Másfél órát vártunk az öt hónapos gyerekkel

2013.05.02. 08:48

waiting-patiently.jpgNem az orvost hibáztatom, hiszen kedves volt, de nem értem, miért kellett mindenkinek tíz órára mennie.

Tisztelt Blog!

Elég türelmes ember vagyok, tudtam 9 hónapos terhesen három órát várni ultrahangra heti kétszer, de ami ma történt, az túlment minden határon. Ha nem a gyerekemről lenne szó, ezt meg sem írtam volna.

Gyermekorvosunktól kértem beutalót a szombathelyi fejlődésneurológiára, mivel kislányomnál észrevettem, hogy mozgásfejlődése kissé le van maradva. Szerencsére öt nappal későbbre kaptunk is időpontot délelőtt 10 órára. A rémálom ezután következett: érkezésünkkor kiderült, hogy az ott tartózkodók közül több gyermeknek is tíz órára van időpontja. Gondoltam, gyorsan megy a dolog, a kicsiket előreveszik (az én 5 hónaposom mellett még két másik pár hónapos is várt), és alvásidőre otthon is vagyunk. A rendelés fél 11-kor kezdődött, addig senki sem ment be vizsgálatra.

Aztán vártunk, hogy a 10 év körüli fiú anyukája előkerüljön a kávézásból, és bemehessenek. Közben a másik négy hónapos gyermek már elkezdett sírni, annyira álmos volt. Mi sem jártunk sajnos jobban, egy óra várakozás után kislányom is jelezte, hogy álmos. Szerencsére éhes nem volt, mivel indulás előtt megetettem (kizárólag szopik, így nem is tudtam volna megetetni). Utána még fél órát vártunk, közben bement majdnem mindenki, egy gyermek maradt még utánunk. Gyermekem nagyon fáradt volt a fél órája tartó sírástól és kimerültségtől (megjegyzem, már majdnem 3 órája volt ébren, két óra után mindig lerakom aludni). A rendelőbe érve a doktornő nagyon kedves volt, majd megállapította, hogy a gyereket ilyen állapotban nem lehet megvizsgálni. Ráírta a lapra, hogy nagyfokú sírás miatt nem vizsgálható, majd egy hónap múlva kaptunk időpontot.

Erre vártam másfél órát. Nem tudom, hibázott-e valaki, de hogy a rendszer rossz, az biztos. Tudom, az orvosok alulfizetettek, sok a beteg, stb. De nem hiszem, hogy egy pár hónapos gyerekkel (aki nem bír ébren lenni két óránál többet) így kellene bánni. Nem az orvost hibáztatom, hiszen kedves volt, de nem értem, miért kellett mindenkinek tíz órára mennie. Miért nem lehet azt mondani, hogy jöjjünk egy órával később, mert sokan vannak? Vagy negyed órás beosztásban? Ennek volt értelme, hogy sem őt, sem a másik kisfiút nem tudták megvizsgálni? Miért adnak akkor 10-re időpontot, és miért mennek be a nagyobb gyerekek először? Ők nem többet tudnak várni?

Az egész vizsgálatot értelmetlennek tartottam. Egy hónap alatt egy csecsemő mozgásfejlődése sokat változik. Mi történik akkor, ha emiatt az egy hónap miatt lesznek később problémák? Ki vállalja a felelősséget? Ezek után úgy gondolom, keresek valakit, aki hajlandó akkor megvizsgálni a gyereket, mikor nem álmos.

Üdvözlettel: Petra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2013.05.02. 09:33:43

Kedves Petra Anyu!
Bizonyára első gyermek,és nem sok orvoshoz mászkálás tapasztalata a Tied....
Sok mindenben igazad van,de....néhány dolgot azért nem értek:
-3 vagy 4 gyermek vizsgálata 1 óráig tartott?
Miért is nem lehet egy anyatejes babát bárhol sarokba bújva megszoptatni?Vagy erre csak egyes anyukák képesek?
Én sem szoptattam akárhol és akárhogyan-de ha a szükség,helyzet úgy hozta,akár parkban,padon,OTP-ben-helységbe elvonulhattam,kérésre,zenesuliban,stb...
-5 hós gyermek 2 óránként alszik???Az enyémek 5 hetesen sem.

Itt,ezen a rendelésen lehetnek vegyes korú gyermekek,bébik,de sok terület van az eü.ben,ahol nagyjából egykorúak várnak.Ezért érdemes átgondolni,hogy mit,mikor,hogyan tegyek,ha többet kell várni?
Talán időpont kérésnél is meg lehet kérdezni,hogy a kért időponthoz képest mennyi csúszásra lehet számítani?
Én is-és más anyuka is!-vártunk már 2-3 hónapossal is másfél-2 órát,én pl. 2 gyermekkel,2 év különbséggel a szemklinikán,mindkettő 2 hós volt akkor...
Szerintem a csípőszűrésen,a gyermekorvosnál és még számtalan helyen várni kell...
Jó egészséget és sok bölcsességet a baba neveléséhez!:)

SusanneF 2013.05.02. 09:36:05

Cenzorka,most akkor lehet negatív posztot írni azonosíthatóan-Szombathely!Vagy nem?Vagy ez nem annyira negatív??

sárga nyúl 2013.05.02. 12:14:05

Nem mondom, hogy jó a rendszer, de ez azért nem egy nagy dráma... Tejet egyébként lefejve is lehet vinni. Ha a mozgásfejlődés nincs rendben, akkor szerintem úgyis Dévényeshez küldik, oda meg beutaló nélkül is lehet menni. Ennél az ortopédia és (ne legyen ott dolgotok!) a trauma sokkal rosszabb. Simán el lehet tölteni pár órát ezekkel.

cenzorilla 2013.05.02. 12:36:06

@SusanneF:

Már megírtam egyszer... :-)

Intézménynevet írhatsz, személynevet nem.

Az intézménynek (ahogy itt is) figyelnie kell az előjegyzés betartására. Azért van.
Asszisztens ne legyen lusta! Programok vannak a pontos beosztásra, de egy sima kockás füzet is megteszi.

Itt sem az orvos volt a ludas, hanem a nemtörődöm asszisztens.

Dr.laikus PhD 2013.05.02. 12:46:29

@sárga nyúl:

Régen voltam már fiatal anya.

Sokszor kellett hat hónapos kora előtt vizsgálatokra járni. Nagy baba volt arányosan nagy súllyal, a határon mozgó fejbőséggel.

Akkor régen az átkosban fiatal csecsemőt előre vettek. Az biztos, hogy a tíz éves gyerek nem volt fontosabb.

Előjegyzés sem volt. (Bezzeg! :DDD)

Minden gyerek más, miden anya más. Ha ma lennék fiatal anya én sem tudnék szoptatni nyilvánosan, ha nincs tér elvonulni. Nem vagyok prűd és nem helytelenítem. Aki tud hát tegye.
A szoptatás nekem nagyon intim, egymásra figyelő rítus ennyire fiatal babánál. Szerintem nem való csak vészhelyzetben nyilvános térre.

2013.05.02. 12:47:56

Öröm lenne, ha csak ennyi probléma volna. Szervezési hiányosság, nem az orvos dolga, lehet jelezni az asszisztensnek, vagy a betegjogi képviselőnek. 1,5 óra pedig nem sok a mai rendszerben. Gyerekrendelőben a mamák etetnek gond nélkül. Még elbújni sem kell, akár egy kis kendő is megteszi takarásnak. Megmondom őszintén már a címet is nevetségesnek tartottam. 1,5 óra :-). Az egy átlagos idő.

El Visco Stello (törölt) 2013.05.02. 12:48:32

Szimpla hiszti. Akkor kezdődött, amikor betette a lábát és meglátta, hogy nem ürítették ki számára a Komplex Tömböt. Bevett szokás,(nem is lehetne másképp) hogy egy-egy időpontra több előjegyzést is felvesznek. @cenzorilla: Bizony ez úgy működik, hogy az orvos közli a recepcióssal, hogy hány beteget jegyezhet elő. Az anyukának meg elárulom, hogy a "csak szopik" az nem jelenti azt, hogy csak mellből. Annyi cumisüveg van a boltokban, hogy rendszerint még el is adnak belőle. Egyébként meg úgy használja az 5 hónapos jelzőt, mintha azzal valami kiváltság is járna egy gyermekintézményben. Hát nem. Másfél óra várakozás pedig nem sok. Tehát úgy látom, hogy anyuka hisztije, türelmetlensége, sértettsége átragadt a gyermekre.
Jöhet a box! Állom.

sárga nyúl 2013.05.02. 12:50:34

@Dr.laikus PhD: Ezzel egyetértek, nem jó nyilvánosan szoptatni, ezért írtam a lefejt tejet. Én vittem mindig.
Szerintem egyébként az lehet a hátterében annak, hogy egy időpontra több gyereket hívnak be, hogy sokan nem mennek el (és nem mondják le).
Pl. gasztróra vagyunk hivatalosak allergiavizsgálatra és már a második időpontot mondtam le (én legalább lemondom!) mert beteg a gyerek.

karcsibácsi 2013.05.02. 13:16:00

"Természeti népeknél" - bizonyos kúltúrkörökben nálunk is - természetes dolog a kisbaba szoptatása nyilvánosan.
Az úgynevezett nyugati civilizációban ez, sok más szükséglet kielégítéséhez hasonlóan, kerülendő.
Régi vicc: gyönyörű, fiatal barnabőrű anyuka utazik a szintén gyönyörű kisgyermekével a vonaton. A pici sír, erre anyukája szoptatni kezdi, azonban a baba szopni sem akar. Közben megérkezik a kalauz, a baba meg csak nem akar szopni. Erre az anyuka: kapd be, mert különben bekapja a kalaúzbácsi!
(bocs)

Mille38 2013.05.02. 14:21:48

@SusanneF és további hozzászólók: Nem tudom, feltűnt-e, hogy a szoptatásról egyáltalán nem írt, hanem arról, hogy a baba elfáradt és nyűgös lett. Ezt írta: "Szerencsére éhes nem volt, mivel indulás előtt megetettem "
Egy neurológusnak azért tudnia kellene, hogy fáradt, sírós babát nem fog tudni vizsgálni, ennek megfelelően kellene szerveznie a rendelését.

A panasz szerintem azért is jogos, mert egy túlfeszített egészségügyi rendszerben ez nyilvánvaló pazarlás: az orvosnak egy hónap múlva megint rendelkezésre kell majd állnia, most is működött a rendelő, fizették az orvost, portást, asszisztenst, stb. Az OEP persze lehet, hogy kifizette a vizsgálatot (miért is?), így mindannyian (!!!) fizettük ezt a semmit. Amit egy kis szervezéssel, előrelátással meg lehetett volna előzni.

( Miközben persze a gyerekekkel szembeni inhumánus eljárást nem lehet forintosítani. Nem is akarom minősíteni, mivel közgazdászként a pénzügyi vonatkozásokat értékelem inkább.)

Mille38 2013.05.02. 14:22:39

... a szoptatással kapcsolatos problémáról nem írt.., ha pontos akarok lenni előző hsz-emben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 14:27:15

@SusanneF: bocs, de én is felháborítónak ezt a szokást, hogy úgy csinálnak, mintha időpontot adnának, miközben simán berendelnek embereket a rendelés kezdetére.
ez nem időpont.

@El Visco Stello: te idevalósi vagy?;)

@karcsibácsi: én leszarnám a kultúrkört, ha a gyerek éhes, akkor éhes, mondhat bárki bármit.

2013.05.02. 14:34:58

@Mille38: Akkor olvasd el te is figyelmesebben :-) Azt írta: "Szerencsére éhes nem volt, mivel indulás előtt megetettem (kizárólag szopik, így nem is tudtam volna megetetni)." Azaz, ha többet kellett volna várni, akkor nem tudta volna megetetni akkor sem, ha a baba éhes. És akkor ez is az orvosi intézmény bűne lett volna, hogy egy 5 hónapos gyerek nem ehet, ha éhes. Erre vonatkoztak a többiek megjegyzései. Egyébként az ilyen korú gyerekek akkor is sírhatnak, ha nem fáradtak, nem éhesek, ill. ha idegen embert látnak, tőlük is képesek megijedni. Ez persze nem a mama hibája.

Mille38 2013.05.02. 14:39:20

"kizárólag szopik, így nem is tudtam volna megetetni" - én ezt a mondatot egészen másképp értelmeztem: nem tudja "etetni", mivel szopik, tehát "csak" szoptatni tudta volna.

Azt gondolom, egy szoptató anyuka, ha eljön az ideje, mindenképp megszoptatja a babát, akárhol is van, mert nem sokáig tudja halogatni. Legalábbis nekem olyankor elkezdett ömleni a tejem, tehát megváltás volt, ha rátehettem a babát. :) Feltételeztem, ez az anyuka is ezt tette volna záros határidőn belül.

karcsibácsi 2013.05.02. 14:39:34

@Babette_: Leszarnád? Gratulálok!
Akkor te nyilván szarsz is az utcán, ha rád jön.

Többen vagyiunk itt, akik felneveltünk néhány gyermeket, az enyéim is szoptak egyéves korig. Nem az utcán, nem nyilvános helyen. A nagydolgunkat és az utódnemzést sem végeztük nagy nyilvánosság előtt.
Persze, izlések és pofonok...

2013.05.02. 14:48:23

@Mille38: Tényleg nem kötözködöm, meg abba is hagyom :-), de a szoptatás is etetés. Igen, másképpen értelmeztük.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 14:57:32

@karcsibácsi:
ha neked az utódnemzés és székelés azonos kategória a szoptatással...

nekem nem.

qbr 2013.05.02. 14:57:36

Mondjuk egy kórház csecsemőrészlegén nem lenne épp egy nagyon elvadult ötlet fenntartani kifejezetten egy szoptató/pelenkázó szobát (ha már gyorséttermeknek, kultúrházaknak is van ilyen), de persze ez függ a hely adottságaitól is.

karcsibácsi 2013.05.02. 15:11:12

@Babette_:
Nekem sem. Bár az utódnemzéssel nincs (sincs) semmi gondom. Ajánlom figyelmedbe, amit Laikus írt.
DE amit most csinálsz (őszintén szólva, meg is lepődtem rajta), az csúsztatás, mellébeszélés.
A (le)szarást meg te kezdted. Természetesen nem akarlak meggyőzni,
részemről befejezve.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 15:13:21

@karcsibácsi: ez a véleményem.
sajnálom, ha nem tetszik, ha ennyire nem teszik. nem dől össze a világ.

Dr.laikus PhD 2013.05.02. 15:34:37

@karcsibácsi:

Idő előtt megfulladok!:DDDDD

Mille38 2013.05.02. 15:45:52

@karcsibácsi: Hát, velem is előfordult, hogy társaságban szoptattam. Nevezetesen, mikor egy 2,5 éves és egy 2,5 hónapossal két órája vártam a kardiológián (engem kellett vizsgálni). Elmentünk a büfébe, vettünk enni-inni a nagynak, majd elővettem egy tetrapelenkát, letakartam a kicsit meg a cicimet és megszoptattam diszkréten. És nem érdekelt onnan már senki sem, és nem hiszem, hogy nekem kellett volna szégyenkeznem, nem én állítottam elő a helyzetet.

El Visco Stello (törölt) 2013.05.02. 15:54:32

@Babette_: Az kizárt dolog, mert nem tudom. Pontosabban tudnék válaszolni, ha megírnád, hogy hová "ide".

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 16:49:43

@El Visco Stello: vas megye. már csak a komplex tömb említése miatt kérdem.

SusanneF 2013.05.02. 16:55:44

@Mille38: "(kizárólag szopik, így nem is tudtam volna megetetni). Utána még fél órát vártunk, közben bement majdnem mindenki, egy gyermek maradt még utánunk."

SusanneF 2013.05.02. 16:58:40

Köszönjük Anyuka,hogy felvállaltad!:)
Reméljük,legközelebb nagyobb szerencséd lesz,ill.korrektebbek lesznek Veletek!

Rotoxis 2013.05.02. 17:32:30

Olvasom a posztot: öt órát várt egy másfél hónapos gyerekkel. Gondolat: basszus!
Olvasom figyelmesebben a posztot: másfél órát várt egy öthónapos gyerekkel. Gondolat: BASSZUS!!!

Vihar a biliben.

mldrv 2013.05.02. 22:17:07

@Rotoxis: öö, talán csak átfutottad a posztot... én úgy értelmeztem, hogy a poszt nem erről szólt, amit te írsz itt. a probléma az volt, hogy nem tudták megcsinálni emiatt a vizsgálatot. a másfél óra önmagában nem érdekes, de ez azért már gáz sztm

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.03. 15:35:32

azért nem teljesen tiszta számomra, hogy egy 5 hónapos csecsemőnél mi az a komplex vizsgálat amit egy gyerekorvos nem tud elvégezni? mert úgy tűnik nem valami komplex neurológiai bajságról lehet szó. eleve furcsa számomra, hogy a beteg kér egy beutalót, tehát nem az orvos vizsgálja meg a pácienst, felmerül benne a gyanú, hogy hmm ez engem meghalad, hanem az anyuka kér egy vizsgálatot, egy olyan szakorvoshoz ami ugye nem a "fűszál a réten" gyakoriságú.
hála Istennek mi ilyennel nem kellett szembesüljünk, de ehhez nem elég egy gyerekorvos?

petra1986 2013.05.03. 16:20:27

csak néha benézek és marhaságot látok:

A státuszvizsgálaton érdeklődtem, hogy normális-e, amit a gyerek csinál (repülőzés). Az oltás beadása után megírta a beutalót, nem nézte meg az izomzatát. Nem én kértem a beutalót, csak azt kérdeztem, hogy minden rendben van-e. Lehet, hogy alaposabban meg akarta nézetni, és azért küldött minket tovább.

sárga nyúl 2013.05.03. 16:45:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Hogy egy gyerekorvos a neurológiai dolgokhoz mennyire ért vagy sem, azt nem tudom. De autizmust pl. a legtöbben nem tudnak szűrni még napjainkban sem. Ha a szülő nem kér beutalót a lehető legkorábban egy ebben kompetens gyermekpszichiáterhez, akkor a gyerek lemaradhat akár 6 éves koráig a fejlesztésről. El tudom képzelni, hogy a neurológiai gondokhoz sem értenek. Több sztorit hallottam, hogy a gyermekorvos szerint "lusta a baba", közben pedig hipotón volt és évekig jártak tornázni a gyerekkel később. Szóval szerintem ilyen esetben nem baj, ha a szülő szakorvosi beutalót kér.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.03. 20:40:24

@sárga nyúl: van erre egy séma, hogy milyen idős korban milyen mozgásokat kell produkáljon a gyerek, milyen arhaikus reflexei kell legyenek vagy tűnjenek el, hogyan kell reagáljon bizonyos mozgásokra, helyzetekre. ami gyerekorvosunk ezeket mindig megcsinálta. volt a rendelőben egy nagy plakát amin szépen illusztrálva voltak a különböző vizsgálatok és reakciók életkor függvényében. ha ezektől jelentős eltérést mutat akkor nyilván tovább kell küldeni, de mindenféle vizsgálat nélkül rögtön továbbküldeni a szakorvoshoz?
én is vizsgálom a pupilláját a fejsérültnek, meg csináltatom vele a romberget, mingazzinit, nem hívok rögtön neurológust meg csináltatok CT-t

sárga nyúl 2013.05.03. 21:50:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nekünk egész jó gyerekorvosunk volt mikor pici volt a fiam, de soha a mozgását nem nézte. A védőnő kérdezősködött, de ő se vizsgálta.
Ezeket a számokat már korábbról ismerem, de ez most egy új cikk a témában: bezzeganya.postr.hu/a-szulonek-kell-felismernie-a-gyerek-betegseget
Sajnos itt tényleg nem kap a gyerekek nagy többsége korai fejlesztést és nem csak azért, mert a rendszer nem a legjobb. Elsősorban azért nem, mert a gyerekorvos és a védőnő sokszor bagatellizálja a szülő által elmondott gondokat. A szülő meg hinni szokott az orvosnak és a védőnőnek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.03. 21:57:47

@sárga nyúl: ha nem vizsgálta akkor rosszul tette. nálunk a gyerekorvos rendesen meghallgatja mindig a szívét, kitapintja a nyirokcsomókat, vizsgálta a reflexeket, hangvillával a hallását, ultrahanggal a csípőjét, minden alkalommal nézte, hogy nincs fimózisa, belenézett a torkába. minden alkalommal mérték a súlyát, magasságát, fejkerületét, adták az oltásokat, meg miegymást. mit csinált a te gyerekorvosod? ezek szerintem alap dolgok

sárga nyúl 2013.05.03. 22:54:12

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Mármint a státuszvizsgálatokon? Szívhallgatás biztos volt, nyirokcsomókat nem emlékszem, hogy nézte-e, lehet. Reflexet mindösszesen talán kétszer néztek, abból is csak a kapaszkodósat meg azt, amikor leengedik a talpára a járni még nem tudó babát, hogy lépked-e. Hangvilla nem volt, a védőnőnél volt az 5 és 6 éves státuszon fejhallgatós hallásvizsgálat. (Meg még a kórházban nézték valahogy, mert ráírták a záróra, hogy hall.) Csípőszűrés UH-val egyszer volt. Fimózist nézték. Torkát nézték, a fogait is, méreteket is és az 5 és 6 évesen volt egyszerűsített látásvizsgálat. Viszont nem vették észre, hogy nincs szemkontaktusa, nem érdekelte őket 1,5 éves koráig, hogy nem rág, nem zavart senkit, hogy nem beszél és az sem tűnt fel, hogy a keze folyamatosan a levegőt markolássza fülmagasságban. Nem vették észre a lúdtalpat sem.
Mikor mondtam, hogy itt valami nem oké (olyan párhavi rendszerességgel), akkor próbáltak lebeszélni mindenféle süket dumával, aztán mikor rájöttem a gyerek 1,5 éves korában, hogy auti, akkor az a szöveg jött, hogy az auti nem így néz ki és különben is, miért jó nekem, ha bélyeget kap, majd összeszedi magát az iskoláig, ha meg nem, akkor megy a logopédiaiba. A valóság viszont az, hogy autit a logopédiai iskolák nem is vehetnek föl. És így lemaradtunk az ingyenes korai fejlesztésről. Ami nem is nagyon létezik egyébként csak pár helyen, mivel a gyerekek töredéke jelenik csak meg a rendszerben és emiatt nincs tömegnyomás- ezért pedig finanszírozás se.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.05.04. 09:53:07

@sárga nyúl: a lúdtalppal nem kell csinálni semmit, a lúdtalpbetét kifejezetten ellenjavallt. mi kell alakuljon a lábboltozat ami csak akkor alakul ki ha inger éri a lábat, ha alapból alátámasztják akkor ezt szokja meg a szervezet.mezítláb kell hagyni szaladgálni meg jó saroktámaszú, zárt cipőben járatni. ezeket nem olyan könnyű elkülöníteni a normálistól
nekünk is van egy családi barátunk ahol a gyerek majd 3 éves koráig csak hümmögött, aztán megeredt a szája.

sárga nyúl 2013.05.04. 10:11:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A lúdtalppal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egy biztos: ha nem sarokdöntött a cipője, akkor félóra alatt megfájdul a lába a rohangálástól.
Szerintem azért ezeket ki lehet szűrni, nálunk biztosan ki lehetett volna. A lúdtalpa nagyon erős, a kommunikációja meg szembetűnően sérült. Utólag elolvastam, hogyan kellett volna szűrniük a kommunikációs fejlődést és már a legelső dolog sem volt meg, nem mutatott egy ujjal. Nagyon nehezen tanítottam meg neki, de akkor is tenyérrel mutatott sokáig. Ha lenne minimális ismeretük az autizmusról, akkor összerakhatták volna a kommunikációs problémákat meg a nem rágást, akkor pedig már elég lett volna néhány célzott kérdés. De lehet egyébként, hogy tudták, csak még mindig úgy vannak vele, hogy jobb az ilyet nem felismerni. Tény, hogy a beiskolázás diagnózissal szinte lehetetlen és az autik egy részének feljön annyira a kommunikációja felnőtt korára, hogy be tud illeszkedni többé-kevésbé a társadalomba. (Viszont a többségnek meg nem, pedig fejlesztéssel lehetne esélyük.) Ha nincs diagnózis, akkor könnyebben talál munkát. Na de a posztban fejlődésneurológiai gondról van szó, ami nem korlátozza a gyereket (talán) a majdani felnőtt életében akkor sem, ha kicsiként tornáztatják (diagnózissal, támogatottan).
Visszatérve a családi barátra: 2-2,5 évesen ki kellett volna, hogy szűrjék a barátod gyerekét is. Ez már beszédfejlődési késés, minimum logopédiai segítség jár ilyen esetben. Szerencse, ha nem marad vissza ebből probléma (ami látszólag a beszéddel nem is függ össze.)

Farkasokkal táncoló 2013.05.04. 13:00:33

Ó istenem, nekem a két lányommal a következő problémáim voltak (70-es, 80-as évek) : kifejlett baloldali csípőficam, váltott nagyfokú kancsalság, bronchitisz, arcüreg gyulladás - rendszeresen - asztma, allergia, mozgáskoordinációs zavar, gerincferdülés, lehet kihagytam egy két dolgot de a fene se tudja mind fejben tartani. Az biztos, hogy ha most mindazzal az idővel meghosszabbodna az életem, amit gyerekorvosi várókban töltöttem, akkor legalább még 10 évig élnék. Még hogy másfél óra piha! Szemészeti klinikára bementünk reggel 8-9-re, és eljöttünk délután 4 kor. A gyereket a babakocsiban pelenkáztam át, etettem meg és altattam el. 3 napi hideg élelem mindenhol megvolt. Egy sima gyerekorvosi rendelést nem úsztam meg 2 óránál hamarabb (lakótelep teli gyerekkel) , teli volt a táskám kifestőkkel, mesekönyvekkel, rajzpapírral, meg mindenféle apró biszbasszal, üdítő, gyümölcs, keksz, és tápszeres üveg végső szükségre.
Unokámat is hordtam gyerekorvoshoz, apró asztalkák a váróban, falra szerelt lapos tv folyamatos régi Disney filmek vetítésével, szakrendeléseken vagy előre időpont adás vagy pedig sorszám (vagy mind a kettő), össze se lehet hasonítani az anyja gyerekorvosi rendelésével. Nagyon kevés kell egy mostani anyukának, hogy picsogni kezdjen az biztos.

mldrv 2013.05.05. 00:08:02

@sárga nyúl: "Szerencse, ha nem marad vissza ebből probléma (ami látszólag a beszéddel nem is függ össze.)" -- ez érdekes, tudsz esetleg erre példákat mondani? köszi!

mldrv 2013.05.05. 00:08:58

@sárga nyúl: mármint olyanra példát, ami látszólag össze se függ a beszéddel

sárga nyúl 2013.05.05. 10:14:41

@mldrv: Alapvetően csak autizmusban vagyok otthon, de van pár ismerősöm, akiknél volt beszédfejlődési késés és egy tanulmányt is olvastam a témában. Kapcsolódó lehet (nem teljeskörűen): tanulási akadályozottság/komolyabb értelmi fogyatékosság, diszek (diszlexia, stb.), mozgásfejlődési problémák (főleg finommotorika), viselkedészavarok.
Ha enyhe autizmus érintettsége van a gyereknek, akkor a kommunikációs nehézségeken kívül jellemzőek a szociális nehézségek és a merev gondolkodás. Jelentkezhetnek túlérzékenységek (bármely érzékszerv esetén)és olyan is lehet, hogy túl kevéssé érzékeny. Ebből pedig szintén adódhat sok minden, amire az ember nem is gondolna. Előfordulhat szobatisztasági zavar is.

R2D2 & C3PO 2013.05.10. 14:42:40

Ennél jobbat is tudok. Miskolcon nincs gyerekrendelésen előjegyzés...
Mer' gyesen vagy, és bármikor ráérsz... (A gyerek apját meg ne érdekelje, ő csak megcsinálta, köze nincs hozzá. ;-D)

amúgy meg szoptasson a halál a zsúfolt váróban...
Kérdezem én, ha egy csomó fél év alatti gyereket látnak el, több rendelésen is, vajon miért nincs egy elkülönített szoptatós szoba? Tiszta fotellel, csappal és pelenkázóval? Ez miért olyan igény, amit képtelenség kielégíteni? Örülök, hogy akad olyan, akinek a gyereke bekapta a bimbót és csak szopott-szopott... Az enyém nem ilyen. Egyrészt nem állhatja, lehúzza a fejéről, másrészt, ha hall valamit/valakit, akkor ő azt igenis megnézi. Még sosem olvastam olyat, hogy "Ó, SZOPTASSON MINDENKI NYILVÁNOSAN, HISZEN AZ OLY TERMÉSZETES", csak olyasmit, amit itt is, a szarással hasonlítja össze. Engedtessék meg nekem, hogy ilyen társadalmi hangulatnál, hadd ne szoptassak _mindenki_ előtt... És legyenek kedvesek az intézmények ennek a lehetőségét megteremteni, főleg csecsemős-rendeléseknél...
És akkor nem beszéltünk a higiéniáról, ami elég fontos az anyák egészsége érdekében. Én annyira nem szeretnék amiatt mellgyulladást kapni, mert nincs lehetőségem a szoptatás előtt kezet mosni. A törlőkendők után keserű lesz a kezem, nem szívesen adnám úgy a cicim a gyerek szájába, hogy tudom, milyen undorító törlőkendő-ízű...
A fejés is nagyon vicces tanács. Sajnos, azok közé tartozom, akiknek nem indul be a fejőtől a tejleadó reflexük...

Suttogva olvasó 2013.05.11. 18:09:01

Tipikusan első gyermekes, csak az én babám létezik, azonnal vegyenek előre poszt.Majd elmúlik...
Annyira unalmasak a hisztis anyukák már...

Dr.laikus PhD 2013.05.12. 09:18:46

@Suttogva olvasó:

Olvasd el a hozzászólását is. Követi/tte a blogot. Van magyarázat.

Első, vagy sokadik a _csecsemő-, ebben a korban mi igazodunk hozzá, mert csak bőgni tud, de azt nagyon. Kialakultak a szokásai amihez még a sokgyerekes is igazodik, mert gyakorlatból tudja, hogy jobban jár, csak később tud a biológiai ritmusától esetenként eltérni.
Fáradt gyerek ordít, kimelegszik, neurológiai vizsgálatra alkalmatlan, pláne ha még tényleg baj is van.

Érdekes módon most is van olyan neurológia ahol megkérdik mennyi idős a béby, mennyit bír ébren, alszik-e "faxni" (csak levegőn) nélkül. Ha fontos és nincs időpon,t felajánlják, hogy menjen egy neki jónak tetsző időpontra, ha van hely valamiért aznap behívják. Ha nem akkor a felajánlott időpont után minden kérdezés nélkül menjen haza és a távolabbi időpontban menjen amit már előre megbeszélnek.

Működni tud mindenki hasznára, ha gondolkodnak és nem bosszantásnak tekintik az aggódó anyát, netán háziorvost.

Imádni való a gyermektelenek, vagy férfiak hozzáértése. Kéne neked egy nap (csak egy) egy 5 hónapos csecsemő mellé. Lefejt tejjel, hátha hajlandó elfogadni a cici helyett. :-))

Suttogva olvasó 2013.05.12. 17:46:32

@Dr.laikus PhD: Nehogy már belehaljunk mert van egy öt hónapos csecsemőnk...édes istenem...
Olyan jó, hogy fogalmad sincs van e gyerekem és férfi vagyok vagy nő:-)
Jókat nevetek itt magamban.

De csak Neked elárulom.
Kettőt is szoptattam sokáig, vártam is velük, sokszor elintéztem, hogy mehessünk időpontra.De ha máshogy alakult a dolog, nem írtam posztot arról, hogy nekünk mennyit kellet várni.
Egyébként ha megtanul intézkedni anyuka akkor könnyebb lesz az élete.Csak ajánlani tudom.
Aztán ezek a csak levegőn alvó gyerekeknek a szülei paráznak legjobban bölcsibe, oviba szoktatáskor.Jajj hát mi nem így szoktuk..senkit nem érdekel , hogy szokta otthon.
Helyzet van meg kell oldani.
És sose akartam belehalni mert volt egy 5 hónapos csecsemőm......

Mert nem csak mi létezünk.

2013.05.12. 19:15:06

Azt azért hozzátenném, hogy amíg nagyon helyesen behívják a csecsemőket a 2-3 évesek előtt, a "nagyobbak" lekaparják a falat a 3-4 órás várakozás alatt, kb. fél órát lehet őket ülve tartani, a többi szaladgálás, üvöltés, persze a csecsemők folyamatosan jönnek, és a nagyon okos asszisztens 3 csecsemő után nem iktat be egy nagyobb gyereket, mondjuk egy 2-3 évest, az már ugye nagyobb, hanem negyediknek behívja az éppen akkor érkező csecsemőt, és akkor a nagyobbak közül páran hazamennek. Szerintem ez tipikusan asszisztensi szervező munka kellene hogy legyen.

Dr.laikus PhD 2013.05.13. 05:51:39

@Suttogva olvasó:

Nők egymás közt?

Túl vagy a nehéz időszakon aztán lehet mást simfelni mennyire életképtelen anyának?

Nem kell a rosszhoz alkalmazkodni, belenyugodni, mert egy asszisztens nem végzi el amit kell. Ügyesnek lenni azért, mert nem úgy és akkor intézik a dolgukat amikor és ahogy kell.

Furcsa, hogy IQ teszt kell egy asszisztensnek megszervezni az időpontokat.
Figyelni és nem félni a mindent el tudok intézni eleven szülő anyukáktól.

Dr.laikus PhD 2013.05.13. 05:57:50

@Turchi:

Tipikusan dühöngeni való helyzet.

Orvosa válogatja mennyire engedi meg, hogy a munkatársa lusta és hanyag legyen, ne használja az eszét.

Szami822 2013.05.14. 00:06:34

A történet mindennapi, nem is igen fűznék hozzá semmit. A várakozás feleslegessége és az elfecsérelt idő (orvosé, anyáé, gyereké) az, ami bosszantó.
Annak a néhány okos kommentelőnek üzenném, aki simán vinné a lefejt tejet (tápszert) cumisüvegben, hogy az én gyerekem is kizárólag szopott, és soha nem tudtam megetetni cumisüvegből, mert egyszerűen képtelen volt azt használni. Próbálkoztunk, hosszasan próbálkoztunk, de kb. a 10. alkalommal, amikor ordításba fulladt a történet, feladtuk. Ha szükség volt rá, előfordult, hogy 120 ml anyatejet kávéskanállal adtunk a babának. Egy élmény volt. Kipróbálásra javaslom várótermi környezetben.
Az meg, hogy szoptatáskor a buksiját letakarjam, kb. egy hónapos koráig működött. Azután nem volt hajlandó úgy enni, még később meg simán lehúzta magáról a textilt.
Nem minden fekete vagy fehér, ne legyen már senki baromi okos, hogy ő bezzeg hogy megoldotta volna.
Ismerjük el, a leírt rendszer egy kalap semmi, ne akarjuk már beállítani, hogy ez így van jól. Anyuka meg fogja be, miért nem csinálta így vagy úgy?!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása