Hová lesz a magyar vér?

2012.01.02. 09:46


Most már OVSZ-es pólót meg szaloncukrot is osztanak, ezért aztán "éredemes" rohanni és vért adni! Meg van a miértje, amiért ezt írtam, nemsokára feltöltöm. Azért írom részletekben, mert egyben nem engedi a gép, ezért türelmeteket és megértéseteket köszönöm!

 

 

Mielőtt nekiindulnátok elmesélek egy történetet, ami velem esett meg mostanában és utána el lehet gondolkozni, valóban kinek is adjátok a véreteket? Ezt a címet adtam neki: HOVÁ LESZ A MAGYAR VÉR? Nov.7.-én feküdtem be Budapest egyik igencsak elismert kórházába egy nagyműtétre, meynek időpontja már jóval előre meg volt beszélve. Idáig minden rendben is volt, de nov.9.-én az osztályos orvosom kora délután tájékoztatott, hogy nem tudnak megműteni, mivel NINCS VÉR! Pontosabban a Vérellátó nem tud biztosítani A Rh NEGATÍV vért számomra! /ez is pech, ha az embernek ilyen ritka a vércsoportja/ Bevallom őszíntén egy VILÁG OMLOTT ÖSSZE bennem!

 

A másodpercek töredéke allatt nekem, mint betegnek kellett kigondolnom, hogy most mit tegyek? Könnyeimmel küszködve azonnal felhívtam fiamat, hogy SEGÍTSEN! Itt indult el egy láncreakció interneten, telefonon, a barátoktól kezdve színte egy egész ország mozgósítva lett, hogy ki tud számomra A Rh Negatív vért adni.

 

Eközben erről az "akcióról" tájékoztattam osztályos orvosomat, aki felhívta a Karolina úti Vérellátót, ahol MEGÍGÉRTÉK, hogy ha másnap reggel 8 és 12 között bárkik, nem azonos vércsoportú emberek az én nevemre, TAJ számomra, ill. a kórház nevére és címére leadnak náluk bármilyen vért, akkor nekem BIZTOSÍTJÁK a műtétemhez szükséges 2 egység A Rh NEGATÍV vért!

 

Közben égtek a telefon és az internet vonalak az ismerősök és ismeretlenek között, míg én a kórházban az idegösszeroppanás határán voltam. Másnap, azaz nov.10.-én a Karolina úton megjelent 6 ember az én nevemet, TAJ számomat, ill. a kórházat megnevezve, hogy LEADJÁK SAJÁT VÉRÜKET azért, hogy én megkaphassam a részemre szükségeset. Mindez 8 és 12 óra között lebonyolódott, ahogy a Vérellátó kérte. Ez alkalommal is IGÉRETET tettek, hogy másnap megkapja a kórház.

 

E napon délben osztályos orvosom a fülem hallatára felhívta a Karolina úti Vérellátót, hogy az előző megbeszélés szerint a vért részemre SÜRGŐSSÉG-gel megrendelje. Ide-oda küldözgették az orvosomat miután a negyedik kapcsolásra végre elmondhatta kérését. És most jött az igazi meglepetés! Közölték, hogy A Rh NEGATÍV vért CSAK életmentés esetén adnak, holott ezt már MEGÍGÉRTÉK! Kezdtem beletörődni, hogy ezek szerint országunkban bárki ELVÉREZHET a műtőasztalon, vagy esetleg nem kerül sor a műtétre időben, mikor még menthető lenne!

 

Itt lépett életbe a KÉTSÉGBEESÉS, a TEHETETLENSÉG, KISZOLGÁLTATOTTSÁG érzése! De még így lelkileg teljesen összetörve SEM ADTAM FEL! Tudtam, hogy most én jövök, valamit tennem kell és GYŐZNÖM KELL ebben a kemény KÜZDELEMBEN, hisz az ÉLETEM a TÉT! Mélységes düh, felháborodottság és IGAZSÁGTALANSÁG érzése kavargott bennem! A világ végére képes lettem volna elindulni az IGAZAMÉRT!

 

"Ha harc, hát legyen harc" elvén felbuzdulva másnap reggel 1/2 8-kor a kórház igazgatójának ajtaja előtt álltam mindenre felkészülve. Pár perc múlva az Igazgató Úr kinyitotta az ajtót, udvariasan behívott, hellyel kínált és türelmesen végighallgatta fent leírt problémámat, pedíg ezer dolga lett volna. Csak ennyit mondtam a végén: Kérem SEGÍTSEN!
 


 Kétségbeesésemet látva megnyugtatott, hogy AZONNAL INTÉZKEDIK. Így is volt. A nevemmel és TAJ számommal általam írt papírral elrohant. /Azóta is áldom a nevét, hogy ilyen emberségesen, megértően, türelmesen foglalkozott velem, sajnos nem volt alkalmam MEGKÖSZÖNNI./ ÉRDEKES módon AZNAP a kórház RENDELKEZÉSÉRE állt a NEGATÍV VÉR!!! Műthető voltam! Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNIi azoknak a KÓRHÁZI DOLGOZÓKNAK, akiknek sokat köszönhetek: tudásukat, kedvességüket, emberségüket, fáradozásukat és mindent, hisz nélkülük lehet, hogy már nem itt tartanék. Remélem e sorok olvasásakor többen magukra ismernek. De még ezzel NINCS VÉGE!


Kérdezem én HOL ÉLÜNK ma 2011-ben??? Mi ez PIAC? VÉRPIAC? ADOK-KAPOK, CSEREBERE? "HOGYÉ AGGYA?????" netán ÜZLET??????Ha az, akkor valószínűleg JOBBAN MEG LEHET BELŐLE ÉLNI, mint egy mai nyugdíjasnak. Ismételten kérdezem HOVÁ LESSZ A MAGYAR VÉR?


Amit leírtam, minden szó igaz, VÁLLALOM érte a felelősséget, VÁLLALOM a véleményem, VÁLLALOM a kockázatot,VÁLLALOM bárhol sajtóban, TV-ben, azt is hogy "támadások" érhetnek! Nekem nyugodt a lelkiismeretem én nem IGÉRGETTEM, NEM TAGADTAM LE semmit én CSAK most már EGY MŰTÖTT BETEG VAGYOK és EZREK állnak mögöttem!

 

Végül ezúttal szeretném MEGKÖSZÖNNI MINDENKINEK, aki RÉSZT vett a láncreakcióban és nem utolsó sorban AZOKNAK, akik VÉRÜKET ADTÁK, hogy ÉLHESSEK!Köszönöm türelmeteket és hogy elolvastátok!
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2012.01.02. 13:29:40

Khm...
Az első gondolatom az volt, hogy megkérdem a t. posztolót, mért KIABÁL, mert a poszt elolvasása közben szemet bántó a sok nagybetűs "KI VAGYOK ÉN" mottójú mondat.
A második pedig az, hogy igenis, sajnos ez a vérhiány jellemző a magyar egészségügyre. Rh negatív vér pedig igen kevés van, a vérválasztáskor pedig nem csak a vércsoport és Rh faktor meghatásozása jelenti a transzfúzió-kompatibilis vér biztosítását, hanem egy sor más vérparaméter vizsgálata is...

Tehát ha nincs, akkor nincs.
Semmiből nem lehet valamit csinálni.

"Tudtam, hogy most én jövök, valamit tennem kell és GYŐZNÖM KELL ebben a kemény KÜZDELEMBEN, hisz az ÉLETEM a TÉT! Mélységes düh, felháborodottság és IGAZSÁGTALANSÁG érzése kavargott bennem! A világ végére képes lettem volna elindulni az IGAZAMÉRT!"

Na igen...
Hogyan is osztályozott annak idején Freud?
Id
Ego
SZUPEREGO

SvenH. (törölt) 2012.01.02. 13:35:00

@Tempus-Anh: "Tehát ha nincs, akkor nincs.
Semmiből nem lehet valamit csinálni."

szovegertes NULLA!!!

leirta egyertelmuen hogy becibalt 6 embert akik csak neki es csak akkor adtak vert, nem masnak hanem a poszt tolonak!!!

tehat o szerzett vert a tobbit meg tudjuk... az egeszseg hivatalosan nem uzlet es mar a foorvosi noteszbe be volt jegyezve szammal es nevvel par "surgos" eset (a szam jelen esetben az ezreseket jelolte)

tistedur 2012.01.02. 13:38:10

@Tempus-Anh: most hangosan nevettem, de ez azért valahol szomorú. a vérhiány is, meg a levélben megjelenő attitűd is.

tistedur 2012.01.02. 13:40:35

@SvenH.: leírták, hogy önmagában az hogy rh-negatív vért adtak, az nem biztos, hogy elég.
ha pedig életmentő műtéthez kellett, akkor nem a tervezett műtétetes kapja meg

ericcartmen 2012.01.02. 13:43:02

@SvenH.: "bárkik, nem azonos vércsoportú emberek"
Tehát 6 ember adott vért, akármilyet, lehet, hogy Rh negativból egy cseppel sem lett több.
Szövegértés hányas?

qbr 2012.01.02. 13:43:56

@SvenH.: Nem így működik a véradás. Nem lehet TAJ-számra vagy névre vért leadni.
Ne is lehessen, hosszabb távon ez veszélyeztetni a vérellátás folyamatosságát.

qbr 2012.01.02. 13:46:15

@qbr: vagy én tévedek? mert autotranszfúzióhoz lehet vért leadni előre. szóval lehet, hgoy hülyeséget írtam

SvenH. (törölt) 2012.01.02. 13:50:10

@tistedur: ja tenyleg en nem olvastam rendesen bocsika...

de azert a fia csak adott

kotyomfitty 2012.01.02. 13:51:28

Most akkor ez mar a cikk, vagy az majd kesobb lesz?

Vicces, hogy ahogy a cikkiro beletorodik, hogy "nem engedi a gep", mikor valami mutetet atutemezesenek elkerulese erdekeben ennyi kovet megmozgatott, valoszinuleg veszelyetetve a surgossegi tartalekot.

Amugy meg verado azert van egyre kevesebb, mert engem peldaul makk egeszseges fiatal ferfikent elhajtanak a normalis tartomanyon beluli vorosversejtszammal, ami egy ido utan unalmas. Gondolom nem vagyok ezzel egyedul.

SvenH. (törölt) 2012.01.02. 13:54:37

azert az hogy 6 ember adott es hogy 2 adagra volt szukseg az nem feltetlenul 1:1 -ben kell az aranyokat nezni
de en ehhez tenyleg amator vagyok majd valaki okosabb ugyis megmondja :)

"Tavaly, az I. Országos Rendőrségi Véradónapon 2566 egység vérrel gazdagítottuk országunk vérkészletét, ami több mint 7500 emberélet megmentésére volt elegendő. "

Dr.laikus PhD 2012.01.02. 13:56:05

@kotyomfitty:

"Amugy meg verado azert van egyre kevesebb, mert engem peldaul makk egeszseges fiatal ferfikent elhajtanak a normalis tartomanyon beluli vorosversejtszammal, ami egy ido utan unalmas."

Nem értem. Valamiért csak nem adhatsz vért?
Szokás indokolni.

tistedur 2012.01.02. 14:00:05

@SvenH.: ebből azért különböző vérkészítmények is készülnek, nem csak "tasakos" vér :)

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.01.02. 14:09:35

Laikusként is nyilvánvaló, hogy annyira azért nem egyszerű a dolog, hogy délelőtt berántok 6 embert és délután ott virítanak zacskóban az asztalon...

"Gyakorlatban lehetőség szerint ABO és Rh vércsoport azonos vérkészítményt kell adni, ennek hiányában a kompatibilitás elveit kell követni.

A beteg vércsoportjának meghatározása minden egyes vértranszfúzió kapcsán elengedhetetlen.

Ilyenkor az irreguláris antitestek jelenlétének vizsgálata is szükséges.

A transzfúzió biztonsága érdekében a transzfundáló orvos a betegágy mellett köteles ellenőrizni a beteg és a beadandó készítmény vércsoportját.

A transzfúzió kivizsgált vérkészítményekkel lehetséges.

A vér egészséges véradók önkéntes adománya. Véradás előtt a véradók laboratóriumi és orvosi vizsgálaton esnek át. Csak az alkalmas véradók adhatnak vért.

A levett vér vércsoport szerológiai kivizsgáláson és néhány fertőző ágens kimutatására alkalmas szűrővizsgálaton megy keresztül.

Csak a megfelelően kivizsgált és megfelelő eredményekkel rendelkező vér kerülhet transzfúziós felhasználásra.

***********************************
A levett vér vércsoport szerológiai vizsgálata

ABO antigének és antitestek kimutatására.

Rh (D) antigén jelenlétének, vagy hiányának kimutatására.

Egyéb Rh rendszerbeli antigének vizsgálatára (C,c,E,e).

„Kell” vércsoport rendszer „K” antigénjének vizsgálatára.

Irreguláris antitest jelenlétének vagy hiányának kimutatására"
www.ovsz.hu/hu/ver/szurovizsgalatok

alga79 2012.01.02. 14:13:04

Én rendszeres véradó voltam, amíg nem lett rákom... 7 éve tünetmentes vagyok, de vért azóta nem adhatok. Nagyon sajnálom, mert szívesen segítenék.

serfecs (törölt) 2012.01.02. 14:21:25

@qbr: dehogynem lehet. Nekem is névre, TAJra adott vért barát is, családtag is.

zsikuci81 2012.01.02. 14:23:09

Tisztelt Posztolo!
On vegtelenul buta, onzo, ontelt es elkenyeztetett!
Eloszor is a verkeszitmeny onnan van, hogy a mai magyar viszonyok mellett is vannak ma meg olyan onzetlen emberek, akik rendszeresen jarnak vert adni minden kulonosebb ellenszolgaltatas nelkul. Valoban eletet mentenek a semmiert cserebe. On vajon kozejuk tartozik? Tudja-e, hogy a penztelensegen kivul mi az oka annak, hogy nem kapnak erte szinte semmit? Azert, hogy senkinek ne lehessen erdeke vert adni es az ezt megelozo orvosi vizsgalaton betegsegeit letagadni, ezaltal onmagat ill. a vert kapo egyent veszelyeztetni. Ennyit a szaloncukorrol es a polorol. Ezt a rendszeres verado megkoszoni, nem ezert megy el vert adni.
On leirta, hogy tervezett mutetre fekudt be hosszabb varakozas utan. A mutet tehat nem volt surgos. Valoban bosszanto lett volna, hogyha a mutet ismetelten halasztasra kerul. De: verhiany eseten a Verellato megtagadhatja a ver kiadasat elektiv mutetekre. Az ellatott terulet nagysagatol fuggoen minden vercsoportbol kotelezo bent tartani adott szamu egyseget. Ez csak eletmentes eseten adhato ki! Tehat verhiany eseten senki nem verzik el, mert ebbol a tartalekbol adnak. Ismetelten mondom, eletmentes eseten! Az On mutete nem volt eletmento, igy ha a verbiztositas megis megtortent, akkor ott valaki sumakolt. Az On elvegzett mutete pedig mas eletebe kerulhetett volna.
Zarojelben jegyzem meg, hogy ilyenkor sajnos a kemoterapiaval kezelt egyenek sem kapjak meg a szukseges veradagjukat, pedig az o kezelesuk idopontja nem halaszthato, es a kezelesek sokszor panaszt okozo verszegenyseget vonnak maguk utan.
Egyebkent a legtobbszor a korhazak az illetekes Verellatoban elore leadjak, hogy milyen elektiv mutet varhato es milyen vercsoportu verbol hany egyseg biztositasat kerik. Az On eseteben, ha nincs belgyogyaszati ellenjavallat, lehetoseg lett volna sajat ver leadasara is. Ekkor ezt kizarolag Onnek adjak ki es a sajat vererol leven szo, verrel atvitt fertozes nem fenyegeti.
A masik erdekesseg, hogy ha szinte egy egesz orszag mozgositva lett, miert csak hatan jelentek meg az adott idopontban? Tudja On, hogy ez mennyire keves? Jo esellyel egy sem volt koztuk, aki Onnel azonos vercsoportu. Tehat ha az On vercsoportjabol hiany volt, meg mindig nem lehetett volna Onnek vert biztositani. Minden ellenkezo igeret sumaksag!
Probalja meg a fentieket tudomasul venni, es ne csak a sajat szemszogebol nezni a dolgokat. Az elethez egy kicsit tobb alazat kell! Bar lehet, hogy az Onehez nem...

kotyomfitty 2012.01.02. 14:41:15

Nem vagyok erintett egyik oldalrol sem, de azt hittem a buzik eccesek korrelacio elmult a nyolcvanas evekkel egyutt :-)

Dr Laikus:

A veradashoz magasabb vorosversejtszam kellene (40% hematokrit). Az enyem normalisnak normalis, de veradashoz nem elegendo. Lehet elmegyek megegyszer, es megjegyzem mennyit mernek. Amugy vszeg csak tul sok vizet iszom elotte, ami amugy jo dolog...

Ugyandehogy (törölt) 2012.01.02. 15:03:15

@zsikuci81:
tisztelt zsikuci.
ha már nincs ékezet, legalább tagoljad az írásod. sajnos, így olvashatatlan. sajnálom.

tistedur 2012.01.02. 15:10:53

@kotyomfitty: akkor mégiscsak alacsony a hematokritod, legalábbis a véradás szempontjából. engem is elküldtek, amikor nem voltam 50 kiló, hiába voltam makkegészséges.
(egyébként az a 40 tényleg határérték környéke)

Jannni 2012.01.02. 15:15:23

A véradás bizony elúszott a becsület útján. Korábban nagyon sokszor voltam véradáson,(még Vöröskereszt kitüntetést is kaptam) mígnem egyszer olvasom az újságban, milyen komoly dollárbevételre tettünk szert a nyugaton eladott vérkészítmények ellentételezéséért. Nem kicsit bosszantott fel, meg is szüntettem a véradást.
Évekkel később egy új munkahelyi kollektíva hatására ismét beszálltam a véradásba, azonban csak szigorúan a kórházban, mindenféle tömeges kampányok nélkül. Miért szüntettem meg? Mert szerv adománynak minősítették, ez pedig már sokkal több, mint a szándékom. Az én nyelvemet balesetem esetén sem adományozom sem egy kivételezett, sem egy nagyon fontos ember, sem egy politikus, sem egy se**nyaló elhasznált nyelvének pótlására.
Arról nem is beszélve, hogy én mint nagyon sokszoros (természetesen térítés nélküli) véradó semmivel sem vagyok jobb helyzetben, ha rászorulóvá válok.

kotyomfitty 2012.01.02. 15:15:30

@Babette_: Tagolta, mondatkezdo nagybetukkel, helyes mondatvegi irasjelekkel, bekezdesekkel.

Erdemes nekifutni megegyszer, mert nemcsak fontosat irt, de osszeszedetten, szabatosan, oldalankent kevesebb hibaval, mint amit az atlagkommentezo vet 2 sorban.

béla a görög (törölt) 2012.01.02. 15:19:27

én azt nem értem miért nem lehet szervezett keretek között valamiképp kötelezettséget csinálni a véredásból?

mondjuk 18-45 között évente 2x mindenki leadná a maga kis vérét - ez kellene azt teszem azt ahhoz, hogy ingyen orvosi ellátás járjon (egyébként 300Ft ;-) ). meg ha már ott van gyorsan megszűrnék cserébe - erre-arra. mindenki jól jár. mindenki biztosítaná a saját maga vérszükségletét. nem lenne másra utalva. ki is vizsgálnák. lenne forgalom.
Gondolom generációk alatt a vércsoportok/RH-k/stb. arányai nagyon nem változnak - állandók

(nemrég voltam véradáson. nővér látja milyen vérem van, vadul elkezd kotorászni a jelőlő matricák között a dobozkában [a leggyakoribbak azok elő voltak készítve ragasztásra] délután 3-kor én voltam az első és nagy valószínűséggel aznap az utolsó is - akkor és ott 4-ig voltak - azzal a vércsoportal+RH-val+tudomisén)

*Catalina* 2012.01.02. 15:29:10

Nekem 0-ás a vércsoportom (RH+).

Nem úgy van, hogy a 0-ás mindenkinek adhat, de csak 0-ástól kaphat?

Vagy a "mindenkinek adhat", csak sürgős esetben érvényes?

Gábor a Jobbszélső 2012.01.02. 15:31:59

a sok írogató közül ki hányszor adott vért? Én évente kétszer szoktam, plusz ha behívnak. Nincs ritka vércsoportom, mégis néha jön az SMS. Sajnos sokkal kevesebben vagyunk véradásokon, mint akár csak 10 éve is voltunk. Valamit ki kellene rá találni, akár pénzt is megérne szerintem. Valószínű több lenne a hozadéka, mint amibe kerülne.

Gábor a Jobbszélső 2012.01.02. 15:34:10

jahh, az sem igazán bánt, ha holnap egy hollandot gyógyítanak meg vele.

Dr.laikus PhD 2012.01.02. 15:36:48

@*Catalina*:

Jól tudod.
Sürgős esetben igen, kaphat a 0-ástól.

Laliath 2012.01.02. 15:37:16

@*Catalina*:
igen, ez az elv csak vészhelyzetben érvényes. Az alap az, hogy vércsoport azonos vért adnak.
Nagyon kevés a 0, pláne a § negatív vér; nem fogják "elpazarolni", ha nem muszáj olyan esetekre, amikor adható más is.

Gábor a Jobbszélső 2012.01.02. 15:38:27

@Babette_: nem gondolom, hogy okosabb lennék az átlagnál, de a beírása elött fel sem tűnt, hogy ékezetek nélkül van írva. Aki ezt nem tudja értelmezni..... No mindegy.

acidx 2012.01.02. 15:39:35

én csak azt nem értem, hogy miért feltétele, hogy bárki bármilyen vért adjon ahhoz, h ő megkapja a magáét... most akkor volt ARh- vagy nem volt? mert ez így tényleg cserekereskedelem.

Dr.laikus PhD 2012.01.02. 15:39:37

@Gábor a Jobbszélső:

Férfi ötször adhat egy évben.

Régen fizettek érte.

Az egészségügy mai helyzetében nem fognak.

Azért is kevés a véradó, mert munkaidőben van és a munkáltató nem nagyon engedi el a véradót.

Laliath 2012.01.02. 15:43:09

@Gábor a Jobbszélső:
azért is kevesebb a véradó (sok egyéb más mellett), mert ma már sokkal több mindent vizsgálnak és sokkal kritikusabban állnak hozzá az adott vérhez is.
A férjem nem lehet véradó, hiába 0 negatív a vércsoportja, mert rákos volt. És ezen nem változtat az sem, hogy idén 10 éve tünetmentes. Pedig adna szívesen.
Én sem lehetek, mert én meg egy nagy kérdőjel vagyok és nem tudnak beazonosítani valamit a véremben, amit 20 éve valószínűleg még észre se vettek volna.

*Catalina* 2012.01.02. 15:53:10

Köszönöm a válaszokat. :)

Én még nem adtam vért, mert eléggé szédülős típus vagyok és nem akarok ott rosszul lenni.

Kierkegaard Akciócsoport 2012.01.02. 15:58:57

@Gábor a Jobbszélső: Kb. 30szoros, rendszeres véradó vagyok, és szerintem a posztoló egy egoista seggfej.

Pierr Kardán 2012.01.02. 16:08:59

Lehet már fikázni a POSZTOLÓT, aki egy önző, agresszív BUNKÓ, aki telefonon MEGPARANCSOLTA a családjának, hogy ROHANJANAK vért adni a KERESZTAPÁNAK.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.01.02. 16:21:19

én rendszeres vérkapó vagyok! majd biztos adok vért bárkinek is!

kerecsen2010 2012.01.02. 16:25:35

Szintén ARh- vércsoporttal nekem szerencsés kalandom volt. Szülésnél lett szükség vértranszfúzióra, így megkaptam a János kórház teljes ARh- vérkészletét - mind a két egységet... Amúgy 20 évig abban a hitben éltem, hogy Rh+ vagyok, aztán volt szerencsém egy kisebb műtét előtt pont az Országos Vértranszfúziós Intézetnél (vagy hogy hívják; a Szabolcs utcában) vércsoportot nézetni, ott speciális vizsgálattal kisütötték, hogy negatív vagyok. Jó, hogy korábban nem volt szükségem vérre... Azóta is állandóan bizonyítgatnom kell ezt a tényt, és továbbra is csak ott tudják megállapítani a vércsoportomat. Voltam véradó is, ott is Rh+-ként (!) könyveltek el, amikor kifejtettem aggályaimat, megnyugtattak, hogy úgy is megnézik a vérem, mielőtt odaadják valakinek. Úgy legyen. Azóta engem is elhajtottak a túl alacsony vérnyomásom és pulzusom miatt, pedig soha el nem ájultam, rosszul sem lettem véradásnál. Ilyen mondva csinált okai is lehetnek annak, hogy kevés a véradó. Itt még nem írták, de megéri adni, mert plusz szabadság jár utána, évi 2 alkalom után egy nap, 3 alkalom után 2 nap.

zsikuci81 2012.01.02. 16:26:58

@acidx:
nem feltetele, nem is szabad, hogy az legyen! Vannak egyenek, akit sajnos betegseguk miatt akar veglegesen is kizarhatnak a veradasbol. Nem lenne emberseges, ha nem kaphatnanak vert.

strelicia 2012.01.02. 16:40:11

Igen lehet névre szólóan vért adni. Én is szerveztem már kollégának pontosan ilyen ok miatt, mint amit a levélíró leírt.
Véradás szervezőként (most kaptam karácsonykor a Magyar Vöröskeresztől egy ezüst fokozatú kitüntetést), csak egy vélemény.
Amig két cég kezében van az egész (Magyar Vöröskereszt és a Vérellátó Szolgálat)addig elvész az egész eszmei érték és a véradás fontossága.
Pl. Kérem, hogy mikor jönnenek, milyen időpontban (10-14-ig) a Vöröskeresztes szervező megigéri, de véradás előtt párnappal telefonál, hogy a Vérellátó Szolgálat csak 9-13-ig ér rá.
De mondom, így aki délutános műszakban jön dolgozni, az nem fog 2 órával hamarabb bejönni. (elég sok a vidékről járó kollégám). Az őket nem érdekli, ha akarnak vért adni jöjenek be korábban.
A kijővő személyzet hozzáállása is felháborító (Vérellátó Szolgálat) a véradás időpontja ki van írva, de már előtte félórával kikapcsolja a számítógépet, csak az eredti okmánykokat fogadja el, olyan véradókat, akik többször adtak már vért kizár, mert szerinte ilyen-olyan betegsége van.
Volt kolléga, aki direkt ez miatt csináltatott egy teljeskörű kivizsgálást és kiderült, hogy semmi. De a számítógépben a "kedves" adminisztrátor rögzítette -végül kiderült, hogy csak gyanú volt a hepatitis-B - és időbe telt míg töröltetni tudta. Itt a munkahelyén azóta sem add vért, de a lakhely szerinti vérellátó nyilvántartja és rendszeresen náluk add, behívják mert neki is ritka vércsoportja van.
Az elmúlt 9 év szervezése alatt nem egy ilyen eset történt velem.
Az én vélemény ez alapján az, hogy a véradásra jelentkezőket a Vérellátó Szolgálat nem becsüli meg ellégé. Az ott dolgozók nagyrésze - tisztelet a kívételnek -, csak munkahelynek tekinti és nem szívvel lélekkel végzi a munkáját.
Így ne csodálkozzanak, ha egyre kevesebb ember lesz véradó és egyre kevesebb munkahely engedi meg a véradást a munkahelyeken.
Sajnos az elmúlt 1-2 év rossz tapasztalat miatt nálunk is "rezeg a léc", hogy egyáltalán megengedik továbbra is a véradás szervezését.

Ugyandehogy (törölt) 2012.01.02. 16:46:37

@kotyomfitty: így sejtem, pont ezért szerettem volna elolvasni....

SusanneF 2012.01.02. 16:48:22

@kotyomfitty: A véradók saját egészsége érdekében van határ,milyen haemoglobin szint alatt nem veszik le...
Egyszer még tégy próbát-előtte 1-2 héttel egyél céklát,májat,sóskát,spenótot,stb.
Ne add fel...!

Gábor a Jobbszélső 2012.01.02. 16:51:11

Azzal egyet értek, hogy lehetne a véradó szolgálat rugalmasabb. Nekem mint nappal dolgozónak este lenne lehetőségem véradásra. Szerencsére a munkahelyemen van évente kétszer szervezett véradás, így el tudok menni. Amikor SMS-ben hívnak, akkor gyakran megesik, hogy nem tudok menni, mert ilyen lehetetlen de 10:00h és du 14:00h közt várnának. Miért nem este 18:00-és 20:00h közt? Jahh, mert nekik nem akkor van a munkaidejük. Ez is lehet oka a kevesebb vérnek.

Ugyandehogy (törölt) 2012.01.02. 16:51:52

@Gábor a Jobbszélső: erre a hozzászólásodra mi szükség volt?

SusanneF 2012.01.02. 16:55:37

@strelicia: Teljesen egyetértek Veled!!
Én 84 óta vagyok véradó-most tartok a 44.-nél,de ha nem lennék kellően elszánt,már nem mennék...
Jó vénáim vannak,de áprilisban a cégnél annyira mellé szúrtak,az ott szervezett véradásnál,hogy totál elvette a kedvem az ottani helyszíntől.Ezért december elején direkt máshová mentem,hogy ha nálunk lenne soros,ne mehessek az időfaktor miatt.
A mellészúrást egy gyakorlatlan kis csaj követte el-de sem ő,sem más nem mondta volna,hogy sajnáljuk...:(
Én pedig azt sajnáltam nagyon is,hogy a szándékom és az időm eredménye a veszélyes hulladékok közt talál helyet,mert töredék zsákok nem kerülnek felhasználásra..../félig volt/

garnéla mák 2012.01.02. 17:03:24

posztíró tájékozatlan, ami önmagában nem baj, de korlátolt is, ez már inkább. a kettő együtt már súlyos párosítás. tessék elfogadni, hogy kevés a vér, hogy nemzetközi ellátásban is benne vagyunk és priorizálni is kell, a szállítás is másképp működik elektív beavatkozások esetén. btw érdekelne, hogy legjobban patogók közül hányan járnak rendszeresen véradásra, gyanítom, kevesen.

2012.01.02. 17:03:35

@Gábor a Jobbszélső: Ha nagyon akarsz vért adni, az időt és a helyet is megtalálod rá.

Egyébként a vér gyönyörű példa, na az pl. honnan lesz? De fogadjunk ez az ember sem foglalkozott semmit a kölcsönös felelősségvállalás rá eső részével, amikor neki kellett volna adnia - bezzeg amikor követelni kell, akkor képes itt hisztizni nekünk. Ha még egy rendszeres véradó lenne kiakadva, azt megsüvegelném, de ezt?!

Legutóbb egy ismerősöm halálosan fel volt háborodva, hogy adóbevallást kell készíteni. Nem lepődöm meg.

"Ismételten kérdezem, ÖN mit tett a magyar kórházi vérellátás biztosításáért?"

SusanneF 2012.01.02. 17:04:41

Különben plazmát lehet pénzért adni-igaz,azt kiviszik az országból,és ezt nem is titkolják...
Arra szerintem is ki kéne valamit találni,hogy a véradó megbecsültebbnek érezze magát!
Pl.aki 10. véradás felett van,azokból az ajándékokból választhatna,20 felett,30 és 40 felett is másokból...az alap 500 étekzési utalvány mellett...

anyadmajma 2012.01.02. 17:05:07

Azért nincsen vér, mer kevesen adnak, ez igaz. Meg azért, mert külföldre adják el a nagy részét. És ha kevesen adnak, akkor nem kevesebbet adnak külföldre, hanem akkor kevesebb marad itthon.
A kedves posztoló meg rosszul járt, mivel ilyen ritka vércsoportnál egy normális orvos szokta javasolni, hogy a tervezett műtéthez adjon előre saját magának vért, mivel erre lehetősége van. Bár a fene tudja, mivel műtötték, lehet az miatt nem adhatott.
Attól függetlenül, a vérellátónak közölni kellett volna a kórházzal időben, hogy nem lesz vér, be se hívja a beteget. A sürgősségi vésztartalékhoz nem szokás nyúlni, csak vészhelyzetben.
Amúgy meg pár éve(amikor még jártam vért adni), a sima véradásra "csak" némi kaja meg üdcsi járt, a ferezisért meg adtak 6000Ft-ot. De mire felkerült a ferezis az osztályra, addigra 300.000 Ft-ot ért. Legalábbis a főorvos szerint.
Vizsgálni meg semmit se vizsgálnak, csak hemogoblint meg vérnyomást. Régen még cukrot is mértek meg mindenféle szűrést csináltak az ampullás vérből, de ma már szinte semmit, ahhoz képest. Felért egy fél kivizsgálással....

2012.01.02. 17:17:38

@SusanneF: @kotyomfitty: A táplálkozásból bevitt vas nem szükségszerűen emeli a hemoglobin vagy a hematokrit szintjét, sőt szerintem relatíve kevesen étkeznek krónikus vashiánnyal.

RPI-t lehet ilyenkor számolni a retikulocyta%/F (korrekciós faktor a hematokrit függvényében) -ből. Minél fiatalabbak a csontvelőt elhagyó retikulocyták, annál hosszabb az érési idejük, és ezért annál tovább találhatóak meg a perifériás vérben, ez pedig fals magas retikulocytaszámhoz vezetne, és téves információt adna a csontvelő sejtképzéséről.

Ennek annyi értelme van, hogy a sejtelem-képzésről pontosabb képet kaphatunk. Ha az rendben van, és azt látjuk, hogy a szérum ferritin is normális, fölösleges vassal tömni magunkat, csak szorulásunk lesz tőle.

NeBántsdAMacit 2012.01.02. 17:28:53

Én 21 éves koromig jártam vért adni (addigra összejött 10+ alkalmam), akkor történt, hogy jött egy levélke, legyek kedves befáradni a központba, mert találtak valami nem oda illőt bennem. Nem titok, szifiliszt mondott a néni, de azzal a kommentárral, hogy ilyen gyakran előfordul, sok kis apró betegségre (megfázás, stb.) adhat fals eredményt a tesztjük. Megbeszéltük, hogy menjek el fél év múlva újra vért adni, majd akkor megint megvizsgálják és ha még mindig van valami, lehet aggódni.
Mikor eljött az idő, mentem is, de akkor már dolgoztam, így a munkahelyemre szervezett véradáson jelentem meg. Leadtam az igazolványom, nénike lecsekkolt a rendszerben, majd teljesen "diszkréten" szinte felordított, hogy maga nem adhat vért, mert szifiliszes! Elküldött, hogy menjek el a központba vért adni... Ezt kb. 10 mögöttem álló munkatárs hallotta, rohadtul kellemes volt. Azóta nem járok vért adni. Hozzáteszem, nem igazán érzem magam azóta sem betegnek (ennek már 3, lassan 4 éve), nem látom magamon az említett betegség tüneteit. Majd egyszer talán még sikerül rávennem magam, hogy meglátogassam őket, addig mínusz egy véradó.

füles1098 2012.01.02. 18:21:02

@Babette_:" @Gábor a Jobbszélső: erre a hozzászólásodra mi szükség volt? "

Talán azért mert számtalanszor telefonáltak nekem is, menjek vért adni, operációhoz kell, vagy életmentő műtéthez.
Ha tehettem, természetesen adtam vért, de én is nappal dolgozom, nem biztos, hogy kabátként leakasztható vagyok mindig a fogasról.

Éhes_ló 2012.01.02. 18:22:20

A véradás (is) szervdonori tevékenység.
Mindenki aki a donori láncba belép (nem kevés) pénzért csinálja a dolgát és teszi hozzá cserébe a maga értékét.
MINDENKI.
A vatta és a fertőtlenítőszer gyártója,a tesztek készítői, a szerelékek szállítói, a vizsgálatokat végzők, a nővérek, a szállítók, a nyilvántartók, hűtőberendezések gyártói, a vérkészítményeket előállítók és azok is nem kevesen, akik kereskednek mindezekkel a "termékekkel" amiket a vérből előállítanak.

Az is pénzt kap érte aki kiszállítja, beadja (beépíti, kicseréli) a rászorulónak.

Egy valaki nem kap egy mocskos fillért sem az igen sok szereplőt tartalmazó és költséges láncban: aki a szervét adja oda a másik javára, flépülésére jobbulására.

Sem a vérért, sem a vesékért, sem szívért, hallócsontokért, tüdőkért, májért, egyetlen szervéért sem kap(hat) egy fillért sem, pedig vannak emberek amelyekből tucatnyi transzplantálható szervet "termelnek ki" jól felkészült s jól megfizetett hentesek.

Még a temetését, a temetésig történő tárolását, fejfáját sem fizeti ki senki a megcsonkított és feldolgozott hullának (temetéséről gondoskodónak) aki mások egészségének megőrzéséért lett felhentelve.

Pedig a biztosítók hihetetlen összegeket fizetnek ki (a pénzünkből) a transzplantációs lánc fenntartásáért, működtetéséért, a műtétekért, utókezelésekért.

No ez nincs rendben szerintem.

Sem a véradókkal, sem felhentelt hozzátartozókkal szemben nem igazságos és nem is becsületes eljárás ez, amiko mindenki kaszálhat amit bír, kivéve a donort.
Ez maga a szégyen és a förtelmes képmutatás.

SusanneF 2012.01.02. 18:24:01

@anyadmajma: A ferezisért ma 2000-et adnak,és viszik ki az osztrákokhoz a plazmát...
Nagyon sok egyetemista 2 hetente jár.

füles1098 2012.01.02. 18:29:50

@Laliath: "Nagyon kevés a 0, pláne a § negatív vér; nem fogják "elpazarolni", ha nem muszáj olyan esetekre, amikor adható más is."

Igen?! Akkor ezért rángattak, én meg arra gondoltam, hogy a friss vér okán.
Az is igaz, hogy sosem foglalkoztam vele, hívtak, mentem ha tudtam.

marand22 2012.01.02. 18:31:59

@Éhes_ló:
Olvasgass indiai, pakisztáni, romániai stb. híreket, és akkor talán rájössz, miért nem jó, ha fizetnek a szervdonációért.

gabborka 2012.01.02. 18:49:57

A helyzet tényleg (vér)gáz, és minden tiszteletem a véradóké, DE a posztoló STÍLUSA!!!! tényleg megmosolyogtatóan erőszakos volt, ahogy egy-egy random SZÓT kiválasztott, és jó nyomatékos kiabáló betűkkel írta le. Mélyen (értsd: dühösen) vallásos emberek szoktak így írni, főleg a BŰNRŐL meg a HARAGVÓ EGY IGAZ ISTENRŐL!!!!, aki lesújt BŰNEIDÉRT és örökkön örökké égünk a POKOLBAN!
Az egészségügyi kiszolgáltatottság mindemellett tényleg nagyon megalázó dolog, azaz elnézést, MEGALÁZÓ!

:)

qwertzu 2012.01.02. 18:51:22

@NeBántsdAMacit: Te nem vagy normális. Lehet hogy egy olyan betegségben szenvedsz, amelynek hatásai visszafordíthatatlanok, de könnyen gyógyítható, és nem mész el diagnosztikára?

karcsibácsi 2012.01.02. 18:52:31

Mo-n csak konzervvért használnak fel, mivel a donoroktól levett vért különböző módokon kezelni, vizsgálni kell (többek között HIV-re és hepatitis-re, CMV-re, stb.) Tehát a műtét napján leadott vért akkor sem kaphatja meg, ha azonos vércsoportú! Egyébként is, csoportazonos vért is csak közvetlen életveszély esetén adnak, tervezett műtéthez választott (kompatibilis) vért kell adni - ez azt jelenti,hogy önmagában a csoportazonosság nem elegendő -.
Ezzel együtt van lehetőség "cimkézni" a vért, és ezt lehetőség szerint az OVSZ figyelembe is veszi, mint ahogy itt is történt.

Éhes_ló 2012.01.02. 18:54:40

@marand22: ez miért érv amellett, hogy mindenki kaszálhat, kivéve a donort?

karcsibácsi 2012.01.02. 18:55:39

@NeBántsdAMacit:

Nyilván VDRL pozitivitást észleltek. Ez az esetek 99%-ában aktív vagy lezajlott luesre (syphylis, trepanoma pallidum fertőzés, ami obligát STD) utal. Elvben valóban lehet fals pozitiv eredmény is, de én azért javaslom felkeresni a területileg illetékes bőr-és nemibeteg gondozót... Beutaló sem kell oda.

Bikli néni 2012.01.02. 19:06:09

@béla a görög: Azért nem lehet belőle kötelezettséget csinálni, mert nagyon sokan nem adhatnak vért.
Én kétszer próbálkoztam, kétszer elhajtottak, így többször nem megyek. Nem adhatok, mert
1) gyógyszert szedek
2) nem vagyok 50 kiló
3) ha már eléri a 90/60-at a vérnyomásom, akkor az magas
(4), nem tudom, számít-e, de vérszegény is vagyok)

Való igaz, sokan adhatnának és nem adnak. De mindenki számára kötelezővé tenni, az kizárt.

demizson bobby 2012.01.02. 19:08:12

1. Amíg egyetemre jártam rendszeresen adtam, volt időm elmenni, vagy szerveztek a kollégiumba.
2. Utoljára évekkel ezelőtt próbálkoztam összehozni egy véradó bulit, ami azt jelenti, hogy összeszedek egy kis csapatnyi embert és elmegyünk együtt vért adni, mert az JÓ! És akkor a pofon: vértranszfúziós állomás nyitva: 9-15-ig. No comment.

Igazság, hol vagy? 2012.01.02. 19:47:15

@demizson bobby: Nem kötözködöm,de a véradókban 24h.ügyelet van!Ez szerintem minden kórházban így működik.Más,ha Én csak este 20h után érek rá a banki ügyeimet rendezni,akkor engem ott fogadni fog egy lelkes ügyintéző?Minden hol van bizonyos"nyitva tartási idő" nem tudom,Te milyen munkaterületen dolgozol,nem hiszem ,hogy a ledolgozott munkaidődön túl várod éjjel-nappal a további munkát!Ez most egy "hülye "hasonlat:Éjjel kedvem lenne egy adott szórakozó helyen mulatni,de sajnos az este 8hkor bezárt?!!No komment.

2012.01.02. 19:56:36

@Éhes_ló: Azért ez kissé túlzás, hogy mindenki kaszál annyit, amennyit bír.

@SusanneF: Nagyon sok? Én még sose' hallottam. Azt is összesen két orvosistól, hogy a véradó állomással fizettették a vonatjegyet.

@karcsibácsi: Örülök hogy valaki észreveszi, hogy ha nem ott fekszik mellette az illető, akin lenyomatnak helyben egy sor laborvizsgálatot, az nem adhat vért a saját anyjának sem, és ez így is van jól, elvégre bemondásra nem lehet elhinni, hogy a kedves beteg nem HIV-fertőzött vagy hepatitises.

2012.01.02. 19:57:34

@Éhes_ló: Ha kaszálni akarsz a szervdonációval, add el a szerveidet a feketepiacon, nem téma.

2012.01.02. 19:59:42

hvg.hu/egeszseg/20120102_egeszsegugy_atalakulas_mi_valtozott

"Nyolc nagytérséget hoztak létre, a nyugat-közép-magyarországihoz tartozik tartozik a főváros I., II., XI., XII., valamint XXII. kerülete, Fejér megye egésze, az esztergomi kistérség kivételével Komárom-Esztergom megye, Pest megyéből pedig a budaörsi és az érdi kistérség."

segítség

Éhes_ló 2012.01.02. 20:02:10

@ReignOfdark: feleslegesen magyarázod félre azt amit írtam.
Főleg ilyen cinikus és bunkó módon.
Amikor minden a sokszereplős rendszerben tevékenykedő és azt kiszolgáló kaphat pénzt azért ami tesz, ad, miért pont a donor nem kaphat?
Ez a fő kérdés.

nyílméregbéka 2012.01.02. 20:05:47

A Karolina úti központi véradóban már este 19.00-ig vannak; sikerült alkalmazkodni a munkaidőhöz, mert régen pl. naponta csak 14.00-ig voltak nyitva.
Egyébként nagyon érdekes a vérellátók hozzáállása a donorokhoz: régen 6 hónapig nem lehetett vért adni tetkó vagy piercing után. Piercingem után 6 és fél hónappal elmentem, erre már egy év volt a kizárási idő.
Ugyanakkor tesómat (190 cm, 90 kg, repülőket húz el a fogával) 30 véradás után egyszercsak kizárták véglegesen, mert irreguláris antitesteket találtak a vérében. Majd tíz év múlva jött egy levél, melyben azt írták, hogy ó, most már OK, most már járhat adhat vért. Ezt minden vizsgálat nélkül, levélben.
Most akkor óvatosak vagyunk vagy nem, ugyan döntsük már el.

The Great Destroyer 2012.01.02. 20:42:48

Bocsi, MO. a nemzetközi donációs rendszer tagja, elvileg, ha nálunk nincs sos vér, akkor lehet hozni "kintről", illetve, ha valahol máshol kell, akkor lehet vinni tőlünk. A probléma abból adódik, hogy nincs nálunk normálisan megszabva a vérkészjtmény kvóta, ezért többet visznek ki/adnak el külföldre, mint amennyi az ellátórendszer működését még nem veszélyeztetné. Bármennyi új véradó is lesz, marad a permanens vérhiány, ha több jön be, akkor több is megy ki (eü-ben dolgozom és rendszeresen adok vért).

2012.01.02. 20:49:37

@Éhes_ló: Nem értem, mi a bajod és hol voltam bunkó. Félre sem magyarázom, amit írtál. @marand22: már elmondta, hogy államilag támogatva nem fognak neked hatalmas pénzt adni a szervdonációdért, mert nem az önzetlenség fog ebből kivirágozni, hanem az öncsonkítás és önpusztítás, amihez felelős orvos és társadalom nem adja a nevét. Ha önzetlenül akarsz segíteni, bizonyos részeidet önkéntesen átadhatod, pl. ha nagyon kell csontvelő, vese, stb. valakinek a családodban, személyre szólóan azt is.

Én nem látom a milliomosokat a "tiszta" szervdonációban, de biztos' én vagyok a tudatlan, bár abban igazad van, hogy komoly pénz van az orvosi eszközök gyártásában, de én sosem mondtam, hogy az egészségügy nem kapcsolódik a gazdasághoz, amelyen belül - na nem a kórház, hanem - a beszállítók nyilván a profitra törekednek.

Szóval nem mondom, vannak akik nyilván jól járnak a tiszta szervdonációval, de semmiképp sem az egész vertikum, az meg, hogy a donor nem kap pénzt, a folyamat tisztasága szempontjából fontos.

Ezért mondtam, hogy ha a kapott pénzt hiányolod, add el a szerveidet a feketepiacon, ha szeretnél egy olyan világot támogatni, ahol kábítószer, prostitúció és erőszak uralkodik, nincs ezzel baj, ha kenyérre kéne a pénzt, én nem köveznélek meg

Éhes_ló 2012.01.02. 21:21:45

@ReignOfdark: a folyamatban csak a donor "önzetlen" törvény és szemforgatóan cinikus érvelés által alátámasztva.

Minden más szereplője,szolgáltatója, haszonélvezője a transzplantációs láncnak profitra és megszerezhető előnyre hajt, amit a donor által ingyen és bérmentve szolgáltatott alapanyaggal ér el.

A családon, rokonságon belül, vagy szívjóságból - térítésmentesen adott szervek pozitív szélsőértékek, de nem képezhetik egy minden további pillanatában üzletivé vált folyamat törvények által előírt alapját mindenki számára.
Nem írtam milliomosokról.
Arról írtam, hogy miden eleme, eszköze üzleti alapon működik, kivéve a donor (akár a halálát követő) megbecsülését.
Ennek semmi köze semmilen tisztasághoz. Ez maga a cinikus mocsokság: törvényekkel körülbástyázva, elszámolás, transzparencia nélkül ingyen szerzett alapanyaggal csinálni sok sok szervezetnek, személynek hasznot, egy olyan világban, ahol már rég óta semmi sincs ingyen senkinek.

A bunkó cinizmus pedig ott van az utolsó mondatodban.

Egy olyan társadalomban ahol a prostitúciótól a gerincműtéten át rákgyógyszerig meg lehet teremteni az állam által jól-rosszul kontrollált piaci viszonyokat, miért pont a véradás, vagy más szervdonáció ne lehetne államilag szabályzottan végrehajtható úgy, hogy ne legyenek a donorok kisemmizettek a bárki más szervátültetésben közreműködő-beszállító számára profitábilis folyamatban?

Leonce 2012.01.02. 21:25:13

Kedves Kulcsár Hajnal,
Szeretném ha a moderálás része lenne az is, hogy a posztolót ne lehessen minősíteni. Annyira szánalmas dolog ez. Nem érdemes ide írni semmit, mert eddig még sosem volt olyan, hogy a posztolót békén hagyták volna.
Mi értelme ennek?
Nem tudjuk, hogy miért tartotta olyan fontosnak a műtétet.
"Gépen" él, nyilván nem buli-fanta most sem az élete.
A helyzet tragikus. Ugyanakkor felháborítónak tartanám , ha kötelező lenne a véradás. Miért is?
Az viszont nem rossz megoldás, hogy családtagnak, ismerősnek lehessen vért adni.

Közellenség 2012.01.02. 21:43:12

Vér az olyan dolog, amelynek biztosítása nem az egészségügytől függ. Sehova nem kerül, de az emberek nem adnak vért. A nincsből nem lehet adni.Az, hogy a posztoló 6 embert felhajtott nem jelent semmit. Leadott ritka vércsoportú vérek elfogytak. Olyan betegek számára adták, akik aktívan véreztek. A posztoló által leírtak súrolják a rágalom határát. A posztoló hányszor adott vért életében?
A vérhiányon csak úgy lehet segíteni, ha adunk vért.
Egy vérző ne kapjon vért, mert önnek a műtétjéhez kell? Vérezzen el? Haljon meg? Az ön hozzátartozói, gyermekei ezentúl rendszeres véradók lesznek-e?

Anti Anyag (törölt) 2012.01.02. 21:48:17

Sok a vámpíros film, kelendőbb a vér, mert rengetegen rászoktak. A vérellátó nem győzi kielégíteni az igényeket, de szerintem élelmesebb helyi vámpírok rájárhatnak ott a hűtőkre.

2012.01.02. 21:54:27

@Éhes_ló: Nehezen hiszem el, hogy ez ennyire bonyolult lenne:

- az egészségügynek kellenek eszközök, azt nem állami cégek állítják elő, ez a jelenség a szervdonációtól független

- a donáció során az eü személyzet nem igazán gazdagodik meg az adott dologból (közvetlenül nem hoz hasznot)

- a haszon a szervet/vért megkapó embernél jelentkezik, mégpedig javuló egészség, életkilátások (és nem pénz) formájában

- ha a szervek árait piacosítjuk, akkor a kérdés, hogy ki kapja meg az összeget? És főként, ki fizesse? A szeretteink felé mi értelme van pénzt kapni? Mondjuk egy csóró leukemiás rokonnak nem adnál csontvelőt? A legtöbben életükben nem ajándékoznak oda szervet csak úgy egy idegennek, ha meg halál után, akkor mennyi kamu "baleset" lenne? Erre is próbáltam utalni csak mindent sértésnek veszel. (Többet nem is írom le.)

Egyébként ha jobban megnézed, amit írtál, te is rájössz, hogy elég bukfences logika szerint akarod párhuzamba állítani - hiszen pl. a kemoterápia is a gyógyszergyárnak hoz pénzbeli hasznot és nem az orvosoknak, pláne nem a rákbetegnek, de a gyógyszergyáraknál maradjon is haszon, mert különben mi indikálná az újabb kutatásokat?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.02. 21:59:48

Egyre kevesebb ember ad vért, így egyre kevesebbet tudnak kiadni. A miértjét lehetne szociológusoknak megkutatni.

Éhes_ló 2012.01.02. 22:22:06

@ReignOfdark: én is így vagyok ezzel immár sokadjára.
- nem írtam ezzel ellentétes állítást. Sőt. Megállapítottam, hogy a takarítótól a professzorig mindenki pénzért dolgozik, szolgáltat, kivéve a szervdonort egyedül ő az aki csak ad és nem kap érte semmit sem.
- nem érdekel, és nem is írtam arról, hogy ki gazdagodik vagy ki nem.
Alapvetően a jövedelem ténye érdekel, miszerint mindenki kap a felhasznált munkájáért, eszközéért, anyagáért pénzt, kivéve a donort aki a többiek jövedelemszerzési folyamatának kiinduló alapja.
- téves állítás. A folyamat minden részese profit/jövedelem érdekelt, mert vagy a folyamathoz szükséges termékét, anyagát értékesíti pénzért, vagy a tudását, munkáját adja pénzért a folyamat működtetéséhez.
Csak a donor adja a teljes folyamat alapjául szolgáló szervet, (szerveit) ingyen.
- első lépés a donor mint a rendelkezésre bocsájtott szerv tulajdonosa transzplantációs folyamatban meghatározó (alapanyag) szerepének elismerése és az érték(jövedelem)lánc transzparens bemutatása, elemzése.
- második lépés a belső áraránnyok megállapítása é a térítési díj és forma meghatározása.
Véradásnál, csontvelőnél és más túlélhető beavatkozásoknál egyszerű: aki adja az kapja és a kiválasztásnak/nyilvántartásnak kell olyannak lennie, hogy ne fordulhasson elő visszaélés.
Egyéb estekben több verzió is lehetséges: nekem a legszimpatikusabb az, ha a díj temetésre és a végtisztesség megadására fordítandó, de lehet a felhasználása a végrendelkező akarata szerinti is, hiszen nyilatkozhat arról mit tegyenek vele a hentesek adott esetben és mit ne.

Ne keverjük ide a haláltól való félelmeink és a reményeink további mocskos piacosításait, bár abból is sokan megélnek orvostól, az ápolókon át a beszállítókig, gyógyszergyárakig.
Ez egy másik postot kíván.
Most a szervdonáció pokoli bugyrait járjuk végig, ahol sokan csinálnak sok pénzt.
Nem a véradók (donorok) azok és ettől mocskos ez a biznisz (is).

Oszteopata 2012.01.02. 22:42:41

Kevesen adnak vért.Azért mert nincs már honvédség, ahol eltávozásért tömegével adtak vért a honvédek, nincsenek nagyüzemek, bányák ahol szervezetten adtak vért a dolgozók, és színte szégyen volt a munkatársak előtt, ha valaki nem adott. A Vérellátókban nem tudnak elég túlórát fizetni, ezért nem elég rugalmas a vérdások időbeosztása.A Vöröskeresztes szervezők aktivitása is változó.
Azoknak a kiszűrése akik nem adhatnak, szigorú protokol szerint történik, amelynek célja részben a vért adni szándékozó egészségének védelme, másrészt annak a védelme, aki meg fogja kapni a vért.
Azért vannk , szerencsére rendszeres véradó, akik nem csak a segítés öröme miatt adnak vért, hanem annak a jó közérzetnek a megérzésért, amely a véradást gyaran követni szokta.

karcsibácsi 2012.01.03. 00:08:53

@Leonce:
Aki ringbe száll, ne csodálkozzon, ha bevisznek neki egy-egy ütést, néha még övön alul is. Ez "a posztolót ne lehessen minősíteni" amúgyis tömény marhaság - már méne lehetne? Az esetek nagyobb részében még tanul is belőle, tárgyi ismereteket is, meg önismeretet is, kicsit más megvilágításban látja a dolgokat és elgondolkozik rajta (feltéve, hogy okos, és nem sértődékeny).
Szerény véleményem szerint a posztoló egy öntelt, rátarti hisztérika. De én csak egy egyszerű betegtologató szolga vagyok, meg bunkó is, nekem szabad ilyent mondani.

SvenH. (törölt) 2012.01.03. 02:27:09

@Éhes_ló: ez a verert nem adnak penzt is ugy van hogy egyszer kialakult es "ne mereszeljenek valtoztatni rajta"
pont mint a co-payment, vagy az hogy tobbet kapjon az aki pl. extra nagy lovettaval hozzajarul az egeszsegugyhoz jarulek formajaban

pedig anno adtak penzt verert, es mint fentebb irta valaki nem csak penzt hanem egyeb juttatast, na hat az egyeb juttatas az elolvadt mert anno volt egy rendszervaltas es csak a penz maradt
amugy a penz az egy erdekes dolog, mert ha valaki ad vert es utana fel evre ra kell neki, akkor ha anno felrerakta a penzt akkor utana ki tudna vigan fizetni!!!

SusanneF 2012.01.03. 08:31:17

@ReignOfdark: A lányom tavaly rendszeresen járt a Czuczor u.-ba,ami 2 egyetem szomszédságában van-Ő mondta,hogy 80-90 %-ban egyetemisták,főiskolások várnak naponta a sorukra,hogy adhassák a plazmájukat...10.,többedik fordulós plazma adásnál már több pénz jár..!
Sosem volt a várószoba üres,ezért mertem írni,hogy"sokan".

Tempus-Anh 2012.01.03. 09:02:53

@Wicket_Wystri_Warrick:
:)
Az avatarod pedig egy Kraftwerk-lemezborítóról van, ugye?

kerecsen2010 2012.01.03. 09:09:00

@Wicket_Wystri_Warrick: Gondolom, külföldre nem kevés pénzért adják el. Máskülönben mi értelme lenne inkább oda kiküldeni, mint a hazai pácienseknek biztosítani megfelelő mennyiséget? Ha igaz, amit írtál, az egy újabb vérlázító elem a magyar eü-ben. Hogy van pofájuk sírni, hogy kevés a véradó, nincs elég vér - tutira emberek is meghalnak amiatt, mert pofátlanul kereskednek az ingyen szerzett vérrel?

zsikuci81 2012.01.03. 09:21:15

@Leonce:
Tenyleg necces a posztolot minositeni, bar en is megtettem. De ez csak valasz volt arra a minosithetetlen vadaskodasra, ami a posztban olvashato. A mutete nyilvan fontos volt, ezt egy percig nem vitatta senki. Az is igaz, hogy borzaszto erzes lehet, ha valaki hosszu ideig var, majd megszervezi, hogy mutet utan mikent folytatodik az elet. Ezutan pedig a korhazban bejelentik, hogy a mutetet halasztani kell a fenti okok miatt.
Viszont a posztolo esz nelkul vadaskodik, mutogat jobbra-balra. A Verellatas az egeszsegugy egyik legjobban szervezett resze. A szabalyok miatt nem adhattak ki keszitmenyt, nem azert, mert valaki ugy gondolta es nem azert, mert ez valakinek a telefonjan vagy a kapcsolatain mulik.
Az iranyitott veradas regota mukodik.

DitavonTeese 2012.01.03. 10:43:57

Nagyon rövid volt a véradó pályafutásom: 0 Rh neg vagyok, gondoltam segítek a köznek. Megjelentem, lelkes voltam. Nővérke kérdezte: volt az utóbbi egy évben szexuális kapcsolata külföldivel? Igen. Köszönjük, viszlát, nem alkalmas. Ez kb. 10 éve volt. Azóta is azt hiszik, hogy magyar ember nem lehet nemibeteg, HIV fertőzött? A posztoló problémáját nem értem. Valaki másnak kellett a vér. Ütemezett volt a az operáció, nem életmentő.

fragolka 2012.01.03. 17:28:57

A posztoló valószínűleg most szembesült ezekkel az állapotokkal. Én csak hallottam róla (ismerős apukájának műtétjéhez "gyűjtötték" a vért). Akkor éreztem meg a problémákból valamit, amikor az első spontán szülésemnél, a doki meglátta, hogy AB Rh negatív vagyok és az asszisztenst ráuszította a telefonra.Nem volt vészhelyzet, csak annyit érzékeltem belőle, hogy nyugtalanok lettek. Miután befejezem a szoptatást elmentem vért adni (eddig 3x).

Rivero 2012.01.03. 19:11:13

@Bikli néni:
Szia! igen számít.( a vérszegénység) Ebből az okból én sem lehetek véradó. + nem vagyok 50 kg

Bikli néni 2012.01.03. 19:20:53

@Leonce: Kulcsár Hajnalnak semmi köze nincs ehhez a bloghoz. Csak írt róla egy cikket, őt hiába szólongatod.
Aki ide levelet ír, és ezt ráadásul ilyen kivagyi stílusban teszi, az számíthat rá, hogy ezért osztásban fog részesülni. Főleg azért, mert aki ide ír, az ismeri a blogot, tehát látta azt is, hogy a kommentelők élnek a véleménynyilvánításra vonatkozó jogukkal és elmondják azt.

Más: sokan írjátok, hogy kevés a véradó. Valamikor november végén talán volt az az akció, hogy valami katasztrófahelyzetet szimuláltak, talán rémlik még valakinek. Na, a véradás viszont valódi volt, özönlöttek is az emberek, délután háromkor már azt harsogta a rádió, hogy köszönik, de ne menjenek többen, mert már olyan sok vért adtak, hogy nem kell több. Hogy is van ez?!

@Rivero: Szia, köszi az infót! Akkor még egy kizáró ok, bár nem oszt nem szoroz...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.03. 20:21:22

@Dr.laikus PhD: A cikk érdekes. De azért hUba is akad benne. A 4. táblázatban vajon mit takar a p=0,000 érték? A p=0,005-öt még érteni vélem!

Korábban sokkal adakozóbbak voltak az emberek, de kötelező is volt.

Irkutszk 2012.01.03. 20:34:26

@TrueY: Ha már a statisztikáról szeretnél beszélgetni, én a p=0,005-öt nem értem. :) Az egy csillag általában a p=0,05 (tehát 95%-os biztonság), míg a két csillag általában a p=0,001-et, azaz a 99.9%-os biztonságot jelöli. Természetesen el lehet térni ezektől az általában használt jelölésektől, azonban 99.5%-os biztonsági szintet én most látok először, hogy számolnának vele (ugyanakkor megjegyzem, nem vagyok statisztikus, elsősorban nem ezzel foglalkozom egész nap).

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.03. 20:46:14

@Irkutszk: Bármi, ami 0-tól különbözik, értelmes. De a 0,000 nem értelmezhető számomra. Mán statisztikailag, ugye...;)

Playthegame 2012.01.03. 22:24:43

Szóval: a magyar egészségügy helyzete,blabla, sose volt jobb...Valamikor a 80-as évek vége felé, közel egy államcsődhöz dolgoztam egy véradóban diákmunkásként. Akkor egy sör, egy csoki és egy szendvics járt a véradóknak. Idén októberben voltam utoljára, akkor egy 500-as étkezési jegy, egy szelet jobbféle müzliszelet és egy fél literes ásványvíz volt a járandóság. Persze, nem ezért megy az ember, én pl. azért, mert ismerőseim betegek, és úgy érzem, ennyit segíthetek talán. ( az ott kapott kajajegyet oda szoktuk adni az ovinak gyümölcsre )
Valaki írta feljebb, hogy fél ,mert szédülni szokott. Na, hát nekem alapból akkor okés a vérnyomásom, ha ideges vagyok, amúgy brutálisan alacsony, de úgy érzem, még jót is tesz a véradás. És igen, én is féltem, félek a mai napig a tűtől, de olyankor eszembe jut az, hogy van,akinek az én vacak kis vérem segíthet. Menjetek vért adni:)
A posztoló szerintem nem jó ember. ÉN,ÉN,ÉN...el kellene gondolkodni, hátha menne a többi személyes névmás is.

rug82 2012.01.04. 07:51:23

"@Jannni: 2012.01.02. 15:15:23
A véradás bizony elúszott a becsület útján. Korábban nagyon sokszor voltam véradáson,(még Vöröskereszt kitüntetést is kaptam) mígnem egyszer olvasom az újságban, milyen komoly dollárbevételre tettünk szert a nyugaton eladott vérkészítmények ellentételezéséért. "

Pontosan így voltam én is - 5 év alatt 11x adtam vért; de miután megtudtam, hogy eladják, egyszer és mindenkorra befejeztem. Felfogom, hogy a politikusok, BKV vezérek és egyebek az én véremből élnek - de hogy már szó szerint is ez legyen...:-)

zsikuci81 2012.01.04. 09:48:43

@Bikli néni:
Azert az is szamit, hogy mennyi verre van szukseg. Nagyjabol megvan, hogy egy verellatonak mennyi a napi forgalma. Nem tudom a pontos szabalyokat, de nagyon sokat sem erdemes levenni, mert az is sok penzbe kerul (a verveteli zsakok, a kivizsgalas, a munkaero miatt). Nem beszelve arrol, hogy a levett vert nehany oran belul fel kell dolgozni (szigoru szabalyok vannak ra), ill. valahol tarolni is kell. A vorosvertest massza legutobbi emlekeim szerint 35 napig all el, de mondjuk a verlemezke csak ot napig. Levett vert a Verellato akkor dob ki, ha valami hiba tortent vele, lejarni leginkabb csak a verlemezke keszitmeny szokott. A vergazdalkodas nagyon nehez es fontos dolog, sokkal tobbet levenni nem szabad, mert az is az adofizetok penzebe kerul.
Azt irtam, hogy a vvt keszitmeny 35 napig all el. Ennek ellenere a keszitmeny oregszik, az ido elteltevel a minosege romlik. Ezert a Verellato szeret fiatal keszitmenyeket kiadni. Jo vergazdalkodas eseten nem nagyon van a kamraban ot naposnal idosebb vorosvertest massza. Azokbol viszont sok van! :)

belekotyogok 2012.01.04. 11:41:23

@rug82: amennyiben 1, marad a hazai kórházaknak elég vérkészítmény
2, az ezzel szerzett pénzt az egészségügybe forgatják vissza, nekem személy szerint nincs ezzel problémám.

A gond az, hogy az emberek egy része nem is próbálkozik ("fél a tűtől/vértől...")a véradással, viszont háborog, ha az ő tervezett műtétjét elhalasztják vérhiány miatt.

spike179 2012.01.05. 23:24:07

Egy szabálya van a véradásnak:
"Legalább annyi sört kapjál, mint amennyi vért adtál"

A probléma csupán annyi, hogy mostanában kajajegyet adnak, ami nekem rendszerint lejár, mert fene sem tudja ezeket a vackokat elkölteni.

Adjanak sört és lesz vér.
Pont.

kawakiyo 2012.01.09. 19:18:39

ÉN sem adhatok vért. Háromszor adtam negyedszerre közölték, hogy új a rendelet, ha volt csecsemőkori sárgaságom, akkor sem adhatok.... HE? Olyan majdnem mindenkinek volt... nem?

fátum 2014.10.17. 11:34:10

Sok véradásra alkalmas is embernek csak akkor jut eszébe a véradás, amikor ő maga is rászorul. De akkor mindenki hibás, csak ő nem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása