Nem mindenki teheti meg, hogy százezreket fizessen a szülésnél

2012.01.12. 08:43

Kedves olvasók!

 

Tavaly januárban született meg második kislányom. az osztályvezető orvos volt a fogadott orvosom, nála szültem meg 5 évvel ezelőtt első kislányomat is. Akkor csupa jó tapasztalatom volt vele kapcsolatban, de ha esetleg még egy gyerkőcöt vállalnánk, mert egy kisfiút is nagyon szeretnénk, biztosan nem nála szeretném megszülni.

 

 

Első szülésemnél 20000 forintot tudtam adni neki, de nem tett egy rossz megjegyzést sem, nagyon kedves volt, nem így a második gyereknél. Már a szülés előtt is minden alkalommal, még akkor is amikor csak leleteket vittem simán elkért érte mosolyogva 6000 forintot. Ez havonta legalább egy alkalommal megtörtént. Persze, ez az összeg sokaknak semmiség, nekünk a hitelek mellett igenis számított.

 

A szülés rendben lezajlott, így szerettük volna személyesebbé tenni a hálánkat. egyébként és ez volt a legfontosabb. Ezúttal is 20000 forintot tudtunk adni, illetve egy körülbelül ugyanilyen értékű ajándékkosárral kedveskedtünk neki, Feltételeztük, hogy örülni fog neki, de sajnos nagyon bunkón viselkedett.Konkrétan, szó szerint közölte velem és a férjemmel, akivel együtt adtuk át a kosarat és a borítékot, hogy neki nem kell a kosár, a borítékot előttünk nyitotta ki, majd miután megnézte a pénzt, azt mondta hogy a kosár árát is bele tehettük volna inkább.

 

Szerintem ez a bunkóság netovábbja. Nagyon kellemetlen helyzet volt. A férjemmel ott feszengtünk pironkodva, és nem is tudtunk mit mondani. Mi tényleg csak jót akartunk, Nem megsérteni akartuk őt, hanem örömet akartunk neki szerezni, erre az egészet elrontotta és ő sértett meg bennünket és a pénzt kevesellte. Nem tudom, önök mit gondolnak erről az egész faramuci szituációról, de nekünk tényleg rosszul esett. Nem mindenki teheti meg, hogy százezreket fizessen a szülésnél. Van olyan barátnőm, aki decemberben szült, ő közel fél milliót fizetett az orvosának, szóval nem hinném, hogy ők volnának azok, akik a megélhetésükért küzdenek.

 

Tisztelettel:

Orsolya
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.12. 09:34:11

És ha nem kisfiú lesz?
Fogadott orvossal előre kell megbeszélni, mi mennyibe kerül.
Akinek nincs pénze, fogadja el az éppen rendelő orvost, és ne fogadjon sajátot, mert az bizony pénzbe kerül.

marand22 2012.01.12. 10:01:56

Teljesen egyetértek a leírtakkal. Sajnos az ilyenek miatt tart ott az egész szakma megítélése, ahol. Én visszavettem volna azt is, amit kapott.
Sajnos nagyon sok nőgyógyász viselkedik így, tisztelet a kivételnek (a feleségemé kivétel). Annak idején emlékszem arra, aki a saját osztályán dolgozó szülésznőnek mondta azt, amikor kiderült, hogy ikreket vár: "Ugye tudja, hogy ez dupla pénz ?"
Ők nem fognak (sajnos) külföldre menni.

karcsibácsi 2012.01.12. 10:05:35

Ez tényleg disznóság!
Az ilyeneket kellene ki- és tökön rúgni.
Lejáratják a szakmát és megakadályoznak minden jóirányú változást.

2012.01.12. 11:02:27

Az ilyen orvost ingyen közmunkára kéne ítélni élete hátralévő részében.

A helyzet meg az, hogy többnyire és egyre inkább azok is maradnak majd itthon a végzősök közül, akik ilyen pozíciókra vágynak. Ahogy az ország egyre inkább csúszik le a pokol felé, úgy lesz egyre kevesebb az angyal, aki majd 80ért akar dolgozni.

zsikuci81 2012.01.12. 11:38:26

Orsolya, Onnek igaza van, es keressen egy masik orvost!
Eleg sokba kerult a leletek megtekintese. Ne szegyelljek magukat, nincs miert! Egesz csaladjuknak jo egeszseget kivanok!

rikitiki 2012.01.12. 11:49:52

Nem faramuci a szituáció, teljesen egyértelmű. Bunkó állatok sajnos vannak, és mindenhol. Az atomcsapást is két állat tudja túlélni, a csótány, és a bunkó.

A korrupció romlottá tesz - ezért van az, hogy szerencsésebb helyeken a pénz nem merül fel, sem előtte sem utána. Nem kell esélyt sem adni a romláshoz.

Én személyesen találkoztam Szméagol-Gollammal. Kiment az öltöző ajtón egy tisztességes Szméagol, majd egy eltorzult arcú Gollam tépte fel, és rontott be az öltözőbe, mint egy őrült kihajított minden ruhát a ruhaledobóból, csak akkor nyugodott meg, amikor az általa ledobott ruha zsebéből meglett a boríték.

Mindennek ára van, a hálapénz rendszernek, ami az állam számára olcsóbb, ez lett az ára.

Laliath 2012.01.12. 12:50:33

Azt az orvost, aki már a - nem magánrendelői - kezelésekért is pénzt kér, már az elején ott kell(ett volna) hagyni és keresni egy másikat.
Van sok jó orvos, aki mellette jó ember is. Nekem két szüléshez két ilyet is sikerült kifogni. És őket sajnálom az ilyen barmok miatt, mint aki a fenti esetben is szerepel.

2012.01.12. 14:13:44

@rikitiki: A Gyűrűk Urás hasonlatért emelem a kalapom :)

gioni44 2012.01.12. 16:44:32

Az orvosok is megosztottak.Jól "tejelő" a sebészi, a szűlész-nőgyógyászi és a fogorvosi szakma.

Ezek közül egyik sem megy külföldre praktizálni.

A labor orvos,a radiológus viszont rá van kényszerülve mert a munkájuk természeténél fogva nem kerülnek közvetlen kontaktusba a beteggel./hálapénzzel/

A posztbeli nőgyógyász egy ekölcstelen,gátlástalan,pofátlan barom.

Vissza kellett volna tőle kérni a boritékot is azzal,hogy nem akarják megsérteni.A kosarat is visszakérni.

A poszt is bizonyítja az eü. ellátó rendszerünk züllöttségét.Melyre a mindenkori kormányok rátettek egy lapáttal,mivel évtizedek óta nem hajlandók tisztességes fizetést adni az eü.dolgozóinak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.12. 16:57:51

a probléma kétrétű
egyrészt a kedves levélíró egy olyan szolgáltatásra vágyott ami nem feltétlenül járt neki (elárulom, hogy a magánbiztosítottaknak se jár nálunk automatikusan osztályvezető főorvos, az a magánbiztosításban is egy külön kategória - a felső). ezért pénzt is volt hajlandó áldozni. na persze az árról szerencsésebb lett volna előzőkben megállapodni és nem később meglepődni. ez a szolgáltatáscsomag amit vásárolt nálunk egy szülés esetén durván fél-egy millió forint, egy csípő protézis esetén már durván 3 millió.
másrészt természetesen a kolléga viselkedése sem etikus, ugyanakkor felteszem a kérdést, hogy kihívunk egy villanyszerelőt házhoz, megcsinálja a munkát majd adunk neki egy ötezrest, erre ő azt mondja, bocs de ez a munka 10 ezerbe kerül, akkor is így felháborodunk rajta?

sárga nyúl 2012.01.12. 17:05:57

Ez már nem az első ilyen poszt. Úgy látszik, ez a nőgyógyászok közt tényleg elég gyakori lehet! Szerencsére ilyen orvossal még nem futottam össze, nem nagyon tudnék mit reagálni egy ilyen szituációban! (Viszont a férjem egy pillanat alatt helyretenné, az biztos.)

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Azért nincs igazad, mert az orvosoktól nem szokás előre megkérdezni a tarifát, mivel az korrupció lenne. Az elfogadott eljárás, hogy a magánrendelőben fizet az ember, a kórházban meg nem. Max. szülés után ajándék. De lehet, hogy le vagyok maradva...

r580s 2012.01.12. 17:10:54

Őszintén sajnálom a történteket! Egy kisgyermek születése mindig örömteli pillanat, illetve annak kellene lennie. Sajnos valóban faramuci a helyzet, a hálapénz az egész eü. szakma rákfenéje, ráadásul a hálapénzből jócskán részesülők kerékkötői mindenfajta változásnak. A páciens nem tudja, hogy mit tegyen, ha nem fogad orvost akkor gyakorlatilag orosz rulettet játszik (tisztelet a kivételnek, de sok hálapénzes szakmában működő orvos valóban csak akkor kedves, ha külön pénzt is lát), ha fogad akkor meg horribilis összegeket fizet ki egy OEP által finanszírozott szolgáltatásért (feketén, zsebbe, a magánrendelési díjakon felül). Ha az orvosnak nem tetszik, hogy néha "csak" ennyit kap, akkor mondja meg előre, hogy mennyit vár, így a szülők tudják mire számítsanak. Szomorú és felháborító ez a rendszer így.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.12. 17:15:26

@sárga nyúl: az orvostól nem is szokták, de azért a betegek jellemzően tájékozódnak, más betegektől. nem mondom, hogy ez egy jó dolog, de rá kellene jönni, hogy a civilizált világban nincs olyan, hogy választott orvos, vagy ha van az mindenütt pénzbe kerül, csak az a kérdés ki fizeti a különbséget? te vagy a magánbiztosítód

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.12. 17:18:20

@r580s: bocs, de azért az OEP pl nem fizeti ki azt, hogy a nőgyógyász bejön hajnal 3 kor a szülést levezetni, vagy nem hinném, hogy állna havonta ultrahangot vagy ilyesmi. tehát a megvásárolt szolgáltatásnak van olyan része is ami extra, kezdve attól, hogy a híres professzor úr műti a kedves beteget egészen odáig, hogy olyan szolgáltatásokat kap amelyek nincsenek benne az alapszolgáltatásban

r580s 2012.01.12. 17:29:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem tudjuk mikor történt a szülés, lehet hogy munkaidő alatt... Az ultrahangért a posztolóék vagy keményen fizettek a magánrendeléseken (remélem kaptak számlát), vagy OEP által finanszírozva történt a kórházban. Ingyen biztos nem volt! Ha a híres orvos nem szeretne "kellemetlenül vékony" borítékot, akkor mondja meg előre kerek-perec, hogy mennyit kér (vállalja a kockázatot, mert az bizony nem hálapénz már, de ha meg nem akarja vállalni, akkor a hálapénz annyi, amennyi, azért HÁLApénz). Egyébként ha az orvos munkaidőn kívül bemegy a kórházba és használja az ott lévő felszerelést és személyzetet, vajon fizet értük bérleti díjat a kórháznak? Ad százalékot a többi résztvevőnek? És leadózza-e ezt a jövedelmet? Ha ezekre nem a válasz, akkor szerintem nem lehet csak az egyik oldalról elvárni a valós díjak megfizetését.

2012.01.12. 17:30:32

@sárga nyúl: Szerintem nem feltétlenül téved, mivel az adott ellátásnak van egy ára, amit a legális fizetés címszó alatt nem kap meg. Az egy más kérdés, hogy cserébe beszedi a betegtől, sőt kiakad, ha keveset kapott. Én azért ítélném közmunkára, mert rossz példával jár elő a társadalomnak.

Egyrészt a szakma rossz hírét kelti.

Másrészt meg ahelyett, hogy elment volna egy normális országba normális fizetésért, elhiteti az amúgy is magatehetetlen és öntudatlan lakossággal, hogy ötvenezerért megkapja a főorvosi szülést.

Szerintetek a történet bármely szereplője eztán úgy emlékezik majd vissza a történtekre, hogy baj van az orvosok fizetésével...?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.12. 17:40:22

@r580s: rosszul értelmezed az egész problémát. a szülés az TB támogatott, egy bizonyos számú vizsgálat is vele együtt (UH, meg labor meg miegymás). ezekért nem kell fizessél elvileg soha. na persze ha a kórházban 30 éves Uh van amin csak egy hangyaboly látszik és az orvos csak találgatja, hogy mi van rajta akkor az van ingyen és ezt kell szeretni a TB-s pénzért.
ha elmégy egy magánrendelőbe akkor oda azért mégy el mert ott jobb körülmények vannak, jobb az Uh és a gyémánt micsodádat sem látják a hallgatók a kórházban. ez egy szolgáltatás amiért számla jár.
az azonban ha hozzád bemegy az orvos éjszaka a szüléshez, az a te és az ő problémája, a többi ember az ügyeletes (ha persze saját bábád van az is pénz dolga). az orvost kifizeted, de abból a pénzből ő miért is adna másnak? a felszerelést miért is fizetné? hisz azokat a TB fizeti, az neked jár, ami nem jár az, hogy hozzád bejött az orvos hajnal 3 kor. ez teljesen illegális is egyébként mert akkor másnap nem dolgozhatna, tehát egy illegális tevékenységről számlát sem adhat, amiről meg nem ad számlát abból adózni sem lehet. azt nem érted szerintem, hogy itt plusz, megfizetendő tevékenységet az végez akinek nem kellene ott lenni, illetve nem kellene azt a tevékenységet elvégezni, ez pedig az orvos aki bejön hajnalban.
ha mindez munkaidőben történik, akkor is plusz szolgáltatás mert az osztályvezető főorvos akkor sem köteles szülést levezetni, mert ez nem a tevékenységi köre, a szülés levezetése, jellemzően a bába tevékenysége egy rezidens orvossal, akinek egy szakorvos biztosít hátteret. egy osztályvezető főorvost a prolift meg a wertheim miatt tartanak, luxus lenne szüléslevezetés miatt tartani egy osztályvezető főorvost

sárga nyúl 2012.01.12. 18:06:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A szülés még egy egyszerű dolog. Elmegy az ember egy fizetős helyre, ha magasabb szintű ellátást vár.
De mi van azokban az esetekben, amikor tudom, ki a legjobb orvos egy bizonyos probléma esetén, de nincs magánrendelése, sőt, egyáltalán nincs magánrendelés, ahol ellátnak ilyet? A "civilizált világban" ilyenkor eljut az adott orvoshoz a beteg? Csak legyen aki kifizeti?

@ReignOfdark: Szerintem ez a tarifaelvárás kifejezetten egy idősebb korosztály sajátja, akik nemigen beszélnek nyelveket és eszük ágában nincs innen elmenni. Egyébként igazad van.

Mit gondoltok, merre fog alakulni a magyarországi helyzet rövid távon? Onnan messziről talán tisztábban látszik.

r580s 2012.01.12. 18:23:58

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem kell számlát adni a hálapénzről, de fel kell tüntetni a jövedelembevallásban és ezután adót fizetni (elvileg). Szerintem munkaidőn kívül, illegálisan, saját haszonszerzése miatt senki sem használhatja sem a szülőszobát, sem a műtőt. Egyetértünk abban, hogy nonszensz egy ov főorvosnak esetlegesen az éjszaka közepén, vagy családi esemény megszakításával járó szülés levezetéséért csupán egy üveg bort adni. Én valójában annak a pártján állok, hogy az vezesse le a szülést, aki hivatalosan is dolgozik akkor, minden egyéb kívánságnál teljesen legálisan kelljen fizetni a szolgáltatásokért. (Ebben az esetben nem tudjuk mikor zajlott le a szülés, lehet hogy munkaidőben, a kolléga viselkedése pedig nem érdemel mentegetést.) Azért is nehéz a probléma, mert a legtöbben nem kedvtelésből választanak maguknak orvost a szülésekhez, hanem félelemből. Nők százai csak magánrendelésre mernek elmenni és külön fizetnek a szülésért is az emberibb bánásmódért cserébe, ugyanis a szakrendeléseken a normálisan viselkedő nőgyógyász ritka, mint a fehér holló. Ellenben szívbaj nélkül közlik, hogy gyere el a magánrendelésre ha kérdésed is van. Ezt is vegyük észre, hiszen tényleg így van és nagyban hozzájárul az általános orvosellenes hangulathoz! Be kell vallani, hogy a rendszert belülről szemlélve is megdöbbentő sokszor, amit az ember ezeken az extra hálapénzes osztályokon tapasztal. Másodszor: valójában törvényi háttere is van a hálapénznek, lehet utána adót fizetni, nem elfogadható feketén nettó 2-2,5 milliót zsebre tenni, majd minden a rendszert megtisztítani vágyó próbálkozásnak gátat szabni. Harmadszor: tényleg azt gondolom, hogy a hálapénz a kórházat kellene, hogy megillesse (mint sok nyugati országban, ahol erre lehetőség van) és az orvos aki közreműködött kapjon belőle bizonyos százalékot hó végén. Ez így teljesen legális és korrekt lenne. Senki ne használja a kórház műszereit és felszereléseit kvázi magánrendelőként. Ugyanakkor a beteg valóban ne várja el, hogy a főorvos ugrándozzon körülötte az éjszaka közepén, amikor egy szakorvosjelölt is le tudja vezetni a szülését. Amíg így maradnak a dolgok, addig az a legtisztább, ha az orvos előre közli, hogy mi a számára elfogadható összeg a szabadideje feláldozásáért cserébe, a beteg pedig el tudja dönteni, hogy ki tudja-e ezt fizetni, vagy sem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.12. 18:43:24

@sárga nyúl: nem, itt pl van olyan orvos aki a világon a legjobb egy bizonyos témában (peter habermeyer) és csak magánkórházban dolgozik, tehát vagy magánbiztosított vagy, vagy fizeted a különbséget. magyarországon is ismerek olyan orvost aki egy bizonyos műtétet egyedüliként végez az országban és nincs magánrendelése, de van szakrendelése ahova bárki bejuthat előjegyzés alapján, de nagyon szereti a rendet, így nem ajánlatos kijátszani :)
@r580s: a gond, hogy megéri fizetni érte, mert az orvosnak megéri ezért plusz szolgáltatást nyújtani. ha annyi lenne a fizetése, hogy nem érné meg akkor ne félj nem menne be éjszaka senkiért. ha nem megy be éjszaka senkiért akkor nappal pihentebb, és ha van elég pénze akkor eleve nyugodtabb és kedvesebb, mert sajna a pénz minden baj forrása. a jelenlegi fizetésem mellett én pl csak nagyon kivételes esetben hagynám ott az asszonyt hajnal 3 kor egy beteg miatt, sőt azt kell mondjam, hogy csak két esetben: rokon illetve szakmai kihívás, a pénz nem számít.

r580s 2012.01.12. 18:56:30

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Kérdés, hogy mennyi a normális fizetés? Mert a legtöbb orvos által bőven elfogadható mondjuk bruttó 600-700 ezres fizetés sok ennyire hálapénzes szakmában és pozícióban bizony édeskevés lenne a most befolyóhoz képest. Biztos Te is tudod és kár szemet hunyni afelett, hogy egyes sebészek, nőgyógyászok akár 1-2 milliót is simán megkapnak havonta borítékokban zsebbe. Persze mondhatjuk, hogy ez csak néhány ember, de épp ők vannak a legmagasabb pozícióban ahhoz, hogy fenntarthassák a számukra kedvező rendszert.

Mária 2012.01.12. 19:16:16

Gonosz leszek:

Ha az osztályvezető orvost húszezer forintra meg egy ajándékkosárra árazta be a posztoló, és cserébe fenékkinyalást, teljes odafigyelést, adott esetben életmentést is elvárt, akkor mennyire árazta volna be ugyanezért a szolgáltatásért a hierarchia alsóbb szintjén álló szakorvost? És a rezidenst? És a szülésznőt, vagy a bábát?

FuBu 2012.01.12. 19:18:53

Régen nem szóltam hozzá, de azért, hogy legyen jó példa is:
Nekem olyan nőgyógyászom volt, aki a magánrendelésen a kiírt árat fizettette ki. Nem fogadott el egy büdös buznyák hála/előhála pénzt senkitől. Találkoztam vele a magánpraxisában és a kórházban is, és nem volt különbség a hozzáállásában és nem csak velem.

Sajnos elköltöztem ezért megváltunk egymástól.

jágör68 2012.01.12. 20:32:28

Akkor nem kell százezreket fizetni.
Majd szül az aktuális ügyeletésnél.
Ha emelt szintű szolgáltatást akar- az NEM JÁR- mint a komcsizmusban- persze csak papíron és csak az olvtársaknak- akkor azért a kapitalizmusban kőkeményen fizetni kell.
Más kérdés, hogy Madzsarisztánban a zsebbe dugdosós- nem beszélünk róla nyíltan csak suttogunk- típusú isztánokban szokásos térítés honosodott meg.
Meg hát ugye a "százezreket fizetek" az egyszer van egy életben- amúgy meg ha normális egészségügyet akarnánk MINDEN hónapban be kéne- legálisan, átláthatóan fizetni súlyos tízezreket EÜ- járulékként- de azt meg akaródzik.
Így a korrupt operatív szakmák is jól járnak- meg a beteg is- vagy mégsem?- de az anesztes biztos xarul jön ki az egészből. Ezért is hagytam a francba az egész kuplerájt. Én nem veszek részt még hallgatólagosan, félrefordulva sem ebben a korrupcióban.
De még 1x:
ha LEGÁLISAN szeretnénk ilyen- nekem jár a választott orvos- szolgáltatást, az bizony havonta kerülne súlyos tízezrekbe, normális egészségügyben.
Ma épp egy magánbeteg magyarázta el nekem, hogy szerinte ugyanolyan ellátást kéne kapnia mindenkinek.
Én meg csak mosolyogtam magamban, nálunk megtapasztálná milyen is a "papíron mindenkinek, mindig alanyi jogogn- ingyen- járó egészségügy...

2012.01.12. 20:45:42

@jágör68: Ez ugyanolyan hogy védjük a fákat, de a seggemnek jár a puha, háromrétegű, kamillaillatú szekszpír... :)

Igazság, hol vagy? 2012.01.12. 21:05:09

Az úgy nevezett "átkos rendszerben"születtek gyermekeim.Terhesgondozásra a körzeti nőgyógyászhoz jártam.Szüléseim az éppen a szülőszobára beosztott és ügyeletes orvos közreműködésével történt. Nem vártam extrákat,a megszületendő gyermekeim érdekeltek és nem az,hogy mosolyogjanak rám,nem az én kényelmem érdekelt.Utólag egy ajándékkosár és nem pénz.Sokan azt hiszik pénzzel mindent meg lehet venni.

SusanneF 2012.01.12. 22:17:10

Nagyon is érintett engem is a téma...
11 éve hasonló gubanccal küzdöttem én is:
Akinél az előbbi gyermekek születtek,főorvos lett,csak magánrendeléssel,nekünk magas tarifákkal.
Először úgy gondoltuk a férjemmel,hogy abban az intézményben születik meg a gyermek,ahol az előzőek-de ügyeletesnél.
Aztán amikor nem tetszett amit és ahogy mondtak a hetek-hónapok folyamán,egyre biztosabb lettem,hogy ez úgy nem lesz jó,nekünk valaki kell,akinek a tudásában,hozzáállásában bízhatunk.
Pár héttel a szülés előtt-biztos lett a farfekvés,nőtt bennem a félsz-már SENKI nem akart elvállalni...egy csütörtöki napon találkozhattam azzal az orvossal,aki mellett megnyugodhattam,péntek este elment a víz,szombat hajnalban megcsászározott.
Nagy tudású,alázatos,szerény,kedves idődödő doktor bácsi volt,adjunktus.
Elmeséltem a kanosszajárásunkat-egy fillért nem akart elfogadni.
Amennyit szívből tudtunk adni,megköszönte-jóval alatta volt a "tarifának".
Úgy tudom,kis hazánkban vannak kórházak,ahol nem lehet orvost fogadni,max.szülésznőt,és környező országokban is.
Nincs arról statisztika talán,de egyre több az indított szülés,hogy ne kelljen bármikor a választott orvosnak bemennie.
Problémamentes szülésnél talán elég lehet szülésznőt fogadni,hisz jó esetben alapvetően ő kíséri végig a folyamatot,és a szülésznők szólnak a fogadott dokinak,amikor már a kismama a vajúdás vége felé jár.

Volt szerencsém a napokban egy borzalmas brutál farfekvéses szülésről videót látni,elképesztő volt....
Mondjukaz sem volt piskóta,amikor a kórházban azzal bíztattak-akikben meg kellett volna bíznom-,hogy megpróbálják megfordítani a bébit,igaz,nemrég egy anyukánál meghalt így a baba,de ez ritkán fordul elő,ill.majd eltörhet ez-az,de helyre hozzák,stb...

És egyvalamiről alig esik szó-
A nők többsége bizony képes MINDEN BEAVATKOZÁS nélkül megszülni gyermekét,ha hagyják!
Ha nem indítják,méhszájtágítják,EDA-zák,felszólítják,nyomatják,stb.

Minél több természetes kórházi szülést,és minél több olyan segítőt minden anyukának,akik elhivatottságból vannak ott!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.01.12. 22:21:17

Van egy kitűnő ötletem a hálapénz-kérdés megoldására.
Mindenki, azaz MINDENKI, akit kicsit is zavar a hálapénz léte, fogadja meg (pár napos késéssel, mint újévi ígéretet), hogy 2012-ben senkinek se ad. Egy fillért sem. És ezt tartassa be saját személyes környezetével is. Szüljön magánintézményben, vagy a kórházi ügyeletesnél, várja ki a csípőprotkót a várólista alapján, a területileg illetékes rendelőt keresse az ország legjobbja helyett, stb.
Egy év hálapénzmentesen elég lenne ahhoz, hogy a hálapénz rendszerét megszüntesse, és minden mehetne szakmai és/vagy piaci alapon
- mondjuk az is kderülne, hogy akit felháborít a hálapénz, van-e elég merész ahhoz, hogy ne adjon, ha a saját egészsége/élete/kényelme múlik rajta.

Lajszlo 2012.01.12. 22:59:48

Nem tudom, mennyire közismert az alábbi "urban legend", de annyira passzol a történetre, hogy muszáj leírnom, hátha valaki nem ismeri: szülés után apuka beállít az orvoshoz az ajándékkosárral, orvos közli, hogy nála ajándékkosár kizárva, neki fix ötvenezer a tarifája. Apuka kedvesen tukmálja a kosarat, orvos egyre ellenszenvesebben kéri az ötvenezrét. Apuka begurul, feltépi a kosarat, kinyitja a benne levő borítékot, a százezer forintból visszaszámol ötvenet és átadja az orvosnak: "ha magának így jobb, nem erőltetem, én is így járok jobban".

macska69 2012.01.13. 08:39:10

Úgy tíz éve "vendégeskedtem" egy egészségügyi intézményben sok hétig. Egyik szobatársam a bekerülése utáni napokban egy csinos kis borítékban adott az orvosának x ezer forintot, mert "majd meglátjátok, jobb azt előre". Nem láttuk meg. De ő sem. Az intézmény elhagyása előtt viszont közölte az orvosával, hogy nem játszásiból adta a pénzt, várt volna cserébe valamit, úgyhogy lesz szíves a kedves doktor visszaadni az összeget. Szó nélkül visszaadta. Ezt csak úgy elmeséltem.

2012.01.13. 16:12:45

@Dr. Morcz: :-) Jó gondolat! Egyébként ezeknek a hálapénzes sztoriknak szerintem a fele sem igaz. Ez a poszt is több szempontból hihetetlen számomra.

2012.01.13. 16:25:21

@SusanneF: Hasonlóan jártam én is, 1 héttel a programozott császár időpontja előtt a fogadott orvosom elutazott, bemutatott az őt helyettesítő orvosnak, aki közölte, hogy normál szülés lesz, ha ő lesz bent, csak ha már nagy gebasz van, akkor térnek át a császárra. Ezt a főorvos is megerősítette. Más gond is volt a helyettesítő orvossal, de ez nem lényeg. 9 hónapig a császárra készültem, ( arra persze nincs is mit)magyarul a normál szülésre nem, a császár többszörösen indokolt volt orvosi szempontból. Elmentem a genetikai vizsgálatot végző orvoshoz, aki elvállalta a császárt, majd a kérdésemre, hogy mennyi lesz, közölte, amennyit jónak tartunk, ez a munkahelye, itt ő nem kér. Azért megtérült neki bőven ez a nagyvonalúság, mert azóta is hozzájárok magánrendelésre, és sok ismerősöm irányítottam hozzá.

SvenH. (törölt) 2012.01.13. 22:13:23

egyszer kaptam ugy piat csaladbol, hogy azt anno egy nogyogyasz kapta, es mit tegyen vele :)

ha raszantak a penzt akkor oda kell adni, ajandekkosarat talan akkor lehet adni amikor sokfele megy, mert sok noverke es orvos van pl., de akkor is inkabb a praktikus dolgok legyenek benne, mint kave es az alapdesszertek, amit azert gyorsan a megajandekozott delikvens le tud passzolni

SvenH. (törölt) 2012.01.13. 22:18:58

@Dr. Morcz: te rosszul ismered a fogalmakat, az amit te leirtal az a megvesztegetesi penz, es igen sokkal jobb lenne mindenkinek ha nem kellene adni

igaz akkor pl. a sok nagyikat is hazazavarnak nyaron amikor a csalad nyaralni menne, de javulna tole az egeszsegugy helyzete, optimalisabb lenne a kihasznaltsag

SvenH. (törölt) 2012.01.13. 22:24:45

@Mária: hiaba vagy gonosz ha nem egyertelmu a dolog

ebben a sztoriban siman benne lehet az is hogy egy kis porfeszekben van a szuleszet es az az eletmentes jelen esetben a mentok kihivasat jelentette volna

amugy ha rendelesi idoben -amikor az orvosnak amugyis DOLGOZNIA kellene- tortenik a dolog akkor nem volt semmi ugymond extra dolog... lehet hogy csak 5 percet volt ott, tudod a bába az esetek nagy tobbsegeben tobbet tesz mint a doki
remelem azert a bábának adtak legalabb 5e - 10e -t

KoK 2012.01.14. 14:53:08

@r580s: Egy jelölt? Alapesetben biztosan. De mi van, ha komplikácó fordul elő, amit egy kezdő akár nem tud megfelelően kezelni és nem nagyon van kéznél más illetékes? És persze, bizonyára ez ritka, de ez az érintettet nem fogja vigasztalni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.14. 16:40:24

@KoK: akkor pech van. ennyi orvos maradt és kész. egyébként a törvény szerint szülészeti-nőgyógyászati osztályon 2 ügyeletes kell(ene) legyen amiből az egyik szakorvos. külföldön, ahol a munkatörvénykönyv sokkal szigorúbb és nem lehet 15-öt ügyelni egy hónapban és elképzelhetetlen, hogy munkaidőn kívül csak úgy begyere valaki miatt, ott egy ügyeletes van és ha kell behív otthonról még valakit. ha közben baj van akkor ez van, kockázati tényező, és ez a nyugat

arod75 2012.01.14. 22:48:50

@Mária: nem, kedves M. 9x6000 + 20000 + kosár. és szerintem így sem lehetett biztos abban, hogy éjszaka berobog.

arod75 2012.01.14. 22:53:00

Ebben az ügyeletes - fogadott orvos dologban csak azt nem értem, ki viszi el a balhét. Mert elvben az ügyeletes a felelős, de ugye epekedve várják a fogadott orvost. adminisztratív része hogy van: xy doktor egyszer csak ott terem és "átveszi"? és erről jegyzőkönyv v. napló v. valami készül?!

Haloperidol 2012.01.15. 20:51:38

A normalis orszagokrol csak annyit, hogy sem Nemetorszagban, sem Angliaban (ezt a ket orszagot ismerem kicsit jobban eu. szempontbol nem jar alapbol fogadott orvos, sot, ha komplikaciomentes a terhesseg, akkor orvos nem is nagyon latja a kismamat, mert babak vezetik le a szulest. Aki fogadott orvost akar, annak maganintezmenybe kell mennie, ami sok tizezer euronak megfelelo penz, amit kint is keves ember engedhet meg maganak.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hu de jok a magyar korulmenyek, es egyetertek a halapenz-rendszerrel.

Haloperidol 2012.01.15. 20:54:54

@arod75:

A lenyeg a hierarchiaban van. Ha pl. a fogadott orvosod a foorvos, es nincsen bennt, akkor Magyaro-n az ugyeletes vagy mas nem mer hozzadnyulni, mert te a foorvos biznisze vagy, es be van tojva a fonoketol, aki nagyon megszivathatja. Eppen ezert, ha valaki fogadott orvost akar, akkor sokszor jobb, ha a kevesbe elfoglalt alacsonyabb rangu szakorvost valasztja, az nagyobb valoszinuseggel er ra.

Valódi Színek 2012.01.21. 15:09:19

Kedves Orsolya!

Nem volt időm végigolvasni mind a 41 bejegyzést, úgyhogy lehet, hogy ezt már írta valaki.

Szóval szerintem egyrészt ha nincs pénzed, akkor ne menj magánorvoshoz. Másrészt ha magánorvoshoz mész, akkor vállalod, vagy legalábbis nem ér váratlanul, ha fizetned kell. Ha TB-re mész, és a beavatkozás / szülés után "hálás" vagy, az egy olyan helyzet, amikor a "hálád" mértékét Te határozod meg. Tehát abban a szituban a 20.000+ kosár lehet jó ötlet. Azt mondjuk nem értem, hogy ha volt 1x 20.000Ft-otok a borítékba, és a kosár is 20.000 volt, akkor miért nem adtatok 40.000-et és kész? Hiszen 20.000+20.000, az 40.000 így is, meg úgy is. Nem?

Visszatérve a fogadott (magán) orvosra. Ha megfogadtad az orvost, azaz felkérted a szülésed levezetésére, felügyeletére, lebonyolítására (kinek melyik tetszik), akkor annak nyilván ára van. Hiszen előfordulhat, hogy vasárnap szülsz hajnali 2-kor, amikor Ő nem dolgozna alapból. Ezt nevezhetjük tarifának, vagy rendelkezésre állási díjnak. Ugyanis a magánorvosnak, onnantól hogy felkérted, nem "hálás" vagy, hanem tarifát fizetsz. A tarifát pedig nem Te, hanem Ő határozza meg. Ezért jobb lett volna, ha előre kérdezel az árral kapcsolatban. Ő nem lett volna elégedetlen, Ti pedig nem kerültetek volna ilyen kínos helyzetbe. Sőt, kérdezni nem az utolsó pillanatban kell, hanem jóval előbb, hiszen akkor is megmondta volna az árat, és eldönthetted volna, hogy ennyit tudsz, vagy nem tudsz fizetni.

Ettől függetlenül az orvos viselkedése tényleg furcsa volt. Nem állok az orvos pártján, de 100%-ban Neked sincs igazad. Mindketten hibáztatok. Te abban, hogy nem kérdeztél, Ő abban, hogy csúnyán viselkedett.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása