Gyerekkel nem szívesen foglalkoznak a gyermekfogászaton

2012.01.20. 08:09

Tisztelt Praxis Blog!


Alkalmanként olvasom a blogot, ezért bátorkodtam leírni a gyermekfogászati tapasztalatinkat, amelyek szerintem tanulságosak és egyben jellemzőek a magyar fogászati ügyeleti rendszerre.Három gyermekem van, akik rendszeresen ápolják a fogaikat, nem étkeznek különösebben egészségtelenül, mégis van 1-2 szuvas tejfoguk. Ezeket kezeltettük, fúrták, tömték. Már itt is probléma volt, hogy egyes fogorvosok nem szeretik betömni a tejfogakat, csak tisztítják, ecsetelik, és a vattával tömött foggal való rágást javasolják (ami tapasztalataink szerint kivitelezhetetlen, főleg menzán) mások meg tömik, így ha nem egy fix fogorvoshoz megy mindig az ember, ami náluk több költözés miatt megesett, megy a fejcsóválás, mintha a gyerek vagy a szülő tehetne a kétféle protokollról. Van ugyan fix gyerekfogorvosunk, de valahogy mindig akkor üt be a fogfájás, ha ő épp szabadságon van vagy épp ügyeleti idő van.

 


A két ünnep között egy éjszaka alatt a kicsit influenzás 7 éves fiam betömött foga különösebb előjelek nélkül elkezdett fájni, hajnalra feldagadt az arca, és 39 fok fölé ment a láza, amit a gyógyszerek is csak 37,5-ig vittek le. Felhívtuk a fogorvosi ügyeletet Budapesten (a mi településünkön fogászati ügyelet nincs) a Szentkirályi u. 40-ben, és ott azt mondták, vigyük be a gyereket, ők éjjel-nappal rendelnek. Mivel nekünk az út nem egy perc, 6 óra után nem sokkal érkeztünk, megtudtuk, az éjjel-nappali ügyelet reggel 6-tól 8-ig szünetel. Akkor viszont a Szentkirályi 47-be küldtek, ahol nagybetűkkel ki is van írva, hogy "Gyermekfogászati rendelő". Fél nyolckor regisztráltunk legelsőként az ajtónyitáskor.

 

Felküldtek az emeletre, ahol többen (mind felnőttek, akik sokkal később jöttek) is elénk kerültek, foglalkozni sem akartak velünk, noha többször megkérdezték, hogy hívják a fiamat, és a legelején azt is jeleztem, hogy lázas a gyerek és látszott az arcán, hogy nagyon dagadt. Amikor az érzéstelenítő hatására várva kijött egy elénk került hölgy, szólt, hogy bent arról beszélnek, hátha elmegyünk magunktól, mert ők gyerekkel nem szívesen foglalkoznak (amit egy gyermekfogászat feliratú épületben akkor sem értek, ha a két ünnep közti munkanapon napközben csak ügyeletet tartanak, noha mindenki másnak rendesen kell dolgozni).


Fél tíz körül, amikor kijött az asszisztens egész más miatt, udvariasan megkérdeztem, hogy érdemes-e várnunk még, illetve jó helyen várunk-e, csak mert fél nyolckor elsőként regisztráltunk, a gyerek lázas, és nagyon fáj a foga. Mindjárt bekerülnek - válaszolta. És valóban, bejutottunk, valószínűleg a kérdés hatására, mert kiszóltak egy szintén érzéstelenítő hatására váró betegnek, hogy a kisfiút gyorsan megnézzük, és utána jöhet. Rezidensek dolgoztak bent. Először is nem találták a megfelelő fúrót, elnézést kértek, azt mondták, nem voltak gyerekre felkészülve, végül megkerült. Ellátták a fiamat, ami 2 perc volt, csak megnyitották, nem is fájt különösebben, nem is értem, erre miért kellett ennyit várni, illetve ettől miért kellett annyira félnie az orvosnak, majd amikor szóltam, hogy lázas, egyértelműen a fogától, nem kellene-e antibiotikum, csak mert a férjemnek mindig adtak ilyen helyzetben, azt mondták, nem értenek a gyermekgyógyszerekhez, és keressem fel a gyermekorvost.


Miután nem volt kedvem egy lázas gyerekkel újra sorban állni egy receptért, és a házi gyermekorvosunk is szabadságon volt, és magyarázkodni sem akartam egy idegen helyettesnek, hogy nem én vagyok a hülye, csak a szakorvos nem tudta, mit írjon, szóltam, hogy ha úgy ítélik meg, hogy kell a gyógyszer, akkor legyenek szívesek felírni ők. Visszakérdeztek, hogy mit szedett legutóbb, mondtam Augmentint, a fülére. Használt, kérdezte, igen, mondtam. Mikor, kérdezte. Mondtam, hogy legalább féléve. Nem emlékszem, hány milligrammosat? Mondtam, hogy ne haragudjon, de ha tudnám, sem venném a bátorságot, hogy én mondjam meg, ezt nem nekem kell eldönteni. Telefonálgattak jobbra-balra, hogy mennyit adjanak, negyedóra múlva fel is írták. Megkérdeztem, mi a teendő, mikor keressünk fel újra fogorvost (a következő ünnepi időszak előtt voltunk), azt mondták, nem tudják, majd ha rendbe jött. Kérdeztem, mégis, addig is mi a teendő? Azt mondták, semmi, tartsuk tisztán. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt a józan paraszti eszemre bízták. Úgyhogy még aznap felhívtunk egy ismerős, csak épp gyesen lévő gyerekfogorvost tanácsért, akinek az első kérdése az volt a telefonban a panaszok hallatán, hogy ugye kapott antibiotikumot...Mondhatom, nem győzött meg az állami ügyelet gyerekekre való felkészültsége.


Másik (5 éves) fiammal két hétre rá hétvégén éjszaka jártunk így, kicsit influenzásan, szintén tömött foggal. Okulva az előzőekből, elkerülve az állami ügyeletet, egy non-stop pesti magánfogászatot kerestünk fel, ahol kísértetiesen hasonló helyzet fogadott, csak itt még 15 ezer forintunk is bánta ugyanezt a felemás hozzáértést, piszkosul fájt a gyereknek a fúrás, és itt receptet sem adtak, szó szerint azt mondták, gyereknek nem szokás antibiotikumot adni, csak felnőttnek, így másnap a sokkal rosszabb állapotban lévő gyerekkel (kékes-lilás- vöröses is volt a feldagadt arca) lázasan mehettünk a gyermekorvoshoz, aki ki volt kelve magából, hogy nem adtak antibiotikumot egy ilyen helyzetben. A saját fogászunk meglátása szerint mindkét esetben a mandulagyulladás indította el a beteg fog gyulladását, és ilyen magas láz illetve megnyitás után gyerekeknél, főleg, ha a mandula is érintett, antibiotikumot kell adni a fertőzések megelőzése és a gyulladás csökkentése érdekében. Különösen a második fiamnál, akinél legszívesebben panaszt tett volna a magánrendelőben, ahol az antibiotikumról egyenesen lebeszéltek. Szerinte ezt egy felnőttfogásznak is tudnia kéne.

 

Nem vagyok betegesen gyógyszerpárti, csak végszükségben fordulok az antibiotikumhoz, és szerencsére az orvosunk is így gondolkozik, de 3 gyerek után már tapasztalatból tudom, hogy igenis vannak esetek, amikor ezzel egyszerűen és gyorsan megszabadítható a gyerek a felesleges szenvedéstől és a szülő a lehetséges szövődmények miatti aggodalomtól. És azt is tudom, hogy a gyerekeknek előbb adnak biztonságból gyógyszert, mint a felnőttnek.


A problémám az, hogy ha a gyermekfogászat annyira speciális, hogy a felnőttekre szakosodott fogorvosok egyenesen félnek a gyerekek ellátásától, és nincsenek tisztában a gyermekgyógyszerekkel, akkor miért nem működik legalább Budapesten egy tisztességes gyermekfogászati ügyelet, illetve ha ez anyagi okokból megoldhatatlan, miért nem képzik úgy a fogorvosokat, hogy szükség esetén ugyanúgy el tudjanak látni egy tejfogat, mint egy felnőtt fogat? Általános gyermekügyeletről is beszélhetnénk, hiszen a probléma azonos: gyerekek ellátására vonatkozóan az alapoktatás minimális, ugyanakkor a nagyvárosokat leszámítva a legtöbb helyen anyagi okokból a felnőtt ügyeletes háziorvos látja el 0-99 évig a teljes lakosságot (és adott be a 4 éves fiamnak megkérdezés nélkül Algopyrin-injekciót, amit gyermekgyógyászatban a saját gyermekorvosunk szerint szigorúan tilos.)


Tisztelettel:
Egy olvasó

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2012.01.20. 08:33:12

Kedves Olvasó-Posztoló!
Teljesen egyetértek!
Talán nem is tudod,hogy milyen szerencséd van a gyermekek hozzáállásával-tapasztalatból tudom,hogy egy gyermeket nem könnyű rábírni(minél kisebb,annál nehezebb!!) hogy engedje a fúrást...
Én az egyik lányommal úgy jártam,7-8 éves lehetett,hogy a felnőtt fogorvos úgy beszélt és bánt vele,hogy utána a magánrendelőben sok időbe telt,mire egyáltalán a székbe be mert ülni..!
Ma már 14 éves,és önállóan jár felnőtt fogorvoshoz,ha szükséges,sztk.-ba.
Nagyon nagy hiányosság ez kis hazánkban,hogy sem a gyermekháziorvosi ügyelet,sem a gyermekfogorvosi ügyelet nehezen hozzáférhető a családok számára!!!
Vidéken pláne,de még Pesten sem biztosított...
A felnőttek is megérnének egy misét, azért van annyi fogatlan ember,mert bizony,egy átlagfizetésből nagyon nehéz,vagy lehetetlen kigazdálkodni pár korona árát-van,amikor ez százezres nagyságrendű,és nem magánorvosnál!!

Bárcsak valaki komolyan venné e hiányosságokat az ellátásban...!
Algopyrin inj.tényleg nem kaphatnak gyermekek,kedves itt lévő hozzáértők..?

SusanneF 2012.01.20. 08:33:52

Nekem nagyon tetszik a kép...:)D

sárga nyúl 2012.01.20. 08:50:52

A gyerekkórházakban nincs fogorvosi ügyelet? Pl. Heim Pál? A Rottenbiller utcai Smile Center nyitvatartása nincs fent az oldalukon.

Sokorai_Atala 2012.01.20. 09:04:23

Valószínüleg a Szentkirályiban 2 ünnep közt nem volt csak ügyelet és az helyileg a gyermekfogászaton volt. Egyébként legtöbbször rezidensek vannak, ami néha jó, mert gondosak,óvatosak, néha nem mert tapasztalatlanok.
Viszont ezúttal jobban járta posztoló, mint a maszekkal, mert óvatosságból több telefon után írtak csak gyógyszert, viszont miért váratták, azt nem értem.
Kicsit sokallom ezt az antibiotikomat minden betegségre, de nekem úgy látszik más gyermekorvosom volt, nagyon ritkán (inkább nem) adott

Brion 2012.01.20. 09:17:58

A Stomában elvileg mindig vannak, ahogy írták is, mondjuk oda jó ideje nem merek menni. Én a 47-ben levő Fogorvosi oktatócentrumba járok, ahol eddig mindig tökéletes ellátást kaptam. Ügyesek, figyelmesek, elmondanak mindent kérdés nélkül is stbstb. teljesen elégedett vagyok.
Akartam én is 2 ünnep között menni, oda is telefonáltam, azt mondták végül is mehetek, de csak ügyelet van valóban, az ügyeletes orvosok kezelik az ambuláns betegeket is.
Igaz én felnőtt vagyok, de 2 tejfogam a problémás nekem is, de ezen még sosem akadtak fenn :)
Eddig nagyon féltem a fogorvosoktól, mióta rájuk találtam, ez elmúlt.

marand22 2012.01.20. 10:36:10

@SusanneF:
Algopyrin inj. hivatalos előirata szerint:
"Csecsemőkorban, 3 hónapos kor és minimum 5 kg-os testtömeg alatt, a metamizol alkalmazása nem javasolt.
E feletti csecsemőknek és gyermekeknek 10 mg/ttkg im. naponta egyszer, vagy kétszer."
Én is adom a gyerekeimnek (tablettát). Lázcsillapításra nincs hatékonyabb gyógyszer.

A gyermekfogászattal nekünk eddig jók a tapasztalataink, tömést eddig nem kaptak, az egyiknek kellett kifúrni egy fogát. A másiknak meg össze kellett varrni a szájnyálkahártyáját, mert a hintázó másik szájba rúgta.
Hála Istennek, van a környékünkön (Pest megye) olyan magánfogászat, ahol van gyermekekhez is értő fogász, szájsebész.

SusanneF 2012.01.20. 10:42:38

@marand22: Köszi,de a tbl.-át mi is rendszeresen alkalmazzuk-ha szükség van rá,én az inj.ellenjavallatra vagyok kíváncsi,ha nem javasolt,akkor miért nem?
Mikor a tabletta elfogadott gyermekgyógyszer is.

marand22 2012.01.20. 11:10:09

@SusanneF:
Az injekció előiratát mellékeltem, tehát adható az is gyermekeknek a fenti kautélákkal.
Egyébként a fő probléma a metamizollal (Algopyrin), hogy kb. 0.5/1 millió lakos/év gyakorisággal agranulocytosist (csontvelőkárosodás következtében leáll a fehérvérsejtek termelődése, emiatt sokféle - jellemzően opportunista kórokozók okozta fertőzések léphetnek fel) okoz. (Opportunista kórokozó: normálisan bennünk élő baktériumok, gombák, paraziták, amik normálisan működő immunrendszer esetén nem okoznak fertőzést, de immunkárosodás után igen.) Emiatt az angolszász országokban nem használják, gyakorlatilag nem is ismerik, pedig talán a legjobb lázcsillapító és jó fájdalomcsillapító. Én magam soha nem láttam agranulocytosist, egy kollégám találkozott 1 ilyen esettel 20 éves pályafutása alatt. Az angolszász országok inkább paracetamolt használnak, amivel az a baj, hogy egyrészt dózisfüggően májkárosodást okoz (kb. 16 gr/nap felett szinte biztosan, amit nem olyan nehéz normál körülmények között sem elérni, lévén rengeteg recept nélkül kapható, kombinált láz-, fájdalomcsillapító, stb. tartalmazza), ill. nagyon ritkán dózisfüggetlenül is (anno Perner prof. emlegetett 2 olyan gyermeket, akik emiatt szorultak akut májátültetésre). Aspirin gyermeknek nem adható 2 éves kor alatt, nagyobb gyermeknél is okozhat Reye-syndromát, így inkább 6 éves kor alatt, illetve terhesség alatt is gyakorlatilag tilos alkalmazni.
Gyermekeknek fájdalom- és lázcsillapításra a legkevesebb potenciális mellékhatással és leginkább biztonságosan az ibuprofen adható, viszont gyengébb hatással bír (mint az Algopyrin).

arod75 2012.01.20. 11:52:53

Kedvenc gyermekfogászatos történetem: 7 éves lányomat vittem iskolafogászatra redőzárásra. Némi "udvarlás" után kinyitotta a száját, az alsókat megcsinálták, de a fogorvos úgy ítélte meg, hogy a gyerek már elég fáradt, jöjjünk vissza máskor a felső fogak végett. Így lett. A gyermek nem volt túl lelkes, még hosszabb győzködés után doktornő feldobta az ötletet egy újabb időpontra, de végül a lányom mégis kötélnek állt - és kiderült... hogy fent még ki se nőttek a maradó fogai...
Azt nem részletezem, hány ősz hajszálamba került a dacos kölyköt a második alkalommal is elvonszolni a rendelőbe : )

sárga nyúl 2012.01.20. 12:18:21

@marand22: A Cataflam-mal mi a baj? És a kisgyerekeknek szokásosan adott kúp, a Suppositorium antipyreticum pro parvulo?

a végzet aszonygya 2012.01.20. 12:38:27

A kisebbik középső fiam járt tavaly iskolafogásznál.
Nagyon meglepődtünk az eredményen:
14 lyukas fog volt feltüntetve a papírfecnin, természetes a fogdoki aláírása és minden egyéb hivatalos formai követelmény nélkül.
Fel is hívtam másnap a rendelőt, természetesen a iskolafogász nem ért rá, azóta sem tudom a nevét.
Sajnos csak az asszisztenssel tudtam kommunikálni arról, hogy a fiamnak volt az előző viszgálaton a legszebb fogazata a 30 fős osztályban, az év elején a saját fogászunk ellenőrizte, év közben pedig a helyi fogászati klinika végzett egy műtét előtti teljes góckutatást, rtg-vel együtt.
Hiába is néztem a fogazatban semmilyen eltérést nem találtam, de azért kértünk egy időpontot a saját orvosunktól, aki közölte, hogy a kolleginája biztosan rá akart tömni a mélyen barázdált fogakra, de a 14 akkor is túlzó, mert jelen pillanatban egy likas fog sincs.
Persze azt sem értem, hogy a mély barázda miatt miért kell tömni, de biztosan azért mert nem vagyok fogdoki.

jankababa 2012.01.20. 12:46:21

Hát mi is megjártuk a magyar egészségüggyel! A gyerekem kétévesen akkorát esett azzal a rohadék műanyag kismotorral(ami a kisgyermekek szájsebészeti problémáinak kb. 50%-áért felelős), hogy egy az egyben kirepült az egyik felső metszőfoga a szájából. Dőlt a vér, a fogat a járdán megtaláltam, rohantunk vele a gyermek ügyeletre, mert a tököm tudja, hogy ilyenkor hova kell vinni a gyereket. Ott természetesen továbbirányítottak minket a Heim Pálba a sebészetre, ellátatlanul. A Heim Pálban több, mint egy órát váratták a gyereket, aztán kijelentették, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, de azért megröntgenezik a fejét. Innentől kezdve egy 40 perces iszonyatos hisztérikus küzdelem zajlott le, 3 embernek kellett lefognia a már amúgy is sokkos állapotban levő, vérző gyereket. Aztán kijelentették, hogy nem tudnak róla használható képet csinálni, menjünk el a Szentkirályi utcába, ami ugyan felnőtt fogászati ügyelet - mert kiderült, hogy Budapesten NINCS is gyermek fogászati ügyelet, mert nyilván a gyerekekkel hétvégén nem szoktak balesetek történni - de biztos fogadnak majd, és közölték, hogy elvileg a fogat 2 órán belül még vissza lehet tenni... (de előtte másfél óráig várattak minket ezzel a hírrel). Le se fertőtlenítették a gyerek sebeit. No elmentünk a Szentkirályiba, ahol nem kellett sokat várnunk, éppen egy embernek a fejét véste a doki, de gyorsan vetett egy pillantást a gyerekre, közölte, hogy egy fog mínusz, 5 év múlva kinő a következő, nyugodjunk bele. Nem szeretne, és nem is tud belenyúlni ilyen kicsi gyerek szájába, és nem akarja megsérteni a maradandó fog csíráját. Ami egyébként teljesen korrekt és hihető, ezzel nem is volt gondom. A sebeit persze itt se látták el. Hazamentünk, lefertőtlenítettem a sebeit, este elmentünk a biztonság kedvéért egy magánrendelőbe, valahol a Pólus Center mellett van, ott nagyon kedvesek voltak, megvizsgálták a gyereket, elmondták, hogy mi a teendő - pl. hogy egy darabig pépeset egyen, tejes dolgokat ne adjunk neki, nehogy beleerjedjen a sebbe, mikor kell visszajönni, mikor esedékes egy fogröntgen, stb. stb. Elmondták, hogy ha legközelebb ilyen történne, akkor hogy kell szakszerűen tárolni a fogat, amíg eljutunk az orvosig, stb. stb. Mindezért egy fityinget se kértek.
Igazából mindent összevetve, utólag belegondolva nem volt olyan szörnyű az egész, de valahol mégse stimmel, hogy egy sebes, vérzőszájú gyerek sebeit 3 helyen se fertőtlenítik le, hogy erőltetik fölöslegesen a kínzatással járó fejröntgent, hogy nincs a fővárosban egy gyermek fogászati ügyelet, hogy ha már nem tudnak segíteni, még információkkal se tudnak ellátni a gyerek ápolásával kapcsolatban, stb. Lehet hogy magasak az elvárásaim, de szerintem ez nincs így rendben. (u.i.: gyerek külső sérülései Curiosa géllel kezelve 3 nap alatt elmúltak, az ínyén a seb napi többszöri Betadinos fertőtlenítéssel 1 hét alatt begyógyult. Cumiról, cumisüvegről érthető módon egy nap alatt leszokott... Két hétig minden nap említette a balesetét, aztán a kis lelke is begyógyult. A mi lelkünk azóta se... )

a végzet aszonygya 2012.01.20. 12:54:37

@jankababa:

A mi városunkban sincs sem fogászati, sem szájsebészeti ügyelet, pedig volt pár éve egy nagy port felvert ügy, amikor is a tályogos, gyulladt foggal jelentkező hölgyet elzavarták a klinikáról, mert szerintük ami ráért addig, azzal még lehet várni 1 napot, de tévedtek, sajnos a beteg belehalt.
Úgy tudom azóta sincs éjszakai ügyeleti ellátás.

marand22 2012.01.20. 12:57:16

@sárga nyúl:
Cataflam csepp 1 éves kor felett adható.
Supp. antipyreticum pro infante és pro parvulo 75, ill. 150 mg amidazophent tartalmaz, ugyanaz igaz rá, mint az Algopyrinre.

sárga nyúl 2012.01.20. 13:04:21

@marand22: Köszi. Valamiért itt a kollégáid azt mondták korábban, hogy a Cataflam nem jó. ?

marand22 2012.01.20. 13:12:44

Közép-magyarországi Régió Sürgősségi, Akut Ügyeleti Beosztása:
www.antsz.hu/data/cms33218/acut_ugyelet_2012_20111208.pdf

Sürgősségi Betegellátást Koordináló Osztály és régiós főorvosi ügyelet (SBKO):
06-1-3116000

A többi régió ügyeleti rendje is megnézhető az ÁNTSZ honlapján.

marand22 2012.01.20. 13:13:55

@sárga nyúl:
El kell olvasni a gyógyszer alkalmazási előiratát.

Lille havfrue 2012.01.20. 14:49:20

A posztban írott tünetek miatt nem tömünk tejfogat általában.

Irkutszk 2012.01.20. 15:44:02

Nagyon tetszik nekem is a kép.

eino. 2012.01.20. 16:22:01

Ha nem lenne ennyire fárasztó és nem sajnálnám ennyire a gyerekeket, azt írnám, hogy na, megnyugodtam, nem csak nekünk kész tortúra a gyerekfogászat. Hozzáteszem, úgy, hogy a majdnem 13 évesnek a mai napig nincs és nem volt egy rossz foga sem. Csak nagyon nehezen estek ki a tejfogak, már nőttek a maradandók, a tejek még mindig bent ragadtak. Az egyik dokinő szerint mindennek eljön az ideje, várjuk meg, amíg magától kiesik, a másik szerint jesszumpepi, azonnal húzni kellene többet is, de menjünk inkább szájsebészhez (!) Elmentünk, az elküldött minket panoráma rg-re. Meglátta, és mondta, menjünk mégis az iskolafogászatra. Mivel nyáron történt ez, nem volt egyszerű, de aztán mégis találtunk gyerek fogdokit onnan, aki elkezdte húzogatni a fogait. Közben az iskolát átszervezték, új fogorvos... Szerencsére elég volt elregélni a történetet meg vittem a panoráma rg-t. Kihúzogatta a maradékot, mostanra fogszabályzás esedékes.De nem nála, mert nagyon belegázolt a sokat szenvedett, amúgy becsületes fogmosó lányom lelkébe azzal, hogy folyton beszólt neki, mivel kicsit parázott a húzások előtt. A szabályzáshoz szintén megjártunk pár orvost,mire elvállalták, megint készült panoráma rg, végre megtaláltuk a nagyon drágát és jót a brutálisan drága és jó helyett. Kell min. 2 és max. 4 maradandót húzatni, a jövő héten dőlne el, mi lesz a végleges verzió, és kezdődne végre az ,,érdemi munka". Most már nem az orvosvadászaton múlik, csak a pár napja elkapott felsőlégúti nyavalyán; nyilván nem húzatok fogat úgy, hogy beteg.

Twoshed 2012.01.20. 16:32:36

Fogorvost csak magánban, ott is csak a megszokottat, semmi kísérletezgetés. Iskolafogorvos, SZTK-rendelés, ügyelet olyan, mint az orosz rulett 5 golyóval a forgótárban. A magándoki is, de ott csak 1 golyó van a tárban :) Ha viszont megtalálod a korrekt, megfelelő, normális fogorvost, akkor ragaszkodni kell hozzá foggal-körömmel. Ismerősöm mindig oltott, hogy mi a francért BKV-zok fogorvoshoz 1 órát ki a külső kerületekbe, mikor tele van csilli-villi magánrendelőkkel a belváros is, és kb. ugyanaz az árszabásuk. Aztán egyszer az egyik (találomra kiválasztott) csilli-villi rendelőben egy tömésnek induló móka másfél órás szájsebészeti műtétbe torkollott neki, ahol kikapták 2 jó fogát is a szuvas mellett, mert "kicsit félrementek a dolgok". Most már tudja, miért BKV-zok annyit :)

macska69 2012.01.20. 17:06:04

@jankababa: oda járok a Pólus mellé abba a magánrendelőbe és nekem is csak jók a tapasztalataim, ott tényleg ennyire jók és rendesek!

Annak idején, amikor még a gyermekfogászat "hatálya alá tartoztam", a mi falunkban nem volt hozzá szakorvos. A szomszéd település állatorvosa (tök komoly!) látta el ezt a feladatot. Ő azt csinálta (pl. velem is), hogy ha tejfoggal volt baj, azt egyszerűen kiütötte. Ha maradóval volt baj, akkor üzent a szülőknek, hogy a szűrés során megállapítást nyert, hogy a gyermeknek fogászati kezelésekre kell menni, legyenek szívesek a dolgot nyélbeütni.

alfa.orionis 2012.01.20. 17:38:05

@Twoshed: Igazad van teljesen. Én a fogorvosomat bármikor hívhatom, ha nem tud fogadni (mert persze a baj általában nyaraláskor vagy ünnepnapon üt be), azonnal ajánl valakit tűzoltásra. Ha az egyik gyereknek valami problémája volt, a másik kettő követelte, hogy az ő fogukat is nézze meg a "fogtündérnéni". Szájsebészhez, fogszabályzásra az ő ajánlása alapján mentünk-és soha nem bántuk meg.Iskolafogászatra igazolással mentek, miszerint állandó fogászati felügyelet alatt állnak, és a szájukat sem nyitották ki. Ennek az volt az előzménye, hogy a legnagyobb azzal jött haza, hogy ugyanazzal a tükörrel nézték végig az egész osztályt!!!!

scopolamin 2012.01.20. 18:58:44

@marand22: Ez klassz, mindenki számára nagyon hasznos. Köszönjük, hogy közzétetted :)

zellerlevél 2012.01.20. 19:32:04

A mi fogorvosunk szerint a tejfogat nem kell betömni, mert a tömésnek a posztoló által leírt következményei vannak. Csak ki kell tisztítani, és később is nagyon kell figyelni az alapos fogmosásra.

Ezt onnan tudtuk meg, hogy az egyik gyerekünk fogát betömte egy ügyeletes fogász. Pár nap múlva begyulladt, megnyitották kétszer, de a végén mégis ki kellett húzni, hiába kapott antibiotikumot. (Négy gyerekünknek ezen a lyukas fogon kívül sem tej, sem maradandó foga nem volt lyukas az elmúlt 22 évben, úgyhogy ellenpróba nincs.)

sárga nyúl 2012.01.20. 21:26:28

@zellerlevél: Több tejfogamat tömték gyerekkoromban, ezekből 1 gyulladt be. Olyat viszont soha nem csináltak, hogy kifúrták és nem tömték.

SusanneF 2012.01.21. 19:36:01

@marand22: Köszönöm alapos válaszod!
Mi a véleményed a Cataflam cseppről,ha egy gyermeknek fáj a foga?
Az is ellenjavallt valamilyen százalékban?

2012.01.22. 21:01:50

@marand22: Agranulocytosist én egy csípőprotézises 55 éves hölgy esetében láttam, aki évtizedekig stabil NSAID-szedő volt - az első műtétje 26 évesen történt, és a tavalyelőtti második műtét előtt évekig már gyakorlatilag fájdalomcsillapítón élt. A második műtétje után derült fény a dologra egy kontrollon...

FelixJager 2012.03.06. 16:45:08

@a végzet aszonygya: a 14 lyukas azt jelenti, hogy a jobb felső 4-es lyukas. az 1 kvadráns jelöli, a 4 fog számát a középvonaltól. Magának, vagy az ellátó kollégának írta oda.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása