Vérző fejű kisgyerekkel keresztül a városon

2011.11.27. 10:36

Tisztelt Praxis blog!

 

Nem túl régen olvasom a blogot, de már sok elképesztő írással találkoztam itt. A mi történetünkben senki sem halt meg, vagy maradt egész életére kiható károsodása. Azt is mondhatnám, hogy a mi történetünk egy teljesen szokványos, hétköznapi magyar történet, de azért legbelül remélem, hogy ez nem teljesen igaz. Kislányom szeptemberben töltötte be 7. életévét, szerencsére ritkán beteg, kórházban utoljára a születésekor volt, bár a gyermekorvosunk a manduláját szeretné, ha kivetetnénk. Nem erről szeretnék most írni.

 

 

November 1.én a kislányom fürdés után sikeresen kilocsolt egy rahedli habot a fürdőszobában és elcsúszott, beütötte a fejét, amiből nem túlzok, ömleni kezdett a vér. Úgy ordított szegény a fájdalomtól, hogy azt hittem szívrohamot kapott. Rohantam be hozzá, hogy megnézzem mi történt. Ijesztő látvány volt. Azonnal megpróbáltam bekötni a fejecskéjét egy törölközőbe, felöltöztettem és próbáltam csitítgatni, közben pedig már telefonáltam is a mentőknek, hogy siessenek, ez és ez történt.

 

Szabályosan kiröhögött egy férfi a telefonban, majd azt mondta, nem áll módjukban semmilyen kocsit küldeni, vigyem be a balesetire, ahogy tudom. Én próbáltam mondani, hogy nincs kocsim, és a taxit sem tudom éppen megoldani, de letette a telefont az illető úr, mielőtt egyáltalán végig hallgatott volna. A kislányom még mindig sírt elég szívszaggatóan és a vérzés sem állt el. Sajnos nem volt olyan, akit megkérhettem volna, hogy segítsen, a szomszédaink mind el voltak valahol és amúgy is csak az egyiküknek van autója.

 

kicseréltem a törölközőt lányom fején és elindultunk. Nem volt egyszerű út, annyit mondhatok, egy vérző fejű, síró kislánnyal buszra szállni... Azért végül mégis a segítségünkre siettek, ugyanis a Boráros térnél egy taxis meglátott bennünket és felajánlotta, hogy elvisz minket a balesetihez. Amikor mondtam, hogy fizetni nem tudunk, akkor csak legyintett, hogy az nem számít. Szívből köszönöm neki, ha véletlenül olvasná ezt a posztot, csak azért nem írtam le a nevét, mert nem tudom, örült volna-e neki. Mindenesetre nagyon jól esett a kedvessége.

 

A lányom feje betört, ahogy ezt sejtettem előre, össze kellett kapcsozni a fejét. A kórházban egyébként tündérek voltak, mindent megtettek, hogy a kicsi megnyugodjon és a kapcsozás közben is próbálták elterelni a figyelmét, hogy kevésbé fájjon neki a művelet. nekik is hálás vagyok. Mindenesetre a sok rossz ellenére is jól végződött a nap, legalábbis a lehetőségekhez képest.

 

Csak annyit szeretnék kérdezni a kedves olvasóktól, hogy mit kellett volna tennem, vagy mondanom, hogy a balesethez a mentők kijöjjenek? Vagy ez nem is az ő feladatuk? Kit kellett volna hívnom ebben az esetben? Van úgy, hogy az ember nem tud mástól segítséget kérni és ha nem jött volna a mi megmentőnk, akkor az egész várost végigjárhattuk volna a hidegben, úgy, hogy közben a lányom fejéből folyik a vér, nem is kicsit. rendjén van ez így?

 

IL
 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frankeistein 2011.11.27. 11:37:49

szerintem helyesen cselekedtél, hogy először a mentőket hívtad. vérző fejsérüléshez biztosan kellene kocsit küldeni (általában ONE, vagy KIM-tehát nem a legmagasabb egységet), főleg, hogy fennáll a koponyasérülés esélye is, aztán rosszabb a helyzet, ha a gyerek elveszti az eszméletét út közben. szerencsére akkor nálatok azért nem volt ilyen súlyos, de ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a diszpécser hibázott. viszont a taxisnak egy jópont!:)

Dr.laikus PhD 2011.11.27. 12:24:28

Taxisnak 10 pont.

Posztolónak (minden rosszindulat nélkül):

Szerencsére a gyerek feje nem tört be, csak a bőr szakadt fel alaposan.
Persze fejseb ijesztően tud vérezni, gyerek és anya ettől nagyon meg tud ijedni. Anya kapkod, gyerek visít. Ez így természetes. :)

Mentős persze ezt nem tudja, ha nem kérdezi.
Akkor kell kimenni, ha a gyerek szédül, pár pillanatra eszmélet vesztés is volt.
Ha ezt megkérdezte és nemleges volt a válasz, akkor bizony igaza volt.
A nevetés a hangjában meg tényleg annak szól, hogy ijesztőbb a látvány, mint amennyire mentőt igényel.
Ha ezt tudjuk, akkor ez akár megnyugtató is lehet.

Dr.laikus PhD 2011.11.27. 12:31:11

Ja és még valami...

Akinek gyereke van az számíthat apróbb, nagyobb balesetekre.
Ilyenkor nem árt ha van otthon kötszer, nem csak apróbb horzsolásra való, hanem steril mullap, pólya és valami ragasztó amivel össze lehet fogni az ideiglenes kötést.
Akkor nem kell a fejre szorított törülköző. :)

mildi 2011.11.27. 12:37:58

tényleg, mi van, ha "banális" ugyan a sérülés, de orvosi ellátást/kivizsgálást igényel, viszont a sérült nem tud önerőből bejutni? mi van, ha kimegy a bokám, bedagad, mint állat, vagy elvágom a kezem annyira, hogy össze kelljen varrni, se autó, se busz, itt falun taxi se...hogy jutok be a kórházba (röntgenre), hogy nem tört-e el, ha "kiröhög" a mentős diszpécser?
nem cseszegetésből, komolyan kérdem: mi a fenét csináljak adott esetben itthon egyedül fél lábon, fél kézzel?

Laliath 2011.11.27. 13:08:34

Nuh, ilyen sérüléssel kapcsolatosan nekem is van tapasztalatom. Én voltam a 6 éves vérző fejű kislány.
Játék közben leestem a porolóról és beütöttem a fejem. Nem fájt, de éreztem, hogy baromi hideg és valami nem stimmel. Szépen felbattyogtam a lakásba, mire kinyílt az ajtó szó szerint a seggemig borított a vér. Anyám felkapott, de a kádba, nyakamba a zuhany és vad keresgélés, honnan jön az a rengeteg vér. Hát, a fejemből.
A látvány sokkal ijesztőbb ám, mint amilyen a sérülés valójában - a fejsebek nagyon erősen véreznek.
Taxi, ügyelet, az út alatt anyám fogta a törülközőt a seben, két kapocs érzéstelenítés nélkül a fejembe, oszt ész is voltunk. Két hét múlva kiszedték.
Az eset egyetlen következménye, hogy ha új fodrászhoz megyek, mindig megkérdik, hogy tudok-e arról, hogy ott nincs hajam.

qbr 2011.11.27. 13:33:54

6-7 éves koromban iskolában nekiszédültem alaposabban egy ajtófélfának, homlokom felrepedt, vérzett alaposan. Nem hívtak mentőt, valaki átsétált velem a közeli kórházba (már nem emlékszem, ki, biztos egy tanár), összekapcsolták.

Nem tudom, mi a protokollja a mentő-diszpécsernek, de a leírtak alapján utólagosan kijelenthető, hogy tökéletesen döntött, hogy a mentőkocsit súlyosabb helyzetekre tartotta fenn.

Dr.laikus PhD 2011.11.27. 13:39:55

@mildi:

Orvosi ügyeletet kell hívni, kimennek ha szükséges.
Ha nincsen nálatok ilyen, (nem valószínű) akkor a mentő kimegy, vagy küld ügyeletes orvost.
Falun - ez még a lovaskocsi időszakában is így volt - mindig van olyan szomszéd aki gyorsabb a mentőnél és viszi akit kell és ahova kell.

Ha tudod, hogy törés van akkor is megy mentő, de nem azonnal - kivéve a nyílt törést.
A diszpécserek tudnak jókat kérdezni, érdemes jó válaszokat adni rá.

Egyszóval. Érdemes kikutatni, hogy mikor kinek a telefonszámát hívjad különböző bajságok esetén.

mildi 2011.11.27. 14:19:21

@Dr.laikus PhD: köszi :)ügyelet tleg nincs.
falun meg régen lehet, hogy így volt, de ma már...pl mellettünk balról két ház üres, jobbról nincs autó, ill nagyon öregek laknak, szembeszomszéd autóját elvitte a hitel. irtó nagy gondban lennék, ha vkit ugrasztani kellene.

serfecs (törölt) 2011.11.27. 15:59:33

Fejseb mindig nagyon vérzik, ijesztő, de nem igényel mentőt, ha az illető eszméleténél van, a kislány pedig azt ordítással jelezte, hogy eszméleténél van. Azért sírt, mert megijedt, aztán meglátta anyuka ijedt arcát.
Ha egy fej betörik, az azt jelenti, hogy a koponyacsontja behorpad, erről szerencsére szó sincs.

Nem gúnyolódni akarok a fentiekkel, én ugyanezt átéltem az egyéves gyerekemmel, sikítottam, hogy mentőt azonnal, a két nagymama-korú nő szerencsére kiröhögött és józanul kezelték a helyzetet. Egy egyszerű vágás volt, amiből egyébként spriccelt a vér.

SusanneF 2011.11.27. 16:42:10

Veszélyes kor ez...7-8 körül.
Az én fejemet a fogával a gereblye találta el -leesett a cseresznyefáról,ahogy ugráltam alatta...
Aztán vérző fejjel ugráltam,visítozva-ma már sejtem,milyen is ez egy szülőnek
:(

Laliath 2011.11.27. 17:00:33

@SusanneF:
ööö, totál off, de mit keresett a gereblye a fán?

aladdin 2011.11.27. 17:28:28

a fül is nagyon tud vérezni ha az ember belevág. az öcsém haját igazgattam...a lányomat inkább fodrászhoz viszem

El Visco Stello (törölt) 2011.11.27. 19:17:19

Fejseb még szárazon is látványos, hát még egy vizes gyereken. Többször jártunk hasonlóképpen. Legutóbb a legkisebb fiam(akkor 8) akadt fel tarkóval bunyó közben a kupak nélküli radiátorszelepre az iskolában. Szabályos V alakban szakadt fel a fejbőre. 9 pirszing. Engem ugyan nem utasított el a mentő,de olyan hosszú időt mondtak, hogy inkább bevittem a HP-ba.
Első a gyermek megnyugtatása, megszárítása, utána meg kell nézni szabad szemmel, amit meg lehet. Szerintem egyébként vérző fejű emberhez KI KELL MENNIE A MENTŐNEK.

SusanneF 2011.11.27. 20:09:33

@Laliath: Vidéken szokás egyszerűen felakasztani a gereblyét a fa ágára...:)

2011.11.27. 21:12:52

Tudom, hogy most nagyon gonosz és rosszindulatú leszek, de ha nem volt pénz taxira, akkor az esetlegesen felírt gyógyszereket sem tudta volna kiváltani? És ha bármi másra van szükség? Én elhiszem, hogy az anyagi helyzete sokaknak szar, és nem hibásak érte, de pár ezer forintra máskor is szükség lehet. Elnézést, ha igazságtalanul bántom esetleg a poszt íróját.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.27. 21:20:58

@Turchi: Hát ja. Kicsit igazságtalan vagy. Feltételezem, nem azért nem volt "pár ezer" forintja, mert nincs szüksége rá.

2011.11.27. 21:45:05

@El Visco Stello: Igen, tudom hogy az vagyok, írtam is, de ha olyan baja van, amire gyógyszert kell szedni, akkor azt sem adja be, mert nem tudja megvenni? Sajnos a gyerek pénzbe kerül, ezt tudomásul kell venni. Beteg lesz, hirtelen kell gyógyszer, bármi. Vagy a gyógyszertárban is akad majd egy jótét lélek, mint a taxis, és kifizeti a gyógyszert?

Laliath 2011.11.27. 21:49:01

@Turchi:
a gyógyszertár elfogadja a kártyát is. Kis hazánkban ez a taxira még nem jellemző, ahhoz bizony kp kell, az pedig ma már nem feltétlenül van mindenkinél nagyobb tételben.

2011.11.27. 21:59:17

@Laliath: A nagyobb taxitársaságoknál elfogadják a kártyát. De nem írta, hogy ez volt a problémája, ezért kötözködtem. Meg automata mellett is meg lehet állni. Azért annyira nem nagy tétel egy taxi, nyilván nem másik városba mentek. Pár ezer forint.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.27. 22:06:34

Nem tudom melyik bolygón éltek, de itt előfordul, hogy nem készpénze, hanem pénze nincs egy embernek.

2011.11.27. 22:12:19

@El Visco Stello: Ha nincs pénz, hogy segít a gyerekének? Feltételezem, internete van, megírta a posztot. Az is pénzbe kerül. Nem hinném, hogy itt ez volt a probléma. Sajnos ezen a bolygón ingyen nem kapunk semmit, pedig jó lenne. Se taxit, se gyógyszert.

Irkutszk 2011.11.28. 05:55:19

@Turchi: Lehet közgyógyos. És én El Viscoval értek egyet, nincs egyedül az ilyen anyuka az országban, aki egyik hónapról a másikra él, SAJNOS (de tudom, hogy ezt a sajnos-t te is hozzágondoltad).

A poszthoz amit írni tudtam volna, a többiek leírták: nem tört be a feje, ha kapcsozással orvosolták a problémát; nagyon vérzik a fejseb; a gyerek elsősorban az ijedelmében sír, az adrenalin igazából megoldja a fájdalomérzetet; kötszert kell otthon tartani, mert bárkivel történhet baleset - nem csak gyerekkel. Én is voltam gyerek, én is sírtam ha megijedtem. Az elsődleges teendő megnyugtatni a gyereket, és akkor csendben lesz (mmint nem ordít, mint egy fába szorult féreg, de persze ettől függetlenül el is kell látni). A vér látványától is lehet, hogy ordít, mert szokatlan, mert ijedségre ad okot.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.28. 06:27:15

ó, ezt ismerem:)
nekem könnyű dolgom volt, a kórház mellett laktunk...
de mindegyik gyereken több ilyen jel is van

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.28. 06:29:18

@Turchi: te még sosem voltál olyan helyzetben, hogy felkutattad az összes ruhát, kabátot, hogy összekotord a gyereknek másnap reggelire való tejre/kenyérre az aprót?
olvasd el a Hét krajcárt. nem mai "mese", de rengeteg embernek időszerű....:(

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 07:41:18

Ahol én lakom, az első gyermekkórház kb. 6000.- Ft, ha elvisz a taxis egy vérző fejű kisgyermekkel...

Kártyaleolvasója egész Budapesten kb 10-15 taxisnak van, de azt meg is kell fizetni.
Luxus az kérem a taxisoknál.
Ahogy olvasom előre kell fizetni vele.
A taxisok ősbizalma...

A taxi ára bizony lehet a gyógyszer ára.
Luxus az kérem itthon a legtöbb családnak.

macska69 2011.11.28. 08:03:26

Turchi: nincs pénzem taxira, ne ordíts már, te gyerek, aztán meg szedd is össze magad, mert gyógyszerre sincs pénzem, úgyhogy ne ordíts, ne ordíts, mert még kapsz is egyet, inkább ülj be a sarokba és csendesen foglald szépen el magad a vérző fejeddel, nincs itt mit tenni! - mondja a szülő és tovább írja a blogot? Így gondolod?

2011.11.28. 08:07:12

@sárga nyúl: Köszönöm, legalább te.

2011.11.28. 08:08:45

@macska69: Nem egészen értem amit kérdeztél, de tény, hogy akinek nincs pénze taxira, nem irogat a neten.

sárga nyúl 2011.11.28. 08:08:54

@Turchi: Egyrészt veled mindig. Másrészt ez a vesszőparipám. A felelőtlenség.

2011.11.28. 08:11:05

@Irkutszk: Lehet közgyógyos, persze. De akkor másnap reggelire sem lesz? Nekem inkább az jött le, hogy a mentő ingyen van. Ha nincs pénze, akkor nem ködösít, megmondja, hogy nincs. És nem irogat a neten.

2011.11.28. 08:12:31

@Babette_: Voltam ilyen helyzetben, de még akkor, amikor nem volt gyerekem. És azért, mert felelőtlen voltam.

2011.11.28. 08:16:29

@Dr.laikus PhD: Budapesten biztosan nem így van, ahogy írod. Telefonon meg szólni kell a központosnak, hogy milyen taxit küldjön. A kártyával fizetésért sehol sem kell külön fizetni. Még a taxisoknál sem. Mint írtam, a nagyobb taxis cégeknél ez már követelmény, és ők nem 10-15 főből állnak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.11.28. 08:25:15

@Turchi: Hidd el, van olyan időszak, amikor az embernek egyszerűen nincs pénze. És attól nem rossz anya, hogy nincs felkészülve pénzzel, arra ha valami történik. EGYSZERŰEN NINCS PÉNZ!!!
Nálam is előfordult, és valószínűleg még nagyon sok embernél.

2011.11.28. 08:26:43

@Dr.laikus PhD: Taxi témában ajánlom figyelmedbe a fix tarifás céget, ahol 2.700 Ft egységáron Budapesten belül mindenhová elvisznek.

2011.11.28. 08:28:52

@batgirl: Elhiszem, ha valakinek nincs pénze, persze, én is voltam ilyen helyzetben, de akkor azt mondtam, hogy nincs, és kész. A posztban azt írja, éppen nem tudta megoldani. Persze lehet, ez is ugyanazt jelenti, de nekem ez nem volt meggyőző.

2011.11.28. 08:44:14

De hogy megelőzzem a további szemrehányó leveleket, ami akár lehet jogos is, bevállalom, ha azt írja a posztoló, hogy azért nem hívott taxit, mert nem volt pénze, akkor nem is írok egy hozzászólást sem ezzel kapcsolatban. Nekem az "éppen nem tudtam megoldani" kijelentés volt furcsa, bár tisztában vagyok azzal, hogy senki nem szereti hangoztatni, hogy éppen nincs pénze. Mindenesetre amikor nekem nem volt pénzem, internetem sem volt, munkahelyem sem, ahonnan megírhattam volna egy posztot.

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 08:47:59

@Turchi:

Az az igazság, hogy én ezt mellékszálnak gondolom.

Szerintem a problémája az volt, hogy vérző fejű gyerekhez nem jön a mentő.
Nem azért, mert ingyen van, hanem azért mert vérzik.

2011.11.28. 08:50:48

@Dr.laikus PhD: Igen, mellékszál, de ha már szóba került...

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 09:00:23

@Turchi:

:)))

Én másként fogtam fel, mint te, a finomabb fogalmazását értettem.

Amíg nincs ilyen váratlan esemény a családban fel sem készül rá.
A tartalék bankban van lekötve.... stb.

Nincs jelentősége egyáltalán.
A jelenség lehet érdekes.
A szülői rémület, nincs otthon kötszer, a szokásos tudatlanság, hogy nem tudjuk mikor KELL, hogy a mentő jöjjön, sok-sok olyan dolog ami tanulság lehet.

Nem a pénztelenség, mert ezt nem tudjuk.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.28. 09:31:18

Pontosan az ilyen és hasonló reagálások miatt szégyellik az emberek egyértelműen leírni, hogy nincs pénzük. Egyébként én semmi rosszat nem látok a posztoló viselkedésében. Történt egy baleset, gyermek/anyuka megrémült, kapkodott - lehet, hogy nem szakszerűen viselkedett - de törekedett a kórház felé. Meg is oldotta a dolgot valahogyan.
A posztban egyetlen lényeges kérdés a mentő. ...hogy a diszpécser szakmailag milyen végtelenül lezser tud lenni mások bőrére. Visszaél a rászoruló ijedségével, gyengeségével és könnyedén lepattintja.
Taxisnak egy pacsi - magam is így tettem volna.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.11.28. 09:47:18

@Turchi: nem kötözködés szempontjából, de! ha nincs pénzem ma, az még nem azt jelenti, hogy otthon reggel 8-kor megszüntetem a netet. Ha nincs ma pénzem, attól még a munkahelyem lehet, és ott lehet net. Szóval azért még elég sok lehetőség van. És még egy valami. Amikor munkahely nélküli voltam, ragaszkodtam a nethez, még pedig pontosan azért, mert a munkakereséséhez szükséges.

punka 2011.11.28. 10:00:50

"Úgy ordított szegény a fájdalomtól, hogy azt hittem szívrohamot kapott."
Aki szívrohamot kap, ordít?

Amúgy ilyen jeleim nekem is vannak, ráadásul a homlokomon :)

serfecs (törölt) 2011.11.28. 10:07:57

@Turchi: sajnos az internet olcsóbb mint a gyógyszer, és ez komoly.

serfecs (törölt) 2011.11.28. 10:12:11

@Dr.laikus PhD: ez nem igaz. Egyrészt azért nem tartanak kártyaolvasót, mert a kártyás fizetésnek közvetlen adóvonzata van, másrészt pedig nem kell előre fizetni, én jártam már úgy, hogy reptéren nem volt nálam Forint, valutával meg nem akartam fizetni. Minden gond nélkül ment a dolog (1,5 évvel ezelőtt), még a jattot is tudtam kártyával fizetni.

Triplets 2011.11.28. 10:15:07

Amikor a lányom lefejelt egy éles betonfalat és ömlött a vér, ordított, stb. én is hívtam mentőt, jöttek, bevittek a Hp-ba, ott az orvos cseszett le, hogy miért nem villamossal jöttünk? Lehet, hogy utólag nem volt olyan nagy baj, mint hittem, de ott és akkor nem tudtam mérlegelni, csak 1 éve voltam anya. Egyébként pedig, ha szerintetek vérző fejű kisgyerekhez nem hívunk mentőt, akkor az alábbi lista 1. pontja mire vonatkozik?
"Ki és mikor hívhat mentőt?
Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:
1. ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
2. baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
3. megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
4. ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
5. ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti."
forrás: www.mentok.hu

2011.11.28. 10:18:46

Na jó, megadom magam, bár egy régebbi posztban azt vetettétek a posztoló fejére, hogy gyerek mellett miért nem tart otthon lázcsillapítót éjszakára szükség esetén. Lehet, hogy arra sem volt pénze. A pár ezer forint otthon és a lázcsillapító nekem ugyanazt a szükséges tartalékot jelenti.

rikitiki 2011.11.28. 10:20:55

@El Visco Stello: A baj csak annyi, hogy nem tudjuk, mit mondott/kérdezett a mentős diszpécser. A helyzet nem igényelt sürgős mentőt, a baleseti megfelelően el tudja látni a beteget. Én nem voltam ott (nem hallottam a beszédet), hogy lecsesszek egy diszpécsert így látatlanba...

A posztoló kérdésére, valószínűleg a kérdés az, hogy mit NEM kellett volna mondani, hogy kijöjjön a mentő - ha már taxi helyett akarjuk használni.

@punka: Nem kizárt, hogy ordítson, de erősen valószínűtlen. Az kiabál, aki nincs túl rosszul. Aki nagyon rosszul van, az általában magzati pózban túlélni próbál, kapkodja apránként a levegőt, próbálja tartani magát, csendben nyöszörög.

Van olyan hogy azt hallhatod "mindenem fáj, mint még soha" nyöszörögve, halkan, csendben.

Tegnapelőtt én beütöttem teljes erővel a térdkalácsomat egy éles fém fogantyúba. Azt hittem összehugyozom magam a fájdalomtól, köpni nyelni nem tudtam, teljes csendben fetrengtem a földön. Nem tudtam volna üvölteni, ha akartam volna sem.

Ez lehet hogy megtévesztő a laikusnak, de ez így van. A mentő, az SBO-s nővér nem a kiabálóval fog foglalkozni, hanem azzal aki falfehéren a sarokban nyögdécsel.

Ezen persze a kiabáló megsértődik, mert hát ő kiabál és le sem szarják, lepattintja valami tapló diszpécser...

(Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy le kell szarni aki kiabál, de nem ő lesz a legsürgősebb, és nem biztos hogy mentőt igényel)

Brion 2011.11.28. 10:25:02

én ennyi idősen egyszer éjjel valahogy rosszul riadtam fel, magam sem tudom hogy, de az íróasztal sarkába vágtam be a szemem fölött a homlokom. Máig emlékszem, hogy mire átvittek a másik szobába merő vér volt a sárga pizsim.
Viszont nekem meg úgy tűnik, hogy túl nyugodtak voltak a szüleim, mivel megoldották egy tapasszal amikor már csillapodott a vérzés, és amit utána pár nap múlva csak ismételt felszakítással és vérömléssel lehetett cserélni. Elég sokáig gyógyult emiatt, viszont orvoshoz nem mentünk. Így utólag is azt mondom, hogy jó volt ez így, a heg látszik ma is, de szerintem ha varrták vagy kapcsozták volna, rosszabb lett volna.

rikitiki 2011.11.28. 10:26:46

@Triplets: Mentőt ezen esetekben hívhatsz. Az nem jelenti, hogy kijön a mentő, azt majd ő mérlegeli és eldönti, tanáccsal ellát.

Ezen eseteken kívül ne hívd a mentőt (tehát ha a fodrászod influenzás, a legjobb barátod jár a szerelmeddel és sárga vagy az irigységtől, iskolaundorod van stb...)

Pl. a térdkalácsom kurva erős fájdalmat okozott (4. pont), de ezért nem biztos hogy mentőt kellene hívnom...illetve hívhatom, ő pedig elmondja, hogy nem jön ki.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.28. 10:29:50

@rikitiki: A kiabálás mértékének megítélése nem diagnosztikai módszer.
Viszont vérző fejű beteghez ki kell mennie a mentőnek.

rikitiki 2011.11.28. 10:34:11

Érdemi megjegyzés: a fejbőr artériáinak vérzése a leglátványosabb vérzés, a vérzés is olyan, másrészt a fejen csorog végig, és az riasztó. Ugyanannyi vér csorog végig a lábszárunkon, és alig veszünk róla tudomást. A riasztó nem jelenti azt, hogy (élet)veszélyes.

A fej esztétikai okokból "kiemelt fontosságú terület", tehát a sebet szakszerűen kell ellátni, ölteni stb...

A fej beütésénél, baleseteinél felmerül a koponyán belüli vérzés (az ütés erejétől a finom vénák elszakadhatnak a csont másik oldalán) - ez eszméletvesztéssel, és/vagy erős fejfájással jár együtt. Ez kizárható CT-vel, amit el is kell végezni, ha ilyen jellegű sérülés gyanúja/ vagy a baleset jellegéből adódóan a lehetősége felmerül.

Ha ilyen nem merül fel, akkor is szakszerű ellátást igényel(het) a beteg, de mentőt nem.

Triplets 2011.11.28. 10:36:36

@rikitiki: értem, de akkor ezek szerint nem vagyok hülye, ha rájuk hagyom az eset elbírálását? Sokszor az is baj többek szerint, ha egyáltalán felhívja valaki a mentőket.

Rotoxis 2011.11.28. 10:39:10

Álljunk meg egy döbbent pillanatra! Menniy az esélye annak, hogí Budapesten akad olyan diszpécser/mentésvezető, aki egy fejét beütött, vérző gyerekhez nem küld mentőt?!

A posztoló bűncselekmény elkövetésével vádol egy mentődolgozót, mégpedig minden következmény és felelősség nélkül!

rikitiki 2011.11.28. 10:48:23

@Triplets: Félreértés ne legyen - MINDIG ha szükségét érezzük, vagy ha a kétely felmerül, hívjunk mentőt. Ha nem látják szükségesnek, akkor nem jönnek ki, vagy más megoldást, tanácsot adnak.

Inkább hívjuk 10-szer feleslegesen, mint egyszer ne, amikor szükséges lenne.

Azt pedig egyáltalán nem könnyű eldönteni sokszor, hogy kell vagy nem.

IrishOak 2011.11.28. 10:54:04

Szép hétfőt és jó egészséget az olvtársaknak:-)

No, majd a legközelebbi fej beszakadásnál már nem lesz ilyen nagy az ijedség- tapasztalatból tudom.
A gyerekeknél a fejsérülés ijesztően vérzik. Az első döbbenet után a szülő azért lesz ideges mert: jaj a szeme, jaj a koponyája, jaj a maradandó sebhely,jaj hova szaladjak, jaj mit kéne csinálni.

Az az igazság, hogy én még vérző fejű gyerekhez nem láttam mentőt- csak iskolában v. oviban. Ha otthon történik akkor a szülő felkapja, törülközővel a fején és fut be a kórházba. Volt már, hogy az utcán a szomszédot stoppoltam le, de volt hogy az épp ott lévő nagypapa Wartburg-ját véreztük össze a kórházig. Ilyenek ezek a gyerekek.
Azt viszont a fejösszekapcsolás- varrás utáni jó tanácsból tudom: ha a gyerek ordít, nagy baj nincs,folyó vízzel mosogatni nem szabad, csak bebugyolálni és azonnal orvoshoz ajánlatos indulni.

Az, hogy épp van-e kp, vagy csak plasztik otthon, nem határoz... lehet így is úgy is... a gyerekkel elindul a szülő akár a tajgán át:-)

A nagyobbik lányom konkrétan meg van keresztelve : hosszában és keresztben is árok van a homlokán. Amelyiket kapcsolták az legalább halványult- de a plasztikai tapaszos- az 'huszon év után is fekete. A kicsi még nem dekorálta ki magát- de szerintem a következő nyár már nem lesz ilyen eseménytelen:-D

A mentő meg kimegy- ha hallja a diszpécser, hogy tényleg nagy baj lehet... valószínűleg tapasztalat lévén olyan szenzibilisek, hogy elég jól tudnak mérlegelni a baj fokát illetően.
Kicsi lánynak gyors gyógyulást!:-)

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 10:54:16

@Panni75:
Én most csak belenéztem egy taxis társaság hirdetésébe.
Annyira nem érdekel, most nem aktuális egy darabig. ;)

El Visco Stello (törölt) 2011.11.28. 10:59:58

Nem nem küld mentőt, hanem jó magyar szokás szerint alkudozni kell vele. Először megpróbálja máshová küldeni a beteget, majd ha ez nem megy, akkor ígér egy jó távoli időpontot, aztán ha ezt is megsürgeti a beteg, akkor nagy kegyesen megy a mentő. Két-három telefon és kész. Csak az a bibi, hogy vannak bizonytalan emberek - ráadásul sokk hatása alatt - akikben nincs meg a kellő erőszak ehhez.
Egyébként senki nem vádolt senkit sajnos, pedig itt lenne az ideje. Amit a posztoló elkövetett, az rágalmazás lehetne csak, ha valaki bebizonyítaná.

Rotoxis 2011.11.28. 11:09:20

@El Visco Stello: Kénytelen vagyok vitatkozni Veled, pedig nem szoktam. :-)
A gyerekhez akkor is kimegy a mentő, ha úgy szól a bejelentés, hogy csuklik.
Másrészt nem rágalmazás, hanem hamis vád. Ha eljárás is indul, akár öt évet is lehet csücsülni érte!

2011.11.28. 13:40:20

Itt az ideje, hogy egy jogász rendbe tegye a dolgokat itt, mit lehet írni és mit nem. Mert úgy látom, egyre inkább semmit. Eddig azt hittem, a hülyézés nagy tömegekre vonatkoztatva név nélkül, beazonosíthatatlanul jogilag nem tilos. Lehet hogy tévedtem?

cenzorilla 2011.11.28. 14:04:01

@Turchi:

A kárvalott mindent megírhat még akkor is ha van aki lehetetlennek ítéli a történetet.

A posztoló szemszögéből a történet megkérdőjelezése is lehet akár becsület sértő.

Minden történetnek van tanulsága, akkor is ha hiteltelennek látszik.
Volt egy rutin valaha ami megváltozott.
A régit úton útfélen lehetett olvasni, az újat csak akkor ha panasszal él a beteg.
Ezen a blogon mondjuk el százszor, de egy újszülöttnek.....
Mint tudjuk. :)

2011.11.28. 14:15:53

@cenzorilla:Ok, köszönöm a választ, nem lettem sokkal okosabb, lehet, hogy én is újszülött vagyok? :-) A ráncaim már hasonulnak. :-(

2011.11.28. 14:18:11

@Dr.laikus PhD: És ez most jó nekünk?

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.28. 14:19:28

@Panni75: első körben jutalékot kell fizetni a banknak, ez a legális negatív oldala. az az illegális, hogy kártyaleolvasóval nem lehet eltitkolni a bevételt, tehát adóvonzata van.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.28. 14:22:24

@Turchi: nem mindig jön össze. aki itthoni viszonlyatban nem tartozik a szegények közé, annak is lehetnek olyan napjai/hetei, hogy éppen egy fillérje sincs. és alkalma sem, hogy legyen otthon pár ezer forint tartalékban.

és van az a verzió, hogy gondosan kiszámolt fizetés/kiadás van, volt is tartalék, de éppen abban a hónapban már kellett valamire.

a világ sokkal színesebb, mint az ember gondolná...

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 14:25:51

@Turchi:

Az lenne a jó, ha szakemberek meccselnének ezen és nem Tarlós.
Nem az OMSZ bajtársaitól tájékozódna, mert amivel indokol az akkor is így lenne, ha két kórház lenne, mert az ügyeletes fogadná csak a beteget.
Ha az Budán van akkor ott.

Bődületes állatságokat tudnak állítani és kitalálni az szakemberek feje felett.

Mondjuk mentségükre legyen mondva az újságírók sem állnak a helyzet magaslatán.
Legalább úgy nem értik az egészségügy helyzetét, de ha van egy szenzációs jelző, akkor kanyarítanak mögé valami történetet..

rikitiki 2011.11.28. 14:30:21

@Dr.laikus PhD: Egy egyszerű orvosi beavatkozás, vagy receptfelírás is megfelelő képzettséghez kötött.

Egy szívműtét, agyműtét elvégzéséhez 20-30 éves szakmai tapasztalatra van szükség.

Az ország irányításához semmilyen diplomára, tudásra, képzettségre, tapasztalatra nincs szükség, a választó pedig nem vár el ilyesmit.

rikitiki 2011.11.28. 14:30:54

@rikitiki: Természetesen felelőssége sincs senkinek, ha elkúrja...

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 14:34:51

@rikitiki:

Halk és egyre hangosabb káromnkodás... :(((

Senkinek nem jut eszébe, hogy a kórházak most is tele vannak.
Az OMSZ-nak biztosan jó lesz, hogy 5 nagy intézmény működik csúcsra járatva a nap 24 órájában és ők szállítják a betegeket elosztva kit hová kell fektetni és ápolni majd hosszabb időre.
Egy 2 milliós városban és annak vonzáskörzetében.

Barmok!

IrishOak 2011.11.28. 14:59:11

@Dr.laikus PhD:

Olvastam én is ezt a Tarlós "idézetet". Amennyiben ezt tényleg ő mondta, akkor valószínűleg egy párhuzamos valóságban létezik az úr... de ez más témában is fellelhető volt már.
off:
Én spec nagyon szeretném, ha a Honvédba tartoznék... ahol kicsi beszélő robotok viszik a folyosón a szállítandó dolgokat:-) A férjemet most műtötték épp ott... sci-fi az már bizonyos. De azért van sok speciális kórház...
on:
Azt hiszem az egész lényege, hogy fűnyíró... mert nem akarnak pénzt adni:-( Ja és nem mindegy, hogy a gyerekem a Hp.-ba, a Bethesdába, vagy a gyerekklinikára kerül... mindegyik mást és mást tud felsőfokon, még ha nem is egyértelmű pl Tarlósnak.

A posthoz: a balesetiben nemrég festették és díszítették ki a gyerek sürgősségi részt. Amikor ott voltunk(a felnőtt részen) egy szülőpáros apukája épp berúgta a gipszkarton díszítést... mert szerinte a gyereket "lassan" látták el.(leesett a szekrényről, de nem lett baja) Pedig ahogy néztem kb 8-percenként mentek be jöttek ki. Sajnáltam, hogy a posztoló 6 rendőrből(az sem véletlen vagy ugye) egyik sem vonta kérdőre a kártékony apukát.Csak az ápolók lettek bánatosak, mert ők festették, és díszítették, hogy a riadt kisgyerekek legalább valami barátságossal találkozzanak- 'hamár amúgy is nagy a baj.

tomnemtom 2011.11.28. 15:13:47

a 7-8 éves életkor valóban a legveszélyesebb, én is ennyi idős koromban haltam bele egy banális sérülésbe.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.28. 18:58:37

@tomnemtom: Remélem, eltetted emlékbe a gyerekkori koponyád.

2011.11.28. 21:33:28

@Babette_: Igazad van, van ilyen is, már előbb visszavonulót fújtam magamnak. Sajnos én meg a másik oldalt ismertem meg jobban a munkám során, aki magára többet költ, a gyerekre semmit, és amikor ezt számon kérik rajta, akkor közli, nekik nincs pénzük, nem tehetnek róla. Csak ezzel az indokkal az a baj, hogy mindenre használható kifogásnak.

qbr 2011.11.28. 22:13:33

@Dr.laikus PhD:
Szerintem SBO-kra gondolhatott.
Azokból akár elég is lehet 5 Bp-en. Pár perccel nőne ugyan a mentővel kórházba érési idő, de lehet, hogy a centralizálással hatékonyabban és/vagy magasabb színvonalon tudnának működni az SBO-k.
Vagy nem.
Akkor majd visszacsinálják.
Vagy nem csinálják vissza, és akkor sok pénz elköltésével rosszabb és drágább lett az ellátás.

Szerencsére van egy csomó idő és pénz kísérletezgetni az egészségüggyel mindenfajta tervezés és hatástanulmány nélkül.

telkoe 2011.11.28. 22:22:55

@IrishOak: Megerne nehany gondolatot miert nem mernek a rendorok ilyenkor eljarni. Lehet hogy mar csak nincs kedvuk egy ujabb cirkuszra a rasszistazo - fasisztazo - kirekesztozos jogvedokkel es az oket szorgalmasan kiszolgalo mediamunkasokkal.

Dr.laikus PhD 2011.11.28. 22:37:11

@qbr:

Ma nyilatkozott. Meghallgattam. Nem a sürgősségire gondolt.
De lehet, hogy megvágták.

Más és egy kis off.

Nem jön ki hang a torkomon, valószínű masszív gégegyulladásom van.
TV-t nézni nem tudok, más intonációjára is a csillagokat látom.
Reggelig mit tudok tenni, hogy enyhüljön?
Torkom nem fáj, csak a nyelvem...
Lázam nincs, nem is lesz.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.28. 23:46:55

@Dr.laikus PhD: Gyógyszert nem tudok javasolni, de mivel fűtesz? Csak a levegő szárazsága miatt kérdem. Érdemes sokat szellőztetni, párologtatni. Jobbulást.

Dr.laikus PhD 2011.11.29. 06:20:18

Köszönöm! :)

Mondanom kell majd egy hiiiit - ha tudok - aztán majd lesz valahogy.
Szilencium egy darabig biztos lesz.

Jelentem a méz nem jó. Csíp, mar, irritál, köhögtet.
Fenébe a népi gyógymódokkal. :DDD

SusanneF 2011.11.29. 06:32:42

@Turchi: Nálam is előfordul-és szerintem sokaknál!-hogy épp nem tudom megoldani a taxit,gyógyszert,vagy bármit,ami + költség,főleg minden folyó hó 25.-e után.....
Stokizva van a pénz,napra,a legszükségesebbekre...és plussz nincs miből,tartalék-CSAK választás,hogy a hitelkeretbe mennyire merjen lecsúszni az ember lánya...

SusanneF 2011.11.29. 06:34:01

@Dr.laikus PhD: Jobbulást!
Régebben létezett egy erősen mentolos jellegű csepp.amit javasoltak ez esetre...Szerintem azért kérdezz meg egy patikust...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.11.29. 07:48:23

@Triplets: Ha nem hívsz mentőt, szívesen vádolnak segítségnyújtás elmulasztásával a hivatalos szervek. Minden hülye fejsérült részeget koponya röntgenre kell vinni egy kocsmai információ szerint. Hátha belső oldalon is érte valami. Hívtunk már fejét bevert orvoshoz mentőt, pedig egészségesnek nyilvánította magát. De mire kiért a mentőautó, már szükség is volt rá.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.29. 08:21:11

@Turchi: úgy nézem, kinyitottad a szelencét, olyankor már hiábavaló a visszavonuló:)

2011.11.29. 08:35:12

@Babette_: Ja, ja, rájöttem, késő bánat! :-))

IrishOak 2011.11.29. 15:04:46

@telkoe:
Értem, és érzékelem a felvetést...Azonban itt épp egy Boss öltönyös úr, és felesége "csintalankodtak"... azt meg nagyon megszoktuk, hogy a normál népeket megcitálják. Bár lehet annyira hozzá vannak szokva a balhékhoz, hogy megemelkedett az érzékelési küszöbük. Egyébként a teljes családdal nagy hangon érkező Dzsoki(k) voltak a jók. Valahogy nekik pont elég,a jól viselkedéshez hogy minden oszlop mellett van rendőr.:-)

IrishOak 2011.11.29. 15:08:16

@Dr.laikus PhD:
Ohh,jaj, hát nem úszod meg Te sem a vírust... innen még kb 3 hét... mi már túl vagyunk rajta,(az egész család) és már az anyukám sem teszi le a telefont -mondván:elnézést uram csak a lányomat hívtam:-DD

Irkutszk 2011.11.29. 19:30:29

@Turchi: Bárcsak tudnék válaszolni, de nem tudok. Maximum annyit, hogy igen, mindenkinek meg kell tanulnia gazdálkodni, ha mással nem, a saját pénzével. Mindig kell legyen tartalék, és vésztartalék. Dédanyám tanítása szerint pedig egyenesen a múlthavi fizetésünket kellene költenünk, és nem az ehavit.

Dr.laikus PhD 2011.11.30. 07:20:44

@IrishOak:

Ne már. :(
Három hét az sok.
Voltam már rosszul, de ez most kutyafáját, nagyon rossz. Ájuldozom.

Szilencium van, meg normális gégész, egy vagyonnyi gyógyszer recipe nélküli.

Most így reggel jobb már, remélem így is marad.

Dr.laikus PhD 2011.11.30. 07:23:27

@Irkutszk:

Mennyi eszed van!
Kipróbálom, habár nagyon gyulladtak a hangszálaim, nem biztos, hogy a forró gőz jót tesz.
Mindjárt megkukucsolom a neten. :)

Azért már jót tudok köhögni, de hang még mindig nem jön. :D

IrishOak 2011.11.30. 10:38:25

@Dr.laikus PhD:

Szorítok ám nagyon, hogy pár nap legyen csak.
Nálunk egy hónapja körbe jár a torokgyík... minden héten más a soros az aranyhal betegségben:-D

Jobbulást mindenképpen:-)

Dr.laikus PhD 2011.11.30. 11:34:56

@IrishOak:

Ne csináld! :D

VaTinak kell szülni a nevetéstől.
Nekem nem szabad még nevetni sem, de még sóhajtozni sem.

Minden esetre kívánok valamit, hisz visszadobtak. Hátha teljesül. :-)

csakegyanyu 2012.07.31. 11:49:43

Én csak most olvastam el ezt a cikket, sajnos most vált "aktuálissá". A kisfiam lefejelte a fiókkihúzóját és felszakadt a bőre. Ijesztő látvány volt. szerencsére semmi komoly nem történt. Én szerencsére megtudtam oldani a kórháza menetelt (van kocsink). De ha nem lenne akkor szóltam volna anyukáméknak, mert nekik van kocsijuk és nem laknak tőlünk messze.
Hozzászólva a kommentekhez, pénz nélkül soha sehova nem megyek (ki tesz ilyet?). Most is így volt ez. Amúgy is össze kell szedni a papírokat, mert az az első dolog, hogy megkérdezik a gyerek TAJ számát. Mindegy. Sajnálom, hogy busszal kellett menni, nekem is ez lett volna a 3. variáció. Azért próbáltam higgadt fejjel gondolkodni, és nem pánikkal az agyamba volán mögé ülni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása