Magára hagyták a beteget

2013.08.10. 08:23

magas_vernyomas.jpgMa Magyarországon mindent megtehetnek azok az orvosok akik itt maradtak, és vezető beosztásba helyezték őket.

Rettenetes artrítiszes fájdalmaimat szteroidokkal kezelte a szakorvosom több mint fél évig. Közben többször is jeleztem,hogy nem tudom mi bajom van, de rosszul érzem magam. Nem szólt semmit gépiesn írta a további szteroidot. Amikor a következő kontrolom mondtam, hogy nagyon fáj a térdem és a vállam is nem csak gyengének érzem magam, azt mondta hagyjam abba a jelenleg szedett gyógyszereket / nem is  szabad lett volna csak folyamatos csökkentés mellett / és egy injekciót ír amit hetente kell saját magamnak beadni.Kezdtem reménykedni végre talán enyhülnek a fájdalmaim.

Tévedtem.Éjszaka rosszul lettem vérnyomásom 200 pulzusom 140, egész testem elzsibbadt. Ügyelet kihívása. Ügyeletes orvos szerencsére a háziorvosom, aki tudott az új terápiáról. Azonnal neki kezdett a vérnyomás csökkentéshez, vízhajtáshoz. Szerencsém lett, nem kaptam strokot.Talán ha nem ő az ügyeletes mire kórházba kerülök nem élem túl a helytelen gyógyszerváltás kalandját.3 hónap küzdelem , orvoskeresés , mert közben kiderült az anyagcserém is felbomlott. Szerencsére egy magánrendelésen sikerült időpontot találni, közben folyamatos rosszul lét a magas pulzus miatt / pajzsmirigy túlműködésem / lett az új inj.-tól Kecskeméten egy lelkiismeretes fiatal endokrinológus kezelt ki 3 hónap alatt. Közben már az artrítiszes izületi fájdalomtól nem igen tudtam már közlekedi, de semmit sem csinálni otthon. A régi orvosomhoz nem mentem vissza, mert ha idáig nem tudott tisztességesen kezelni, akkor ezután mit várhatok ezután tőle.

Az sem állapot, hogy ezután ágyban fekve a fájdalom tól elgyötörve szenvedjek a 21.-században, a férjem vette a kezébe az ügyemet. Az interneten találta a Kecskeméti artrítiszes centrumot, akinek a főorvosa Dr G. Írt neki egy e-mailt, és kérte hogy ha tud foglalkozni velünk fogadjon. A megadott időpontban jelentkeztünk is nála. Üdvözölt, és elkezdte "tanulmányozni"a papírjaim.Mint az itt a piros ott a piros játékban.forgatta kevergette a lapokat / idegességében ? / soha nem tudom meg. Azután gyorsan rájöhetett, hogy túl problémás vagyok, mert sok műtétem betegségem volt , ezért nem egyszerű a dolog, és kérdezgetni kezdett  Ugyanazokról ami a kezében lévő leletekben le volt írva. Igazán toleráns voltam, mert megértettem, hogy azokat nemigen lehet rövid idő alatt áttanulmányozni. Volt egy két dolog amiről nem kérdezett, de én lényegesnek tartottam, hogy ismeretlen okból több éven keresztül lecsökkent a trmbocitám is, és hogy ez lényeges-e.

Lényeges, de ezután csak arra válaszoljak amit ő kérdez, és ne mondjak semmit, ne szóljak közbe.Megdöbbentem, de ha ez a terápia ára tudomásul vettem.Szív rendellenességemet így kihagytam, viszont egy figyelmes doktorandusz aki jelen volt a kikérdezésemen , és amikor neki sürgős telefonja lett és kiment, közben én mondtam, hogy hepatétiszem is volt , jelezte a főorvosnak, hogy volt a betegnek máj gyulladása mondta akkor arra is veszünk vért.A katonai procedúra véget ért, és mondta, hogy a biológiai terápiára szeretne bevenni, de nagyon hosszú rögös út vezet oda a hajam is kihullhat addig stb. Mondtam rendben van vállalom. Felírta a következő 6 hetes gyógyszeremet amit szerinte szednem kell, és megdöbbenve láttam, hogy ugyanazokat a gyógyszereket amiket az előző kezelő arvosom írt, most duplázva kell szednem.

Kicsit elcsodálkoztam, hogy attól lettem rosszul, és most duplán szedjem ? - mindegy nem álltam vitába, lesz ami lesz csak már a fájdalmat szüntessem.Mondta, ha bármi probléma baj történik azonnal telefonáljunk, vagy e-mailt írjunk.Igen a baj megtörtént, újból magas vérnyomás, pulzus szám emelkedés . Próbáltunk telefonálni, üzenetrögzítő . Válasz több napon keresztül semmi. Közben e-mail. háromnap után, egy doktornő válaszolt, hogy menjek a háziorvosomhoz. Zseniális , ezt már közben én is eldöntöttem, szegény háziorvosom csóválta a fejét, de mondta, hogy valószínű megint az anyagcserémet borította fel ugyanaz a gyógyszer dupla mennyiségben.Vérnyomáscsökkentés , endokrinológus, és iszonyú izületi fájdalom.Mitévő legyek ? Megírtam e-mailban Dr G főorvosnak, hogy a továbbiakban nem kívánok megjelenni a kezelésén, mert nem ebben egyeztünk meg. Ha baj történik akkor a háziorvos találja ki mi a gond, és kezeljen ő. Nagyon csalódtam benne, mert el lehet olvasni a Kecskeméti Artrítisz Centrum honlapját.

Bűbájos a betegnek reményt adó tetszetős írású hirdetmény. Azóta orvos nélkül vagyok , mert megkezdődtek a nyári szabadságok, és akihez szeretnék menni, csak aug. 20.-a után rendel. Sorstársaimnak üzenem, nem minden arany ami fénylik. Nekem a megváltásnak tünt  , az artrítisz cenrtum honlapja, és tele reménnyel gondoltam a fájdalom nélküli leendő életemre. Tévedtem!. - ma magyarországon mindent megtehetnek azok az orvosok akik itt maradtak, és vezető beosztásba helyezték őket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2013.08.10. 09:14:21

A szemnek-elmének fájdalmasan torzított angol/latin/görög szakszavak helyett javasolnám a magyar megfelelőjük használatát. Úgy nem okoz hascsikarást és kínzó fejfájást az olvasásuk.

A nagyon felületesen, de tömény malíciával előadott történetre reflektálva: azt üzenem a bategnek, hogy vegye úgy, ő az orvostudomány betege. Másszóval azok közé a betegek közé tartozik, akikről négyoldalas zárójelentéseket szoktak írni tizenix számú kivizsgálással, kezdve a fejebúbján levő hajszállal és végezve a kislábujja körmével.

Azonkívül a rh. arthritis egy nagyon hálátlan betegség, ha megvan, az a beteget élete végéig végigkíséri. Tette ezt a Kr. előtti századokban is, amikor Hippokratész írt róluk, és teszi most, a XXI. században is. Magyarországon is és a Sunset Boulevard végén, Santa Monicában is, ahol tudvalevőleg nem épp a csóreszek laknak és nem lepkepiszoknyi az orvos fizetése mint nálunk.

Türelem, megértés, beletörődés és elfogadás, azonkívül a tüneti terápia folytatása, nyilván nem megadózisú steroiddal, mert az megteszi a maga romboló hatását a szervezetben.

karcsibácsi 2013.08.10. 16:04:20

Feltehetően rheumatoid arthritisről van szó, ami egy nagyon kellemetlen autoimmun betegség. Bázisterápiája valóban a steroid, nem megfelelő válasz esetén a biológiai kezelés (TNF-alfa ellenes antitest). Nagyon úgy tűnik, hogy a poszt írója ez utóbbi lehetőségből önként kizárta magát - nem biztos, hogy jó döntés volt.
Egyébként Dr. G. főorvos rövid, publikus szakmai bemutatkozását érdemes elolvasni:

"A Kecskeméti Megyei Kórház reumatológus osztályvezető főorvosa, számos rövidebb-hosszabb külföldi tanulmányúttal (Weimar, Köln, Kiel, Boston (Harvard) és 29 év szakmai tapasztalatával a háta mögött.A krónikus ízületi gyulladások kezelése az élete, közel 400 rheumatoid arthritises beteg rendszeres kezelését végzi egyidejűleg.Gynter Mödder professzor kölni klinikáján szerzett képesítést az ízületek izotópterápiájára vonatkozóan, ezt 2001-től folyamatosan végzi Kecskeméten. Intézete az egyetlen magyarországi radiosynovectomiás centrum, (mely egyben az OEP által kijelölt, biológiai terápiák alkalmazására feljogosított arthritis centrum) ahol mindenféle ízület izotópos kezelése rendszeresen történik, az állkapocsízülettől kezdve a lábujjak kisízületéig"

Katoci 2013.08.10. 19:08:16

karcsibácsi: hagyd, neki akkor is igaza van. Az orvos legyen elérhető a hét minden napján, mert különben irgumburgum. A beteg meg különben is jobban tudja, csak tudnám miért fordul akkor orvoshoz. A posztolónak meg ajánlom a magyar nyelv használatát, mert ez a katyvasz báncsa mind a laikus mint a szakember szemét. Nem fog azzal semmivel sem kevésbé jólinformáltnak vagy tájékozatlanabbnak tűnni. Mindazonáltal mint beteget sajnálom, mert egy olyan betegségben szenved amiben szegény nagyapám is sokat szenvedett, és tudom, hogy nem könnyű dolog ezen átmenni. De ha minden hoppra orvost vállt azzal csak és kizárólag magának árt.

Rotoxis 2013.08.10. 19:32:56

Nem győzöm ingatni a fejem. Az Index címlapján a sztori és sehol egyetlen troll sem!
Szép, nyugodt hétvégét mindenkinek.

Reggie 2013.08.10. 19:34:05

@Katoci: "A beteg meg különben is jobban tudja, csak tudnám miért fordul akkor orvoshoz."
De szep is lenne, ha mindenki maganak irhatna a receptet...

Amugy a hozongesedbol erdekes modon kifelejtetted annak a csodas dontesnek alatamasztasat, miszerint a masodik orvos ugyan azt a gyogyszert irta fel dupla dozisban, amitol mar egyszer rosszul lett a beteg. Erre azert illik orvost valtani.

Tempus-Anh 2013.08.10. 20:05:57

"...és tele reménnyel gondoltam a fájdalom nélküli leendő életemre. Tévedtem!. - ma magyarországon mindent megtehetnek azok az orvosok akik itt maradtak, és vezető beosztásba helyezték őket."
Ez egy akkora rosszindaulatú blődség, hogy rá lehet akasztani a kalapunkat.
A rheumatoid arthritisről ld. a fentebb leírtakat. NEM gyógyítható. Esetleg javíthatóak a tünetei, de egy életen át végigkísér.
Ez az ittmaradtak, megtehetnek, helyezték egy ordénáré f@szság, mintha legalábbis általános lenne a mindenki elvándorlása az egészségügyből és aki ittmaradt, arra általában jellemző lenne, hogy visszaél a gyógyítási szabadságával, a betegek türelmével, stb.

Katoci 2013.08.10. 20:12:58

@Reggie: Hidd el oka van annak, hogy nem írhat mindenki magának receptet, és egyálltalán nem lenne jó vége, így ezt nem is folyatatom. Azt, hogy a posztoló mitől lett rosszul nem tudjuk, egyszerűen nincs elég adat a döntés meghozatalához. Sajnos a "hallgattassék meg a másik fél is"-re jelen esetben elég kevés esélyt látok. Pusztán csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az egyik orvostól másikhoz való szaladgálás nagyon ritkán vezet eredményre. A problémák megbeszélése ellenben annál gyakrabban. A posztoló egyébként is azt kifogásolta leginkább, hogy úgymond magára hagyták (azt te is belátod, hogy enyhén szólva hatásvadász a cím, hisz ha azt adta volna címnek, hogy "Szabadsága alatt nem tudtam elérni az orvosom!" a kutya sem nézett volna be ide).

Reggie 2013.08.10. 20:22:51

@Katoci: "Hidd el oka van annak, hogy nem írhat mindenki magának receptet, és egyálltalán nem lenne jó vége, így ezt nem is folyatatom."
Ironia pedig egy orszag, ahol ironok elnek.

A posztolo narcisztikus kirohanasaival kapcsolatban igazad van, nem is az a tema.

Engem csak az zavar, hogy a doki meg egyszer felirta a nem megfelelo gyogyszert, amirol vagy tudta, hogy nem jo es szandekosan felirta, vagy egyszeruen nem forditott kello figyelmet a beteg tortenetere es igy felelotlenul felirta. Ez boven ok az orvos levaltasara.

DarthVader 2013.08.10. 20:29:15

" Nem szólt semmit gépiesen írta a további szteroidot."

Itt a baj, kollégák. A multitasking üzemmód hiánya. Ugyanis receptírtás közben nyugodtan lehet beszélgetni a beteggel. Elmondani neki, hogy milyen választása van. Nonsteroid-kilukad a gyomra. Steroid - uhhh. Biológiai terápia - vagy nagyon javul (többségében) , vagy mégiscsak uhhh. Ja, esetleg nem szed semmit, és akkor legalább csak fáj.
Többször emlitettem már: nagyon sok hasonló panaszt el lehetne kerülni kommunikációval.

Katoci 2013.08.10. 20:44:04

@Reggie: "Ironia pedig egy orszag, ahol ironok elnek." benéztem, bocsi. No comment

Mindenkivel előfordul, hogy "elnéz" valamit -igen sajnos orvosokkal is, bár viszonylag ritkán - de nem tudhatjuk, hogy erről van-e szó, egyszerűen nincs elég információ, és a betegség szakértője sem vagyok. Ha viszont elnézel valamit, fokozottan figyelsz, hogy ugyanazzal az ügyféllel (beteggel jelen esetben) ne fordulhasson elő. Persze lehet, hogy ez csak az én véleményem. Nem meggyőzni szeretnék senkit, csupán segíteni szeretnék. A kommunikáció az, amiben talán legjobban le vagyunk maradva Európa nyugati részétől. Orvosok és betegek egyaránt.

Katoci 2013.08.10. 20:48:19

@DarthVader: Az emberi agy tudtommal gyakorlatilag képtelen multitaskingra. Amit annak hiszünk az gyakorlatilag a témák közti gyors váltásoknak köszönhető. Sajnos a két agyfélteke nem tud úgy viselkedni mint 2 processzormag :D
És mégegyszer: Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció. Nem durcizás, nem rohangálás. Sokkal többet meg lehet így oldani mint egyesek gondolnák.

DarthVader 2013.08.10. 20:54:31

@Katoci:

"Sajnos a két agyfélteke nem tud úgy viselkedni mint 2 processzormag " Dehonnem :) Van neked gyereked? Amikor én anno esti mesét olvastam az enyéimnek, 15 perc után azt se tudtam, melyik mesét olvasom nekik, mert közben totál máson gondolkodtam (És nem szóltak, hogy hülyeséget olvasok :)

Katoci 2013.08.10. 21:00:34

@DarthVader: Az enyém szól :D Olyan dolgokra emlékszik, hogy megáll az ember esze.

Reggie 2013.08.10. 21:19:36

@Katoci: Semmi baj, mindenki hibazik.

Az mindenkivel elofordul, hogy elnez valamit, de ha igaz az, hogy a beteg ugy lett kikerdezve, ahogy le van irva, akkor szinte boritekolhato volt a hibazas. Ez itt nem egy egyszeri tevedes eredmenye, hanem a modszer eleve hibas. Gondolom te sem mennel masodszor olyan autoszerelohoz, amelyik elso alkalommal varazsvesszovel kereste a hiba helyet.

platelet 2013.08.11. 01:22:27

@Reggie: van olyan, hogy akkor is egy adott gyógyszer a legjobb megoldás, ha ismertek a mellékhatásai... lehet, hogy szar lesz pár hétig, ha szedi ezt a gyógyszert, de az iszonyú ízületi fájdalmak elmúlnak... persze, ha nagyon súlyos a mellékhatás, nem éri meg... ki kell egyensúlyozni, hogy a pozitív hatás több legyen, mint a negatív

nem mondom, hogy ez történt, de ez is valószínű magyarázat, nem csak az, hogy véletlenül/rosszindulatból azt a gyógyszert írták neki, amitől rosszul lett...

Carlsbad 2013.08.11. 02:17:05

Én azt nem értem: amikor a doki felírta ugyanazt a gyógyszert,miért nem szólt neki a páciens? Miért kezdte el szedni, ha az neki nem volt jó korábban sem?

lüke 2013.08.11. 07:10:44

gépiesen, ja, azért van a gép onnan írja
a kreativitást megvonta az OEP
de én hirdetek:
őreg koromra szakmailag kompetens, eszkőzzel- UH ,MR, CT etc-vizsgálni is tudó,
kórházi háttérrel is rendelkező cca 40 körüli magánorvost
keresek

jog-ász 2013.08.11. 08:57:19

a történet és a végkövetkeztetés közötti összefüggés valóban meredek.
de maga a cim vagy a végkövetkeztetés ellen miért tiltakozik a hozzászólók többsége?tegye fel a kezét aki nem érzékelte még hogy az egyik legfeudálisabb rendszer a kórházi. tegye fel a kezét aki még nem hallott olyat hogy számtalan fiatalabb, tehetségesebb orvos került vidéki vagy nagyon kisvárosi kórházakba, a nagyvárosi kórházak, vagy klinikák hatalmi harcai, pozicióhajhászás miatt..persze laikusként én csak pletykát hallok, akkor ez nyilván nem igaz.

jog-ász 2013.08.11. 08:58:10

@Carlsbad: mert ráparancsoltak hogy fogja be és csak akkor szóljon ha kédezik!:)
kétségbeesett beteg mindent megtesz..empátia!

zellerlevél 2013.08.11. 09:09:04

"Kicsit elcsodálkoztam, hogy attól lettem rosszul, és most duplán szedjem ? - mindegy nem álltam vitába, lesz ami lesz"

Hát lett.
Ilyenkor szólni kell.
Nem itt, hanem még a rendelőben.

zellerlevél 2013.08.11. 09:10:50

@jog-ász:

Ugyan... ha olyan gyógyszert kap a jóember, amiről biztosan tudja, hogy neki árt, akkor egy maradjon csendben utasítás után simán beszedi? Nekem ez hihetetlennek tűnik.

vladimir964 2013.08.11. 10:04:32

Hát ezért megoldás a fizetős betegellátás és egészségügy. Állambácsi csecsén még ennél is rosszabb várható. Én már leszoktam róla.

zellerlevél 2013.08.11. 10:42:20

@vladimir964:

Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a dolog. De nem az.
Egyrészt nem tudsz róla leszokni, mert ha drága kezelésre, vizsgálatra lesz szükséged, kénytelen leszel ráfanyalodni.
Másrészt az országban nem csak aktív, fiatal, keveset beteg munkavállalók vannak, hanem gyerekek, idősek, inaktívak is.

2013.08.11. 12:30:36

@zellerlevél: csendben marad, mert azt akarja, hogy az orvos segítsen rajta, és ne zavarja ki a rendelőből. Emellett hisz is az orvos szakértelmében; abban, hogy a gyógyszerírás kellő mérlegelés után történt, és ha a doki felírja azt a gyógyszert, akkor bizonyára egyszeri epizód volt a rosszullét, esetleg a doki feltételezi, hogy nem is amiatt, stb. KINEK higgyen a reménykedő beteg, ha nem az orvosnak? EMPÁTIA...!
Egyszer az a bajotok, hogy a beteg nem engedelmeskedik/hisz, máskor meg az, hogy igen.

@platelet: Ez a szerecsenmosdatás pedig undorító, és remélem, szégyelled magad. Te "elfogadható mellékhatásnak" látod a 200-as vérnyomásos rohamot, a széteső anyagcserét, amit 3 havi kezeléssel lehetett helyrehozni? (Egy valószínűleg nem fiatal ember esetében?) Én azt mondom, hogy inkább fájjon. Abba addig se hal bele legalább...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.11. 12:38:04

Függetlenül attól, hogy elég macerás baja van, lehetne vele értelmesen viselkedni. Mondjuk egy magánrendelést végző orvos meg úgy viselkedik a beteggel, ahogy akar, csak ne csodálkozzon, ha az lelép.
Állami egészségügyben viszont alap lenne, hogy normálisan állnak a beteghez. Pl. nem szarnak a bajára, és írják azt, ami eszükbe jut, ha jó, ha nem.

hot-spot (törölt) 2013.08.11. 13:20:55

Minden gyógyszer,amit egy hétnél tovább kell szedni,már olyan romboló hatást csinál a szervezetben,ami miatt újabb és újabb gyógyszerekre lesz szüksége a betegnek.

Reggie 2013.08.11. 14:15:33

@hot-spot: Jah, es a gyogyszergyarak osszeeskudtek az emberiseg ellen a raknepseggel.

platelet 2013.08.11. 21:15:37

@canahari: Nem szégyellem magam, nem undorító és nem szerecsenmosdatás, egy elképzelhető lehetőséget vázoltam. Nem azt mondtam, hogy biztosan ez történt, hanem hogy szerintem ez a valószínűbb. A fájdalomba pedig bele lehet halni, és egyébként, szerinted milyen életminőség az, amikor valaki mozdulni nem tud a fájdalomtól? A rheumatoid arthritis pedig szó szerint megnyomorítja az ízületeket, szóval még tovább csökkenti az életminőséget. A szteroidnak valóban vannak mellékhatásai, valóban megváltoztatja az anyagcserét, és ezt kezelni kell, mégpedig újabb gyógyszerekkel, ahogy @hot-spot is írta fent. Ha más gyógyszert adsz, hidd el, annak is lesz mellékhatása, azt is kezelni kell. Ha nem adsz semmit, a beteg fájdalmak között, megnyomorodva éli le az életét. Melyik a jobb? Ne válaszolj rá... egy gyógyíthatatlan, krónikus betegségnél minden betegnél egyedileg kell beállítani, hogy melyik gyógyszerkombinációval érünk el nála leghosszabb túlélést ÉS legjobb életminőséget. Mégegyszer mondom, nem biztos, hogy ez történt, nem is fogjuk megtudni, a fenti történet csak az egyik oldalt mutatja be, egyszerűen szerintem ez a valószínűbb.

2013.08.11. 23:56:37

@platelet: Még egyszer kereken szeretném megkérdezni, hogy TE úgy gondolod-e, hogy a beteg fájdalmainak csökkentése érdekében a 200-as vérnyomásos roham megengedhető és elfogadható mellékhatás.

Braincelle 2013.08.12. 00:11:01

@lüke:
öreg koromban én azt kérném, hogy küldjék helyettem a fiatalokat MR-be

Braincelle 2013.08.12. 00:27:12

@jog-ász:
Nem voltunk ott, és nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy a beteg azok közül való, aki képtelen egyetlen kérdésre sem konkrét választ adni, még akkor sem, ha az intelligencia szintje megengedi a kérdés értelmezését.
Mint például a "mióta fáj a feje?" "hát amióta annyit dolgozom, mert a cégemnél megváltoztak a viszonyok és..." "bocsánat, de ez mióta van?" "hát nem tudom pontosan, és amikor elkezdett fájni a fejem, akkor a háziorvos azt mondta, hogy semmi komoly és nem küldött el MR-be, pedig azt gondolom, hogy hát mégis csak azzal lehetne..." "szóval ne tessék haragudni, ez tegnap volt?" "nem, mért lett volna?" "oké, akkonr tíz éve volt" "nem hát 2012 szeptemberében, amikor a munkahelyemen..."
Három ilyen kör és az ember a legszívesebben a saját fejét verné a falba, és tényleg vannak ilyenek.
Ha elvitt egy könyvnyi dokumentációt, amiben benne volt minden, függetlenül attól, hogy köze van a jelen bajhoz vagy nincs, és ráadásul még a feltett kérdések helyett is más kérdésekre válaszolt, akkor nem csoda, hogy rászóltak vagy megkérték, hogy működjön már egy kicsit együtt.

"egy figyelmes doktorandusz aki jelen volt a kikérdezésemen, és amikor neki sürgős telefonja lett és kiment, közben én mondtam, hogy hepatétiszem is volt , jelezte a főorvosnak, hogy volt a betegnek máj gyulladása mondta akkor arra is veszünk vért"

Mert amúgy gondolom egy vérvételnél eszükben sem jutna májfunkciót nézni. A reumatológusnak abban a vizsgálati helyzetben a betegség előrehaladtát, kezelési lehetőségeket kellett megállapítani, és ehhez szerintem el tudja dönteni, hogy milyen információkra van szüksége, és nyilván releváns ez is meg az is, de egyrészt gondolom a papírokban benne van, másrészt minden rosszindulat vagy burnout nélkül, de így nem lehet dolgozni, hogy az embert minden egyes alkalommal eltérítik a gondolatai fonalától aktuálisan irreleváns információkkal (nem azt mondom, hogy egyáltalán nem fontos, és lehet, hogy a végén rá fogok kérdezni).

Annak az orvosnak ki kell szűrnie és értelmeznie kell a saját területére, az adott döntéshez fontos dolgokat, és a nevét kell adnia hozzá. Lehet traktálni a hepatitis-szel, a szívrendellenességgel és a csökkenő thrombocyta-számmal a reumatológust akkor amikor éppen a betegség aktivitására vonatkozó kikérdezési algoritmust követi (az ember nem véletlenül kérdezi azokat a dolgokat, amit, a legtöbb szakmában, az egyes panaszoknak megfelelően meg vannak a sémák, meg vannak azok a kérdések, amikre muszáj választ kapni ahhoz, hogy tovább lehessen menni, és egyáltalán véleményt lehessen alkotni arról, hogy van-e ez vagy az-a betegség, vagy hogy milyen diagnosztikai és terápiás lehetőségek vannak.

Néha tényleg azt érzem, hogy a másik hülyét csinál belőlem, amikor a fél életét elmesélné, ha nem szakítanám félbe (ez megint egyéni, hogy milyen jelzés kell ahhoz, hogy ne csinálja ezt, de van, amikor nem marad más, mint megkérni, hogy legyen szíves a kérdésemre válaszolni, főleg ha mondjuk ügyelet van, és ott toporog még x vizsgálatlan beteg), fogalma nincs a gyógyszereléséről, a van-e gyógyszerérzékenysége kérdésre azt válaszolja, hogy ja, volt valami, de nem tudnám megmondani, kaptam lázra vagy fájdalomra vagy nem tudom (kösz), pedig volt már orvosnál, tudja, hogy ezeket a dolgokat meg fogják kérdezni; és egy cseppet sem zavarja, hogy én dolgozni szeretnék, az ő érdekében is.

***
csak azért írtam ezt, hogy mutassak egy másik alternatívát, ami még történhetett, és hogy mért úgy

nem tudom, mért írták fel neki azt a gyógyszert dupla dózisban, ehhez tényleg kevés az információ, hogy az okozta-e a hypertensiv krízist vagy nem stb.

Braincelle 2013.08.12. 00:38:01

@Braincelle:
Meg amúgy a gyógyszer leirata szerint a remicade-nél pl. kötelező kizárni a kezelés előtt a hepatitis B jelenlétét. De hát ugye kizárt dolog, hogy az ebben jártas csúcsreumatológus ezt tudná és képes lenne a megfelelő helyen magától megkérdezni.
Nekem inkább úgy tűnik, udvarias volt, és a beosztottja felé tett egy kedves gesztust, mert nem azt mondta, hogy "te hülye, benne van a protokollunkban, nem olvastad" vagy azt hogy "szerinted melyikünk kérdezi ki a beteget", hanem azt, hogy "na hát akkor megnézzük, ha már kiderítetted, hogy kellhet".
Persze ez is teória.

mldrv 2013.08.12. 03:20:28

@karcsibácsi: az mi alapján jött le, hogy kizárta magát a biológiai terápia lehetőségéből a posztoló?

idézek a posztból:

"és mondta, hogy a biológiai terápiára szeretne bevenni, de nagyon hosszú rögös út vezet oda a hajam is kihullhat addig stb. Mondtam rendben van vállalom." -- tehát ő beleegyezett elvileg. (?)

platelet 2013.08.12. 07:47:19

@canahari: egyszer már leírtam, de itt van mégegyszer: szteroidnak mellékhatása a hypertonia, hypertonia mellett lehet vérnyomás-kiugrás (a 200-as vérnyomás nem feltétlenül hypertenzív krízis), ezt kezelni kell, be kell állítani a vérnyomást. A rheumatoid arthritisben a szteroid pedig nem csak a fájdalmat csökkenti, hanem az ízületi deformációk kialakulását is késlelteti. A fájdalom pedig nem egy torok- vagy fejfájás, mint amik neked voltak eddig, hanem annyira fájhat, hogy a beteg nem tud mozogni. Igen, ha konstansan 200-as a vérnyomása a szertől, akkor mást kell keresni, de ha egyszer-egyszer van egy 200-as kiugrás, akkor csak a vérnyomás gyógyszerein kell állítani vagy a kiugrásokat kezelni.

Dr.laikus PhD 2013.08.12. 11:22:49

@platelet:

Hosszan szedtem nagy dózisban szteroidot. Havonta csináltak vérképet, vizelet vizsgálatot.
Amíg a 100 mg-ot (pár napot) azt kórházban töltöttem, ott figyeltek. Rohangáltam, mint a mérgezett egér. A vérnyomásom egyetlen egyszer ugrott ki (nem a posztolóét ugrottam át).
Egy hétig kellett naponta mérni, hogy visszaáll-e, vagy maradandó mellékhatás.

Kerek lett a fejem, úgy néztem ki, mint egy igazi alkoholista. Híztam, mint akit tömnek.
Évekig nem volt szer ami kiválthatta és nem volt ekkora problémám. Majd lett helyette más, hatékonyabb. Leírták a gyógyszer csökkentésének ütemét, kaptam Káliumot és vízhajtót amíg szükséges volt, felhívták a figyelmem, hogy vízhajtáshoz sok vizet igyak.

Az megint igaz, hogy megtanultam a bajságom, na és ami nagyon fontos elfogadtam.

Arthritises betegnek meg a mozgás szinte jobb gyógyszer a szteroidnál is. A kettő együtt csodát tesz, de lefeküdni - főleg viszonylag fiatalon - nagyon nem szabad.
Lehet sírni a fájdalomtól, ordítani, de mozgatni, úszni, ha tud - muszáj.

Nem kívánom senkinek, piszokul fájdalmas tud lenni.

karcsibácsi 2013.08.12. 13:05:33

@mldrv:
Innen jön: "Megírtam e-mailban Dr G főorvosnak, hogy a továbbiakban nem kívánok megjelenni a kezelésén"
Vagy gondolod, hogy a sarki fűszeres fogja beállítani a biológiai kezelést "Dr G" helyett?

karcsibácsi 2013.08.12. 13:12:08

@mldrv: Esetenként az én betegeim is (értsd: azok a betegek, akiket tologatok ide-oda) biológiai kezelésre szorulnak, igaz, más indikációval, de ugyanarra a szerre.
Szigorú bevételi és kizárási kritériumok vannak, többek között a hagyományos kezelés (benne a nagydózisú steroid) dokumentált hatástalansága. Ha valaki a hagyományos th. ideje alatt megsértődik, és ír egy mailt, hogy nem kíván többet megjelenni a kezelésen, az bizony aligha fog hozzájutni a biológiai terápiához...

platelet 2013.08.12. 16:49:39

@Dr.laikus PhD: nem írtam, hogy a szteroidnak nincsenek mellékhatásai, sőt (az előző hozzászólásomban benne van)... de pont az a lényeg, hogy a fájdalmat nem lehet úgy leírni, hogy "abba nem halt bele senki"... és a legjobb tényleg a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák kombinálása... mindenkinél más kombinációval lehet a legjobb életminőséget elérni

Dr.laikus PhD 2013.08.12. 17:46:43

@platelet:

Többedszer fordul elő, hogy másra írtok, mint amire én észrevételt tettem.
Valóban két évvel ezelőtt az írásaim minősége nagyságrendekkel jobb volt.

Ma itt volt a palliatív nővér aki fénykorában nem volt akárki. Érti a dolgát a maga területén még most is szaktekintély.
Ő ódákat zengett, mennyire jól érti amit én _szakmailag_ magyarázok..... :(((

Szal;) még nem vesztettem el az eszem. Azt akartam megértetni, hogy a steroid szedését - főleg az elején - kemény megfigyelés kíséri.
Tán te, vagy nálunk hozzáértőbb le is írta, hogy egyszeri vérnyomáskiugrás nem jelenti, hogy nem lehet a betegség tüneteinek viszonylagos csillapulásáig alacsonyabb, dózisban szedni és a tünetek enyhüléséig fokozatosan a fenntartó dózisig emelni.
A lökésszerű dózis mennyiségét ha nagyon magas akkor kórházban figyelik meg.
Érdemes az orvossal kooperálni, ha dacára a jelzésnek felír gyógyszert amire a beteg érzékeny akkor szólni kell. Az élete és a jól léte függ tőle.
Sértődésből kizárnia magát a korszerű kezelésből botorság és nem az egészségügy hibája, hanem a sokat dolgozó specialista fáradtsága.

Azért ellenkezem, mert ha nem történt baja a hirtelen megvonástól, akkor kicsi a valószínűsége a magas dózisnak a nagyon hosszan szedésnek.

Dr.laikus PhD 2013.08.12. 18:01:10

@Braincelle: @karcsibácsi:

Mégis csak hüle vagyok.

Én laikus nyelven saját tapasztalatból minek írok amikor érthető tudós munkák vannak előttem?

Bocsánat mindkettőtöktől!

mldrv 2013.08.12. 20:46:36

@karcsibácsi: köszi ezt nem tudtam, h előbb dokumentálni kell h hatástalan a másik kezelés. így már érthető

karcsibácsi 2013.08.13. 00:23:46

@mldrv:
A biológiai kezelés nagyszerű dolog, de óvatosan kell bánni vele. Nagyon hatékony, de egyrészt nagyon drága (Mo-n az OEP 100%-ban finanszírozza, a betegnek "ingyér" van), másrészt nem veszélytelen, nagyon komoly kockázatai vannak. Ezért rendkívül szigorú bevételi- és kizárási kritériumok vannak, az előbbiek közül az egyik, nem megkerülhető dolog a legalább 3 hónapos hagyományos kezelés dokumentált hatástalansága. Egyébként többféle biológiai terápia létezik (TNF-alfa gátlók: adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, infliximab másik csoportja az Interleukin-6 receptor gátlók: tocilizumab, harmadik csoportba a B-sejt depléció hatású szerek tartoznak, mint pl. a rituximab és végül a T-limfocita ko-stimuláció gátló abatacept). Leggyakrabban TNF-alfa gátló szereket használunk. Rheumatoid arthritisben nagyon hatékony a certolizumab pegol, ebből 2 db 200 mg-os injekció 275.000.- Ft-ba kerül. RA-ban a 0., 2. és 4. héten kell adni 400 mg-ot, tehát az első hónap kezelési költsége 3x275, azaz 825 ezer forint. A fenntartó kezelés ezután kéthetente 200 mg, tehát "csak" havi 275.000. Ft. Tehát, amikor az orvos erről dönt, akkor kb évi 4 millió forint árú gyógyszerhez "juttatja" a beteget. Melyikünk befizetett TB-jéből futja erre?
De nemcsak az ár miatt kell alaposan megfontolni a biológiai kezelést, hanem annak kockázatai miatt is. Nagyon széles a skála, a kezelés mellékhatásaként kifejlődhet rosszindulatú daganat, súlyos vérképzőszervi problémák léphetnek fel, de tüdőfibrózishoz és szívelégtelenséghez is vezethet éppúgy, mint akár életveszélyes fertőzésekhez, tályogokhoz, stb. Ezért kell betartani a protokollokat, és csak azon betegeket állítani biológiai terápiára, akiknek erre tényleg szükségük van, és akiknél a várható javulás nagyságrendileg meghaladja a kezelés kockázatát (risk - benefit ráció mérlegelése). Viszont, kellő gondossággal eljárva, a lehetséges súlyos mellékhatások tényleg csak nagyon ritkán jelentkeznek, és a beteg rendszeres ellenőrzésével még időben észlelhetők, a kezelés szükség esetén leállítható és a szövődmény elhárítható.
Szóval, nemcsak a medve nem játék, hanem a biológiai kezelés sem az. Avatott, hozzáértő kezekbe való, mint pl. a posztban igazságtalanul szidott "G" főorvos kezébe...Ezért vannak kijelölt centrumok (Bács megyében a "G" főorvos vezette centrum) ahol - és csak ott! - alkalmazhatják ezt a kezelési módot. Tehát, amikor a posztoló sértődöttségében megszakította a (hagyományos) kezelést "G" főorvosnál, kizárta magának a biológiai kezelés lehetőségét, ahogy azt fentebb is írtam.

karcsibácsi 2013.08.13. 10:55:38

Csaba Metzger:
csabika, egyszer már montuk, hogy ne szójj bele a nagyok dógába! mennyél labdázni vagy homokozni a többiekkel... ha jó leszel, kapsz cukorkát.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása