Terhes nőknek veszélyes lehet a háton alvás

2012.10.23. 14:00

kismama5.jpgAusztrál kutatók kiderítették, hogy a hátukon alvó kismamák esetében fokozódik a vetélés veszélye.

A Sydney Halvaszülés Kutatás 8 kórházból 295 terhesség adatait vizsgálta meg. A háton alvás hatszorosára növelte a halvaszülés kockázatát.

 

A kutatás vezetője, Dr. Adrienne Gordon, a Sydney Királyi Alfréd Herceg Kórház munkatársa elmondta: korábban már kimutatták, hogy ez a testhelyzet hosszabb távon rontja a magzat vérkeringését. A jobb oldalon illetve a háton fekvés az alsó végtagoktól a szív felé haladó fő vénát nyomja el, mely érinti a méh vérellátását is. Azt is hozzátette azonban, hogy aki már áldott állapotban van, ne kezdjen pánikolni, ha néha ebben a két pozícióban alszik. A terhesek kétharmada amúgy leginkább a bal oldalára heveredik le, ami sokkal magasabb arány, mint amit a gyermeket nem várók körében tapasztaltak. Valószínűleg ösztönösen választják ki azt, ami legkedvezőbb a babának.  Halvaszülésnek tekinthető az esemény, mikor a magzat a 24. hét után élettelenül jön világra. Ha ez korábban következik be, akkor kései vetélésnek hívják. Évente mintegy 4000 magzat születik halva az Egyesült Királyságban, ami napi 11 sajnálatos eseményt jelent. A halvaszülés tízszer gyakoribb, mint a bölcsőhalál.

 

Az esetek felében a közvetlen kiváltó okot nem lehet meghatározni. Tíz százalékuknál valamilyen abnormalitás áll a háttérben. Kiválthatja még az anya egészségügyi problémája, illetve a méhlepény rendellenességei.  Dr. Gordon kutatását az Ausztrál Halvaszülés Alapítvány finanszírozta. Kijelentették, hogy a munka egyedülálló abban a tekintetben, hogy kizárólag betöltött 32. terhességi héttől vizsgálta a jelenséget. ”Ebben az időszakban következik be legtöbbször a halvaszülés” - magyarázta az alapítvány igazgatója, Emma McLeod. ”A 32. hét után elhalt magzatoknak a 40 százaléka egyébként teljesen egészséges, halálozásukra nincs orvosi magyarázat.” Az alvási pozíció mellett kockázati tényező még az, hogy mennyit mozog a kicsi és hogy korának megfelelően növekszik-e. ”Összefüggést találtunk a kevesebb magzatmozgás és a halvaszületés között” - árulta el Dr. Gordon. Az egészséges terhességből élve született gyermekek édesanyjai arról számoltak be, hogy az utolsó időszakban gyakrabbá és erőteljesebbé váltak a mozgások.

 

A Tommy Alapítvány szülésznő vezetője, Emma Laing hozzátette: ”Mivel csak kevés nőt követtek nyomon a kutatás során, lehetetlen lenne az eredmények fényében biztosan működő tanácsokat adni a háton alvással kapcsolatban. Arra biztatta az aggódó kismamákat, hogy amennyiben változást észlelnek a magzatmozgásban, vegyék fel a kapcsolatot a Tommyval. vagy orvosukkal A kutatók igyekeztek megnyugtatni a kismamákat, hogy ne aggódjanak túlzottan az eredmények miatt. ”Kutatásunk megfigyelésen alapult, nem bizonyít semmiféle ok-okozati viszonyt a két jelenség között, mindössze csak összefüggést a kettő között.

 

Forrás: betegszoba.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása