Panasz - Bunkók az éjszakai ügyeleten

2012.12.02. 06:00

sleeping-doctor.jpgMiért nekem kell kényelmetlenül éreznem magam, mert megbetegedtem?

Kedves Praxis Blog!  

 

Szeretném leírni nektek az egri ügyelettel kapcsolatos negatív tapasztalatomat. 2012.11.30.-án reggel 4 órakor vesetáji fájdalommal mentem be, miután egész éjjel nem tudtam aludni. A nővérke már a bejáratnál letámadott, hogy minek jövök ide hajnalban és merek becsengetni kétszer is, és mondjam el mi az, ami nem várhat. Elmondtam a problémám, kérdezte, hogy vettem-e be fájdalomcsillapítót, erre a válaszom nem volt, mire jött az újabb kioktatás hogy miért is nem, először azt kellett volna, csak azután zargatni őket.

 sleeping-doctor.jpg

Ezen a ponton tettem fel a kérdést, hogy ők esetleg nem-e azért vannak itt, hogy ha valakinek gondja van, akkor megvizsgálják,újabb csapkodás majd kisétált egy begyógyult szemű orvos, aki kérdezett párat,megütögette a hátam,majd megkérdezte a nővérkét, hogy hogy is hívják azt a gyógyszert, amit ilyenkor felírnak(!!). A nővérke megmondta, a vizsgálat véget ért, én pedig mehettem haza.

 

A problémám ezzel az üggyel kapcsolatban csupán annyi, hogy ők aludni járnak oda vagy dolgozni, és nekem miért kell kényelmetlenül éreznem magam, mert megbetegedtem?

 

G.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotoxis 2012.12.02. 09:27:44

Egyetlen dolgon csodálkozom csupán. Hogyhogy nem rendelte ki azonnalra, trombitaszóval lakásra az ügyeletet! :o

matilda. (törölt) 2012.12.02. 10:06:09

vesegörcsnél ügyeletes orvost kell hívni, aki ad 1-2 szurit.

Andriana44 2012.12.02. 10:19:16

Egyébként ez a "vegyen be fájdalomcsillapítót" egy érdekes kérdés.
Mert ugye, hasi jellegű fájdalomnál (jó, a vese nem az konkrétan), de pont azt pofázzák a dokik is, hogy nem szabad bevenni, mert elfedheti a bajt, és a fájdalom jellegéből lehet következtetni a baj nagyságára (pl. vakbélgyuszi).
Amúgy engem is baltáztak már le, hajnalban (6-kor) vitt be a férjem az ügyeletre, iszonyat fejgörcs miatt. Pont szervízben volt a vérnyomás mérőnk, és én magasvérnyomásos vagyok. Mondjuk a doki megmérte nagy dúlva-fúlva, és tökéletes volt, szóval franc tudja, hogy mitől volt.
Az is minősíthetetlen volt, a hangnem is, tetejébe a doki alsógatyában jött be a rendelőbe megvizsgálni.
Elmennek a büdös ....-csába.

szabidoki 2012.12.02. 10:19:33

Annyira tipikus - fájdalma van, de ahelyett, hogy bevenne valamit az otthoni patikából 2 perc alatt, inkább szenved, aztán meg az ügyeletet zaklatja.
Üzenném a posztolónak, hogy az ügyelet azért van ott, hogy a _sürgős_ eseteket ellássa - az hogy valaki még nincs ott agyilag, hogy ha fáj valami, akkor be kell venni fájdalomcsillapítót, az nem orvosi sürgősség.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.02. 10:21:11

Nem szívesen járnak kötelezik őket a melóra törvénytelenül, jól halálra dolgoztatják őket. Remélem megszüntetik az ügyeleteket úgy mint a fejlettebb országokban,

Andriana44 2012.12.02. 10:38:37

Törvényileg kötelezik őket ügyelet ellátására, oké, úgy van biztosan.
De akkor, ha tudja, hogy ilyen fos meló, mi az anyja akármicsodájáért tanulta ezt 10 évig? 6 év + 4 év szakorvosi? És nem akármilyen egyetemen, bejutni is nehéz. Ki akkor az a baromállat, aki ezt bevállalta, ha nem ő. Mire számított?????
Ment volna nemzetközi közgazdásznak!

karamellcukorka (törölt) 2012.12.02. 10:50:35

Mert akkor nem volt még ilyen. pl 20 éve 25 éve.A fiatalok elve külföldre pályáznak. Az én gyermekem pl. Jövőre már egyetemre is oda fog járni.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.02. 10:52:27

Hát igen ki lesz majd az a barom állat aki itt fog gyógyítani? jaj és ne jöjjön senki jön majd külföldről,mert ha nyelvet tanul 1 pakisztáni vagy fekete az is inkább angolt vagy németet taul és megy 10x annyiért nem Magyarországra.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.02. 11:06:34

Barátunk egyetlen gyermeke tegnap tette le az esküt. Kérdeztük,hol fog dolgozni. Nem tudja. Elnevettük magunkat. Tudja ő már csak nem tudja hogyan mondja meg a szüleinek elmegy Németországba. Tanult kint is 1,5 évet. Bolond lenne itthon melózni heti 80 órát 80 ezer forintért mikor heti 40 óráértért millión felül keres majd kezdőként.

Braincelle 2012.12.02. 11:12:29

@karamellcukorka:
Amúgy szerintem ami kritikus, az a lakás-kérdés. Az, akinek nincs hol laknia, nyilván el fog menni, mert egyszerűen azzal az érzéssel nem lehet együtt élni, hogy harmincévesen még mindig otthon fogyasztja az ember az áramot. Szerintem minden más luxus, a szüleink idejében még fel sem merült, hogy az embernek harmincéves senkiháziként autója legyen, vagy komolyabb helyekre nyaralni járjon. Csomóan nem mennének el, ha ebben (a lakhatásban) segítené őket az állam, de lehet, hogy ez csak az én véleményem. Másrészt az eü belső feszültségei sem segítik az ittdolgozási kedvet.

A beteggel meg felesleges veszekedni, ha hülyeség miatt bejön ügyeletben. Vizsgálat után lehet arról véleményt alkotni és megértetni vele, hogy mi az, ami most indokolt, és mi az, amit majd a háziorvosnál intézzen el nappal. Nem lehet kiszámítani ezeket a dolgokat, néha az a legbetegebb, aki szép csendben besétál és leül a sarokban, és valami minimális panasza van.

Katica2 2012.12.02. 11:45:19

Sajnos erre is csak azt lehet mondani, hogy nem erre esküdtünk fel /arrogancia, tudatlanság, betegek kioktatása, felületesség stb.) na meg azt is, "fejtől bűzlik a hal".Próbáltunk volna így viselkedni,mondjuk Czirner főorvos úr idejében, másnap mehettünk volna, de nem külföldre! Ki is a kórház igazgatója?

Braincelle 2012.12.02. 11:57:19

@Katica2:
Én is pont ezen gondolkoztam. Az nagyon sokat számít, hogy megtehet-e valamit az ember, vagy nem, a "nem-megtehetés" az önmérséklet egészen magas csúcsaira repít. Értsd: én, a rezidens nem tehetem meg a munkaadómmal szemben, hogy durván beszéljek beteggel, egyszerűen nincs vagy alig létezik olyan helyzet, amiben ez lehetséges (mondjuk, ha tízen körbeállnak és agyon akarnak verni a folyosói paddal, de ennyi). Hozzánk is jön be durva ügyeletben, éjszaka két-hete-nagyon-fáj-a-derekam beteg, amikor ráadásul tényleg veszélyezteti az ellátást azzal, hogy még pluszban vele is kell foglalkozni agy agyvérzett meg az épp fulladó osztályos beteg mellett, de akkor sem tehetem meg, hogy beugatok neki.

Engem is alázott már meg hozzátartozó, úgy, hogy utána egy órán át remegett a kezem, és félig igaza volt, de félig meg nem, és a stílusát egyáltalán nem indokolta, mégis én próbáltam meg tisztázni a helyzetet, amire ismét belém folytotta a szót és kiosztott. Hát akkor ez van, aznap ezt húztam a pakliból, de megnézem, mit csinálnának velem másnap, ha ordibálós partit rendezek utolsó porszem létemre a folyosón.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.02. 11:57:54

@Katica2: Sztem ez nem kórházi ügyelet. Gondolom nem is arra esküdtetek fel,hogy nyomorban önmagukat kizsákmányolva dolgoznak.Egyébként a betegek rémesen tudnak ferdíteni. Kolléganőm állapotos. Nyafogós kismama mindenki agyára megy. Második terhesség. Szeretett volna annál a nőgyógyásznál szülni ahol először, és akihez én magánrendelésre járok,de az orvos nem vállalta el. A kolléganőm következtetése: biztos keveset adtam neki az előző szülésnél. Most már úgy meséli az orvos nem vállalta mert keveset adott neki az első gyereknél. Pedig csak arról van szó,az orvos is ember aludni szeretne már néha,a családjával lenni, örül ha túl esik a kötelező ügyeleteken és nem akar lábhoz ugrani hisztis kismamák szeszélye szerint.Nem vállal már + . Nem mert nem lenne helye a pénznek. Amúgy is azért vállalni bármit,hogy esetleg kap majd valami,aztán meg majd jön ide panaszkodni,hogy mennyit kért az orvos.

Braincelle 2012.12.02. 11:59:53

Az alváson meg ne lovagoljunk, ügyeletben lehet aludni, ha nem jön beteg, és nem jelent nagy különbséget, hogy dögfáradtan görnyedsz a székben, vagy az ágyból ugrassz ki. Egyszer valaki itt elmesélte, hogy Nyugaton ha olyan az ügyelet, hogy X százalékánál kevesebbet tudsz alvással/pihenéssel tölteni, akkor be kell hívni a tartalékos embert.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 12:27:37

@Andriana44: ez a hasi fájdalmas fájdalomcsillapítós dolog a morfiumszármazékokra vonatkozik, ha igaz lenne akkor egy nő se vehetne be fájdalomcsillapítót menstruációs görcsre?
@Braincelle: a törvény konkrétan úgy van, hogy ha jól emlékszem 24 óra időintervallumban max 12 órát dolgozhatsz, magyarán az ügyeletben is elvileg 12 órát kellene pihenjél. a 24 órás ügyelet nálunk úgy van lejelentve, hogy az első 12 óra munkaidő a másik 12 óra készenlét, mert másképp probléma lehetne belőle

Andriana44 2012.12.02. 12:49:34

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem mensturációs görcsre gondoltam, mert azt minden épeszű nő tudja, hogy kvázi most azért görcsölök, mert menzeszelek.
Tisztázatlan eredetű hasfájásra gondoltam, pl. a kölykömbe sose tömnék fájdalomcsillapítót, ha fáj a hasa, mert lehet, hogy éppen egy vakbélgyulladásra derülne fény túl későn.
Amúgy amikor egyszer életemben epegörcsöm volt, majd beledöglöttem, de ugyanilyen megfontolásból nem vettem be semmit egész éjjel (mert nem tudtam, hogy epegörcs).

sárga nyúl 2012.12.02. 13:10:33

@Andriana44: Alsógatyában? :o
És végül hogy múlt el a fejfájás?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 13:29:47

@Andriana44: alhasi görcs lehet mondjuk sok minden mástól is menstruáció alatt ami adott esetben sürgős ellátást igényel, pl a méhkőrt különböző bajságai.
ha kilyukad egy vakbél azt nem fedi el egy NoSpa vagy egy Algopyrin. a nézet, hogy fájdalomcsillapítót egyáltalán nem szabad adni abból az időből származott, amikor nagyon gyenge volt a diagnosztika. annak idején még én is úgy tanultam, hogy hasfájóst 10 ezer feletti leukocitaszámmal asztalra kell tenni, fájdalmat nem szabad csillapítani a műtétig, morfiumot semmi szín alatt nem szabad adni. ma az összes hasfájósnak alapból adok 1 gramm perfalgant, ha az nem segít és görcsei is vannak akkor 2,5 gramm algopryrnt egy Buscopannal i.v. még a vizsgálatok előtt, ellazul, jobban vizsgálható.
a morfiumszármazékokat sem feltétlenül azért nem szabad szedni mert elfednék a tüneteket (bár nagy adagban biztos megteszik) hanem mert hozzájárulnak az ileus kialakulásához azzal, hogy bélrenyheséget okoznak és növelik a sphyncter (záróizom) tónust, ezzel akadályozza pl a kövek kiürülését. de erről is nagyon megoszlanak a vélemények, angolszász területen előszeretettel adnak morfiumszármazékokat (igaz ott a vakbélgyulladást is antibiotikummal kezelik priméren)
bővebben: www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/file/nics/programs/Pain%20medication%20for%20acute%20abdominal%20pain%20%5BPDF%20120KB%5D.pdf

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 13:43:24

egyébként ezzel van egy nagyon jó vicc.
elmegy a rendőr az orvoshoz, hogy fáj a feje, némi vizsgálat után felír neki az orvos egy fájdalomcsillapító szirupot, azzal a szöveggel, hogy:
- ebből vegyen be egy kanállal meleg vízben ha fáj a feje
visszajön a rendőr egy hét múlva az orvoshoz:
- doktor úr, ez az orvosság amit adott kész anyagi csőd
- ??? oszt miért?
- tudja mennyibe kerül napi 5 kád meleg víz, hogy meleg vízben vehessem be azt a kanál gyógyszert?

Marianna Baráth 2012.12.02. 14:04:25

Évekkel ezelött, egészen pontosan 5. éve, hogy az édesanyám (54 éves volt) váratlanul egy hideg januári napon rosszul lett. Erős szinte elviselhetetlen fejfájás,folyamatos hányinger, tarkó merevség, piros arc...Kihívtuk az ügyeletet,akik kb. 1 óra múlva meg is érkeztek! A fiatal orvos aki valószínűleg pályája elején lehetett, a tünetek alapján azt mondta " Igazából nem tudja mi lehet ez", kaptunk is egy gyorsan megírt beutalót a Központi Honvéd Kórházba, és ha Mi (családja) úgy gondoljuk vigyük be!Megmérte az édesanyám vérnyomását ami 200 volt és gyorsan adott neki az orvos egy vérnyomás csökkentőt. Akkortájt volt az a nagy "influ hisztéria", mivel édesanyám sosem volt egy beteges típus és akkor még fogalmam nem volt, hogy a tünetek egyértelműen csak 1 de akár végzetes betegség tünetei(agyvérzés). Két nappal később mentünk be csak a kórházba (Honvéd),kezünkben a beutalóval. A recepción/betegfelvételnél egy flegmán feltett kérdéssel: Mi a baj?:))) Válaszoltam: az anyukámnak 3. napja elviselhetetlen fejfájása és hányingere van!!!!!!!! Erre a válasz: Fejfájás?? Csak ennyi????? Mondták üljünk le és majd szólítanak, sok a beteg!!! Nem hazudok több mint 4 órát várakoztunk, az anyukám ott ült mellettem az elötte lévő székre hajolva próbálta elviselni a fájdalmait! Végre sorra került..a CT-hez, több orvos aláírása kellett ez megint kb 1 óra! az eredmény sokkoló volt: Agyvérzés!..onnan már csak egy út volt az Intenzív osztály!!!! Ahol azonnal gépekre tették,infúziók stb! Innen nem folytatom..egy kálvária következett az Életéért..most írhatnék a sok zsebbe tett pénzről, az agyműtétjéről..a rehabilitációról de nincsen kedvem! Talán egyszer..34 évesen még most is nehéz ezt feldolgoznom de muszály hiszen meggyógyúlt és Él az anyukám!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 14:42:41

@Marianna Baráth: "a tünetek egyértelműen csak 1 de akár végzetes betegség tünetei(agyvérzés)" a fent említett tünetek sok mindenre utalhatnak (agyhártyagulladás pl) csak pont agyvérzésre egyáltalán nem. mondjuk a zavartság, bénulás, pupilladifferencia, a szájzug leesése, eszméletlenség sokkal inkább. nem tudom ki mondta neked, hogy ezek agyvérzésre utaló tünetek? meg aztán járóképes beteg 2 napos agyi inzulttussal mióta kerül intenzívre? mi az indikációja?

hibiszkusz75 2012.12.02. 14:47:44

"kaptunk is egy gyorsan megírt beutalót a Központi Honvéd Kórházba,"
"Két nappal később mentünk be csak a kórházba (Honvéd),kezünkben a beutalóval."

A két nap késlekedés nem rontott édesanyád állapotán?

Margó Szántóné 2012.12.02. 14:57:09

Szerdai napon jöttem haza a kórházból, csipőprotézissel műtöttek. Péntek estére belázasodtam, szombatra még jobban, kihivattuk az ügyeletet, - tüdőgyulladás - akart adni egy algopyrin tablettát, de mivel erre allergiás vagyok, akkor azt sem, más nincs nála, hétfőn menjek a háziorvoshoz. !!!!

Másik eset ugyanitt : férjem beleesett a szerelőaknába, hálistennek nem tört semmije. Két-három napra rá, belázasodott, munka után este ügyelet, meghallgatta, semmi baj nincs, kapott egy cataflam tablettát, és viszlát. Este megint ugy jött haza, hogy lázas, rosszul érzi magát, ügyelet, másik orvos VIZES TÜDŐ ÉS MELLHÁRTYAGYULLADÁS !!!!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 15:18:31

@Margó Szántóné: most őszintén azt hitted, hogy gyógyszertárral járnak a táskájukban és van egy röntgen gép is a csomagtartóban? mondjuk esetleg írhat receptet háznál is, de 1 tonna gyógyszert nem köteles magánál tartani.
ha csípőprotézis után belázasodik valaki az meg egyértelműen sebészeti feladat, labor kell hozz, hogy kizárják a fertőzést, ilyennel ügyeletet hívni elég naiv ötlet.
a vizes tüdőt meg a mellhártyagyulladást milyen vizsgálattal állapították meg?

Margó Szántóné 2012.12.02. 15:30:20

Nem hittem semmit, csak annyit, hogy : ha már megállapitotta, hogy tüdőgyulladás, akkor miért nem irt fel gyógyszert, miért hagyott még két napig ebben az állapotban ? Nem a sebbel volt baj, és szerinted hétvégén hova kellett volna mennem ?

A másik orvos másnap meghallgatta, és egyből tudta, hogy baj van ! Egy hónapig jártunk a tüdőgondozóba.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 15:49:57

@Margó Szántóné: a tüdőgyulladást sem diagnosztizálják manapság labor és-vagy-meg röntgen nélkül, tehát ezt nem tudom honnan vette. frissen operált páciensnél láz esetén az elsődleges ötlet a műtéti terület befertőződése, még akkor is ha nem mutat külső jeleket. hétvégén mégis hova mehettél volna? hát pl minden sebészet tart fenn ügyeletet, minden baleseti sebészet is és minden ortopédia is. egy befertőződött protézis adott esetben sürgősségi műtétet jelent. ez ki kell zárni laborvizsgálattal, kétséges esetben pedig meg kell pungálni az ízületet, hogy és vizsgálatra küldeni az ízületi folyadékot (persze ha tömény genny jön akkor lehet műteni vizsgálat nélkül is) na szal ennek a láznak a menedzsmentje a részedről nem volt jó, a kiérkező kolléga részéről meg kifejezetten rossz volt.
ember nem állapít meg hallgatással manapság vizenyőt a tüdőn, ez már 100 éve is elavult módszer volt. röntgen készült? labor készült? a baleset során sérült-e a mellkas? ha igen kizárták-e a mellkasi bevérzés (hemothorax) lehetőségét? ez a kórság is meglehetősen gyanúsan kivizsgáltnak tűnik

Margó Szántóné 2012.12.02. 20:39:06

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Miért akarsz mindenképpen rábeszélni, hogy sebfertőzés volt !!!!! NEM AZ VOLT ! Minden tünetét produkáltam a tüdőgyulladásnak, csunyán köhögtem, magas lázam volt, stb. Köszönöm, hogy válaszoltál, te biztos ezt tetted volna, a kollega NEM ! Sajnos az amit leirtam ugy volt igaz. Sajnos el kell fogadni, hogy nem mindegyik kollegád kezeli lelkiismeretesen a beteget.
További szép napot kivánok.
Még azt hozzátenném, hogy itt nálunk este hat órakor megszünik a háziorvosi ellátás, utána ügyelet van, lázasan, műtét után, kocsi nélkül, na hová is ??

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.02. 21:04:51

@Margó Szántóné: nem akarlak én rábeszélni, csak friss műtét után ezt kötelező kizárni. sőt ha nem a csípő nem is volt fertőződve, bármilyen más fertőzés a testben a kezdeti fázisban nagyon gyakran megfertőzi az operált ízületet is (a protézisek erre elég érzékenyek hematogén szórás útján, főleg az első hetekben de később is enyhe mértékben)
normális, hogy megszűnik az ellátás, elvégre a háziorvosi ellátás az egy nappali, alapjáraton elektív betegellátás. csak te nem érted meg, hogy az ügyelet az egy olyan szolgálat (ami alig pár országban van) ami korlátozott lehetőségekkel bír, jellemzően arra lett kitalálva, hogy mozgásképtelen betegek egyszerű panaszait oldja meg (magasvérnyomás, cukor, fájdalom). a diagnosztikai és kezelési lehetőségei korlátozottak, hogy egy egyszerűbb példát említsek:
elromlik az autód, kihívsz egy szerelőt, aki kiérkezik egy kézitáska szerszámmal és te elvárod tőle, hogy szétbontsa a kapcsolószekrényt és kicseréljen benne egy fogaskereket. próbáld ki egy szerelővel, mit fog mondani? azt, hogy ez persze lehetséges, vagy azt, hogy sajna ehhez be kell jönni a műhelybe?

megvalaszolok 2012.12.02. 23:15:10

@Marianna Baráth: Értem, szóval 2 napig nem volt sürgős, de ha 4 órát kell várni a többi betegre a kórházban, rögtön lusták az orvosok. :) Remélem azért te is érzed az ellentmondást.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.03. 07:07:43

@megvalaszolok: Viccesen szomorú,hogy leírja az ügyeletes orvos 1 óra múlva jött. A fene a fejébe,hogy mást is megnézett meggyógyított előtte :).2 napig hagyta szenvedni a saját anyját és utána a dokik a hibásak ,mert vártak 4 órát,a többi beteg miatt. Eszem megáll.

karcsibácsi 2012.12.03. 20:24:58

@Marianna Baráth:

muszály szovátenemm hogy, ijen pongyolaés hibáktól hemzsegö irásmod hiteltelenití a tartalmat is.

nyusziful2008 2012.12.04. 15:55:24

Egyre furcsább ez a blog, és a hozzászólások. Nem értem. Egyik hozzászólásnál az a T. Orvos kommentelők problémája, hogy az ember megpróbálja magát diagnosztizálni és ez alapján nem elmenni az ügyeletre, a másiknál meg az, hogy hát miért nem diagnosztizálta magát? Szintén főben járó bűn ha valaki az orvos által elhadart latin szakkifejezést nem megfelelő helyesírással írja le... Fogjátok fel, hogy nem vagyunk orvosok és ha bajunk van akkor orvoshoz fordulunk. Honnan a bánatból kéne tudjam, hogy egy hirtelen kialakuló erős fájdalom esetén azonnal ügyelet vagy elég ha szépen csendben otthon szenvedek?

Ügyelet témához: jó pár éve (kicsit talán több is mint 10 éve, de nem emlékszem pontosan). Túráztunk az országban és egyik vidéki városkában az egyik társunk az éjszaka közepén nagyon rosszul lett, nagyon erős hasi görcsökkel, verejtékezéssel. Mindannyian megijedtünk. És néhány telefonálás után kiderítettük a helyi orvos telefonszámát. Felhívtuk, hogy ez és ez van mit tegyünk? Mondta, hogy így telefonba nem mer semmit mondani, de ha tudjuk vigyük át hozzá a város másik végére és megnézi. Átvittük autóval, és ami legjobban meglepett és máig nem felejtem el a látványt az utca sarkon állt egy idősebb úr öltönyben, kifogástalanul mosolygott, ahogy közelebb értünk és lassítottunk jött oda, hogy "nyilván maguk jöttek a beteggel..." segített kiszállni és bekísért minket a rendelőbe, ott levette a zakóját ami alatt ott volt a fehér köpeny ahogy annak lennie kell. Megvizsgálta társunkat mondta, hogy ez komolyabb, felhívta a mentőket, hogy akkor legyenek szívesek ők is kijönni. Ez alatt teljesen átöltözött (nem tudom máig, hogy mikor és hogyan, mert ugyan többen elkísértük a barátunkat de ezt olyan gyorsan és ügyesen csinálta, hogy nem vettük észre). Közben hol a mentőket hívta, hol a kórházat. Megbeszélte a kórházzal, hogy mit is fog csinálni, és sajnos nincsen nála készleten ez vagy az a gyógyszer és mit ad helyette. Megjöttek a mentők világosan elmondta nekik, hogy mi történt, mit csinált. Jó utat kívánt a mentőknek is meg nekünk is. Másnap még felhívott minket, hogy minden rendben van-e és tud-e még valamit segíteni. Mindez Magyarországon valamikor a 2000-es évek környékén.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.04. 16:04:32

@nyusziful2008: ha valakinek tényleg van valami baja és orvoshoz fordul azért jellemzően senki nem panaszkodik, a gond az, hogy az esetek nagy részében az ügyeletet mobil gyógyszertárnak nézik és egy algopyrinért is kihívják, vagy esetleg olyan betegségekért amiért egy laikusnak is illő tudni, hogy kórházon kívül nem kezelhető

2012.12.04. 21:15:19

@nyusziful2008: Ez egy alapvető probléma, ami sajnos az utóbbi néhány évben csúcsra jár kis hazánkban, mégpedig a hatáskörök eltévesztéséről van itt szó.

Az embernek számos ismerettel kell rendelkeznie a puszta életben maradáshoz, ezek közül az egyik az alapvető egészségügyi ismeret.

Ám amikor a honpolgár úgy gondolja, hogy ő a google egyetem segítségével legalább olyan jól észlel dolgokat, mint egy labor vagy egy CT, akkor bajok vannak.

Az ősbűn persze az, hogy itt a szaktudás általános gyalázása folyik minden szinten és minden területen, az embernek pedig sokkal fontosabbak lesznek a kapcsolati rendszerei, a sunyisága, mint a valódi tudása - ezért más valódi tudását sem tanulja meg értékelni. Ez alól természetesen az orvosok sem kivételek. Persze akkor van a baj, amikor a kapcsolati rendszer nem segít, mert a tudásszint az életben vagy egészségben maradáshoz is kevés lesz a rendszerben, mivel a valódi szellemi képességek menekülnek ebből a rendszerből, a maradók pedig végletekig ki vannak zsigerelve, és megfelelő körülmények és eszközpark hiányában nem tudják képességeiket megfelelően kamatoztatni.

bonbonauta 2012.12.07. 18:46:28

Mostanában az ügyelet a súlyos esetekhez sem akar kijönni. pl gyerek, közel 40 C csillapíthatatlan láz, nehézlegzés, lábra állni sem tud. Mentőt még nem merek hívni, nehogy egy súlyos serülthöz ne érjenek oda. Ügyelet meg tök bunkón kioktat, hogy vigyem be a gyereket hozzájuk. Kérdés, hogy akkor az önkormányzat miért tartja fenn a kijárós ügyeletet? Végül egyenesen a kórházba vittem, ott is tartották, jól tettem, hogy nem vesztegettem azzal az időt, hogy a másik kerületben lévő ügyeleten várakozunk. De tényleg, akkor kihez mennek ki?

karamellcukorka (törölt) 2012.12.07. 18:58:52

@bonbonauta: Az ügyeleten max. 2 doki van az egyik kijár,de ugye nem klónozható így csak nagyon kevés beteghez jut el, a másik az ügyeleten rendel. Ez a jobbik eset,de van hogy csak 1 doki van. Nos vagy kimegy vagy az ügyeleten foglalkozik a többi beteggel. Valóban nem értem minek az ügyelet. Máshol nincs ilyen. Meg kellene szüntetni, már csak az orvosok miatt is.Legalább 1-el kevesebb indok lenne a kizsigerelésükre és ingyen dolgoztatásukra(amire még kötelezve is vannak).

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.07. 19:48:31

@bonbonauta: normális, hogy nem jön ki ilyenhez, ez a kórházba való (mint később ki is derült). mit vársz el az ügyeletestől? majd saját kockázatán ad infúziót és intravénás gyógyszereket egy gyermeknek, otthon monitorozás nélkül? ezt ugye nem gondoltad komolyan. a kijárós ügyeletet a 90 éves magatehetetlen öregekért tartják fent szinte egyedülállóként a világon.

bonbonauta 2012.12.08. 10:14:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok: ebben a blogban mindig hasznos infókhoz jutok, pl. hogy a gyerekügyelet a 90 éves mozgásképteleneknek van. Egy kis plusz infó: 2 éve megszűnt Zuglóban az ügyelet, átkerült Angyalföldre. Indoklás az volt, hogy így több kerület tartja fenn, de magasabb színvonalon, több orvossal, kijárós autóval stb. Mit várok tölük? Ha nagyon rossz állapotban van a gyerek, akkor jöjjenek ki vagy ha ez nem lehetséges, javasolja, hogy vigyem be kórházba, hívjak mentőt. Ehelyett én kioktató hangnemben azt kaptam, hogy hozzájuk vigyem. A kórház az én döntésem volt. Ezzel csak az a baj, hogy én nem vagyok orvos, hogy az állapotának a súlyosságáról dönteni tudjak.

bonbonauta 2012.12.08. 10:32:50

@csak néha benézek ha marhaságot látok: még egy. Olyan is van hogy gyerekkel vagy "mozgásképtelen". Éjszaka, három gyerek, kettő alszik, harmadik nagyon szarul van. Egyedül vagy felnőtt, ügyelet nem a szomszédban, hanem messze, segítséged nincs. Mit csinálsz? Velem többször megtörtént. Szerintem, ha az önkormányzat fenntart egy kijárós ügyeletet, akkor az igenis jöjjön ki. (Még egyszer: gyereknek nem sima náthája van) Ha nincs pénz az ügyeletre szüntessék meg, akkor majd megy mindenki a sürgősségire, ez is egy megoldás.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.09. 01:16:34

@bonbonauta: most tényleg nem bírod felfogni, hogy nem azért nem jön ki mert nincs kedve hanem mert ilyen betegségeket nem lehet otthon kezelni?
mondok a szinteden egy példát, hívj ki egy autószerelőt, hogy cserélje ki a kapcsolószekrényt az autódban, mit fog mondani? azt, hogy persze, kimegyek egy kézitáskával vagy azt, hogy azért ezzel be kellene jönni a szervizbe?

bonbonauta 2012.12.09. 08:19:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: te most tényleg nem bírod felfogni, hogy nem az a fő bajom, hogy nem jött ki azonnal? Akkor most még egyszer leírom, hogy te is megértsd: 1. a bunkó hangnem a bajom 2. az a bajom, hogy végig sem hallgat, csak azt szajkózza, hogy vigyem be a gyereket 3. az a bajom, hogy mikor nagy nehez sikerül elmondanom, hogy milyen szar állapotban van a gyerek, akkor sem azt mondja, hogy jó akkor x óra múlva tudunk kijönni, ez sok, inkább vigyem be kórházba, hanem továbbra is azt szajkózza, hogy vigyem be az ügyeletre.
Az autószerelős hasonlatod szar, mert ugye az autószerelők, az orvosi ügyelettel ellentétben nem nagyon járnak házhoz, de ha ragaszkodsz hozzá mondok egy példát a te szinteden, hogy te is megértsd: elromlik a drága autód kompjútere, felhívod régi haverodat, autószereló Józsi bácsit, hogy ugyan ugorjon már át a szerszámostáskájával és nézzen rá. Ha közel van és ráér beugrik hozzád, hogy megnézze nem csak az-e a baj, hogy hülye vagy és nem tudod beidítani a kocsid, ha nem ér rá akkor azt mondja, hogy vidd inkább márkaszervizbe, mert ezt ő biztosan nem tudja megjavítani.
Kérdezem tőled: ha hallgatok a hozzád hasonlóan arrogáns telefonos embrerre és akkor éjjel beviszem a gyereket az ügyeletre, akkor ott mit tudtak volna vele csinálni, mi történt volna? (azon kívül perzse, hogy körbehurcolászom a városon szar állapotban) Válaszodat előre is köszönöm.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.09. 11:02:17

@bonbonauta: bocsáss meg de sötét vagy mint az éjszaka. nem is csodálom, hogy nem várják meg míg elmondod az összes hülyeséged. egyszerűen nem bírod felfogni, hogy nem tud kijönni házhoz, vagy nem tud ilyen betegséget háznál ellátni, ha már hozzá ragaszkodol akkor az ügyeleten szívesen megnézi, ha ez neked nem tetszik, ami szíved joga, akkor hívj mentőt, ezt szerintem mindenki fel tudja mérni aki elmúlt 10 éves.
én nem vagyok telefonos ember, mert azt a szintet már meghaladtam, de ha egy beteg felhív akkor én is azt mondom jöjjön be ha azt akarja, hogy megnézzem.
az ügyeleten lehet, hogy van EKG, egy minimális laborlehetőség, infúzió, több gyógyszer (nyilván nem annyi mint a kórházba de lényegesen több mint amit az ügyeletes autóval ki lehet szállítani házhoz) erre nem kell nagy logika rájönni, de látom neked nem sikerült

bonbonauta 2012.12.09. 13:49:15

@csak néha benézek ha marhaságot látok: kérdésemre nem válaszoltál, úgyhogy majd én válaszolok: ugyanannyit tudott volna csinálni a gyerekkel, mint háznál. Továbbra is kérdezem, hogy milyen jellegű/súlyosságú betegségeknél kell akkor kijönnie a kijárós ügyeletnek? Ha szakértőnek hiszem magam és viszem a gyereket minden szarral a sürgősségire, akkor meg azért nyígtok, hogy de hát erre lenne az ügyelet. (és a beteg ne tudja már jobban, hogy hova megy, hova viszi a gyerekét)
Amúgy vicces, hogy hogy felhúztad magad, amint a saját stílusodban, a te szavaidat használva írt neked valaki vissza. Összegezve: ritka nagy paraszt vagy, nem tudom, hogy az egészségügyi hierarchia mely szintjén osztod az észt IRL, de remélem, soha nem találkozunk személyesen.

Amúgy a beszólásaid szomorúsággal töltenek el, mert én általánosságban nem vagyok az egészségügyi dolgozókkal elégedetlen, legtöbbször nem is szoktak velem bunkók lenni, hanem szépen végighallgatnak és emberi hangon meg tudjuk beszélni, hogy mi legyen. Kérlek, ne rombold tovább a rendesen dolgozó, empátiával rendelkező, hivatásokkal szemben alázatos orvosok és egészségügyi dolgozók imidzsét. Mert még mindig ők vannak többségben, csak nem járnak ide tömegesen pampogni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.09. 18:09:23

@bonbonauta: menthetetlen vagy az az érzésem.
ha európában 3 ország kivételével el tudnak minden esetet látni a sürgősségi ambulanciák akkor magyarországon is. az egész házhozjárós ügyelet a magyar ember lustasága és kényelmessége miatt van, réges régen meg kellett volna szüntetni, értelme nincs, semmilyen komoly betegséget sem lehet háznál kezelni. persze magadnak ellent mondasz mert kihagytad azt a lehetőséget, hogy beviszed a gyereket az ügyeletre és akkor nem kell minden "szarral" kórházba menni.
én nem vagyok paraszt, te sem vagy gondolom, mert ez pejoratív lenne a földműves emberekre, te simán csak arrogáns, tudatlan bunkó vagy.
én sem kívánom, hogy találkozzunk, de ne aggódj én mindenkit ellátok, ha meg úgy érzem, hogy valaki akkora bunkó, hogy nem tudom korrektül ellátni annak biztosítok egy másik orvost (sajna tegnap belefutottam egy magadfajtába, 2 óra kínlódás után áthívtam a hasi sebészt, hogy ugyan nézzen már rá mert én már nem tudok objektív lenni. átjött a kolléga és 2 perc alatt elzavarta oda ahova való volt)

bonbonauta 2012.12.09. 19:23:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: hát ehhez gratulálok, szerintem végezz el egy kommunikációs tanfolyamot vagy járj terápiára, akkor talán könnyebb lesz a sok bunkó beteggel, akik csak értetlenkednek, meg pofázni mernek.

"kihagytad azt a lehetőséget, hogy beviszed a gyereket az ügyeletre és akkor nem kell minden "szarral" kórházba menni" Nem, nem hagytam ki, mert a gyerek elég súlyos állapotban volt, ott is tartották még 4 napig a kórházban. Ha hallgatok a telefonos droidra, kilómétereket utazok és még órákig várok az ügyeleten, akkor még súlyosabb állapotba került volna... de ezt már írtam egy párszor fentebb. Mint ahogy azt is írtam, hogy felőlem meg is szüntethetik az ügyeletet, akkor majd megyünk a sűrgősségire, de nyilván ez is pénzbe kerül valakinek, nyilván oda is kell ember. Amíg viszont az önkormányzat az ügyeletet finanszírozza, addig végezzék rendesen a munkájukat, akik ott dolgoznak. Ha a nehézlégzéses nagyon lázas gyerekhez nem jönnek ki, akkor kihez mennek, a nátháshoz? És tudott volna segíteni háznál is, mondjuk Ventolinnal. És mielőtt kioktatsz, nem nem volt otthon Ventolin, mert ez volt az első ilyen eset és akkor én még azt sem tudtam, hogy ez nehézlégzés, hogy ez egy súlyos asztmás roham. Én mondtam a droidnak, hogy nagyon lázas, lábra sem tud állni, nagyon szaporán, sípolva veszi a levegőt. Erre ő: lázcsillapítás és orrszívás, biztos azért szuszog és vigyem be, ők ugyan ki nem jönnek. Na itt búcsúztam el tőle, ugyanis a harmadik gyerekemnél azt már tudtam, hogy nem a takonytól szuszog. Azt viszont nem tudtam, hogy mennyire súlyos állaotban van, ezt csak sejtettem. Ezért bevittem az 5 percre lévő Bethesdába, ahol teljesen más volt a hangnem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.09. 19:38:01

@bonbonauta: már megint ellentmondasz magadnak, (a tudathasadás egyik jele ez pl)
tehát van 3 variációnk az ellátás minőségére, komplexitására: házhoz megy az ügyeletes szinte semmivel, elmégy az ügyeletre ahol már van minimális diagnosztika, elmégy a kórházba ahol remélhetőleg jó diagnosztika van. erre te elvárod a leggyengébb ellátást, hőbörögsz, hogy miért nem kapod meg, ugyanakkor kritizálod a középső lépcsőt azzal, hogy szükség volt a legjobb ellátásra. tehát akkor most, hogy is van kell nekünk a leggyengébb mert az jó kényelmes, de ugyanakkor pofázunk, hogy milyen nagy szükség volt a jó ellátásra?
az ügyelet megszüntetése óriási pénzt hozna, nem kerülne semmibe mert az SBO hálózat ki van építve, csak a magyar ember nem engedbé, mert hozzá van szokva a házhoz hívható orvoshoz.
akkor most ha több napig kórházi ellátásra szorult akkor hogyan is oldotta volna meg a problémát a ventolin háznál?
egyébként meg nem droid hanem egy ember aki egy értelmetlen alaknak próbálja higgadtan elmagyarázni, hogy mi a teendő, de az nem hallgat rá.
maradjunk annyiban, hogy a gyereked életét kockáztatva vártad, hogy a sült galamb a szádba repüljön, majd amikor az nem volt erre hajlandó akkor magadtól is rájöttél, hogy kórházba kellene menni, de az egészet nem a saját hülyeségednek állítod be hanem a másikokat szidod. gyönyörű, de jellemző magyarországra

bonbonauta 2012.12.09. 20:07:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Először is köszönöm a halálpontos távdiagnózist, írj majd privátban egy számlaszámot, nyomok át egy kis hálapénzt.

Ahogy írsz, az alapján továbbra is egy állati nagy paraszt vayg, de maradjunk abban, hogy a gyerekem életét nem kockáztattam, mert 1. azonnal felhívtam az ügyeletet 2. ő indoklás nélkül közölte, hogy nem jönnek ki, menjünk be mi 3. ezután én késlekedés nélkül kórházba vittem a gyereket, az egész ügy kb 15-20 perc alatt lezajlott és megkapta az ellátást.

Szerintem az ügyeleten a telefont kezelő droid ott hibázott, hogy az elmondott tünetek alapján neki kb. a következőt kellett volna mondania: nézze, most az összes kocsink kint van, nem tudunk kimenni, de ez nagyon súlyosnak hangzik, azonnal hívjon mentőt vagy vigye be a gyereket közeli gyerekkórházba. Egyszerű emberi kommunikáció.

Vagy ha éppen ki tudnak jönni, akkor kijönnek, adnak Ventolint a gyereknek, majd megállapítják, hogy ez bizony nagyon súlyos és bevisszük a kórházba. Amúgy azt hogy mennyire súlyos nekem kell megállapítanom?

Szerintem a telefonos droid kockáztatta a gyermekem életét én pedig jó döntést hoztam. És azért hívom őt droidnak, mert tényleg olyan volt mintha egy robottal vagy telemarketingessel beszéltem volna, akibe előre be vannak táplálva a válaszok.

Amúgy mondom, immár negyedszer, felőlem meg is szűnhet az ügyelet. (Nekem speciel az SBO kényelmesebb, mert itt van 5 percre, régen az ügyelet is itt volt) De azt azért ne hidd te kis közgazdasági géniusz, hogy ez semmibe sem kerülne, hisz sokkal több beteg zúdulna az SBO-ra, őket sem lehetne hazaküldeni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.09. 20:27:18

@bonbonauta: csak magadat minősíted.igenis a kényelmedre hivatkozva kockáztattad a gyermeked életét, ha nem azt tetted volna akkor mentőt hívsz vagy mindenféle kibúvó keresése nélkül kórházba viszed. nem kell szépíteni és másban keresni a hibát, ebben a történetben egyedül csak te hibáztál amikor a saját kényelmedet a gyereked életénél előbbre helyezted.
nem kell gazdasági géniusznak lenni, csak egyszerűen ismerni kellene minimális, ismétlem minimális szinten (ehhez elég 4 osztály) a rendszer felépítését.
azokat az összegeket amikbe az ügyelet fenntartása kerül, az ügyeletes óradíját (ami ugye 5 ször annyi mint a kórházi orvosé) bérleti díjakat stb. nem kell ehhez közgazdásznak lenni csak értelmesnek

bonbonauta 2012.12.09. 20:59:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok: most komolyan, te normális vagy? Szerinted én tudtam, hogy mennyire súlyos a gyerek állapota? (Nem vagyok nagytudású orvos.) Azt érzékeltem, hogy annyira szarul van, hogy nagyon nem tenne neki jót, ha másik kerületbe vinném és ott órákig várakoznék vele. Miért gond az, ha felhívom az ügyeletet, hisz azért (is) vannak, hogy ha kell tanácsot adjanak, máshova irányítsanak vagy kijöjjenek.

Mindegy, lényeg, hogy az egészségügyi dolgozó nem hibázott. Biztos te is tévedhetetlen vagy.

Farkasokkal táncoló 2012.12.09. 21:15:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Szerintem most már állj le, mert csak égeted magad, amit most művelsz az már tiszta bunkóság, egy ismeretlen nicken vezeted le minden dühödet amit a fizetésed és a hülye betegek miatt érzel.

karamellcukorka (törölt) 2012.12.09. 22:09:24

@Farkasokkal táncoló: Még mindig sokkal kevésbé értetlen és nem bunkó nem úgy mint bonbonunk.

Dr.laikus PhD 2012.12.10. 04:57:57

@Farkasokkal táncoló:

Rosszul gondolod. Nincs baj sem a fizetésével, sem az országgal ahol él, sem a tudásával.

Sokkal jobb lenne hallgatni a véleményére és nem értetlenkedni. Tudása a specializálódása dacára is figyelemre méltó.
Oda kell rá figyelni. :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.10. 19:49:51

@bonbonauta: foglaljuk össze az eseményeket.
felhívod az ügyeletet, hogy küldjenek házhoz egy orvost mert a gyermeked olyan állapotban van amit laikusként már nem tudsz uralni. ezzel megbízol az ügyeletes orvos szakmai tudásában elvégre a segítségét kéred. ő valamilyen objektív vagy szubjektív okból nem hajlandó a gyermeket háznál kezelni (én sem tenném). tanácsot is adtak: vidd be a gyermeket, erre vágytál állítólag. a nemleges válasz hatására 180 fokos fordulat. az ügyeletes orvos már szakmailag inkompetensé válik, a szava nem ér semmit ezért meg sem fogadod hanem önhatalmúlag más intézménybe viszed a gyermeket.
akkor ezt minek is nevezzük? ha házhoz jön akkor hú de jó, intelligens, okos, szakmailag toppon van (gondolom csak ilyenre bízod a gyermeket), ha meg nem jön házhoz akkor egy szemét alak, inkompetens, már nem is bíznád rá a gyereket?
akkor először rábíztad volna egy inkompetensre? ezért mondom, hogy egyrészt ellentmondasz magadnak, másrészt csak a kényelem vezérelt és nem a gyermek való igényei.
@Farkasokkal táncoló:
aki égeti magát az nem én vagyok, csak látom fáj az igazság.
az fizetésemmel meg vagyok elégedve, a betegeim 99%-ával is. azért is tántorogtam nyugatabbra, hogy a fizetésemből éljek meg és ne függjek az olyan emberek pénztárcájától mint akivel fentebb nézeteinket egyeztetjük. itt is vannak kritikán aluli betegek de azért itt mégiscsak valahogy a hálapénz hiánya miatt nincs a betegnek az a felsőbbrendű érzete, hogy megveheti az orvost kilóra

Tempus-Anh 2012.12.13. 11:30:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Hagyd, adamantium, fölösleges itt az ésszerű és logikus érvelésed, ne fáraszd Magad, én sem veszekszem süketekkel, mert úgysem jut el hozzájuk a mondanivalóm. Bonbon néni végül kinyögi, hogy öt percre van tőle az SBO, a gyereke súlyos beteg, ő pedig mégis a telefonon lovagol. Egyik fő kórisméje az, hogy anyaországi, a másik az, hogy pesti. Na erről ennyit...

szürkeszürke 2012.12.14. 12:38:04

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Olvasva a fenti vitát, kisgyerekes szülőként és a magyar eü "ügyfeleként" sajnos nem tudok veled mindenben egyetérteni. (pl. gyermeke életét kockáztatta stb) Nem is értem részedről ezt a hatalmas indulatot. Sajnos velünk is történt hasonló esetet, csak mi nem bíráltuk felül az ügyeleten felhívott asszisztens tanácsát, bárcsak tettük volna! Amikor az ügyeletet hívod, leginkább az asszisztens kezében vagy, nem az orvossal beszélsz.

Tudja-e valaki magyarországon praktizáló bennfentes, hogy mi a hivatalos magyarországi protokoll: kit lát el az ügyelet, kihez megy ki az ügyelet, ki menjen egyenesen az SBO-ra, ki hívjon mentőt? Erről kell lennie egy hivatalos álláspontnak. Szerintem sokszor ezt még a rendszerben dolgozók sem tudják vagy nem akarják tudni, hiszen sokszor passzolgatják egymás között a betegeket, sok poszt szólt már erről. Olyan is van, hogy kimegy az ügyelet, majd azonnal mentőt hív, mert a beteg olyan állapotban van. Szerintem nem várható el a betegtől 100%-osan, hogy minden helyzetben tudja, hogy az állapota mennyire súlyos. Viszont elvárható a felhívott egészségügyi dolgozótól, szakembertől, hogy a tüneteket türelmesen végighallgassa és a beteget a megfelelő helyre irányítsa.

Az eredeti poszthoz: szerintem senki nem passzióból megy be hajnalban az ügyeletre, nővérke ne legyen bunkó. A normális, emberi hozzáállás szerintem már magában is gyógyító hatású. Úgy általában senki ne legyen bunkó senkivel és akkor mindannyiunknak kellemesebb napjai lesznek.

Amúgy nem rég nagyon kellemes meglepetés ért hétvégén az ügyeletes Heim Pál kórházban. Megérkezel a beteg gyerekkel függetlenül attól, hogy melyik osztályra jöttél egy team fogad, míg az asszisztens beviszi a rendszerbe a gyerek adatait, egy orvos és egy nővég kikérdez, megvizsgálja a gyereket, lázat, pulzust mérnek, meghallgatják stb. Majd elirányítanak a megfelelő osztályra. Gondolom, a rendszerben is jelzik, hogy mennyire súlyos a gyerek állapota. Az egyik gyerekkel ezután 3 órát vártunk a fül-orr-gégén, míg a sportsérülést szenvedett agyrázkódásos fiam 5 percell később már a sebészeten volt. (igen a két eset egy nap történt 4 óra különbséggel) Így három órát várni is könnyebb, mert egyrészt találkoztál már orvossal, azt érzed, hogy a gyerek jó kezekben van, az utánad érkezőkről, hamarabb bejutókról viszont valahogy elhiszed, hogy súlyosabb állapotban vannak, ezért kerültek előre. Az egész nagyon profi, bizalomgerjesztő, emberi volt. Ilyen is van itt a szörnyű Magyarországon.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.14. 17:11:38

@szürkeszürke:
nincs bennem indulat, csak utálom az olyan kényelmes embereket akik ha nem kapják meg a sült galambot a szájukba fel vannak háborodva és ócsárolnak mindenkit
"szerintem senki nem passzióból megy be hajnalban az ügyeletre" az esetek 70-80%-a teljesen indokolatlan, így ez a megállapítás helytelen
"ki menjen egyenesen az SBO-ra" az SBO-ra bárki mehet, ugyanakkor vannak olyan kórságok amit megegyezés szerint az ügyelet lát el, nálunk ilyen volt a kullancs. az ügyelet lényegében olyan dolgokat tud ellátni amihez minimális eszközigény és diagnosztika kell (tehát ha labor, röntgen, CT, gipsz, műtét esedékes akkor inkább egyből kórház)
"a beteget a megfelelő helyre irányítsa" megfelelő helyre irányította, behívta az ügyeletre

szürkeszürke 2012.12.14. 18:36:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Kullanccsal ügyeletre? Ez miért igényel ügyeleti ellátást? Amúgy nálunk a gyerekkórház SBO-ján ki van függesztve egy lista, hogy milyen _sürgős_ életet veszélyeztető esetekben menj hozzájuk, az összes többi esetre ott van az ügyelet, cím telefonszám megadva. Tehát nem igaz az, hogy hozzájuk bármivel mehetsz. A baj csak az, hogy a listát már csak akkor olvasod, ha ott vagy.Amúgy B. sztorijában az asszisztens nem irányította őket a megfelelő helyre, simán az SBO-ra
kellett volna küldenie őket, ahogy végül B. is döntött felülbírálva az asszisztens tanácsát.

A mi hasonló sztorink: 3 éves gyerek, dec.24. szenteste 39 C feletti láz és durva hasmenés. Felhívjuk az ügyeletet, asszisztens: biztos vírus, lázcsillapítás és diéta. Ki nem jönnek, mi se menjünk be, semmi értelme, karácsony van stb. Másnap a gyerek még szarabbul van, láza nem reagál semmire, hasmenés fokozódik. Telefon. Szépen elmondjuk, hogy tegnap is telefonáltunk, semmi javulás, sőt romlás. Válasz ugyanaz, nem jönnek, mi se menjünk, diétáztassuk a gyereket. Harmadik nap este véres hasmenés, magas láz. Immár kicsit izgatottabban telefonálunk, erre az asszisztens leüvölti a fejemet, hogy lehet az, hogy még nem látta orvos a gyereket. Erre már én is üvöltök, hogy hát úgy hogy kétszer is azt mondták, hogy nem szükséges, hogy lássa orvos. Továbbra is üvölt, hogy azonnal vigyem a László Kórházba. Salmonella, gyerek kiszáradva, kórház 4 nap. Első gyerek volt, akkor még tapasztalatlanok voltunk, azóta simán megértem, ha vki felülbírálja az ügyeletes asszisztens tanácsait.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.14. 18:57:27

@szürkeszürke: kiszedni, vért levenni, oltásokat beadni pl
kiírhatják, de nem tehetik meg jogilag, az SBO mindenki előtt nyitva kell álljon
B sztorijában az asszisztens nem tudta milyen állapotban van a gyerek, orvosi vizsgálatra behívatta, nincs telefonos távdiagnosztika, a korrekt megoldás, ha véleményt akar akkor jöjjön be és kész. ha fölülbírálta akkor miért kérte ki egyáltalán a tanácsát?
mondom én, hogy a telefonos diagnosztika nem működik, én telefonban soha nem adok tanácsot, csak azt, hogy ha véleményt akar akkor jöjjön be és vizsgálat után megkapja.az ügyeleti asszisztenst napi 200-300 esetben hívják, ennyi esetet kell elbíráljon, a 80-90%-a bagatell dolog, így aztán ehhez is méri az átlag betelefonálót
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása