Enni, inni és beszélni sem tudott a mandulagyulladástól

2011.12.18. 06:00

Tisztelt Praxisblog!


Annyi szomorú történet után jöjjön egy kellemesebb végkifejletű is.
November vége felé sajnos úgy alakult,hogy húgom kórházba került,pedig nem számítottunk rá,hogy így alakulnak a dolgok!Az egész azzal kezdődött,hogy bedurrantak egy hétfő reggelre a nyirokcsomói,fájt a torka és elkezdtek fájni a bölcsességfogai is(megjegyzem még nem nőttek ki neki!)!Pesten tanul,egyetemista,ott fogászati ügyeleten azt mondták neki,hogy a jobb oldali bölcsességfogát majd ki kell venni,mert nincs hely,ahová kinőjjön,írtak fel antibiotikumot!Engem kértek meg,hogy írassak a fogászaton beutalót a szájsebészetre,de ez nem sikerült,erről értesítettem sms-ben húgomat,visszahívott,hogy nem baj,akkor másnap megyünk a fogászatra és akkor majd felírja a dr-nő!Ez szerdai napon volt,még aznap este hazautazott nagyon meggyötört állapotban,mint kiderült hétfőtől alig tudott enni-inni olyan iszonyatos fájdalmai voltak,még beszélni is alig bírt!!!

 


Csütörtök reggel amikor megláttam a húgomat milyen rosszul néz akkor már tudtam nagy a baj!Elvittem a fogorvoshoz megnézte,kikérdezte,megírta a beutalót a szájsebészetre és leecsetelte az ínyét.Felmentünk a szájsebészetre,elmondtuk,hogy miért jöttünk,milyen antibiotikumot szed,mekkorra dózist!A szájsebész amikor belenézett húgom szájába közölte,hogy tüszőket lát és így nem láthatja el,mert szepszist kaphat és maradandó károsodást szenvedhet.Leküldött a fül-orr-gégére beutalóval.Ott soron kívül 1 óra várakozás után bepofátlankodtunk,mert húgom a fájdalomtól zokogott és az ájulás határán volt!az orvos közölte,h tüszős mandulagyulladása van,de amikor meghallotta,hogy milyen kis dózisú antibiotikumot szedett eddig húgom kiakadt!Azt mondta nekünk,hogy a saját 8 éves gyerekének nem adná!Megkérdezte,hogy húgom tud e enni-inni,mondtuk,nem!


Javaslata pár nap a kórházba,ott kap infúziót,abban antibiotikumot és az gyorsabban használ,mintha szájon át szedné.Beleegyeztünk,a lelkem mélyén tudtam,ez a helyes!Amúgy az orvos nagyon kedves volt,nem zavart ki,hogy beszemtelenkedtünk és ez nagy dolog,mert máshol lehurrogják az embert ilyenért!Felmentünk az osztályra,ott is a nővérek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak végig,az osztályon lévő másik két orvos is rendkívül kedves volt.Ez pedig a mai világban ritkaság számban megy!A húgom még bent volt és mindig mentünk hozzá,egy rossz szava nem volt senkiről,ő is csak dicsérni tudta a személyzetet!


Utólagosan javasolták testvéremnek,hogy a manduláit vetesse ki,mert azok voltak hatással a bölcsesség fogaira is.A bölcsesség foga is meg van még,amitől hamarosan megszabadítják.A lényeg,hogy jól van,visszajött az étvágya és ugyanaz a mosolygós,talpraesett csaj lett tesóm,mint a betegsége előtt volt.


Kellemes hetet mindenkinek.
Üdv:Egy volt ápolónő

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karcsibácsi 2011.12.18. 06:55:32

"a lelkem mélyén tudtam,ez a helyes"

Nagyon mély a te lelked.

karcsibácsi 2011.12.18. 06:57:21

@karcsibácsi:
Kicsit morcos vagyok, most értem haza éjszakai műszakból.
Nem kívánom senkinek, amit végig csinátam.
A poszt amúgy tömény hülyeség.
Rendesen el lett látva és happy end-del végződött. Akkó most mé köll rinyálni??? Fúj!

Dr.laikus PhD 2011.12.18. 07:18:17

@karcsibácsi:

Jó pihenést!
Nincs rinya. ;)
Alacsony dózisú antibiotikum van.
Asse hiba ki nem bújt bőcsfogra.

Mikor meg már tüszős a mandulája akkor sem biztos, hogy jó rá.
Gyerekemnek nem használt.
Kapott mást, röhögtek is rajta a család tagjai, hogy korán kezdi, a lányok szokták ezt szedni a fiúkkal együtt ha kiderül ki volt az uccsó.

karcsibácsi 2011.12.18. 08:11:16

@Dr.laikus PhD:

Így igaz. A tüszős mandulát majdnem mindig sztreptokókusz csinálja, amire nagyon jó a penicillin. És nagyon jó a trepanomára és a nejszeriára is, ami a trippert és a kankót okozza...

Káin 2011.12.18. 10:00:08

@karcsibácsi: Elhiszem, hogy fáradt és morcos vagy, de kövezz meg (te vagy bárki), én nem találtam rinyálást, panaszkodást, fújolni valót a posztban. épp ellenkezőleg. Örülök, hogy végre jó tapasztalatról lehetett olvasni. A mandulagyulladás meg egyszerűen szar. Nem egy ismerősöm szenvedett, illetve szenved vele mai napig. Még szerencse, hogy nekem kiskoromban kiszedték az orr és garat mandulámat kölyök koromban. Amúgy ha Rábai Miklós itt lenne, megkérdezné, hogy mégis hány mandulája van egy embernek :)?Emlékeztek :)?

Dr.laikus PhD 2011.12.18. 10:12:46

@Káin:

Ja!
Kollokváltunk belőle.. :DDD

Jól vagy?
Néha szól be egy kicsit.

Káin 2011.12.18. 10:15:48

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, szenvedek a bölcsesség fogammal, amúgy viszonylag jól. Nálad minden rendben? Sajnos az utóbbi napokban nem tudtam a blogot napi rendszerességgel követni, de örülök, ha Rábai úr be-be nézeget még :).

Dr.laikus PhD 2011.12.18. 10:27:03

@Káin:

Okosodsz?
Kibújt már?
Vénségemre kell most kivésni az enyém is.

Jól vagyok igen. Ha visszagondolok, hogy a diagnózis előtt már figyelhettem volna, de ráfogtam a koromra.

Rábai Úr, szerintem már csak akkor szól, ha itt tamáskodik egy fiatal orvosnak való.
Már mindent megtanított, mindenről írt, ismételjük az életet és a triviális betegségeket.
Nyilván aki átesik rajta annak persze egyedi.
Ha végig nézed a két évet akkor kiderül mennyire egyszerűek is vagyunk és milyen kevés kéne, hogy jól is érezzük egymás között magunkat.

Káin 2011.12.18. 10:35:55

@Dr.laikus PhD: Még nem vagyok igazán okos, még csak alakul a dolog, úgyhogy meg kell szenvednem érte :). Örülök, hogy jól vagy, ez a legfontosabb!!!

Már két év eltelt :)? Nem semmi. Egyébként én nagyon pozitív élményként éltem meg. Rengeteget tanultam és megismertem a másik oldal helyzetét is, ha nem is olyan mélységében, ahogy kellene, de már nem kapom fel a vizet, csak azért, ha várnom kell mondjuk a rendelőben. Néha azért még sikerül kivágnia a biztosítékot egy-egy történetnek, de olyankor hallgatok és próbálom megérteni, mi miért történik. Összegezve a blog számomra nagyon sokat adott az empátia terén.

DitavonTeese 2011.12.18. 11:59:33

Kérdezném az okosakat, hogy az alacsony dózisú AB-t nem a műtét előtti profilaxisnak szánták? Ez a sok felkiáltójeles poszt most divat?

qbr 2011.12.18. 14:41:31

@karcsibácsi:
Poszt alatti címkéket olvasd végig!

punka 2011.12.19. 17:21:14

Mennyi felkiáltójel!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása