Milyen orvos, aki meg sem vizsgál?

2012.06.20. 10:38

Tisztelt Praxis blog!

 

2012.06.17.-én vasárnap reggel viszketni kezdett a szemem. Allergiás vagyok a parlagfűre és még 1-2 dologra, tehát ez a jelenség igencsak megszokott  nálam. Ilyenkor általában egy kis szemcsepp mindent megold, de most nem így lett.

Doctor_021.jpg

Délutánra annyira bedurrant a bal szemem, hogy alig bírtam kinyitni, váladékozni kezdett, nem olyan volt mikor valakinek allergiás szemviszketése van. Ezért is döntöttem úgy, hogy este mikor a kisfiam lefeküdt aludni, elszaladok a szemészetre.

 

Odaértem a rendelőhöz és becsöngettem, mert ilyenkor már nincs nyitva az ajtó. 1-2 perc elteltével ajtót nyitott egy fiatal hölgy, azt hittem az asszisztens, de kiderül ő az orvos. Az ajtóban ácsorogva megkérdezte segíthet-e? Elmondtam a problémámat, de ő bármiféle vizsgálat nélkül rávágta, hogy menjek Kistarcsára, vagy Kerepestarcsára a szemészetre, mert ő ezzel nem tud mit kezdeni. Kérdem én milyen orvos az aki a beteget az ajtóban kérdezi ki és meg sem vizsgálja?

 

Soha nem volt problémám még a Pomázi ügyelettel, mindenki kedves és segítőkész volt idáig. De ezentúl előre telefonálok ki van ügyeletben!!!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.06.20. 11:30:36

Valóban érdemes telefonálni az ügyeletre előtte, de nem azért, hogy ki van ott, hanem azért, hogy az adott panasszal oda kell-e menni. Függetlenül a történettől, a felnőtt ügyeleten én is tapasztaltam érdekes dolgokat. Ebben a történetben nem látok semmi különöset. Szemészeti dologgal szemészeti ügyeletre kell menni, persze egy antibiotikumos szemcseppet az ügyeletes orvos is felírhat, de nem kötelessége, hivatalosan nem hozzátartozik.

qbr 2012.06.20. 11:57:34

Juhú, micsoda poszt!

"Ezért is döntöttem úgy, hogy este mikor a kisfiam lefeküdt aludni, elszaladok a szemészetre."

Az ügyeleti ellátás NEM (NEM!!!!!!!!!!!!!!) arra való, hogy ha valaki napközben nem ér rá orvoshoz menni, akkor este elszalad az orvoshoz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A másik meg: mit nézzen rajta, ha egyszer nem ért hozzá, mert nem szemész? Attól jobban lesz a beteg szeme, ha megnézni egy kardiológus?

El Visco Stello (törölt) 2012.06.20. 12:48:15

Valaki megint azt hitte, hogy az ügyelet szociális intézmény?

karcsibácsi 2012.06.20. 13:41:27

@Turchi: "egy antibiotikumos szemcseppet az ügyeletes orvos is felírhat"

Felírhat, de helytelenül jár el. Kötelező a szemészeti vizsgálat, egyébként pl. egy cornea sérülésnél elfedheti a tüneteket, és ez akár a beteg szeme világába is kerülhet. Ki kell zárni az idegentestet (bármilyen apró, észrevétlen porszem, bogár, szilánk stb), különösen, ha csak az egyik szem érintett!
Ezzel szemészetre kell menni (Kistarcsára, Kerepestarcsa közel húsz éve nincsen).

hokuszpok26 2012.06.20. 13:55:19

@qbr: A posztoló problémáját, hogy a felnőtt ügyeleten szemészeti gonddal, a szemészeti ügyeletre küldték én sem értem és nem értek vele egyet. Azonban hadd hívjam fel rá a figyelmedet, hogy egy gyermek a korának megfelelően 6 hónap és egy év között általában kétszer; délelőtt és délután alszik, 1-6 évig déltől egyszer alszik. A gyerekes anyák bármi problémájuk van a gyereket helyezik maguk elé, tehát nem megy el addig amíg a gyerekét el nem látta (jelen esetben lefektette), tehát nem tudhatod, hogy este kereste fel az ügyeletet, és a posztoló története nem arról szól, hogy nem ért rá napközben elmenni.

Irkutszk 2012.06.20. 14:02:25

@hokuszpok26: Este fektette le a gyereket, és már csak ügyelet volt (még az ajtó sem volt nyitva). Teljesen egyetértek qbr-rel.

Még csak bunkó sem volt az orvos, hanem elirányította a beteget a megfelelő helyre, és még meg is indokolta, hogy miért - ő ezzel ott nem tud mit kezdeni. Ennél világosabban hogyan kellett volna fogalmazni?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.06.20. 14:10:11

@hokuszpok26: idézek:
Ezért is döntöttem úgy, hogy este mikor a kisfiam lefeküdt aludni, elszaladok a szemészetre.

2012.06.20. 14:19:37

@karcsibácsi: Hát ezt írtam én is nem?? :-)Majdnem...Szemészetre kell menni.

VaTi 2012.06.20. 14:30:49

@batgirl: szerintem az "elszaladok a szemészetre" helyett azt akarta írni, hogy "elszaladok az ügyeletre". Szemészeti szakrendelés, ahogy a neten nézelődtem, nincs helyben. Sima ho ügyelet lehetett, nem szemészeti szakrendelés/ügyelet

El Visco Stello (törölt) 2012.06.20. 14:37:34

@hokuszpok26: Láttam én már olyat, hogy a mama nem tudott mit csinálni a gyermekkel. Rendkívüli, szokatlan és egyben nagyon szellemes megoldást választott: Vitte magával.

qbr 2012.06.20. 15:13:48

@hokuszpok26:
"Azonban hadd hívjam fel rá a figyelmedet, hogy egy gyermek a korának megfelelően 6 hónap és egy év között általában kétszer; délelőtt és délután alszik, 1-6 évig déltől egyszer alszik"

Na és? Már megbocsáss, de ez azért igencsak egyéni probléma. Az egészségügy a betegek ellátásával foglalkozik, és nem a betegek gyermekeinek alvásciklusával.

Az ember pedig legyen annyira felelősségteljes, hogy a saját egészségét a gyermek egy adott napi délutáni alvása elé helyezi - hosszú távon a gyermekének is ezzel tesz jót.

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.20. 16:01:58

@qbr:

"Na és? Már megbocsáss, de ez azért igencsak egyéni probléma. Az egészségügy a betegek ellátásával foglalkozik..."

azért ez majd jusson eszedbe akkor is, amikor az ellátás alacsony színvonalát vagy az eü dolgozók tapló viselkedését a fáradtsággal, alacsony bérrel satöbbivel indokoljátok.....

Rivero 2012.06.20. 17:23:21

Egy naiv kérdés: miután lefeküdt a kisfia aludni és ő lement az ügyeletre ki vigyázott a gyermekre? Vagy egyedül hagyta a lakásban? Mi van ha a kisfiú fel ébred álmából és nem találja az anyját.....

qbr 2012.06.20. 17:41:52

@R.-né Kerrigan Sára:
Hogy jön ez ide? Az EÜ dolgozók alacsony bére, kiégettsége, fáradtsága a társadalom számára okoz problémát.
Az, hogy nem alszik a gyerek, az az posztíró számára okoz problémát. És őszintén szólva én egy kicsit kevésbé tartom fontos problémának, mint azt, ha fáradtan dolgozik egy orvos.

qbr 2012.06.20. 17:43:43

@R.-né Kerrigan Sára:
+1: A betegség az egészségügyre tartozik.
A gyermek alvása a szülőre tartozik.

ciccmicc 2012.06.20. 17:58:31

Szerintem megint a kommunikációval lehetett a baj. Az orvos egyből rávágta, hogy "nem az ő asztala", ahelyett, hogy annyit mondott volna, hogy sajnos a probléma szakellátást igényel, mert ellenkező esetben komoly egészségügyi probléma lehet belőle (ebből a beteg is megértheti, hogy nem lepattintani akarják, hanem tényleg a saját érdeke, hogy szakrendelésre menjen).

Igazság, hol vagy? 2012.06.20. 18:10:44

@R.-né Kerrigan Sára: Tisztelt hozzászóló!Nem indoklás az általad felvetett problémákra.Ha fáj a fogad nem nőgyógyászhoz fordulsz,és fordítva sem,ugye? Szemészeti problémával szakorvoshoz fordulunk.Az ,hogy ilyen-olyan indokkal nem mennek a betegek a rendelés ideje alatt szakorvoshoz az csúnyán fogalmazva "egyéni szoc. probléma"A panaszt író pedig nem volt életveszélyben,másnap amikor gyermeke éppen nem alszik el tudott volna menni szemészetre.A doktornő helyesen járt el,Ő nem szemész szakorvos .Tegyük fel,hogy felír egy szemcseppet ami az adott betegségnél nem használ inkább ront az állapoton,akkor már lelki szemeimmel látom a következő panaszt:Nem jó cseppeket kaptam,nem értett hozzá az orvos...a többit a fantáziádra bízom.Ez nem alacsony Bér kérdése....Más,ha valaki tudja,hogy allergiás az használja a felírt és javasolt gyógyszereket,mert az megelőzésre szolgál.Ne akkor használja amikor már tünete van.Van még mit tanulni...és utána panaszkodni. Szakorvosi vizsgálatokról pedig illene tudni mindenkinek,fülfájással nem ügyeletben sürgősségi osztályra megyünk,ha nem szakorvoshoz és még sorolhatnám...

VaTi 2012.06.20. 18:48:57

@ciccmicc: honnan tudjuk, hogy mit mondott pontosan az orvos? Csak azt tudjuk, hogy mit hallott a posztoló. A kettő nem feltétlenül esik egybe :) Pláne, ha nem azt hallja, amit szeretne, akkor lehet akármilyen a hangnem, ő már elkönyvelte ellenségesnek az egészet.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.20. 19:11:32

a szemészet egy speciális téma, semmilyen más orvos nem ért hozzá és nem is szívesen bújik bele, az ilyen csak vizsgáljon meg valami orvos csak akkor jó ha életveszélyről van szó, ha nem akkor olyanhoz kell mennyi aki ért is hozzá.
elmesélek egy érdekes történetet:
egyszer trauma ügyeletben hoztak egy súlyos balesetest, eszméleténél volt, az egyik szeme nagyon bedagadva, a másik OK. szépen megvizsgálom, eljutok oda, hogy a pupillákat is meg kellene nézni, szépen kinyitottam a sérült szemét és mit ad Isten ahogy szétnyitottam a szemhéjait kifolyt a szeme egy üvegdarabbal együtt. persze ha egy szemész nyitotta volna ki akkor is kifolyt volna, de ez az egyik nagy megrázó élmény életemben.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.20. 19:13:35

@hokuszpok26: nézd ez egyéni szocpol probléma, a bankot se nyitják ki este a kedvedért csak azért mert nap közben nem volt időd. fél szemmel a gyereket is nehezen tudná nevelni

kutykuruty 2012.06.21. 10:36:39

szerintemmár mndent leírtatok, amit ezzel a poszttal kapcsolatban le lehet írni.:-)

Én egy dolgot találok ismétlésre méltónak, hogy végre valahára tudatosítsa már mindenki magában: az ügyelet nem alternatív rendelési idő azoknak,akik nem érnek rá napközben orvoshoz menni!

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.06.21. 13:07:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Fogadd együttérzésemet, ez nagyon durva lehetett! Egyébként mit reagáltál rá? Meg ilyen esetben mit lehet tenni a kifolyt szemmel...?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.21. 14:56:00

@Fülöp-Pusztai Beáta: hát nyilván frászt kaptam :D gyorsan tetőtől talpig megCTztük majd átküldtük nagyon gyorsan a szemészeti klinikára, egyébként attól függően mi is sérült ki kell tisztítani, össze kell varrni a szemet és feltölteni egy speciális folyadékkal, hogy ne zsugorodjon. a későbbiekben ha nem rohad el akkor lehet kezdeni a rekonstrukciót. de olyan mint volt soha nem lesz

Irkutszk 2012.06.21. 15:03:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Tehát az a szem még egyszer működőképes lehet?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.21. 15:25:32

@Irkutszk: attól függ milyen része sérült. ha a retina sérült vagy kiszáradt, befertőződött akkor vége. ha a szemideg akkor ugyancsak. de csarnokvíz, üvegtest, lencse az pótolható és van szaruhártya átültetés is, na persze amit így összeraksz az nem lehet olyan mint egy igazi de erről egy szemész tudna mesélni

gaborka78 2012.06.21. 19:43:41

Ritkán szólok hozzá, inkább elkerülöm. De itt most a posztoló igen csak sáros, és egyetértek az orvos kommentelőkkel. Én magam is vártam már szombaton ügyeleten (szemészet) idegentesttel órákat mert olyan sürgős esetek voltak: "a gyerek homályosan látja a táblát, de nem tudtunk máskor jönni", "hát kérem, nekem csütörtökön kellett volna vissza jönnöm kontrolra, de akkor meleg volt és nem volt kedvem", "egy hete viszket a szemem, de most azonnal csináljanak vele valamit". A végén megfelleő ellátásom után az orvos így lerogyott a székére, és mondta a nővérnek: "na akkor vegyük fel a mai első olyan beteget aki valóban ügyeleti esemény..." tényleg sajnáltam az orvost.

Irkutszk 2012.06.21. 20:04:01

@gaborka78: Örülök, hogy nyitott szemmel jársz - még ha így idegentest is kerülhet bele :)

sárga nyúl 2012.06.21. 23:04:35

Ma este 8-kor a gyerekem belekent a szemébe némi tömény szappant. Még véletlenül sem korábban, kivárta az ügyeleti időt... Na mindegy, elvileg ettől semmi baja nem lehet, ki kell mosni, kész. Ehhez képest totál bedagadt a szemhéja, de nem csak az, hanem maga a szeme is részben, gondolom a kötőhártya. És persze vörös is volt. Mikor megláttam, majdnem elájultam, ilyet még életemben nem láttam és el sem tudtam képzelni, hogy a kötőhártya is beduzzadhat! Saccoltam, hogy allergiás reakció, úgyhogy adtam be rá cseppet, aztán elrohantunk az ügyeletre (István Kórház), ahol egész gyorsan sorra kerültünk (senki nem szemüveget íratni jött) és egy nagyon aranyos doktor bácsi megvizsgálta alaposan és megnyugtatott, hogy ijesztő, de nem veszélyes allergiás reakció valóban és kapott a fiam szemcseppet rögtön.

A posztolónak is a helyileg illetékes szemészeti ügyeletre kellett volna mennie (amelyekről tájékozódhat az ÁNTSZ honlapján) bár egyébként én sem értem, hogy miért nem ment a gyerekkel együtt a normál rendelésre? Gyanítom azért, hogy ne kelljen annyit várakozni...

tulipánfa 2012.06.22. 22:27:15

@R.-né Kerrigan Sára:
Nem tudom, te mennyire lennél fáradt, amikor az ügyeletben jelentkező betegek 90%-ának (!!!), abszolut semmi köze a sürgősség fogalmához. Hát persze, a tapló ügyeletes orvosnak azt is el kell tűrni, amikor hajnali 3-kor azzal a rendkivül akut esettel keltik fel, hogy 2 napja elfogyott a mittomén milyen gyógyszere, de csak most ért rá a műszakja után eljönni az orvoshoz...az ügyelet nem azért van, hogy az ügyeletes orvos tolerálja mindenkinek a magánproblémáját, ellásson du 4-től átlag 50 nem ügyeleti esetet- csak mert mindig mindenkinek minden problémáját meg kell érteni-aztán amikor hajnal 4-kor beesik egy abszolut, mondjuk operálandó eset, akkor hullafáradtan lásson neki egy netán életmentő műtétnek... Hát hogyne, az ügyeleti ellátást azért hozták létre, hogy mindenki a munkaidő lejárta után, 0,5-1 nap szenvedés után, amikor már minden dolgát elrendezte és ráér, akkor ellátogasson oda :-)

tulipánfa 2012.06.22. 22:34:26

@VaTi:
a kommunikáció elmélete... van benne valami, napi tapasztalat, hogy az emberek azt hallják-értik meg, amit akarnak és akármit kérdezel, azt válaszolják amit márpedig ők el akarnak mondani. Függetlenül attól, hogy a célirányosan feltett kérdéshez van-e bármi köze a válasznak... Ha rákérdezek, hogy ne haragudjon, de mi lenne ha arra válaszolna amit kérdezek? akkor totál meg vannak sértődve...Tudom, hogy nagyon csúnya és gonosz dolognak hangzik, de nekem kifejezetten vidámmá teszi a napomat, ha a kb napi 30 beteg közül legalább eggyel értelmes-lényegretörő-érdemi párbeszédet tudok lefolytatni.

VaTi 2012.06.23. 05:11:07

@tulipánfa: én ezt el sem hittem volna, ha magam nm látok ilyet: kórházban (szülés után) szobatárs felállít önmagáról diagnózist (katéterezésnél felsértették a hüvelyét!), arra a vizsgálatot talál ki (vérvétel, labor) és a kezelést is (oxitocin injekciókat kér). 2 napig nyávog minden arra járónak: nővér, beteghordó, vizitelő orvos, majd az odahisztizett főorvos. Végül elrendelik a vérvételt-labort, szerintem, hogy hallgasson már el. Negatív. Nem, nem azt értette meg belőle, hogy _negatív_. Halára sápadva kérdezi: akkor olyan súlyos a bajom, hogy egy sima labor már ki sem mutatja? Majd a százszor százféleképpen elmondott értelmes magyarázat ellenére a fent leírtakat agonizálva tényként közli a hozzá látogatóival. Azóta elhiszem, hogy létezik, hogy valaki mond valamit, a másik meg akkor is csak azt érti belőle, amit ő akar. Adott esetben pont az ellenkezőjét, mint amit mondtak. És ha a tényeket ennyire másképpen lehet érteni, akkor a hangnemet is, simán.
Egyébként talán túlzás részemről, de a posztokban a pici részletek is sokat mondóak tudnak lenni: itt pl: "ajtót nyitott egy fiatal hölgy, azt hittem az asszisztens, de kiderül ő az orvos" Ez szerintem annak a finom megfogalmazása (sarkítok kicsit), h: takonypóc kis pcsa, éppen kiesett az egyetemről, mit tudhat ez egyáltalán, a lányom is idősebb nála, több tiszteletet is mutathatna, biztos se kedve, se tudása dolgozni, stb, stb. Az ilyen odaszúrt kis minősítések sokat elmondanak, szerintem.

tulipánfa 2012.06.23. 07:47:05

@VaTi:
Óh, yesss:-) amikor az ügyeletest megkérdezi a beteg: " maga az orvos"?
Aztán a kapun kifelé menet még a portást is megkérdik a biztonság kedvéért, hogy akitől a receptet kapták, az tényleg doktornő volt? És ha valamiért nem múlik el a panasz 2 nap alatt (mondjuk az elmesélt kb egy hétre számitson helyett), akkor jönnek kontrollra és panaszkodnak, hogy "vmi gyerek", "vmi tanuló", "vmi kis fiatal" vizsgálta őket és hogy nem tudná-e "vmi komolyabb" orvos megnézni? A "komolyabb" orvos persze rosszul van attól ha a rezidens ilyen esetben oda viszi a beteget megmutatni. Ilyesmikre simán elmegy átlag napi fél-egy óra...a valóban hasznos munka helyett.

mk2344 2012.06.23. 10:37:47

ESTE ELSZALADOK A SZEMÉSZETRE????????????
kisasszony az ügyelet nem NONSTOP ABC. Tessék elszaladni a magánrendelésre, vagy napközben az ambulanciára.

2012.06.23. 11:37:38

@VaTi: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

hibiszkusz75 2012.06.23. 12:56:57

@tulipánfa:
Anyum kezelőorvosa kb. velem egyidős, szakmailag és emberileg egyaránt a magasan a legjobbnak tartjuk. :)

2012.06.23. 13:56:59

@tulipánfa: "ha a kb napi 30 beteg közül legalább eggyel értelmes-lényegretörő-érdemi párbeszédet tudok lefolytatni"

Ez nagyon rossz arány. Szeretném nem elhinni. Én tanítottam régebben, de ilyen arányt nem tapasztaltam sem a szülők sem a gyerekek körében. Pedig gondolom, ugyanazok járnak orvoshoz is.

2012.06.23. 14:02:07

@VaTi: Hát biztos van ilyen is, meg már írtad is egyszer, de nyilván te is tudod, ez sem általános jelenség. Legalább annyira nem, mint amit az orvosokról írnak egyesek. Nagyon nem jó, hogy általánosítunk mindkét oldalon. Sem a betegek, sem az orvosok nem olyan bunkók, mint ahogy azt próbálják itt egyesek beállítani. És igen rosszat tesz a már amúgy is elcseszett helyzetnek.

tulipánfa 2012.06.23. 14:50:49

@Turchi: Igen, elképesztően rossz arány. Én is szeretném nem elhinni, de minden munkanapon megtapasztalom. Pár éve még rózsás volt a helyzet. Nem tudom, hogy a mai rohanó világ teszi ezt, vagy mi a jelenség oka, de ez van.Olyan ismerőseim, akik ügyfélszolgálaton, postán dolgoznak, ugyanezt mondják. Ha csak itt olvasgatnék és az életben soha nem találkoznék beteggel, akkor is elképednék, hogy mennyire leromlottak az emberek. Nézd meg ezt a blogot, ez az egyik legjobb példa erre.

VaTi 2012.06.23. 15:21:41

@Turchi: ok, általánosítani nem szép dolog, magam is ki szoktam kelni ellene, így egy kis homokot valóban szórok a fejemre. De amit írtam, az szerintem nagyrészt igaz. Nem csak orvos-beteg, hanem bármilyen viszonyban. Az emberek nem azt hallják/értik, amit mondasz, hanem amit érteni vélnek. Ha nem azt mondod, amit hallani szeretne, akkor a jó szándékod is kérdésessé válik. Mikor azt írja valaki, hogy az orvos goromba hangon elzavart a pcsbába vizsgálat nélkül, bennem mindig felmerül, hogy nem az hangzott-e el, hogy kedves hölgyem, ez nem az én kompetenciám, érdemi vizsgálatot xy helyen tud elvégezni Z kolléga. Legyen szíves átfáradni, segítenek önnek.
És azt is gondolom, hogy ez sokszor nem szándékos félreértés/hallás, egyszerűen van az emberben valami elvárás, elképzelés azzal kapcsolatban, ogy mi fog történni, vagy minek kellene történnie. Ahhoz igazítja a valós eseményeket. Ráadásul szerintem eleve a rosszat feltételezik egymásról az emberek (tudod, mint a viccben: tudod mit, medve, bszd meg a létrádat.)

VaTi 2012.06.23. 18:14:54

@VaTi: dehogy homok, hamu lesz az, fáradt vagyok, bocsánat...

2012.06.24. 11:55:47

@VaTi: hamu-homok :-) Észre se vettem, pedig még fáradt se vagyok.
"eleve a rosszat feltételezik egymásról az emberek"
Ez így igaz, de mindkét irányban. Szerintem.

2012.06.24. 12:11:20

@tulipánfa:"mi a jelenség oka"

Van elképzelésem, mi az oka az általános elbunkósodásnak, de azt nem írhatom ide, mert ki lennék tiltva. No nem mintha ez annyira megviselne, de inkább nem :-)

"Pár éve még rózsás volt a helyzet"

Igen, én is így érzem. Kb. 10 éve kezdődött a lejtő minden téren az én meglátásom szerint, legalábbis az én életteremben.

"Nézd meg ezt a blogot, ez az egyik legjobb példa erre."

Szerintem meg pont ez a blog a legrosszabb példa, hiszen a blog létrejöttének az volt az eredeti oka, hogy azok írják le a történetüket, akiknek problémájuk támadt az orvosokkal. Akiknek általában nincs, nem írnak ide, és nem is olvasgatnak itt, ezért a véleményüket sem mondják el.
Tény, hogy az utóbbi pár évben egy kicsit kevesebbet vagyok Mo-on, de amikor otthon vagyok, és nem pár nap, hanem pár hónap, azért én is közlekedek, de pont az ügyfélszolgálatis példádra tudnék ellenpéldákat mondani, amit én tapasztaltam, de akkor erre is azt tudom mondani, hogy kétoldalú a bunkóság. Akkor viszont az általad említett 30:1 arány csak nem stimmel valahogy. Még ha 50:50, talán.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.29. 23:36:44

@Turchi:

A 30-ból 1 egy meglehetősen jó szellemi színvonalú, magasan képzett területről jövő populációban lehet, a "mindennapi" arány rosszabb, mint 1:50, néha 1:100.

2012.06.30. 11:19:20

@radiologus.hu: Ha én egy 30 fős osztályból 1 gyereket és 1 szülőt neveznék "normálisnak", akkor a baj velem van, nem velük. Aki 1:50 vagy 1:100 arányt érez, arra már inkább nem is mondok semmit. Tudni kell kezelni az tanulatlan, egyszerű embereket is, ráadásul a bunkóság nincs egyenes arányban a végzettséggel. Ebben más a véleményünk. Ez van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.30. 11:24:35

@Turchi:

Az, hogy az emberek nem értik meg a "felülről levetkőzni" kifejezést, hogy képtelenek világosan elmondani a panaszaikat, tüneteiket, hogy fogalmuk sincs az évtizede szedett gyógyszereikről ("tudja, az a kis fehér kerek"), jó esetben tudják, hogy milyen műtéteik voltak, számomra nem tartozik a "normalitás2 körébe.

Persze, azt mondom, hogy "vegye le az ingét", kiszedem belőle valahogy, hogy a máját, az epéjét vagy a veséjét operálták 25 éve.

De ennek nem örülök.

2012.06.30. 11:35:46

@radiologus.hu: Természetesen mindenki a saját tapasztalataiból és munkájából alkot véleményt. Én is megtapasztaltam már, amikor az orvos eleve hülyének nézett és úgy is kezelt, pedig tudtam, mit jelent a felülről levetkőzni, meg az alulról is :-), fel tudtam sorolni minden gyógyszert, betegséget, operációt, igaz, én fel is írom előtte, ugyanis az egyszerű emberek, mint pl. én is, ha belépnek egy orvosi rendelőbe, zavarban vannak, netán félnek, ettől aztán részleges amnéziájuk alakul ki :-), nálam is volt már ilyen, és ettől néha úgy tűnik, mintha komplett hülye lenne, pedig nem az. Ettől még nem tartok 30-ból 29 orvost hülyének. Inkább fordítva.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.30. 12:21:18

@Turchi:

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek zavarban vannak. Ennek a figyelembe vételével írtam azt, amit.

Nem az a baj, hogy valaki hirtelen nem tudja felidézni az információt, hanem az, hogy egyáltalán nem is tudta soha.

2012.06.30. 12:49:27

@radiologus.hu: Bizonyára tudta, hiszen sem 30-ból 29, sem 50-ből 49 nem elmebeteg és nem alzheimer-kóros. Ahogy sok szülő is bejön a fogadóórára, mert meg akar valamit beszélni, és néz, hallgat. Nem jut eszébe semmi hirtelen. Az én dolgom úgy beszélni vele, hogy el tudja mondani, mi a problémája. Én ezeket az embereket ugyanolyan normálisnak tartom. Talán inkább azzal van baj, hogy mit várunk el a másiktól. El kell fogadni, hogy sokan a neveltetésüknél fogva korlátozottan képesek csak kommunikálni. Ez nem csak az ő hibájuk. Ha a 30:1 vagy 50:1 arányt az orvosok valóban komolyan gondolják, akkor ezt nyilván érzékeltetik is a beteggel, és ez is lehet egy oka ha sok a negatív vélemény az orvosokkal szemben. Sokszor nincs alapja, de ez az arány számomra olyan fokú mások lenézését tükrözi, amit nem tudok elfogadni, ill. elfogadom, mint egy véleményt, csak én másképpen látom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.30. 12:59:33

@Turchi:

Nem érzékeltetek én semmit (nem baj, ha nem ugrik be most, lényeg, hogy mit látok én), általában a tovább ugrás a megoldás ezekben a helyzetekben.

Ezzel együtt lesújtó az arány.

És nem a magánrendelői páciensek, hanem a "terepen" vizsgált emberek adják ezt a rossz arányt, jórészt a kisvárosi-falusi társaságból.

2012.06.30. 13:19:35

@radiologus.hu: No tényleg utoljára, mert a gyerekem már csúnyán néz, miért nem vele foglalkozom.:-). Bizonyára más a magánrendelői közeg. Az okok nyilvánvalók. A véleménykülönbségünk többek között abból is adódhat, hogy amíg én felhívom a figyelmét egy szülőnek, hogy valami nagy gebasz van a gyerekével, ő persze nem tud semmiről, majd a gyerek 1 hét múlva a 10. emeletről drogosan kilép, addig én nem a szülőt, hanem magamat hibáztatom, miért nem tudtam jobban infókat kiszedni belőle, miért nem kérdeztem alaposabban. A saját kudarcomnak élem meg, és nem teszem be a szülőt a hülye kategóriába, mert ő csak ennyi hátteret kapott otthon, nyilván a gyerekének sem tudott többet adni. Ezért másak az én arányaim, ill. nyilvánvaló, hogy ha neked hülyeséget beszél egy beteg, vagy elhallgat valamit, annak komoly következményei lehetnek, míg ha nem betegségről van szó, a rossz információ következménye gyakorlatilag nulla. Az előbb említett példa szándékos, hogy lehet máshol is komoly következmény, de ez egy kirívó eset volt, nem mindennapi. Szerencsére.

hibiszkusz75 2012.06.30. 13:39:16

@radiologus.hu:
Mi átlagemberek meg tudunk ám kergülni, ha orvosnál járunk. :)
Pár hete édesanyámnál sebészeti beavatkozásra volt szükség, aminek az időpontja délutánig elhúzódott, közben előzetes megbeszélés alapján lementem a kezelőorvosához egy beutalóért. A doktornő látván, hogy nem vagyok túl jó passzban a várakozás miatt, próbálta árnyalni a helyzetet, amit értek és meg is értem és egy percig nem nehezteltem a sebészre, akit kiváló szakembernek tartok, de attól még nagyon féltem. Azonban ott abban a szituációban nem voltam olyan állapotban, hogy érdemben bármit is válaszoljak, csupán annyi telt tőlem, hogy megráztam a fejem. Szerintem a nevemet sem tudtam volna megmondani, ha megkérdezi. Egy szó, mint száz, talán nem vagyunk alapból zizzentek, csak néha zizegünk nagyon a félelmeink miatt. :))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.06.30. 13:42:56

@hibiszkusz75:

Tudom, hogy mindenki ijedt, én is be vagyok rezelve a fogorvosi váróban. :-)

hibiszkusz75 2012.06.30. 14:06:55

@radiologus.hu:
Nálam nincs különbség ilyen téren, minden orvosnál izgulok, amit elég jól tudok leplezni csak senki ne nézze meg a pulzusom. :) Azonban, ha egy szerettemről van szó, akkor átmenetileg megkergülök. :)

Irkutszk 2012.06.30. 16:37:31

@radiologus.hu: Én nem félek a (fog)orvosi várókban. Ezt annak tudom be, hogy ötéves korom óta megfordultam ott néha, lévén fogszabályzás bátyámnak és nekem (és ha bátyámat viszik, engem minek hagynának otthon). Élénken emlékszem, hogy milyen finom pudingot kaptam minden olyan napon, amikor a négyeseimet szépen sorban kihúzkodták, csak mert nem fértek el. A következtetésem a saját viselkedésemből az, hogy szoktatás kérdése.

Irkutszk 2012.06.30. 16:50:08

@sárga nyúl: A szappan és a szem találkozásánál ugyanaz a probléma, mint ami miatt használjuk a szappant: felületi feszültséget csökkent. Na de értelmesebb nyelven: a szappan leoldja a zsiradékot, mégpedig a következő módon. A szappannak két vége van, van egy feje, ami a vizet kedveli, és van egy farkincája, ami az olajos közeget. A farkincáját beledugja az olajcseppbe, a fejével pedig a vízben marad. Sok szappan-molekula körbeveszi a zsírcseppet, és így már úszni tudnak a vízben (ezt nevezzük micellának, és a kolloidika tárgykörébe tartozik, mert nem igazi oldat, de azért egyben marad). Így aztán a víz és az olaj közti _felületi feszültség_ csökken. A szemünk felületén is van felületi feszültség, pontosan olyan, amilyet a könnyünk beállít (a könny tartalmaz fehérjéket, amik viszkózusabbá (nehezebben folyóvá) teszik azt a vizes oldatot, amiben úszkálnak; kb a nyálhoz tudnám hasonlítani, ugye az sem egyszerűen víz). Ha szappant keverünk hozzá, akkor az a felületi feszültség, amit a könny beállít, megváltozik. Ez indítja el a gyulladásos folyamatot, mert elveszik az egyensúly (konkrétan lemossa a könny-réteget a szemről, így a szem védtelenné válik a környezet feléÖ.

Irkutszk 2012.06.30. 16:54:51

-1 Ö. Elnézést érte.

sárga nyúl 2012.06.30. 16:58:10

@Irkutszk: Hú, ez nagyon alapos leírás, köszi! Mi a jobb, ha vízzel kimossuk, vagy ha sír? Minden vegyszerre az van írva, hogy bő vízzel kimosni, de akkor lemosom a könnyet is vele, nem jobb, ha csak könnyezik (szappan esetén, nem durvább vegyszernél)?
Ma majdnem szembefújta magát zsíroldó spray-vel, szerencsére épp el tudtam rántani előle. Ha mégis megtörtént volna, mi lenne a teendő?

Irkutszk 2012.06.30. 17:08:23

@sárga nyúl: Jobb vízzel kimosni, utána majd a szervezet megoldja.

Szerintem a legjobban cselekedtél, megpróbáltad kimosni, majd mivel nagyon gyulladt volt, megmutattad orvosnak.

sárga nyúl 2012.06.30. 18:55:07

@Irkutszk: Akkor jó. :)
Kérdeznék egy teljesen off-ot ha nem gond. Épp ki akar lyukadni a gyomrom, fáj. Folyamatosan szedem a napi 1 Nolpazát, de most bevettem még 3xfél Ventert, meg időnként Renniet. Gondolom ez így nem teljesen jó, szerinted hogy kéne? (Hétvége lévén orvoshoz nem tudok menni, úgyhogy maradnak a vény nélküliek.)

Irkutszk 2012.06.30. 19:05:12

@sárga nyúl: orvos nélkül maradnak a vény nélküliek, és utána gasztro-enterológus.

Nehéz tanácsot adni látatlanban. Attól is fájhat, hogy túl kevés az ember gyomorsava. Ha túl sok, akkor stressz csökkentés, tej fogyasztás... Ha túl kevés, akkor esetleg egy kis citromlé...

sárga nyúl 2012.06.30. 19:09:15

@Irkutszk: Egyértelműen sok. :( A tej is árt? Ajjaj... :( Igazából az a kérdés, hogy a Nolpaza, Venter, Rennie mehet együtt? Mármint egy nap? Hétfőn meginterjúvolom az orvost. :( Mármint a háziorvost, mert a gasztro az nem megy pikkpakk.

Irkutszk 2012.06.30. 19:24:38

@sárga nyúl: A tej jó.

Szerintem mehetnek együtt.

2012.07.01. 18:08:55

@radiologus.hu: Ma sokat gondoltam rád :-). Kórházban voltunk, én és a gyerek is beteg, viszont nem beszélem jól a nyelvet, ezért leírtam a férjemnek minden fontos adatot, mit mondjon. Simán benne volt abban a hányadban, akiket nem tartasz "normálisnak" :-), pedig tényleg okos ember, de amennyi hülyeséget összehordott, a végén nekem, meg a gyereknek kellett átvenni a szót, hogy az orvos végre megtudja a lényeget. Ha lesz időm, a saját lapomon leírom, hogyan tud valaki tök hülye lenni az orvosnál, aki egyébként nem az :-)

hibiszkusz75 2012.07.01. 21:29:16

@Turchi:
Mondom én, hogy a hozzátartozó a legzizzentebb. :) Nálam mondjuk vicces, hogy közben mindent értek és megjegyzek és tulajdonképpen a válasz is megvan a fejemben, mégsem bírok kinyögni egy értelmes összefüggő mondatot. :))

Irkutszk 2012.07.02. 15:53:58

@hibiszkusz75: Dr. Laikus leírta a kérdéseit még otthon, és vitte magával a puskát.

hibiszkusz75 2012.07.02. 17:57:18

@Irkutszk:
Köszönöm, kérdéseim nem szoktak lenni, mert mindig kielégítő, korrekt tájékoztatást kapunk tőle. :) Az a része nem működik a részemről, ha ő kérdez, vagy mond valamit, amire válaszolnom kell. :)

Irkutszk 2012.07.02. 18:10:23

@hibiszkusz75: Nem vagyok pszichológus, de én ezt a gátat behaviourista módon oldanám meg, ami magyarra lefordítva: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Pl. vacsorára vagy ebédre meghívni ismerősöket, vagy férj/feleség ismerőseit, barátait; elmenni szülőkkel ismerőst látogatni. Szóval olyan ismerősökkel beszélni, akik nem közvetlen ismerősök, mert az ilyen gát véleményem szerint ott is felmerülhet, és jó gyakorlási lehetőséget adhat.

hibiszkusz75 2012.07.02. 19:53:00

@Irkutszk:
Általában nincsenek kommunikációs problémáim csak orvos közvetlen jelenlétében, illetve még akkor, ha vizsgázni kell. :)

Irkutszk 2012.07.02. 19:59:26

@hibiszkusz75: Van ennek neve is, fehér köpeny szindrómának hívják. Sosem fogom elfelejteni azt a bácsit, akivel egyik nyári gyakorlatomon találkoztam. Bejött a patikába egy halom recepttel, és megkérte az asszisztenst, hogy legyen kedves megmérni a vérnyomását. A vérnyomása teljesen normális volt (az 1 km-es séta után is, amit a rendelőtől a patikáig megtett). Akkor a bácsi mosolyogva közölte, hogy rendben, akkor ma sem váltja ki a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét (fehér köpeny szindrómás volt, az orvosnál mindig magasabb volt a vérnyomása, és tudott róla).
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása