Pizsamában és papucsban tűnt el a beteg a kórházból

2012.01.11. 09:18

Tisztelt Praxis!

 

Örülök, hogy megtaláltam az önök oldalát. Édesanyámat még októberben az ügyeleti orvos hasi görcsökkel, felfújódássál a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházba irányította.Már a felvételnél gond volt: 2 órás várakozás után 5 perc alatt haza akarták küldeni kivizsgálás nélkül.Kicsit erélyesebb fellépés után, bizonyos vizsgálatok után felvették a gasztroenteorologiára (remélem jól írtam) osztályra.

 


Másnap délben meglátogattam, a nővérek kedvesek voltak, kérdésemre elmondták, hogy mit ehet ihat.Délután ért a trauma: mikor kb. 1/4 7-kor bementem látogatóba nem találtam a szobában. A szobatársak azt mondták a wc-re ment a néni. Pár perc múlva elindultam megkeresni a mosdóban.Legnagyobb megrökönyödésemre egy férfi letolt nadrágban álldogált a csap előtt. Kérdésemre elmondták a nővérek, hogy közös előtérben, ahol a kézmosó volt, balra a nők, jobbra a férfi wc van. megkérten nézzenek be ők ott van-e a mama.


Mivel nem volt, szóltam, hogy segítsenek megkeresni. Azt mondták: elszoktak kószálni a folyosón, majd előkerül. Elkezdtük keresni a folyosókon, a többi emeleten is. Mivel nem találtuk sehol, kissé idegesek lettünk, attól féltem, hogy valahogyan kiment az utcára. (pizsamában, és mezítlábas papucsban volt, a köntöse sem volt rajta) A biztonsági szolgálatosok azt mondták, hogy képzeljük, az épületből biztosan nem mehetett ki, Kb. 20 órakor jött a telefon, hogy a mamit bevitték a rendőrségre.


Kérdezem, egy 72 éves idős néni pizsamában, zokni nélkül, papucsban milyen módon tud kimenni a kapun anélkül, hogy az valakinek feltűnne?

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokorai_Atala 2012.01.11. 09:48:13

Sajnos előfordul, az őr félrenézett, valaki eléállt (3-4 ember), kérdeztek tőle valamit, esetleg elment a mosdóba stb.
Gondolom nem volt ilyen jellegű baj az anyukával, hogy erre esetleg jobban figyeljenek. Ezek elég nyitott osztályok, ahol a hölgy volt, talán ezért sem tűnt fel kórházon belül senkinek.
Az, hogy az utcán mi történt, más kérdés, vagy senki nem állította meg, de lehet igen, csak az édesanya hárított, ha zavart állapotban volt, ezt nem fogja soha megtudni pontosan mi történt.

Káin 2012.01.11. 10:13:02

Sajnos nem lehet mindenki mellé őrt állítani. Az tényleg jó kérdés, hogy az utcán az emberek miért nem léptek...

zsikuci81 2012.01.11. 10:13:44

Tisztelt Posztolo!
Elottem mar valaszoltak a kerdesre. Az Anyukajaval kapcsolatban: idos emberek gyakran valnak zavartta idegen kornyezetben. Ez a szellemi leepules, dementia jele. Otthon voltak hasonlo tunetei? Pl.: sokmindent elfelejt, kozelmultbeli dolgokra nem emlekszik, (de a regi dolgokra nagyon is jol), nem tudja, hova tette a dolgait, ejszaka felkel pakolni, ossze-vissza maszkal es ha megkerdezik, valamilyen lehetetlen helyet jelol meg celkent. Sajnos a hozzatartozonak ez ott valik kellemetlenne, mikor magat veszelyezteti vagy meggyanusitja oket a penze ellopasaval mondjuk.
Nem vagyok szakerto a temaban, talan egy erkezo pszichiater vagy neurologus tobbet ir majd. En ugy tudom, ha HO beutaloval, idopontkeressel el tetszenek menni Dementia szakrendelesre (tobbnyire pszichiater csinalja), nem tul elorehaladott allapot eseten tudnak olyan gyogyszert irni, ami a szellemi leepulest lassitja.
Ez csak eszembe jutott, tudom, hogy a kerdes nem ez volt.
Orulok, hogy meglett az Edesanyja!

Káin 2012.01.11. 10:13:49

Bár én magam még sosem láttam senkit az utcán pizsamában, papucsban, de ha látnék, akkor mentőket, vagy rendőrt kell hívni?

Drago Brutic 2012.01.11. 10:19:03

De mi is ennek a posztnak a lényege? Mi a panasz? A kórház nem megőrző intézmény, senkit sem korlátozhat. Nem akarok kötözködni, de egy átlagos 72 éves ember még nem annyira öreg, hogy ki-be bóklásszon. Az anyám 75 és vígan intézi az ügyeit, jár színházban. Nem lehet, hogy a hölgynek súlyos Alzheimer kórja van? Ez esetben talán jelezni kellett volna valakinek a kórházban.

Káin 2012.01.11. 10:23:34

@Drago Brutic: "Nem lehet, hogy a hölgynek súlyos Alzheimer kórja van? Ez esetben talán jelezni kellett volna valakinek a kórházban."

Hmm...Ez lehetséges. Viszont, ha nem tudnak róla, ez nem kellene hogy kiderüljön a kórházban? Vagy legalább a gyanúja?

Mille38 2012.01.11. 10:30:43

@Káin: Az emberek igenis léptek az utcán: a néni bekerült a rendőrségre a helyzetet tisztázni.

De azért lássuk be, nem könnyű eldönteni egy járókelő számára, hogy az illető zavart tudatú "szökött" beteg, vagy teljesen tiszta aggyal zsemlét venni indult a közeli abc-be vagy éppen a sarki krimóba igyekszik.
És éppen ezért lehet, hogy a pizsamás-papucsos egyén erősen megsértődik, ha akár mentőt, akár rendőrt hívsz. Először talán meg kell kérdezni. De persze ez nem veszélytelen, mi van, ha zokon veszi az érdeklődést
és szó nélkül leüt? Nehéz szituáció mindenesetre.

marand22 2012.01.11. 10:33:07

@Káin:
Elvileg, zavart betegen kellene legyen karszalag, kórházi azonosító, amiből kiderül, hogy kórházban fekszik. Amikor mentőztem még, volt olyan, hogy járókelők hasonló beteget találtak utcán. Rajta volt az azonosító, visszavittük a kórházba. Másik alkalommal idősotthonból elkóborolt férfit találtak, neki a ruházatába volt beleírva a neve, ill. hol lakik, így vissza tudtuk vinni.

2012.01.11. 10:35:22

Egyik idős rokonunk annak idején sajnos olyan állapotban volt, hogy csak napokat jósoltak már neki az orvosok. Ő katéterrel és pizsamában lógott meg egy városi kórházból, hogy a kutyáit egy vidéki faluban meg tudja etetni. A katétert viszont nem tudta magából kiszedni, és a szintén idős lánytestvérét hívta volna segítségül, aki ettől teljesen kiborult. ...Még vagy fél évet élt otthon ezek után a vagy 13 kutyájával.

ezanicknemfoglaltugye 2012.01.11. 10:45:45

A demencia otthoni körülmények között nem mindig derül ki, mert a megszokott környezetben az idős ember teljesen jól működik, csinálja a több évtizedes beidegzéseket, a környezete sem veszi észre, hogy már baj van. A kórházban, ahol minden máshol van, mint megszokta, meg egy csomó szokatlan dolog történik, ott elveszíti a kapaszkodóit. Csak a zárt osztály az, ahol fizikai akadálya van annak, hogy a betegek elmenjenek, nyílt osztályon bárki szabadon jöhet-mehet. Ha elég nagy a jövés-menés, a protás/őr sem biztos, hogy meglátja, és hát pizsamás ember is mehet ki, pl. dohányozni.
Az utca, az egy érdekes kérdés. A kórházból a betegek sokszor több 10 km-re eljutnak. Nekem személyes élményem, hogy egy hideg hétköznap délben a Szt János kórház megállónál láttam egy pizsis papucsos bácsit, aki elég zavart és agresszív volt. Probáltam beszélni vele, megnézni, van-e karszalagja, hogy kiderüljön melyik közeli kórházból való, ő próbált előlem kitérni, majd fellökött és felugrott egy éppen beálló buszra. Szóltam a sofőrnek, hogy nem kellene elindulnia, mert ez a bácsi zavart, kórházból szökött, nem kellene messzebb vinnie. Azt mondta neki menetrendje van, becsukta az ajtót és elment (nálam egy bringa is volt, nem tudtam utána menni). Rajtam kívül senki nem állt meg, hogy egy bácsi 10 C alatt pizsiben papucsban mászkál (nem nézek oda, nem az én problémám). Borzasztó élmény volt. Én végül a 112-t hívtam, azt ígérték értesítik a Moszkva téri kollegákat.

Trackback 2012.01.11. 11:22:37

Sajnálatos eset, de egyébként most komolyan, mi a meglepő abban, hogy egy beteg akadálytalanul ki tud jutni egy magyarországi kórházból, miközben a hozzátartozók, látogatók, vendégek és egyéb tartozékok átjáróháznak, közösségi találkozóhelynek vagy ebédlőnek használják mindegyiket, beteg ismerősük/rokonuk ürügyén, miközben a látogatási idő fogalma ismeretlen, és úgy tesznek, mintha szállodában VIP-vendégek volnának, az orvosok inasok, a nővérek meg szobalányok lennének? Az elmúlt két hónapban napi szinten jártam 2 fővárosi kórházba is, látogatóként, és az agyam eldobtam azon az arrogancián, amit ott tapasztaltam a látogatók részéről.

El Visco Stello (törölt) 2012.01.11. 11:43:04

Már sokszor írtam hasonló posztokhoz, hogy az elkószálás bizony az intézmény felelőssége és nem fordulhatna elő. Rendészeti/biztonsági feladat, aminek vannak szabályai, módszerei. Ha mégis előfordult, akkor valakik nem álltak feladatuk magaslatán. Minden más vélemény szerecsenmosdatás.

Tempus-Anh 2012.01.11. 12:09:30

Mondjuk volt idő, amikor derék határőreink nem kifele védték a határt, hanem befele, szóval az országban uralkodó viszonyok elől szökni próbálókra ügyeltek, nem a kívülről behatolni akarókra. Igaz, utóbbiból kevés akadt, aki pedig be akart jönni, az több tankhadosztállyal tette és jó negyven évig aztán ki sem ment, de ez más tál makaróni...
Így vagyunk a rendészekkel is, nem mindig sikerül a kifele menőkre ügyelni, főleg, ha az ellenőrzési ponton épp senki nincs, vagy a beteg megtalálja az egérutat, ebben valljuk be, sokan nagyon is ügyesek.
Mindez semmit nem von le abból, hogy a beteg hozzátartozója egy szóval nem említette a mama ZAVARTSÁGÁT, ami természetesen nem a kórházban kezdődött, hanem otthon és jóval korábban.
Tegyük a vérző sebre az ujjunkat és valljuk hát be, hogy gastroenterologiai kórisme leple alatt bepasszíroztuk az otthon sok problémát jelentő, zavart, agitált, elkóborló mamit a kórházba, hogy otthon fellélegezzünk, aztán "nagy megrőkönyödéssel" tapasztaltuk, hogy ugyanazt teszi, amit otthon, zavartan kószál, meglóg...
Már Jézus idején is eléggé rossz hírük volt a farizeusoknak...
Ma is megvannak a méltó követőik, és bármennyire is csodálkoznak, de hasonló elbírálásban részesülnek.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.01.11. 13:24:56

Azért azt se felejtsük el, hoyg ha én pizsamába és papucsba akarok sétálni, ahhoz senkinek semmi köze. Nekem az a séta öltözetem.
na.

macska69 2012.01.11. 16:03:33

Nem igazán a poszthoz, bocs.
Mai friss élményem kórházi látogatók/kísérők vonatkozásában:
műtétre váró, befekvésre felvételre jelentkező és utolsó vizsgálatra váró IGAZÁN betegek ácsorogtak a vizsgáló előtt szépen csendesen szenvedve, míg a más betegek egészséges kísérői -fejenként legalább egy, de voltak, akiket ketten is kísértek- kényelmesen, terpeszkedve nézelődtek a székeken ülve, fittyet hányva arra, hogy tán a betegnek addig is ülnie kellene, míg ágyba vagy műtőbe nem kerül. Kevés válaszott el tőle, hogy sikítozni kezdjek... Egyet be is szóltam, de nem volt hatása.

felhővándor 2012.01.11. 16:06:14

Nekünk mikor nagymamám kórházban volt, és állandóan haza akart szökni (értsd: ha nem voltunk benn nála, akkor egy nővérnek kb 5 percenként rá kellett nézni, mert már csomagolt, és indult volna) szóltak 2 nap után, hogy nagyon sajnálják, de nem bírják tovább. Ha nem tud a családból valaki állandóan ott lenni, akkor jobb lenne, ha hazavinnénk, mert félnek attól, hogy megszökik. Elvileg még néhány napja lett volna a javasolt kórházi kezelésből/megfigyelésből (szívroham miatt került be), de hazavittük. Onnan is menni akart, de hát ez van, ha valaki nem emlékszik az elmúlt 60 évére...
Nem mondom, hogy tökéletes, felelősségteljes megoldás, de megértettük. Otthon is zárni kellett a kaput, ajtókat, hogy ne szökjön el... Nem hinném, hogy egy átlagos kórháznak van erre kapacitása, és nem is várom el...

tonhalas rizs 2012.01.11. 17:03:35

@macska69: Már többször kellett mennem szakorvosi kivizsgálásra Angliában, a beutalóra mindig ráírják, hogy maximum egy hozzátartozó kísérheti a beteget!

Igazság, hol vagy? 2012.01.11. 17:34:54

@El Visco Stello: Ezzel azért nem értek egyet.Minden osztály ajtajába őrt kellene állítani? A kórház nem börtön.Senkit nem lehet akarata ellenére bent tartani.Egy példa:lemegy a beteg az udvarra sétálni vagyis azt mondja,Ha nem engedjük le,akkor lehord mindennek.Az udvarról pedig szépen hazamegy.Telefon a hozzátartozónak,aki mentőt hív és visszaküldi.Szerinted a személyzet dolga az udvaron keresgélni a betegeket?Ha a néni zavart volt akkor azt jelezni kellett volna.Ebben ez esetben lehet hogy kap valami nyugtatót,akkor pedig látom a következő poszt címét"Benyugtatózták,pedig csak haza akart menni".@tonhalas rizs:

Igazság, hol vagy? 2012.01.11. 17:40:26

@tonhalas rizs: Mi ezt szóban mondjuk el.Mint azt már írtam egyszer,a matematika tanár sem tudott számolni.Mit várunk akkor az egyszerű emberektől?Bár Ők sokszor előbb megértik és betartják kéréseinket,tanácsainkat.

karcsibácsi 2012.01.11. 18:58:56

@Igazság, hol vagy?:

Igy igaz. Nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani, ahogy Rejtő mondta. A betegek időnként elkóborolnak. Rendszerhiba. Nem történt mulasztás.

gioni44 2012.01.11. 19:00:47

Mióta szabad bejárás és látogatás van a kórházakban nem lehet senkit igazoltatni,hogy miért jön be vagy megy ki.

A posztoló édesanyja bizonyára dementia praecox.ban szenved amely már72 éves korban sűrűn előfordul az agyi erek meszesedése miatt.

Ezért nem volt tudatában az elkószálásának.

Ebben a kórház nem hibás.

El Visco Stello (törölt) 2012.01.11. 19:28:51

@Igazság, hol vagy?: Nem az udvarra ment a beteg, hanem hiányos öltözékben elhagyta a kórházat. Ez nem történhet meg.

@karcsibácsi: Láttad a biztonsági cég megbízási szerződését? Vagy a belső rendészek munkaköri leírását? ...mert ha nem, nem is jelentheted ki, hogy nem történt mulasztás. Néhány kórházban ismerem a viszonyokat, ott szerződésben vállalják a cégek, hogy az ilyen és hasonló dolgokat megakadályozzák. Ezért nem kevés pénzt kapnak.

macska69 2012.01.11. 21:42:10

@tonhalas rizs: sajnos nálunk ilyen korlátozást nem fogadnak el, pedig nagy szükség lenne rá.

Denton85 2012.01.11. 22:21:38

Hát kellemetlen.

Több hónappal ezelőtt műtötték meg bnőm lábujját. Csontot. Eredmény, hogy nem tudott ráállni. Vettem neki mankót, azzal tudott valami iszonyúan nehezen bukdácsolni, persze támogatással mellé.

Be kellett mennünk az Uzsokiba kötést cserélni, mert bevérzett. Apám elvitt kocsival a bejáratig, ott persze szenvedés le a rendelőkig blabla stb. Bizt őrők néztek is rendesen.

Végeztünk, elindultunk kifele, hogy apám felvegyen minket.

A kijáratnál a bizt őrök nem akartak kiengedni, azt hittük viccelnek ,emrt nevetgéltek, nem tudom komoly volt e, de meg akarták nézni bnőm papírját amit a doki írt, ambuláns lap vagy mi, tehát, hogy valóban csk kötözték és nem kell bent maradnia. Mondták, hogy ha valaki kiflangál, akkor őket veszik elő. Nem haragudtunk rájuk, reméljük tényleg figyelik, hogy ki lép le.

Másik: mosdó előtt álló letolt nadrágú úriember. Így már értem. Annó a belgyógyászaton feküdtem kicsit a sok öregember között. A Wc-nél ki volt pakolva egy felirat, hogy ne a mosdóba vizeljenek ha lehet, hanem a wc-be. Akkor nevettem ezen, most belegondolva, kicsit szomorú.

EmpatiaTolerancia 2012.01.12. 07:08:51

@Igazság, hol vagy?: Ebben ez esetben lehet hogy kap valami nyugtatót,akkor pedig látom a következő poszt címét "Benyugtatózták,pedig csak haza akart menni"

Ebben az esetben a következő poszt címe gorombán így szólna: "Benyugtatózták, és ezzel megölték"

Sokan tapasztalhattuk, hogy idős, otthoni környezeben picit demens emberek kórházba kerülésük után végképp megzavarodnak (és rövid időn belül meg is halnak). Ennek egyik oka, hogy az új szituációhoz nehezebben alkalmazkodnak, kiesnek a napi rutinból. A másik, hogy az ápoló személyzet a saját és a betegtársak nyugalma(?) érdekében azonnal nyugtatóhoz nyúl akkor is, ha az illető eddig soha nem kapott ilyent. Elegendő ok pl., hogy az idős beteg nehezen talál ki éjjel a WC-be és eltéveszti visszafele a szobáját. Jön a beírás, hogy a ketteske nem hagyta az aludni az osztályt, és zavarta fontosabb tevékenységében a nővért.

Nyugtatót az orvos elrendeli (ha nem, akkor ad magától az éppen soros nővér, mert szájhagyomány útján terjed a hír a renitens betegről). Ezzel az idős ember sorsa megpecsételődött: nyugtató -> nagyobb mérvű zavartság, még több nyugató -> .... exitus

scopolamin 2012.01.12. 08:50:29

Minden bizonnyal hatalmas megkönnyebbülés volt a hozzátartozóknak, hogy az eset nem végződött tragédiával. Valamint az osztály dolgozóinak is, mert valljuk be, egy gasztroenterológiai osztályon zavart, térben-időben tájékozatlan páciensek megfigyelésére nincsenek úgy felkészülve, ahogyan pl. egy pszichiátriai osztályon szokásos. Tessék csak elképzelni, hogy kávéért slattyogva ránk szól a nővér, hogy "hová megy, jöjjön vissza, ne hagyja el a folyosót", ha meg már kimentünk, max. a rendőrséget értesítheti. Mivel nem említ a levélíró zavartságot az osztályos felvétel előtti időszakról, a sajnálatos események sorozata nem jelölheti meg egyértelműen a hibázó személyt. Én nem örülnék neki, ha kórházi kezelésem során úgy bánnának velem, mint potenciális "nem beszámíthatóval".

Igazság, hol vagy? 2012.01.12. 20:43:06

@El Visco Stello: Bocs,de honnan tudod,hogy hova akart menni a néni? Kórterem ajtaja,az osztály bejárata nem az utcára nyílik.

Igazság, hol vagy? 2012.01.12. 20:47:01

@EmpatiaTolerancia: Tévedsz! A "soros nővér"semmilyen gyógyszert nem adhat orvos utasítása nélkül,még egy lázcsillapítót sem.

EmpatiaTolerancia 2012.01.13. 06:42:42

@Igazság, hol vagy?: Úgy látszik ébren álmodom, amikor azt tapasztalom, hogy az esti óhaj, sóhaj, panasz körtúrán nem, hogy kérésre adnak, de fel is kínálnak pl. enyhe nyugtatót, altatót, hashajtót, fájdalomcsillapítót - a hely jellegétől függően.

Igazság, hol vagy? 2012.01.13. 12:18:58

@EmpatiaTolerancia: Biztos így van.Legközelebb nézd meg a lázlapon az orvos kiírását,van olyan,hogy szükség esetén adható.Ha nem kérdeznének meg,akkor azt kifogásolnák.Ez az úgynevezett nyuszika esete...Ha van sapka azért..,ha nincs akkor azért.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása