Levél - A betegek cserélik egymás ágytálát

2012.09.28. 08:10

UG669127.jpgMikor már tarthatatlanná vált a bűz, apukám kiment szólni a nővérnek, hogy ugyan legyen szíves...nem volt.

Kedves Praxis blog,

 

 

Apukám egy tavaszi délutánon eltörte a csuklóját, méghozzá olyan szerencsétlenül, hogy egy csontdarab átfúrta a bőrét is. Anyukám értesített telefonon a történtekről. A párommal munka után azonnal rohantunk a Merényi Gusztáv Kórházba. Azon már különösebben meg sem lepődtem, hogy a kórház milyen állapotban volt. Azon viszont kimondottan felháborodtam, ahogy fent az osztályon bántak a betegekkel. 

 

 

Édesapámat pár óra várakozás után sikeresen megoperálták.

A szobatársa azonban közel sem volt ilyen szerencsés: gerincproblémával került be. Párhuzamosan műtötték volna apukámmal, el is altatták, majd valamilyen oknál fogva elhalasztották az operációt ( a pontos indokot nem tudom, hiszen Apára fókuszáltunk). Úgy gondolom nem feltétlenül jó az emberi szervezetnek, ha potyára altatják...

Míg a közel két és fél órás műtét végét vártuk, figyelmesek lettünk egy nagyon öreg és elesett bácsira, aki elindult a mosdó felé de szegénynek lecsúszott a nadrágja. Annyira megsajnáltam, -hogy ott csoszog, meztelen hátsóval és egy nővér sem megy oda segíteni neki, hogy legalább az emberi méltóságát megőrizhesse- hogy végül én mentem segíteni kinyitni a WC ajtaját.....

 

 

Az éjszakás nővér egy roppant bűbájos teremtés volt, és értette is szerencsére a viccet. Kérdésemre felvilágosított, hogy itt bizony ne számítsunk kiadós reggelire. Ez már este 11 körül volt. Beültünk a kocsiba és elrobogunk vásárolni pár alap élelmiszert, amit másnap munka előtt bevihetünk apukámnak. 

 

 

Kiderült, hogy éjjel a sürgősségi részről valaki felosont és elrabolta az első kórtermekben fekvő betegek értékeit!! 

 

 

A nappalos nővérek koránt sem viselkedtek hivatásukhoz méltóan. Apának kiszedték a branült az ép kézfejéből. Ez természetesen vérzett. Mikor erre felhívta a nővérke figyelmét, ő csak közölte, hogy nyomja rá a gézt a másik kezével ( a másik kezével, amiből 5 fém cső állt ki!!!). A gerincproblémás szobatársa kacsába tudott csak vizelni. Ám senki nem jött elvinni az ágytálat. Mikor már tarthatatlanná vált a bűz, apukám kiment szólni a nővérnek, hogy ugyan legyen szíves...nem volt. Így az én apukám fogta egy vadidegen, teljesen kiszolgáltatott állapotban lévő ember ágytálát, és kiöntötte... !!!

 

 

A legmegdöbbentőbb mégis talán az volt, amikor egy fiatal nővérke folyamatos és jól hallható b**** meg-olások közepette szedte össze a koszos tányérokat a kórtermekből. Kérdem én, az ilyen minek választja egyáltalán a nővéri pályát??

 

 

És akkor az olyan "apróságokat" nem is említettem, mint: senkit sem érdekel, hogy egy frissen műtött embernek hőemelkedése/láza lesz; hogy az átvérzett kötést le kéne cserélni; vagy hogy nem túl jó olyan gurulós ágyon feküdni, amit nem lehet kibiztosítani...

 

Szerencsére apukám 2 és fél nap után hazajöhetett. Akkora megkönnyebbülés volt! Az orvossal egyszer sem találkoztam ez alatt a pár nap alatt. Viszont külön hála és köszönet illeti azt az embert aki a betegeket tologatta! Az ő humorára és habitusára lenne szüksége a betegeknek!

 

 

Mindenkit óva intek a Merényitől....ha nincs szerető családod, vagy igaz barátod, ott bizony minden kedved elmegy az élettől ( még látogatóként is).

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hogy 2012.09.28. 08:43:05

a nővérnek a beteg nem vadidegen és kiszolgàltatott lenne.
Ha nincs megfelelő szàmú és képzettségű személyzet, azaz nincs megfelelő bérezés, csak ilyen 1 csillagos hotelszolgàlatot kapnak a betegek

karcsibácsi 2012.09.28. 08:54:22

"külön hála és köszönet illeti azt az embert aki a betegeket tologatta! Az ő humorára és habitusára lenne szüksége a betegeknek"

Tényleg nem akartam többet hozzászólni, de a személyes megszólíttatásra illik reagálni. Jól esik az elismerés, bár nem ezért tettem, teszek bármit. Örülök, hogy segíthettem, és jó egészséget kívánok a posztolónak és hozzátartozójának. Egyben megragadom az alkalmat, hogy elbúcsúzzak régi kedves kommentelő társaimtól (és a moderátoroktól) is, minden jót kívánva Nekik. Szeretettel gondolok Rátok!
"... Föl, föl, fiúk, csak semmi félelem..."

SusanneF 2012.09.28. 09:37:30

@karcsibácsi: Miért akarsz búcsúzkodni?
Lemaradtam valamiről?
Megbántottak?

serfecs (törölt) 2012.09.28. 09:59:54

Sajnos vannak bunkó, alkalmatlan nővérek, de szerencsére nem mindegyikük ilyen.
Az elaltatott, majd meg nem műtött bácsi esetéről azért annyit, hogy az én kétéves gyerekemet is elaltatták, aztán mégsem műtötték meg, méghozzá azért, mert az aneszteziológus az intubáláskor észrevette, hogy a mandulája be van gyulladva és genny csorog belőle, és azt mondta, hogy ő nem hajlandó így megintubálni, mert azzal borítékolná a gennyes (bakteriális) tüdőgyulladást. Volt is szájkarate a műtőben, mert az operáló orvos - aki tudott a mandulagyulladásról, de felénk, laikusok felé bagatellizálta - mindenképpen operálni akart, de végül szerencsére az anesztes győzött, örök hálám neki!!!

Sokorai_Atala 2012.09.28. 10:10:35

@serfecs: igen valami ilyesmi lehetett fent említett betegnél, a műszerek jeleztek problémát és leállították a műtétet.

SusanneF 2012.09.28. 11:43:28

Talán több nővér lenne,ha létezne még a segédápoló fogalma-és meg is kéne fizetni..

Rotoxis 2012.09.28. 12:37:02

Egy normális szakmában, ha hiány van, felmegy a szakember "ára". Úgy látszik,az ápoló nem "normális" szakma. Ha kevés a nővér, nem a létszám növekszik,hanem az elvégzendő feladat. Ettől szükségképpen megindul az elvándorlás más szakmákba, illetve külföldre. Utánpótlás pedig nincs. A képzés hosszú ideig tart és baromi költséges.

A segédápoló nem megoldás,mert képzetlen. Ma már egyébként sem létező fogalom (ennek ellenére még találkozni velük). A kórházi "kisegítő" személyzetet ma ápolási asszisztensnek hívják, ami szakképzett munkaerőt jelent. Jelentene, mert természetesen abból sincs, csak mutatóban. Egyszer, nem is olyan régen Rácz Jenő azt nyilatkozta,hogy akár holnap tudna munkát adni úgy kétszáz ápolónak a veszprémi megyei kórházban. Ennek csak két akadálya van. A kórháznak nincs bérkerete rá (még a mostani nevetségesen alacsony bérre sem), másrészt pedig egyszerűen nincs szakember.

Senkit nem akarok elkeseríteni,de ha nem történik azonnali gyökeres változás, úgy öt éven belül az ápoló,mint kategória eltűnik az egészségügyből.

Lehet morogni, hogy goromba a nővér és csúnyákat mond, de még van egy-kettő osztályonként. A hangsúly a "még"-en van.

A jelenleg hatályos ESzCsM rendelet előírta a szolgáltatás minimumfeltételeit,amelyek azért egyáltalán nem az optimális számok. Ennek alapján a minimálisan előírt és szükséges nővér-létszámnak körülbelül a fele van meg. Különösen rossz a helyzet az intenzív és a sürgősségi osztályokon, de a "normál" osztályokon sem rózsás a helyzet, ahol kb. 15 betegre kellene hogy egy ápoló jusson.

Most már csak egy kérdésem van. Miért az orvos, a nővér hibás mindenért?

Irkutszk 2012.09.28. 12:51:19

@karcsibácsi: Jaj, ne hagyj itt minket :(

VaTi 2012.09.28. 13:04:46

@karcsibácsi: már korábbi posztnál is említetted, h eltűnsz és igen sajnáltam... Ne lépj le, szeretjük, ha itt vagy!

Dr.laikus PhD 2012.09.28. 13:07:26

@Rotoxis:

Csak azért, mert ők vannak beteg közelében.

Az az orvos, aki nem tájékoztat, vakkant (ha azt teszi), eltolja a beteggel való foglalkozás kötelezettségét azzal, hogy oldja meg a beteg hozzátartozója, mert vele történik, keresse meg azt akivel életében még nem találkozott - a döntéshozókat -, akiket ráadásul az orvosok nagy része preferált a választások előtt és hallgattak rá, ráadásul _csak_ szavazógép a többségi hatalomgyakorló, de nincs pénze a piacon kalasnyikovot venni, és még csak nem is militáns érzelmű csak beteg. Ő, vagy valakije.

A nővért azért, mert ő hagyja arra hivatkozva, hogy sok a beteg, kevés a pénz pöcegödörré zülleni a rábízott osztályt. :((((

Láttam és látok rossz, kritikán aluli körülményeket, de kiviszik a kacsát és az ágytálat (többre nem jut energia nagyon), beadják a fájdalomcsillapítót, szólnak a családnak, hogy többre már nincs ember segítsenek be. És besegítenek.
Az osztályvezető főnővér megköveteli a takarítónőtől, hogy ne ellopja a felmosó cuccot, hanem tartson rendet és tisztaságot, a lehetőségekhez képest beszélnek beteggel, hozzátartozóval. Nem halnak többen, mint máshol. Azért létezik ilyen intézmény. Több van belőle, mint nem.

A fenti nagyon kirívó - ha igaz.

Braincelle 2012.09.28. 19:43:11

Értve, hogy nem ez a poszt fő témája, és egyetértve a legtöbb megfogalmazott problémával, csak azt szeretném kérdezni, hogy tulajdonképpen miért kellett volna az orvossal találkozni? Ha feltesszük, hogy egy nem annyira idős, önmagát ellátó, ép értelmű férfiemberről van szó, akinek a törött kezét műtötték, és aki a neki adott tájékoztatást képes megérteni, a zárójelentését el tudja vinni a háziorvosának, nem gondolom, hogy feltétlenül a hozzátartozónak kellene az orvossal beszélnie. Vagy ha szeretne, vagy van valami speciális kérdés, akkor azért megvan annak a módja, le lehet egyeztetni telefonon, nővéreken keresztül hozzávetőleges időpontot. Spontán "találkozni" három nap alatt egy traumatológussal azért nem egyszerű, főleg ha abból indulunk ki, hogy ügyeleti időben műtötte, ergo másnap lelépős volt, és csak a következő nap volt bent, akkor is nagy részét biztosan a műtőben töltötte. Reggel levizitelte az osztályt, aztán ment műteni, de a látogatási idők meg általában délután vannak, amikor az orvos munkaideje lejárt már.

Ez nyilván nehézség, de nálunk azt látom, hogy ha akarja az ember, össze lehet egyeztetni a talit, csak ezt a "nem találkoztunk orvossal" mondatot nem kedvelem, mi ennek a ki nem mondott jelentése? Hogy nem volt ott? Hogy nem várta a hozzátartozókat az ajtóban a sikeresen műtött, jogilag cselekvőképes, napokon belül hazaengedni tervezett betegnél?

Általában itthon ez van, különböző hozzátartozók jelennek meg kétnaponta, és kérnek a beteg nemjelenlétében felvilágosítást, gyakran fogalmuk sincs arról, amit az orvos már a másik rokonnak elmondott. Szerintem külföldön nem így megy ez, és személyiségi jogi akadálya is van, azonkívül, hogy borzasztó leterhelő pszichésen az orvosnak, ami nem baj, ha van értelme, oka, ha tényleg meg kell valamit beszélni, el kell mondani egy új helyzetet, vagy egy kritikus állapotú betegnek persze hogy naponta szól az ember a rokonokhoz, ha van lehetősége, már csak együttérzésből is.

De nekem például nem jutna eszembe a fenti kéztörött ember rokonait keresgélni, és ha azt mondanák, hogy "nem találkoztak orvossal", akkor rosszul érezném magam, mert nem világos, hogy ez csak egy állítás, vagy mit vártak, és azt nekem honnan kellett volna kitalálni.

És ha az én kéztörésemről próbálna az én rokonom plusz felvilágosítást kérni, ne adj isten, a hátam mögött elvonulna tárgyalni az orvossal, akinek a mondatait én is pontosan megértem, biztos nem tetszene.

(Egyébként tájékoztatásból az a kedvenc sztorim, amikor az egyik beteg megkérdezte, hogy akkor tulajdonképpen mi is a baja, leültem mellé, elmondtam neki, mi a baja, mi okozza, elmondtam, hogy előre nem lehet tudni, mennyire fog javulni, de ezt és ezt lehet tenni. Megköszönte, mentem tovább. Még bent voltam a kórteremben, amikor csörgött a nő telefonja, felvette, és a hívó kérdésére a fülem hallatára azt mondta: "nem tudom, drágám, nem tudom, mi a bajom, nem mondanak ezek itt semmit"...)

2012.09.28. 20:09:21

@karcsibácsi: Mi a probléma? Én sajnálnám ha eltűnnél!

2012.09.28. 20:14:54

Nem szeretem azokat a mondatokat, mikor azt mondják hogy valamilyen kórházba be ne tegyük a lábunkat. Mindenkinek más a tapasztalata. Lassan már minden kórházról leírták ezt. 3x műtöttek ott, semmi panaszom nem volt, igaz, nem mostanában történt. Egy alkalommal viszont, ami egy bent fekvéses kivizsgálás lett volna, már az első éjszaka előtt eljöttem. Nem részletezem az okokat, nincs jelentősége, csak annyi, hogy van jó és rossz tapasztalat is. 4-ből 1 nem olyan rossz arány, bár tény, hogy az az egy is az ágytálhoz kötődött.

mlle maladroite 2012.09.29. 02:38:36

@Braincelle: Semmi pejoratív szándékom nem volt azzal, hogy leírtam ezt a mondatot. Pusztán csak leírtam ( nem véletlen, hogy nem is tértem ki rá). És természetesen eszem ágában nem volt apukám háta mögött pusmogni az orvossal. Abszolút igazat adok Önnek! Szóval ennek a mondatnak így visszaolvasva valóban nem sok értelme volt. Amennyiben ezzel megbántottam, szíves elnézését kérem!

VaTi 2012.09.29. 12:58:58

Nem tudom, olvastátok-e ezt:
bezzeganya.postr.hu/reszeg-orvos-muhibak-tragediak
érdekelne a véleményetek
Esetleg Despi ki is rakhatná posztnak (gondolom egyeztetve a másik bloggal)

jágör68 2012.09.29. 13:07:44

Nagyon leült a zegész. Mi van Magyarisztánba'?
Mindenki emigrált?
Ideje már összedőlni hagyni azt a lócitromkupacot

VaTi 2012.09.29. 13:31:26

@jágör68: az új felület elképesztően vacak, elveszi az ember kedvét...Ahogy én látom, azóta zuhant meg itt a kedv

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.29. 16:05:14

az a betegtologató biztos a karcsibácsi volt

SusanneF 2012.09.29. 19:27:38

@Babette_: DE épp azért ne hagyjon itt mindenkit...

SusanneF 2012.09.29. 19:28:10

Különben én még nem is láttam intézményben ilyen fém ágytálat.

szabidoki 2012.09.29. 19:29:26

@Rotoxis: az ÁNTSZ szerint egyetlen (!) olyan egészségügyi intézmény sincs jelenleg Magyarországon, ami megfelelne a hatályos minimumfeltételeknek. Aggódni persze nem kell, megvan a megoldás, javasolták a minimumfeltételek "valósághoz igazítását", azaz a feltételeket lazítani fogják.
Persze ez nyilván nem olyan érdekes téma, mint a családon belüli erőszak (és a kormányzat ügyesen keni a kakit az eü dolgozókra), de ha emiatt is lenne akkora közfelháborodás, mint a "Vargázás" után, akkor nagy lépést tehetne előre a magyar egészségügy (tudom, hogy a szakadék szélén áll, kérem mellőzni az ezzel kapcsolatos vicceket).

Braincelle 2012.09.29. 19:42:34

@mlle maladroite:
Dehogyis, nem bántódtam meg vagy ilyesmi :) Köszönöm a választ.
Csak azért írtam róla, mert úgy éreztem, hogy ez egy általános jelenség, már máskor is hallottam/olvastam hasonlót.

-hattori- 2012.09.29. 20:08:12

@Braincelle: like-olom a hozzászólásod, jó volt erről ilyen objektíven olvasni.
Sokszor van, amikor szükség van/lenne a hozzátartozó-orvos kommunikációra, és kis hazánkban (vagy nem csak itt?) nem igazán van jól kialakult szokás-szabályrendszere. Van hiányosság mindkét részről!
Én már gondolkodtam, hogy kiírom, mikor van "fogadóóra", azaz orvosként mikor vagyok biztosan megtalálható, kérdések-megbeszélések céljából, de hamar felvilágosítottak, hogy ezzel hamar kivívnám a haszonleső dög címet, mert mindenki azt hinné, hogy azért... így aztán azóta is keresgéljük egymást, időnként nagy nehézségek, 3-4szeri visszahívások árán.

macska69 2012.09.29. 21:54:11

És mi lenne, ha kollektíve nem hagynánk karcsibácsit lelépni? Kell ő ide, mint egy falat kenyér! Ki bántotta, azonnal tegye fel a kezét!

Nekünk más kórházban volt olyan tapasztalatunk, hogy ha nem volt legalább egy kétszázas az ágytál mellett a stokin, nem vitték ki a nővérek. És persze nem is hoztak.

Tempus-Anh 2012.09.30. 10:01:30

"Köszönöm szépen, hogy Édesapámat, aki nyílt csuklótörést szenvedett, sikeresen megműtötték és két és fél nap után javult állapotban elhagyta az őt ellátó kórházat. Édesapám mindig arra nevelt, hogy embertársaimon ösztönösen, önzetlenül, emberbaráti szeretettel segítsek, ha pedig rajtam segítenek, azért elrebegjek egy köszönetet. Még egyszer köszönöm, tisztelettel, stb."

Tempus-Anh 2012.09.30. 10:03:14

"Úgy gondolom nem feltétlenül jó az emberi szervezetnek, ha potyára altatják..."

Ezt gondolom (remélem), hogy a posztoló anaesthesiologus-intenzív therapias szakorvosi minőségében állítja, többéves tapasztalattal a háta mögött.

2012.09.30. 15:55:27

@Tempus-Anh: Jaj, ne legyél már ilyen szőrös szívű! Azért nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, altatni fölöslegesen nem jó.

Tempus-Anh 2012.09.30. 17:55:54

"A szobatársa azonban közel sem volt ilyen szerencsés: gerincproblémával került be. Párhuzamosan műtötték volna apukámmal, el is altatták, majd valamilyen oknál fogva elhalasztották az operációt ( a pontos indokot nem tudom, hiszen Apára fókuszáltunk). Úgy gondolom nem feltétlenül jó az emberi szervezetnek, ha potyára altatják..."

Ja, hát átnézek a másik ágyra és abszolút laikusként belepofázok a tökidegen, általam egyáltalán nem ismert beteg MŰTÉTI PROTOKOLLJÁBA.
Csak úgy, mert én ugye mindent tudok, nekem szabad. A világon nincs ilyesmi csakis Magyarországon, a tízmillió überokos önjelölt orvos országában.

mlle maladroite 2012.10.01. 01:05:11

@Tempus-Anh: Bocsánat én csak a látottakat írtam le. Értékelem a csodálatos szarkazmusát, és elismerem, hogy valóban nem sokat tudok az altatás mikéntjéről. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem feltétlenül kell ilyen élesen bírálni...Igen, ízekre lehet szedni egy posztot, kielemezni minden mondatát. Én csak a meglátásaimat írtam le. A kommentjével kapcsolatban pedig csak annyit mondanék:1. nem pofáztam bele senki "műtéti protokolljába", 2. én leírtam valamiről, hogy mit gondolok. Egy pillanatig sem állítottam, hogy szakértő vagyok, de gondolni már csak szabad. Nem hittem, hogy egy általam ártatlannak vélt mondat ekkora felháborodáshoz vezet...

Irkutszk 2012.10.01. 04:26:17

@mlle maladroite: Tempus-Ahn pedig leírta, hogy ő minderről mit gondol. Szerintem sem volt helyes a megjegyzést tennie. És nem ott kezdődött a probléma, hogy beleírta ebbe a posztba ezt a félmondatot. A probléma éppen az, hogy Ön ezt gondolta! Milyen alapon gondol bármit egy másik (ráadásul beteg) ember kezeléséről, állapotáról, egészségéről? Önnek talán jól esne, ha egy vadidegen ember, akivel történetesen együtt utazik a buszon, véleményt mondana arról, hogy a törött kezét vagy a lábán a visszereket hogyan kellene kezelni? Hiszen ő is látja, akkor már bizonyára véleményt is formálhat.

Dr.laikus PhD 2012.10.01. 07:51:18

@mlle maladroite:

Mit láttál?

Altatás nem csak annyiból áll, hogy azt mondja az orvos, hogy csicsikálni fogunk - vagy nem, mégsem.

Gerincműtét meglehetősen nagy műtét. Komoly előkészületet igényel.
Altatott beteg, pláne ha valamiért a műtétet nem lehet elvégezni nem kerül vissza az osztályra úgy, hogy bárkinek fogalma lenne arról miért is nem műtötték meg. Pláne honnan a fenéből tudja a másik beteg látogatója, hogy elaltatták, aztán mégsem műtötték meg, persze minden ok nélkül.

Engem a laikust is felháborít a tudatlanságnak ekkora foka, de főleg a belőle levont következtetés.

Lehet azzal védekezni, deháténeztláttam.... De mit? A fantázia kelt életre?
Ettől már akkor akár Szűz Máriát is lehetett volna látni.
Ő legalább nem rongál, nem terjeszt rosszindulatú pletykát és csak jót cselekszik, bár maga is legenda. Lelki épülésre szolgáló legalább.

Tempus-Anh 2012.10.01. 13:44:54

@mlle maladroite:

Mademoiselle Maladroite, Ön nő, ráadásul kisasszony, tehát eleve
finoman kellett volna közelítenem a problémájához. Ebben az esetben elismerem, hogy véleményt formál egy szomszéd betegről és mert érte is, akárcsak Édesapjáért, jogosan aggódik, nézetének hangot is ad.
Itt és most minden szarkazmus és malícia vagy irónia nélkül megkövetem, Édesapja javulásához pedig gratulálok.

Üdv. T.-A.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása