Legközelebb majd nem SZTK alapon jön

2012.08.28. 08:08

fogfajas.jpgMost nagyon jó fogorvosunk van – igaz városban – SZTK alapon.Tanulság: minden szakmának meg vannak a selejtes elemei. 

Megosztanék én is egy „élményt”. Második gyermekemet vártam, már a kilencedik hónapban voltam. Csütörtökön éreztem, hogy érzékeny az egyik fogam, vicces módon, az első gyerek születése előtt is ezt kellett kezelni. Akkor falun laktunk. Pénteken elmentem a helyi fogorvoshoz, mert igaz, nem fájt, de úgy gondoltam, nem indulok így neki a hét végének. A fogorvos közölte velem, hogy a péntek az iskolafogászat napja – tehát nem kezel. Körbenéztem, de egy iskoláskorú sem ült a váróban. Kérdésemre kiderült, hogy ők „fizetős” páciensek… Nem tudom, most hogy van, de 12 évvel ezelőtt a kismamáknak INGYENES fogászati ellátás járt.

 

images.jpg

 

Úgy döntöttem, maradok. 38 hetes terhesként 4 órát várakoztam, mert aki utánam jött, azt időpontra hívottnak tüntette föl az orvos. Meg kell mondjam, több beteg is fölajánlotta, szólt, hogy mehetek előtte, de doktor úr úgy vélte rendnek kell lenni.

 

Kifúrta a fogam és betömte. Ez kb. 12 óra körül volt. Hazamentem és egyre jobban fájt, az addig nem fájó, csak érzékeny fogam. Délután kettőre már cipóra dagadt. A férjem kétségbeesetten hívogatta fogorvos számát, elment a lakásához, de az „őslakosoktól” megtudta, hogyha vége a rendelésnek – vége. Ne is próbálkozzon.

 

Az éjszakát átszenvedtem. Reggel korán bebuszoztunk a közeli város fogorvosi ügyeletére. Egy nagyon kedves, idős fogorvos megvizsgált és közölte, hogy az volt a baj, hogy be lett tömve a fogam. Csak ki kellett volna fúrni és tisztítani, mert így a fogam alatt keletkezett „genny” nem tudott ürülni.  Ezt a fogat még meg lehetne menteni – de 38. hét… Tehát inkább a húzást javasolja. Én már mindenbe beleegyeztem, csak szabaduljak a fájdalomtól. Mivel be volt gyulladva és 38. hét, fájdalomcsillapítás nincs. Csak foghúzás.

 

Hétfőn megszültem második gyerekemet. Laza dolog volt. Az előző napokhoz képest.

 

Kb. 1 hónap múlva, azért elmentem a helyi fogorvos és elmeséltem, hogy jártam a „kezelése” után. A fogorvos megvonta a vállát és közölte :

 

-          Legközelebb majd nem SZTK alapon jön…

 

Most nagyon jó fogorvosunk van – igaz városban – SZTK alapon…

 

Tanulság: minden szakmának meg vannak a selejtes elemei…

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neon Fu 2012.08.28. 11:28:11

"Tanulság: minden szakmának meg vannak a selejtes elemei…"

Nos, ööö... nincs előttem a kép, hogy mondjuk az étteremben a pincér engem nem szolgál ki, vagy éppen szándékosan az ölembe önti a rendelésemet, csak mert a többi asztalnál előre adtak neki jattot, vagy a tűzoltó közli velem, hogy szarik ő a lángoló karácsonyfámra, oltsam el magam, de soktízezerért kijönnek, vagy a rendőr közölné, hogy kapjam el a lakásomba betörőket én, mert neki sokat kell túlórázni és különben is kevés a fizetése... nem, ez bizony egészségügyisek mókája.

tecsóba sose többé 2012.08.28. 11:55:17

@Neon Fu:
őőőő.... azért a rendőrség nem jön ám ki mindenféle hívásra.
Biztos hallottad már, hogy amíg nem folyik vér, az addig biza nem erőszak, csak vita.
De a legsiralmasabb, amikor hazaérve nyitva volt az ajtóm, és lógott a záram. Természetes, hogy rendőrt hívtam, akik megkértek menjek be és nézzem meg bent vannak-e!!!!
Sajnos minden szakmának megvan a mókája :(((

Brion 2012.08.28. 13:28:40

@tecsóba sose többé:
Legalább felvettek :) Hozzám mikor betörtek, 1 óra volt, mire felvett a 105-ös szám. Egyrészt éjjel volt, és rém rossz volt a feltört lakásban, ki tudja hol a betörővel, másrészt elgondolkodtató, hogy mi lett volna, ha épp egy folyamatban levő ügyet jelentettem volna be, akár rablást, akár bármi személy elleni erőszakosabb cselekedetet. 1 óra múltán már oly mindegy lett volna minden...

Mrs Deák's canvas 2012.08.28. 14:59:09

Elhanyagolt fehernep es meg o ugral.
Gennyes fogak.Mar fajt az elso terhessegnel is.

Aki orvos itt, az mondja el, hgoy a 38 .heten nem szedheto fajdalomcsiallapito?
Vagy ez mese?

VaTi 2012.08.28. 17:14:19

@Mrs Deák's canvas: azt hiszem, h bizonyos típus kis mennyiségben igen. Ha jól tudom, algopyrin (illetve azonos hatóanyagúak) nem, de talán paracetamol tartalmúak (pl panadol) igen.

VaTi 2012.08.28. 17:19:02

egyébként ha elhanyagolt, ha nem, akkor sem okozhat kárt az orvos, csak hogy megmutassa...Elmondhatja, h érdemes és kell rendszeresen ellenőriztetni, nem szabad utolsó pillanatra hagyni, de szándékosan fájdalmat okozni, az nem magyarázható. Nekem terhesen ellenőrzésen a fogdoki szépen értelmesen elmagyarázta, h milyen kezelésekre lenne szükség, de a fájdalomcsillapítóból jutna a kölöknek így, ezért azt nem szeretne adni. Ha anélkül csinálja, a fájdalom stresszelheti a szervezetet, azt sem nagyon szeretné a gyereknek, így ha nem fáj és tudok pár hónapot várni, akkor váljak el békében a gyerektől, aztán megcsinál mindent. Megcsinálta. Sztk, ingyé.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.28. 17:22:40

"Mivel be volt gyulladva és 38. hét, fájdalomcsillapítás nincs." miről van szó? ez mióta lett kitalálva?

Mrs Deák's canvas 2012.08.28. 18:17:19

"Csak ki kellett volna fúrni és tisztítani, mert így a fogam alatt keletkezett „genny” nem tudott ürülni. Ezt a fogat még meg lehetne menteni – de 38. hét… Tehát inkább a húzást javasolja. Én már mindenbe beleegyeztem, csak szabaduljak a fájdalomtól. Mivel be volt gyulladva és 38. hét, fájdalomcsillapítás nincs. Csak foghúzás.
"

HA jol ertem azert vesztett el egy fogat, mert fajdalomcsillapito es antibiotikum segitsegevel kellett volna kezelni es ez nem jo a 38.heten.
De ez hamis.
Nem keves fajdalomcsillapitot lehet adni terhesnek, paracetamolt 4000 mg -ig peldaul, talan meg nyugtatokat is (nem hat rosszul a babara fenyegeto koraszulesnel is szoktak adni, es nem azert hogy megoljek a gyereket, nemtom mennyire bizonyitott a hatasa).
Szoval szerintem a masodik orvos ugyanakkorat hibazott mint az elso.

maskulonben igen, hulyeseget beszelt a masodik es kihuzta a fogadat.
talan maskor aldozz a fogaidra.
Sot nagyobbat, mert ELVESZETT egy fog, mig egy rossz tomest es gyokerkezelest jova lehet tenni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.28. 20:01:15

@Mrs Deák's canvas: szerintem itt konkrétan a helyi érzéstelenítésről lehettt szó, de lehet tévedek

Mrs Deák's canvas 2012.08.28. 20:26:31

De azt is lehet terhesnek. Miert ne lehetne?

Mrs Deák's canvas 2012.08.28. 20:32:47

Vegul is nem naturban huznak akkor meg nem mindegy?

cbw 2012.08.28. 21:44:14

Rengeteg tévhit terjeng a fogorvoslásról.Minden továvábbi nélkül lehet érzésteleníteni, kezelni-tömni, gyök.kezelni,fogpótlást készíteni,húzni. Már sokkal több,mint 10éve így tanítjuk, mégis sok a maszatolás.Első trimeszterben BABONÁBÓL nem kezelünk, hogy ne lehessen a kezelésre fogni a komplikációkat,tudjuk,h.a terhesség elején több a vetélés,az utolsó néhány hétben a szülés kockázatával számolunk.Aki elhanyagolja a száját és 38.héten esik be a f.orvoshoz, nagy valószínűséggel félni is fog a kezeléstől.A stressz nem tesz jót és ezért próbálják inkább lebeszélni a kollégák a kezelésről a beteget.

FelixJager 2012.08.29. 14:53:40

Az első fogorvos, tekintve, hogy konkrétan nem fájt a beteg foga, a szuvasodás eltávolítása után úgy ítélte meg, hogy a maradék dentin anyag, illetve a pulpa nem fertőzött, ezért nem szükséges a gyökérkezelés megkezdése. Nem lett igaza, de a páciens által mondottak után én is tettem volna egy próbát a sima tömés megoldással. (esetleg a hétvégére lehetett volna tekintettel)
A dolog megoldásához se fájdalomcsillapító, se antibiotikum nem szükséges, egyszerűen a pulpát, azaz a fogbélt el kellett volna távolítani, a gyökércsatornákat feltágítani és egy komplett (falálló, csúcsig érő) gyökértöméssel ellátni.
5x6 órás fogorvosi körzet esetén az egyik nap iskola/ifjúsági fogászati nap, ezt az OEP szerződés, önkormányzati szerződés rögzíti. Őszintén megmondom, hogyha konkrét fájdalomról (a kötelezően , soron kívül ellátandó feladatok közt dentális eredetű gyulladás) nem számol be a páciens, akkor vizsgálat után tőlem időpontot kapott volna, nem akut esetet nem látok el, csak időpontra.
Nem derül ki, de lehet a posztoló az egyébként kötelező fogorvosi vizsgálatot is szkippelte, pedig a terhesgondozás része. Második trimesztertől minden beavatkozást végzek, nyilván röntgent nem. Bizonyos státuszok bizonyítottan növelik a koraszülés esélyét, ezért is része a fogorvosi vizsgálat a terhesgondozásnak.
A második orvos által elmondottak megállják a helyüket, de a pulpa mikrobiológiai állapotát az első fogorvos nem láthatta, nem volt törvényszerű, hogy ez lesz.
Az első doki természetesen teljesen szabálytalanul magánrendel OEPes rendelési időben.

Mrs Deák's canvas 2012.08.29. 15:30:52

Jo, de vegulis nem baj hogy a masik orvos inkabb a huzast javasolta?

FelixJager 2012.08.29. 16:14:30

@Mrs Deák's canvas: szinte minden dentális eredetű gyulladás egyik terápiás lehetősége a húzás. A második doki is azt mondta, hogy menthető lenne a fog, de tévesen a hölgy terhességére való tekintettel ezt nem tartotta kivitelezhetőnek, vagy egyéb, általunk ismeretlen szempontok miatt döntött így.
(pl: felső hetest, amennyiben a páciens nem képes szájzár, vagy anatómiai viszonyok miatt akkorára nyitni, hogy az orvos egy gyökérkezelő műszert be tudjon vezetni a csatornába, akkor nem fogsz tudni gyökérkezelni, fizikailag lehetetlen)
(ismered a beteget, gyökértömted már 2-3 fogát, egyikkel se jött vissza végső ellátásra, fél év múlva meg ki kellett húzni őket, teljesen feleslegesen dolgoztál - nyilván ebben az esetben sem kezdesz neki egy drága és hosszadalmas beavatkozásnak)

Mrs Deák's canvas 2012.08.29. 17:07:08

De felrevezette azzal hogy azt mondta hogy azert nem menti mert terhes?
Szerintem igen.

FelixJager 2012.08.29. 17:43:24

@Mrs Deák's canvas: szerintem is. Lidocain-adrenalint, vagy Ultracain DS Fortét adhatott volna simán, ha a szuritól nem szül meg, akkor utána nem érez semmit, keringésbe nem kerül (vagyjelentéktelen mennyiség).

molaris 2012.08.29. 19:13:18

Csak úgy mellékesen: falálló, csúcsig érő, korrekt radix ellátás röntgen kontroll nélkül?
Grat!

Mrs Deák's canvas 2012.08.29. 20:43:50

Igen de 38 heten mar lehet rontgenezni.

FelixJager 2012.08.30. 09:27:17

@molaris: Neked grat! Ezek szerint minden terhes nő fájós fogát kukába. 2012-ben. Nagy koponya vagy! Hallottál már apex lokátorról (elektromos gyökércsúcs bemérő)? Eszedbe jutott, hogy szülés után készítesz kontroll röntgent? No comment.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása