Torokfájás, meghűlés gyógyszerei – recept nélkül

2012.11.02. 18:00

06bba7ff6c75446cc69ae6bef4c39c0b2c3f38d4.jpgMindig azt mondjuk, fel kell készülni a téli időjárásra, mégis mindig elkapunk valamit a felső légúti megbetegedésekből. Ha utolér a meghűlés, mire figyeljünk a gyógyszeres kezelés kapcsán?

Szopogatótabbletta, öblögető, spray    

 

A meghűléssel, influenzával összefüggő torokfájás kezelésére szopogatótablettákat, öblögetőszereket, spray-ket lehet vásárolni – recept nélkül. A leggyakrabban alkalmazott szopogatótablettákat lassan kell elszopogatni, nem ajánlott őket lenyelni vagy szétrágni. Általában kellemes ízűek, enyhülést hoznak a fájó toroknak – lehetnek mentolosak, narancsosak, epresek, mézesek, citromosak vagy egyéb ízűek. Közös tulajdonságuk, hogy – köznapi szóval kifejezve – „torokfertőtlenítő” hatóanyagot (pl. amilmetakrezol, benzidamin, bezoxónium-klorid, hexaklorofén, flurbiprofén) tartalmaznak, amik a jelenlévő kórokozó baktériumokat elpusztítják és/vagy gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

 

  • Mire jók? 

 

A torokfájás jelentette szúró, kaparó fájdalom gyors eltüntetésében, egy bizonyos ideig tartó érzéstelenítésben a helyi érzéstelenítőként ismert lidokain eredményes; csillapítja a torokfájást és a gyulladás okozta nyelési fájdalmat. Nem véletlenül szerepel egyes készítmények összetevői között a lidokain.     A fő hatóanyag mellett propoliszt tartalmazó, C-vitaminnal dúsított vagy antioxidáns polifenolokat tartalmazó termékek egyaránt megtalálhatók a gyógyszertárakban.

 

  • Cukorbetegeknek igen, gyerekeknek nem    

 

A választékot bővítik a cukorbetegeknek szánt, illetve a kalóriákra ügyelőknek készült cukormentes tabletták. Bár torokfájás esetén sokan elsőként a szopogató tablettákhoz nyúlnak, 3-4 év alatti kisgyermekeknek a félrenyelés veszélye miatt nem szabad azokat adni.

 

  • Van, aki fújni szereti 

 

A szopogatótabletták helyett a torokspray-ket vagy a gargarizálásra szánt oldatokat előnyben részesítők vény nélkül antibakteriális hatású fuzafungint tartalmazó spray-t, akriflavin vagy nátrium-szamárium-diszulfoszalicilát és hexakloroféntartalmú öblögetőket alkalmazhatnak szükség esetén. Ez utóbbiakat vízzel hígítást követően gargarizálásra/öblögetésre kell használni, lenyelni nem szabad.

 

Hogyan, mikor kell alkalmazni ezeket?     

 

Valamennyi, a torokfájás helyi kezelésére alkalmazott szert étkezés után célszerű használni, ügyelve arra, hogy alkalmazásukat követően 1-2 órán át nem javasolt enni, inni, fogat mosni.   A dozírozást illetően a javasolt adagnál (készítménytől függően napi 3–5-szöri gyógyszeralkalmazás) senki se használjon többet, és ne alkalmazza a szereket egy hétnél tovább! Amennyiben a készítmények alkalmazása után a torokfájásos panaszok nem javulnak, netán romlanak, a pontos diagnózis felállítása és az esetleges súlyos szövődmények megelőzése érdekében mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

 

A meghűlés komplex kezelésére alkalmas szerek 

 

A meghűlés vagy a nátha a torokfájás mellett magával hozza a rossz közérzetet, a fejfájást, elesettség érzetet, orrdugulást, esetleg hőemelkedést is. Nem véletlen, hogy sokan láz- és fájdalomcsillapító hatású szerekhez nyúlnak ekkor. A fájdalom csillapítására többféle hatóanyag alkalmas: a vény nélkül elérhetők közül a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott az acetil-szalicilsav, az ibuprofén és a paracetamol.  Az előbb említett hatóanyagok (film)tablettaként, forróitalporként, pezsgőtablettaként, szopogatós tablettaként, (lágyzselatin) kapszulaként, végbélkúpként, szuszpenzióként is előfordulhatnak a gyógyszertárakban.  Lehetséges olyan gyógyszert (általában tabletta, szirup vagy kúp) alkalmazni, ami a láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga mellett más hatóanyagot nem tartalmaz.  Vannak azonban ún. komplex készítmények is, amik a meghűléssel járó fájdalmak kezelésére szolgáló fő komponens (pl. paracetamol, acetil-szalicilsav) mellett egy vagy több egyéb hatóanyagot is tartalmaznak. Néhány tablettában, pezsgőtablettában vagy forróital készítésére alkalmas porban kettő vagy többféle hatóanyag is megtalálható. Gyakori az immunrendszert erősítő C-vitamin hozzáadása. Fenilefrin is található számos esetben az összetevők között. Az érösszehúzó hatóanyag hozzájárul ahhoz, hogy átjárhatóbbak legyenek a légutak, levegőhöz jusson a beteg. A készítményekben esetlegesen található feniramin az allergiaszerű tüneteket mérsékli; a terpén pedig köptető, nyákoldó hatású.

 

Legyen szó bármilyen gyógyszerről is, ügyelni kell arra, hogy:    

 

  •  ugyanaz a hatóanyag két vagy több eltérő márkanevű készítményben is előfordulhat. Megtörténhet, hogy tablettaként, valamint forróitalporként is ugyanazt a hatóanyagot veszi be a beteg, és a hatóanyag-tartalmakat összeadva túllépi a napi megengedett maximális dózist, anélkül, hogy ennek tudatában lenne, bár a gyógyszereket külön-külön tekintve, azokat előírásszerűen adagolta. Ezzel veszélynek teszi ki magát, hiszen a mellékhatások valószínűsége, az esetleges szervi károsodások kockázata megnő.     

 

  • csecsemők és (kis)gyermekek számára speciális gyermekgyógyszerek állnak rendelkezésre. 16 éves kor alatt az acetil-szalicilsav alkalmazása nem javasolt, egy viszonylag ritkán fellépő, ugyanakkor súlyos mellékhatás, a Reye-szindróma veszélye miatt.     

 

  • várandóság, illetve szoptatás alatt fokozottan érvényes az, hogy egy egyszerűnek tűnő megfázás, nátha gyógyszeres kezelése is csak orvosi vizsgálatot követően történhet. Várandós nőknél, szoptató anyáknál a kombinációs készítmények helyett általában az egyetlen hatóanyagot alkalmazó szerekre esik a választás. Babavárás alatt a paracetamol, a szoptatás hónapjai alatt az ibuprofén vagy a paracetamol alkalmazható.

 

Mikor kell bevenni a gyógyszereket?    

 

Az acetil-szalicilsavat vagy ibuprofént tartalmazó készítményeknél az étkezés utáni bevétel javasolt. 

 

Mik a jellegzetes mellékhatások?

 

Az ibuprofén és az acetil-szalicilsav jellegzetes és viszonylag gyakori mellékhatása 

- a gyomorirritáció,  - a már fennálló fekély- és refluxbetegség súlyosbítása, 

- az arra hajlamos egyéneknél fekélyek, 

- különféle gyomor- és béltraktusbeli vérzések kialakulása.    

 

Gyomorégésre panaszkodóknál, refluxbetegséggel küzdő betegeknél az acetil-szalicilsav és az ibuprofén helyett a paracetamol alkalmazása javasolt.    

 

Vannak betegcsoportok, akik bizonyos hatóanyag(ok)at nem alkalmazhatnak. Míg az acetil-szalicilsav a vesebetegeknél és súlyosan allergiás, asztmás pácienseknél kerülendő; addig a paracetamol a májbetegeknél és a krónikus alkoholistáknál nem alkalmazható.

 

Óvatosnak kell lenni az együtt szedett gyógyszerekkel!   

 

A véralvadásgátlót (pl. acenokumarol, warfarin) vagy a trombózis megelőzésére gyógyszert (pl. kisdózisú acetil-szalicilsav, klopidogrél) szedő betegeknél az ibuprofén és az acetil-szalicilsav szedése belső vérzéseket okozhat.     A komplex készítmények fenilefrintartalma az erek szűkítése révén vérnyomás-emelkedéshez vezethet, erre a vérnyomáscsökkentőt szedő betegeknél különösen figyelni kell. Esetükben az adott szerek csak a kezelőorvossal való konzultációt követően alkalmazhatók.   

 

 Dr. Budai Marianna PhD és  Dr. Budai Lívia PhD  szakgyógyszerészek

 

Forrás: patikamagazin.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása