Így érdemes fogat mosni

2012.11.15. 12:00

1980535.jpgVajon tisztában vagyunk azzal, hogyan válasszuk meg a fogápolási eszközöket, és tudjuk-e azokat a helyes időtartammal, megfelelő módon és időben használni?

Mindnyájan tudjuk, hogy a napi többszöri fogmosás döntő szerepet játszik a száj és a fogak higiéniájának biztosításában, egészséges állapotának fenntartásában és a fog(íny)betegségek megelőzésében De vajon azzal is tisztában vagyunk-e, hogyan válasszuk meg a fogápolási eszközöket, és tudjuk-e azokat a helyes időtartammal, megfelelő módon és időben használni?  Ha nem teljesen egyértelmű a válaszunk, jobban tesszük, ha tájékozódunk e téren, és megfogadjuk az alábbi jó tanácsokat is!

 

Minden étkezés után mosson fogat! 

 

Ideális esetben ezt a jól ismert szlogent mindennap követnünk kellene, és kitartóan, három hosszú percig kellene fogat mosnunk. Emellett természetesen nem lenne szabad semmit ennünk a főétkezések között, mellőzve a munkahelyen és otthon egyaránt oly gyakori nassolást (a jó alak megtartása érdekében is), de persze kivétel lehet ez alól a zöldség-gyümölcs fogyasztása uzsonnára. Ezt a szabályt azonban sokan és sokszor nem tartjuk be. Amikor például menzán vagyb gyorsétteremben ebédelünk, esetleg az iroda konyhájában megmelegítve, sietve elfogyasztjuk a rendelt vagy otthonról hozott ételt, gyakran nincs időnk vagy módunk az étkezés utáni fogmosásra. De ha mégis, végképp nem érünk rá vagy nincs türelmünk három teljes percet szentelni erre a tevékenységre. Így előfordul, hogy épp csak végigsiklunk a fogainkon és átöblítjük a szánkat fogkrémes vízzel – az is hasznosabb, mintha teljesen elhagynánk az ebéd utáni fogápolást. Van úgy azonban, hogy tényleg lehetetlen a napnak ebben az időszakában fogat mosnunk. Ez esetben rágjunk el egy cukormentes rágógumit vagy együnk meg egy almát. Mindkettő segít megtisztítani a fogakat anélkül, hogy maradékot hagyna a fogak közötti résekben.

 

Az sem mindegy mivel mosunk fogat! 

 

 Mielőtt azonban kellő időt szánnánk a fogmosásra, ne sajnáljuk az időt a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztására sem! Sokan szeretik a kemény sörtéjű fogkefét, pedig az nem tesz jót a fogzománcnak, sem a fogínynek, azonfelül fogágygyulladást okozhat – így ha ilyet használunk, ideje váltanunk. A hatékony, de kíméletes fogmosáshoz válasszunk inkább lágy vagy közepes sörtéjű fogkefét, melynek alkalmazkodnia kell az életkorhoz, a szájformához is (ma már sokféle, a sörte minőségére vonatkozó jelzéssel ellátott fogkefe kapható a drogériákban, beleértve a kifejezetten gyermekek számára gyártottakat). Emellett általános tanács, hogy részesítsük előnyben a kis méretű fogkefét, mely könnyebben behatol a szűk, fogak közötti résekbe és szájzugokba is.   Naponta használhatunk még fogselymet, alkalmazhatunk fogzuhanyt is, de jó választás lehet az elektromos fogkefe is.

 

  • A fogselyem segít megtisztítani olyan helyeket is a fogsorunkban, melyek esetleg kimaradnak a fogkefe használatakor. Hatékonyan eltávolítja a fogközökben, az íny tövében meghúzódó lepedéket.

 

  • Az elektromos fogkefe pedig ideális rotációt biztosít fogmosáskor – anélkül, hogy nekünk kellene fáradnunk a fogkefe helyes mozgatásával. Számos tanulmányból az is kiderül, hogy ezzel az eszközzel jobban tisztul a fog, mint a hagyományos fogkefével végzett fogmosás alkalmával, a lepedéket jóval hatékonyabban távolítja el.    

 

  • A lepedék elleni küzdelemben részt vehet a fogzuhany is. Nem kell túl erős nyomással használni: elég, ha eltávolítja az ételmaradékot, a lepedéket anélkül, hogy irritálná a fogínyt.

 

Kinek-kinek a hozzá illő fogkrémet  

 

Nem elég, ha sikerült kiválasztanunk az életkorhoz, szájformához illő fogkefét, ügyelni kell a megfelelő fogkrém használatára is. Az egészen kicsi gyermekeknek például ne vegyünk fluortartalmú fogkrémet, mert az „csípheti” a szájukat, így az csak később következzék. Válasszunk nekik speciálisan gyermekeknek való, kellemes ízűt, hogy megszerettessük velük a fogmosást. Amikor nő a gyerek, fokozatosan térjünk át a fluoros fogkrémre, vagy ha az elektromos fogkefét ajánljuk neki, a kifejezetten az ilyen eszközre gyártottat vásároljuk meg.   A felnőttek esetében több tényezőt kell figyelembe venni. Ha sérülékeny a fogínyünk vagy érzékenyek a fogaink, feltétlenül térjünk át olyan speciális fogkrémre, mely védelmet biztosít ezen problémákkal szemben, és ha kissé drágább is, a fogorvosok által ilyen bajok esetére ajánlott. Léteznek éjszakára kifejlesztett fogkrémek is, melyek alvás közben lelassítják a baktériumok elszaporodását a szájban, és segítik a fogzománcot abban, hogy ellenállóbbá váljék ezen hosszú, inaktív periódus alatt.

 

A helyes módszer – dióhéjban  

 

Amikor már felszerelkeztünk a gondosan kiválasztott fogkefével és fogkrémmel, tudnunk kell azt is, hogy a fogmosás során milyen sorrendben és mozdulatokkal haladjunk végig a fogainkon. Mindez (9 éves kortól) az alábbi négy lépésben foglalható össze:  

 

1. Külön haladjunk a fogkefével a felső és az alsó fogsoron.

 

2. Végezzünk forgó mozgást a fogkefével egyenként a fogakon, és ügyelve arra, hogy ne sértsük meg, a fogínyt se hagyjuk ki.

 

3. Minden mozdulatnál tartsuk a fogkefét lehetőleg 45°-os szögben a fogsorunkhoz viszonyítva.

 

4.Kövessünk egy pontos „útvonalat” fogmosáskor a fogkefénkkel, ne feledkezzünk meg a szájüreg és a fogsor egyetlen rejtett zugáról sem. 

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása