Levél: Fájdalomcsillapító 180/100 -as vérnyomásra?

2013.11.04. 08:42

index_1.jpgStroke  gyanúval vittek kórházba .180/100 vérnyomás.Nem is  volt  gond  amíg  a  kórház  neurológia  osztályán  egy  doktornő   el  nem kezdett kérdezgetni

 Tisztelt Praxis.

 Szeretném megosztani  még  szeptemberbe  meg esett  történetemet.Stroke  gyanúval vittek kórházba .180/100 vérnyomás A szokásos vizsgálat   vérvétel  , kikérdezés  CT.Az orvosi ügyelet  persze  injekció kettő is .Ezek  nevei és a  diagnózis  feltüntetve a kisérő papíron.Nem is  volt  gond  amíg  a  kórház  neurológia  osztályán  egy  doktornő   el  nem kezdett kérdezgetni.

Miért nem vettem be   fájdalom csillapítót, ha  fáj a  fejem.Sajnos  elszóltam magam , hogy az orvosi ügyeletet ellátó  doktornő  két  ampulla  fájdalom csillapítót adott, amit  meg kellett innom, na  nem szórakozásból, hanem  azért  mert  erős  fejtető fájásom volt..

Az orvos tudomány  mai állása  szerint   egy  fájdalom  csillapító levinne   egy  180/100  vérnyomást? Kétlem! Az pedig  végképp érdekes , hogy a  kísérő papiron lévő és az orvosi ügyeletes orvos által  beadott  injekciókról valahogy  elfelejtett  említést tenni.Neki csak a  fájdalom csillapitó  volt a lényeges.

Kioktatva  közölte, ha  legközelebb fáj a fejem, vegyek be fájdalom csillapítót.Kb 14 éve  van  magas vérnyomásom. Ait gyógyszerekkel karban lehet tartani ,de most  még  a  gyógyszer sem segített.

Lényeg a  fájdalomcsillapító!  

Üdvözlettel  B  Judit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnármari 2013.11.04. 12:49:24

Vajon mit nem értetek? A jó orvosok mind elmentek az országból, a laikusok maradtak. Mármint ha fiatalok. Mert az idősebb orvosok is maradtak. Tisztelet a kivételnek. Kapunk helyettük afrikai, iráni, iraki, távol-keleti orvosokat, akik esetleg itt tanultak s nekik ez a Kánaán. Hogy mennyire tehetségesek, az már más kérdés. Ezt természetesen nem a levélben jelzett, okos doktornőre mondom.
Csak általánosságban.

hüpike 2013.11.04. 13:34:31

@molnármari: csak úgy mgjegyezném, hogy nem _minden_ jó orvos ment el. Sok orvos ugyanúgy szereti a hazáját és / vagy családját, mint nem orvos. Tisztelet nekik(nektek).

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.11.04. 17:24:08

hát a nagy fájdalom kétségtelenül emeli a vérnyomást. 180/100 as vérnyomás nem olyan rettenetesen magas főleg ha az ember együtt él vele 14 éve.
mondjuk azt nem teljesen értem, hogy akkor miért is baj, hogy a fejfájásra fájdalomcsillapítót adtak?
az agyi vérkeringést ugye a centrális vérnyomás és a koponyaűri nyomás különbsége adja. ha a koponyaűrben emelkedett a nyomás (vérzés ödéma meg hasonlók miatt) akkor a centrális vérnyomás is emelkedik, hogy a kettő közötti különbség állandó maradjon.
ha a koponyaűri nyomás igen magas és a centrális vérnyomást csökkentjük akkor ezek előbb utóbb kiegyenlítődnek és akkor az agy kizáródik a vérkeringésből.
így aztán igencsak óvatosan kell csökkenteni a vérnyomást koponyaűri nyomásfokozódás (pl vérzés) gyanúja esetén.
én már láttam olyan koponyasérültet akit az ebrantil (erős vérnyomáscsökkentő) ölt meg

Tempus-Anh 2013.11.04. 17:41:11

Ischaemias stroke esetén az amerikai előírások eleve tiltják a szisztolés vérnyomás 180 Hgmm alá történő csökkentését, épp a perfúziós nyomás fenntartása érdekében. Ha vérnyomáskiugrás volt a fájdalom oka és stroke-veszély nem állt fenn, azt óvatosan lehet csökkenteni. Természetesen tüneti terápiát is alkalmazunk (fájdalomcillapítás, stb.). Tipp: a beteg járjon gyakrabban belgyógyászati kontrollokra, vizsgáltassa ki a befolyásolhatatlan magasvérnyomása okát. Kéttucatnyi oka lehet. Ha nem több.

she_wolf 2013.11.04. 20:16:42

@molnármari:
Jó orvosok még mindig vannak. Itthon is, úgy bizony!

"Kapunk helyettük afrikai, iráni, iraki, távol-keleti orvosokat, akik esetleg itt tanultak s nekik ez a Kánaán. Hogy mennyire tehetségesek, az már más kérdés."

Először is: úgy hiszem, a Magyarországon tanuló orvostanhallgatók még mindig (remélem nem kiabálom el!) jó elméleti és gyakorlati képzést kapnak. Azért merem ezt mondani, mert a honi körülmények között ez nagyon nem mindegy.
Az én vakbelemet egy arab doki kapta ki:P Én meg örülök hogy Őt kaptam ki, mert végződhetett volna rosszabbul is ugyebár, mint nem is olyan régen...(ez a kis szösszenet megint az általánosítás miatti ágálásom).

Tehetség? Már megint miről brekegsz? Egy orvos ne legyen "tehetséges", egy orvos TUDJON!!! Tudjon diagnosztizálni, tudja elvégezni a beavatkozásokat. Senki nem kér tőlük többet.

Az én vérnyomásom alacsonynak mondható (mindent egybevetve), de ha te ostobaságaidat olvasom, az egekbe szökik.

CPR 2013.11.04. 21:13:44

Már megint egy teljesen felesleges panasz. Minek nyavajog a kedves posztoló egy egyszerű kérdésfeltevésen. Bekerült kórházba a legmegfelelőbb iránydiagnózissal. Elvégezték rajta a megfelelő vizsgálatokat. CT-t is. A lényeg pedig megint nem jön le a posztból: mi lett a CT-eredménye?, mi derült ki a labor alapján? Nem mellesleg a poszt nyelvtanilag is hagy némi kívánnivalót maga után :) És, ha még rosszindulatúbb akarok lenni, csak, hogy az egészségügyis-elleneseknek legyen min csámcsogni; a kedves posztoló, ha 14 éve magas vérnyomásos valószínűleg elhízott, mozgásszegény életmódot folytat és /lehet hogy tévedek/ dohányos is, akkor meg ne csodálkozzon a magas vérnyomásán és örüljön, hogy eddig még nem kapott stroke-ot.

Braincelle 2013.11.04. 21:38:40

Ha stroke gyanú merült fel, akkor kellett legyen valamilyen neurológiai tünete, maga a 180-as tenzió nem veti fel, hogy stroke-ja lenne. Ha pedig volt, és a CT kizárta a vérzést, akkor nem is szabad gyorsan csökkenteni a vérnyomást. Más kérdés, hogy ezt a betegek csak akkor találják ki, ha normálisan elmondják nekik.

she_wolf 2013.11.05. 23:08:08

Valaki homályosítson fel, legyetek kedvesek!
Miért kell(!) meginni az ampullás cuccot? Nekem csak egy ok jut hirtelen az eszembe: ha valaki esetleg allergiás a tablettában lévő vivőanyagra. A gyorsabb hatás érdekében nem egyszerűbb i.m. vagy i.v. beadni?

lacix86 2013.11.06. 15:26:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A jó öreg Monroe-Kellie elv... :) mit tanultuk anno, most meg látod, nemsokára beperelnek, ha alkalmazod :)

Tripolisz 2013.11.06. 16:41:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem hiszem , hogy marhaságot írtam volna le ! Két infarktus és tavaly egy stroke most pedig a fenti történet. A történetből kimaradt , hogy az ügyeletes orvos oldalon eltolódást észlelet!

Tripolisz 2013.11.06. 16:51:52

@CPR: Nem iszom és nem dohányzom!Szeretem tömören le írni ami van.
Mozgás! Több mint 25 évig hegyeket másztam amit pár éve nem tehetek,de azért megtalálom a mozgás más módját.A neurológus doktornő dohányzik ez érezhető volt a ruháján és a beszéde közben ki áramló dohány szagból.A CT eredmény csak a tavalyi stroke maradványát mutatta ki mást nem.Nem kórházat választok , ha tehetem hanem orvost .Eddig soha nem volt gondom mert türelmes és alaposan megvizsgáltak mindig.Becsülöm azokat akik a mai helyzetbe még mindig kitartanak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.11.06. 17:38:34

@lacix86: hát koponyaűri nyomásfokozódásban magyar karrierem során a leggyakrabban alkalmazott terápia a kamradrain volt (leengedjük a liquort, nyerünk vele 100, talán 120 ml térfogatot). amióta kitántorogtam nyugatra egy kamradraint sem láttam, simán lekapják a fél koponyáját a betegnek az idegsebészek,lefagyasztják majd 3 hónap múlva visszarakják. itt egyébként amikor meséltem, hogy otthon a kamradraint az idegsebész szabad kézzel, érzésre rakja, majd szívrohamot kaptak, hogy az először is extrém ritkán kell berakni meg másodsorban olyat navigáció nélkül berakni életveszélyes :)
@Tripolisz: pont erről szól itt az elmélkedés, hogy ha valakinél femerül a gyanú a koponyaűri vérzésre és ez általi nyomásfokozódásra, akkor tilos csökkenteni a vérnyomását (vagy legalábbis nagyon kockázatos) mindaddig amíg nincs kizárva a koponyaűri vérzés, tehát helyes az, hogy csak fájdalomcsillapítót kaptál és nem vérnyomáscsökkentőt a CT előtt.

Rotoxis 2013.11.06. 17:53:13

@mig54: Mert az ügyeletnél nincs tabletta. Vélhetően metamizol lehetett. Im. én sem szeretek gyószert adni, randa szövődmények tudnak lenni, inkább iv. adom, ha kell. Ezt azonban általában a sürgészek és az intenzívesek teszik meg, más nem nagyon. A posztbéli szituációban szerkntem rendben van a po. ivászat tabletta hiányában.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.11.06. 19:23:12

@Rotoxis: nálunk van alapból csepp formában, nem kell ampullákat iszogatni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.11.06. 20:38:47

Novalgin Tropfen vagy angol nyelvterületen Novalgin Drops

Rotoxis 2013.11.06. 20:55:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Cudar egy íze lehet, legalábbis az inj. alapján...

Na Mo-n a sürg. ellátásban csak Algo inj-ként létezik.

she_wolf 2013.11.06. 22:45:03

@Tripolisz:
Te volnál ezek szerint a poszter?
Ha igen, a történtekből ezek szerint sok minden kimaradt, csak a felháborodás nem. Miért is?

Tripolisz 2013.11.07. 09:51:02

@mig54: Háborodjak fel?Mit érek el vele?!A történet vagyis inkább a jelenség a fontos.A jó szakemberek elmennek az országból .A rezidensek attól tanulnak aki van.
Tanulnak beteggel türelemmel bánni, meg érteni azt az állapotot ami érte.Ki oktatni egy beteget szerintem nem helyes!Ki oktatni arról , hogy legközelebb ne az orvosi ügyeletet hívja ha fáj a feje!Már írtam az előzőekben , hogy szerencsémre eddig nagyon lelkiismeretes orvosokhoz kerültem.Cerucal és 2 ampulla Furosemid injekciót is kaptam a hátsó felembe a ki érkező ügyeletes orvostól.A SB-on egy fiatal nagyon lelkiismeretes doktornőhöz kerültem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása