Csecsemőre veszélyes gyógyszereket írtak fel az ügyeleten

2014.09.09. 04:28

K2761.jpgAmbroxolt 2 éves kor alatt nem szabad adni! Aztán nézte tovább: Teofillin? Azt 6 éves korig nem szabad adni, tönkreteszi a szívet.

Tisztelt Praxis blog!

 

 

Ezúton szeretném megosztani a mi történetünket. Kisfiam 8 hónapos, hét elején picit megfázott. Úgy tűnt, hogy már minden rendben, de elkezdett köhögni és szombat délután a levegőt is furcsán vette. Nem volt rohama, csak nehezebben vette a levegőt. Mivel én asztmás voltam gyerekkoromban, meg amúgy is aggódom mindenért, ezért azonnal bevittük a veszprémi ügyeletre.

 K2761.jpg

Ott egy nem túl kedves doktornő fogadott, de korrektül ellátott minket, kaptunk gyógyszert is, külön megkérdezte a kisfiam korát és mondta, hogy hétfőn keressük fel a háziorvost. Én kiváltottam a felírt gyógyszereket és el is kezdtem az adagolást. Hétfőn elvittem a gyermekorvosunkhoz, aki megnézte az ügyeleti papírt és hogy mégis milyen gyógyszert kaptunk.

 

Amint megnézte, már ideges volt. Mondta, hogy ez nem normális! Ambroxolt 2 éves kor alatt nem szabad adni! Aztán nézte tovább: Teofillin? Azt 6 éves korig nem szabad adni, tönkreteszi a szívet. Nagyon mérges volt, nem értette, hogy írhatták ezt fel.

 

Én meg csak néztem, hogy laikus emberként, elvileg megbízunk az orvosokban és mégis ilyen dolgok történhetnek... Végtelenül fel vagyok háborodva.

Üdvözlettel:

 

A

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

platelet 2014.09.09. 06:21:55

Az Ambroxol szirup egyik kiszerelése 2 éves kor alatt is adható.

www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/index.php?action=show_details&item=17252

Egyik (kúp) kiszerelésben a theophyllin 3 hónapos kortól adható.

www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/index.php?action=show_details&item=23581

Úgy tűnik, az ügyeletes orvosnak volt igaza, vagy volt egy kis félreértés a kiszerelésekkel.

platelet 2014.09.09. 06:25:35

@platelet: Még egy dolog: csak azért, mert egy orvos kijelenti, hogy az előző ellátó valamit rosszul csinált, és felháborodottan lebassza, nem biztos, hogy neki van igaza. Mivel a beteg ezt nem tudhatja, ráadásul, az orvos se tudhatja az első ellátás pontos körülményeit, nem is igazságügyi szakértő, nincs képesítése ilyen kijelentést tenni, ezért egy másik orvost ilyen szinten szidni etikátlan dolog.

mnika88 2014.09.09. 07:37:33

Nálunk is adják az Ambroxol szirupot babáknak,nincs vele gond.Egyetértek platelettel,etikátlan egy másik orvos hitelét rontani a szülő előtt,főleg úgy,hogy bármikor szorulhat ismét az ügyelet segítségére és akkor már meg sem bízik majd benne.
A betegtájékoztatókban meg sokszor a legenyhébb mellékhatás a halál.Mondjuk azért érdemes megnézni,mit írnak fel.
Én tavaly tavasszal jártam úgy hogy patikában influenza szerű tünetekre összevásároltam pár recept nélküli gyógyszert,amitől kaptam egy fincsi paracetamol mérgezést.Emlékszem,amikor hajnalban már nagyon rosszul voltam,15 percenként hánytam és felhívtam az ügyeletet,ott azt mondták,hogy holnap vegyek Neocitrant a patikában,ne a Coldrex Max-ot igyam...Neocitranban mi van?Paracetamol.:D Ki akartam váltani,de már olyan szarul voltam,h anyum bevitt az SBO-ra,ahol hamar kiderült a mérgezés,na aztán intenzívre is kerültem.Ott mondta drága jó Zacher dokink,hogy bizony ebbe belehaltam volna biztosan...
Bocs az offért,ezzel csak azt akartam érzékeltetni,h jó ha elolvassuk a betegtájékoztatót és megnézzük a hatóanyagot.:)

rikitikitévi 2014.09.09. 11:28:41

@platelet: Ambroxol minden további nélkül adható csecsemőknek.
Veleszületett fruktóz-intolerancia esetén (ez egy ritka genetikus enzimhiány, gyakorisága 1:40000, amely miatt a diszacharidok lebontása elégtelenné válik, és ez hosszútávon májkárosodáshoz vezet) okozhat gondot, mert édesítőszerként szorbitot és szacharózt tartalmaz, ezért fruktóz-intolerancia esetén hasmenést okozhat. Egyébként minden szirupra, amely mesterséges édesítőszert tartalmaz, ez érvényes.
A theophyllin nem "teszi tönkre a szívet", sőt, pozitiv inotróp hatása van, testsúlyhoz illesztett adagban csecsemőknek is biztonsággal adható.
Egyértelmű, hogy a háziorvos volt etikátlan, amikor (szakmailag is megalapozatlanul) kritizálta az ügyeletes tevékenységét!
@mnika88:
A vény nélkül kapható, paracetamolt tartalmazó szerek valóban rendkívül veszélyesek, már a szokványos adag tízszerese is halálos mérgezést okozhat.
Rengeteg készítmény tartalmaz paracetamolt, így könnyen előfordulhat, hogy véletlen mérgezés, mivel a beteg nem tudja, hogy paracetamol tartalmú gyógyszert vett be. Angliában egyébként ezzel követik el a legtöbb öngyilkosságot.
Egy kis ízelítő a paracetamol tartalmú szerek listájából:
ANDREWS ANSWER, APC-AC, BEN-U-RON,BERES FEBRILIN, BERES TRINELL PRO,COLDREX, DOLIPRANE, EFFERALGAN, FERVEX, GRIPPOSTAD, MEXALEN, MIRALGIN, NEO CITRAN, NO-SPALGIN, OVOPYRIN, PANADOL, PARACETAMOL BP, PARACETAMOLUM, PARAMAX RAPID, PARCODIN, PERFALGAN, RHINOVAL, RUBOPHEN, SARIDON, SCUTAMIL-C, SOLPADEINE, TABLETTA ANTIDOLORICA FONO VII, TALVOSILEN, VICETAMOL, ZALDIAR

Szerencse, hogy a paracetamol mérgezés ellenszere az 5,1 N-acetil-cisztein, ami több nyákoldó gyógyszer (Pl. Fluimucil, ACC) hatóanyaga, így a betegek gyakran, akaratlanul, a potenciálisan mérgező szerrel együtt annak antidotumát is szedik.

marand22 2014.09.09. 11:30:48

Ambroxol alkalmazási előirata (AMBROXOL-TEVA 3 mg/ml szirup):
4.1. Terápiás javallatok
Mucolyticus terápia a nyákképződés és transzport zavarával járó akut és krónikus bronchopulmonaris betegségekben.
Az Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup újszülöttek, csecsemők, gyermekek, serdülők és felnőttek számára javallott.
4.2. Adagolás és alkalmazás
Gyermekeknek
0-2 éves korig naponta 2-szer 2,5 ml (15 mg/nap),
2-5 éves korig naponta 3-szor 2,5 ml (22,5 mg/nap),
5-12 éves korig naponta 2-3-szor 5 ml szirup (30-45 mg/nap).
2 éves életkor alatt a készítmény csak orvosi javallattal alkalmazható!

Theophyllin alkalmazási előirata (Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VII. Naturland):
4.1. Terápiás javallatok
Az asthma bronchiale és bronchitis spastica adjuváns kezelésére alkalmas készítmény, amely ellazítja bronchusok simaizmait, csökkenti a bronchusok görcsét, stimuláló hatást fejt ki a légzésre.
4.2. Adagolás és alkalmazás
Gyermekgyógyszer.
Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, 6 hónapos kor felett 1 végbélkúpot kell a végbélbe helyezni, naponta legfeljebb 2-3-szor.

4.3. Ellenjavallatok
A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Továbbá a készítmény nem alkalmazható:
- xantin-származékokkal szembeni ismert túlérzékenység esetén,
- friss szívinfarktus esetén,
- akut tachycardiával járó arrhythmia fennállása esetén,
- 6 hónapos életkor alatt.

Mindkét gyógyszer alkalmazható 8 hónapos korban.
A gyermek háziorvos véleményéről ugyanazt gondolom, mint az előttem szólók.

@mnika88:
A paracetamol sajnos pontosan azért veszélyes, amit írtál. Rengeteg recept nélkül kapható készítmény (lázcsillapító, fájdalomcsillapító, gyulladácsökkentő) egyedüli hatóanyaga, nem beszélve a különböző kombinációs szerekről (l. Coldrex, NeoCitran, stb.). Ha nem figyel az ember oda, vagy orvos, gyógyszerész nem hívja fel rá a figyelmet, gyorsan össze tud jönni a mérgező dózis (6 g/nap, illetve 3 g egyszeri adag). Szerencsére idioszinkráziás adverz reakció ritka (akár 1 adag is létrehozhat heveny májelégtelenséget), de létező jelenség, Perner prof. több ilyen esetet ismertetett, amikor kisgyermeknek akutan kellett emiatt májat átültetni. Ráadásul nemcsak máj-, hanem vesekárosodást is okoz.

mnika88 2014.09.09. 12:57:01

@marand22:
Igen,meg az a baj,hogy a TV-ben ezek a szerek agyon vannak kedves kis figurákkal reklámozva,az emberek inkább kiváltják ezeket és kúrálják magukat,mint orvoshoz mennek.Én is bevallom lusta volna elmenni az orvosig,de mondjuk nekem a gyógyszerész egy szóval sem említette a paracetamol veszélyt,pedig egyszerre vásároltam meg a Coldrex Max-ot,Benuront.Csak a Coldrex Max 1db porában 1000 mg paracetamol van ! Most ha ebből megiszod a napi 4-5 maximum adagot,plusz még paracetamol fájdalomcsillapítót is beveszel,simán összejön a halálos dózis.Én így jártam,sőt nálam olyan magas volt a gyógyszerszint,hogy 48 órán át kaptam a fluimucilt infúzióban,hánytam attól is mint a kutya,de az elszállt májfunkciós értékek,plusz az alvadás normalizálódott,hál'Istennek!
A sima kis Algopyrin,ami meg "ártalmatlan" vényköteles....

marand22 2014.09.09. 13:40:33

@mnika88:
A metamizol (Algopyrin) sem ártalmatlan. Egy régi posztban már leírtam, hogy adagtól függetlenül agranulocytosist (a fertőzések elleni védekezéshez szükséges fehérvérsejtek száma csökken le veszélyes mértékben, emiatt a bennünk, rajtunk élő bacik súlyos, halálos fertőzést okozhatnak) tud okozni. Ennek gyakorisága kb. 1 millió gyógyszeralkalmazásból 1. Az angolszász országokban általában emiatt nem is forgalmazzák, bár ebben voltak szerencsétlen elemek (konkrétan az USA-ban az ezredforduló környékén újra be akarták vezetni, azonban rövid időn belül jelentkezett agranulocytosis következtében halálozás, emiatt az FDA nem engedte forgalmazni). Jóllehet sok szempontból (pl. láz-, fájdalomcsillapítás) hatékonyabb, mint a paracetamol.
Hasonló a helyzete ebben kicsit a chloramphenicol nevű antibiotikumhoz, ami szintén csonvelőelégtelenséget okozhat (dózisfüggően), ráadásul szintén akár egy adag is (aplasticus anaemia: teljes csonvelőkárosodás, 1:30000 gyakorisággal). Utóbbi időben megint használják, mivel van egy kórkép (bakteriális eredetű agytályog), amiben nincs hatékonyabb antibiotikumunk.
Az USA-ban sokkal többet használják az aspirint láz- és fájdalomcsillapítónak, pedig gyermekkorban tilos adni (Reye syndrome), sőt 19 év felett javasolják csak megkötések nélkül. Ott a paracetamolt és a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID: pl. ibuprofen) alkalmazzák még, pedig kevésbé hatékonyak, mint a metamizol, és vannak mellékhatásai (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzések, vérrögképződés, szívelégtelenség rosszabbodása, veseelégtelenség).

mnika88 2014.09.09. 13:52:14

@marand22:
Ezért tettem idézőjelbe az ártalmatlan szót.:)
De az az 1 millióból 1 még mindig vállalhatóbb,mint a paracetamol okozta veszély (perxe ezt könnyű addig mondani,amíg nem te vagy az a bizonyos 1)
Akkor szerinted mi a legjobb fájdalomcsillapító? Nálunk itt nyugati határnál a Cataflan,Apranax dívik.

mnika88 2014.09.09. 13:54:21

@mnika88:
Egyébként az Aspirint sem adják megkötés nélkül,nekem pl.határozottan megtiltották a használatát(asthma bronchiale miatt).

marand22 2014.09.09. 15:28:47

@mnika88:
Attól függ, kinek, mire.
Ha volt fekélybetegsége vagy szívbeteg vagy érbeteg vagy veseelégtelen, NSAID-et (pl. Cataflam, Apranax) nem adnék, idősnek csak PPI (erős savcsökkentő) védelmében, főleg nem tartósan. Viszonylag gyenge fájdalomcsillapítók.
Aspirin adható asthmásnak, azért nem szeretik, mert van az asthma bronchialénak egy speciális formája, amikor az aspirin (de NSAID is) rohamot tud kiváltani (viszonylag ritka). www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137190
Őszintén szólva az Algopyrint preferálom (gyerekeim is azt kapják, ha lázasak), főleg ha csak rövid ideig kell. Paracetamolt gyengének tartom, és szerintem több, illetve gyakoribb mellékhatásai vannak, mint az Algopyrinnek. Aspirint csak felnőttnek, fekélybetegnek PPI kell mellé, szív-, érbetegnek adható, egyébként felnőttkorban biztonságosabb mint az NSAID-ek.
Fájdalomcsillapítónak a tramadol is jó, erősebb az Algopyrinnél, de receptköteles. Hányingeren kívül (dózisfüggő) nem szokott más mellékhatása lenni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.09.09. 15:31:12

@platelet: a durgs.com-on szerepel a teofilin adagolása koraszülötteknél is, tehát nem tartom kontraindikáltnak az adását gyerekeknél, bár kétlem, hogy egy kis meghűlésre ilyet felírnának. www.drugs.com/ppa/theophylline.html.
az ambroxol meg ugye végképp standard gyerek gyógyszer.
egyébként ha a az előző kezelés teljesen hibás akkor sem mondok ilyet az ügyeletes kollégáról (már csak azért sem mert még mehetek tanúskodni ha perre kerül a sor :D)

antisystem 2014.09.09. 15:59:07

Kedves poster, hát, ha bajom lenne, a házi gyermekorvosod meg az ügyeletes orvos közül inkább az utóbbit választanám. Attól, mert a háziorvos valamivel nem ért egyet, az még attól nem lesz hibás gyakorlat, legfeljebb az ő privát véleményével ellenkezik. Ennek meg nem tahó módon adunk hangot a kollegát köpködve, hanem egyszerűen fölírhatta volna az általa jobbnak tartott terápiát, hogy "szerintem holnaptól már inkább ezt adja a gyereknek, kedves szülő", és ennyi. Bennem az ilyen "előadásmód" egy szakember részéről legalábbis mindig gyanút kelt, hogy az ekkora arc vajon mekkora tudatlanságot palástolhat.

(ha meg valamivel aggályod van, nézz utána, akár a gyógyszer használati utasításában, akár itt: drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medicine ... a felháborodást érdemes ez utánra tartalékolni)

mnika88 2014.09.09. 16:27:37

@marand22:
Köszönöm a linket.
Akkor az én tüdőgyógyászom csak elővigyázatos,de nem baj.Tantum verdével is vigyázni kell.Én is Algopyrinre szavazok,bár menstruációs fájdalmakra nem szokott hatni,de másnak sem az ismeretségi körömből,max.ha egyszerre 2 db-ot vesz be az ember,viszont az Apranax jobb fényévekkel erre a problémára és elég belőle egy.
Tramadolt szerintem többre becsülik,mint kéne,én amikor égés osztályon jeleztem,h nem hat,erre iv. kaptam mást,már nem tudom mi volt,asszem Voltaren.Azóta is,ha bármikor bevettem Tramadolt,vagy Contramalt,semmi hatás még órák múlva sem.Nyilván mindenki más.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.09.09. 16:29:20

Nem hiszem, hogy Veszprémben ez az egy, szakmai megalapozottság nélkül ítélő, etikátlanul kommunikáló házi- (gyermek-)orvos van. Aki így akarja "megfogni" a pácienseket, az olyan, mint a rémségeket ígérő lájkvadász oldalak. Lehet, hogy nem is ismeri a gyógyszereket (pláne nem tud eligazodni az internetes információk között), csak nem volt bent az asszisztense, és azért beszélt hülyeségeket.

Reggie 2014.09.09. 16:55:09

@marand22: Azert az is szamit, hogy hany kilos a paciens.

vivike22 2014.09.09. 18:03:10

Erdekes egyebkent, hogy Spanyolorszagban preferaljak a paracetamol helyett az ibuprofent, ha pl aszpirint kerek, meg csunyan is neznek ram.

A poszthoz csak annyit, ha az anyuka nagyon aggodos, a hasznalati utasitast nem olvasta el pont? Abban sztem egyertelmuen le lett volna irva az, hogy adhato e, es mennyi, mekkora gyereknek es hogyan. En mindig elolvastam, akkor is, ha a gyogyszeresz rairta az adagolast.

telkoe 2014.09.09. 19:54:53

@mnika88: Coldrex Max 1db porában 1000 mg paracetamol van ! Most ha ebből megiszod a napi 4-5 maximum adagot,plusz még paracetamol fájdalomcsillapítót is beveszel,

Milyen betegseg lenne amire folyamatosan ilyen mennyiseget szednel?

mnika88 2014.09.09. 21:28:36

@telkoe:
Hááát sajnos be is szedtem.Mint írtam,már kezdődtek az influenza tünetei nálam,s mivel nekem az alapbetegségemből kifolyólag hol tüdő,hol mellhártya gyulladásom lesz szövődményként,ezért ezt most baromira el akartam kerülni,s még "csírájában" akartam elfojtani a dolgot.Ezért ittam meg az 5 csomagot belőle,óránként egyet elkortyolgattam,az izületi fájdalomra meg szedtem a Benuront,ami ugye szintén paracetamol volt.
Folyamatosan nem szedtem,terveztem,de megmérgeződtem.
Most már nem tennék ilyet persze.

DarthVader 2014.09.09. 21:43:57

Kizárt dolog, hogy egy gyerekorvos ilyet mondjon, hogy az Ambroxolt 2 éves kor a teofillint meg 6 éves kor alatt nem lehet adni. KIZÁRT!!!! Aki ilyet mond, az nem gyerekorvos. A Varga Metodika alkalmazottja lehet, de hogy nem orvos, az kurvaélet.
A diplomáját mutassa be :) (Vagy a neve és pecsétszáma alapján keress rá az EEKH oldalán:

kereso.eekh.hu/index.php?tipus=1

Név, pecsétszám, és kiirja, hogy mikor és hol végzett (ha mégis szerepel a "gyermekorvos" a nyilvántartásban, akkor erre van egy tippem) és hogy érvényes-e a regisztrációja.

kezeslábasbárány 2014.09.09. 21:54:09

Felhàborodàs akkor jogos, ha a valóban nem megfelelő az ügyeletes orvos àltal felírt gyógyszer. Ezt objektîven megîtélni, hogy a hàziorvos mit mond nem lehet. A feltétlen kedvességet azért ne vàrjuk minden esetben az ügyeletestől, szerencsétlen lehet hogy ezer óràja bent van. A blogger inkàbb jàrta volna körül az esetet, ( lehet, hogy ugyanannyi idejébe került volna mint megîrni ezt), és nem pedig feleslegesen és esetleg megalapozottlanul lesavaznia valakit.

antisystem 2014.09.10. 03:28:27

@mnika88: "s mivel nekem az alapbetegségemből kifolyólag hol tüdő,hol mellhártya gyulladásom lesz szövődményként,ezért ezt most baromira el akartam kerülni,s még "csírájában" akartam elfojtani a dolgot." - írod. Na, erre tökéletesen alkalmatlan a paracetamol, mivel nincs semmiféle érdemi gyulladást csökkentő hatása, az egy centrálisan ható lázcsillapító az (anilin)-acetanilid-fenacetin-paracetamol fejlődési sorból. Szóval az a megfázásban egy kizárólag tüneti cucc, az agyi hőközpontra hatva csökkenti a lázat, központi idegrendszeri ciklooxigenáz-gátló hatásnak köszönhetően meg az enyhe-közepes fájdalmat. Szóval arra jó kb. hogy ha az emberen kitör a nátha/influenza, akkor kizárólag tünetileg mérsékli a lázat a fejfájást meg az izomfájdalmat, de magát a kórfolyamatot nem befolyásolja.
(menstruációs görcsre meg persze hogy jobban hat az NSAID mint akár a paracetamol, akár a tramadol, tekintve, hogy az utóbbi kettő csak a központi idegrendszerben csökkenti a fájdalomérzetet, az előbbi viszont a prosztaglandin-szintézis gátlásával magát a méh görcstevékenységét is - még túl is lehet lőni a "nő fájdalmára" reklámozott gyógyszer nyakló nélküli fogyasztásával, hogy egyáltalán ne legyen görcs - de akkor ugye a méhnyálkahártya se válik le rendesen, "jutalom" utána az egész hónapi vérezgetés)

mnika88 2014.09.10. 08:36:36

@antisystem:
Igen,igazad van,csak én akkor ebbe nem gondoltam bele. :(Mázlim van,hogy jól ért véget ez a kis akcióm és szerencsére a Darwin-díjról is lemaradtam.:)

telkoe 2014.09.10. 08:52:46

@mnika88: Ez inkabb altalanos egeszsegnevelesi problema, hogy meg meglevo betegseggel sem gondolnak emberek utana hogy miert szedem, mit varok tole hanem toljak mint a cukrot a teaba minel tobb annal jobb alapon.

antisystem 2014.09.10. 10:21:52

@telkoe: " Ez inkabb altalanos egeszsegnevelesi problema," - az bizony.... érdekes dolog, hogy amíg a pedagógiai lobbyk már lassan az általános iskolai anyagba nyomják bele az integrálszámítást - amire az emberek 1%-nak lesz szüksége az életben, az meg úgyis az egyetemen tanulja meg rendesen - addig ilyen ÁLTALÁNOS ismeretek tanításától, mint pl. a házipatika természetes és szintetikus szerei és azok normális használata - amire az emberek 100%-nak lenne szüksége az életben - meg óvakodnak, mint az ördög a tömjéntől... de merem állítani, hogy amikor a kémia órán a tanár az anilint tanítja, kiveszi a méregszekrényből megmutatni, és elmondja, hogy bizony ez vérméreg és a vesét is tönkreteszi, tán tizedszázalékuknak jut eszébe megjegyezni, hogy "és ebből lesz a paracetamol, a legelterjedtebb lázcsillapító"...

Persze ehhez a problémához az is hozzátartozik, hogy az elődvegyületet - a fenacetint - jobbára csak kombinációkban használták 0,2-0,3 grammos adagokban, amidazofennel, koffeinnek, etilmorfinnal általában - ugye Antineuralgica, Salvador, Dolor, stb - patinás gyógyszernevek:))) - ezért aztán hiába volt a vegyület valamivel toxikusabb, a gyakorlatban úgy tűnik, kevesebb gondot okozott, mint az önállóan, grammos adagokban is forgalmazott paracetamol... (bár a fájdalomcsillapító-abúzusos vese már az 50-es években is téma volt a nefrológiában)

telkoe 2014.09.10. 11:09:44

@antisystem: Szvsz meg csak nem is a kemia kellene ide, hanem a tipikus PISA teszt szovegertesi feladat. Addig kellene eljutni, hogy 1) olvasd el mi van rairva es 2) tudd ertelmezni. Ha az vn rairva, hogy laz, fajdalom eseten kell bevenni, akkor ne akkor szedje, amikor azt hiszi hogy esetleg majd beteg lehet, hanem amikor lazas es faj es csak addig amig el nem mult es nem addig amig van a dobozban. Tortat sem ugy sut talan hogy liasztbol van, a cukortol finom, teszek bele amig van a dobozban valami feher por...

mnika88 2014.09.10. 11:51:42

@telkoe:
Ja,de amikor a reklámban is az van,meg a dobozkára is az van odavésve, hogy influenza tüneteire alkalmazzam és én bemegyek a patikába influenzásan és ezt adja a gyógyszerész,és otthon addig akarom szedni,ameddig el nem múlik a bajom,akkor hol hibázok?Tudom tüneti kezelés, de akkor mi a frászt csináljon az ember,h ne kapjon szövődményt?
Miért nem olvasom el a leírást hozzá?Mert szakember adja,megmondja mennyit vegyek be belőle és mikor.Szimplán megbízom benne,eszembe sem jut,h bajom lehet az adagolásból.Coldrexnál is csak azt mondták napi 4-nél többet ne,a Benuronnál meg semmit nem mondtak.Azt nem is említették,hogy 4-6 óra teljen el két por megivása között,akkor talán nem óránkét ittam volna.
Lehet,h hülye logika,de a patikusnak is mondtam,ő csak mosolygott kedvesen.:)

antisystem 2014.09.10. 12:49:52

@mnika88: @telkoe: szerintem mindkettőtöknek igaza van... szóval, valóban, az lenne a cél, hogy mindenki olvassa el a használati leírást - azért van, azért kötelező - ugyanis a szakember is tévedhet (abszolút ontopic itt az az általam látott történet, amikor a gyereknek a gyerekorvos felirta a Diaphyllin kúpot, a patikus meg kiadta - a szülő meg szerencsére elolvasta a használatit - amiből kiderült a sorozatos hiba, nevezetesen, hogy a gyerekorvos elfelejtette utána irni, hogy "pro parvulo" (még a kézzel írt vények idején történt) a gyógyszertári asszisztens elfelejtette megnézni a kort a vényen, és az 1 éves csecsemő megkapta a felnőttnek való Diaphyllin kúpot ha jól rémlik tán 4x annyi hatóanyaggal - de szerencsére az anyuka elolvasta a használati utasítást, amiből egyből kiderült a gyógyszercsere, és nem lett belőle nagy baj)
Másfelől meg az is igaz, hogy mostanság a használati leírásokat elérte az "aki sokat markol, keveset fog" effekt, és elkezdtek kisregényesedni... szóval abszolút értem, mitől terjed az "olvassa ezt el, akinek hat anyja van" effekt, senki sem fog 3 oldalt végigolvasni azért, hogy végre a 8. pontban megtalálja, hogy "átlagos adagja fájdalom esetén 1 tabletta naponta legfeljebb 4x"
Most gondoljunk bele abba a mondjuk EÜ-höz köze nincs átlag nőbe, aki elolvassa és értelmezni próbálja pl ezt:
www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/dienille-filmtabletta-51424.html
hiába nem funkcionális analfabéta, a végén 10-ből 9 vissza fog kérdezni, hogy "akkor most hanyadik naptól is kezdjem el" - mert ez laikusnak egy olvasásra befogadhatatlan info-halmaz. Na, EZ NEM kellene szerintem...

telkoe 2014.09.10. 13:36:58

@mnika88: Beene van a valasz a problemadra:
az van odavésve, hogy influenza tüneteire alkalmazzam: kezdődtek az influenza tünetei -> mekkora adag utan erezted meg a tuneteket? Ha mar megszuntek a tunetek (=sikeres kezeles) miert etted tovabb? (ezert kerdeztem, hogy mi az a betegseg amit paracetamollal kezelnek es ekkora adag utan sem javult... )

Tudom tüneti kezelés, de akkor mi a frászt csináljon az ember,h ne kapjon szövődményt?
Ha ennek ellenere etted tovabb akkor nem tudod mi a tuneti kezeles jelentese es ertelme.
A potancialis szovodmeny ellen mit lehet tenni az meg a haziorvos szakterulete, annyit azert lehet latni a tortenetbol hogy szamodra ismeretlen gyogyszerek jo nagy adagban fogyasztasa nem jo otlet.

telkoe 2014.09.10. 13:39:44

@antisystem: A coldrex minden zacskojan van kb 5 mondatos utasitas, ezt azert el lehet olvasni. Lehet hogy meg azt is oda kellene irni, hogy ha nem vagy lazas / nem faj semmid akkor ne edd mert nem tesz jot.

mnika88 2014.09.10. 16:42:00

@telkoe:
Ennyire ostobának azért ne nézz,oké,h nő vagyok,de akkor is. :D
Na,kezdődött az influenza tünet,láz,izületi fájdalom,gyengeség stb.Go háziorvos,aki megnéz és mondja influenza.Annyit mond,h tüneti kezelés és nagyon szigorú pihenés,ha nem akarok megint a tüdőosztályon kikötni.Na,akkor influenza tüneti kezelésére kérek gyógyszert a patikában,erre kapom a Coldrex Maxot és egy gyengébb fájdalomcsillapítót a Benuront.Napi 4-nél ne legyen több Coldrex,a Benuron meg szükség szerint.Na én otthon elkészítettem az első Coldrexet,hát hatása nem volt(gondoltam idő kell neki,influenza amúgy sem 2 óra alatt gyógyul),majd vártam egy órát és megittam a következőt és így tovább óránként 1-et,míg a max adag el nem fogyott.(+1-et megittam még).Torokfájásra jó volt,fejfájásra is valahogy,de az izület megmaradt,ilyenkor még az ember kislábujja is nagyon fáj,ezért nyúltam a Benuronhoz,abból 2-2,5 óránként toltam be egyet,mert addig tartott a hatása.Ez így reggel 8-tól este 6-ig ment így.Nagyjából jól éreztem magam este,izületi fájdalom is sokat mérséklődött,láz is szépen ment lefele.
Örültem,gondoltam másnapra már mégjobb lesz.Este 23 h körül viszont erős. hányingerre keltem,majd előbb óránként,majd 15 percenként hánytam.Valamikor kora reggel telefonáltam az ügyeletnek mert írtó xarul voltam,ahol az asszisztens nem akart orvost adni,annyit mondott Coldrex helyett vegyek Neocitrant inkább a tünetekre.
Szóval kedves,nem unalmamban,meg gyógyszer iránti rajongásom végett szedtem be őket,hanem mert beteg voltam,magas lázzal,fájdalmakkal.

mnika88 2014.09.10. 16:50:06

@antisystem:
Az általad belinkelt fog.gátlónak rémes mellékhatásai vannak.Szerintem aki elolvassa nem azt kérdezi majd,hogy hogyan is szedjem,hanem hogy tényleg meg akarok halni?

antisystem 2014.09.10. 17:13:39

@mnika88: a zasszony szedi:)
Ezért mertem példának hozni a használatiját, mert hát tanárként aránylag tutin nem funkcionális analfabéta, mégis, miután alaposan elolvasta, tőlem kezdte el kérdezgetni, hogy "te és akkor ezt most végülis hogyan?" mert azáltal, hogy a használati a gyógyszergyárak "bőrpapírja lett" - értsd, ami azon fel van tüntetve mellékhatásként, azért nem felel a gyártó, tehát előszeretettel rámásolják a patológia-könyvet - az egész elvesztette a saját funkcióját, többé már nem képes rövid, lényegre törő, érdemi információkat nyújtani egyszerű, feltűnő, közérthető formában.
És az összes újabb gyógyszernél ez megy, nézd az én vérnyomáscsökkentőmet:
www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/nebivolol-sandoz-5-mg-tabletta-52227.html
(a Háború és béke új kiadásban - maga a cucc meg hát, kb olyan mint a közismert Betaloc, csak kényelmesebb szedni...)
Na most, ezek után már nem tudok teljes hittel pallost lengetni azok felett, akik ezt nem olvassák el... mondjuk, mert nem akarnak páni rettegésben élni a következő hetekben.

mnika88 2014.09.10. 17:37:35

@antisystem:
Az asszonykád akkor egy nagyon-nagyon bátor nő.:))
Elkezdtem olvasni a te gyógyszeredét is,hát hallod,odaírták tájékoztassam az orvost,ha az alábbi hatóanyagú gyógyszert szedem,aztán 6 sorban sorolja a kiolvasni is nehéz hatóanyagokat.:D Basszus,egy nyugdíjas nénike,bácsika keni-vágja a hatóanyagokat?Vagy bárki,aki nem most jött ki a gyógyszerészeti/orvosi egyetemről?Egyáltalán mikor tudom elolvasni a betegtájékoztatót?Miután kiváltottam a gyógyszert.Most előbb kiváltom,aztán miután átolvastam a betegtájékoztatót,eldönthetem,szedhetem-e vagy sem?:D
Tényleg rámásolták az összes létező mellékhatást,ami csak egy embert érhet.:D :D
Most azon gondolkodom milyen hatóanyag van a 6 éves korom óta szedett asthma gyógyszereimben,de nem tudnám megmondani.:)

telkoe 2014.09.12. 14:48:03

@mnika88: Akkor nem a kezdodo influenza tunetei voltak hanem a kialakulte, es ekkora mennyiseg valamenyire javitott a tuneteken. A szovedmenyeket elkerulni, akkor a nagyon szigorú pihenés a lenyeg (+folyadek, esetleg vitamin), az osszes tobbi csak azert van hogy kenyelmesebben pihenj.
Ennyi betegseggel es ilyen immunrendszerrel tenyleg erdemes elgondolkodnod, hogy mennyi gyogyszert szedsz be....

mnika88 2014.09.12. 19:13:58

@telkoe:
Igen,én fogalmaztam rosszul.Megfogadom a tanácsod,ha legközelebb ledönt a lábamról,pihenés lesz,valamint még járvány előtt beadatom a védőoltást.Nekem még talán ingyen is van.
Tanultam az esetből elhiheted,bár kicsit drága tanulópénz volt.

Irkutszk 2014.09.20. 07:55:50

@rikitikitévi: Hogy én mióta szeretnék egy ACC+paracetamol tartalmú, vény nélkül kapható, influenza-ellenes gyógyszert a piacra. Miért nem akarja senki megcsinálni hozzá a vizsgálatokat?

rikitiki 2014.09.23. 04:28:37

@mnika88: Nagyon jó fájdalomcsillapító a Contramal/Tramadol, de van akinél valóban nem hat. 10-20% arányban nem rendelkezünk megfelelő enzimmel, ami hatásossá alakítaná bennünk. Ez esetben konkrétan ismerünk egy okot, amiért másképp hat a gyógyszer.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása