Hová tűnt a doktornő?

2013.03.29. 06:00

keresni-jo.jpgA bennem motoszkáló kisördög valamiért folyton csúnya dolgokat sugdos, igyekszem elhallgattatni, de nehezen megy.

Tisztelt Praxis blog!

 

 

Egy kérdésem lenne csupán, mert nem értem,  hogy mi történik a VIII. kerület egyik házi-, ugyanakkor a MÁV üzemi orvosi rendelőjében.

 

 

Volt egy háziorvosunk, elment nyugdíjba, jött helyette egy másik. Aki kb. 20 évvel idősebb, mint az előző. Ne értsenek félre, tisztelem a kort, az ahhoz társuló bölcsességet szintén. Tisztában vagyok az egészségügyben uralkodó viszonyokkal, olvasom a napi független híradásokat stb. Amit nem értek, hogy már több hete eltűnt az "új" doktornő, viszont se helyettesítés nincs, se korrekt tájékoztatás, de még az irodaház portása - ahol a rendelő is van- sem tud semmit, holott a kapun csak úgy lehet bemenni, ha előtte megmondjuk kihez, és miért megyünk.

 

 

Édesanyám pár hete ment a rendelőbe, rendelési idő alatt, de csak két asszisztenssel találkozott. Amikor rákérdezett, hogy hol van a doktornő, kitértek a válasz elől. Aztán a minap anyukám egyik ismerősének kellett  volna gyógyszert felíratni, de a szitu ugyanaz volt, mint előtte. Mivel ismerte az egyik asszisztenst régről, hát megtudta, hogy a doktornő elesett és nem képes dolgozni. De hát vényt a nővérkék is ki tudnak állítani, így hát hajrá. Ó nem, mégsem, mert elfogyott az előre lepecsételt, aláírt recept, így átküldték őt egy másik rendelőbe. Ott valami feltűnhetett a helyi orvosnak, aki sürgősséggel beutalta szakorvoshoz. Hozzátenném, rendszerint az út másik oldalán lévő üzemi orvosi rendelő szokott lenni a helyettesítő, de az ismerősnek a város másik részébe kellett utaznia.

 

 

Testvéremnek pedig azért nem írtak fel egy olyan krémet, amit már egy ideje használ, mert nem ismerték. Mármint a kenőcsöt. Az asszisztensek. Khm. No comment.

Hogy lehetséges, hogy nincs helyettesítő orvos? Ugyanakkor az asszisztens az asszisztens, nem pedig orvos. Kinek a felelőssége (tudom, manapság ez egy nem, vagy csak igen ritkán létező valami), ha ne adj' Isten tényleg sürgős orvosi ellátásra van szüksége egy beeső betegnek? Meg egyáltalán, van a nővérkéknek jogosultsága arra,  hogy gyógyszert írjanak fel előre aláírt receptekre?

 

 

A bennem motoszkáló kisördög valamiért folyton csúnya dolgokat sugdos, igyekszem elhallgattatni, de nehezen megy.

 

 

Ugyanakkor tényleg nem értem, hogy mi a fene történik itt.

Köszönöm

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2013.03.29. 11:12:03

Bezony, már Pöstről is menekülnek az orvosok.
Minden nemzetnek olyan egészségügye van, amilyet megérdemel- Széchenyi után szabadon
illetve amennyi pénzt, figyelmet ráfordít.

VaTi 2013.03.29. 11:24:01

"megtudta, hogy a doktornő elesett és nem képes dolgozni."
"A bennem motoszkáló kisördög valamiért folyton csúnya dolgokat sugdos"
De mit? Tényleg érdekelne. Hogy az orvos nem is beteg, csak otthon héderezik? Nincs kedve dolgozni? Vagy mit?
Mi van, ha tényleg beteg (ez még szerintem az orvosokkal is előfordulhat) és a fenntartó meg nem tudja megoldani a helyettesítését, mert NINCS orvos. Illetve a jelek szerint megoldja, csak nem helyben, hanem máshová kell utazni a helyettesítő orvoshoz.

Tényleg érdekelne, h a posztoló kisördöge milyen összeesküvést fedezett fel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.29. 11:25:50

@VaTi:
és miért nincs egy tájékoztató az ajtón?

VaTi 2013.03.29. 11:31:11

@Babette_: fogalmam sincs. De ha a posztolót tényleg érdekli, hogy "Ugyanakkor tényleg nem értem, hogy mi a fene történik itt." akkor ezt az írást a fenntartónak küldi el, nem (csak) a praxisnak, mert is senki nem fog tudni válaszolni erre.

hivatal@jozsefvaros.hu

www.jozsefvaros.hu/intezmenyek_egeszsegugy

2013.03.29. 12:33:06

@jágör68: Jó de ne felejtsd el, hogy Széchenyi egy évi jövedelmét adta a köznek, ezért ő lett a legnagyobb magyar. Ma egy egyszerű kereső 3-6 havonta teszi ugyanezt, és hát azt kap érte, amit, ami csak elvétve nevezhető egészségügynek. Erkölcsileg elég ingoványos Széchenyire és az OEP kasszára mutatni.

Sajna ha egy nép csóró, akkor ne álmodozzon jó egészségügyről, mert úgysem lesz. Ez a XXI. század mottója.

nemhiszem, hogy 2013.03.29. 12:50:03

vannak mèg pihentagyú emberek

Dr.laikus PhD 2013.03.29. 14:57:52

Átnevezik az orvosok nyugdíját

vastagbor.blog.hu/2013/01/14/atnevezik_az_orvosok_nyugdijat

Apánk a mi ütemes tapsunk mellett egyedi engedélyt ad, hogy ki dolgozhat nyugdíj mellett és ki nem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.29. 17:50:54

@Dr.laikus PhD: ez mondjuk halogatja az összeomlást úgy 5 évvel, mert az az 5-10 ezer orvos aki emiatt nem megy nyugdíjba, azért 5 év alatt csak kiöregszik

Dr. Kovács Géza 2013.03.30. 09:34:46

Nem vesztett semmit, mert amelyik háziorvos ott van a rendelőben, az meg nem ért semmihez. Pláne a miénk, aki egy erdélyből idemenekült, de mindig nagyon szépen mosolyog.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.30. 16:46:58

@Dr. Kovács Géza: a származás biztos összefüggést mutat a kompetenciával, akarod mondani? mások pont azt nehezményezik, hogy az orvos nem mosolyog hanem hideg, rideg, tárgyilagos, akkor most döntsük már el mire van szükség?

bajkal 2013.03.30. 23:29:36

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "döntsük már el mire van szükség?"
Ugye ez nem csak vagy-vagy alapon működik? ;-)
Eleg szomoru lennek, ha az orvosi egyetemeken vagy mosolygos (talan empatikus?) orvosokat vagy kompetens orvosokat kepeznenek es diplomat kizarolag az kap, aki vagy az egyiknek vagy a masiknak megfelel. A mosolygos kompetenseket minden szigorlaton elhuzzak, diplomat nem kapnak, ha megis, akkor meg a magyar egeszsegügy kiközösíti őket és külföldre mennek dolgozni...
Szoval humort felreteve az orvosi szakma resze a kommunikacio is, a szakmajukban kompetens emberek kompetensek a szakmajuk egeszeben, vagy nem nevezzuk oket kompetensnek teljes mertekben.
Dr.KovacsGeza: magyar egyetem is kienged "gyenge" orvost, ha arra celzott volna az erdélyi jelzővel. Örüljön, hogy legalabb mosolygos, kepezze ki magat az interneten, aztan csak menjen be rendelni gyogyszert, beutalot, kezelest, ha a mosoly melle ezeket is megkapja, akkor meg még jól is jár. Ironia ide vagy oda, amig az orvos segit vagy probal segiteni, addig nincs gond.

Levelhez: Nagyon nem szabalyos elore alairt receptet hasznalni...de sok helyen elofordul, hogy erre szükseg van/lehet. Amig a szokasos evek.ota hasznalt gyogyszereket igy "beirja" egy asszisztens, addig nincs gond. A problema ott kezdodik, ha mast fol irna. Igaza van, hogy itt nincs vagy rosszul van megoldva a helyettesites, de arrol biztos nem az assziustensek tehetnek, akik a szabalytalan receptkiadassal legalabb azoknak tudnak segiteni, akiken ennyivel is lehet.
Sürgős es sulyos esetben meg valoszinuleg ugyse a haziorvoshoz rohannak elsore az emberek.
Remelem hamar meggyogyul a doktorno es vegezheti tovabb a munkajat, talan hamarabb, mint hogy a helyettesitest megoldjak:-S.

Dr. Kovács Géza 2013.04.04. 16:09:26

A nem ért semmihez, az azt jelenti, hogy nem ért semmihez! Nem érdekel, hogy ki, miért bukik meg vagy megy át a vizsgán. Az érdekel, ha beviszem a gyereket bármilyen problémával, akkor azt ismerjék fel és tudják azt orvosolni. @bajkal: @csak néha benézek ha marhaságot látok:

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.04.04. 17:52:01

@Dr. Kovács Géza: jelentsd fel ha nem tetszik, lássuk van merszed hozzá?

Dr. Kovács Géza 2013.04.05. 10:33:14

Merszem? Miről beszél? Időm nincs rá, kedves doktor úr! És, hogy látná ha feljelenteném?

karcsibácsi 2013.04.05. 10:51:19

@Dr. Kovács Géza: Érdekes, itt okoskodni/kekeckedni van időd...

bajkal 2013.04.06. 15:22:54

@Dr. Kovács Géza: az szomorú. Egyebkent nem olyan sok idő a betegjogi kepviselonel panaszkodni.Telefonon is lehet.
Az hogy milyenek az orvosaink rajtunk is mulhat. Ha valoban nem ert "semmihez", akkor sokan sok helyen panaszkodjanak, bar legjobb szemtol szemben megmondani, hogy igy es igy erzi stb. annak még több ertelme is van.

zellerlevél 2013.04.07. 20:17:34

Az asszisztensek által, orvos távollétében kiállított recept-tömegek engem azért zavarnak.
Teljesen általános, bevett módszer, háziorvosi rendelőben is, szakorvosnál is.
Mindenki tud róla, és senkiben sem merül fel, hogy ez nem szabályos?

Tempus-Anh 2013.04.11. 11:30:17

@Dr. Kovács Géza:
Jahh, "Erdélyből idemenekült..."
Képzeld el, hogy innen pedig az itt született magyar orvos menekül, mint ördög a tömjénfüsttől, Nyugatra...de olyannyira, hogy az utánpótlás lassan nem győzi kompenzálni az elvándorlást.
Ott senki nem rója fel neki, hogy Magyarországról ("Hol is van az? Ja, Kelet-Európa, igen, és Bukarest a fővárosa") érkezett.
Megmondtad szemébe is, hogy "nem ért semmihez" vagy csak itt ekézed?

Dr. Kovács Géza 2013.04.11. 11:33:30

@Tempus-Anh: Jahh, az innen menekült magyar orvos érti a dolgát, ezért is veszik fel! Jahh, és miért is mennek el?

Tempus-Anh 2013.04.11. 11:42:19

@Dr. Kovács Géza:
Talán mert több megbecsülésre lelnek odakint. Megsúgom, hogy az erdélyi orvost is felveszik Nyugaton, két-három világnyelven simán beszél és LEGALÁBB annyira érti a dolgát, mint a magyarországi.

Dr. Kovács Géza 2013.04.11. 16:58:28

Örülök neki, hogy így magadra találtál magyarországon! Lehet, hogy neked is nyugatabbra kellett volna költöznöd, ott is megsúghatnád mindenkinek a tutit, hátha fejlődnének még egy kicsit!

cenzorilla 2013.04.11. 17:22:09

@Dr. Kovács Géza:

Nem akarod magad észre venni?

Ha továbbra sem fejezed be a provokációt hosszabb időre fogsz pihenni.

Nem szokás ezen a blogon a személyeskedés és a fölényes laikus kioktatás.

Érdemes ehhez tartani magad, valamint elolvasni a felhasználási feltételeket.

Tempus-Anh 2013.04.11. 17:26:08

Vártam, hogy egy magadfajta megadja a tippet, nyilván magamtól ez eszembe se jutott volna. De ne örülj, nem megyek Nyugatra. Csak azért nem, hogy téged és a hozzád hasonló "magyarokat" (szigorúan idézőjelben értve a "magyart" ti. az Erdélyt és Magyarországot kisbetűvel író "hazafiakat") gyógyíthassam. Úgyhogy beállni szépen csöndben, fegyelmezetten a sorba, ahogy illik...

Dr. Kovács Géza 2013.04.11. 18:00:04

@cenzorilla: Nem érdekel. Nem fogom megkönnyezni. Eleve miért személyeskedsz? @Tempus-Anh: Nem attól leszek magyar, mert nagybetűvel írom az szülőhazám nevét, odát ezt biztos így gondoljátok. Ha jó orvos lennél akkor a betegekkel foglalkoznál ahelyett, hogy velem foglalkoznál!

Tempus-Anh 2013.04.11. 18:57:38

@Dr. Kovács Géza:
Dehonesztálóan írtál az erdélyiekről, ennyi ütött meg, más közölnivalóm nem nagyon lett volna. A hivatásom gyakorlásának elbírálását pedig bízd a betegeimre.

Tempus-Anh 2013.04.11. 18:59:41

@Dr. Kovács Géza:
Cenzorilla az oldal moderátora. Csak mondom. Mert visszakérdeztél, hogy "mért személyeskedik?" (sic!)

karcsibácsi 2013.04.11. 20:14:14

@Dr. Kovács Géza:
Azokban a korcsmákban, ahová járok, a törzsvendégek ilyen kiszólásokért már rég feltörölték volna veled a (nem túl tiszta)padlót...
Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Bánság, Vajdaság a történelmi Magyarország részei, ott élő magyar testvéreink idegen uralmak, szörnyű elnyomás, kisebbségi sors megpróbáltatásai alatt is megőrizték hitüket, magyarságukat.
Szóval, ne fröcskölődj, hanem vedd le a kalapod és állj vigyázzba, ha Róluk beszélsz!

Tempus-Anh 2013.04.11. 22:28:22

@karcsibácsi:
Köszönöm, hogy együttérzel.

Dr. Kovács Géza 2013.04.12. 17:55:03

@Tempus-Anh: Le kakálom, hogy mivel üti el a szabadidejét cenzorilla!
@karcsibácsi: Ahol én lakok, annak a kerületnek a környékére se szeretnek járni a kocsmatöltelék, csöves spanjaid, mert seggbe dugnák őket. Nagyon kemények vagytok nicknévvel virtuálisan. Ha gondolod összefuthatunk! Miért nem költözöl vissza akkor te is.

karcsibácsi 2013.04.12. 18:30:37

@Dr. Kovács Géza: lakok? Tényleg jó környék lehet...

karcsibácsi 2013.04.12. 18:51:40

@Dr. Kovács Géza:
Gondótam, hogy Csikágó, de én nem verexem (nemis haraxom) 1ébként mi biztosan nem tiltunk ki, szerintem a cenzor sem, ennyi pengeváltást még elbír ez az oldal.

cenzorilla 2013.04.12. 23:56:55

@karcsibácsi:

De bizony. Én kitiltom. Örökre.

Csikágó a hetedik kerület. :)*

karcsibácsi 2013.04.13. 06:57:13

@cenzorilla: Valóban? ezek szerint nem vagyok eléggé járatos a suburb-ökben.
@csak néha benézek ha marhaságot látok: montammá hogy. Nem verekszem.

cenzorilla 2013.04.13. 09:18:23

@karcsibácsi:

Penig nem mindegy ám, hogy hun van az a kofma.;-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása