A legtöbb orvos a saját frusztrációival, nyavalyáival terhel engem, ordenáré módon

2012.09.08. 14:00

arguing doctors.jpgHúzzák az időmet, a sajátjukat, a többi betegét. Idegesek leszünk, nyűgösek, vagy beszólok én is vagy nem, mindenkinek kellemetlen utána. Miközben nem tudom meg, pontosan mi a bajom.

Kedves Blog, Kedves Blog olvasók,

 

Nekem is van van néhány történetem, kis szösszenetekben osztom meg. Több év alatt gyűlt össze és szépen íveli, hogy bár kifejezetten ritkán megyek orvoshoz, mindíg kapok is ezért a képemre. Nem olyan súlyos ügyek ezek, nem halt meg senki, csak olyan mindennapi kis lélekölések. És valójában ez a furcsa, hogy mindennapi. Akárhány évente megyek orvoshoz, a legtöbb alkalommal ez a forgatókönyv.

 

Még kismama voltam, mikor valahogy egyszerre voltam lázas, fájt a lábam, a kezem. Elementem a 16. kerület Jókai rendelőbe, gondoltam mindent egyszerre megnézetek.

 

1. Fül-orr gégészet (először életemben ilyen helyen) - egy amúgy kedves hölgy minden figyelmeztetés nélkül egy nagy fémdarabbal elkezdte turkálni az orrom, hogy belenézzen. A meglepetéstől felnyögtem, högy öhm. Mivel szerinte ekkor már jóban voltunk, rögtön elkezdett kioktatni: mit kényeskedik itt, mi lesz magával, ha szülni kell?

Mondtam, hogy köszönöm kérdését, 2 éves a kislányom, jól megvagyunk.

(Esetleg előre szólni, hogy ez a vizsgálat menete, ez fog történni? Hm?)

 

2. Továbbküldtek a reumatológus szakorvoshoz a fájó kezemmel, mondták, hogy említsem meg a torkomat, hátha a gyulladás valahogy kiterjedt az ízületekre. Beléptem a rendelőbe, köszöntem, mondtam a nevem és hogy a torkom is fáj. A doktornő a szoba túlsó felében levő asztala mögül ordítani kezdett, hogy nehogy közelebb merészeljek menni, mert őbenne nem alakult ki immunitás, mindent elkap, nehogy beteg legyen. Az nővérrel odaküldött egy receptet, hátra arc. Legalább nem személyeskedtünk.

(Ha nem mehet a betegek közelébe, hogyan végzi a dolgát vajon?)

 

3. Ezek a reumatológusok különösen kedvesek, korábban is voltam már egy úrnál. Idősebb doktor bácsi, bebicegek a  fájós lábammal. Épp egy reklámügynökségnél dolgoztam akkoriban, a Fábry kampány promóciós pólójában voltam, Esti showder. Szokásomhoz híven köszönök, bemutatkozom. A doktor bácsi rámnéz, elolvassa a pólómat, és elkezd veszekedni:

- A maga nemzedéke, már írni olvasni se tud, csak az ilyen igénytelen show műsorokat nézi, micsoda primitív dolog, bezzeg azt se tudja, mikor született Balassi Bálint.

- 1554-1594 - most már meg tetszene nézni a lábamat? Azért jöttem....

(Biztos kötelező beugró kérdés a vizsgálathoz.)

 

4. Friss élmény, Uzsoki utca. Tüdőszűrésen voltam, gondoltam beugrom a leletért munka előtt. Megyek az ablakhoz, 1 ember előttem, gondolom szuper, nem fogok késni. Az ablak mögött két hölgy. Az egyik rögtön közli, hogy nem álltam ám jó helyre, menjek át a másik oldalra (50 cm jobbra). Oké, ezen nem veszünk össze, haladjunk. Az előttem álló jóember arrébb megy, pult mögött üldögélő hölgy üldögél, nem csinál semmit. Ember visszajön, tárgyalnak. Elmegy, pult mögött üldögélés. Ember telefonálgat. Mögöttem a sor 5-10 főre bővül, idő telik, nem értem a dolgot, pult mögött töretlen az inaktív üldögélés. Felsóhajtok: hát ez kész. Több se kell a pult mögött! A két hölgy felélénkül:

- Hát ez itt kinek dirigál? Mit képzel ez magáról? Itt tölthetné az egész napot is! Hogy ezeknek semmi nem tetszik! - Ügyesen hosszan, hangosan rágcsálják a gumicsontot.

(Buli egy állás, egész nap üldögélni és belekötni az élőfába is a semmiért. Ha kinyitja a száját az ott az üveg túloldalán, majd gondoskodnak az egész napos elfoglaltságról. Épp mint a sors istennői).

 

5. Nőgyógyász (hölgy) - vizsgálgat ultrahanggal, közben mondja, mit lát. Rákérdezek: mit jelent ez a tüszőérés pontosan és összefügg a hasfájásommal?

- Nahát, maga nem tanulta ezt gimnáziumban? Miért nem tudja?

- Ön meg tudja mondani, mi az a hendecasyllibus? Azt is mindenki tanulja gimnáziumban...

(Ha tudnám magamnak intézni a panaszom, vajon miért jönnék ide?)

 

Hagyjuk is, hogy megalázottság, meg kínos, meg ilyesmi, most nem erről szerettem volna.

Az szokott ilyenkor eszembe jutni, ha a párbeszédet a problémamegoldásra koncentrálnánk, hogy mondjuk fáj a lábam, megnézni, elmondja a kezelést, tünetet, megértem és megyek, akkor ezek a látogatások hatkonyak és gyorsak lennének, már ott sem vagyok.

 

Ehhez képest az orvosok -a legtöbbje ordenáré modorban - terhel engem a saját frusztrációival, nyavalyáival a munkaidejükben. Húzzák az időmet, a sajátjukat, a többi betegét. Idegesek leszünk, nyűgösek, vagy beszólok én is vagy nem, mindenkinek kellemetlen utána. Miközben nem tudom meg, pontosan mi a bajom és hogy lenne nekem jobb.

 

Nem lehetne, hogy végzik a dolgukat és kész? Csak úgy egyszerűen, ahogy az emberek szokták.

 

Üdv,

Elveszett Angyal

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hogy 2012.09.08. 15:30:51

ezt ílyen modon kellene intézni.A hölgy a főnökök és az ügyfélszolgàlaton dolgozók kedvence lehet. Kedvenc elfoglaltsàga valószinűleg a panasztétel, otthon is ő mondja meg a tutit. Még a buszvezetőnek is megmondja mikor csukhatja be az ajtót. Bizti sokszor vàltott munkahelyet is, mert sehol sem volt megelégedve. Nem hiszem kiskoràban nem lett volna ORL-n.Megvan az összes mandulàja is. Postàsok is kedvelik. Meg a szomszédok is.

SzerződésSertés 2012.09.08. 18:33:36

@nemhiszem, hogy:

Te sem vagy szimpatikusabb, ne aggódj. Így, egy adott témakörre koncentrált panasz alapján te máris mindent tudsz az írójáról, ügyes vagy, buksisimi neked.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.08. 18:47:11

hm elég arrogáns egy hölgyemény, erre szokták mondani, hogy keresi magának a bajt. persze ezek mind megtörténhettek vele, csak megnézném egy nyugodt természetű ember hogyan tálalná őket?
egyébként "syllabus" és nem "syllibus", magyarosított formája meg a "hendekaszillabus". nem hinném, hogy tanultam volna róla, de ez és a tüszőérés ismeretének fontossága közé párhuzamot vonni kissé meredek

macska69 2012.09.08. 19:48:45

Elveszett Angyal, ilyenek mindenkivel történnek. Velem is. Nem fogod elhinni, nekem szeretnek panaszkodni az orvosok! Még erről-arról a privát véleményüket is elmondják nekem. Fene tudja, miért váltom ezt ki belőlük. Volt már, hogy dúlt-fúlt a doki és megkérdeztem: most ki helyett kaptam a csőrömre? És akkor még elnézést is kért a doki, hogy ez nem nekem szólt, csak most jött ki. Elfogadni nem tudom ezeket, de megérteni igen. És persze nem támogatom, hogy kioktassanak, rajtam toroljanak meg valamit anélkül, hogy közöm lenne hozzá, de nálam mindenkinek van még egy esélye. Ha legközelebb is olyan, akkor soha többé nem megyek hozzá és vérfagyasztóan kedvesen búcsúzom el tőle.

Fergio 2012.09.09. 00:55:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Fele annyira sem arrogáns, mint a doki a múltkori blogban, aki "mi van?" kérdéssel nyitott az éjszakai ügyeleten egy odaérkező beteggel, majd leugatott egy nőt, mert a gyerek ügyelet helyett a felnőtt ügyeletet hívta... Őt akkor nagyon védtétek, mondván, mindenkinek lehet rossz napja, és teljesen megfelelő reakciója volt az akkori körülmények alapján... (???????) de a posztoló most arrogáns. (Nem volt faragatlan, és nem üvöltözött senkivel) Mintha egy kicsit részrehajlóak lennétek...

Fergio 2012.09.09. 00:57:22

@nemhiszem, hogy:
Micsoda profil néhány szösszenet alapján!!! Nem vagy tagja véletlenül a "Gyilkos elmék" sorozat csapatának? :DDDD

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.09. 09:01:41

@Fergio: tőlem függetlenül mások is ezt a következtetést vonták le a levélíróról, de mint látod nem vontam én kétségbe semmit csak érdekelne egy nyugodtabb ember hogyan írta volna le ezeket a "sérelmeket"

Feketepéter 2012.09.09. 09:22:27

Azt szeretném tudni,hogy a T.posztoló tisztában van-e azzal,hogy amennyiben ő megfertőz egy orvost,az egyrészt több betegnek továbbadja(terjed),másrészt betegsége miatt nem tud napokig a gyógyításban résztvenni?

Feketepéter 2012.09.09. 09:27:57

Gyenge írás egyébként,egész élet során gyűjtögetett sérelmek,mintha a postás panaszkodna,hogy a kutya megugatta.A mai magyar egészségügyben való"túlélésre" semmilyen használható információt nem tartalmaz.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 09:56:58

Mindenkinek beöntést!:)

Dr_utcai_arcos 2012.09.09. 10:03:25

@Feketepéter: ez neked gyógyítás volt te idióta?Akkor menjen utcaseprőnek, né mán, orvos és betegeket kell gyógyítania...

Dr_utcai_arcos 2012.09.09. 10:04:30

@nemhiszem, hogy: Te is sok ember kedvence lehetsz, bár Isten a tanúm, a posztolóval szívesebben innék meg egy kávét.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 10:07:06

@Dr_utcai_arcos: Én adnék neki egy nagy beöntést.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.09. 10:16:32

Kellemetlen emberrel az orvos is kellemetlen, így van ez. Na jó, az ablakok mögött tényleg sok a gyökér, de ezek szocializmusból itt felejtett 8 általánost végzett nők bruttó 70 ezerért. Velem a dokik miért udvariasak? Pedig még soha nem adtam egyetlen fillér jattot sem.

Tempus-Anh 2012.09.09. 10:16:34

"orvosok -a legtöbbje ordenáré modorban - terhel engem a saját frusztrációival"...
Khm, a posztból egy erőteljesen frusztrált szociopata köszön ránk valamilyen Angyal nicknév alatt...milyen angyal is, ja elveszett, helyes...
Orrot speculummal néznek, nem pajszerrel, tehát eleve nem "vasdarab" volt, amivel "turkáltak" benne, a vizsgálatnak is megvan az etikettje, ti. azt a területet MEGMUTATJUK a bennünket vizsgáló szakorvosnak, nem kapkodjuk a fejünket, nem sziszegünk, nem csípünk-karmolunk-harapunk...
Vannak egyének, akik házhoz mennek pofonért, aztán csodálkoznak, ha kiosztják ami jár nekik.
A tűszőérés fogalmát 99 gimnazistalány közül 100 pontosan ismeri, gyerekes anyaként ilyet kérdezni a nőgyógyásztól körülbelül a debilitás szintjére utal.
Szóval az orvosok a frusztráltak, hülyék és alulképzettek, igen...
Miss "Hendecasyllibus" (sic!) és társai a nyerők...
Ja...

énissemlegesvagyok 2012.09.09. 10:24:57

Nem kellemes dolgok. De ilyen affér-sorozatot az ember - főleg hosszabb élet során - összegyűjthet a bolti eladókkal (hajajj!), mindenféle ügyintézőkkel villamos-és buszvezetőkkel, kalauzokkal, velem együtt sorbanálló embertársakkal való érintkezés során is.
Ha én mindezeket összegyűjteném is ide beírnám!!!!!!!!!!!
Sajnos az emberek ilyenek manapság.
Ezért nem értem, hogy miért egyedül az egészségügyben dolgozókat fikázzák és nincs blog pl. mondjuk a fodrászok viselt dolgairól.

fehéregér 2012.09.09. 10:33:01

Na, ezt bírom: "Sajnos az emberek ilyenek manapság." ja, meg olyanok, akik mindig a posztolónak ugranak neki, figyelj, "énissemlegesvagyok" nem az "emberek" , szóval a "mások" ilyenek, hanem ti és mi. Legfőképpen olyanok, akik szerint még ma is behúzott nyakkal kellene elkullogni, amikor bármiféle "hatalmasság" nem a dolgát végzi, hanem egzecíroztat, és, ha valaki nem így tesz, mert van benne némi egészséges (adófizető polgári) öntudat, az itt nektek arrogáns hülye.

SarahConnor 2012.09.09. 10:38:10

Az ember megkönnyíti a saját dolgát, ha ilyenkor visszafogja az iróniát, és udvariasan, nyugodtan válaszol. Ha elveszti a fejét, kiborul, az az, akkor belemegy a játékba, plusz a vizsgálat is rövidebb, ha a tárgynál maradunk. Felesleges arról panaszkodni, hogy az orvosok terhelnek a frusztrációjukkal, ha utána magunk is ezt tesszük ironizálással, meg fintorgással.

A fül-orr-gégés panaszt nem értem, illetve értem, hogy váratlan volt a dolog, de mindez abból adódik, hogy nem volt még fül-orr-gégén a beteg, pedig a doki kinézte belőle pl kor alapján, hogy tudja, mi zajlik ott. Nekem egy hatvankilós nő ráfeküdt a vállamra és úgy nyomott bele valamit a torkomba, és még beszéltetett is, állítólag hogy lássa, hogy mozog a gégefedő. Meglepő volt, de megsértődni ezen tök felesleges.

énissemlegesvagyok 2012.09.09. 10:40:37

Nem nyitok blogot és nem offolni akarok, de a fodrászokról jut eszembe: volt amikor a barna hajamat meliroztatni akartam, de a csaj annyi tincset kihúzott a sapka alól, hogy totál szőke lettem. Később egyszer az akkor már szőke hajamat valami oknál fogva vörösre varázsolta a kis csaj. Hajat vágni valahogy egyik sem tud. Egyszer majdnemhogy kopaszan kellett egy találkozóra mennem, mert előttevaló napokban úgy belevágott a hajamba a jámbor, hogy a kiigazítás után alig maradt valami a fejemen. Sosem veszekszek, max. megyek egy másikhoz, bár mindig kiderül, hogy az sem jobb. És borravalót természetesen adok, ami egy népszerűbb fodrász esetén havi 100.000-et bizti üti, adómentesen. Sok orvos örülne ennyi mellékesnek. A fodrászok baklövéseiből ujságcikk sem lesz, csak az orvosokéból. Valahogy nem érzem igazságosnak ezt az egészet.

Fergio 2012.09.09. 10:57:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
De igen láttam, hogy megint a posztoló a szociopata, és hasonlók.
AMIRŐL írt, azt nem kellene esetleg megemlíteni? Egyébként miből következtettél arra, hogy "arrogáns"? Visszaszólt az okoskodó dokiknak, akik szeretnek viccesen ironizálni...
De írtak mások is már hasonló "sérelmekről", olvasd el a korábbi 15 posztot. (amiben azért van pozitív is) :D

Miss Luci 2012.09.09. 11:08:02

Nekem kétféle orvossal van tapasztalatom. Akit magánrendelésen fizetek és akit a TB-mből fizetnek.
A magánorvosok java része kedves, udvarias, részletes. Naná, én vagyok a célcsoport és a piac, nem akarnak jól fizető ügyfelet veszíteni.
A másik fajta úgy szokta, ahogy fent le van írva.

Csak halkan jegyzem meg, posztoló azt írta, hosszú idő alatt... Lehet, hogy valamelyik sztorinál 20 volt, valamelyiknél 40.

Persze semmiből nem tanul:-)

FuBu 2012.09.09. 11:08:46

Azon kívül, hogy a posztoló milyen okos és szellemesen reagál nem sok mindenről szól ez az írás. Azt nem értem, hogy annyi önkritikája sincs, hogy észrevegye, hogy a fül-orr gégén kioktatta az orvost, hogy már van gyereke, azaz a szülés smafu, de a nőgyógyásznál megkérdni, hogy mi az a tüszőérés. Hmmm...
Mindemellett felhívnám a figyelmét, hogy ostoba dolog odaküldeni(?)/odamenni a reumatológiára fertőző betegséget terjeszteni. A doktornőnek igaza volt.

Jártam már ott többször, szerintem az a doktornő kezelt engem is. Ő és az asszisztencia is nagyon kedves volt, pedig sokszor voltam náluk.
Valóban van ott egy férfi orvos, akinek kemény a stílusa, de érdekes módon rengetegen járnak hozzá is. Van olyan 83 éves ismerősöm, aki az ő több évtizede tartó gyógyításának köszönhetően mászkál, utazgat, szarik a világra, ez a lényeg, nem a csucsujgatás.
Talán a T. posztolónak is tudnia kell, hogy, ha magára ír valamit, óhatatlanul azzal fogják azonosítani, nyilván nem véletlenül viselte a pólót. (Esetleg más közegben büszkén feszített, és dicsekedett a munkájával, emitt meg koppant, mert nem ájultak el tőle; evvan, egyszer fent, egyszer lent)

2012.09.09. 11:09:53

Akár még meg is érteném a posztolót, de ez a tüszőérés meg a gégészeti vizsgálat említése elég nevetséges.

Fergio 2012.09.09. 11:30:30

@FuBu:
Igen, a posztoló magára nézve elégé egyszerű stílusban ír, de sztem érthető.
A fül-orr gégészeten az őt kioktató orvosnak szólt vissza, ez a reakció teljesen normális.
A reumatológián dolgozó orvosnő gondoskodhatna esetleg arról, hogy ha olyan beteg jön hozzá, aki pl. éppen valamilyen felsőlégúti betegségben szenved, megfelelőképpen védekezzen. Kérdem: ha egy influenzás megy orvoshoz, akkor az tudja kezelni ezt a problémát, a reumatológus pedig nem??? Akinek több panasza is van, az először gyógyuljon ki egyből, aztán menjen a másikkal?
Az, hogy egy orvosnak a stílusa "kemény" , vagy arrogáns attól még lehet jó szakember. Ezt már korábban is kifejtettem. De talán ne csodálkozzunk akkor, ha egy "kemény" stílusú ember megjegyzésére valaki ugyancsak kemény stílussal reagál. Nem lesz kedvesebb ember a szememben egy szakember attól, ha megold egy problémát, ha egyszer faragatlan, vagy arrogáns.

Miss Luci 2012.09.09. 11:36:35

Csak érdekességképp, olvastam egy amerikai kimutatást, amelyben az orvosok viselkedése, szakértelme és a műhiba perek között állítottak fel összefüggéseket. Nyilván nem emlékszem minden részletre, de a lényeg az volt, hogy azokat az orvosokat, akik kedvesek voltak, a betegek akkor is kevésbé panaszolták be vagy perelték be, ha többet hibáztak. Még ha egy orvos szakmailag jobb is volt, ha arrogáns volt, nagyobb arányban perelték be vagy panaszolták be.

FuBu 2012.09.09. 11:42:44

@Fergio: Kérdés, a posztoló mit szólt volna, ha a reumatológián ül terhesen/állapotosan kinek mi tetszik, és odamegyek én összeprüszkölök és taknyolok mindent? Esetleg bemegy és ott prüszköli össze az orvos? Születne egy poszt a szemetekről, akik fertőznek mindenfelé?

Nem a posztoló nem egyszerűen írt, szerintem egyszerű önfényezés volt.

Istenem, a nőknek kis koruktól mindenki, mindenhol ezt mondja, hogy majd a szülés, majd a gyerek, mi volt ezen olyan sértő?

Mellékesen még szeretném megjegyezni, hogy a reumatológiára kb. két hetes a várakozás, sürgős eseteket kivéve. Nekem egy esetben nem kellett időpontot kérni, amikor gerinc sérv - ideggyulladással ízesítve volt a problémám.

Nem gondolom, hogy az orvosok többet engedhetnek meg maguknak mint bárki más, de azért nehogy már vigyázzba szarjon mindenki, mert akármelyikünk kegyeskedik elmenni orvoshoz.
Remélem mindenki, aki ilyen kicsiségeken kiakad, ilyen türelmetlen és kioktató egy hegyomlás méretű tolakodó részeggel is, vagy egy csapat hőbörgővel is, gyanítom, hogy nem.
Kicsit úgy tűnik, mintha a posztoló öntené ki a frusztráltságát, meg sokszor tényleg csak arról szól egy-egy poszt, hogy kit hogyan bántottak meg, aztán, ha esetleg arról kéne beszámolni, hogy a poszterek azon a héten hány beosztottat, polcszervizest a tecskóba, egyszerű járókelőt, vagy egy másik sofőrt, aki lassabban ment, szidalmaztak, aláztak meg, akkor lehet mély lenne a csend.

énissemlegesvagyok 2012.09.09. 11:46:17

Kedves fehéregér! Nekem sem az szokta bearanyozni a napomat, amikor valaki leordít. Vérmérséklet kérdése, hogy visszaordít az ember vagy csendben lenyeli. Sok ember ordítozik manapság, oda és vissza, más kérdés, hogy mire mész vele. Pusztán annyit akartam írni, hogy a rossz modor nem csak az egészségügyi dolgozók egy részére jellemző, hanem más szakmákban is ugyancsak előfordul. Mégis egyedül az egészségügyiek milyenségén akad ki mindenki.

foghirjol 2012.09.09. 12:05:09

MINDEN ORVOSNAK ELISMERÉSEM, HOGY MÉG EGYÁLTALÁN DOLGOZIK, AZ ISMERT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉS BÉREKÉRT. KÖSZÖNET ÉRTE!!!!!!! Egyébként meg a bolti eladó és az ügyintéző is lehet rossz modorú, az orvos is csak ember, néha besokall a sok primitív, gőgős, nagyarcú, öntudatos - de adott esetben büdös, koszos, ápolatlan, hőzöngő - betegtől. És ha Neked nem tetszik, elmehetsz másik orvoshoz. Nosza.

Fergio 2012.09.09. 12:08:44

@foghirjol:
Így van. És ha az orvosnak nem tetszik a sok büdös, koszos, bunkó ember, akkor ő is elmehet máshova dolgozni, vagy külföldre! Nosza.
(Ugyanis nem csak büdös, koszos emberek vannak, akikkel az orvosok úgy bánnak, mintha a seggükből szedték volna ki őket, hanem azokkal is, akik normális hangnemben beszélnek, és szólalnak meg.) Tisztelet a kivételnek.

JónásBrigi35 2012.09.09. 12:16:02

Az értelmes, felnőtt-felnőtt közötti kommunikáció nem a magyarok erőssége. Ez a tanulsága a posztnak, és a kommentekből is ez látszik. Altalában mindig van, aki felül szeretne kerekedni, vagy a beosztása, vagy a társadalmi helyzete, vagy a személyisége miatt, és azt várja, hogy a másik meghunyászkodjon. És a másik általában meg is hunyászkodik, ha meg nem, akkor lesüvöltik egymás fejét. Inkább legyen lose-lose mint win-win egy-egy helyzet... (Bocsánat, de az angol szavakat itt frappánsabbnak érzem a magyar fordításnál; lose=elveszít, win=megnyer).)

Fergio 2012.09.09. 12:23:34

@FuBu:
Nem tudom, honnan vetted, hogy mindenki aki ide ír, biztos egy bunkó állat, aki frusztrált, szociopata????
Ezek a posztok pont arról szólnak, hogy az emberek elmesélik, milyen attrocitások, hőzöngések érik ŐKET. Igen, lehetne arról is posztolni, hogy hány bunkó beteg van, aki szarba sem veszi az orvosokat. Tessék!
De azért álljunk meg egy szóra! Ez a poszt arról szól, hogy valakivel milyen "kedvesen" bántak asszisztensek, orvosok anélkül, hogy neki bármilyen arrogáns megnyilvánulása lett volna előtte. (És még másik 20 poszt szól ugyanerről) Ja, hogy vissza mer szólni a frusztrált, ideges orvosnak, akinek éhbérért kell dolgoznia - bár ez sem igaz minden esetben - , én kérek elnézést. Most akkor nyeljek le mindent, mert "szegény orvosoknak dolgozniuk kell"? Voltak olyan posztok is, amelyekben leírta valaki, hogy mennyire jó benyomása volt xy kórházban az orvosok, ápolónők részéről... akkor most hogy is van??? Lehet éhbérért normális hozzáállással is dolgozni, meg bunkó módon is?? Akkor hol is van a probléma?
(De igazad van, ne felejtsük el, hogy vannak bunkó emberek, de nem mindenki az, és mellesleg lehet őket kezelni... tanítják...)

Fergio 2012.09.09. 12:29:58

@FuBu:
És még valami. Amikor az ember elmegy orvoshoz egy problémával, és ül kint a váróban, akkor benne van a pakliban, hogy elkap egy betegséget másoktól. Ezért van az, hogy terhesen anyukák nem mennek rendelőbe, csak ha nagyon muszáj.
A másik: aki közegészségügyben dolgozik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy elkaphat betegséget, hiszen egy kórházban, vagy rendelőben rengeteg beteg ember megfordul. Én nem fogom nyilvántartani azt, hogy melyik orvos mire allergiás, vagy mire nem immunins, ez nonszensz. De meg lehet kérni pl. a beteget, hogy vegye fel a maszkot a szája elé, ha légúti fertőzőbeteg. Már tapasztaltam ilyet, megoldható.

Fergio 2012.09.09. 12:33:48

@JónásBrigi35:
Igen, egyet értünk! (Sajnos.)
Talán azokban az országokban, ahol nyugodtabb az élet, ott nyugodtabbak az emberek is, és a kommunikáció is. Én is mindíg azt írom, hogy sokszor nem a pénzen múlnak dolgok, hanem a hozzáálláson, és a türelmen. (Csak le vagyok olyankor hurrogva, hogy dehát nincs megfizetve, sok adót fizet, stb...)

Braincelle 2012.09.09. 12:45:53

@FuBu:
Azért ne vicceljünk már. Az utcán is beszólsz annak, akinek nem tetszik a pólója? Ha valaki beteg, kénytelen orvoshoz menni, ki van neki szolgáltatva, nem akar az orvossal beszélni, de muszáj; ergo ha ebben a helyzetben az orvos megjegyzést tesz a ruházatára, akkor biztosan visszaél a helyzet adta hatalmi pozíciójával. Ez nem is kérdés.

Van, aki pattogósabb stílusú, imádják mégis a betegek, mert mégis valahogy azt érzik, hogy segíteni akar, és a kritikái (pl hogy nem szedi a beteg a gyógyszert vagy ilyesmi) is jó szándékúak. De az, hogy az ember ruházatát kritizálják, az nem megbocsátható (feltéve, hogy az ember tiszta, tetűmentes öltözékben érkezett; de még akkor is megfontolandó, milyen módon tesz megjegyzést az ember).

Már bocs, de ha az utcán egy ember beszól a pólómon a feliratra, lekeverek neki egy bitang nagyot. Ha velem egy orvos csinálná ezt, akihez kénytelen voltam elmenni, minden ellenérzésem és félelmem és büszkeségem ellenére, mert szándékomon kívül beteg lettem és segítséget kérek; szóval én biztos nagyon kibuknék egy ilyen megjegyzéstől. Aztán ha nem jár többet orvoshoz, ha nem megy el rákszűrésre, mert nem mer belépni a rendelőbe (én orvos létemre például komolyan szorongok attól, hogy ha el kell mennem egy orvoshoz, hogy majd ott le fog engem osztani, meg le kell vetkőzni, meg megnézi a hibás testrészemet, ami éppen beteg), akkor azért majd ki vállalja a felelősséget?

Jó, a posztolónak az összes többi felvetése, meg az a stílus ahogyan ír, az valóban nem a legszimpatikusabb, de ez egy másik kérdés, ha nem szimpatikus a beteg, akkor nyilván az ember nem tud vele olyan szívből kedves lenni, de a másik magánéletének (ruházatának) az aktuális problémától teljesen független kritizálása az szerintem megbocsáthatatlan, és főleg, hogy valaki azért bánt, mert megteheti, mert abban a helyzetben én vagyok a gyengébb, akinek fáj, aki tőle kér segítséget.

Az ilyen hatalmaskodó emberek miatt utálnak minket.

foghirjol 2012.09.09. 12:56:34

@Fergio: Látom, orvosgyűlölő vagy Te is, amit igazán sajnálok, mert én viszonylagosan hosszú életem során nagyon-nagyon kevés rossz modorú orvossal találkoztam, ha igen, akkor ő viszont zseniális volt a szakmában - ezért elnéztem neki. Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy MINDEN ORVOS, AKI AKAR EL TUD MENNI KÜLFÖLDRE ÉS ITT NEM CSAK A SELEJT MARAD, HANEM AKIT VALAMI (hazaszeretet, család, idősebb kor) IDEKÖT. NAGYON SOK REZIDENS SUMMA CUM LAUDE VÉGZETTSÉGGEL DOLGOZIK A KÓRHÁZAKBAN ÉS KLINIKÁKON, TIZEDÉÉRT, MINT KÜLFÖLDÖN DOLGOZATNA. NEM IGAZSÁGOS BÁNTANI AZ ITT MARADT ÉS RENGETEGET DOLGOZÓ ORVOSOKAT. Ez az általános duma meg, hogy elmehetnek külföldre, nagyon ócska, nem tudom mi lenne Veletek, ha tényleg minden okos, szakmáját magas fokon művelő orvos elmenne...
Gondold át mégegyszer.

Braincelle 2012.09.09. 12:57:08

@Braincelle:
Egyébként nekem fogalmam sincs, mi az a hende-izé, sőt arról sem, hogy mikor született Balassi, és akkor mi van? Nekem azt kell tudni, mi a Babinski-reflex és hogyan kell lumbálni. Ha semmilyen egyén információval nem rendelkezem semmilyen más tudomány, vagy művészet teréről, akkor az már feljogosít mást, hogy megalázzon?

Braincelle 2012.09.09. 13:03:09

@énissemlegesvagyok:
Mert abban a helyzetben vagy a leginkább kiszolgáltatott.

Braincelle 2012.09.09. 13:17:55

@foghirjol:
Mondjuk engem tizenévesen rendszeresen lehordott a szemész, konkrétan így, villogó tekintettel: "már megint romlott a szemed", ez nagyon jó, mert egész életemben szégyelltem a, most már, mínusz nyolcas szememet, és persze szándékosan rontottam el, mert az olyan jó, és mert olyan ügyes vagyok, hogy kézzel el tudom deformálni a szemgolyómat.

Én például évekig nem mentem utána szemészhez, sőt, azóta sem vagyok képes sztk-ba elmenni, utálom őket ahogy vannak, és kb rosszul vagyok attól, ha be kell ülni abba a székbe, olvasni a betűket, és ők látják, hogy fogyatékos vagyok. És pl mindig eljátsszák, hogy először szemüveg nélkül olvassam, miközben pontosan tudják, hogy mínusz nyolcas szemmel még egy méterről sem látnám a legfelsőbb sort sem. Van egy optikus, akihez járok, ő az egyetlen, akivel hajlandó vagyok megnézetni a szememet, és aki nem olvastat szemüveg nélkül, mert nincs semmi információértéke annak, hogy tíz éve nem látom egyik sort sem, még azt sem látom, hogy van oda írva bármi.

Meg egyszer a fogszabályozó orvos kifejtette anyukámnak a V-alakú (anno valóban jelentős szépséghibát jelentő fogazatomra), hogy "jó kis csőre van". Aztán elmentünk magánorvoshoz, aki szintén nem egy szent, de rám nézett, mondta, hogy hát ezt a fogat meg kell csináltatni, ez nagyon feltűnő, "persze így is szép arcú kislány, de úgy még jobb lenne".

A nőgyógyászt ne is fejtegessük. Szegények, ők bármit csinálnak, gyűlölöm azt, aki előtt fel kell arra a kínzóasztalra feküdni. Meg azt, hogy eszméletvesztéssel, grand mal rohammal, amnéziával járó koponyatraumámra sikerült az SBO-n koponyaröntgent készíteniük, rohadtam öt órát a folyosón, aztán hazazavartak, úgy, hogy még mindig nem tudtam összerakni, hogyan kerültem ide, és még azt magyaráztam, hogy ez valójában nem is történt meg. Menjek el másnap a területi neurológiára. Akinél nulla ember várt, de azért letolt, hogy mi a francot akarunk, amikor nincsen semmi bajom. Nem is lett, ettől függetlenül, de egy CT-t azt nem ért a 17 éves életem, az csak az alkoholista fejsérülteknek jár, minden héten.

Meg a tüdőszűrő, ahol más nőkkel együtt kell levetkőzve várni a váróban, és én nem szoktam levetkőzni, amíg nem hívnak, és az alatt lekapom a felsőmet, amíg belépek az ajtón, de már ezért is csúnyán néznek, de nem érdekel, nem koncentrációs táborban vagyok, hogy mások előtt kelljen ücsörögnöm félmeztelenül, mint egy levágásra váró disznónak.

Most ennyi jutott eszembe.

foghirjol 2012.09.09. 13:41:54

@Braincelle: Megértelek, igazad van, engem is olvastattak szemüveg nélkül - ott, ahol akkor voltam először. De ahova járok rendszeresen a szememmel, ott tudják, mi a helyzet, eszükben sincs csak úgy olvastatni. A nőgyógyászokat nem tudom miért gyűlölöd, baromi kellemetlen az tény, de épp olyan orvos, mint a többi, nem egy álom a vizsgálat, javaslom, nézz egy jó fej nő nőgyógyászt, az kevésbé kínos szerintem, mint egy férfi előtt kitárulkozni, ráadásul empatikusabb - nőként jobban érti miről beszélsz, mit érzel.
Mindenki tud az egészségügyből rémtörténetet mondani én csak azt szeretném, ha nem lenne ilyen nagyfokú általános gyúlölködés az orvosok iránt, mert én speciel rengeteget köszönhetek nekik, sokszor és sokat tudtak javítani az életminőségemen bizonyos időben elvégzett műtéttel, vagy megfelelő gyógyszer adásával. Picit legyetek toleránsabbak velük, főleg ne általánosítsatok.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.09.09. 13:46:09

Egyszer Pomázon jegyet szerettem volna venni a HÉV-re. A napszaknak megfelelő illendő köszönés után megadtam a jegyvásárláshoz szükséges paramétereket, mire a túlsó oldalról üvöltés, hogy ő nem robot és bla-bla-bla.

A posztolónak javaslom, hogy legközelebb hasonló szituációban kérjen egy sajtos hamburgert, hátha olyat legalább tudnak készíteni (nem bonyolult), ha már az a szolgáltatás, ami miatt ott ülnek ennyire nem megy.

fizetekmegegysort 2012.09.09. 14:15:57

Mielőtt mindenki lekapja a tíz körméről a posztolót, nem ártana újra elolvasni.
Az első két esetben ugyanazon okból kifolyólag járt két helyen. Kismamaként betegen vizsgálták. A gégész szerintem védhetetlen, ha bármely orvos bármit, bármely testnyílásomba dugdos, elvárható, hogy tájékoztasson előbb, hogy mit fog tenni és mit vizsgál ezzel. A szülésre vonatkozó "ha emnyit se bír hogy fog szülni" típusú paraszt megjegyzéseket én is utáltam kismamaként. Nem csak azért, mert semkinek sincs joga ilyen beszóláshoz, meg pl nem tudhatja, hogy fogok szülni (mi van, ha mondjuk csak császár lehet?!). Hanem azért is, mert simán pszichésen az önként vállalt, valami célból történő,!véges fájdalmakat a legtöbb ember egyszerűen jobban tűri, mint a váratlan, és ismeretlen célú, hirtelen fellépő fájdalmat.
Reuma... khmmm...egyértelműen leírta, hogy oda küldték. Tehát a "jajjmileszhamegfertőz" hiszti a kedves orvos kollegának szólhatott volna, aki továbbküldte. Mellesleg kicsit vicces orvos, aki ilyet mond. Esetleg ne tegye a lábát betegek közé, eü intézménybe, vagy írja ki hogy csak az jöjjön, aki nem fertőző. :)
Idős dokibácsi szintén minősíthetetlen, szerintem aki öltözék alapján egy egész nemzedéket minősít, az nagyon gáz. Nyilván ő se örülne egy "maguk öregek mind naftalin szagúak, meg még morgósak és undokok is" megjegyzésnek, ha én ilyesmit mondanék neki egy ember alapján.
A tüszőrepedéses dolognál sem értem a dokit. Egyrészt ha kell akárhányszor magyarázzon el egy dolgot, még ha alap is, másrészt a beteg egyértelműen pontosítani akarta a tudását, és az ezzel kapcsolatos fájdalomra kérdezett rá. Aki szerint ez baromság, és IQ gyenge az a nő aki nem tudja ezeket: gondolom ezt férfiak írták. Ők nem szokták tudni, hogy szülés után ezek a dolgok változnak. Pl előfordul, hogy a korábban észre sem vett dolgok fájdalommal járnak, vagy ami addig fájt, hirtelen észre sem vehető. Én is kérdeztem már rá olyasmire a nőgyogyómnál, amit pontosítani akartam, mert másmilyen lett, és elbizonytalanodtam, hogy addig jól tudtam- e.
Szóval szerintem lehet kötekedni a posztoló stílusán, de tartalmilag - nekem úgy tűnik - minden esetben igaza volt. És igen, a fő "bűnös" most is a kommunikáció, ahogy JónásBrigi35 írta.

Braincelle 2012.09.09. 14:19:08

@foghirjol:
Ja, férfi nőgyógyász szóba sem jön. Inkább a halál :D Van nekem idős, nőnemű orvos, aranyos, nincs vele baj, csak a foglalkozása.

Persze, ez a gyűlölködés, ahogy írod, ez meg már irreális, és az a másik oldal, amikor múltkor engem olyan stílusban tolt le egy hozzátartozó, hogy utána órákig képtelen voltam összeszedni a gondolataimat. És részben igaza volt, csak az volt a szar, hogy én ezt elismertem, és próbáltam neki elmondani, hogy mért azt csináltam, amit, és mért nem tudtam másképpen az adott helyzetben; de még akkor is habzó szájjal vicsorgott rám, esküszöm, vicsorgott.

És ezt is utálom, amikor olyasmit vernek le rajtunk, ami nem a mi hibánkból nincs.

FuBu 2012.09.09. 14:56:26

@Fergio: Arra nem válaszoltál amit kérdeztem; Ugyan ez az ember melletted ül a reumatológián, majd amikor hazamész megbetegszel, szétfertőzöd a családod, akkor is ilyen megértő vagy. A posztoló is ilyen megértő lenne?
Az a baj, hogy kettős mérce van a posztolnál és ezek szerint nálad is.

Nézd, én nem vagyok orvospárti, sem betegpárti, de nekem akkor sem szimpatikus ez az önfényező poszt.

Nem, én nem szólok be senkinek az utcán, nem is érdekel, ki mit visel, nem is helyeslem, de ez nem egy olyan mérvű konfliktus, ami szerintem ide való. Ja, plusz nekem mindig büdös a jófej, ártatlan, halál kedves beteg, akit rohadt szemét orvos egyből lefikáz. Nekem arrogánsnak tűnik inkább, és talán megtalálta a zsák a foltját...

FuBu 2012.09.09. 15:07:42

@Braincelle: "Már bocs, de ha az utcán egy ember beszól a pólómon a feliratra, lekeverek neki egy bitang nagyot."

Ehhez csak gratulálni tudok, komolyan szerinted ez a normális viselkedés?

Nem vagyok orvos, semmi közöm az eü-höz, miattam titeket nem fognak negatívan megítélni. A jellemzett orvosokkal kapcsolatban meg személyes tapasztalat után jelentheted ki, hogy olyanok, mint a posztban leírtak.

Nézd, az embereknek együtt kell élni a konfliktus lehetőségével, az orvosnál, a buszon, a munkahelyen mindenhol. Ha egy orvos lehord, beszélek vele, nem pofán verem, nem kioktatom, hogy te meg másból vagy szar, ha nem kommunikatív a másik otthagyom. Ugyanezt teszem másokkal is, és nem jövök ide leírni, hogy mit tanultam és én milyen kurva okos vagyok.

fizetekmegegysort 2012.09.09. 15:07:44

@FuBu: A posztoló lázas beteg volt, fájt a keze, lába, és ezért küldték tovább a reumatológiára (hátha a kéz láb fájás nem függ össze a betegséggel) Nem neki jutott eszébe, hogy hurrá, megyek és megfertőzök mindenkit. Nem mellesleg, épp kismama volt mikor ez történt.
Egyébként - bár nem nekem tetted fel a kérdést, azért elmondom amit gondolok- részemről ha eü intézménybe megyek, úgy vagyok vele, összeszedhetek bármit. Meg a buszon is. Meg a hentesnél. Meg az oviban amikor gyerekért megyek. Szerintem ez az összefertőz bárkit - para azért sem reális, mert per pillanat még nem megy házhoz sem a doki, sem a gyógyszer ha lázas fertőző beteg vagyok. Nekem kell kitenni a lábam otthonról.

Reaper Man 2012.09.09. 15:22:09

Az emberek (így a betegek) többsége sajnos tanulatlan gyökér (nem csak a posztoló), akiknek az egészségügyi ismeretei konvergálnak a zérushoz. Az orvosokat nem nevezném tanulatlannak, bár köztük is van féltudású szép számmal, és persze jónéhány igazi tahót is kitermelt a rendszer.
A sorok között olvasva azért felsejlik, hogy a tudás nélkül felvett nagyarcú, "királylány"-stílus pár frusztrált, túlterhelt (és egyébként általam is elítélt) egészségügyi dolgozónál kiverte a biztosítékot, és ezért reagáltak úgy, ahogy. Valamenniyen ismerjük és joggal rühelljük a posztoló fajtáját, mégis az a véleményem, hogy amíg egy beteg vagy hozzátartozó csak simán irritálja az orvost, de nem lép fel támadólag, addig igenis meg kell tartani a kimért, udvarias, az agyhalottak számára leegyszerűsítő, magyarázó, de nem kioktató stílust. Én legalábbis ezt az elvet vallom és követem, 100-ból 99-szer hatékony, és elkerülöm, hogy IQ-felezőt kelljen kapcsolnom, vagy hogy én legyek a tahó egy ilyen posztban.

milkabögre 2012.09.09. 16:14:57

A tüszőérésről szóló sztoriról eszembe jutott egy ált. isk. tanárom kedvenc mondása: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna".
Minden ivarérett nő, tudja, mi a tüszőérés, ok, nem minden, csak 99%...

foghirjol 2012.09.09. 16:16:11

@nemhiszem, hogy: megjegyzem, hogy egy érett nőtől, aki ráadásul már terhes is volt ergo nem "kezdő" elvárható, hogy tudja mi a tüszőérés. Szerintem nem nagy kihívás, hogy tisztába legyenek a nők saját testükkel és annak működésével. Sajnos sokan azt sem tudják mi a funkciója mondjuk a petefészeknek és hány van belőle. Ezért elsősorban az oktatást teszem felelőssé, nem azt kéne tudnunk, hogy hányféle rovar van és annak hány lába van, hanem szervezetünk működésével tisztában lenni nagyobb hasznot hozna mindenkinek. Aki meg biológus akar lenni, az tanulja meg a rovarokat.

[c] 2012.09.09. 16:31:14

@Feketepéter: "Azt szeretném tudni,hogy a T.posztoló tisztában van-e azzal,hogy amennyiben ő megfertőz egy orvost..."
Mégis hogyan diagnosztizálják a fertőző betegségeket?
Pl. egy gyerekorvos rendszeresen fertőző beteg gyerekekkel találkozik a munkája során, mégse mondja, hogy ne menjenek a közelébe.

kacaj hangosan 2012.09.09. 16:38:10

Bár elég régen voltam otthon dokinál (1,5éve), de ilyenre nem emlékszem. Valahányszor bementem vhova, egész normálisak voltak, ha kérdeztem vmit válaszoltak, az ablak mögött ülő nénikre mosolyogtam, és vártam, hogy befejezzék a semmitevésüket, majd tök normális hangon beszéltem velük, és vhogy mindig tudtak velem normálisan beszélni.

Egyszer voltam otthon sztk-nőgyógyásznál, egyszer meg a bnőmet kisértem el. Nálam a doki olyan... megnézi-felír tipus volt, kérdeztem töknormálisan, hogy mégis mi lehet a baj, teljesen normálisan válaszolt, röviden és tömören. Mindent értettem, és még mellékesen elküldött egy tesztre, amit szépen el is felejtettem átvenni, mert dolgoztam :)..
A másik nőgyógyász az is rendes volt, kérdezett röviden-tömören, barátságos volt, szevasztavasz....

Nekem nincs rossz emlékem. Még gyerekként sem, pedig havikártyám volt, annyiszor lukasztottam-törtem magamat....

Nem tudom hol szedik ezeket a sztorikat össze az emberek, de szerintem is sok múlik az ember viselkedésén... Mindig köszöntem, vigyorogtam/mosolyogtam, barátságos hangon beszéltem, visszakérdeztem ha vmit nem értettem, megköszöntem, érdeklődtem, blablabla... és egyik sem privát doki volt...

fizetekmegegysort 2012.09.09. 16:43:31

@milkabögre: @foghirjol: Érett nő vagyok, tisztában a testem működésével. Mégis, mikor szülés után az első menstuációm megjött, és beköszöntött az addig ismeretlen középidős fájdalom, hasonlóan hülye kérdéseket tettem fel a dokinak. Bár sejtettem, mi a válasz, jó volt megbizonyosodni felőle. Hogy hülye lennék? Nem gondolom.
A nők nagyrészt tisztában vannak testük működésével, csakhogy az szülés után sokszor megváltozik. És ilyenkor az ember lánya olykor hülyének érzi magát. Ha mer kérdezni, és lealázzák segítség helyett, hát még inkább. Az én dokim arra biztat, minden változásra kérdezzek rá.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.09. 16:53:29

Egyébként kiaf@szom az a Balassi Bálint?
Na jó tudom.:))
Hálistennek velem általában normálisak.
Mondjuk azt bírom,hogy tudják,hogy nekem mi mennyire fájhat.:))
De hálistennek ritkán járok orvoshoz.
Ahova járok (fogászat,fül orr gégészet)ott már van kartonom.:))
Egyszer volt olyan,hogy mindkettőt felkerestem,mert nem tudtam honnan jön a fájdalom.
Aztán a fogászaton kiderült,hogy jön a bölcsességfogam.
Talán a körzeti orvosom cseszett le valamiért amikor először találkoztunk,még tizenéves voltam.Meg van hogy alapból szigorúak az orvosok.De nekem még problémám nem volt velük.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.09. 17:00:44

Egyébként a hülye kérdésekről jut eszembe:Amikor estem biciklivel és felébredtem a kórházban,azt a 3-4 kérdést megismételtem vagy 3-5 alkalommal.Nem voltak hülye kérdések csak sokszor kérdeztem.:))
Hol vagyok,milyen nap van stb. nem ismertem a kórházat,azelőtt nem láttam.
De csak olyan 3 óra eshetett ki.

reccs 2012.09.09. 17:05:41

Hát ja, egy ilyen angyalt szívesen elveszít az ember két dodekaszillabus között.

polly graph 2012.09.09. 17:06:05

Mellesleg, akkor harapnak igazán az orvosok, ha tudsz valamit. Na, azt utálják a legjobban. Ha olyasvalamit említesz, amit szerintük neked nem szabadna tudnod. Vagy jobban kiismered magad a laborleleten, mint ők.
Ez csapja ki igazán a biztosítékot náluk.

nyafat 2012.09.09. 17:52:04

Sajnos ugyanilyen tapasztalataim vannak 10-ből 9-szer, mint "Angyalnak". Tudom hogy nincsenek megfizetve, de speciel erről nem mi tehetünk. A legtöbb ember nincs megfizetve. Viszont fizetjük a TB-t nem is keveset. Azt gondolom az orvos a betegért van! Nem azért megyünk orvoshoz, mert nincs jobb dolgunk. Van aki a hálapénz hiánya miatt bunkó,vagy az egészségügyi körülmények miatt, vagy rossz napja van, vagy nem vagyok szimpatikus, pedig én mindig mosolyogva, kedvesen lépek be a rendelőbe, de kinyílik a bicska a zsebemben amikor azt érzem "Ez meg minek jött ide?" Talán mert beteg vagyok??? Természetesen ismerek kedves és egyben nagyon jó orvosokat is, de sajnos többségében úgy beszélnek már a kartonozóban az emberrel mint a kutyával. És mindegy hogy 25 vagy 70 éves vagy. Irigylem azokat a kommentelőket akiknek nem volt negatív tapasztalatuk, remélem nekem is kevesebb lesz mert az elmúlt 2-3 évben a kb. 15 alkalomból 10 esetben nagyon embertelen bánásmódot kaptam, főleg ügyeleten és a háziorvosnál.

SusanneF 2012.09.09. 18:17:45

@nyafat: Nekem több pozitív tapasztalatom van ellátások során,mint negativ.Igaz,hogy akivel egyszer is azt tapasztaltam,hogy bunkó,oda biz nem megyek vissza.Aki sztk-s rendelésen valamiért kioktat,és lenéző modort produkál,annak esélye nincs,hogy valaha a magánrendelésén viszontlásson,mégha ott érdekes módon másképp viselkedik,akkor sem!!!

SusanneF 2012.09.09. 18:21:55

@FuBu: ÓÓÓjaj,érdemes is meggondolni,milyen pólóban megy az a beteg a dokohoz-még a végén azonosítja a felirattal-aki nem tud angolul,sima pólóban menjen...:)DDDD

FuBu 2012.09.09. 18:58:20

@SusanneF:
Óóóóó jajj, inkább érdemes minden baromságból cirkuszt csinálni. :-P :DDDD
Nekem inkább posztoló frusztrácója jön át mint az orvosaié.
Istenem, elfogadom, hogy neki ez sokat jelent, de kivételesen ismerek a megemlített orvosok közül kettőt, nem ezt láttam tőlük, de persze ez is csak egy tapasztalat. Nyilván mivel nem negatív kevesebbet is ér mint a posztolóé. :-(

Ja, és igen én például semmilyen feliratos pólót nem viselek, mert nem írok semmit magamra.
De nyilván, ha meghatva kérdezte volna az orvos, hát kedveském, maga a Fábysóban dógózik, akkor az nem lenne kiposztolva....

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.09. 19:09:06

nyilván ha a mentő viszi az embert akkor nem nagyon tud az alkalomhoz öltözködni, de tervezett vizsgálatra illik semleges és praktikus ruhát ölteni.
én a legjobban azt szeretem ha valaki úgy öltözködik mint a rendes titkárnő: gyorsan le tudja kapni a ruháit és még gyorsabban fel tudja őket venni a vizsgálat végén :D

belekotyogok 2012.09.09. 19:18:25

@Fenimore: 30 vagyok, hálistennek sok szakterület orvosánál nem jártam még, szóval biztos tudnának meglepetést okozni a vizsgálat folyamatával. Még a háziorvosom is megkér, hogy tátsam ki a számat a "torokvizságlathoz", pedig tudom, hogy mi a menete a dolognak, ha eleve torokfájással mentem oda. A nőgyógyászom (sztk-s:)) is minden vizsgálatkor kommemtálja a történéseket. Szóval lehet, hogy én is zokon venném kicsit, ha minden előzetes értesítés nélkül valaki a fülembe vagy az orromba helyezne tárgyakat - mégha vizsgálat céljából is. Jó eséllyel elrántanám a fejemet, holott ha előre tájékoztatnak az elvárt viselkedésről, akkor igyekszem maximálisan együttműködni.

Amúgy igaz, korrekt és higgadt viselkedéssel sokat könnyíthet a beteg a saját helyzetén.

Braincelle 2012.09.09. 19:25:12

@FuBu:
Ne haragudj, de ha nem érted, hogy mit írok, azon nem tudok segíteni. Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet és kész. Az nem konfliktus, amiről beszélünk, hanem arról szól, hogy valaki túllépte a hatáskörét. Én vagyok az utolsó, aki szereti ezt a szolgáltató-TB fizető szöveget; de ha valaha is dolgoztál szolgáltató magáncégnél, pontosan tudod, hogy mit jelent az, hogy mindig az ügyfélnek van igaza. Konkrétan ha fél órán át k... anyázva üvölt Veled a telefonban, akkor sem teheted meg, még udvarias stílusban sem, hogy helyreteszed, mert azonnal kirúgnak, rögzített hívásban vagy, amint az ügyfél panaszt tesz Rád, visszahallgatják.

Nem gondolom, hogy ez a normális, de nem véletlen, hogy az emberek a magáncégek felé fordulnak, pont az ennek az oka, hogy kontrollt szeretnének szerezni, ennek viszont az az oka, hogy úgy érzik, elveszik az ő kontroll-lehetőségüket azzal, hogy az orvos, akihez bemész egy panasszal, úgy beszélhet Veled és azt kritizálhat meg Rajtad, amihez éppen kedve tartja. Ami pedig elfogadhatatlan, ez nem két magánember interakciója, nem lehet feldühödni, nem lehet ráerőszakolni a másik, a kiszolgáltatott emberre az aktuális problémádat, kedvedet; és nem hiszem, hogy ez vita kérdése.

tundrazuzmo (törölt) 2012.09.09. 19:26:28

Két mondatot mondasz, és félholtra vernek!

Nyóckerből importált pszichológiai módszerünk orvosnak is betegnek is kiváló lehetőséget nyújt, hogy kipanaszkodja magát. Utána pedig a testi lelki gyógyulásra koncentráljon hónapokon keresztül. Gondolja meg, hová vezetne a cél nélküli, frusztrált szómenés? Én csak kétszer mentem át a kezelésen, de azóta kizárólag a blogon merek megszólalni! Mindenkinek csak ajánlani tudom a mószert!

FuBu 2012.09.09. 19:45:46

@Braincelle: "Ne haragudj, de ha nem érted, hogy mit írok, azon nem tudok segíteni"
Rendben, vállalom, én vagyok a hülye, mert nem tartom életszerűnek a leírtakat. Én vagyok a hülye, mert szerintem egyszerűen mondott valamit egy ember, és ez jó alkalomnak bizonyult egy másik embernek arra, hogy ezzel a maga okosságát villantsa.

De akkor nézzük egyenként:
1. Fül - orr gégészet; Szerinted életszerű az, hogy a posztoló bement, ahol is azonnal belenyomtak egy vasat az orrába, mielőtt feleszmélhetett volna? Jó, nem mondta el az orvos, hogy mit fog csinálni, ez egy kommunikációs probléma,de én meg szoktam kérdezni, hogy mi történik, előre, és még sosem küldtek el a halálba.
2. A reumatológiára ehhez a doktornőhöz eleget jártam, ismerem, nem olyan, ahogy a posztoló beállította, sajnálom, nem tudsz meggyőzni. Innentől hiteltelen számomra. Az idős bácsi meg tényleg bazi öreg, az Isten szerelmére, mit kell ezen a pólós baromságon ennyire kiakadni???? Elmondjam, azért a sok frusztráció miatt, ami téged ért, ezek szerint rólad is szólhatna a poszt? Érted a bajom a kettős mércével?
A tüdőszűrős jelenettel kapcsolatban nem nyilatkozom, rendben az egy jogos panasz.

Abba belegondoltál, hogy esetleg milyen hangnemben, hangsúllyal hangzottak el a mondatok? Mert én igen...

Igen, dolgoztam és dolgozom is szolgáltatónál, és igen, én nem hagyom, hogy akár velem, akár a beosztottaimmal anyázzon bárki, de még ennél kevesebbért is szólok. Nem kell lemenni senkinek kutyába, se a betegnek, se az orvosnak.

Pontosan értem amit írsz, csak épp másképp állok hozzá, és másban látom a megoldást.

zellerlevél 2012.09.09. 19:47:21

@énissemlegesvagyok:

:)

Már nem is járunk fodrászhoz. A férfiak és gyerekek haját a feleségek nyírják géppel. A nők otthon színezik a hajukat, és csak akkor mennek fodrászhoz, ha förtelmesre sikerült a frizura. Annál meg bármelyik fodrász jobbat alkot. ;)

A poszthoz: ez még mindig csak kommunikációs probléma.
A gond az, hogy lassan már jelezni sem lehet a(z emberi, többlet-) kommunikációs igényt. Egyik oldalon nem.

Csabi. 2012.09.09. 20:06:25

Minden beszélgetés két emberen múlik. Ha valakit állandóan csak a baj súlyt ilyenkor, annak meg van az oka.

Braincelle 2012.09.09. 20:14:44

@FuBu:
Engem nem ért sok frusztráció. Azért meséltem el ezeket, hogy alátámasszam azt a feltételezést, hogy a beteggel való kommunikáció mennyire fontos. És amiket írtam, nem az állítólagos "frusztrációim" miatt írtam.

Az, hogy Te ismersz egy orvost, azzal én nem tudok mit kezdeni. Nem ismerlek Téged, nem ismerem azt az orvost, ergo, csak abból tudok kiindulni, hogy azt feltételezem igaznak, amit a posztoló írt. Pontosabban: nem állítom, hogy abban a helyzetben az történt, amit ő mond, mert ezt nem tudom, hanem arra a hipotetikus helyzetre reagálok, amit ő leírt. És mindenki ezt teszi, mert mást névtelenül írt történetek esetén nem lehet. Persze, van, ami növeli az illető hitelességét, van, ami csökkenti, és a fenti posztoló, mint írtam is, nem győzött meg arról, hogy békeszerető, szerény ember. De ez egy dolog.

Annyit állítottam, és ezt tartom, hogy hiba a beteg pólójára, műveltségére lekicsinylő megjegyzést tenni, hiba rázúdítani az ő panaszához nem kapcsolódó, a betegségét, közérzetét nem javító, azzal semmilyen összefüggésben nem álló véleményünket. Ezt azért teheted meg orvosként, mert hatalmi helyzetben vagy, vagyis visszaélsz a hozzád forduló ember bizalmával, úgy sérted meg a testi és lelki integritását, hogy annak semmi köze ahhoz, amiért jött hozzád.

Ez nem azt jelenti, hogy az adott orvos szemét, hogy nem dolgozik sokat, azt sem jelenti, hogy ez az egész sztori így történt meg, ahogy le van írva, még csak azt sem, hogy nincs mentség egy ilyen viselkedésre (mert a fáradtság és a kilátástalanság sajnos tényleg szét tudja amortizálni az ember lelkét és önfegyelmét); csak annyit állítok, hogy az elképzelt történetben az elképzelt orvos részéről ez a mondat, ez a viselkedéselem hiba volt. Lehet, hogy minden más tökéletes.

FuBu 2012.09.09. 21:22:55

@Braincelle: Ezzel nem is vitatkozom, csak nekem túlzottnak tűnik a probléma. Én nem érzem hatalmi helyzetben az orvost. Nyilván kiszolgáltatott egy beteg ember, de a hatalmi helyzet nekem túlzás. Szerintem e tekintetben sokat javult a helyzet az elmúlt évtizedben.
Maga a posztoló is leírta, hogy idős emberről van szó, lássuk be az idősek, sok mindent másképp látnak, sokkal többet engednek meg maguknak. Valószínűleg ez az orvos még a kettővel ezelőtti generációt képviseli, amikor igenis Istenként tekintettek az orvosokra. Szerintem ők már nem változnak. Lehet ezért megkövezni, tűrhetetlennek nevezni a viselkedést, vagy csak egyszerűen nem foglalkozni vele.
Tolerancia megilleti a beteget, de a másik felet is. Nekem ez erősen hiányzik, tudom,tudom, asszertíven kell viselkedni, annak is lehetőleg a túloldalán landolni. :-)
Mindenesetre örülök, hogy vitáztunk, remélem nem voltam sértő. Jó éjszakát!

Dr_utcai_arcos 2012.09.09. 21:49:13

@milkabögre: máskor alkalmazd is bölcs tanárod mondását...

Braincelle 2012.09.09. 21:58:44

@FuBu:
Szerintem az van, hogy ismered azt az orvost, szimpatizálsz vele, és ezért veszed az ő személyére ezt a vitát. Pedig nem köveztem meg, nem neveztem tűrhetetlennek. Mindent elfogadok, amit az általad ismert és kedvelt orvosról mondasz, és nem az ő személyéről vitázunk. És tudom, hogy van generációs különbség, és nem szeretném túldimenzionálni az egészet, ha szembe jönnék ezzel az idős orvossal, aki nyugdíj után is dolgozik, aki ha morcosan is, ha néha megjegyzést téve is, de küzd a betegeiért, kalapot emelnék előtte.

De nem erről beszélek, hanem arról, hogy az orvos-beteg kapcsolatban helyes-e egy ilyen, a posztoló által leírt megnyilvánulás. Mondjuk, ha elképzelem, hogy orvosi kommunikáció gyakorlatot kellene tartanom, akkor milyen interpretációval mutatnám be ezt a szituációt, mint követendő példát. Vagy ha bemutatom, vélemény nélkül, akkor a rendszer szempontjából "szűz" hallgatók között vajon lenne-e bárki, aki ezt követendő magatartásformának tartaná? Olyan érdekes, hogy az ember elsőéves hülye senkiházi fejjel gondolkodás nélkül megtalálja a hibát ebben a jelenetben, és felnőtteknek meg magyarázni kell.

Amúgy én is örülök, jó Veled beszélgetni, fent leírtam, hogy szerintem mit láttunk másképp és mért. Szép álmokat.

Rivero 2012.09.09. 22:27:40

@Braincelle:
Hát én az SZTK s kardiológián jártam meg. Akkor voltam életemben először a szakrendelésen és tapasztalatlan.Sajnos nem konkrétan fogalmaztam meg az asszisztens nőnek a panaszaim így ő azt a következtetést vonta le hogy le akarom százalékoltatni magam. " nem tudja elmondani a panaszait? Vagy csak le akarja százalékoltatni magát?"
Porig alázva éreztem magam akkor. ( Az EKG n eltérés volt így tovább küldtek szívultrahangra)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.09. 22:34:49

@Rivero: mivel a leszázalékolás nemzeti sport magyarországon, így jobb előre tisztázni mivel állunk szemben :D

Rivero 2012.09.09. 22:36:47

Kiegészítés: az asszisztensnő megjegyzésére nem reagáltam semmit...

Rivero 2012.09.09. 22:42:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Fiatal ként nem hiszem hogy sokan százalékoltatnák le magukat.
És boldog boldogtalant egy kalap alá vesznek? Vagy ha valaki fiatal akkor egyből gyanús aki csak leszázalékoltatni akarja magát? Én ezt megalázónak és gyanúsításnak éreztem.
Hol van a kölcsönös bizalom és normális kommonikáció?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.09. 22:56:34

@Rivero: de sajna elég sokan. vannak olyan szakrendelések bizonyos vidékeken ahol a kliensek nagy része ilyen gondolatokkal jön. persze, hogy megalázó de az ember gondolom egy idő után elfásul és ha valakinek nincs igazán körülírható baja azt egyből beskatulyázza, a gyanúsak közé.
kölcsönös bizalom az nincs magyarországon, egyik részről sem, tudod magas a korrupció, stressz, szegénység és ez bizalomvesztést okoz. olvass csak el pár hozzászólást a fórumon melyek azt taglalják, hogy jó ha ezer orvosból 1 aki ért valamihez, ő aztán soha nem akar orvos kezébe kerülni mert mind egyforma stb, kétoldalú a dolog, persze azt nem mondom, hogy helyes

lutria 2012.09.10. 00:02:39

Szerencsére nekem ritkán kell orvoshoz fordulnom,ezért nincs tapasztalatom kezelési folyamatokról,de azért nekem is eléggé furcsa volt hogy amikor el kellett mennem a fülészetre mert annyira begyulladt valami a hallójáratomban hogy teljesen elzáródott és nem hallottam semmit a bal oldalon,hogy annyi volt a kommunikáció a dokinéni és köztem hogy 1 mondatban elmondtam hogy fáj a fülem és nem hallok vele-erre annyit mondott hogy -Na,jöjjön-egy zománcozott lavórhoz ahová a fejemet hajtotta és bármilyen tájékoztatás nélkül valami mosófolyadékot öntött a fülembe néhányszor,majd egy kenőcsös gézdarabot tolt bele és annyi mondott hogy 2 napig ne vegyem ki-és viszlát.(kb.5 perc) Máig sem tudom hogy csak egy pattanás volt vagy valami komolyabb...
Pár napja meg az anyám a csuklótörés gipszlevétel utáni vizsgálaton 1.5 percig volt bent az orvosi szobában-tájkoztatás nuku,a doki szinte rá sem nézett a kezére,végig a sz.gépnél ült és a diagnózist gépelte a zárójelentésre-majd lepasszolta a gyógytornászoknak a beteget.Pedig mondtam neki hogy kérdezzen és vagy mondjuk kérje meg a dokit hogy nagyjából mutassa meg neki a röntgenen hogy hol volt eltörve vagy valami,de persze ilyesmire 1.5 perc alatt esély sincsen.

Irkutszk 2012.09.10. 13:18:08

Ismerek egy idevágó történetet, igaz, még Balassi Bálint előtt történt.

Szókratész gyakorta üldögélt Athén külvárosában és üdvözölte az idegeneket. Egyszer egy idegen megszólította:
-Szeretnék a városotokban élni. Milyenek itt az emberek?
-Milyen emberek laknak ott ahonnan jössz? – kérdezett vissza Szókratész.
-Nem valami kedvesek – mondta az. – Hazudnak, csalnak, lopnak. Ezért akarok elköltözni.
Szókratész bölcsen azt mondta neki:
-Ugyanilyenek élnek mifelénk is. A helyedben én tovább keresgélnék.
Nem sokkal később egy másik ember is kérdezősködött az athéniak felöl. Szókratész megint megkérdezte,
milyen emberek laknak az illető hazájában.
-Nagyszerű emberek. Mindenki segít a másiknak. Igazak és dolgosak. Csak arra gondoltam megnézem a világ más tájait is – vallotta amaz.
-Ugyanilyenek élnek mifelénk is – válaszolta Szókratész bölcsen. – Menj csak be a városba! Meg fogod látni, éppen olyan lesz minden, amilyennek elképzelted.
Miután ez az ember is elment, a tanítvány megkérdezte Szókratésztől:
-Miért válaszoltál oly különböző módon e két embernek?
-Tudod, a világ bennünk tükröződik. Akinek a szíve gyanúval van tele, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekre talál.

Miss Luci 2012.09.10. 15:05:20

@Irkutszk: majd meséld ezt el mondjuk a megerőszakolt nőknek és a bántalmazott gyerekeknek. Biztos fogják értékelni.

Dr.laikus PhD 2012.09.10. 15:25:52

@Miss Luci:

Miért pont a bántalmazott gyerekeknek és a megerőszakolt nőknek?

Értetted te egyáltalán ezt a tanmesét?

Nagyon mísz vagy te Lucika....

Rivero 2012.09.10. 15:27:39

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Sajnos mindkét oldali az általánosítás. Igen olvastam itt nagyon durva hozzászólásokat. Ezért inkább csak olvasom a fórumot és ritkán szólok hozzá...

Elveszett Angyal 2012.09.10. 15:37:41

@Dr.laikus PhD: Te meg csak a saját tanmesédre figyelsz:-) így jó darabig csak laikus maradsz:-)

Irkutszk 2012.09.10. 17:51:30

@Miss Luci: Úgy gondolod, hogy csak a megerőszakolt nőket és a bántalmazott gyerekeket érik csapások, bántások, lenézések, vagy jogsértések a világon? Ugye nem.
Az, aki pozitívan képes a másik ember irányában érezni, önmagával is békében van. Az, hogy egy embert bántanak, előfordul. A lényeg, hogy feldolgozza magában a történteket, képes legyen velük együtt élni, és magával békében lenni.

@Elveszett Angyal: Ezt a tanmesét speciel most én írtam, és nem Laikus, és ő odafigyelt rá, sőt, megértette. Amennyiben érdemi hozzászólásra nem telik, csak személyeskedésre; nekem jobban esne, ha nem fárasztanád magad a válasz bepötyögésével.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása