Az ügyeleten miért nem veszik komolyan a infarktus gyanút?

2011.08.23. 06:00

Szép napot!

 

Rendszeres olvasója vagyok a blognak, de nem volt eddig késztetésem írni. Most már van.Édesapám a szenvedő alany, szerencsére már jobban van. Szerdán este fájlalta a bal vállát karját, nem is tudott aludni a fájdalomtól, kezdett zsibbadni a keze. Anyukám mondta neki, mindenképpen menjen el másnap orvoshoz, mert egy barátunknál is így kezdődött és a vége egy infarktus lett napokkal később (vagyis a diagnosztizálás történ akkor). Apa másnap munkahelyén elment az orvoshoz, aki ideggyulladás diagnózissal elküldte, írt fel neki gyógyszert és kenőcsöt. A család teljesen megnyugodott. A fájdalom nem múlt, maximum csökkent ha vett be fájdalomcsillapítót.

 


Szombat reggel már alig tudott felkelni úgy fájt a válla és a zsibbadt a karja. Reggel fél 7-kor ügyeletet felhívta anyukám, mondta hogy mi volt az elmúlt napokban, és hogy aggódik ez komolyabb egy gyulladásnál, lehet hogy infarktus, így kérte hogy jöjjön ki mentő. Azt a választ kapta, hogy míg édesapám nem esik össze, tehát be tud fáradni a rendelőbe addig nem küldenek kis mentőt, mert mi van, ha egy infarktusos beteghez nem tudnak kimenni. Beültek a kocsiba és elmentek az ügyeletre.


Édesanyám nem vezet így apa vezetett. Az ügyeleten is megkapták, hogy ideggyulladással nem kell bejönni, ekkor már édesanyám nagyon aggódott és ideges volt, kérte azért mégis vizsgálják már meg. Vizsgálat, mentő, kórház (Hetényi), szív katéterezés, majd megfigyelés az intenzíven. A kórházban a nővérek és az orvos aki ellátta, nagyon kedvesek voltak, mindenről adtak tájékoztatást. Szóval a történet végül jól végződött.


Ami bosszant és nem tudom megérteni:


- Az üzemorvos miért nem vizsgálta meg rendesen vagy miért nem küldte el egy EKG-ra?


- Az ügyeleten miért nem veszik komolyan azt ha az ember azt mondja, tart attól, hogy infarktus? Főleg a tünetek alapján. Vagy hazudni (habár nem hazugság, de nem lehetett biztosan tudni) kellett volna és azt mondani, hogy infarktusa van jöjjenek ki? Mi van ha az 5 perces autóúton lesz rosszul és karamboloznak és emiatt meghal? Vagy ha csak a késlekedés miatt meghal?


Tudom, hogy nem ebben kell gondolkodni, hogy mi lett volna, ha... de amikor az ember hozzátartozója van veszélyben, akkor ez is átsuhan az ember agyán.


Arról nem is beszélve, hogy sok irányból hallja az ember azt, hogy félre diagnosztizálták, haza küldték a kórházból stb. Nekem is akadnak ismerősök különböző betegségekkel akiknek azon múlt kb. az élete, hogy nem hagyta annyiban és járta az orvosokat. De ez is megérne egy külön posztot. Meg a jó tapasztalatok, mert azok is vannak például ÁEK sebészetén nagyon jók a tapasztalataim.


Én még hiszek abban, hogy vannak lelkiismeretes orvosok, akikre az életét tényleg rá bízhatja az ember. Csak meg kell találni őket!


Üdvözlettel,
egy egyetemista
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.08.23. 06:15:04

Már csak az nem derül ki, hogy akkor tényleg inkfartus volt-e?
És a rengeteg kérdésed között, azt feltetted-e magadnak, hogy ha édesapád tulajdonképpen el tudott vezetni az ügyeletig, de mégis inkább mentő jött volna hozzá, és közben TÉNYLEG meghal valaki más, mert lekötitek a kapacitást egy vezetniképes emberrel?
Érthető, hogy aggódsz az édesapádért. Nyilván az üzemorvos is kérhetett volna EKG-t, nyilván édesapád is elmehetett volna pénteken a saját háziorvosotokhoz, ha az üzemorvos diagnózisa nem tudta megnyugtatni, sok minden lehetett volna. Valóban az a lényeg, hogy édesapád már jól van. Viszont tényleg írd majd meg a teljesség kedvéért, hogy végül mi lett a diagnózis.

SusanneF 2011.08.23. 06:30:44

Jó reggelt!
Folytatnám-kicsit másképp-a mi lett volna,ha......sorozatot:
-Mi lett volna,ha:
Apuka komolyabban veszi tüneteit,és csütörtökön nem az üzemorvoshoz megy,hanem mondjuk a háziorvosához?
Nem vártak volna szombatig,amikor már csak ügyelet van?
Az ügyeletes kórházba is mehettek volna,ha annyira komollyá váltak a panaszai?
Végül is persze,minden jó,ha a vége jó,de ez megint egy olyan poszt,ahol-szerintem-a beteg,ill.családja is dönthetett volna párszor másként...
A posztíró egyetemista nem otthon lakik?
Ő nem tudta volna apukát hozni-vinni?
Ha komolyan aggódunk valaki miatt,az felülírja az aznapi programot,szerintem....

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 06:47:41

"Vizsgálat, mentő, kórház (Hetényi), szív katéterezés, majd megfigyelés az intenzíven."

Szóval infarktus.
Igaz nem tudjuk első, vagy hátsófali, stb..... Kellett-e háló, de végül biztos a gyermeke idenéz és tájékoztat minket.

Nem a betegnek kell tudni hová forduljon, ha mentőt hív (most már kezd elegem lenni a mentősök és mindenki arroganciájából aki telefonon, vizsgálat nélkül dönti el, hogy a súlyos betegért nem tudtam volna kimenni), ha ügyeletes ORVOSHOZ fordul, vagy ha az eppen ügyeletes kórházban nincs kardiológia stb.....

Pont a jelenlegi poszt a mi lett volna ha... után lát, -hat el tanulsággal.

Mit kell tegyünk, ha úgy érezzük infarktusunk van (vagy a laikus, de a tünetek ismerő feleségünk, férjünk, gyerekünk gondolja így), mit kell mondani fáradt szakembernek, hogy gondoljon a legrosszabbra amiből egyébként neki ki kell indulnia....

A szívinfarktusról

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADvinfarktus

Egyébként nem gyakori, de előfordul amikor hideg verejtékben úszva, de a beteg maga megy orvoshoz és nem fordítva és autót is vezet, veszélyeztetve evvel mások életét.
Micsoda skandalum!

scopolamin 2011.08.23. 07:10:41

Hónapok óta mindenütt azt olvasom, hogy "mi lett volna, ha?". Valakit megcsípett egy darázs, a személyzet nem rohant magát összetörve, mi lett volna, ha allergiás? Mi lett volna, ha lebénul? Ha megfullad, ha késő, ha daganatos, ha elhal a magzata, ha infarktusa van, ha sokkot kap stb?
Nyilván minden benne van a pakliban, de elképesztő az emberi elme: ha nem találunk kivetnivalót, akkor feltételezünk egyet magunknak :)
Régen erről csináltak viccet. Ha az anyukám sárga lenne, szögletes és fémből, én lennék a 7-es villamos.

Káin 2011.08.23. 07:18:27

@scopolamin: Már ne haragudj, de ebben az esetben szerintem igenis van létjogosultsága ennek a "mi lett volna ha" posztnak. Laikus tökéletesen leírta a miérteket, szóval ne bagatellizáld el egy darázscsípéses hasonlattal szerintem, mert ez kissé cinikus hozzáállás. Ha valaki infarktus tüneteket észlel (akár a gyulladás miatt, ami itt szerepel, akár pánikroham miatt, vagy más okból kifolyólag) igenis forduljon a mentőkhöz, ők pedig döntsék el (ne telefonon), hogy mi a helyzet. Ha csak 1 alkalommal téved a távdiagnózis, az egy ember életébe kerülhet.

bea75 2011.08.23. 07:23:08

Akkor én is folytatom egy kicsit a mi lett volna, ha történetet: Mi lett volna, ha az EGYETEMISTA gyerek nem hagyja az apját ilyen tünetekkel vezetni, hanem ő maga ül a volán mögé? Ja, lehet, hogy ő sem tud vezetni! Akkor megkérek valakit, szomszédot, barátot, bárkit, akinek van kocsija, hogy vigyen el ő az ügyeletre. Ha az én apámnak lennének ilyen tünetei, én biztos nem engedném vezetni.

Káin 2011.08.23. 07:27:43

@bea75: Optimális esetben igazad van. De 1000 + 1 oka lehet, hogy miért nem vezetett a posztoló és miért nem tudott megkérni senkit. Sőt, akár olyan is előfordulhat, hogy taxit hívni sem volt lehetősége. Szerintem igenis a mentőknek kellett volna kimenniük és slussz, passz. Lehet hárítani a felelősséget, csak szerintem nincs értelme.

bea75 2011.08.23. 07:30:01

@Káin: Én nem akarok hárítani

scopolamin 2011.08.23. 07:31:14

@Káin: Szerdától szombatig az összes személy, ellátó hely, ismerős, hozzátartozó mind "mi lett volna, ha" billogot viselhetné.
Akár 20-an ellátták a beteget, vagy több éves panaszokat elhanyagolt, és nem járt orvosnál, az esetek többségében az utolsó ellátó hely viszi el a balhét.
Észrevette már valaki, hogy üzemorvos nem végez kivizsgálást? Ír egy beutalót a háziorvos felé, javaslatot tesz rá, de konkrétan szakorvosok felé nem.
Én a mentők munkáját mélyen tisztelem, évek óta nekik címkézem adóm 1%-át. Úgy gondolom, hogy annyira sokrétű tudással rendelkeznek, hogy megbízhatunk a diagnózisukban.

Káin 2011.08.23. 07:38:04

@scopolamin: "Én a mentők munkáját mélyen tisztelem, évek óta nekik címkézem adóm 1%-át. Úgy gondolom, hogy annyira sokrétű tudással rendelkeznek, hogy megbízhatunk a diagnózisukban. "

Én is tisztelem, becsülöm a munkájukat, bár az adóm 1%-át nem nekik szoktam felajánlani, de ez mellékes. Ennek ellenére is úgy gondolom, hogy jelen felvázolt esetben nincs elfogadható magyarázat a telefonon keresztül megtörtént állapotfelmérésre, amely a leírtak szerint még téves is volt ( "Vizsgálat, mentő, kórház (Hetényi), szív katéterezés, majd megfigyelés az intenzíven.").

Nem gondolom, hogy egyik, vagy másik oldal felé elfogultnak kellene lennünk. Akármennyire is tisztelem az orvosokat, mentőket, a tévedés az tévedés, a hiba az hiba.Egy életveszélyes szituációban pedig nincs helye mérlegelésnek.

VaTi 2011.08.23. 07:49:22

@Káin: Szerintem egy ilyen helyzet mérlegelésénél (mármint a mentőközpontos részéről) annak is része lehet, hogy hogyan van előadva a sztori. Ezt csak így kétféleképpen:
- a férjem volt orvosnál, azt mondták gyulladás, de szerintem inkfartus
- a férjemnek szúr a szíve, fáj a válla, zsibbad a karja.
Csak példa...De a központos abból dolgozik, amit kap. Ki tudja azt utólag, mit hogyan adtak elő? Az ilyen "mentőt hívtam de nem jött" eseteket olyan nehéz így lmondás alapján megítélni szerintem.

gld 2011.08.23. 08:06:30

Az az igazság, hogy egy karba sugárzó vállfájdalom sok mindent takarhat. Anyukámnak pont ilyen tünetei voltak, de az Ő esetében számításba vették a szívproblémát is, sőt, ez volt az első, amit kizártak. Mint később kiderült, egy kezdődő nyaki porckorongsérv okozta a panaszokat. Amikor a beteg saját lábán megy orvoshoz, és a kar és vállfájdalmon kívül semmilyen más panasza nincsen, akkor nem biztos, hogy alapból felmerül az infarktus... Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ilyen esetben minden apróságról be kell számolni, olyasmikről is, aminek esetleg a beteg maga nem tulajdonít jelentőséget.

Amikor a tünetek fokozódtak, illetve nem javultak, én nem vártam volna sem reggelig, sem semeddig. Valahol nekem sem tetszik amúgy ez az eljárás, h amíg Apuka járóképes, addig nem küldenek érte mentőt. Igen, benne van a pakliban, hogy nincs infarktusa, de az is, hogy van... Nyilván a dolgok menet attól is függ, hogyan mondták el a beteg tüneteit a telefonban, mert ez sem mindegy. Nem tudjuk, hogy történt, nem voltunk ott :)

Jobbulást kívánok a posztoló Édesapjának.

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 08:08:07

@VaTi:

Meg kéne tanulni kérdezni!
Mindegy mennyire gyakorlatlan a szakmában.
Telefon mellé ültetni valakit akinek életekről kell (esetleg) dönteni, tanuljon meg kérdezni, a feldúlt hozzátartozót legalább addig megnyugtatni amíg kihúzza belőle a tutit.
Mentségére szolgálhat ügyeletes orvosnak, ha csinált is EKG-t ez nem minden esetben mutat ki bizonyos kórképet, de ismételten leírták itt orvosok, hogy a legrosszabbtól indulnak a jobb megoldás felé.
Itt ez nem történt, Mari néni is ránézésre megmondhatta volna akkor, hogy mivel borogassa a fájós vállát.

Ez a mi lett volna ha itt ül, mert arról szól, hogy halál is lehet a vége a slendriánságnak.

Itt MEGTÖRTÉNT a baj. Bagatellizálva lett a beteg.

De jön majd orvos, kardiológus (ha nincs szabadságon), mert nehezen felismerhető bajság, benne van a tévedés, de ránézésre, mert kocsival jött, mert üzemorvos ideggyulladásnak kezelte, nem elkövetni mindent, hogy kiderítsem esetleg rosszabb is lehet, nem mentesít senkit.

gld 2011.08.23. 08:22:31

@Dr.laikus PhD: "Meg kéne tanulni kérdezni!
Mindegy mennyire gyakorlatlan a szakmában.
Telefon mellé ültetni valakit akinek életekről kell (esetleg) dönteni, tanuljon meg kérdezni, a feldúlt hozzátartozót legalább addig megnyugtatni amíg kihúzza belőle a tutit."

Igen, ezzel mélységesen egyetértek. Nagyon sok múlhat ezen, adott esetben emberek élete...

Káin 2011.08.23. 08:23:09

@VaTi: Van abban igazság, amit írsz, de ha csak a gyanú is felmerül, akkor szerintem nem szabad mérlegelni, mert egy apró tévedés egy emberi életbe is kerülhet.

CLA 2011.08.23. 08:52:24

Jó kérdés, hogy az ügyelet miért nem jár el körültekintőbben, én is többször voltam már úgy, hogy nem értettem ezt. Azt még megértem, hogy a mentős telefonon esetleg nem tudja a tünetek alapján eldönteni, de erre jogos, hogy "Meg kéne tanulni kérdezni". De ha az ember már elmegy az orvoshoz, ott áll előtte, akkor sem állapítják meg mi a baja??? Na ezt nem értem! A mi családunkban is volt hasonló helyzet, anyósom is 3-szor kellett, hogy visszamenjen, mire foglalkoztak vele érdemben és szintén infarktus. Ő először háziorvoshoz ment, kapott fájdalomcsillapítót, utána kórház, hazaküldték, hogy szedje tovább a fájdalomcsillapítót, de mivel nem hatott visszament a kórházba és akkor már kiderült, hogy infarktus és katéterezés kellett. Itt is felmerül azért a mi lett volna ha... Egyébként meg szegény beteg pont az ilyen orvosi hozzáállás miatt várt inkább otthon, hiszen volt már orvosnál, bízott a szakértelmében, hogy nincs infarktusa, csak valami gyulladás, még örült is, hogy nincs nagy baj. Ráadásul ahogy sok poszt is mutatja az orvosok nem szeretik, ha feleslegesen zargatják őket, tehát nem akart megint "zavarni" hiszen már egyszer megnyugtatták...És a több éve elhanyagolt betegségek vajon nem azért alakulnak ki, mert szegény ember minek menjen orvoshoz, ha csak enyhe tünetei vannak, hisz még a súlyos tüneteket sem veszik komolyan, majd csak ha összeesik? Meg miért "zavarjam" az orvost enyhe tünetekkel, biztos el van foglalva súlyosabb esetekkel...

El Visco Stello (törölt) 2011.08.23. 09:01:50

Lehet mosdatni a szerecsent, de ezt benézték. Azért a karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, stb elég tipusos. Diagnosztizálni valamit és nem kizárni a többi lehetségest, nem vall szakmai alaposságra. Két okból is veszélyes: Egy hibás diagnózisra épített kezelés árt az egészségnek. Egy nem kezelt tényleges betegség úgyszintén.

2011.08.23. 09:05:23

@bea75: Én sem tudok vezetni egyetemista létemre. Jóhogynem már a posztoló hibája!

Mert nem az!

Ez tipikusan az a poszt, ahol egyértelműen nem hibáztatható a posztoló semmiért. Megírt egy történetet, kicsit kiszínezte a félelem/aggodalom szülte fantáziájával és pont.

Üzemorvos vétette a hibát, mikor a bal karba sugárzó, nem szűnő fájdalom esetén még egy EKG-t sem csinált (bár reméljük marand22 jön, és felvilágosít bővebben).

Sajnos innentől a posztoló családja is kicsit szétszórtan viselkedett: felhívták az ügyeletet, hogy küldjenek mentőt? Lehet, hogy nem is mentős diszpécserrel beszéltek?

Azért örülök, hogy rendbe jött a papa.

qbr 2011.08.23. 09:40:17

Ezzel a levéllel kapcsolatban saját történet is van: apám péntek esti infarktusát a szombati és a vasárnapi ügyeletes orvos is szorongásnak tudta be(EKG után), és mikor hétfőn a biztonság kedvéért azért elment a kardiológusához a nem múló tünetek miatt, ő már nem engedte felkelni az ágyról -> mentő -> kórház -> katéter.

Sajnos az infarktussal kapcsolatban a legnagyobb probléma az észleléssel van, tudok egy nem reprezentatív, de véletlenszerű felmérésről, ahol a katéterezett betegek több mint 10%-nál volt valamilyen bökkenő a korai észlelés terén, és vagy az ügyeletet, vagy a mentőt kellett duplán hívni. Ugyanakkor az hasson mindenkire bíztatóan, hogy a már észlelt infarktusok ellátása viszont kifejezetten magas színvonalú - persze nyilván más esélyekkel indul az, aki a Pap Károly u. és Róbert Károly krt. sarkán lesz rosszul, mint az, aki egy Tiszabecs melletti tanyán.

Az infarktusok észlelésében jelentkező problémáknak több oka is lehet:
- vannak diagnosztikai nehézségek: a panaszok sokszor nagyon nem egyértelműek, pl. nőknél vagy hátsó fali infarktus esetén (ahol az EKG is csak akkor mutat valamit, ha megnézik a hátsó elvezetést is)
- az ügyeleteken nagyon gyakran fiatal, kevés tapasztalattal rendelkező orvosok dolgoznak, akik egy nem tipikus EKG-t simán benézhetnek
- a hasonló tünetekkel jelentkező betegek többségének nem infarktusa van, hanem valami egyéb problémája

pacula 2011.08.23. 09:58:58

Én csak azt nem értem hogy hangozhat el olyasmi hogy "míg édesapám nem esik össze, tehát be tud fáradni a rendelőbe addig nem küldenek kis mentőt"?
Én dolgozom a mentőknél és ügyeletben is. Mindkét helyen a diszpécserek és a bejelentők beszélgetéseiről hangfelvétel készül. Kivétel nélkül mindegyikről. Soha ilyet nem hallottam egyetlen 104-es telefon mellett ülőtől vagy ügyeleti asszisztenstől. Hogy lehet hogy a betegek hallanak ilyesmit a vonal másik oldalán??
A másik:
"Az üzemorvos miért nem vizsgálta meg rendesen vagy miért nem küldte el egy EKG-ra?" - az üzemorvos, ha nincs EKG-ja és infarktusgyanú van akkor nem küld EKG-ra, hanem hív mentőt, hisz nem sétáltatjuk az infarktusos beteget. Tehát: megpróbál differenciálni, eldönteni azokkal az eszközökkel amik a rendelkezésére állnak hoyg valóban szó lehet-e infarktusról vagy csupán vázizomrendszeri probléma. Hogy próbál meg differenciálni?
Emelje fel a karját, így jobban fája válla? Igen. van nehézlégzés? mellkasi panasz? verejtékezés? Nincs. A fájdalom terhelésre jelentkezik vagy nyugalomban? 4 napja folyamatosan fáj, .

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 10:18:16

@pacula:

Én azért már láttam a saját két szememmel, - igaz nem készült róla hangfelvétel - hogy a háziorvos infarktushoz mentőt hívott.

A mentőorvossal veszekedni kellett, mert más volt a véleménye, mi kint a betegek sajnos mindent hallottunk.
Az egyezkedés vége az lett, hogy végül elindultak, de újraélesztés lett vége.
A beteg él és örökre hálás az orvosunknak.

Itt a blogon csak a kirívó eseteket olvassuk.
Amit fent írtam az sem általános, sőt ilyen nincs is - mondhatnám, - ha nem lettem volna ott.

Kinek mit kellett volna tenni azt leírtad - részben.
Nem tették, mert infarktus lett a vége.

qbr 2011.08.23. 10:27:33

@Dr.laikus PhD:
"Nem tették, mert infarktus lett a vége."

Nem pontosan, mert azért megelőzni nem tudták volna, de mindenesetre veszélyben volt a levélíró édesapja, mert napokig nem kapott megfelelő ellátást.

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 10:48:38

@qbr:

Igen így gondoltam, de rosszul fogalmaztam.

scopolamin 2011.08.23. 13:22:42

@Káin: Épphogy nem vagyunk elfogultak, én ezt a munkát semennyi pénzért sem csinálnám...
Ez a cikk elgondolkodtató, lehet hogy utolsó utáni órában vagyunk?
www.origo.hu/itthon/20110822-a-rezidensek-velemenye-az-egeszsegugyi-allamtitkarsag-osztondijpalyazatarol.html

terra01 2011.08.23. 13:44:11

Sziasztok!
Nem olvastam végig a hozzászólásokat teljesen még, de azt látom, hogy szokásosan kapok hideget meleget, mint minden poszt író. És nem áll szándékomban vitatkozni, hiszen egy hozzátartozó máshogy lát mindent, mint egy hozzáértő, vagy egy kívülálló.
Nincs jogsim, nem vezetek ezen ok miatt. A szomszéd szerintem eszébe sem jutott anyáéknak sem, megijedtünk.
Infarktusa volt, mivel friss a dolog, ezért nem tudom mennyire komoly, az orvosok nem csináltak még szív ultrahangot, ha jól tudom.
Jogos a kérdés, hogy miért nem ment el a háziorvoshoz. Azért mert az üzemorvos meghallgatta, és megnyugtatta, hogy csak izomgyulladás. Mint nem orvos, nem hiszem, hogy nekünk kéne felismerni, hogy az orvos téved.
Amúgy a telefonba, nem az lett mondva, hogy izomgyulladása van és fáj neki, hanem az lett elmondva hogy mik a tünetek, fájdalom, zsibbadás, rosszullét, és ezután (hogy kérdésre-e vagy nem nem tudom) említette meg anya azt, hogy az üzemorvos szerint ez mi. Lehet nem kellett volna, nem tudom, mivel hála Istennek nem sűrűn kerülünk ilyen szituációba.
Szóval én azt sérelmezem, hogy nem vettek komolyan egy infarktus gyanút. Holott nem gyanú volt, hanem infarktus. Erre ne mondjátok, hogy normális.
A posztnak ez lett volna a lényege.

Káin 2011.08.23. 13:49:21

@scopolamin: "Ez a cikk elgondolkodtató, lehet hogy utolsó utáni órában vagyunk?"

Nem lehet, hanem egészen biztos. Rengeteg dolgon kellene változtatni az illetékeseknek, hogy normalizálódjon a helyzet. Kérdés, hogy van-e rá szándék, akarat...

Káin 2011.08.23. 13:50:46

@terra01: Újfent itt a posztoló, ezt a jó szokást a leendő levélírók is megtarthatnák. Jobbulást és hosszú, egészséges életet kívánok édesapádnak!

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 13:52:01

@terra01:

Nem is normális.

Jobbulást az édesapádnak.

Ha katéterezés volt, akkor lehet tudni a komolyságát.
Intenzív osztály nem gyermekjátszótér, akkor sem, ha némelyek annak hiszik.

terra01 2011.08.23. 13:55:34

@SusanneF:
A posztíró nem otthon lakik, nem vezet. Szar ügy de van ilyen. Viszont otthon voltam, de sokra velem nem mentek. Főleg, hogy arra ébredtem helyzet van. Mint már fentebb is írtam, azért nem ment el másik orvoshoz, mert már egy orvos megnyugtatta, hogy nem komoly. Ő végzett egyetemet nem mi. Miért üzem orvos? Mert a házi munkaidőben rendel, és ilyen esetekre van az üzemorvos, legalábbis a laikus ezt hinné.
ügyeletes kórház másik városban van, azért nem oda mentünk.

terra01 2011.08.23. 14:00:10

Öööö megfogtatok, ezt nem tudom milyen infarktus volt. Nem is értek hozzá sajnos. Annyit mondott a katéterezés után a doki, hogy a másik oldalon is el kell majd végezni 3 hónap múlva a katéterezést. Valamint, hogy jó esélyei vannak arra, hogy nem olyan nagy mértékben károsodott a szív. A napokban lesznek a vizsgálatok.
Köszönöm nevében is a jókívánságokat!

ginlemon 2011.08.23. 14:01:38

@VaTi:
...lekötitek a kapacitást egy vezetniképes emberrel...

Te tényleg minden áldott nap itt állsz "lesben", hogy elsőnek oszd ki az aznapi posztolót? A félig agyonvert/megkéselt ember is képes vezetni, mégis inkább a mentő dolga lenne kórházba vinni. Szerinted normális ami történt? Ha igen, akkor te nem vagy az.

gld 2011.08.23. 14:18:58

@terra01: köszi, hogy itt vagy, és adtál még egy-két adalékot a történethez :) Így nekem jóval tisztább a kép. Én is úgy érzem, hogy bár lehetett volna sok mindennek a tünete a fájdalom, ki kellett volna zárni a szívproblémát... Remélem, Édesapád mihamarabb felépül.

Ishadesu 2011.08.23. 14:24:11

Aki ügyelt már valaha háziorvosi ügyeletben, az tudja, hogy az esetek relatíve nagy része nem az ügyeletre tartozik (azaz nyugodtan várhatott volna vele a beteg a másnapi háziorvosi rendelésig), vagy egyáltalán nem igényel orvosi ellátást (engem nem egyszer hívtak pl. szúnyogcsípés miatt, és ez nem vicc!). Na pont ezért nem engedheti meg magának az ügyeletes, hogy mindenhová kiszaladgáljon. Főleg akkor nem, ha egyszerre több település is tartozik az ellátandó területhez. Csak, hogy tovább vigyem a "mi lett volna, ha" gondolkodásmódot, feltenném a kérdést: Mi lett volna, ha az orvos éppen Csajágaröcsögén van kint egy olyan betegnél, aki nem igényel különösebb ellátást, és közben riasztják egy súlyosabb esethez, Kukutyinba? Vagy mi lett volna, ha a beteg már hamarabb felkeresi a háziorvosát?

Nyilván nem jó a telefonos rendszer, mert elég sok tisztázatlan körülmény lehet, ami a hívásból nem derül ki és tévedésekhez vezethet, de sajnos nincs jobb módszer, valahogyan szelektálni kell az enyhe és súlyos eseteket.

Az nem derül ki, hogy a posztoló édesapja idős-e, vagy van-e vmi krónikus betegsége (pl. diabétesz), mert ilyenkor előfordulhat, hogy a megszokottól jóval szegényesebb tüneteket produkál egy szívinfarktus. Az említett tünetek alapján egyébként akár lehetett volna mozgásszervi/idegi eredet is, ha más nem társult hozzá, tehát egy vállfájás és karzsibbadás esetén nem egyértelmű, hogy infarktusa zajlik a páciensnek, mindenképp tovább kell vizsgálódni.

Az, hogy az üzemorvosoknál miért nincs EKG persze más kérdés. Azt én is aggasztónak találom, hogy nem szoktak tartani EKG-t vagy ha van is, akkor sem csinálnak/nem tudják tisztességesen elemezni - tisztelet a kivételnek. De pontosan ezért nem szabad annyiban hagyni, ha továbbra is fennállnak a panaszok, mihamarabb el kell menni a háziorvoshoz!

@terra01: fogalmazzunk inkább úgy, hogy a telefonos beszélgetés alapján nem gondoltak infarktusra, de a vizsgálat után valószínűleg már igenis komolyan vehették, különben nem a szívkatéteres laborban kötött volna ki édesapád.
A "rosszullét" alatt mit értesz? Mit mondtatok el? Verítékezett? Lesápadt? Nyomott a mellkasa? Fulladt?

VaTi 2011.08.23. 14:26:57

@ginlemon: szerinted van elég mentőkapacitás: Szerintem -sajnos- nincs. Pokoli nehéz helyzete lehet időnként a központosoknak, hogy eldöntsék, kihez küldjenek mentőt, vagy hogy hogyan rangsoroljanak. Lehet azt csinálni, hogy a kapott infók alapján szelektálnak. Vagy lehet azt, hogy mindenkihez küldenek, de akkor a tényleg _azonnali_ beavatkozást igénylő fog 3 órát várni. Nem tudom, mi a jó, de abban biztos vagyok, hogy amíg nincs elég mentő, addig akárhogyan is, de lesznek áldozatai ezeknek a döntéseknek. Mert sajnos nincs 100%. Nyilván az lenne a szerencsés, ha lenne akkora mentőállomány és orvosállomány, hogy bőven legyen kapacitás a vakriasztásokra is.
A rendkívül civilizált hangnemedet köszönöm :P
Egyébként igen, koránkelő ember vagyok, 5, fél 6 körül ébredek, kávézok, netezek. Nem kívánok a napirendemen változtatni a kedvedért.
Azért ne hergeld magad inkfartusig, az én véleményem is csak olyan, mint a többieké, a tied, akárkié, nyugodtan hagyhatod figyelmen kívül is.

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 14:27:07

@terra01:

"Valamint, hogy jó esélyei vannak arra, hogy nem olyan nagy mértékben károsodott a szív."

Szerencsétek van! Nincs itt kardiológus, remélem egyszer benéz, de ahogy emlékeimből merítek, ha enyhe infarktusról van szó, akkor édesapádnak szerencséje van.
Ha mindenki aki erre hivatott az előjelek alapján vizsgálatot végez, nem lát semmit az eredmény is az lenne, mint ami most, mert nem kardiológusok. :(
De lehet, hogy tévedek. Bevallom provokálok, hogy jöjjön hozzáértő és nyugtasson meg.

Kialakulóban lévő infarktus előjelei voltak. Jókor voltatok annál az orvosnál aki már észlelhette is a bajt.

www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Infarktus?id=32

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 14:41:01

@Ishadesu:

Mit képes mondani a beteg, hogy szúnyogcsípésre kimenjen orvos?

Mondom, hogy standard szakszerű, - tanulatlan ember számára érthető - kérdésekkel ki lehetne szűrni.

Elképesztő!
Igaz ennek az ellenkezője is amikor az orvosom javasolta, hogy eszembe ne jusson a mi kerületi ügyeletünkre menni.
Kétszer feleslegesen a kórházba, mint az ügyeletre.

Ishadesu 2011.08.23. 15:04:40

@Dr.laikus PhD: Természetesen nem mentünk ki a szúnyogcsípés miatt, pedig a betegek rendesen próbálkoztak.

Hidd el, hogy nem mindent lehet kiszűrni egy telefonos beszélgetés alapján, bármilyen szakszerűen is kérdez a diszpécser. Telefonon csak saccolni lehet, hogy mekkora a baj, egyértelműen eldönteni semmiképpen. Persze az esetek döntő többségében jól saccolunk, de sajnos előfordul ennek az ellenkezője is. Meg sokszor a betegek vagy hozzátartozóik (akár az ijedtségtől, akár azért mert mindenképpen el akarják érni, hogy valaki kimenjen) nem is tudnak pontos információkkal szolgálni, magyarul még a feltett kérdésekre sem tudnak válaszolni egyértelműen, vagy egyenesen hazudnak. (Persze nem ez az általános, de előfordul. Amit ők aggasztónak találnak, azt el is túlozhatják, máris félrevezetve ezzel az orvost.) Tehát igen nehéz pontosan eldönteni, hogy a helyzet mennyire komoly.

Ishadesu 2011.08.23. 15:06:48

@Dr.laikus PhD: Na igen. Inkább menjünk kétszer feleslegesen az orvoshoz, mint egyszer sem, mikor indokolt lenne.

Dr.laikus PhD 2011.08.23. 15:13:11

@Ishadesu:

Biztosa így van, és ha néha dühítő is kimenni fölöslegesen, akkor ezek szerint a statisztikába belefér.

Habár én már hívtam a mentőket segítségért, hogy mamám alacsony vérnyomása a béka feneke alatt van, 90 éves adhatok-e erős kávét ami úgy fiatal korában bevált.

2 percen belül kint voltak, kórházba akarták vinni, anyámban feléledt az orvos, kapott mérget (kávét), nem ment kórházba, nekem égett a pfm. :))

terra01 2011.08.23. 15:19:39

Egyébként köszönöm a korrekt hozzá állásotokat, és azt hogy segítetek átlátni, mi hogy van ilyenkor. :)

kisgalád 2011.08.23. 16:37:48

Jobbulást a posztoló édesapjának. Ez tipikusan az az eset mikor kellett volna a mentő...
Egy kérdés az orvosokhoz: igaz, hogy a nőknél az infarktus jelei teljesen eltérőek, mint a férfiaknál? Nőként ez nekem nem mellékes.:))

SusanneF 2011.08.23. 17:04:56

@terra01: Kedves Terra!
Köszönjük,hogy itt vagy!
Ne vedd zokon a hideg hozzáállást,a legtöbben ismerjük sajna,azt az érzést,mikor a szerettünkkel van gond....
Köszönjük az újabb infókat!
Örülök,hogy édesapád jobban van,talán már otthon is....

Sajna,a férfiak talán veszélyeztetebbek,mint a nők,sok minden miatt...
Ha otthon vagy,kényeztesd egy kicsit,beszélgess vele sokat...
Ha tisztábban látod a kommentek által a történteket,már megérte!

Szerintem egyszerűen nincs olyan helyzet,amikor egy orvos-jelen esetben az üzemorvos-felállna,és azt mondaná:Sajnálom,nem jól láttam a dolgokat,mást,másképp kellett volna tenni...:(:(

Ishadesu 2011.08.23. 17:06:55

@kisgalád: Kérdésedre a rövid válasz: nem.

Bővebben: Nőknek ált. idősebb korban lesz szívinfarktusuk, mint a férfiaknak, ez a fő különbség, de ez sem szentírás (a női nemi hormonok valamennyi védettséget adnak az érelmeszesedés és az infarktus ellen, de a klimax után kb. ugyanannyi a rizikójuk, mint a férfiaknak). A tünetek leginkább attól függnek, hogy az illető hány éves, milyen társbetegségei vannak (mint említettem, cukorbetegeknél pl. előfordulhat, hogy alig vannak tünetek), mekkora az infarktus kiterjedése és pontosan hol van. Mindkét nemben a következőek a főbb, tipikus tünetek:
- szegycsont mögötti szorító-nyomó fájdalom (a beteg úgy érzi, mintha ráültek volna a mellkasára), mely nyugalomban sem szűnik
- verejtékezés, sápadtság, hányinger
- erős halálfélelem
- szívritmuszavarok (rendetlen szívdobogás-érzés, ki-kihagyó szívdobogás-érzés)
- fulladás, nehézlégzés, esetleg köhögés
- a fájdalom kisugározhat vállba, bal karba, ujjakba, ritkábban, de előfordul, hogy a lapockába, állkapocsba vagy a hasba (lokalizációtól függően)
Nyilván súlyos (nagy kiterjedésű) szívizomelhalásnak ettől súlyosabb tünetei is lehetnek (eszméletvesztés, életveszélyes szívritmuszavarok, stb.)

terra01 2011.08.23. 17:25:45

@SusanneF: "Szerintem egyszerűen nincs olyan helyzet,amikor egy orvos-jelen esetben az üzemorvos-felállna,és azt mondaná:Sajnálom,nem jól láttam a dolgokat,mást,másképp kellett volna tenni...:(:( "
Viszont ha legközelebb hasonló panasszal érkezik valaki, lehet körültekintőbb lesz, mivel fog értesülni az infarktusról, munkájából adódóan. Ha már ez megtörténik szerintem az is jó irány.

A legfontosabb az, hogy jól legalábbis a helyzethez mérten jól végződik remélhetőleg a történet.

Amúgy azt megtudja nekem mondani valaki, hogy ha haza engedik akkor meddig kell otthon maradnia? Gondolom súlyosság függő, de úgy kb értéket tud valaki? Nem mondtak neki még semmit, engem meg érdekelne :)

jágör68 2011.08.23. 17:26:47

Infarktus gyanú esetén mentőt kell hívni;
a mentők száma: 104
Ügyelet sok országban NINCS is, nálunk meg a meghosszabbított- várakozási idő nélküli illetve- gyógyszerkiszállító/ és lábhozdoki mer' nekem jár- szerepkörban van használva.
Ja meg a kedvencem:
"Munkaidőben hogy mennyekmá orvoshoz, inkább félnégykó már odacsörgök a zügyeletre oszt elsőknek lefoglalom a Zorvost, mer különben fizessevissza"
Na mivel a Zügyelet 90%-a sajnos erről szól- erre használják- a maradék 10%- nál simán nem figyelnek oda vagy elintézik a legegyszerűbb diagnózissal.
De még egyszer:
infarktus esetén a a 3 órán belüli szívkatéteres laborba érés a legfontosabb, tehát ha infarktus gyanú van: 104.

Ishadesu 2011.08.23. 17:31:47

@terra01: "Amúgy azt megtudja nekem mondani valaki, hogy ha haza engedik akkor meddig kell otthon maradnia?"

A legjobb, ha erről édesapád kezelőorvosával konzultáltok. Ő ismeri legjobban a pontos részleteket a betegségével kapcsolatban, így erre is ő tudja a legkimerítőbb választ adni.

szabidoki 2011.08.23. 18:03:21

A posztban annyi van, hogy a betegnek fájt a válla meg a karja. Erre sehol a világon nem küldenek mentőt, hanem azt mondják, hogy tessék pihentetni, meg vegyen be fájdalomcsillapítót, aztán ha csak nem múlik az a fájás, menjen el a háziorvoshoz. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy valakinek ilyen tünetszegény infarktusa van, és csak sokadik viziten derül ki a baj, nos az ilyen sajnos így járt - nincs arra kapacitás, hogy minden fájós karú emberhez kimenjen a mentő...

szefós 2011.08.23. 20:05:58

@szabidoki: "A posztban annyi van, hogy a betegnek fájt a válla meg a karja."

+zsibbad.
+nem enyhül.

Végül is ja, le kell szarni, a legtipikusabb infarktusos tünetek közé tartoznak ezek, biztos nem infarktus.
Remélem a való életben nem így diagnosztizálod a pácienseidet :P

Ishadesu 2011.08.23. 20:11:48

@szefós: ezek egyáltalán nem a legtipikusabb infarktusos panaszok. Ha visszaolvasol, rájöhetsz, hogy pont ezen ment a vita, hogy az ember ennyiből nem gondol kapásból szívinfarktusra, mert RITKA, hogy csak ennyiből álljon. Továbbá azt is megtudhatod pár kommenttel feljebbről, hogy mik azok, amik valóban típusosak.

gld 2011.08.23. 20:20:32

@szefós: a vállfájdalom és a kézzsibbadás simán lehet mozgásszervi probléma is, és elhiheted, hogy az is borzasztóan tud fájni. Ez a két tünet önmagában véve nem tipikus infarktusos tünet...

Ishadesu 2011.08.23. 20:23:08

@Dr.laikus PhD: :) nekem is kellett a nagy levegő, mielőtt válaszoltam.

Krajczi76 2011.08.23. 22:02:29

Ezek a panaszok egy gerincsérvnek simán elmennek. De ha sikerül olyan orvoshoz eljutni, egy EKG+labor simán eldönti a kérdést.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.08.24. 07:18:05

A tipikus tünetek kívül más is létezik. Az ember egy hisztis gép, beleértve a működését is, ezért nehéz javítani. Mivel alapvetően 35 évre készült, így csodákat nehéz várni. Mivel tele van a média az infarktus elleni látványos (defibrillátor) harccal, kicsit lassú a lábon járó egyének felismerése. Saját 2x infarktusát sem felismerő eü szakdolgozó, aki ilyen betegek százaival találkozott élete során. Netán született alacsony vérnyomású, akkor igen keményen kell menedzselnie magát az infarktusgyanús betegnek. Mivel az idült alacsony vérnyomás egészen a közelmúltig nagyrészt az egészségügyi tudományos kutatások érdeklődési körén kívül esett, megbízható, bevált, empirikus terápia még nem áll rendelkezésünkre az önt ért infarktus esetében sem.

marand22 2011.08.24. 08:11:23

Néhány tévhitet tisztáznék.
1. A heveny koszorúér tünetegyüttes (ACS-nek rövidítjük) diagnózisa az egyik legnehezebb területe a kardiológiának, sürgősségi betegellátásnak. Sok országban ún. chest pain unit-okba szervezik a mellkasi fájdalom ellátását, ahol protokollok alapján vizsgálják és látják el ezeket a betegeket.
2. ACS tünetei:
Jellegzetesen szegycsont mögötti nyomó mellkasi fájdalom ("mintha ráültek volna a mellkasomra"), mely kisugározhat a karokba, gyomorszájba, torokba, állkapocsba. Nem ritkán csak a kisugárzási terület fáj (találkoztam olyan beteggel is, akinek csak a bal alkar körülírt területe fájt, de olyannal is akinek akut hasa, bélhűdése volt). A fájdalom jelentkezhet nyugalomban is, de terhelés közben vagy után is indulhat, és pihenés hatására sem szűnik. Vegetatív tünetek kísérik általában: halálfélelem, verejtékezés, szapora szívverés. Szövődmények esetén heves légszomj, shock, eszméletvesztés, keringésleállás léphet fel (mai napig az infarktusos betegek közel fele meghal kórházba érés előtt).
3. Elhangzott a karzsibbadás. Zsibbadás, potosabban paraesthesia (hangyamászásszerű érzés, "olyan mintha ezer tűvel szurkálnák a karomat") nem tünete a szívinfarktusnak, hanem jellegzetesen perifériás ideg eredetű (pl. gerincsérv vagy egyéb képlet nyomása által létrehozott tünet). Sokszor azonban a betegek nem tudják pontosan leírni a panaszt, tünetet. Ilyenkor szükséges további kérdésekkel tisztázni a panasz jellegét. Tankönyvi adat, hogy az angina, ill. az ACS tünettanának 80 %-a a pontos és részletes kikérdezésen múlik a mai napig (ide tartozik még az is, hogy tisztázni kell a szív- érrendszeri rizikót: nem ugyanaz a jelentősége egy fiatal nő mellkasi fájdalmának, mint egy 40 feletti férfi vagy már nem menstruáló nő esetén).
4. Azt egyértelműen leszögezhetem a leírt eset kapcsán, hogy EKG-nak kellett volna készülnie. Az, hogy 4 nap után is szívkatéterezés történt (heveny, ún. ST-elevációs infarktus esetén 12 órán túl nem indokolt, csak speciális esetekben, pl. ha shock társul), arra utal, hogy nem alakult ki ST-elevációs infarktus, magyarán az ér nem záródott el teljesen. Az infarktus méretét az szívizomelhalás során kialakult enzimkiáramlás mértékéből, és szív UH segítségével lehet megítélni. A teljes gyógyulás 3-4 hét, de kis infarktus után akár néhány nap múlva teljes terhelés és a korábbi életvitel folytatható (természetesen a rizikófaktorok, pl. dohányzás abbahagyása, egészségtelen életmód megváltoztatása elengedhetetlen).
5. Még egy apróság.
Orvosok gondolkodásában is kering az a tévhit, hogy a cukorbetegnél gyakran atípusosan, tünetszegényen netán némán zajlik a szívinfarktus. Ez nem igaz. Arra vannak adatok, hogy a 65 év feletti férfiaknál több a néma infarktus, mint a tünetekkel járó.

qbr 2011.08.24. 10:09:24

@terra01: ha van ra lehetoseg (azt nem tudom,kinek finanszirozott,kinek nem), menjen el edesapad rehabilitaciora: sokat jelent a jovo szempontjabol

marand22 2011.08.24. 11:36:58

Szívizomelhalás, koszorúértágítás (emellett szívelégtelenség esetén, ill. szívműtét után jár még) után jár a kardiológiai rehabilitáció. Az más kérdés, hogy mennyi értelme van szakmailag. A mostani tapasztalataim szerint nem sok. Sokkal több értelme van (lenne) az ellátó (aktiv) kardiológiai osztályok által szervezett ambuláns rehabilitációs ellátásoknak (már ahol van). Külföldön is így működik gyakorlatilag mindenütt.

optim 2011.08.24. 13:17:51

"Észrevette már valaki, hogy üzemorvos nem végez kivizsgálást? Ír egy beutalót a háziorvos felé, javaslatot tesz rá, de konkrétan szakorvosok felé nem. "
Ez azért van mert az üzemorvosi ellátás NEM TB FINANSZÍROZOTT", ezért ha az üzemorvos utal be laborra, vizsgálatra annak elvileg fizetősnek kell lennie!
A mentősök védelmében, mégegyszer: ha valakinek 4 napja fáj a válla, karja, 3 napja látta orvos kezeli, van diagnozis, Ja és a fájdalomcsillapító még ha átmentileg, de hatásos is - az nem utal infarktusra.
Továbbá: az ügyelet színvonala az egyre több külsős, másodállásos fáradt orvosnak és a túlnyomóan indokolatlan hívásoknak a következtében ALACSONYABB mint az üzemszerű szakrendeléseké.
Az ügyelet az nem éjszakai háziorvos. Ha nagy a baj akkor a mentőt kell hívni, ha kisebb akkor ne várja meg az ügyeletet, vagy ha halaszhatónak itéli a betegségét várja meg a (hétfő) reggelt!

a végzet aszonygya 2011.08.24. 14:46:29

Észrevettük, persze.
Azért nem járunk üzemorvoshoz, mert nem csinál semmit.
Engem már nem látott 3-4 éve.

qbr 2011.08.24. 20:35:58

@marand22:
"Az más kérdés, hogy mennyi értelme van szakmailag. A mostani tapasztalataim szerint nem sok"

Nagyon érdekelne, hogy miért ez a véleményed.

marand22 2011.08.25. 08:00:31

1. Többnyire ingyen nyaralásra használják (főleg Balatonfüreden). Évente mehetnek, nyáron szinte lehetetlen bejutni.
2. Az intézeti rehabilitációnak a legfőbb értelme az ÉLETMÓDVÁLTOZTATÁS lenne (a korrigálható rizikófaktorokat kellene átkódolni a betegekben: fogyás, étrendváltoztatás, mozgáskultúra, dohányzásról leszoktatás). Na ez az, ami nem történik ott. Ebben az aktiv betegellátó osztályoknak lenne szerepe (külföldön többnyire így történik) a beteget nem kiemelve a hétköznapi környezetéből. Sajnos ott viszont jelenleg erre gyakorlatilag nincs kapacitás (idő, szakember).
Őszintén szólva a jelenlegi magyar gyakorlat alapján az intézeti kardiológiai rehabilitáció típikus példája a durva pénzpazarlásnak.

marand22 2011.08.25. 08:03:05

@marand22:
"Arra vannak adatok, hogy a 65 év feletti férfiaknál több a néma infarktus, mint a tünetekkel járó."
Forrás: Framingham Heart Survey

csutkababa 2011.08.25. 13:10:12

@marand22:
Szia. tapasztalatod szerint tényleg kezd megfordulni a nemi arány az ötvenes infarktusosok között? a Városmajorból hallottam ilyen véleményt, miszerint már több a nő ebből a korosztályból, mint a férfi, akut koronária szindrómával.

marand22 2011.08.25. 14:32:43

Nem. Most néztem meg a hivatalos magyar infarktus regisztert, kb. 2/3-1/3 az arány a férfiak javára összességében (utóbbi 2 év adata). Inkább az idősebb korban nő a nők aránya, aminek több oka van (tovább élnek, ill. idősebb korban magasabb rizikójú a nők koszorúérbetegsége).

lüke 2012.11.10. 18:06:52

az ügyelet egyetlen feladata
a gyanú
-megerösítése vagy kizárása
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása