Panasz - Hogy képzeljük, hogy megvizsgálják a rángatózó gyermeket?

2012.12.06. 06:00

sleeping-with-baby-001.jpgHogy hogy képzelem én, hogy beesünk ide, elvárjuk, hogy EEG-re tegyék a gyereket, mikor nem is látni rajta semmit, képtelenek vagyunk várni, pedig semmivel sincs itt több jogunk, mint a cigányasszonynak a folyosón!

Tisztelt Praxis blog! 

 

Az eset tavaly júniusban történt, az akkor 8 hetes kislányom a 2. havi kötelező védőoltás után 72 órával rángatózni kezdett. Keze-lába járt, fejét oldalra bólintotta, nyelvét öltögette. Testén végigfutottak kisebb-nagyobb remegések közben.  A háziorvost azonnal felhívtam, aki a Szent László kórház oltási ambulanciájára irányított minket, egy bizonyos orvoshoz, személyes jóbarátjához. A Doktornő megvizsgálta a lányomat, bár nem volt időpontunk. Leírta az általam észlelt jelenségeket, és konzíliumot kért: neurológus és védőoltási szakértő lássa.  Átirányított egy másik épületbe, addigra édesanyám is megérkezett. Ez már a kórtermi részleg volt. Az ottani kisorvos megnézte a gyereket, feltett pár kérdést, meghallgatott minket. Tájékoztattam őt is (az első Doktornőt is az ambulancián) hogy szoptatok és paroxetint szedek , amit szakorvos hagyott jóvá, tekitve, hogy az anyatejbe alig jut át, és biztonságos a szoptatás. 

 

Beküldtek minket egy kórtereme, hogy várni kell az orvosokra. Reggel 9 óra volt. Kánikulai nap volt, 41 fok volt délben kinnt. A kórteremben talán több is. Telt az idő, a gyerek 15 percenként rángatózott, az egészségügyben dolgozó édesanyám is halálra volt rémülve. Próbáltuk hűteni a gyereket, vizes textilpelenkával, kinyitottuk a kórterem ajtaját, de becsukatták velünk. Délben kimentem a pulthoz, megkérdezni, hogy mi a helyzet. A kisorvos ott volt, mondta, hogy várni kell.  Eközben a lányom egy olyan rángásba kezdett, hogy a szeme is felakadt. Édesanyám a kezébe kapta, kiszaladt a folyosóra vele, mert a csengőre nem jött senki, segítséget kért. Ismét a kisorvos küldte vissza. Majd olyan 16 óra körül megérkezett a védőoltási szakértő. Bejött, elmondta, kicsoda, és, hogy ne is mondjunk semmit, mindent tud, itt a szakvélemény. Megkérdeztem, nem nézi meg a gyereket? Azt mondta, az most neki nem kell, leállította a védőoltási sort, itt a papír róla. Feltettem pár kérdést arról, okozhatta-e a védőoltás ezt. Erre, meglepő módon, elkezdett emelt hangon, kioktatóan beszélni arról, hogy az oltásokat okolni hülyeség,  ha a gyerek epilepsziás, így is - úgy is az lesz. A sírás határán voltam.

 

 Aztán 18 óra előtt nem sokkal megjött a neurológus, (szakadt farmerban es papucsban, amiből kikandikáltak a lábujjai...:) és végre ránézett a gyerekre valaki. Mivel nem állandóan görcsölt a gyerek, a jelenlétében nem történt semmi, gyors neurológiai vizsgálat utan azt mondta, anyuka kicsit sokat aggódik, nem? Szedi a paroxetint, akkor meg ne csodálkozzon, ha ráng a gyerek. Köpni-nyelni nem tudtam először, majd mondtam neki, hogy a gyerekkel itt van a nagyanyja is, aki egész nap látta a kicsi rángásait, és aki egészségügyben dolgozik, ha az én szavamra nem ad, az övére se? Ekkor odafordult anyámhoz, és kifejezetten gúnyosan, sértőn megkerdezte, hogy az ÁNTSZ-es nagymama hány görcsölő gyereket lát naponta? Anyukám válaszolt, hogy nem sokat, de a lényeg az, hogy nem csak az aggódó anyuka észleli a görcsöket. Az orvos azt mondta, ha ragaszkodunk hozzá, itt maradhatunk, majd figyelgetik.. Reggel 9 óta sok minden volt itt, csak figyelgetés nem, itt vagyunk egy görcsölő babával, a védőoltási szakértő doktornő epilepsziát emleget kutyafuttában, de egy EEG-re nem bírták feltenni. Ahhoz előjegyzés kell!  Mit képzelek én. 

 

Kértem, hogy írják meg a zárót, és a beutalót a területileg illetékes Bethesdába. A zárón szerepelt: nem zárható ki az anya paroxetin gyógyszere okozta mozgatóidegi zavar, anyatejes táplálás felfüggesztése javasolt. Ezt nekem nem mondta. Ezt már a védőoltási szakértő hozta be, de hozta a véleményét is vele. Hogy hogy képzelem én, hogy beesünk ide, elvárjuk, hogy EEG-re tegyék a gyereket, mikor nem is látni rajta semmit, képtelenek vagyunk várni, pedig nekünk semmivel sincs itt több jogunk, mint a cigányasszonynak a folyosón! Ekkor már olyan fáradt, kétségbeesett, idegileg megtépázott voltam  hogy az idegen orvos előtt sírva fakadtam, és azt kérdeztem, nincs benne annyi jóérzés, hogy egy beteg baba aggódó anyjával segítségnyújtás helyett ilyen hangon beszél?

 

 De mivel egyre csak a magáét mondta, leforrázva, nem értve a jelenetet, a hozzáállást, eljöttünk. Nem hagytam ki semmit, nem voltunk követelőzőek, türelmesen vártunk, és tisztelettel beszéltünk mindenkivel.  Másnap reggel a Bethesdában a gyereket azonnal felvették az osztályra, és elkezdték a kivizsgálását. Másfél óra múlva EEG-n volt a kicsi. A több nap benntartartózkodás alatt olyan türelemmel és olyan profizmussal dolgoztak mind az orvosok, mind a nővérek, ápolók, hogy ezúton is szeretném megköszönni nekik.  Az ottani neurológus elmondta, hogy a paroxetin nem okoz ilyet, mint amit ott mondtak, adjam továbbra is a tejet, nehogy abbahagyjam. Az EEG szerencsére negatív lett. A  diagnózis szerint védőoltás következtében fellépő mioklonusos rángásai voltak a kicsinek, szerencsére ezek kb. 2 hét alatt maguktól megszűntek. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.06. 08:30:56

41 fokban papucsban jár az orvos. felháborító. hát ezért tart itt az ország..

SusanneF 2012.12.06. 08:58:01

Nem értem a gúnyosságot...Viszont örvendetes,hogy a gyermek azóta jól van!
Örülök annak is,hogy anyuka maradéktalanul elégedett volt a Bethesdával-mert én nem...:(

A neurológusok és pszichiáterek egy része kissé különc,ez bármiben megmutatkozhat:)
Én azt sem értem,hogy a görcsök alatt-amit várakozás alatt is produkált-miért nem készült EEG?
2 hónapos gyermekkel nem szokták az anyukát egész nap váratni...

2012.12.06. 11:01:14

@SusanneF: A Bethesdával nekünk is jó tapasztalatunk volt, de hát kinek hogy sikerül. Gondolom, @Babette_: csupán arra gondolt, hogy a történet szempontjából lényegtelen hogy az orvos milyen papucsot visel, és hogy hova lógnak a lábujjai. Ez nem Babette részéről volt gúnyos, hanem éppenséggel a poszt írójától. Ettől függetlenül én is paráznék, ha a gyerekem rángatózna.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.06. 11:05:11

@Turchi: én nem is vettem magamra. még jó az orvosnak, hogy 41 fokban (ami egy kórházi épületben majdnem olyan rossz, mint a tűző napon) járhat papucsban, és nem kötelező neki mondjuk munkavédelmi bakancs, mint egy építésen. van elég bajuk anélkül is.
amellett egyáltalán nem lényeges részlet, és nekem nem tetszik, amikor ilyenekkel kelt valaki hangulatot.

karcsibácsi 2012.12.06. 14:09:08

Végül is happy end. A hivatalos OGYI alkalmazási előirat szerint egyébként a paroxetine görcsöket okozhat, és szoptatáskor szedése nem ajánlott.
A Bethesda a legjobb gyermekkórházak közé tartozik. Miben nyújtott többet, mint a (szakmailag szerintem szintén korrekt) László kh.? Nos, emberségben, empátiában, segítőkészségben stb. Rossz hírem van azoknak, akik ezen a blogon is maximális vehemenciával szokták szidni a vallást, különösen a keresztény vallást: A Bethesda pontosan a valláserkölcsi elkötelezettség, a keresztény (Krisztusi) szemlélet, attitűd miatt jobb a többinél.

Dr.laikus PhD 2012.12.06. 15:53:08

@karcsibácsi:

Amikor még nem volt az egyház kezelésében akkor is csodás és emberséges kórház volt.

Ez is hozzá tartozik az igazsághoz.
Az egyházi átvétel után korszerűsítettek.
A munkakörülmények és a nyilvántartás lett jobb.

Kalamona 2012.12.06. 17:54:18

Szia Laikus!:) megnyugtató számomra, hogy olvashatlak.
Ezt csak megerősíteni tudom, hisz ott születtem a múlt évezredben:) sőt édesanyámat a 60-as években kétszer is ott műtötték. Zugló kiemelkedő kórháza volt az Uzsokival szemben.
(egyébként fura megjegyzés volt számomra is a papucsos doki, de, hogy megint csak ezt és kizárólag ezt citálják itt az eü-sök az egész posztból, az még furcsább a számomra)
Áldott Ádventet és teljes felépülést mindenek felett.
Válasz · Tetszik · Leiratkozás · 2 másodperce

gorillka 2012.12.06. 18:04:27

Kétszer kerültünk a Bethesdába és mindig maximális emberséget, odafigyelést tapasztaltunk.

kapuka 2012.12.06. 18:49:56

A BETHESDA, így csupa nagy betűkkel. A ma már 4 és fél éves fiam nekik (is) köszönheti, hogy él. Azért, mert másfél napig nem jött elő a tünet amivel beküldött minket a gyerekorvos, de nem küldtek haza. És amikor másfél nap után előjött, akkor másnap addig vizsgálták, amíg rá nem jöttek, hogy mi a baja. Mire a CT-ről visszamentünk (Heim Pálból) már azt is megbeszélték, hogy ki fogja műteni a SOTE-n. És amikor pár hónap múlva elmentünk, megmutatni a gyerkőcöt, meg hogy mostmár jól van, nagyon örültek neki, sőt tudtak a kezelésekről is, amit kapott, mert figyelemmel kísérték.

Egyszer majd megírom ide a kisfiam történetét, hogy legyen egy pozitív is, de majd csak jövő nyáron, babonából :-)

micsoda? 2012.12.06. 18:51:35

Hát ha ezek után sem rugják ki az orvost, meg az Ő kiszolgálóit akkor a jó szakember menjen külföldre.

egy maréknyi dollár 2012.12.06. 19:12:34

Reggel kilenctől este hatig üldögéltetek egy kórteremben(nem vették fel az osztályra a kislányodat,úgy értelmeztem)egy széken, anélkül, hogy megvizsgálta volna egy orvos a gyereket?!Szinte hihetetlen.Ha tényleg így történt, az nagy szégyen a kórházra nézve, függetlenül a hozzátartozók esetleges túlzott aggodalmaskodásától.

lioliom 2012.12.06. 22:24:53

Én már többször elgondolkodtam azon,hogy az orvosképzésben oktatják azt,hogy hogyan kell lenézni,semmibe venni az aggódó beteget,hozzátartozót.Felnőttek esetében is szörnyű,de gyerek esetében egyenesen bűn.Nincs a mai orvosoknak anyjuk,gyerekük,nagyanyjuk,stb.Nem érik fel ésszel,hogy valaki aggódik a hozzátatozójáért,esetleg magáért is?Az állatorvosin oktatják,hogy az állatot sajnálni is kell?Mert valahogy azt tapasztalom,hogy az állatorvosokban több az empátia egy tengeri malac,és a gazdája irán,mint az ember orvosokban.Ott nem fordulhat elő,hogy ne érezzenek együtt az állattal,vagy annak gazdájáva.Itt meg midig azt olvasom az állítólagos orvosok hozzászólásaiból,hogy mindig a beteg és a hozzátartozó az
idióta,követelőző,hisztérika,stb.Ők meg a szerencsétlen mártírok akiknek mindezt el kell viselni.Szerintem ezentúl járjunk állatorvoshoz.Ők akkor is tudják mi a baj,ha nem mondjuk el nekik.A emberorvosok meg menjen külföldre .Odavalók!

blue angel 2012.12.06. 22:31:10

Sziasztok!

En irtam a postot.

A kicsit megvizsgaltak, eloszor az ambulancian, majd az osztalyon.
Reszletesen leirtam ezeket a vizsgalatokat is az elejen.
Nem vettek fel az osztalyra, ambulans lapot kaptunk tavozaskor.
A labujjas reszert elnezest kerek! Tenyleg nem tartozik ide.
Csak kicsit furcsa volt, h mig masok feher klumpaban, ruhaban voltak, addig o meg igy.
A ggogyszert szakorvos irta, kutatasok szerint teljesen biztonsagos.

blue angel 2012.12.06. 22:42:00

Nagyon szivesen valaszolok barmilyen kerdesre:l!
Igyekeztem reszletesen leirni mindent, de mindig akadhatnak az olvaso szamara homalyos reszletek.

indygogirl 2012.12.06. 22:51:04

Szerintem az orvos egy kórházban, ahol a higiénia is a legfontossabak közé tartozik, minimum egy vékony zoknit húzzon fel. Ennyi erővel nyomhatná a banánt is a szájába, miközben veled beszélget, mondván enni az orvosnak is kell. Csak vannak leíratlan v. kimondatlan illemszabályok. Szerintem a zoknika is ugyanilyen . Jogos a felháborodás.

zsuzzzs 2012.12.06. 22:52:34

A dolgok természetesen itt sem feketék, vagy fehérek... A gyermek ellátása több szinten megfelelő volt, ahogy azt a posztíró sem titkolja, bár a hangsúlyt nem erre fekteti.
Az, hogy a "nagy" orvosra várni kell,akár órákat, sajnos, azt kell mondjam, megesik, és tolerálni kell. Vagy, csúnyán szólva, (ahogy meg is történt,) lehet menni máshova. Azt gondolom, a kórtermet kedvességből ajánlották fel, mert nem akarták a folyosón várakoztatni a babával (ahol mások napokat töltenek el, ott azért talán ki lehet bírni néhány órát).
Más kérdés, hogy egy "rángatózó" babával nem foglalkozni, legyen az bármilyen egészségügyi dolgozó, kis orvos, vagy nővér, elfogadhatatlan és számomra felfoghatatlan hiba. Még ha érthetően szkeptikusak is (és magam is több tévesen görcsnek gondolt esettel találkoztam, mint valódival), minimum egy részletes kikérdezéssel kell tisztázni a dolgot, nem pedig egy legyintéssel elintézni a potenciálisan életveszélyes állapotot...

blue angel 2012.12.06. 22:57:16

Most latom, h "nem vizsgaltak meg a gyereket" a cim , ezt a blogger irta, nem en :)
Ez picit felrevezeto. Aki vegigolvassa, latja, h ennel osszetettebb a tortenet.

csesztincs 2012.12.07. 00:43:01

En igazabol csak azt nem ertem, hogy miert maradtatok ott ennyi ideig? Magambol kiindulva, ha latom, hogy ilyen rossz az adott korhazban a banasmod, biztos hogy azonnal atmentem volna egy masik korhazba. Szerintem erdemesebb lett volna ilyen jellegu tunetekkel az OITI-be (Orszagos Idegtudomanyi Intezet) menni az Amerikai útra. Tapasztalatbol mondom, profik dolgoznak ott es segitokesz mindenki.
Orulok, hogy vegul minden rendben van!:)

BA2017 2012.12.07. 06:18:34

@lioliom: "Én már többször elgondolkodtam azon,hogy az orvosképzésben oktatják azt,hogy hogyan kell lenézni,semmibe venni az aggódó beteget,hozzátartozót.Felnőttek esetében is szörnyű,de gyerek esetében egyenesen bűn.Nincs a mai orvosoknak anyjuk,gyerekük,nagyanyjuk,stb. Nem érik fel ésszel,hogy valaki aggódik a hozzátatozójáért,esetleg magáért is?Az állatorvosin oktatják,hogy az állatot sajnálni is kell?Mert valahogy azt tapasztalom,hogy az állatorvosokban több az empátia egy tengeri malac,és a gazdája iránt, mint az ember orvosokban."

Én is így látom, tehát: +1! Annyira megszokták az EÜ dolgozók, hogy sajnálni kell őket, hogy már maguk is sajnálják magukat és közben nem veszik észre, hogy bizony nem EÜ sajátosság a szívás, hanem magyar. ...és fura dolog a társadalom, de olyan, hogy nem csak EÜ van benne. Az emberség nem pénz kérdés, ez nem bonyolult, habár nekem úgy tűnik, hogy orvosi diplomával még éppen nem fogható fel. :) Az emberség pont a nehéz helyzetekben kell, hogy előjöjjön az emberből. Az orvostársadalom jelentős része ezek szerint...hát...és tényleg fura, hogy az EÜ párti kommentelőknek csak a papucsos mondat tűnt fel az egyébként szokatlanul normális posztból és ebbe kapaszkodnak. Egyébként engem is zavar, ha slampos, hobó szerű orvoshoz kerülök, koszos lábujjakkal. Bizony! Az orvos sem szeretné, hogy a bank pénztáros az orrát piszkálva számolja ki neki a pénzt egy kis anyagot kenve a 20000 bankjegyre, az orvos sem szeretné, hogy a felvágottat egy retkes kezű ember szeletelje neki...és az ember nem szereti, ha egy igénytelen ember tapperolja, vizsgálja...ha még paraszt is, akkor jönnek a megkérdőjelezhető stílusú reklamálók...de hát ok és okozat ugye. Tehát papucsmániások. Akadjatok le a papucsos mondatról és a másik 50 mondatot elemezzétek! Menni fog? :)

2012.12.07. 07:07:15

@lioliom: Hogy miért kedvesebbek az állatorvosok? Mert kevesebb a munkájuk talán, kisebb a felelősségük, és az állatok nem pofáznak vissza. A legtöbb állatorvos magánpraxisban dolgozik, jóval több pénzért. Kevesebb az állat, mint az ember. Éjszaka kisebb a forgalom...stb. Az itt megszólaló orvosok száma és stílusa alapján nem lehet általánosítani, milyenek az orvosok. Még itt sem egyformák. Te kihez fogsz járni, ha külföldre küldöd őket? Ja, mondtad, állatorvoshoz. Ez tényleg megoldás. A gyerekedet is oda fogod vinni?

2012.12.07. 07:12:23

@Bullshit generátor: Szokásodhoz híven egy picit hozzátettél a történethez. Ki mondta, hogy az orvosnak koszos a lába? Megjegyzem, a klumpa 40 fokban még zokniban is nagyon gáz. Nyáron nagy melegben még a hivatalos helyeken dolgozók is kapnak némi könnyítést ruha ügyben. Te is azt írod, milyen nevetséges, hogy az itt lévő orvosoknak csak a papucs maradt meg a történetből. A legtöbben, akik ezt szóvá tették, nem is orvosok, ahogy én sem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.07. 07:19:57

@indygogirl: szerinted lehetséges, hogy lábbal vizsgálta a gyereket?

polly graph 2012.12.07. 07:34:40

Azokat a szülőket, akik bármi összefüggést emlegetnek kötelező védőoltás és esetleges szövődmények között, eleve úgy kezelik, mint a középkorban az eretnekeket. Hiába van a betegtájékoztatón 76 sorban felsorolva a mellékhatások listája, ha tényleg akad valami gond, nagyon nehéz elismertetni az ok-okozati összefüggést.

Az orvos megjelenésével (papucs, szakadt farmer) kapcsolatban a következő megjegyzésem van: igenis elvárható, hogy egy orvos megfelelő öltözékben jelenjen meg. Nagyon sok munkahelyen van "dress code", nem véletlenül.
Mi is találkoztunk egy olyan doktornővel, akit a szakrendelésen láttunk először. Mikor megjelent a rendelőnél, azt hittük, ő a takarítónő: feketére festett, rendetlenül lógó hosszú haj, 5 centis ősz lenövéssel, igénytelen ruházat, megcsavarodott harisnya. Kicsit el is szégyelltem magam, hogy milyen előítéleteim voltak vele szemben. Aztán kiderült, hogy inkább a megérzéseimre kellett volna hallgatnom, mert kis "nyomozás" után kiderült, hogy jobban szeret a pohár fenekére nézni, mint a megjelenésével foglalkozni. Végül, de nem utolsósorban, a diagnózisa is helytelen volt, mint ahogy később kiderült.

velizar 2012.12.07. 07:38:42

azon nem akadtam fenn, hogy a gyermekneurológus kilógó lábujjakkal, flip-flopban érkezik, azon már nagyobbat néztem volna, ha bőrgyógyászaton dolgozókról derült volna ki ilyesmi. =]

Semper Fidelis 2012.12.07. 07:59:12

@Babette_: Gratulálok, sikerült kiszúrni a szarva közt a tőgyit. Elárulom, hogy én a 40 fokban is öltönyben járok, zárt cipőben, és még nem haltam meg.

lioliom 2012.12.07. 08:36:03

@Turchi: Látod pont erről írtam.A beteg nem pofázik,hanem esetleg kérdez,ha mer.Mivel a mai feudális viszonyok között,már azt is sértésként fogják fel.Érdekes külföldön ugyanaz az orvos ezen már nem háborodik fel.Ja és a folyton emlegetett pénz.Beteg,szenvedő,elesett ember,főleg gyerek esetén az orvos első gondolata,hogy rosszul van fizetve?Ez szerinted normális?Szerintem meg az van,hogy nincsenek is olyan nagyon alul jövedelmezve.Szándékosan nem fizetést írtam.Azért bőven van még paraszolvencia!Jó kevesebb ,mint régen,de mindenkinek kevesebb az is amiből adjon.A gyerekosztályok ebben meg élen is járnak.Csak már bekövesedett a tudatukba,hogy alulfizetettek.Bezzeg kinn!Igen,de ott az áruházi elladó is többet keres!

kismorgó 2012.12.07. 09:03:21

huh, örülök, hogy jól van a baba! Izgultam, hogy epilepsziás-e...
Hát, a tanúlság, ha görcsroham van, akkor mentő - legalábbis mi azt hívtunk, és egyből a Bethesdában kötöttünk ki.

karcsibácsi 2012.12.07. 09:05:42

@blue angel:

Idézet azt Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos alkalmazási előiratokat tartalmazó kiadványából (PHARMINDEX):

"A paroxetint csak kényszerítő indikáció esetén szabad terhességben alkalmazni. A kezelőorvosnak fontolóra kell venni az alternatív terápia lehetőségét azoknál a betegeknél, akik terhesek vagy terhességet terveznek. Az újszülötteket obszerválni kell, amennyiben az anya a terhesség késői stádiumában, különösen a harmadik trimeszterben szedett paroxetint.
Amennyiben az anya a terhesség későbbi stádiumában paroxetint szedett, az alábbi tünetek fordulhatnak elő a gyermeknél: légzési distress, cianosis, apnoe, görcsrohamok, hőmérséklet labilitás, táplálási nehézség, hányás, hipoglikémia, hiperreflexia, tremor, izgatottság, ingerlékenység, letargia, folyamatos sírás, aluszékonyság és elalvási nehézség.
...
A paroxetin kismennyiségben kiválasztódik az anyatejbe.
... csak akkor szabad szoptató anyának adni, ha a várható anyai előnyök indokolják a gyermeket potenciálisan fenyegető kockázatokat."

kismorgó 2012.12.07. 09:07:03

És még csak annyit, hogy miután megéltem pár nagyrohamot a gyerekkel, azért elismerésem, mert én nem vártam volna ennyit. Egy egész napot várattak titkeet, miközben a gyerek kis szünetekkel rángatózott ?! Ezt ember épp ésszel nem bírja ki, lévén, hogy a saját gyerekét tartja a kezében. Aggódó anyuka nem egyenlő a túlzó anyukával, de nagyon szeretnek lerázni az "anya ne aggódjon" kezdetű mondatokkal.

karcsibácsi 2012.12.07. 09:12:15

@Dr.laikus PhD:
Örülök, hogy egyetértünk a Bethesda megítélésével kapcsolatban (is). Minden jelenségnek(legalább) két olvasata van, ad abszurdum azt is mondhatjuk, hogy a Bethesda annyira kiváló volt, hogy hiába vette át az egyház, még ők sem tudták lerontani

miislegyenanicknevem 2012.12.07. 09:53:12

@csesztincs: Utólag már biztos a szülő is így látja, de abban a szituációban nem érezte úgy, hogy rosszul döntött. Mi itt már a lezárt történetet kapjuk, és úgy vonjuk le a következtetést. Aki ott éli meg ezeket a pillanatokat, az nem. Ha már ott van, és elindult a folyamat, azt mondják, várjon, mindjárt jön az orvos, nem gondolja az ember, hogy délutánig ott fog ülni. Emiatt nem kapja fel a gyereket, hogy elvágtázzon vele valahova, ahol elölről lehet kezdeni a folyamatot.
Ez olyan, mintha sietsz valahova a körúton, és két megállót kéne menned, de miután 5 percet vársz, és nem jön a 4-es 6-os, mert a Margit-hídon keresztbe állt egy autó a sínen, elindulsz gyalog. Aztán még egy megállót sem mész, és elhúz melletted 3 villamos. Akkor nem örülsz, hogy gyalog jöttél, viszont járhattál volna úgy is, hogy fél órája állsz a megállóban, és gyalog már rég ott lennél. Szóval a lényeg, hogy nem tudhatod előre, melyik a jobb megoldás. Csak utólag. De akkor már mindegy...

Én is vártam "nagy orvosra" (akármit jelentsen is ez) allergiás rohamos gyerekkel. Téves véreredmény utáni terheléses allergiavizsgálat (táplálékallergia) után nem egyértelmű tünetek miatt hazaengedtek, de egy óra múlva már egyértelműek lettek a tünetetek. Visszamentünk, ahol mindenki látta, mi a helyzet, de várni kellett az orvosra. (Egyébként szerintem az is hiba, hogy az ember nem tudja, ki kicsoda. Hárman nézték meg a lányomat, kérdeztek ki, de fogalmam sem volt - amíg meg nem kérdeztem - hogy kik voltak: nővér, osztályos főnővér, gyakornok, akiknek nem volt lehetősége/joga(?) kezelni.) Szóval ott volt az ölemben a síró, vöröslő, magát agyonvakarászó gyerek (anya segíts, viszket, viszket, viszket..), nekem meg olyan kérdésekre kellett felelnem, hogy hány perce kezdődtek a tünetek, pontosan hányadik emelet lakunk, mert összekeveredtek az adataik... Ja, és akkor megmutatják az ágyunkat, ahol aludni fogunk. Én megértő típus vagyok, viszont nem lerázható, és meg is értettem, hogy a nővér nem adhat semmit (már ha igaz), de azt már nem, hogy egy gyereknél (5 éves) egy osztályos, egy hónappal előre tervezett allergiás terhelés esetén, ahol az allergénből akkora adagot kapott, amennyit életében összesen nem evett, és akinél már volt anafilaxiás sokk, annál miért egy órával az érkezésünk után keresgélik, hogy akkor tablettát be tud-e venni, mert csak az van... Ha ezt előre tudom, én sem hozom be, inkább hazamegyek vele (Siófokon lakunk, Kaposváron volt a vizsgálat, és még ott voltunk Kaposváron, amikor felléptek a tünetek). Előbb hazaérünk, és be tudom neki adni, amit kell, de talán még egy gyógyszertárban is adnak neki előbb valamit, utána jön a házszám, emelet...
Lehet, hogy rossz beidegződés, de az ember hisz, bízik. És nem is konkrét orvost, nővér hibáztatok, hanem a rendszert, ahol ilyen potenciális vészhelyzettel egy kórházban tragédia történhet, mert bár ott a megfelelő ellenszer, személyzet, csak épp valamiért nem találkozik a dolog. Mert a felelős doktornő még nem fejezte be a rendelést, és nem ért át az osztályra (őt is megértem, nem is hibáztatom). Ez délelőtt volt egyébként, és a rendelése délután 4-ig tartott volna... A férjem szaladt át (egy épület, csak egy másik folyosó), és szólt a doktornőnek, aki azonnal jött ezután, és később hallottam, ahogy magyarázza is (nem előttünk) a nővéreknek, gyakornoknak, hogy azért illett volna neki szólni ilyen helyzetben, hiszen ő maga engedte el ez a gyereket, és az ő felelősségük a dolog.
Szóval igazából nem tudom, ki a hibás, és nem tudom, hogy legközelebb mit tegyek? Merjek bízni, vagy ne?

miislegyenanicknevem 2012.12.07. 10:05:36

Az a baj, hogy ilyen helyzetben, ha az ember 10 percenként kimegy, kérdez, szól, hogy mi lesz már, akkor a harmadik után már ő a pattogó szülő, a kibírhatatlan beteg, a nemértimeghogyvárjon anyuka, a patáliázó páciens... És sajnos a nővér sokszor így is adja át az orvosnak a beteget, és már eleve negatív előítélettel indul a dolog, hogy akkor ő a problémás kliens? Tehát az is baj, ha az ember kiáll magáért, akkor túlzó anyuka, ha meg vár türelmesen, ahogy mondták, akkor micsoda felelőtlen szülő, hogy hagyja a gyerekét szenvedni, miért nézte egész nap, hogy rángatózik...
Az ember sose tehet jót...

blue angel 2012.12.07. 10:10:35

@karcsibácsi:
Sajnos nem jegyeztem le, de amikor a szakorvos, akihez jarok, pontos szamokat keresett elo azzal kapcsolatban, hogy ennyisegileg mennyi jut at a tejbe, es mennyi a 'megengedett" - termeszetesen a legjobb, ha semennyi.
A szint a kimitathatosag hataran mozog teljes adagnal, es alatra 10mg/die eseteben.
En annyit szedtem.
Hosszu es atgondolt folyamat eredmenye volt a ket egeszseges gyermek -terhesseg es szoptatas alatt is szedve.
A babaknal, akiknek a szervezeteben a harmadik trimeszter alatt paroxetint szedett az anyja, 20 mg felett, sem mozgatoisegi problemakat okozott a gyogyszer, hanem az adaptacional kellett a babakat kulonosen figyelni, h tartjak-e a hojuket.Lejegyetztek, h ez magatol rendezodik 24 ora alatt.
Nalunk ez sem volt, a szulesre 5mg-ra vittuk le a gyogyszert, a biztonsagos tartomanyba.

Kozben meglett:

blue angel 2012.12.07. 10:11:27

@karcsibácsi: megtalaltam:

"Van néhány választási lehetőség. Nézzük a gyógyszertant! Elméletben a paroxetin, egy szelektív szerotonin-reuptake gátló (SSRI) ideális antidepresszáns lehetne egy szoptató édesanyának, ha szüksége van rá. A gyógyszer mennyiségnek kevesebb, mint 1%-a van jelen az anya vérkeringésében, és a keringésben jelen levő paroxetin kb. 95%-a plazma fehérjéhez kötődik. Ezért hihetetlenül kicsi az esélye annak, hogy jelentős mennyiség átjusson az anyatejbe. A sertralin, egy másik SSRI antidepresszáns szintén csak jelentéktelen mennyiségben választódik ki az anyatejbe"

blue angel 2012.12.07. 10:15:40

@kismorgó: Felorult voltam az aggodalomtol.
Es a felorult anya legyen turelmes, megerto, es ne akadekoskodjon.
En nem tettem ezeket, vartam a segitseget, tudtam, h egy olyan intetmenyben vagyok, ahol ez a dolguk, h megadjak.
Es egy csecsemo aggidalomtol felorult anyjaval, aki raadasul viselkedik, amikor legszivesebben orditana , ezt a stilust kapja onnan, ahonnan a segitseget varta.
Az orvosokat erre tanitjak?

blue angel 2012.12.07. 10:21:36

@karcsibácsi:

"Szoptatás:
Kis mennyiségű paroxetin kiválasztódik az anyatejbe. A publikált vizsgálatokban a szérum koncentráció a szoptatott csecsemőkben meghatározhatatlan (<2 ng/ml) vagy nagyon alacsony volt (<4 ng/ml). A készítmény hatása nem volt megfigyelhető ezekben a csecsemőkben. "

Ezeket a paroxetin gysz. betegtajekoztatojabol, es a gyogyszerrel valo szoptatas oldalarol masoltam ki.

blue angel 2012.12.07. 10:38:30

A papucs-kerdes latom, jobbam foglalkoztak egyeseket, mint az, ami tortent":)

Akkor mar tartozom a reszletekkel papucs-saga ugyben, bar tenyleg nem ez a lenyeg.
Az orvos az udvarrol jott, egy masik epuletbol.
A labujjak lelogtak. A papucs nem klumpa,, vagy vmi feher papucs volt, hanem labujjkozi
A farmer hatul lelogott es rojtos, poros volt.
Azert emlekszem ilyen tisztan, mert ultem a babaval a kezemben, es az elso ez volt, amit meglattam belole.
A dolog pikanteriaja: a szobaajtot nem nyithattuk ki a folyosora, a fertozesveszely miatt, rank szoltak.
De a doki bejohetett igy.

blue angel 2012.12.07. 10:52:56

Az, h ennyit vartunk, es ilyen -akkor mar mondjuk ki - budos bunko es gyalogmennyko stilisban viselkedtek velunk, az egyik tortenetszal.
A masik az, nem csak h h, hanem mit mondtak.

En ne kerdezzem, h oltasi szovodmeny-e, az bun!
Ha meghallgatott volna , de ha jol emlekszem, a szavaba vagtam parszor a vedooltasis drnonek , h minden ajanlott (kotelezon feluli) oltast megkapott a nagyobb gyerekem, az oltasok mellett allok, es csak azert kerdem, szovodmeny lehet-e, mert remenykedem, h latott mar ilyet, es elmondja, h elmulik-nem mulik stb.
De o odavaghatja EEG nelkul, h "ha epis, ugyis kijott volna oltas nelkul is" l.

A szoptatas: odamegyek egy anyatejes bababal, aki napi 800ml amyatejen el.
Az orvos csak az ambulans lapra irja ra, h anyatejes taplalas megszuntetese javasolt.
Eljovok, elolvasom. Na most mi legyen?? Vegyek tapszert?
Felhivtam a szakorvost, akihez jarok, de ha nem tudom elerni, mi lesz? Nem beszelte meg ezt a fontos reszletet sem velem
Aztan a Bethesdaban elmondtak: nem jut at a gysz.
HA atjutna, akkor foleg nem lehetne egyszerre megvonni.

blue angel 2012.12.07. 10:59:27

Elnezest, h szagatottan irok, de szerencsere a postban szereplo mostmar kisgyerek munkat ad.:)
Szoval, ha a gyerek egeszsege mulik rajta, azonnal abbahagytam volna a szoptatast, az anyatej jo, de a tapszer is.
Az elso gyereken tapszeren nott fel. Ha kell, akkor kell, de ez egy eleg fontos tema ahhoz egy csecsemo eseteben, h az anyat tajekoztassak a lehetosegekrol, ne egy mondtat legyen egy papiron, ami szoban el sem hangzik.

karcsibácsi 2012.12.07. 13:06:30

@blue angel:
" budos bunko es gyalogmennyko stilisban "
Ami azt illeti, ez a "stilis" is jobban hajaz mucsai repedtsarkúra, semmint fővárosi úrinőre.
Ettől függetlenül tényleg örülök a happy endnek, és jó egészséget kívánok Önnek és a kisgyermeknek!

blue angel 2012.12.07. 13:18:57

@karcsibácsi: Neha a neven kell nevezni a dolgokat, es ekkor meg finom voltam.
A repedtsarku az k@@vat jelent. Tenyleg ezt irta nekem? Ezt vonta le ebbol az egeszbol?
A gyalogmenku egy nepi szofordulat, debreceni anyai nagymamtol hallottam, es eleg talalo.
A budos bunkot meg akkor hasznaljak, amilor valaki olyan, mint -hat ha lek@@rvaz egy not-,mint On.
Miert nem irt inkabb valamit arra, amit a gyogyszer anyatejbe valo atjutasarol irt, es amire valaszoltam.
Tobb ertelme lett volna.
Koszonom, h addogik a gyermekem miatt, de azert remelem, On nem az orvosi teamet gyarapitja valahol.

blue angel 2012.12.07. 13:22:21

@karcsibácsi: "Stilis"? Most komolyan? :)
Az u betu az i mellett van , es az erintokepernyo, bar ez eleg nagy, rejteget magaban elutesi lehetoseget.
Orulok, h adtam nemi tamadasi feluletet is Onnek, ha mar mast nem igazan talalt.

karcsibácsi 2012.12.07. 14:41:36

@blue angel:
Az anyatejbe való átjutásról nincs mit írni, akármeddig csócsálja a témát, a hivatalos alkalmazási előirat a lényeg, amit idéztem. Ha már írni nem tud (helyesen és igényesen), olvasni, és értelmezni az olvasottakat, igazán megtanulhatna. Segítek, még egyszer idemásolom a terhesség alatti szedés okozta tüneteket a kisgyermeknél, és a szoptatásra vonatkozó utasítást:

"... görcsrohamok, hőmérséklet labilitás, táplálási nehézség, hányás, hipoglikémia, hiperreflexia, tremor, izgatottság, ingerlékenység... " stb.
"... csak akkor szabad szoptató anyának adni, ha a várható anyai előnyök indokolják a gyermeket potenciálisan fenyegető kockázatokat."

Ez nem egy szubjektív vélemény, hanem a gyógyszerügyi hatóság ezek betartásához köti a gyógyszer adását. Aki eltér az alkalmazási előirattól, az lényegében "off label" alkalmazást valósít meg.

Senkit sem szoktam leqrv@'zni, Önnel sem tettem ezt, csak elmondtam a véleményemet, hogy szerintem a szóhasználata mire emlékeztet. Az meg, hogy orvos vagyok-e, vagy sem, itt éppolyan lényegtelen, mint hogy Önnek mi a foglalkozása... (Egyébként beteghordó vagyok, ráadásul részeges, rólam már önálló posztot is írtak.) Mint ahogy azt sem kérdeztem meg, hogy miért szedi a paroxetint.
Nem állt szándékomban megsérteni Önt, mint ahogy nem "addogok", hanem jó egészséget kívántam és kívánok Önöknek, ami, könnyű belátni, egészen mást jelent.

No, de sok beszédnek sok az alja, ezért búcsúzóul csak annyit, hogy

orulok, h orul

blue angel 2012.12.07. 15:07:21

Ez sok mindent megmagyaraz:)

2012.12.07. 17:41:41

@karcsibácsi: Bár általában a kérdésben egyetértünk, de szerintem itt a dolog másról is szól, hiszen - elsősorban - az államilag elismert egyházakat elég sok támogatás éri mind a hívők mind az állam részéről, ezért nem igazán lehet összemérni a teljesítményét egy egyházi mintaintézetnek és egy oep-apanázsból tengődő kórháznak.

karcsibácsi 2012.12.07. 18:25:13

@Fyall - Separate or superstate!: A működés költségeit az állami és egyházi tulajdonú (pl. Irgalmasrendi, Bethesda) kórházak esetében egyaránt az OEP fedezi, a finaszírozás szektorsemleges, tehát a különbség nem ebben van. Az igaz, hogy egy viszonylag kicsi gyermekkórházat nem lehet összehasonlítani pl. egy Szent Imre vagy Szent János féle mammut intézménnyel, sem komplexitásában, sem nagyságában. A kiskórház a családias jellege miatt eleve jobb eséllyel indul a (jogos) elvárásoknak való megfelelés, ápolás minősége, orvos - beteg, ápoló - beteg kapcsolatok szempontjából, mint egy elgépiesült nagyüzem. És igaza lehet Laikus Professzornak is, hogy a Bethesda a tulajdonos személyétől függetlenül, hagyományosan jó kórház.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.07. 19:50:32

@karcsibácsi: ez 100 éve volt igaz, manapság a kicsi kórházaknak nincs esélyük, még sokkal gazdagabb országokban is kórházszövetségek vannak, hogy versenyképesek legyenek. egy kicsi kórház csak drágán tud alapanyagokat vásárolni, nagyon sérülékeny a gazdasági problémákkal szemben, elég egy elvesztett per és már csődbe is megy

karcsibácsi 2012.12.07. 20:21:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Én egy (bazi) nagy kórházban dolgozom, milliárdos adósságállományt görgetünk magunk előtt, a megszorítások miatt alig vállalható kompromisszumokra kényszerülünk (pl. single use eszközök sterilizálása), szóval, nem fenékig tejfel a helyzet, és ahogyan tudom, mások sem állnak jobban. Ehhez képest egy kiskórházat a tulajdonosa könnyeben
ki tud húzni a gödörből. Vagy nem is engedi beleesni.

göndörödő macskaseggszőr 2013.01.02. 17:08:23

Örülök, hogy jól van a baba!
És gratulálok az önuralomhoz, én biztosan egészen másképp cselekdtem volna, ha én vagyok ott a kisbabámmal és ilyen ,,seggel" való hozzáállást tapasztalok...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása