A hét leggyakrabban hamisított gyógyszer

2012.09.07. 15:18

pills1.jpgA gyógyszerhamisítás és a hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire fel az az összefoglaló, amely a hét leggyakrabban hamisított gyógyszerről ad áttekintést.

A gyógyszerhamisítás és a hamis gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire fel az az összefoglaló, amely a hét leggyakrabban hamisított gyógyszerről ad áttekintést.  A gyógyszerhamisítás az egyik leggyorsabban fejlődő „iparág” a világon. Bár a probléma a fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban, a világ minden országában jelen van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az Egyesült Államokban kiváltott 4 milliárd receptből 40 millió esetben nem eredeti a kapott készítmény.   A hamis gyógyszerek fogyasztása komoly veszélyt jelent a betegekre nézve. Az illegálisan gyártott készítményekben gyakran nincs aktív hatóanyag, így a betegség kezelés nélkül marad. Más esetekben a feltüntetettől eltérő mennyiségű, kevesebb vagy több aktív hatóanyagot tartalmaz, így gyógyszer rezisztenciát, illetve súlyos mellékhatások jelentkezését okozza. Előfordul, hogy a készítmény a gondatlanság és a nem megfelelő gyártási körülmények miatt egészségkárosító anyagokat, például nehézfémeket, útburkolati festéket, fagyállót, hintőport és más mérgező összetevőt tartalmaz.   Mindezek okán különösen fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszéllyel, és igyekezzenek azt elkerülni. Ehhez segítséget nyújthat az MSN Healthy Living blogjának összeállítása a hét leggyakrabban hamisított gyógyszerről.  

 

Potencianövelő készítmények  

Nem meglepő, hogy az erekciós problémák kezelésére javallott készítmények vezetik a hamisítási listát. Az érintett férfiak ugyanis többnyire szégyellik panaszukat, így orvos helyett alternatív megoldást keresnek. A potencianövelő készítmények azonban nem véletlenül receptkötelesek. Olyan aktív hatóanyagot tartalmaznak, amelyek csak bizonyos egészségügyi panaszok kiszűrése esetén alkalmazhatok, ellenkező esetben halálos szívrohamot is okozhatnak.    

 

Antibiotikumok és vírusölők 

Többnyire a betegség súlyosbodását okozzák a bakteriális és vírusos fertőzések kezelésére javallott szerek hamis verziói, mivel nem megfelelő összetevői miatt nem kezelik a fertőzést.    

 

Szívgyógyszerek    

A szívroham, stroke, érelzáródás megelőzésének legjobb módja, ha megfelelő gyógyszerekkel szinten van tartva a vérnyomás és a koleszterinszint. A szakorvosok épp ezért fokozott aggodalommal figyelik, a vérnyomás- és koleszterincsökkentő, véralvadásgátló készítményeket is hamisítják. 

 

Krónikus betegségek kezelésére használt gyógyszerek

Különösen könnyű piacot jelentenek a gyógyszerhamisítók számára az olyan krónikus betegségek esetén használt gyógyszerek, mint a HIV, a diabétesz vagy az Alzheimer-kór. Ezek ugyanis az egészségi állapot romlását hivatottak megakadályozni, így használatukra a tartósság jellemző.    

 

Rákgyógyszerek

A rákos megbetegedés önmagában is ijesztő, ám még inkább az, hogy hamisítják azokat a termékeket, amelyek életet menthetnek. Az elmúlt években több országban, Izraelben, Kínában, de az Egyesült Államokban is találtak rákos megbetegedés kezelésére javallott gyógyszerek hamis verzióit. Ez is azt bizonyítja, hogy a hamisítókat nem a betegek gyógyulása, csak a saját haszonszerzésük érdekli.    

 

Fájdalomcsillapítók, allergia elleni gyógyszerek, testsúlycsökkentők

Ezekhez a készítményekhez relatív könnyű hozzájutni, hiszen jelentős részben recept nélkül is kaphatók. Ám pont a jelentős kereslet miatt váltak a hamisítók célpontjává.  

 

Pszichés panaszok kezelésére javallott gyógyszerek

Modern világunk káros következménye, hogy szintén nagy a kereslet az antidepresszánsok és a szorongás elleni gyógyszerek iránt, így a hamisítók ezen a piacon is érdekeltek, ráadásul gyártanak számos más, pszichés panasz kezelésére fejlesztett gyógyszert. A hatóságok találtak már skizofrénia és a Tourette-szindróma kezelésére készített hamisítványt is.    

 

Minden termékcsoport esetében igaz, hogy kellő óvatossággal és körültekintéssel jó eséllyel elkerülhetők a hamisítványok. Ehhez szükséges, hogy a beteg megbízható forrásból szerezze be gyógyszereit, és ne dőljön be az interneten vagy másutt elhelyezett gyanúsan olcsó ajánlatoknak, ahogy annak se, ha recept nélkül kínálnak valahol vényköteles terméket. Javasolt továbbá a megvásárolt készítmények ellenőrzése: a név, a gyártó, a lejárati dátum rendben van-e, nincsenek-e nyomtatási hibák vagy elütések a csomagon, amelyek hamisításra utalhatnak. Végül, ha kétség merül fel a készítménnyel kapcsolatban, akkor célszerű az orvostól vagy gyógyszerésztől segítséget kérni a további teendőkhöz. 

 

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása