Senki sem tudta, hol a beteg

2012.02.28. 10:57

Tisztelt Praxis!

 

Egy viszonylag jól végződő történetről szeretnék beszámolni, bár a köztes állapotok azért okoztak némi kellemetlenséget nekem és családomnak. Édesanyám, aki nemrég múlt 62 éves és eddig nagyon jó egészségi állapotnak örvendett, hirtelen rosszul lett , erős szédülést érzett és elesett a lakásban. A telefont hála a jó Istennel el tudta érni és hívta a mentőket, valamint bennünket is. További szerencse a szerencsétlenségben, hogy a lakásának ajtaja nyitva volt, így a mentők minden további nélkül be tudtak jutni hozzá. A kórházban derült ki, hogy egy szerencsére enyhébb agyvérzése volt.

 

 

Sajnos mi elég messze lakunk édesanyámtól, nem egy másik városban, vagy megyében, hanem egy másik országban, Hollandiában. Természetesen a hívást követően az első dolgunk repülőjegy vásárlás volt, de már csak a következő napra sikerült üres helyet találnunk. Nagy nehezen sikerült mobilon elérni édesanyámat és megnyugtattuk, másnap megyünk hozzá. Így is lett. Közben azért nagyon aggódtunk, mert egy agyvérzés, legyen az akármennyire enyhe, igenis aggodalomra ad okot.

 

Megérkeztünk végre, rohantunk a Szent Imre kórházba.Végre odaértünk, de nem tudtuk, hogy hol van édesanyám, melyik kórteremben és a mobilja ki volt kapcsolva. Nagyon udvariasan megtudakoltuk, hol lehet. Útba is igazítottak bennünket, majd amikor a kórteremhez értük, akkor jött a nagy megdöbbenés, sehol sem találtuk. A teremben volt egy üres ágy, mondanom sem kell ugye, mi futott át rajtunk nagy hirtelen. Kérdezgettük a többi beteget, ott volt-e édesanyám, de senki sem tudott róla.


Ekkor elkezdődött egy körülbelül 2-3 órás cécó. Ide oda rohangáltunk, orvost, nővért, főorvost, mindenkit kérdezgettünk, semmi érdemleges információt nem tudtak adni. Közben próbáltuk újra hívni édesanyámat, de nem jutottunk előre. Már ott tartottunk, hogy mi is szélütést kapunk. Végül a 3.l óra után nagy nehezen kiderült, hogy édesanyámat átszállították egy másik kórházba... Puff neki. Már ott sem voltunk. Nem értettük ugyan, miért vitték máshova, de ebben a helyzetben ez nem is volt fontos.


Átmentünk a János kórházba, ahol végül megtaláltuk édesanyámat. Egész jó állapotban volt, nagyon örült nekünk, mi pedig egy kicsit megnyugodtunk. Beszéltünk orvosokkal, nővérekkel, mindenki kedvesen megnyugtatott bennünket, hogy minden rendben lesz. Mi pedig édesanyámat nyugtattuk és azzal próbáltuk felvidítani, hogy addig itthon maradunk, ameddig nem lesz ténylegesen jobban. Szerencsére az eltelt időszak óta sokkal jobban érzi magát, úgy tűnik.

 

Amit nem értünk, hogyan fordulhat elő, hogy egy kórház nem tud arról, ha egy betegüket átviszik egy másik intézménybe, mint ahogy az sem teljesen világos, miért volt az átszállításra egyáltalán szükség. De képzeljék csak el, hogy egy idegen országból sietnek az édesanyjukhoz, erre nem találja senki és nem is tudnak róla. Már a legrosszabb is felmerült bennünk, hogy esetleg meghalt szegény.

 

K. L.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.28. 14:30:44

Hát, örülök, hogy jól van :)

2012.02.28. 15:26:40

@ReignOfdark: Jó hosszan kifejtetted a lényeget! :-))

migren 2012.02.28. 17:41:07

Nyilván ügyeleti időben az adminisztrátori munka kevésbé működik mint munka időben!
Sajnos akik ilyenkor dolgoznak inkább a lényegre(megfelelő ellátás stb)törekednek,lehet hogy ez hiba volt,de lehet hogy életet mentett,pl..lisalas,amit csak kijelölt intézményekben,ITO(intenziv.th.oszt.al)lehet végezni.

migren 2012.02.28. 17:47:13

Ja és valószínűleg nem agyvérzése volt hanem agyi infarktusa!
Nem mindegy.

Igazság, hol vagy? 2012.02.28. 18:02:41

@migren: Minden kórházban informatikai rendszer működik,ez ügyeletben is.Minden esetet rögzíteni kell.Egy belépés a rendszerbe és nyomon követhető a beteg "útja".A leírt esetben ez maradhatott ki.Ezt a hozzászólást nem "Ész osztásként és nem is védekezésként írtam.Örülök,hogy jól végződött ez az eset,további jó egészséget és gyors felépülést édesanyádnak.

migren 2012.02.28. 18:31:52

Nem erre gondoltam!ha nem ha sürgősséggel(3 óra) a lizálás protokolja,akkor lehet ezért csúszott el a "papír munka",mert fontosabb volt az idő betartása.(egyébként nem az én h.tartozóm én csak 1 e.ü.dolgozó vagyok MÉG!)

hárslevelű 2012.02.28. 21:36:11

1. A kedves mama miért nem szólt?
2. Kit kérdeztek az első kh-ban?
3. Kiderült miért kellett átszállítani?
...

lufiborotválás....
hollandusul

macska69 2012.02.28. 21:42:58

Mi a különbség az agyi infarktus és az agyvérzés között? Légyszi mondjátok el! Köszi!
És meg tudnátok-e mondani azt is,(függetlenül attól, hogy nem ez a poszt témája) hogy akinek hasnyálmirigy-gyulladása volt és most még a diétázós időszakában van, ehet-e fokhagymás párolt ezt-azt? Olvastunk mindenféle javaslatokat, de a fokhagymát sehol nem találtuk, hogy tiltva lenne, de a felhasználható fűszerek közt sem említik.
Mindkét kérdésre fontos lenne a válasz, ha netán benéz egy édes kis orvos ide, legyen szíves megválaszolni, előre is köszönöm!

Dr.laikus PhD 2012.02.28. 22:00:33

@macska69:

www.betesz.hu/ibr/dieta/hasnyal.htm

Fuszerek: Tárkony, édeskömény, bazsalikom (csak szárított formában használható). Hagyma, fokhagyma, torma (csak fozve használhatók és egyéni érzékenységtol függoen fogyaszthatók).

És nagyon-nagyon keveset elsőre, csak annyit, hogy ne legyen a husi íztelen.

Dr.laikus PhD 2012.02.28. 22:16:22

@macska69:
"Mi a különbség az agyi infarktus és az agyvérzés között?"

hu.wikipedia.org/wiki/Agyi_%C3%A9rkatasztr%C3%B3fa

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.02.28. 23:40:03

Az összes kórházban működik számítógépes rendszer, ebben meg kell legyen a zárójelentés is, abban meg szerepel, hogy hova vitték. Hacsak nem olyan a szoftver, hogy addig, amíg le nem véglegesítik a zárót, addig csak az látja, aki írta. Ezzel pl nálunk sok gond van.
Nem világos, a posztoló mikor ért a Szt Imrébe, de ha ügyeleti időben, akkor érthető, hogy nem egyből került valaki, aki tudott segíteni.

min 2012.02.29. 00:56:07

hát mindjár gondoltuk, hogy a hozzátartozó a hülye és nem a nővér akinek be kellene vinni az adatokat a gépbe vagy nem a szoftver amivel bármelyik gépről le tudnák hívni az beteg adatait, tartozkodási helyét, áá nem....Van bármilyen minőségellenőrzési rendszer a korházakban mert ha van akkor ez csúnya bukta...

aprooka 2012.02.29. 01:30:19

@macska69: agyi infarktus és agyvérzés gyűjtőnéven stroke. A stroke-ok több mint 80%-a agyi infarktus miatt következik be (érelzáródás, általában vérrög miatt), kevesebb mint 20% pedig agyvérzés. A tünetei gyakorlatilag ugyan azok, féloldali bénulások, súlyos esetben tudatzavar, beszédképtelenség. A vérrög okozta formát a tünetek kezdetétől számított 3 órán belül vérrögoldó kezeléssel (lízis, a kollega az előbb emlegette) jó eséllyel meg lehet szüntetni, erre vannak elvileg a stroke-centrumok (behozza a mentő a strokos beteget, gyors CT és mehet a lízis).

szabidoki 2012.02.29. 01:37:33

@min: a legtöbb kórház rendelkezik izóval, de általában annyit is ér. A minősítések nem arra vannak kihegyezve, hogy ésszerűen és gazdaságosan lehessen dolgozni, hanem hogy X minősítő cég mennél nagyobbat tudjon kaszálni, mert a kórház nem naplózza folyamatosan a betegek hűtőjének hőmérsékletét. A minőségbiztosítók egyébként sem azt mondják, hogy X cég kiváló minőségű terméket állít elő, hanem azt, hogy X cég a saját maga által meghatározott minőségi szintet tartani tudja. Ha ez alacsonyra van belőve, az a minősítőt nem érdekli.

Dr.laikus PhD 2012.02.29. 05:45:38

Ezek után kíváncsi lettem....
Ezt találtam és az eltöltött két év a praxison megtanított, hogy semmin ne húzzam fel magam, de ez a cinizmus teteje.

Ugyan van szakember akinek ezeket a szabályokat betéve tudni kell, aki olyan számítógépes rendszert alkalmaz, vagy vásárol ahol az azonnali jelen is látszik?
Még önálló gazdálkodási egység.

Mert a történetben azt tudták akit kérdeztek, hogy melyik szobában van, csak azt nem, hogy most már nincs és hol is létezik, ha még létezik.
Mindezt a feltételezett ügyeleti időben.

www.szentimrekorhaz.hu/hu/korhazunkrol/bemutatkozikakorhaz.html

Zárójelben jegyzem meg, hogy más szakmákat is kb. ennyi szabály, törvény korlátoz, de mint itt is megoszlanak a területi tudnivalók.

1949. évi XX. tv. a Magyar Köztársaság Alkotmánya - kivéve most már ezt. :)
Az újnak van-e asztala?

macska69 2012.02.29. 07:44:44

@aprooka: Nagyon szépen köszönöm a választ!

@Dr.laikus PhD: köszönöm, mindjárt át is böngészem a linkeket.

SusanneF 2012.02.29. 08:20:53

Miért van az az érzésem,hogy az utóbbi 2 poszt 3 mondatban összefoglalható lett volna?
Megértek így posztra?

Igazság, hol vagy? 2012.02.29. 17:51:30

@migren: Eü dolgozó vagyok még.Erre értettem.

Braincelle 2012.02.29. 22:11:49

Az átszállításra vsz azért volt szükség, mert a panaszai és tünetei alapján a mentők a sürgősségi osztályra vitték, ahol, miután neurológiai betegség, igazolódott, áthelyezték a területileg illetékes neurológiára, ami ezek szerint a János Kórház volt.

Hogy a két óra alatt megkérdezett emberek mért nem válaszoltak, azt nem tudom. A számítógépes rendszerben biztosan megvan minden távozott beteg adata, zárójelentése. Nővér nem biztos, hogy hozzáfér, és még kevésbé biztos, hogy ki is adhat információt. Orvosok meg más osztály betegeit nem ismerik és nem tudják, hogy mondjuk a szomszéd osztály orvosa az előző ügyeletben kit hová helyezett. Sajnos nehéz ez egyébként, mert az ember néha megőrül bele, hogy állandóan leszólítják a folyosón, és feltartják, ezt nagyon nehéz kezelni. Ha minden egyes felmerülő problémát neki áll megoldani az ember, akkor éppen csak a saját dolgát nem tudja elvégezni.

Ennyi ember között jó lett volna, ha lett volna valaki, aki leáll keresgélni a gépben, főleg ha teljesen kétségbeesett, tanácstalan hozzátartozók kérik a segítségét. Ha nem volt ilyen, akkor a betegfelvételi irodában lett volna talán érdemes próbálkozni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása