Gyerekszoba - A te gyereked is intelligens?

2012.12.09. 11:35

04abc69b66a1be0bbfc42f5d7bfba3c6-1975732855-1301698801-4d9658f1-620x348.jpgMost néhány jó tanáccsal, valamint egy teszttel próbálunk segítségedre lenni abban, hogy a gyermekedben rejlő hajlamot, tehetséget kellő türelemmel és odafigyeléssel kivirágoztathasd.

Kijelenthetjük: az intelligencia maga a siker kulcsa. Ám az ajtó csak akkor nyílik, ha képesek vagyunk felismerni, mozgósítani és hasznosítani adottságainkat.  Most néhány jó tanáccsal, valamint egy teszttel próbálunk segítségedre lenni abban, hogy a gyermekedben rejlő hajlamot, tehetséget kellő türelemmel és odafigyeléssel kivirágoztathasd.

 

Tények és tévhitek    

 

 Az IQ bizonyos korban emelkedhet

 

 Igaz. Az első három életévben az IQ még nem állapodott meg. 10 ponttal változhat lefelé és felfelé, a környezettől függően. Lehetséges tehát az IQ mérsékelt növekedése.     

 

Az ikrek IQ-ja azonos 

 

Hamis. Ugyanis a genetikai örökséghez társul a szerzett intelligencia. Az ösztönzés, a bátorítás, a motiváció az IQ-t befolyásoló tényezők.

 

A gyermekgyógyász válaszol     

 

Szükséges-e ösztönözni a kisbabák értelmi fejlődését? 

 

Általában mindenki el van ragadtatva a kisbabák természetes intelligenciájától. Nincs szükség annak ösztönzésére, a fontos az, hogy igényeiket kielégítsék. Természetesen az igények a szerint alakulnak, ahogyan egyre többet akar a baba a világból megismerni.     

 

Mi a gyermek optimális fejlődésének kulcsa? 

 

A kisgyermek fejlődésében az anya meghatározó szerepet játszik. Létezik anyai ösztön, így a mama kiemelt képességekkel rendelkezik abban, hogy észrevegye, mi iránt érdeklődik a gyermeke, és információval szolgáljon neki. Állandóan figyelve rá, és kielégítve igényeit, lehetővé teszi számára az optimális fejlődést. Természetesen később az apa és a testvér szerepe is fontos lesz.     

 

Mit kell tenni, ha elmaradást vesznek észre egy gyermeknél? 

 

Kezdetben meg kell próbálni több időt tölteni a gyermekkel. A szülői életvitel, a nagyfokú elfoglaltság az oka általában annak, hogy korábban nem szakítottak elég időt rá. Nem ritka, hogy a szülőkkel töltött vakáció során rendbe jön a gyermek ilyen jellegű problémája. Ha komolyabb a baj, természetesen orvoshoz, pszichológushoz kell fordulni.

 

IQ teszt a gyereknek 

 

A gyermeki intelligencia “házi” mérése, típusának felismerése céljából válaszoljon az alábbi 8 kérdésre, a gyermek korának megfelelően. Minden igenlő válasznál nézze meg a táblázat pontjait, és adja össze őket. 

 

2-3 éves korban 

 

1. Mondatot készít egy cselekvő igéből és egy tárgyból

2. Kezdi mondani: én és engem

3. Ismer 300 szót

4. Felismer 6 képet

5. Megismeri a kerek, a négyszögletes és a háromszögletű formát

6. Ügyesen kézbe veszi a ceruzát, és tud függőleges vonalat húzni

7. Fel tudja venni a zokniját, a cipőjét, a nadrágját

8. Építőkockákból tud vonatot készíteni

 

4-5 éves korban 

 

1. Megkülönbözteti a reggelt, a delet és az estét

2. Hosszan beszél

3. Ismeri a színeket

4. Számol 10-ig

5. Összerak 8 darabos puzzle-t

6. Emlékszik egy egyszerű útvonalra

7. Lemásolja az általa ismert formákat (négyszögletes, háromszögletű, kerek)

8. Megérti az egyszerű játékszabályokat

 

6-7 éves korban 

 

1. Összeszámol 15 zsetont

2. Ismeri a hét napjait

3. Tudja, hány ujja van

4. Szövegkörnyezetben jól ismeri a hétköznapi szavakat

5. Tud nyomtatott betűt is írni

6. Rajzok hiányzó részeit könnyedén kipótolja

7. A rajzai fedik mindazt, amit ki akar fejezni

8. Megkülönbözteti a jobb és a bal oldalt

 

Jól csinálod?     

 

5 pont alatt 

 

Munka után, amint hazaérsz, minden rád szakad otthon, egy perced sincs magaddal törődni, vagy a gyermekeddel játszani. Ezt az életritmust meg kell változtatnod, mielőtt a gyermeked látná kárát. Több időt kell töltened vele! Ne feledd, hogy gyermeked fejlődése szempontjából Te jelented az első számú hajtóerőt.     

 

5-9 pont között 

 

A te gyermeked eleven és szemfüles. Ha az összes pontját az első négy kérdésből nyeri, a gyermeked jó kifejezőkészségű, talán téged is gyakran meglep.  Intelligenciája jelenleg inkább verbális. Ha viszont a pontok a 4 utolsó kérdésből származnak, akkor a gyermeknek inkább gyakorlati intelligenciája van. Jól tájékozódik, tevékeny, ügyesen használja a kezét, és nagyon logikus a gondolkodásmódja.     

 

10 pont fölött 

 

A te gyermeked ösztönző légkörben él, környezete figyelembe veszi igényeit és életritmusát. Biztos, hogy figyelsz rá, verbális és gyakorlati intelligenciája egyaránt fejlett. Bravó! Ne változtass semmin! Így tovább! 

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása