Gyógyszerész anyuka tanácsa - A baba legelső fürdetése

2011.10.21. 09:26

Az újszülöttek első fürdetését a kórházakban végzik, sok esetben a szülés körüli események sűrűjében az anyuka nem is látja és tudja azt, mikor és hogyan történik a pár perc alatt lezajló fürdetés...

 


Napjainkban azonban a szülő nő döntési szabadságának a növekedésével adódhat olyan helyzet, hogy az anyának kell döntenie arról is, hogy mikor, ki, hol és hogyan fürdesse meg az újszülött gyermekét. A döntésnél a következő szempontokat, ajánlásokat lehet figyelembe venni.

 

 

Mi fedi a megszületett újszülött bőrét? Mitől kell(ene) megtisztítani?


magzatmázas újszülött A vernix caseosa a terhesség utolsó trimeszterében, hormonális szabályozás eredményeként rakódik a magzatok bőrére. A faggyús, viaszos jellegű váladék mellett a bőr legfelső, lehámló rétegének a sejtjeit is tartalmazza a sajátos máz, illetve magzati pihék (lanugó) is találhatók benne.

 

A magzatmáz összetételét elemezve megállapítható, hogy mintegy 80 %-a víz, emellett lipideket, koleszterint, viaszokat és fehérjéket is tartalmaz. A zsíros jellegű magzatmáz a magzatok bőrének a vízben való „felázásától” is véd, és ideális körülményeket teremt ahhoz, hogy a bőr – általa takart - legfelső rétege azon az érési folyamatos áteshessen, ami a megszületést követő adaptációhoz szükséges.


Az újszülöttenként változó összetételű magzatmáz bizonyos védő funkciót is ellát; megakadályozza a jelentős, bőrön keresztüli vízvesztést, valamint részt vesz a szervezet hőszabályozásában és immunrendszeri védvonalat képez. Azoknál az újszülötteknél, akikről a magzatmázat nem mossák le azonnal, alacsonyabb bőr-pH értékek mérhetők, mint a megszületés után egyből eltávolított magzatmázú gyermekeknél. Ez arra enged következtetni, hogy a vernix caseosa szerepet játszik a bőr védő „savas köpenyének” a kialakításában. Bár a magzatmáz jelenléte sok szempontból előnyös, mégis – a mindennapi gyakorlatnak megfelelően – a megszületést követően főként a fej, az arc és a nyak területéről eltávolítják – elegendő mindezt megtenni egy laza törléssel. A megszületést követően az újszülöttről a sajátos összetételű magzatmáz mellett a vért, és az esetlegesen jelenlévő mekóniumot is el kell távolítani.

 

 

Mikor kell először fürdetni?


A szakmai vélemény azonban meglehetősen megosztott azt illetően, hogy mikor kell megtörténnie az első fürdetésnek.


Általában egy rutinszerű fürdetés nem jelent veszélyt az újszülöttre nézve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mégis azt javasolja, hogy a megszületést követően legalább hat óra múlva következzen csak az első fürdetés. A fürdetéssel való legalább hat órás várakozási idő a magzatmáz védő funkciójának a minél további fenntartását is elősegíti. További érv, hogy korai fürdetésnél jelentősebb a veszélye a hipotermiának, azaz a fürdés alatti vagy azt követő kihűlésnek.


Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy a születést követően több-kevesebb idő elteltével végzett fürdetés mekkora hipotermia-kockázattal jár. Megállapították, hogy a születést követően egy óra elteltével, illetve négy-hat óra elmúltával végzett fürdetések esetén az újszülöttek testhőmérsékletében nem volt statisztikailag jelentős különbség. Néhány szakember úgy érvel, hogy az újszülött testhőmérsékletének a stabilizálódását kell megvárni, és akkor elvégezni a fürdetést, ahelyett, hogy a szülést követően eltelt órák számát vennék alapul. Az újszülöttek első fürdésénél fellépő hőveszteség nem az ügyetlen fürdető kezeknek tudható be, hanem az újszülött babák nem kielégítő hőszabályozásának. Egy, 111 újszülött bevonásával végzett klinikai vizsgálat ugyanis bebizonyította, hogy az újszülötteknél a fürdető személyétől függetlenül fellép(het) jelentősebb hővesztés.

 

 

Milyen legyen az első fürdetés?


Néhány szempontot szem előtt kell tartani az első fürdetés alkalmával. A fürdetésnek rövidnek kell lenni, maximum öt perc fürdésidő bőségesen elegendő. A fürdetést és a nedves szivaccsal vagy ronggyal való letörlést összehasonlítva, a fürdetés előnyösebb. A szivaccsal, fürdető kesztyűvel kivitelezett nedves törlés általában jelentősebb hőveszteséget okoz az újszülöttnél, továbbá a bőr dörzsölése révén a bőr hidratációja is kedvezőtlenül változik meg.

 

Az első fürdető víz ideális hőmérséklete 37,0 és 37,5 °C közötti; bár vannak néhányan, akik azt vallják, hogy a bőr hőmérsékletéhez közelebb eső, alacsonyabb hőmérséklet (34-36 °C) előnyösebb. Szappanok és egyéb tisztítószerek, valamint fertőtlenítőszerek használata nem javasolt.

 

Időnként feltűnő „divatirányzatok” hirdethetik, hogy miben kell fürdetni az újszülötteket, azonban a tiszta víznél semmi nem lehet ártalmatlanabb. Példaként az 1950-es években főként az Amerikai Egyesült Államokban és egyéb más országokban is elterjedt 3 %-os hexaklorofénes fürdetés említhető. A fertőtlenítőszert a kórokozó baktériumok bőrön való megtelepedésének megakadályozása céljából tették az újszülöttek fürdető vizébe. 1959-ben, miután görcsrohamban meghalt egy újszülött, idegrendszeri toxicitásról számoltak be, és később állatkísérletekkel bizonyították, hogy a hexaklorofénes fürdetés fehérállomány károsító hatású. 1971-től nem használják újszülötteknél a teljes test lemosására a hexaklorofént.

 

Fontos tudni, hogy a rövid ideig tartó fürdést követően a fejtetőtől a lábujjakig alaposan és gyorsan meg kell szárítani az újszülöttet, és meleg, száraz törölközőbe kell csavarni.

 

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész


www.bebikkicsikesnagyok.hu

 

Forrás:patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.10.27. 08:55:21

ÓÓÓóóó,megnézném én azt az állami kórházat,klinikát,ahol a friss anyuka kérheti,hogy babáját 6 óüráig ne érintse víz..
Pedig-jól tudom?-a magzatmáz fel is szívódik a bőrbe.
Amikor az sem egyértelmű,hogy legyen nyákszívás,vagy ne?Mikor vágják el a köldökzsinórt?
Addig ez egy következő fejlődési szakasz lenne....

Mindenesetre én megbántam,amikor 3. babámat felajánlottam a nővéreknek,hogy rajta mutassák be az anyukáknak a fürdetés menetét...azt az embertelen,rideg bánánásmódot egy babával,sok ember szeme láttára??
Itt újra jön a kérdés,hogy aki nem elhívatottságból menne picikhez,az inkább válasszon mást...

sárga nyúl 2011.10.27. 11:29:56

@SusanneF: Az Uzsokiban a csap alatt mosták le a babákat, de olyan aranyos volt a nővérke, közben beszélt a babákhoz. Nem vette észre, hogy ott állok mögötte, várom, hogy végezzen és vihessem a gyereket. Pont ezt mondta, mikor odaértem: "Neked mekkora hajad van! Anyuék már vihetnek is rögtön fodrászhoz! Csinálok neked szép frizurát!" És tényleg, nagyon helyes frizurát fésült egy pillanat alatt. :)) Szegény, mikor megfordult, majdnem szívgörcsöt kapott, hogy ott állok mögötte. :D

Dr. Bélus___ 2012.04.27. 09:35:08

Jaj Istenem... Tudom, baba, nagyon kell rá vigyázni, de ez szerintem egy picit már túlzás. Tegyük fel, hogy azonnal megfürdetik és tegyük fel, hogy jobb lenne 6 órával később. Mégis mennyit ártanak ezzel? Szerintem minimális, azzal a gyereknek, akinek ez bajt okoz, sokkal komolyabb gondok vannak, amit normális esetben azonnal ki is szúrnak a dokik, és a fürdetés lesz a legkisebb gondjuk...

shpgrl 2012.05.28. 15:38:34

@Dr. Bélus___: Az újszülött éretlen védekezőképessége miatt talán fontos lenne, hogy ne iktassák ki csak megszokásból a természet által kialakított védelmet. A kórházakban a szponzor tömegmárkák ócska és nem bőrbarát termékeivel fürdetik a néhány perces babát. Minek? Ha már fürdetnek, miért nem elég a meleg víz? Minek vegyi anyagokat bevinni a szervezetébe rögtön? Épp a hirtelen váltás miatt van mivel megbirkóznia amúgy is. Az allergia nem látszódik rögtön, hiszen nem is egyik-pillanatról a másikra alakul ki.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.28. 16:41:16

hát nekünk született gyerekünk németországban, a kórházban egyáltalán nem fürdették meg és azt mondták egy hetes koráig nem is ajánlott, így aztán egy hetesen lett először megfürdetve, addig csak nedves törlőkendőt látott
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása