint ( külön a csontpótláshoz és külön az implant fúrásához), ha altatásban kéred minumum 100 ezer, de ezt már bele sem számoltam, mert magyar ember ne legyen érzékeny amikor a fogait piszkálgatják, meg az csontját fúróval fúrják, bírja csak ki egy egyszerű érzéstelenítő injekcióval! Majd azt se felejtsd el, hogy pesten a kijött összeg MINIMUM 1,5-3x-át is elkérik! ja és még csak egy sima egyszerű a legolcsóbb műgyökérről beszéltünk!

szóval aranycsillagvirágszál!
hogyan is jön ki egy implantos fogpótlás szerinted - fogászati asszisztensként - 140 ezerből?
:-)

asztalosani 2014.12.30. 11:34:39

@anitám83:
"Nem esnek neki a betegnek szótlanul... Ami aztán nagyon élethű... "

"persze". látom te álomvilágban élsz.
ha már ennyire mindent tudsz, áruld már el, hogy 3 hónappal ezelőtt TB-s rendelésen akkor miért találkozunk olyan pácienssel, aki a folyosón ülve sírnógörcsbe tört ki, és azt mondta, hogy ha tudja hogy a foghúzás után az állkapocscsontja egyszerűen felszívódik, akkor életébe soha de soha nem egyezett volna bele egyetlen egy foghúzásba sem? Vajon ez hogy történhetett főleg 2014-ben? Nyilván nem volt kellőképen felvilágosítva! De hát mindegy, hisz ilyen esetben a TB-s helyeken nem megy TB-re az implant, kénytelen lesz egy magánorvost felkeresni, és itt már egy implant ára négyszereződik, hisz alsó allkapocsba körhíd alá minimum négy implant kell! (arról nem is beszélve ha sz@rul teszik be az implantot (titán fejet) akkor el is törhet! aztán újra fizetheti az egészet, mert hát az nem pocsékul lett berakva, hanem rosszul lett használva!

áruld már el, ha pedig az alsó állkapocsból az összes fog el lett távolítva, mire is teszik a koronát, vagy a körhidat?
jah, hogy van kivehető teljes alsó pótlás is! mennyiért is? és vajon hány évente kell újra csináltatni tb-s alapon, hogy passzoljon a sorvadó alsó állkapocshoz?

asztalosani 2014.12.30. 11:49:37

@anitám83:

"A posztben rtg- ről szó sem volt."

ez így igaz.
ha nem készült rtg. akkor az is az orvos "munkáját" minősíti.
ugyanis törött fognál mindig készítenek, de hát egy fogászaton dolgozó asszisztensnek ezt illene tudnia, nem?

(főleg gondolva a "bizonyíték szintjére", hogy "az orvos kimenthesse magát")

eszem ágában sincs védeni az orvosokat, de ha a posztban szereplő emberke idejében visszament volna (tehát amikor letört), akkor nagy valószínűséggel garanciában megcsináltathatta volna újra (=nem kellett volna fizetnie érte, ugyanis nagyon sok magánrendelő 1/2 éves garanciát vállal az általuk végzett munkára, ami nagyon sok esetben a tömésre is érvényes. aki nem, azzal pedig szóba sem kell állni. aki pedig a meghirdetett garancia ellenére is kekeckedik, azt azonnal az ántsznél fel kell jelenteni + a NFH-nál)

rikitikitévi 2014.12.30. 11:51:27

@asztalosani:
Budapesti magánklinika ajánlata:

"Mennyibe kerül az implantációs beavatkozás?

A fogbeültetés árai, mára szinte mindenki számára elérhetővé váltak. Álljon példaként itt egy Alpha Bio minőségi implantátum, 10 év garanciával, egy komplett műtéti szolgáltatási csomagban
mindössze 98.500 Ft-ért.

A műtéti szolgáltatási csomag 98.500 Ft-os ár magába foglalja:
Alpha Bio® titánium implantátumot (mesterséges foggyökér)
A szájüreg műtéti előkészítését a beavatkozásra
A helyi érzéstelenítést, a fájdalommentes beavatkozás érdekében
Az implantátum műtéti beültetését
A műtét utáni digitális kontroll panoráma röntgenfelvétel készítését
Egy héttel a műtét után a varratok eltávolítását
Két héttel a műtét után a biztonsági kontrollvizsgálatot."

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 11:54:17

@asztalosani: " ha már ennyire mindent tudsz". 15 éve dolgozom benne, de feladom. Nem fogok vitázni veled. Három dokit szoktunk ajánlani aki 140- ért csinál implantot. Miért reklámoznám ha mi nem csinálunk????? Nálunk a családban van implantos, érdekes 10-8-3 éve rakták be. 90000-120000 es 135000. Ez volt az ára, még mielött kitalálnád, esetleg kaptak kedvezményt le kell, hogy lombozzalak....Nem tört el, nem gyulladt be. Igaz nem is dohányzik senki és ápolják is. Senkit nem altattak. Mégsincs senkinek rossz tapasztalata. A lekicsinylő megszólításaidat pedig hagyd meg a haverjaidnak!!!!!!

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 11:56:31

@asztalosani: Okosság ismét megvan... A garancia 1 év. Törvény szabályozza és nem az orvos kénye- kedve szerint dönt....

asztalosani 2014.12.30. 12:14:16

@rikitikitévi:

ebből nagyon sok tétel hiányzik!
gondolj bele, vagy kérdezd meg bármelyik fogorvost, hogy rtg. nélkül eleve csinál-e fogbeültetést. erre a válasz az lesz, hogy nem. de nyugodtan kérdezd meg! sőt kérdezd meg hogy milyen rtg kell ehhez és mennyibe kerül. nyilván nem véletlenül csináltatnak 3D-s rtg-t 20 ezerért!
az hogy beültetés után lőnek egy panoráma rtg-t az nem tétel (jobb helyeken max 2-3 ezerbe kerül, és nekik azt dokumentálniuk is kell)
a kezelési terv ára is hiányzik az általad bemásolt szövegből... úgy mint sokminden más. szerinted miért hiányoznak ezek? csak nem azért hogy olcsóbban tudják reklámozni? nekik még az is megéri, ha csak első kontultációra mész be a hirdetés alapján, mert azért már minimum 5-10 ezret is elkérhetnek. de ne legyen igazam, telefonbetyárkodj egyet: hívd fel őket és kérdezd meg hogy mi nincs benne ebben a csomagban. ekkor az asszisztens azt fogja mondani, hogy ezt telefonon nem tudja elmondani, ehhez az kell hogy bemenj és megvizsgáljon az orvos, majd hozzáteszi, hogy az első konzultáció 5-10 ezer lesz...

hidd el, ezek a félig meghirdetett "akciós" árak köszönő viszonyban sincsenek a TÉNYLEGES árakkal, rengeteg tétel van kihagyva ezekből. és direkt így hirdetik meg, hogy később menteni tudják magukat azzal, hogy hát ők konkrétan leírták mi van benne ebbe (jelen esetben) a 98.500 Ft-ban, arról ők nem tehetnek, hogy te nem tudtad, hogy ehhez kell még 3d-s rtg, állapotfelmérés, kezelési terv, csontbeültetés meg stb.... ezért nem ők a hülyék, hanem te, mert neked ezt tudnod kell (ne kérdezd hogy honnan de szerintük neked tudnod kell) (arról nem is beszélve, hogy most jutott eszembe, ha elkeveredsz egy ilyen implantos orvoshoz, állapotfelmérést is kell készítenie, ami újabb költség lesz részedre, a fenti általad bemásolt részből pedig ez is hiányzik, plusz ugye a gipszlenyomat vételét sem írtam eddig, az sincs benne...)

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 12:15:14

@asztalosani: Az rtg-ben sincs igazad. Nálunk 3 hétig rossz volt. Na bumm. Olyan is van nem egyszer, hogy a beteg elutasítja a felvételt és szépen aláírja. Illetve van nagyon sok beteg akit képtelenség megröntgenezni, mert közelítesz a szája felé és öklendezik. Hiába érzéstelenítjük a garatot, sokszor ez sem segít. Sőt vidéken nincs is mindenhol röntgen. Igen " kellene" röntgen felvétel ha van hozzá esetleg megfelelő felszerelés és a beteg is együttműködő.

asztalosani 2014.12.30. 12:16:18

@anitám83:
akkor légy oly kedves és világosíts már fel, hogy ezt melyik törvény is szabályozza konkrétan?

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 12:18:01

@asztalosani: Gipszet ezer éve nem használnak az orvosok. A és C szilikont illetve alginátot az antagonistához. Implantátumhoz, nem is lehet gipszet használni!!!!!

asztalosani 2014.12.30. 12:23:28

@anitám83:

már bocs, de ez is hülyeség, mert a rtg.-t máshol is el lehet készítetni :)
nyilván ha rossz a gép, akkor továbbutalom olyan intézménybe ahol elkészítik, aztán a beteg visszajön az rtg.-jével és kezdődhet a munka...

nyilván azt is szabályozza a törvény, hogy milyen személyi és tárgyi feltételek megléte esetén üzemelhet egy TB-s fogászati rendelő, illetve milyen keretek között hogyan és mit kell ellátni.

"nagyon sok beteg akit képtelenség megröntgenezni, mert közelítesz a szája felé és öklendezik."

oké, mondjuk ezt elhiszem. de áruld már el, hogy ha közelítesz a szájához és már öklendezik, így nem tudod megrtgzni akkor hogyan is látjátok el??? :D ha meg el tudjátok látni, akkor hogyhogy nem tudjátok megrtgzni? :D tele van ellentmondásokkal az, amit írsz...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 12:34:24

Szerinted mikor bejön egy iszonyú fájdalommal akár letört foggal a beteg és kéri, hogy húzzuk ki. (10-ből 5 beteg elutasítja a fogmegtartó kezelést) Akkor két kerületet fog utazni egy röntgenért? Ne viccelj már. A szomszédom tudna mesélni neked Szabolcs megyei fogászatról....

asztalosani 2014.12.30. 12:40:56

@anitám83:
köszi, hogy megerősítetted, hogy szerinted is KELL lenyomatot venni és az sincs benne a fenti meghirdetett árakban! :-)

(nem is konkrétan az implanthoz írtam, hanem a tervezéshez, közvetlenül az állapotfelméréshez!)

asztalosani 2014.12.30. 12:57:42

@anitám83:

szerintem ha jelzi, hogy ennyire fáj foga miközben bemondja az unalmast a röntgenetek és nagyon is jól tudjátok, hogy másik kerületbe/városba kell mennie, akkor emberségesebb beérzésteleníteni addig, nem?

Egy doboz 2% lidocain 1505 Ft amiben 10 db 2 ml- es ampulla található. Ha leosztod, kb. 150 ft-ra jön ki egy érzéstelenitő injekció, ami kb. 4 órra érzésteleníti a területet (ha nem is adod be a teljes 2 ml-t) . Szerintem 4 óra alatt simán át lehet ballagni a másik kerületbe rtg-re! Tekintve hogy kg-ra van behatározva az adható mennyiség, ez felnőtt esetén még úgy kb. min. 2x is meg lehet ismételni 24 órán belül (tehát nincs befolyásolva a későbbi kezelés)

Mondjuk ha elmondanátok, hogy miért lenne annyira fontos az az rtg, vagy hogy miért lenne fontos a fogat megtartani, biztos vagyok benne, hogy rászánnák magukat az emberek. Nyilván nem lehet akkor értelmesen elmondani nekik és meggyőzni őket, amikor éppen fájdalmukat élik! (nyilván ha orrba vágnálak és elkezdenék papolni arról, hogy az agyműtét során mely területet távolítjuk el egy agydaganat esetén, téged sem érdekelne :-) mert az orrfájdalmaddal foglalkoznál, de ha gondolod cáfolj meg! :-) próbáljuk ki :-) orrbaváglak, majd elkezdek rizsázni és a végén visszamondod mit értettél meg belőle)

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 12:59:53

@asztalosani: Szerinted lenyomat nélkül, hogy keszülne fog? Mi sem kérünk még a korona készítéshez sem a lenyomatért külön pénzt. Sőt akiket mi ajánlunk implantosokat, ott az rtg ingyenes. Nincs rejtett költség 140 és kész!!!!!Amúgy elég kötekedő egy stílusod van mindig tied legyen az utolsó szó. Látszik, hogy fogalmad sincs az egészről, de osztod az észt. Legyen. Én biztos hülye vagyok több ezer beteg után.

rikitikitévi 2014.12.30. 13:00:54

@asztalosani: Valóban nem értek hozzá, de találtam olyan magánklinikát, ahol teljesen részletes, korrekt(nek) tűnő árlistát közölnek.
Ebből nekem úgy tűnik, hogy alapesetben egy db implantátum kompletten nem kerül többe 160 e ft-nál.

Csontblokkal, szinus lifttel, korrekciós csavarokkal, inymetszés nélküli komputeres sablonnal (fogalmam sincs, ez mit jelent) és jobb minőségű gyökeret és felépítményt (vagy csak drágább, svájcit) használva valóban felmehet az ár 600 ezerig.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 13:03:33

@asztalosani: Ha a beteg azt kéri!!!!! húzzuk ki a fogát, akkor mi vagyunk olyan parasztok és kihúzzuk. Vágd orrba a kedves feleséged ha van!

defné 2014.12.30. 13:07:14

A fogmegtartó kezelés kínjairól,éjszakai ügyeletre szaladgálásról,marékszámra szedett bivaly erős fájdalom csillapítókról,a lányom tudna mesélni.Másfél éves kínkeserves kezelés után végül kikapatta az éjszakai ügyeleten,mert elege lett a kezelésekből.Sokszor ésszerűbb megszabadulni egy fogtól,mint a fájdalmas és hosszan tartó kezeléseket választani,ami sok esetben nem is sikeres.

asztalosani 2014.12.30. 13:38:58

@rikitikitévi:
elküldenéd nekem priviben?

csak tudod, az egészben az a legsz.rabb, hogy, ha a felső 4-től kezdve kell pótolni, ugyanis (anatómiai sajátosságokat figyelembe véve) a 4-től kezdve az összes fog gyökere belelóg az arcüregedbe. tehát ha belenézel a szádba látod a 4-es fogadat, az ínyedet. azt gondolod, hogy az ínyed alatt a fogad gyökere a csontban végződik. csakhogy nem, ugyanis ott kezdődik az arcüreged. vagyis a felső 4-es fogtól a fog gyökerei csak félig vannak a csontodba, félig belelógnak az arcüregedbe (egy üres tér). erre pedig semmit sem ültetnek be, ehhez kell a csontbeültetés (sinus lifting) de ezt sem írják le mindenhol, ezt is csak akkor mondják el, amikor kifizetted az első konzultációt, tehát meglepetésként fog érni.

az is baromi nagy kib.szás, amikor foghúzást követően nem mondják, hogy fogat kéne pótolni. neked meg eszedbe sincs, örülsz hogy megszabadultál egy fájó fogtól. viszont amíg rájössz magadtól, vagy rászánod magadat / összespórolod a pénzt eltelik 2-3-4 év. a kihúzott fog helyén pedig - mivel nincsen semmi ami terhelné a csontot- elkezd lepusztulni a csont (leépül és a mellette lévő két fogad is bánni fogja, hisz az íny is visszahúzodik a fogakról, ahogy a csont elpusztul alóla, ami által érzékeny lesz, és fogkefével kikoptatod a másik két fogad nyakát...stb legrosszabb esetben ha ez az alsó állkapcsodban történt azon az oldalon a csontod "összemegy" vagyis arcilag az állcsúcsod elfordul (tehát eltorzul az arcod is) na itt már bonyolódik a helyzet, mert ha két egymás követő fogat húztak ki akkor ehhez külön állcsontsebész kell aki levágja a fejedről az alsó állkapocs-csontodat és más helyen pozícionálja, ami megint csak nem TB támogatott és minimum 400 ezertől kezdődik, de ezt most hagyjuk). lepusztult csontba se ültetnek műgyökeret, csak akkor ha azt előtte pótolják. tehát megint csak kell csontbeültetés...

azt viszont el tudom képzelni hogy elméletileg foghúzást követően záros határidőn belül ha beültetik az annyiba kerül, de gyakorlatilag olyan rövid időn belül felhajtani egy implanttal foglalkozó orvost, aki el is vállal (mert éppen nincs annyi páciense) és korrekten meg is csinál mindent (terv, stb.) azt már nem hiszem (főleg ha közben elmegy szabira az orvos, vagy ha munkahelyed nem enged el orvoshoz járkálni, orvost keresni). Bár félve tenném fel a kérdést, hogy ki az aki itt a praxison, ha közölnék vele hogy most azonnal fizessen 160 ezret, ki tudná pengetni? hidd el nagyon jól ki van ez találva...

asztalosani 2014.12.30. 13:45:45

@anitám83:
kedveske!
és ha azt mondja hogy a 4-es foga fáj, rtg nélkül kihúzzátok a négyesét?
mi van akkor ha nem is konkrétan a négyese fáj, hanem a hármasa, mert az van elszuvasodva annyira?
akkor majd következő alkalommal azt kapjátok ki?

Az általad hivatkozott tömés egy éves garanciájára vonatkozó törvényt belinkeled majd, vagy az csak légbőlkapott infó volt általad?

mnika88 2014.12.30. 15:16:28

Én meg ismerek olyan nőgyógyászt,aki késő este 11-kor még a magánrendel.Van rá igény,mert "arany keze" van és egy koponya.Ettől még nem kapzsi,ha jó a szakmájában,keressen is vele szépen.

mnika88 2014.12.30. 15:18:06

@mnika88: még magánrendel "a" nélkül.Így értelmes.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 15:50:33

@asztalosani: Szerintem hagyd abba a hülyeségek mesélését és menj vissza a villanyórádhoz. Húzás után 6-8 hétig nem!!!! implantálnak, de van akinek több idő kell a gyógyuláshoz. Ha ennyi idő alatt nem találsz dokit a te bajod. Nem egyszerre kell kifizetni a pénzt!!! 3 részletben (műtét kb 90, 3 hónap múlva a felépítmény kb 25 és a végén a korona).... Honnan vetted, hogy a 4- től minden fog az arcüregben van? Miért írsz hülyeséget? Akkor minden foghúzásnál zárnunk kellene a sinust ami ugye műtét. A hármas gyökere hosszabb mint a négyesé. Ez egyéntől függ kinek melyik lóg be az arcüregbe ami azért igen ritka. Az való igaz, hogy mondjuk 10 èvvel a húzás után már nem lehet könnyen implantálni a csontpusztulás miatt.

asztalosani 2014.12.30. 16:52:48

@rikitikitévi:
köszi átjött!

látom egyszerű panoráma képpel számoltál. szerintem egyetlen egy épeszű implantos fogorvos sem ugrik neki egy ilyen rtg.-vel, netről:

"A 3D tervező software tervezi meg 3dimenziósan, tized milliméternyi pontossággal a pótlást. Ugyanolyan precizítással ad adatokat a vezetett implatációhoz mélységi stoppal, figyelembe véve a nyálkahártya vastagságát is. a 3dimenziós megjelnítés és a Hounsfield-index alapján színezett csontállomány megkönnyíti az implantátum kiválasztását az adatbankból. A 3D -S RENDSZER ELŐNYEI:
Hiánytalan, pontos dokumentálás
Lényegesen pontosabb térbeli adatok mint a hagyományos panoráma röntgen esetén
Növeli a páciens bizalmát, azáltal, hogy jól bemutatható és
jobban szemléltethetők a beavatkozások
Terfvezési biztonság, és lerövidült beavatkozási idő
Optimális együtműködés a rendelő és a fogtechnikai labor között"

de oké, fogadjuk el, hogy lehet pancsival. azt ugye olvastad, hogy implant után 3 évig 1/2 évente kontrollra kell járni, és az ajánlott beavatkozásokat el KELL végeztetni?
"Félévente meg kell jelenni ellenőrző vizsgálaton és rendelőnkben el kell végeztetni a szükséges ellenőrző (rtg) és fenntartó (szájhigiéniai) kezeléseket. "
a kontrollok árát nem tüntették fel (így ki tudja, hogy ingyenes-e vagy sem?) de ha például ingyenes is és félévente elküldenek szájhigiéniás kezelésre (mert mondjuk nem árt) az +(20.000 * 6)-ba fog kerülni, ha pedig rtg-re (mondjuk itt már érdemes csak panorámával számolni az is 5.000 ft/alkalom. (ez összesen 150 ezer ft plusz a 160-hoz =310 ezer)

számomra hiányérzetet okoz, hogy a csontblokk áthelyezésénél nincs feltüntetve az hogy azt altatásban végzik-e, és ez az ár az altatással együtt értendő vagy sem. (csontblokk áthelyezése például azt jelenti, hogy a kemény szájpadlásod alól "kikapnak" egy csontdarabot, vagy a bölcsesség fog mögötti területből, esetleg az állcsúcsodból vagy állszögletedből, mondjuk azt helyi érzéstelenítéssel bevállalni nem tudom ki merné)

ja igen és amit kérdeztél a computeres sablonról: általában egymás melletti hiányzó fogak miatt szoktak sablont készíteni. ez kb olyan mint egy vastagabb stencilsablon azzal, hogy ha ráhelyezik az ínyre az nagyon pontosan rásimul és megmutatja azt a 2-3-4 lyukat (vastagsága miatt képes meghatározni a fúró tengelyállásának irányát is) ahová a csontfúróval kell fúrni. ez nem egy átlagos minta, hanem egyedi foglenyomat alapján készül

csontpótlás... hát az egy másik igen érdekes kérdés, de nem akarok már ebbe belemenni

lehet én vagyok túl precíz, de például ha veszel egy kocsit, akkor előre tudod,hogy az egész 1.500.000 ft-ba kerül. Fizesd ki, aztán viheted. Előtte tudsz tájékozódni ingyenesen, hogy az adott kocsi milyen felszereltséggel jár, hol olcsóbb stb....

csakhogy fogászatnál ez valahogy nem működik. én nagyon is hiányolom (az általad elküldött oldalról is és az összes többiről is), hogy ők szedjék össze külön-külön, hogy egy fogbeültetés mennyibe is kerül, és ne azt akarják hogy te mazsolázgasd ki. Ahogy te is láthatod, van min. 2 műgyökér megadva. általában ezek egy párban járnak, tehát x műgyökérrel, x felépítménnyel, x koronával működik. egyszerűen nem értem miért nem lehet x csomagot készíteni, konkrétan leírva, hogy ha ezt a típusú implantot választod, akkor az elejétől (konzultáció) a végéig (utolsó kontroll) ilyen tételek ilyen időközönként fognak felmerülni. ez nem lenne korrektebb?

azt sem értem miért minimum összeget határoznak meg? belevágsz a te példádon felbuzdulva arra számítasz 160 ezer lesz, aztán fizetheted minimum a dupláját... ez mindig keserű szájízt hagy az emberek szájában. de ha azt mondanák hogy konkrétan x csomag MAXIMUM 300.000-be kerül és te fizetsz pl 250.000-et, akkor azt érzed, hogy jól jöttél ki belőle, nem?

asztalosani 2014.12.30. 17:10:42

@anitám83:
"Honnan vetted, hogy a 4- től minden fog az arcüregben van? Miért írsz hülyeséget? Akkor minden foghúzásnál zárnunk kellene a sinust ami ugye műtét. "

Jesszus, te sem láttál még eddig fogászati rtg képeket! már megbocsáss de te írsz hülyeségeket!

nem azt írtam, hogy a "4.től minden fog az arcüregben van" (ugyebár az értő olvasás ilyenkor jól jönne, de hát aki nem tud olvasni azzal mit kezdjünk? különben is ha az arcüregben lenne, akkor szabad szemmel nem lenne látható...), hanem azt, hogy az arcüregbe LÓG a gyökér egy része. Attól hogy oda LÓG nem minden esetben kell foghúzás során zárni a sinust (jesszuska még ezt is külön elmagyarázni egy fogászaton dolgozó asszisztensnek....), hanem akkor, amikor a foghúzás során pl.: a sinus belső nyálkahártyájának egy darabja kiszakad, megsérül, így megnyilik a sinus a szájüregbe. Ha nem tűnt volna fel, a felső fogak húzásánál általában a NORMÁLIS fogorvosok a húzást követően befogják a páciens orrát és arra kérik hogy fújja ki a levegőt... na akkor most fogászati asszisztensként találd már ki, hogy ez miért is van...

na akkor itt hol is van az arcüreg, és mi is lóg az arcüreg alsó szakaszába?
www.webbeteg.hu/images/mediatar/fog_panoramarontgen.jpg
www.tandarts.nl/public/old/implantaten/sinus/opg.jpg
www.fogaszat.tv/images/sinus_lift.jpg
www.zugloifogaszat.hu/images/kezelesitervek-hu/700/57.jpg

szakavatatlan olvasóknak:
anatómiai helyzet
www.greenspandental.com/en/wp-content/uploads/2012/06/sinus-lift-sinus-augmentation.jpg
csontpótlással:
drramseyamin.typepad.com/.a/6a01053691a41c970c01157208b05c970b-pi

és tévedsz, nem kell hozzá tíz év elég csak 2-3 év is!

asztalosani 2014.12.30. 17:28:39

@anitám83:
"Húzás után 6-8 hétig nem!!!! implantálnak, de van akinek több idő kell a gyógyuláshoz."

nahát, ezt is rosszul tudod!

" Azonnali implantáció alatt azt értjük, hogy az implantátum beültetése a foghúzást követően
0-48 órán belül megtörténik.Mit is jelent ez?Ha Önnek a mosolyzónában van egy olyan foga vagy gyökere, amit már semmilyen konzervatív módon nem tudunk megmenteni és el kell távolítani, mindig felmerül a kérdés, hogy a foghúzást követően meddig nem lesz foga?
Az esztétikai zónában különös gonddal kell megterveznünk minden esetben a foghiány pótlását.
Tudnia kell, hogy minden foghúzást jelentős mértékű csont lebomlása követ. A csontot fedő íny is visszahúzódik, néhány hónap elteltével az ínyszemölcsök lelapulnak, kisimulnak, vízszintesek lesznek. Az egykori szép egészséges kerek ínykontúr örökre eltűnhet. "

érted? Néhány hónap!! nem pedig 10 év!

"Bernadett esküvőre készült. Arra kért bennünket, hogy tegyük rendbe és szépítsük meg fogait.
Sajnos a jobb felső gyökérkezelt kismetsző fogán óriási gennyzacskó volt, a fogat nem tudtuk megmenteni. A foghúzás után azonnal beültettünk egy implantátumot, majd felhelyeztünk egy ideiglenes titán felépítményt, melyre egy ideiglenes koronát készítettünk."

googleba mindenki bemásolhatja a szöveget és képeket is talál ...

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2014.12.30. 17:29:26

Ide raktal ket OP-t es akkor most? Szerinted ez az atlag? Szerintem hagyjuk a cikizest. En is ismerem a rutin dolgokat foghúzásnál, nem kell játszanod a fejed. 2-3 éve vagy a fogászaton? Én ezt titkolnám a helyedben, mert nagyon hiányos a tudásod. Amúgy ajánlom figyelmedbe a Közlönyt!!!!!!Sok hiányosságodra megfelelő választ találsz benne. Azt írtad, 4- től belelóg az összes fog az arcüregbe. Hülyeség amit írtál. Belelóghat esetleg!!!!!!Nekem egy fogam sem lóg bele. Neked bizonygassak ? Mit és miért? Többen szeretnének tanulni a kezem alatt és tudod miért nem tanítok? Az olyanok miatt, mint Te. Aki nem tudja elfogadni, hogy nincs igaza. Gipszlenyomat, na persze a tervezéshez.... Alázat. Ez a tanácsom számodra. Hidd el hasznát veszed. Ne erőlködj tovább, felesleges! Szép estét!

asztalosani 2014.12.30. 17:35:26

@anitám83:
TE írtad:
"Azt írtad, 4- től ____belelóg az összes fog____ az arcüregbe. Hülyeség amit írtál. Belelóghat esetleg!!!!!!"

ÉN ezt írtam :
"csak tudod, az egészben az a legsz.rabb, hogy, ha a felső 4-től kezdve kell pótolni, ugyanis (____anatómiai sajátosságokat figyelembe véve_____) a 4-től kezdve az összes fog gyökere belelóg az arcüregedbe. "

XD értő olvasás, ugye?!
:)

asztalosani 2014.12.30. 17:38:11

@anitám83:
"2-3 éve vagy a fogászaton? Én ezt titkolnám a helyedben"

köszi, én ezt dícséretnek veszem! :)
XD

na4 2014.12.30. 21:39:05

Szar ügy, hogy így történt, de implantációval korrigálni lehet, mégha drága is, de akkor is a legjobb megoldás.

nyuszmam 2014.12.30. 22:21:05

...tipikusan laikus poszt, föleg ez tetszett; "a röntgenek alapján az arccsontom is lesüllyedt... Az implantáció szörnyen drága, fájdalmas, és testidegen." Ettöl függetlenül, - a leiras alapjan - valoban nem volt korrekt a doki! :-(

csőcsere 2014.12.30. 22:26:18

@rikitikitévi: 2 éve csináltattam implantot, felső fogsor, hátul, sose tudom, hányas. Minden firlefranccal, esztétikai beállitással, nem tudom még mivel fél milla volt.
Úgy tűnik, gyönyörű munkát végeztek, kiváló minőségű az implant, jól lett beépítve és áll, mint Katiban a gyerek. Az egész, felméréssel, tervvel, gyógyulással, utómunkákkal, amiket már elfelejtettem, mik is voltak, mindennel együtt kb. 9 hónap.
Egyébként nekem is azért kellett implant, csak hogy a posztra reagáljak, mert anno nekem is inkább kihúzták a fogam.

csepke 2014.12.31. 06:13:57

Az ember nemzetközi kamionsofőr, ahogy írta, leszarta a letört fogat is, félévet aszalta, tán mondta is a dokinak, hogy nem ér rá fogorvoshoz járogatni. A doki meg nem kezdett bele a gyökérkezelésbe, mert ahhoz többször vissza kell menni, folytatni. Nyilván tudta, hogy az ember amint megszűnik a fájdalma, nem fog visszajárogatni, márpedig egy félbehagyott gyökérkezelésnek semmi értelme, sőt rosszabb, mintha egyszer s mindenkorra megszünteti a probléma forrását, hogy ne külföldön érje az embert valami fogászati krach, és így inkább kihúzta. A jó hír, hogyha van előtte mögötte fog, akkor azért implantálás nélkül is, annál sokkal olcsóbban, tudják neki pótolni a hiányt. Igaz, ahhoz is többször meg kell jelenni a megbeszélt időpontokban.

reepach 2014.12.31. 08:34:04

FB-s kommentek nagyon tanulságosak (fogmosás!)

SzLacika 2015.01.01. 14:35:55

@anitám83: @asztalosani: Huhh, csak véletlenül keveredtem ide, abszolút laikus vagyok és teljesen elképeve olvasom a hozzászólásokat.

Ez a sorvadó állkapocs meg íny tényleg komoly? Nekem két fogat húztak felül úgy 16-17 éve (tb-s orvos) majd még egyet pár évre rá (magánorvos). Egyik sem közölt semmi ilyesmit. Azóta rendszeresen (évente) járok egy másik magánorvoshoz, de ő sem mondta soha pedig tudja/látja a hiányokat. Most akkor kezdjek aggódni? Mire számíthatok? Kérlek adjatok tanácsot!

sunabajnok 2015.01.01. 21:32:54

@asztalosani:
Hű, nem beleokoskodni akarok, de az én dokim árlistáján is 140ezer van azzal kiegészítve, hogy "-tól".

asztalosani 2015.01.02. 14:25:06

@sunabajnok:
erre meg akár azt is mondhatnám: én meg megcsinálom neked 1 Ft-tól :-)

melyikünkhöz mész/jössz?

ez egyszerű beetetés, ez egy marketingfogás, ráadásul a gerinctelenebb fajtából.

mit szólnál ha tesco holnaptól a BOLTBAN a zsemle alá azt írná ki, hogy 8 Ft-tól (és nem azt hogy 8 Ft?), aztán majd a kasszánál kiderül, hogy nem 8 Ft, hanem 80.000 Ft. persze zsemlénél könnyebb, mert akkor azt mondod fizetés előtt, hogy kösz akkor nem kérem, itt marad! viszont ha egy fogászati kezelést elkezdenek, ott már sehogy sem tudsz kiszállni, főleg ha az elején kifizettetik veled a kezelési tervet, a beültetendő műgyökér árát (mert hogy csak akkor kezdenek bele, ha azt eleve megelőlegezed nekik)...stb, amúgy nem az elején fogják veled közölni, hogy többe kerül majd, hanem közben, hogy hát jaj van ez, jaj van az, jaj ezt csak drágábbal lehet megcsináltatni,persze "ezt nem lehetett előre látni", mert hogy...stb. kezelés közbeni orvosváltás pedig csak az elméletben létezik, gyakorlatilag nincs (egy implantos sem nyúl bele a másik munkájába)

de szerintem nyugodtan kérdezz rá a te dokidtól, hogy ez a 140eft-tól mit is takar valójában...

asztalosani 2015.01.02. 14:33:11

@SzLacika:
tanácsot kértél, hát adok: kérdezd a fogorvosodat :-) azért fizeted nem?

(mellette meg akár rá is kereshetsz google-n pl.: milyen okokat írnak az implant szükségességére, hogy normális kérdéseket tudj feltenni az orvosodnak)

egy ilyen, a többi neked házi feladat:
"Csak a kihúzott fogak helyén alakul ki csonthiány?
Csonthiány, vagy bizonyos mértékű csontfelszívódás előbb utóbb mindig kialakul a kihúzott fogak helyén,ezért fontos, hogy amennyiben implantációt tervezünk, arra mielőbb sor kerüljön a foghúzást követően. A sorvadás elsősorban ott következik be, ahol nincsenek fogak, ahol az állcsont inaktív, vagyis nem vesz részt a rágásban.
A folyamatos terhelés éppúgy fontos a csontok esetében, mint az izmoknál, hiszen a nem használt szövetek leépülnek, felszívódnak.
A csonthiány azonban kialakulhat a kíméletlen foghúzás miatt,baleset, vagy kiterjedt gyulladás, illetve daganat következtében is.
Gyakori, hogy a végtelenségig elhanyagolt gyulladt fogak körül felszívódik a tartószerkezet, és jelentős csonthiány alakul ki.
Az állcsontok nagyon kényes csontterületek, tehát
nagy gondot kell fordítani az értékes anatómiai adottságok megóvására,
mert utólag pótolni mindig sokkal bonyolultabb, mint megőrizni a meglévő kemény szöveteket."

sunabajnok 2015.01.02. 20:42:15

@asztalosani:
Na ezért nem veszek én igénybe maszek dokit.
Jó lesz nekem a kivehetős is, elvégre mások sem haltak bele. De hálisten attól még marha messze vagyok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása