Az egészségügy gyöngyszemei

2013.03.26. 06:00

4156534845_2865c8b31c_1.jpgNem jut eszembe olyan történet,ami hangulatos,szép véget érő a történet.Ha lesz ilyen megírom!

Igen,az egészségügy gyöngyszemei:

 

Helyszin gégészeti osztály.Cigánygyerek manduláját veszik ki.Külön kórterem.Beköltözik az egész család.Ugymint anyuka,testvérek,egy még szopik,apuka csak nappal van jelen.A két nagyobbik lány szétdobálja a papirzsebkendőket,kiborul a husleves amit előzőleg nagy családi látogatással hozták be.

 

Ekkor alig fértek be a kórterembe,lármásak,közönségesség határát surolják.Ekkor megy az anya szólni a nővérkének:Nővér,legyen szives bejönni és rendet rakni.Hm.Nővérke közli,már nincs takaritónő,az ügyeletes takaritó majd jön,jelenleg mütőt takarit.Aztán a nővérke a két izgága  leánykához fordul:ugye felkapkodjátok a szemetet,ott a szemeteskosár,ugyis ti dobáltátok szét.A gyerekek megteszik,szemét gyorsan eltünik,csak a nagy tál husleves és csigatészta van a kövön.Ezzzel sajnos nem tudok mit kezdeni,lehet hogy egész éjjel kerülgetniük kell.Egyedül vagyok az osztályon,elnézést sok a dolgom.Mire az esti lázmérőzésre bemegy,a WC-ből ugyan eltünik a papir,de fetakaritották a levest.

 

Más:gégészet,nagyon sulyos gégegyulladással fekszik a beteg.Főorvos intézkedik,nem tudnak rájönni mi okozta a gyulladást.Telefonos konzultácio nagytudásu Tanár urral.Olyan infuziót rendel,ami nincs a kórháznak.Megrendelik,az osztály két heti gyógyszer pénzét viszi el.Nővérke sertepertél a kórteremben,ahol a beteg egyedül van,nehogy mefertőzzön valakit.Odafordul a beteghez aki nem tud beszélni sem olyan sulyos a gyulladás.Nem tudják mi okzta a betegségét.Miért nem irja le,mi történt?Anyagilag hazavágja ezt a kis osztályt ez a gyógyszer és nem is biztos hogy segit.Másnapra a beteg kéreti a Főo.asszonyt és átad egy papirlapot.Ebből kiderül,ő valami fertőtlenitőt ivott,ami roncsolta a gégét,de mert az öngyilkosokat máshová viszik,oda nem akart menni!!Persze rögtön átvitették az illetékes kórházba.

 

Más:gerincmütét az idegsebészeten.Egy nővér van,időszámitásunk előttiek a körülmények.Kórteremtől igen messze a WC.,a fürdő.Kis beteg azt gondolta,legalább az első reggelen segitenek neki mosakodni.De nővérke ki sem tud jönni a nővérpultból.Betegek egymást gondozzák:1 napos gerinces megebédelteti az amugy rég khült ebédet az agymütöttel,próbálja egyenesen tartani a derekát,kicsit rogyaszt,a gyengeségtől veri a viz.Alig fejezik be,jönnek a tányérokért.

 

Egy gyöngyszem,most hallottam első kézből:Vidéki beteg,fizetős a kórterem is.Szólnak a kis betegnek:Telefonáljon haza,rokonok menjenek vért adni,választott vérre lesz szüksége a mütéthez.Mütét után hemoglobin a béka segge alatt:pár nap alatt hazabocsájtják.

 

A legszebb:akkor ajánlják fel neki a trafó lehetőségét,amikor már alig várja hogy innen hazakerüljön. Bocsika de nekem nem jut eszembe olyan történet,ami hangulatos,szép véget érő a történet.Ha lesz ilyen megirom!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:38:50

bocsika, de én meg szavakat se találok. mit akartál ezzel mondani?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.26. 07:42:07

bocs de azért ez az egész nagyon meredek:
1 történet: simán elmegy
2 és mégis milyen osztályra viszik az öngyilkosokat? jellemzően meg nem a gége sérül ilyenkor hanem a garat meg a nyelőcső. a gége és légcső is sérülhet de akkor szerintem az intenzíven lenne lélegeztetőgépen. ha abban a kórházban idegsebészet van akkor minimum megyei kórház. ilyen kicsi lenne a gégészeti osztály költségvetése?
3 sajna van ez így, kevés pénz, kevés nővér.
4 én mindig azt hittem, hogy magyarországon nem lehet célszemélynek vért adni (van olyan ország ahol van erre lehetőség), tehát ilyen nincs, hogy jöjjenek a rokonok vért adni XY betegnek. transzfúziót meg akkor adunk amikor feltétlenül szükséges, vannak annak kockázatai is

Morrancs 2013.03.26. 09:42:49

Tennék hozzá egy valódi gyöngyszemet akkor!
Ismerősöm pár hetes (első) babája hasfájós volt. A körzeti orvos felírt a babának egy port ez ellen, majd amikor az anyuka megkérdezte, mikor adja be a gyereknek, ezt a választ kapta: hasfájás előtt egy órával. :)

platelet 2013.03.26. 12:05:00

@csak néha benézek ha marhaságot látok: arról lehet szó, hogy a mérgezetteket (azokat is, akik marószert ittak) az Erzsébet Toxikológiára viszik, és oda nem akart kerülni a beteg

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.03.26. 16:42:10

@marand22: én erről még soha nem hallottam, mindig azt hittem, hogy ebben pont az önzetlenség és anonimitás a lényeg
@platelet: ha mérgezésről van szó el is hiszem, de itt a sav vagy lúg maró hatásai miatt volt kórházban. addig olyan súlyosnak ítélték az állapotát, hogy szakspecifikus osztályon kellett legyen majd ez hipp-hopp megszűnt?

göndörödő macskaseggszőr 2013.03.26. 18:04:42

ezmiez??? Rendkívül tanulságos, okos poszt, gratulálok.

vladimir964 2013.03.26. 18:43:12

Van egy érzésem, hogy ez az egész cikk amolyan "én láttam egy olyan embert, aki látott egy olyan embert, aki látott egy oroszlánt" típusú, mendemondák alapján íródott. Sajnos saját betegségem, de lányom mindenféle nyavalyái és törései miatt az utóbbi években néhányszor kapcsolatba kerültem az egészségüggyel. És nyugodt szívvel mondhatom, a lepratelepi körülmények ellenére a személyzet (mely az objektív "hardver" körülményekről nem tehet) mindig és mindenhol kedves és hozzáértő volt az agyontúlórázás és nevetséges fizetések ellenére is.

hazank fia 2013.03.26. 18:52:08

Formailag: az irasjelek utan szokozt kene tenni.
Tartalmilag: "most hallottam első kézből".

Koszonjuk.

zsázsika 2013.04.01. 20:31:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
de van irányított véradás. Ha kevés a vér és a család felajánlja, megteheti.
Egyébként alapvetően igazata adok, "valaki hallott valamit, aki azt mondta, látott már valakit, aki..." Tisztelettel szeretnék mindenkit emlékeztetni arra a gyerekkori játékra, amikor az a sor elején elindult egy mondat fülbe súgással a sor végén meg kijött egy másik....

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.04.01. 21:11:29

@zsázsika: most ezzel az a gond, hogy ha vér kell akkor ugye az jellemzően gyorsan kell. ez pedig ugye családtaggal nem megy. és ha nem kerül felhasználásra akkor kidobják?

zsázsika 2013.04.01. 21:40:29

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
az irányított véradás jellemzően azoknál a tervezett műtétek esetében jön szóba előre, amiket nem lehet elkezdeni háttérvér nélkül. Ilyen pl. a csípőprotézis, több gerincműtét, tehát azok, amiknél szinte biztosan vérzés lép fel. Ilyenkor a család bemegy- akár más városban is- az OVSz pedig a leadott véreknek megfelelően ugyanannyi azonos csoportú vért biztosít a betegnek névreszólóan. Ebből az is látszik, hogy nem kell a beteggel megegyező vércsoportúnak lennie a véradó családtagnak. Sőt- bár ebben nem vagyok teljesen biztos- immunológiai okoból nem nagyon szeretik családtag vérét odaadni a betegnek, tehát azonos csoport esetén is másik egységet adnak. Ha mégsem kerül felhasználásra, az operáló team jelzi a vérkiadónak és felhasználhatja más. Sürgős esetben ritkán tud vért adni a család, de ha másnap-harmadnap megteszik, az OVSZ örülni fog akkor is, hiszen pótolták az elhasznált vért. Nincs vér az országban, nagyon kellenek a véradók, de sajnos ma ez nem divat...

2013.04.02. 14:34:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A felhasználhatósági idő a vérkészítmény típusától függ, a vérlemezkék 5 napig, a vörösvértestek 35 napig, a plazma akár 1 évig is jó. Bár ezek biztonsági határértékek, mert pl. a 10-15 napnál régebbi RBC készítményeknél már növekedik a transzfúziós kockázat.

@zsázsika: Ez így azért teljesen nem igaz, én rendszeresen nézem az ovsz.hu-t, és bal oldalon ott vannak a vértípusok a vérkészlet mennyiségeivel, és általában nincs kevés vér, vagy max 1 típusból - a legfontosabb a 0-s vér. (Mondjuk arról nincsen infóm, hogy mennyire friss a honlap.) Azt se felejtsük el, hogy nem csak az OVSZ-nek vannak készletei, elég sok készítményt hoznak össze pl. a plazmaadásból, ami javarészt magánkézen van, és sokan járnak, mert fizetnek érte. Továbbá Magyarország kaphat vérkészítményeket az EU többi tagországától, és segítenie is kell másokat, ezért nem kell attól tartani, hogy hirtelen nem lesz vér, és bespájzolni sem tudunk, pláne, ha pl. a szlovákoknál elfogy valami.

Szerintem a gondok inkább más jellegűek, pl. az elektív műtéteknél az autotranszfúzió lehetőségét szélesíteni kéne úgy, hogy az ne a kórházak költségvetését terhelje. Gond a véradók korcsoportos megoszlása, mivel a magyar véradók fele-harmada 40-50 éves, és az egészségi állapotuk romlik (ezért esnek ki a véradásból), újak nem lépnek be a rendszerbe, mivel a mai huszonévesek nem a köz szolgálatára vannak szocializálva, és ez a közállapotokat figyelembe véve valójában érthető is.

zsázsika 2013.04.03. 20:27:02

én nem az OVSZ honlapját szoktam nézegetni, hanem gyakorló orvosként vért próbálok adni az azt valóban igénylő betegeimnek... ( meglehetősen sűrűn, aneszt-intenzíves vagyok.) Néhány éve csak nyáron volt gond az A poz-os vérrel, azzal most már gyakorlatilag napi szinten probléma van- ugyanis a közhiedelemmel ellentétben abból van a legkevesebb, nem a O pos-ból, kis hazánk nagyobbik része A poz vércsoporttal rendelkezik, ergo az fogy a legjobban... ( nekem most pl. kéne két egység egy betegemnek, kíváncsi vagyok, mekkora szerelmes levelet kell írnom az OVSZ-nek, hogy adjon is). Sajnos, ki kell mondani, vérhiány van Mo-n, és Bp. egyik legnagyobb kórházában dolgozom. Vidéken nem tudom, mi a helyzet. Nálunk rendszeresen maradnak el- csúsznak elektív műtétek, főleg A poz vér hiánya miatt... Szép dolog a plazma magánkézben levétele, csak az a gond, hogy ha nekem vér kell, akkor nem plazma kell, ennyi az egész. A plazma nem fog oxigént szállítani megfelelő mennyiségben a vér helyett és főleg nem a végtelenségig, ideig -óráig átmeneti megoldás. A plazmával nem is volt gond soha, az még sosem fordult elő, hogy ne lett volna megfelelő mennyiségben.
Valóban, minden szempontból jobb lenne az autotranszfúzió, normális gondolkodással rendelkező országok erre már rájöttek. Néhány éve divat is volt, aztán valahogy elsikkadt és aztán már nem lehetett újra zökkenőmentesen elkezdeni- komoly problémák voltak, túl későn túl sokat vettek le, értelmetlen volt az egész.
Nem tudom, mennyire reális az, hogy sürgős esetben, valóban kialakult vérhiány esetén EU országból vért kérni... Nekem ez túl papírszagú. Ha pont egy betegnek kell adott vércsoportú vér valahol, valószínűleg MO-n belül más központból előbb tudnak szállítani. De ez az OVSZ dolga, neki kell koordinálni, a másik végén nekem az a lényeg , hogy ha vért kell adnom, legyen. A donorhiány egyértelmű- szerintem folyamatosan a köztudatban kéne tartani a dolgot, mondjuk néha egy-egy valóságshow-ba becsempészhetnének egy véradást... :))))) Hátha. Mert ez az embereken múlik, nem az OVSZ-n, akik ráadásul néha nagyon rugalmatlanok tudnak lenni a vér levételénél- gondolok itt túl rövid nyitvatartásra, TAJ kártya , személyi igazolvány jelenléte stb. Sokrétű probléma..

2013.04.04. 08:21:48

@zsázsika: Én meg azt nem tudom, hogy a pesti kórházakban mi a helyzet, az OVSZ meg nyilván országos szintről beszél, de 1 város és a lakosság egyötöde alapján nem lehet megmondani, hogy országos szinten mi van. Én elég sok olyannal is találkoztam, amikor csúnyán mondva pacsálták a vérkészítményeket.

Az OVSZ-szel kapcsolatban hajlok rá, hogy igazat adjak neked, mert mindössze tizenöt jelentkezésemre nem tudtak válaszolni, ahol ők maguk vállalták, hogy mindenkinek válaszolnak, sanszos, hogy ilyen adminisztrációval nem állnak a helyzet magaslatán. Azért bőven vannak jó tapasztalataim is velük. Papírszagú? Ez érdekes, már csak azért is, mivel ahogy ezt írom, kb. ötszáz tonna áru megy oda-vissza Magyarország és Szlovákia között az adóelkerülés miatt, kétlem, hogy ezt vérrel ne lehetne megcsinálni, ha kicsit is akarják.

Abban teljesen igazad van, hogy ha 5-15 év múlva kihullik a rendszeres véradók felét adó korosztály, akkor a rendszer összeomlik, és ezt már most el kéne kezdeni megelőzni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása