Gyerekszoba - Mindig éhes ez a gyerek

2012.11.21. 20:00

cute-girl-with-bowl-of-vegetables.jpgFontos változást hoz a gyermekek addigi táplálkozási rendjében, ha a kamaszkorba lépnek. De mit lehet tenni, hogy ne csak a mennyiségre törekedjenek, mellőzzék a kiegyensúlyozatlan étrendet és ne veszélyeztessék őket hiánybetegségek? 

Fontos változást hoz a gyermekek addigi táplálkozási rendjében, ha a kamaszkorba lépnek. De mit lehet tenni, hogy ne csak a mennyiségre törekedjenek, mellőzzék a kiegyensúlyozatlan étrendet és ne veszélyeztessék őket hiánybetegségek?   

 

Kamaszként hatalmas növekedés időszakát éli meg a fiatal: öt év alatt súlya megduplázódhat, és magassága 8–12 cm-rel is nagyobb lesz évente. Egyre több táplálékot vesz magához, amelynek a mennyisége végül eléri, sőt meghaladja a felnőttekét. Ugyanakkor fennáll a kiegyensúlyozatlan táplálkozás veszélye. A mélyreható fizikai változások miatt a táplálkozási szokások változásai különös jelentőségűek a fiatalnál önazonossága és egy csoporthoz való tartozása szempontjából is.

 

 Divat és önkép

 

Ebben a korban kezdenek házon kívül étkezni a kamaszok: sokszor gyorséttermekbe járnak el, hasonló korú társaikkal együtt. A felmérések szerint ilyenkor nem az evés örömére koncentrálnak, hanem a kiépítendő szociális kapcsolatokra. Mint az élet más területét is, a fiatal táplálkozási magatartását nagyban befolyásolhatja a csoport, ahová tartozik, az adott kor divatja vagy ideálja, különösen a lányok esetében.

 

Jelentős szükségletek 

 

A növekedés ezen időszakában a kamaszok sokszor kiugróan magas táplálkozási szükségleteinek és a változatosságnak, a szervezetbe jutó tápanyagok kiegyensúlyozottságának nagy jelentőséget kell tulajdonítani. Néhány fontos tanács ezen igények kielégítésére:

 

Energiabevitel

 

 A kamaszok kalória- és annak megfelelő táplálkozási igénye rendkívüli módon, egyik napról a másikra változhat, noha előfordul, hogy az korábban kiegyensúlyozott volt. Van úgy, hogy egy ideig hihetetlen mennyiségű ételt képesek elfogyasztani, míg máskor megelégszenek jóval kevesebbel. Azonos korú kamaszoknál az energiaszükséglet nagymértékben eltérő lehet a növekedés gyorsaságának különbözősége miatt, így gyakran igen jelentős magasság- és súlybeli differenciák észlelhetők náluk. 13 éves korban például egy fiú nyomhat 45 kg-t és lehet 1 m 55 cm magas, míg a barátja már 65 kg-os és a magassága 1m 78 cm. Emiatt természetesen ők nem azonos módon táplálkoznak. Ezek a variációk ugyanannál a kamasznál is előfordulnak. A hirtelen növekedést “szünetek” szakítják meg, és ez magyarázza, hogy olykor farkaséhségük kissé csökken – ez teljesen normális jelenség. Általános érvényű normákat tehát meglehetősen nehéz felállítani e tekintetben, de annyi azért bizonyos, hogy a serdülő szervezet energiabevitelének általában a felnőttekénél magasabbnak kell lennie. Az alábbi táblázat átlagos, ajánlott mennyiségeket tartalmaz, és mindenekelőtt viszonyítási alapul szolgál:

 

Kamaszok ajánlott, napi energiabevitele

-10–12 év 2190 kcal

- 13–15 év 2480 kcal

- 16–19 év 2870 kcal

 

A proteinek 

 

Minthogy a kamasznak gyorsan gyarapodik a súlya és nő a magassága, proteintöbbletre van szüksége. A proteinek a napi energiaadag 10–20%-át alkotják, amelynek negyede állati eredetű. Fő proteinhordozók: a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, valamint a gabona- és zöldségfélék.

 

A kalcium 

 

Az ajánlott kalciumbevitel magas, 1200–1500 mg/nap a hirtelen növekedés idején, mert a kamaszkor a kulcsa a megfelelő csontozat kialakulásának. Fokozott a csontok erősödése 20 éves korig, így ebben az időszakban minél nagyobb a kalciumfogyasztás, az annál kedvezőbb a csontállomány alakulása szempontjából. Így az optimális kalciumbevitel ilyen életkorban fontos megelőző lépése lehet a csontritkulásnak. A felmérések azt mutatják, hogy a kamaszok kalciumfogyasztása elég alacsony, sajnos nem kielégítő.     

 

A vas 

 

A vasbevitelt ebben az életszakaszban növelni kell, mert elősegíti a szövetfejlődést és a vörösvérsejtek szaporodását. A fiúknál a szükséges mennyiség 12–18 mg között mozog naponta, míg 13–18 mg ajánlott a lányoknál, akiknél az esetleges hiányhoz hozzáadódik a vasveszteség a menstruáció idején.     

 

A lipidek 

 

Kamaszkorban tanácsos, hogy a lipidek (zsíroldó anyagokban igen, vízben nem oldódó zsírszerű anyagok) bevitele a napi energiafelhasználás kb. egyharmadát fedezze, változatos zsírok formájában. A lipidek fogyasztása elengedhetetlenül fontos a növésben lévő szervezet számára, annak mennyiségét mégis ésszerű keretek közt kell tartani. Különösen vonatkozik ez a “rejtett” zsírokra, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a fiatalok által oly közkedvelt chips, sültkrumpli, fagylalt vagy cukrászsütemény.

 

A speciális vitaminok 

 

Kevéssé terjedt el a köztudatban, hogy külön vizsgálatokat szentelnek a kutatók a B-, A- és E- vitamincsoportok kamaszkorban jelentkező hiánybetegségeinek. A lányoknak tudniuk kell azt is, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek növelik a B6-, B2-vitaminok és a folsav szükségletét. Ezért ezen vitaminok biztosításáról gondoskodni kell. 

 

Galenus

 

Forrás: www.bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása