Nem volt elég neki a hálapénz

2011.08.20. 08:36

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Tisztelt Praxis blog!

 

Szombaton idős édesanyámat látogattuk meg a nejemmel, olyan felháborító dolgot mesélt, hogy egyszerűen késztetést éreztem rá, hogy írjak Önöknek. Édesanyámat heti rendszerességgel látogatjuk, ellátjuk mindennel, amire csak szüksége van, vásárolunk neki, segítünk mindenben, amiben engedi, mert 81 éves kora ellenére szereti saját maga intézni a dolgait és nem mindent enged meg nekünk. Többször kértük már, hogy költözzön hozzánk, de azt mondja, ameddig el tudja látni magát, szeretné megtartani a függetlenségét. Most szombaton is nála jártunk, meg is ijedtünk, mert nem volt valami jó egészségi állapotban. Ő nyugtatott minket, hogy nincs semmi komoly baja, csak a hét közepén belázasodott és nehezen vette a levegőt, de nekünk nem szólt volna, pedig majdnem minden nap hívjuk is telefonon, ő is fel szokott hívni minket.

 


Az orvost viszont kihívta, aki telefonban először vonakodott attól, hogy házhoz ki kelljen mennie, holott, ha jól tudom, pont az efféle esetekben lenne ez normális helyzet. Közölte édesanyámmal, hogy a kiszállásnak ára lesz, 5 ezer forintot fog felszámolni a vizitért. Véleményem szerint ez önmagában elég nagy pofátlanság. Több ismerősömet is megkérdeztem, hogy az ilyen "kiszállás" pénzbe kerül-e, mindannyian azt válaszolták, hogy nem, ingyenes. Úgy látszik csak papíron.


Édesanyám mondta, hogy rendben, jöjjön és nézze meg a doktor úr. Így is történt, kiment hozzá, körülbelül 3 percet töltött nála, megnézte a torkát, meghallgatta a szívét és receptet írt. Majd az anyagiakra tért, és 7 ezer forintot kért édesanyámtól a villámlátogatásért.Édesanyám elkezdett szabadkozni, hogy hát 5 ezerről volt szó és nincs is otthon több pénze. Valóban nem volt, nem szokott nagyobb összeget otthon tartani,de ez amúgy is részletkérdés. Szóval az elején tisztázott árnál még 2 ezerrel magasabb tarifát nem tudta kifizetni édesanyám, amitől begőzölt a doktor úr és édesanyám elmondása szerint, akinek a szavában semmi okom kételkedni megijedt tőle. Mondandójának lényege az volt, hogy legközelebb lesheti édesanyám, hogy mikor fog kijönni hozzá, tőle akár fel is fordulhat. mindezt kiabálva közölte egy idős asszonnyal, majd ezek után köszönés nélkül távoztak és szó szerint becsapták maguk mögött az ajtót.

 

Amikor meghallottam az egész történetet bevallom elborult az agyam. Már önmagában az is felháborító, hogy pénzt kért a doktor úr olyan dologért, ami alapból ingyen járna, azaz nem is ingyen, hiszen édesanyámtól több, mint 40 éven keresztül vonták a különféle járulékokat. De az végképp tűrhetetlen, hogy olyasmivel rémisztgessen egy idős asszonyt, hogy nem fognak neki segíteni legközelebb. Mindenképpen szerettem volna utánajárni a dolgoknak, ezért telefonon felhívtam a doktor urat és rákérdeztem az egészre. Arra számítottam, hogy tagadni fog, vagy szabadkozni, ehelyett arrogáns módon lekoptatott. Most eldöntöttem azt is, hogy megteszem a kellő lépéseket és hivatalos panaszt fogok tenni. Hátha akkor ilyesmi nem fordulhat elő a jövőben.

 

Tisztelettel: S. Tibor

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2011.08.20. 19:54:47

házszentelés,természetesen

Dr.laikus PhD 2011.08.20. 20:04:49

@partfish:

"ncs tudomásom olyan ny-európai országról, ahol ne kéne fizetni az orvosi ellátásért a biztosításon felül."

Olvasd a linkelt anyagot, a többségnek nem kell előre fizetni. Franciaországban is vannak kivételek. A nagy értékű beavatkozásokért nem fizetnek, azt a biztosító fizeti utólag, az alacsony jövedelműeknek sem kell előre fizetni.

Spanyolországra nem emlékszem... :)

Öregnővér 2011.08.20. 20:07:49

@pumukli11: !"Felmerült bennem a kérdés,hogy mi okból kell készenléti állapotban lennie a háziorvosnak a rendelési időn kívül?Úgy tudom,hogy a rendelési időn kívül,aki rosszul van az az ügyeletre tartozik.Megjegyzem,ott nem kerül pénzbe,ha kimegy házhoz az orvos!Vagy tévedek!(legalább is hivatalosan,nem)
Még azt szeretném tudni,hogy a házhoz kimenetelért felvett térítési díj,hová kerül?"

Nem készenlét, hanem "rendelkezésre állás". Írtam, hogy az ügyelettel szoros együttműködésben. Nem csak nagyvárosban kell gondolkodni. 1 falusi háziorvos pl. 8 -s 16 óra között a falut sem hagyhatja el ( ha úgy szól az engedélye és az ügyelet 16 órától reggel nyolcig tart).
Nem térítési díj, hanem a szolgáltatás díja. számlát ad, adózni kell belőle ugyanúgy, mint bárkinek bármi másból.

_Molly 2011.08.20. 20:15:35

Na, ezért érdemes néha beleolvasni ebbe a blogba!

Én például eddig nem is tudtam, hogy van olyan, hogy fizetni kell, ha az ember házhoz hívja az orvost. Ez mióta van így? :-o

És ha már ilyen a szabályozás, akkor miért nem lehet erről tájékoztatni a betegeket?

Amikor odaadom a kártyámat egy háziorvosnak, akkor szerintem valamiféle szerződést kötök vele bizonyos orvosi szolgáltatásokra. Miért nem lehet ezekről a feltételekről ÍRÁSOS tájékoztatást adni a klienseknek, na ezt nem értem!

Miért egy ilyen blogon kell egy csomó hozzá nem értőnek találgatni arról, hogy akkor most 7ezer vagy csak 5ezer, vagy esetleg nem is járt volna pénz az orvosnak a kiszállásért, mert az önkormányzattal nem olyan szerződést kötött... - ez egy vicc, komolyan mondom.

És igen. Ha pénzt kér az orvos, akkor igenis adjon róla számlát. Ennek alapból így kéne történnie. Ha jótállást nem is lehet vele érvényesíteni, de arra például jó lehet, ha utólag kiderül, hogy semennyi pénz vagy csak kevesebb járt volna neki.

popocatepetl 2011.08.20. 20:49:48

@qbr: Ezt nem akarom megkérdőjelezni, csak rohadtul semmi köze nem volt a leírt esethez.

jágör68 2011.08.20. 21:17:08

Mégsincs ingyenenes egészségügy?
Ja, hogy amit sokan TÖRVÉNYnek hittek- "minden jár, mindenkinek" az csak SZOKÁSJOG?
A kb 1 millió feketén dolgozó magyar versenyszférás- te drága- azért melózik többek között svarcban, mert "így is úgy is UGYANAZ az ellátás jár"- legalábbis ez volt a SZOKÁS Magyarországon. Meg hogy egy kis zsebbe dugott lóvé majd megoldja.
Hát most ennek vége, jövőre 6000 orvos lép le- hálistennek, nem hajlandóak többé résztvenni ebben a " mindig mindenkinek minden, jár" szokásban- ismétlem- NEM törvényben.
A sok fröcsögő is hablatyol mindenféle orvosi kötelességről, meg mindent jobban tud, de a jogi passzusokról fogalma sincs. Azt hiszi amit kommancsék 70 év alatt belevertek a csöpp agyába az úgy is van.
Az ilyenek akarnak tízmilliókat visszafizettetni a lelépőkkel- miközben SOHA egyikük SE tud egy SZÁMLÁT se mutatni mennyibe is kerül valójában egy orvos képzése.
Valakinek meg kell fizetnie a sok ingyenélőnek IS járó SZOKÁSjog alapján elvégzett akár százezres (laza kis mentő kiszállás mondjuk asztmás, de rendesen szipákoló bodzásékhoz), milliós (pl: szívketéterezés), többtízmilliós (pl: csontvelő- átültetés)beavatkozásokat.
Természetesen a különbözet beszedését is elegánsan az orvosokra hagyják meg minden ezzel járó konfliktust.
Amúgy a vizitdíjat siratóknak:
NEM vizitdíjnyi összeget, hanem annak 10X-esét- 300 milliárdot vontak ki - csak 2006- ban! Azóta meg átlag 70- 80 milliárdot évente. Tehát kb 1 milliárd -fizetős- (mert ugye cucciális (bodzás, munkanélküli/ feketemunkás) alapon soknak azt se kellett fizetni) vizittel lennénk a 2006- os origó ponton.
Szóval ezt kell MIND megfizetni svarcban- Hajrá, magyarok!!!!!!!!!

dbeata 2011.08.20. 21:49:24

@partfish: Rendes tőle, hogy nem vette fel a fizuját. :-)
OFF: bezzeg az én nőgyógyim nemhogy elrakta a hálapénzt meg a megszabott szülési díjat, hanem még a kórházi UH gépen nézte meg a porontyot, majd a privát praxis díjat elkérte.

dr. v.b.1990 2011.08.20. 22:21:20

Ez a magyar egészségügy! Ha nem fizetsz meg is dögölhet az ember!
Egyébként itt aztán mindennapos a korrupció ami ugye bűncselekménye,de......

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.08.20. 22:24:32

@partfish: KAr, nezz szet esetleg Nagy-Brittaniaban. Itt ugyanis nem kell fizetni pluszba. PErsze ha nem eleg az NHS ellatas, lehet sajat biztositasod.

luck66 2011.08.20. 22:45:41

@pumukli11: a háziorvos rendelési ideje 8-12ig,ügyelet 17-órától,közben ki látja el a beteget

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.08.20. 22:50:18

@partfish: nem muszáj ekkorát hazudni, először is magyarországon nincs olyan hely ahol 40 km körzetben ne lenne más orvos, másodsorban alapvető dolog, hogy először a hivatalosan megkeresett jövedelmedet költöd el, mert ha valaha is jön egy ellenőrzés akkor legalább tudod bizonyítani, hogy voltak kiadásaid, persze én is ismerek olyanokat akik 10 szer annyit keresnek mint a hivatalos fizetésük de persze nagyon ügyelnek rá, hogy a fizetésük mindig elfogyjon a számláról és lehetőleg legyen egy kis törleszteni való hitelük is.
@pumukli11: attól függ milyen szerződése van, ő egy magánvállalkozó, ha napi 4 órára szerződik akkor annyi, de egyébként 4 óra rendelés szokott lenni, 2 óra terepmunka, 2 óra adminisztráció és hetente 1 vagy 2 délutáni rendelés. kijön az a 40 óra.
@qbr: a felesleges beteg-szakorvos találkozók aránya úgy 80 % nem 10-15%
a témához pedig: a házhoz való kiszállás plusz költséggel jár, indulásból egy luxus, ugyanis egyértelmű, hogy egy orvos aki egy kis táskával érkezik, nem hoz magával egy gyógyszertárat és egy diagnosztikai centert. na mármost aki járóképes és nem az ágyban fekszik évek óta és egy algopyrin kell vagy egy metoprolol az ő kedves háziorvosa kezéből, mert máséból nem jó, és két jó szó, hogy ne aggódjon az fizessen érte mert ezt a rendelőben vagy az ambulancián is megkaphatja, akinek meg komoly ellátás kell az ne zargassa a háziorvost hanem hívjon mentőt

napalm 2011.08.20. 23:24:24

@dbeata:
számlát kértél tőle?
gondolom úgy fer.

Blogger Géza 2011.08.20. 23:38:50

@popocatepetl: Hehe, ez eddig a legjobb hozzászólás, amit ezen blogon olvastam. :)

Szánalmas, hogy egyesek állandóan idejönnek a politikai agymenéseikkel, amikor köze nincs a poszthoz.

babsz 2011.08.21. 01:16:11

@Dr.laikus PhD: Svájcban például fizetsz havi 190 frank betegbiztosítást, mely mellett évi 2500 CHF (!) önrészed van. Vagy fizethetsz havi 300 frankot, és akkor csak 1000 frank az önrészed.
Önrész nélküli nincs.

A gyakorlatban elmész az orvoshoz, felír ezt-azt, esetleg szakvizsgálatot - az eset után 2-3 héttel kapsz egy szép vastag rózsaszín csekket a gyógyszerekről meg mindenről, az önrészig. Egy frankó aranyérnél például számolhatsz egy jó 300 frankkal, amennyiben csak kúpról, tablettáról és háziorvosról volt szó, tehát semmi proktológus meg tükrözés.
így megy ez.

Nyers Fa 2011.08.21. 01:51:20

Nálunk a háziorvos egyik nap reggel 8-tól délig rendel, a másik nap 16 órától 20 óráig. Ez napi négy óra munka!
Úgy tudom (nálunk ebből sosem volt probléma), hogy a fennmaradó időt beteglátogatásra kell fordítania vagy legalábbis készenlétre. A napi 8 órát még a háziorvosnak is le kell dolgoznia!

gabest1 2011.08.21. 02:16:51

Ha ez ilyen jól fizet, én a háziorvos helyében csak betegeket látogatnék a szabadidőmben. Nem is értem ezt a hozzáállást. Kb. 5000 ft-os órabérért. Meg amit még a hálás emberek esetleg adnának.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 06:27:10

@babsz:

Sőt ott ha megöregszel magasabb a biztosítási összeg amit fizetni kell.
Meg nyilatkoznod is kell, hogy ápolási biztosítást akarsz-e kötni.

Itthon nem így van. Ennyi inaktív embert a szolidaritási rendszer nem képes ellátni, de hát a politikus mindig mindenkinél okosabb.

dbeata 2011.08.21. 07:15:43

@napalm: Muhaha! Számlát az utóbbi 10 évben magánpraxisban két helyen ajánlottak fel vagy automatikusan kaptam: egy fogorvosnál, és egy szemtréner szemorvosnál. A többi sunnyog, és emleget valami olyant, (ha esetleg szóba kerül a dolog), hogy bármikor tud adni, este irogatja meg őket, mert nappal nem ér rá...

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 07:18:56

@dbeata:

Egészségpénztári tagságnál akár eseti szerződést is lehet vele kötni.

Akkor muszáj számlát adnia és a betegnek is érdeke, hogy udvarias határozottsággal elkérje.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.21. 07:27:31

@_Molly: én úgy egyáltalán azt gondoltam, hogy a körzeti orvosok háziorvossá szervezésével az orvos házhoz is megy/mennie kell, szükséges esetben.

dbeata 2011.08.21. 07:27:41

@Dr.laikus PhD: Akkor ezért futtassam át a pénztáron, ahol ugye levonják a tagdíjat.. Kösz, nem, már kiléptem belőle. :-( De amíg tag voltam, volt ilyenre is hivatkozás...

dbeata 2011.08.21. 07:35:26

@Dr.laikus PhD: Amúgy jó reggelt! Nem gondoltam, hogy van még olyan elvetemült, aki ilyen órában nem alszik (a gyerekemet leszámítva)...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.21. 07:37:16

hát itt semmi sem változott...

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 07:38:59

@dbeata:

Szerintem kár volt.
Életünk folyamán egyre több lesz a fizetendő szolgáltatás.
A fogorvos legálisan, a szülés még nem, de határozottan sokba kerül.
Viszonylag kis befizetéssel lehet ezeket a szolgáltatásokat megfizetni akkor amikor szükség van rá.

Mindegy mit mond az orvos, ha számlát kell adni akkor kérni kell és adni fog.
Nem fogja a magánpraxisát veszélyeztetni, hiszen adóznia mindenképp kell, legalább a rezsijét számlával fedeznie kell.
Sok a mese hogy akarják kikerülni, de ez inkább a mi lustaságunk. Magánpraxisban az idő nem indok. Számlát írni 2 perc.

dbeata 2011.08.21. 07:44:07

@Dr.laikus PhD: De nem értem, miért kár volt? Számlát így is kérhetek. Igaz, hogy megkérdezheti, minek az magának, de ezzel az erővel a zöldséges is kérdezhetné, minek az a számla, vagy blokk.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 07:55:22

@dbeata:

Azért, mert az ember élete folyamán kerülhet a mindenkorinál rosszabb helyzetbe is, de orvosra szüksége van.
Gyógyszert venni kell, fogorvoshoz menni kell.
Megtakarítás nélkül egyszerre kifizetni nem könnyű, az egészségpénztár ebben segít.
Kis befizetéssel nagyobb összeget lehet felhasználni akkor amikor kell.

Láttam pl. fogorvost aki kedvezményt adott a pénztártagnak.

dbeata 2011.08.21. 08:06:01

@Dr.laikus PhD: Lehet. hogy igazad van. Csak ez ugyanolyan, mint az életbiztosítás. Az én fogorvosom is adott kedvezményt, ha kp-val fizetsz :-)

2011.08.21. 08:37:12

@partfish: Rákérdezhetek? Ez az az ostoba párt amelyiket a hasonlóan ostoba választói éppen hatalomba segítettek ?

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 08:58:39

Én ettől vagyok a legidegesebb mikor ezt mondják hogy,mert 40 évig fizette a tébét.
Na és?
Akkor most megszünt létezni ebben az országban?Nem itt él továbbra is?Itt használja az utat a járdást és az egészségügyet?Akkor pedig fizessen tovább,élete végéig fizessen tébét és adót!Miért ment fel valakit a kora mindenféle fizetési kötelezettségek alól?Ezért ilyen drága a bkv jegy is!A nyugdíjasok helyett is ki kell fizetni a dolgozóknak,amúgy lehet hogy csak fele ennyibe kerülne,ha a nyugdíjasok is fizetnének!Elvégre ők használják a legtöbbet mind az egészségügyet és mind a bkv-t!

napalm 2011.08.21. 09:08:01

@dbeata:
ilyen ez van.
én arra gondoltam hogy a kórház eszközét használva volt pofája pénzt kérni (mintha a magánpraxisán lettél volna), akkor ugyan már firkantson egy számlát.
egyébként tényleg hihetetlenek ezek az orvosok számla terén, lófaszt adnak nem számlát.

bkkzol 2011.08.21. 09:45:30

Kíváncsi vagyok, hogy hasonló esetekre mit válaszol az orvosi kamara. Ezt a módszert valyon melyik nyugati országban sajátittotta el az orvos?! Igen, az orvosok számlaadás terén (is) egy kategóriába sorolhatók a "fedélnélkül" árúsokkal.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 09:52:59

@napalm: @bkkzol:

Mikor voltatok magánorvosnál?

Itt vannak a linkek, hogy mikor kérhet háziorvos pénzt. Ha a beteg így is igényli, mert a szerződése szerint nem köteles kimenni akkor ki kell fizetni, és számlát kérni és addig nem elengedni.

Nekem felajánlották mindig, ki is töltötték és dobtam a szemétbe, mert nem tudtam vele mit kezdeni.

Arra ne hivatkozzon senki, hogy a barátja, szomszédja, rokona mesélte.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 09:53:45

@bkkzol:

A kamara semmit, nem dolga, de az APEH az igen, az vizsgál.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 09:59:01

@Ingerlékeny Banya:

Átlag jövedelem adója, járuléka alig kifizethető.
Nyugdíjas miből fizessen?
Ráadásul a saját szülei ellátásáért már megfizetett. Erről szól a szolidaritási rendszer.
A mai középkorúakét a gyerekei fogják fizetni.
Ahogy látszik marad ez a rendszer, mert nincs akkora jövedelme a fiatal generációnak, hogy megfelelően előtakarékoskodjon, sőt amit kötelezően megtakarított, azt szépen elvették tőle.
Ha elölről is kezdené ez a 15 év nagy érvágás.

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 10:11:33

@Dr.laikus PhD: ÓÓ!Nem kell félteni a nyugdíjasokat,ha valakiknek,akkor nekik van pénzük még ebben az országban!Egyrészt rendszeres jövedelemmel rendelkeznek,másrészt nem nevelnek és iskoláztatnak már gyerekeket,nem vesznek lakást,nem fizetnek hiteleket,nem ruházkodnak,nem utaznak.Tehát van miből fizessenek,és ha rajtam múlna,akkor minimum a TB-t fizettetném velük és a BKV-t!Elvégre ezt a kettőt keményen használják,szinte csak ők használják!

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 10:13:52

@Dr.laikus PhD: Miért mentség az,hogy már fizetett 40 évig?Attól még nem szünt meg létezni ebben az országban!Tehát nem értem,hogy ha valaki elmegy nyugdíjba,akkor onnantól kezdve minden létező kötelezettség alól mentesítve van a hátralévő 40 évre,arra hivatkozva,hogy ő már fizetett eleget!Na ezen nagyon gyorsan változtatni kellene!

Mária 2011.08.21. 10:34:14

@egy maréknyi dollár:

Ha megszenteli a házat egy katolikus plébános, akkor utána azt már nem fogja megvenni egy református, egy zsidó vagy egy muszlim vallású?

Vagy ha más hitű a következő lakó akkor le lehet venni a szentelést, mint a rontást?

Lehet-e hirdetni úgy a lakást, hogy 125 nm összkomfortos családi ház garázzsal, gyümölcsössel, megszentelve eladó?

Köteles-e a vevő tudomására hozni a tulaj a szentelés tényét, mint esetleges értékcsökkentő tényezőt?

Mária 2011.08.21. 10:40:20

@Ingerlékeny Banya:

"Nem kell félteni a nyugdíjasokat,ha valakiknek,akkor nekik van pénzük még ebben az országban!Egyrészt rendszeres jövedelemmel rendelkeznek,másrészt nem nevelnek és iskoláztatnak már gyerekeket,nem vesznek lakást,nem fizetnek hiteleket,nem ruházkodnak,nem utaznak."

Dehogynem.

Csak nem maguknak, hanem a gyerekeiknek meg az unokáiknak.

Lehet, hogy te nem tudsz róla, de számos csakádban a nyugdíjas hozzátartozó jövedelme az egyetlen biztos pont, amire számítani lehet.

Nagyon sok család kerülne lehetetlen helyzetbe, ha az egyik, vagy mindkét aktív szülő állás nélkül marad, vagy a saját fenntartására se elég pénzért kénytelen dolgozni, és a nagyszülők nem segítenének be a lakástörlesztőbe, a rezsibe, az unoka ruházásába, iskolázásába.

Abszurd, de ez van.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 10:42:14

@Ingerlékeny Banya:

De jó a nyugdíjasoknak. Ők a milliomosok.
Amin most te kínlódsz, ők azt már végig kínlódták evvel a szolidarítási rendszerrel.
Különbség annyi, hogy lakás sem volt, várni kellett, mert kiutalták. Ha véletlenül tanultál, akkor soha nem utaltak, vagy csak nagyon sokára. Borzasztóan alacsonyan tartották a jövedelmeket, hogy a parasztok is részesüljenek nyugdíjban és egészségügyi ellátásban. Nem utolsó sorban az ő levont járulékuk fedezte a nagyszüleid nyugdíját és a megszerzett jogait, a BKV ingyenességet 65 év felett és az orvosi ellátást amit ők is öreg korukra vesznek igazán igénybe. Fiatalon ugyanúgy gürcöltek, mint a mai fiatalok.

Ám legyen, ahogy gondolod, de akkor fel kell bruttósítani a nyugdíjakat, hogy ne a fiataloknak legyen törvényi és behajtható kötelezettségük a szüleik és nagyszüleik eltartása.

Fokozatosan lehet csak más rendszert bevezetni, ha van ennél jobb, de a világban még nem találtak ennél jobbat. Aki az állami ellátásnál jobbat akar az fizet kiegészítő biztosítást az egészségügyre, előtakarékoskodik a nyugdíjra.

Te mivel jársz autóval?
Mert én már nem vagyok mai csirke, de nem az én korosztályom utazik és bliccel, hanem a fiatalokkal van tele a BKV.

Aztán honnan veszed, hogy a nyugdíjas nem öltözik, nincsenek igényei, nem menne színházba, nem venne könyveket, nem venne meleg cipőt és meleg télikabátot? Hülyeségből vagy tájékozatlan? Miért ne utazhatna a nyugdíjas? Mert lenne rá ideje, csak pénze nincs.
A magyar nyugdíjasnak bizony nincs.

dibbler 2011.08.21. 10:48:12

Egyikunk sem akarja a tenyleges koltseget fizetni. Arra szamitunk, hogy a halapenzzel megvesztegethetjuk az orvost.
A magas adok + allam (hanyag gazdalkodas) + keleti moral = halapenzes vesztegetes, baksis.

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 10:49:41

@Dr.laikus PhD: Nem járok semmivel,közel a munkahely!De látom,hogy a buszok nyugdíjasokkal vannak teli.Továbbá ruházati üzletben dolgozom és látom,hogy ruhára nem költenek.Nem költenek már semmire,és pontosan ők azok,akik elmennek busszal a város másik végébe mert ott a zsemle 1 ft-al olcsóbb!

dbeata 2011.08.21. 10:49:50

@napalm: Ja. Mondjuk én mentem hozzá, én "választottam" ha úgy tetszik, mehettem volna a körzeti nőgyógyászhoz, csak mikor terhes vagyok, amúgy is érzékeny, akkor zúdítják rád a "Kedves" barátok és munkatársak a rémtörténeteiket, és hát biztosra akartam inkább menni. De ocsmány és undorító, ami ott folyik. Ezzel együtt a doki rendes volt és megdolgozott a pénzéért, ott volt velem, és kedves volt, és ezt ki kell hangsúlyozni, mert volt olyan magán nógyógyi, aki rámrivallt, hogy meg akarom ölni a gyereket, hogy homeopátiás gyógyszert vettem be, és a nevemre sem emlékezett a vizsgálat végére, és az időpontokat is összekeverte. És akkor még a takarítónők körmére akartak nézni (legalábbis akkoriban, 2008 táján..) Jót nevettem. Inkább a doktor urak zsebét kéne kutatni.

2011.08.21. 10:53:18

@Mária: Hátszentelés volt odaírva. Én úgy olvastam, hogy "Pár órája mesélte egy ismerősöm, hogy kisvárosukban az új plébános pénzért hátszellentést vállal, mi több, ezt a szolgáltatást igyekszik ráerőltetni a vonakodó lakosokra is.".

Bár én vidéken lakom, mifelénk ezt fingnak mondják. :-)

Kalamona 2011.08.21. 10:54:02

@Mária: szívemből szóltál, hisz én most ott tartok, hogy ugyan úgy segítem a kölkeimet, ahogy engem és testvéreimet segítettek a szüleink, anno.

dibbler 2011.08.21. 10:56:30

Bocs a duplaert: en el sem hinnem, hogy pl. a 300CHF a kis kezelesert indokolt-e.
Raadasul nem mondhatjuk, hogy a pl. fogaszati orvoslas olyan nagyon rendben lenne.
Nem latom, hogy mi lenne a jo.

2011.08.21. 10:57:34

@dbeata: Van erről a szüléses-rémtörténetes dologról egy sztorim. Nagyon provinciális lesz.

Szóval a Malomvölgyi tónál elhatározzák a békák, hogy felmennek a TV-toronyba. Rengetegen vannak. Ahogy mennek, egyre csak fogynak. A legokosabbak már a tóparton megmondták, hogy nem sikerülhet, a többiek csak később kezdik mondani. A torony aljában már csak kevesen maradnak. Mondogatják is egymásnak: "Na, ez már úgysem fog sikerülni.". Mindenki lemaradt, visszafordult, vagy meghalt, egyet kivéve, aki felért.

Az a béka süket volt.

Kalamona 2011.08.21. 10:59:45

@Ingerlékeny Banya:
semmi alól nem vagyunk mentesítve, hisz
- az átlagéletkort figyelembe véve - asszem nagyon rá@urtunk az össznemzeti
felelősség vállalásra.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 10:59:52

@Ingerlékeny Banya:

Neked 30 felett mindenki öreg és nyugdíjas?
Neked is meg kéne tanulni spórolni, főleg főzni, akkor több marad másra, okosabb dolgokra.
Hiába vagy eladó, a nyugdíjas nem butikból öltözik.
Használt ruha bolt, kínai piac, és nem is 45 kiló már.

És ha már nem költenek semmire, szerinted miért?
Kihez mész, ha munkanélküli vagy?
Kinek a megtakarítása kell, ha bajban vagy?

Nyugodj meg, nézz utána melyik korcsoport veszi igénybe ingyen a járműveket, meddig élnek stb, hányan vannak, aztán számolj.
Nézz ki kicsikét a világba is és ne banya módra gondolkodj, hanem okos lányként aki egyszer lesz öreg.
Mit kell ahhoz csinálni MOST, hogy ne azt csináld MAJD amit a mostani nyugdíjasok.

Kalamona 2011.08.21. 11:02:12

@Kalamona: ezt már csak a 40 év fizetés meg a negyven év haszonélvezetre írtam
Számításaid szerint élünk ennyi évig?:(

tollas 2011.08.21. 11:06:43

Azt hiszem az a baj, hogy teljesen kaotikus az egészségügyi ellátás finanszírozása, úgy az állami oldalról, mint a lakosság,betegek részéről.

Ha meg úgy tudjuk, hogy minden ingyenes, akkor feszengünk, hogy mennyit illik mégis adni pld. egy kiszálló orvosnak, vagy a mentősnek, aki letámogat az autóhoz.

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 11:11:43

@Dr.laikus PhD: Gyere már el egyszer egy 11. kerületi OTP -be azt nézzél körül.Vagy csak sétálgass egyet vagy buszozz Újbudán,azt majd másképp látod a dolgokat hidd el!

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 11:11:51

@tollas:

Nem kaotikus, csak ismerni kell a szabályokat.
Tájékozatlanok vagyunk.

Ha van járulékfizetés mögötte akkor jár az ellátás úgy, hogy nem kell fizetni.

Orvosnak akkor fizet az ember hálapénzt, ha elégedett.

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 11:13:09

@tollas: Ugyan már!Ezt a 20 kórházat nem képesek finanszírozni az adókból,és nem képesek fenntartani sem!De lehet hogy 20 kórház sincs már összesen ebben az országban!

dibbler 2011.08.21. 11:14:31

@Dr.laikus PhD: egy 7-8x eves atlag oregembernek mar nagyon redukalodnak a szellemi, fizikai es sokszor az anyagi lehetosegei is. Kis napi celok igenyek vannak. Ezek kozul az orvosi ellatas sajnos koltseges igeny.

Ingerlékeny Banya 2011.08.21. 11:17:19

@dibbler: A gyógyszertárak profitálnak belőlük,arra hajlandóak költeni semmi másra!Ismerem őket,igénytelenek maximálisan.Ennek ellenére nem hajlandóak fizetni semmiért,csak ha nagyon muszáj!Láds fenti poszt.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 11:18:13

@Ingerlékeny Banya:

És te ebből az OTP fiókból és Újbuda összetételéből vonsz le messzemenő következtetéseket?

Menj le vidékre a nyugdíjasok többsége ott él. Vagy keress fel más kerületet, lakótelepet.
Egyébként számlára megy a nyugdíjas pénze, ebből nem láthatod mennyi van neki.

Maximum a sárga irigységed hiteti el veled, hogy a nyugdíjasokból kerül ki a 100 leggazdagabb magyar....

Minden esetre, ha szerencséd van és korán halnak, akkor az általuk megvásárolt lakásokat te fogod örökölni,

Úgyhogy kislány imára!

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 11:19:09

@Ingerlékeny Banya:

Hagyd abba!
Tudatlan vagy, vagdalkozol, butaságokat beszélsz!

Kalamona 2011.08.21. 11:21:47

@Ingerlékeny Banya: ez azért már nagyon provokatív.

Visegrádi 2011.08.21. 11:23:19

Hsz-okat nem olvastam el, csak posztot.
A kihívott orvosnál akkor nem kellett volna ahhoz ragaszkodnia, hogy kijöjjön, ha neki nem kell, de mondja meg akkor, hogy kinek kell kijönnie.
Emlékezünk, hogy a mentők sem tudják, hogy a beteget hova is kell vinni, keveregtek a városban, míg a betegek meghaltak.
Ezért a problémáért Molnár Lajos volt a felelős.
Azóta javult talán a helyzet.
Jó lenne, ha ilyen jellegű információkat néha újságokban olvashatnánk: ki mikor hova menjen. Pl. ha csak sima betegszállítás van, már akkor sem a mentőket kell hívni, de Ti tudjátok, hogy adott körzetetekben milyen tel.számon érhetőek el a betegszállítók ?
stb. stb.

dbeata 2011.08.21. 11:26:11

@ReignOfdark: Jaja! Ez jó volt! Nagyon jó! Nekem is mondták, hogy egyik fülemen be, a másikon ki... Annyit tudtam tenni, hogy amikor találkozom terhes vagy gyereket tervezővel, a nem olyan szép/kellemes dolgokról hallgatok, hacsak nem kérdez rá konkrétan.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 11:26:26

@dibbler:

Ez nem általános, de legyen így.
Akkor 5 évig ingyenes a BKV.
Banyánk ettől van kiakadva.

Ettől még nem igénytelen, csak visszafogott, csendesebb, lassúbb tempóban él. Nem szükségszerű, hogy demens legyen.
A család hosszú életű, a nagymamámtól tanultam meg főzni, kenyeret sütni, lekvárt eltenni, pénzt beosztani ínséges időkben. Bőven túl volt a hetvenen.
Csodás meséket tudott, minden kivirágzott amit a földbe dugott, tudta, hogy kell a növényekkel beszélgetni...

Jó lenne ilyenné válni.

Kalamona 2011.08.21. 11:28:27

@tollas: Ez egy urbánlegend.
Két éve már írtam erről, amikor a kórteremben szólítottuk meg egymást, hogy "mennyit illik".
Nincs rá szabály.
Dr. laikus írta, hogy a hálapénz annyi, amennyid van, amennyit megérdemel.
Ne kell überelni a szomszédot!:)

asszem nagyon eltértünk az alaptémától és hamarosan ki leszünk tiltva:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.21. 11:30:11

@egy maréknyi dollár: nem természetes, egy egész percre elakadtam, gondolkozva, hogyan nem hallottam erről a szentségről...

Kalamona 2011.08.21. 11:35:04

@Visegrádi:
nekem van egy "mentőtaxi"-s telefonszámom, ami Bp-en, 3 órán belül bárhova elvisz, kivisz, visszavisz 4500 ft-ért a csomagjaimmal együtt.
Készségesek, figyelmesek, szaktudásukat tisztelem.

polly graph 2011.08.21. 11:47:35

Sajnos nemrég történt velünk egy olyan eset, amit el sem hinnék, ha más mesélné.

Ráadásul ugye az ő szava állna a miénkkel szemben. Mint jelen esetben is, a néni szava a dokiéval szemben.

Lehet, hogy a néni már idős, de én azt javaslom mindenkinek, ha ilyen kritikán aluli hangnemet hall, vegye fel valami kép/hang rögzítővel, mert nem fognak hinni neki. Én ezt tettem, mert olyan helyzetbe kerültem, hogy más megoldásom nem volt, most legalább, van egy olyan felvételem, amin a doktornő üvölti "mindent le fogok tagadni". Ha valami baj van,, rögtön valóban olyan pofátlanul elkezdenek hazudni, hogy félelmetes.

Itt is, mivel a néni szava áll a doki szavával szemben, valószínű, hogy mindent le fog tagadni.

A gyerekei helyében azért felhívnám az orvost (miután lehiggadtam) és próbálnám kulturáltan elmondani a panaszomat.

Szerintem, ha a doki látja, hogy van, aki figyel a nénire és megvédi ilyen esetekben, akkor legközelebb meggondolja, milyen hangnemet használ.

Netuddki. 2011.08.21. 12:20:59

@partfish: Ezzel a 300Ft-os vizitdíjjal egy nagy probléma volt.
Nem kevés adót fizetek az egészségüggyel kapcsolatban. Ezen felül még mit akarnak beszedni? Most komolyan. Legalább annak aki adózik lehetett volna leírni az adóból, akár utólag is. Na ekkor nem lett volna egy büdös szavam sem ellene. Még akkor sem ha 1 ezrest szedtek volna be a 300Ft helyett.
A fidesz meg valóban, szokása szerint ezzel is megosztotta a jónépet...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.21. 12:47:22

"Most eldöntöttem azt is, hogy megteszem a kellő lépéseket és hivatalos panaszt fogok tenni. Hátha akkor ilyesmi nem fordulhat elő a jövőben."

Helyes, hogy panaszt tettél, de nem valószínű, hogy bármi változni fog... A doki meg bekaphassa, többet remélem nem lát hálapénzt. Orvosnak nevezi magát az ilyen...

szimuláns 2011.08.21. 13:59:35

@Ingerlékeny Banya: Annyira kíméletlen vagy a nyugdíjasokkal hogy az egyszerűen szomorú. A hozzád hasonló fiataloknak köszönhetően meg is fogod élni azt, amit a mostani időseknek kívánsz. De valahogy nem tudlak sajnálni.
A poszthoz hozzászólva:
Én nem is tudtam hogy létezik ilyen,kiszállási díj.
Mindezektől függetlenül az említett háziorvost pofátlan, pénzéhes embernek tartom. Sajnos ismerek olyan orvosokat, akiknek ilyen kolléga a példakép, aki megtanítja "kesztyűben dudálni" a betegeket.
Micsoda világban élünk mi?

rikitiki 2011.08.21. 14:01:06

@Visegrádi:
Molnár Lajos a felelős, de hál'istennek azóta teljesen más irányba mennek a dolgok, és minden jobb, mint volt. Még azt a hátramutató vizitdíjat is sikerült eltörölni, most már végre emelkedik a nemzet, és csökken a halálozás.

Churchill szerint a legkomolyabb ellenérv a demokráciával szemben: beszélgess el egy átlag választópolgárral.

Az utolsó majd azért kapcsolja fel a fényt.

kkornel77 2011.08.21. 15:04:00

@rikitiki:
Molnár Lajos a felelős, de hál'istennek azóta teljesen más irányba mennek a dolgok, és minden jobb, mint volt. Még azt a hátramutató vizitdíjat is sikerült eltörölni, most már végre emelkedik a nemzet, és csökken a halálozás.

Egyetértek. Az agymosógép tökéletesen működik. Sőt, anterográd mosási program fut rajta, nem hagyja, hogy a mindennapi valóság beszennyezze tiszta - és főleg: egyszerű - gondolatainkat.

@Dr.laikus PhD:
Egy aktualizált táblázat, mikor mennyibe kerülhet a háziorvos, vagy az ügyelet.

www.cserni.hu/csm/dijak.html

A helyzetet jól jellemzi, hogy a linken elérhető táblázatban a kiszállási díj (2500 HUF) alátámasztására hivatkozott törvény (1997. évi CLIV. törvény 24.§) valójában teljesen másról (Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga) szól. De beírták, gondolták, úgyse jár utána senki, csenget oszt' jónapot. Törvényesen nem kérhetnek pénzt, persze ez is gusztustalan, mert a hívásoknak így semmi sem szabhat határt, és az orvos saját zsebből fedezi költségeit. Erre (is) találták fel a sokadik gusztustalanságot: a hálapénzt.
Magyarország a hazugságra és a csalásra épül fel. Olyan régóta élünk itt, hogy csak akkor vesszük észre, mikor már elképesztő méretű.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 15:43:17

@kkornel77:

Igen itt csak a törvényi passzusra hivatkozik, de mindenhol kiírja a törvény vonatkozó kormányrendeleteit.
Ez itt malőr, de azért érthető a törekvés és törvényes.
Itt nincs csalás.

"Olyan régóta élünk itt, hogy csak akkor vesszük észre, mikor már elképesztő méretű."

...a paranoia. :))

qbr 2011.08.21. 15:49:33

@kkornel77:
"a kiszállási díj (2500 HUF) alátámasztására hivatkozott törvény (1997. évi CLIV. törvény 24.§) valójában teljesen másról (Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga) szól"

Elírás lehet, szerintem a 26.§ 2/g pontjára gondolhattak (A beteg kötelezettségei)

"(2) A beteg - amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi - köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:
(...)
g) a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni,
..."

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 16:29:47

@qbr:
284/1997. (XII.23.) ebben nincsen kiszállási díjra vonatkozó díjtétel

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700284.KOR

366/210. (XII.30.)

2. melléklet a 366/2010. (XII. 30.) Korm. rendelethez
A Kr. 1. számú mellékletének 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. Az Ebtv. 23/A. § c) pontja alapján az ápolási osztályon orvosi beutalás alapján történő elhelyezés és ápolás esetén, illetve krónikus fekvőbeteg-ellátásban ápolási díjjal finanszírozott biztosított után a részleges térítési díj 800 Ft/nap.”
3. melléklet a 366/2010. (XII. 30.) Korm. rendelethez
„2. számú melléklet a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelethez
A
B
1. Lőfegyvert munkakörükből eredően tartani szándékozó, illetve tartó személyek
(I. csoport) lőfegyvertartásra való egészségi alkalmasságának pszichológiai vizsgálata

a) első fokon
6 800 Ft
b) másodfokon
11 300 Ft
2. Lőfegyvert tartani szándékozó, illetve tartó személyek (II. csoport) lőfegyvertartásra való

a) orvosi alkalmassági vizsgálata

aa) első fokon
6 800 Ft
ab) másodfokon
11 300 Ft
b) pszichológiai alkalmassági vizsgálata

ba) első fokon
6 800 Ft
bb) másodfokon
11 300 Ft
3. Gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálat, III. és IV. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők időszakos és soron kívüli alkalmassági vizsgálata

a) ha a 40. életévét még nem töltötte be:

aa) első fokon
6 800 Ft
ab) másodfokon
10 100 Ft
b) ha a 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem érte el:

ba) első fokon
4 500 Ft
bb) másodfokon
6 800 Ft
c) ha a 60. életévét betöltötte:

ca) első fokon
2 300 Ft
cb) másodfokon
4 500 Ft
4. Alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel
4 500 Ft
5. Kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett

a) vérvétel
3 000 Ft
b) vizeletvétel
1 500 Ft
6. Látlelet kiadása
3 300 Ft
7. Részeg személy detoxikálása
6 800 Ft
8. Kábítószer hatása alatt álló személy akut ellátása
6 800 Ft
9. Tengeri hajózási egészségi alkalmassági vizsgálat

a) tengeri hajózási szolgálatot teljesítő személy alkalmassági vizsgálata

aa) az egészségi alkalmasság első vizsgálata
18 000 Ft
ab) az egészségi alkalmasság időszakos vizsgálata
14 600 Ft
ac) az egészségi alkalmasság soron kívüli vizsgálata
12 400 Ft
b) I. és II. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők alkalmassági vizsgálata

ba) az egészségi alkalmasság első vizsgálata
11 300 Ft
bb) az egészségi alkalmasság időszakos vizsgálata
9 100 Ft
bc) az egészségi alkalmasság soron kívüli vizsgálata
6 800 Ft
c) III. és IV. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők első alkalmassági vizsgálata
9 100 Ft
10. Jogszabály által elrendelt orvosszakértői vizsgálatok és szakvéleményezés, kivéve, ha a vizsgálatra és szakvéleményezésre társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre való jogosultság megállapítása céljából kerül sor
6 800 Ft
11. Hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata
9 100 Ft
12. Hivatásos sportolók további sportegészségügyi szakvizsgálata
Az adott ellátásnak a
közfinanszírozásban
érvényesíthető díja
13. Repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat

a) 1. egészségügyi osztály

aa) első, illetve kibővített (terheléses EKG, teljes körű szemészeti vagy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat
26 900 Ft
ab) időszakos vizsgálat
15 100 Ft
b) 2. egészségügyi osztály

ba) első, illetve kibővített (terheléses EKG vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat
12 900 Ft
bb) időszakos vizsgálat
8 600 Ft
c) 3. egészségügyi osztály

ca) első, illetve kibővített (terheléses EKG, teljes körű szemészeti vagy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat
26 900 Ft
cb) időszakos vizsgálat
15 100 Ft
14. Az a mellkas-szűrővizsgálat (tüdőszűrés), melynek igénybevételére nem az egészségügyi hatóság által a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet szerint kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében, vagy nem a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendelet szerinti korhoz kötött szűrővizsgálat keretében, vagy nem jogszabály által előírt, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.
A mellkas-
szűrővizsgálat közfinanszírozásban
érvényesíthető díja
15. A foglalkoztathatóság szakvéleményezése
3 100 Ft/fő/eset

Nem találtam "kiszállási díjat", de azt sem, hogy jogszabály híján ez önkényesen megállapítható...
Nem vagyok jogász, ha valaki tud jobban keresni és hivatkozni akkor jó lenne pontot tenni a tudatlanságunkra.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 16:31:28

@kkornel77:

Megkövetlek, mert ugyan valóban rossz a hivatkozás, de a vonatkozó rendeletek sem tartalmazzák az én olvasatomban amit hiányolunk. :(

kkornel77 2011.08.21. 16:32:06

@Dr.laikus PhD:
A törekvés valóban érthető, én is örvendetesnek tartanék valami hasonlót. A törvény vonatkozó kormányrendeletét elolvastam (366/2010. (XII. 30.)), itt részletesen fel vannak sorolva a térítés ellenében végezhető szolgáltatások díjai, az otthoni betegvizsgálat és a 2500 HUF valamiért nincs benne. Csakis elírás lehet.

@qbr:
Igen, meg kell fizetni a térítési díjat, pl. a krónikus osztályokon stb. De amely szolgáltatásért nincs díj előírva, ott (törvényesen, pláne arra hivatkozva) nem követelhetik.

Nagyon örülnék, ha lennének lefektetve ilyen szabályok, de nincsenek. Az általam ismert háziorvosok sem tudnak ilyenről, pedig ők is örömmel alkalmaznák. Verőce is a MK területén található, innentől ott is a magyar törvényeket kell alkalmazni. Ha nemlétező jogszabályokra mutogatva követelnek parát, az pofátlanság és hazugság.
Mondom ezt úgy, hogy a paranoiámra az összes gyógyszeremet bevettem. Lehet, hogy keveset adtam a pszichiáternek?

kkornel77 2011.08.21. 16:33:50

@Dr.laikus PhD:
Bocsi, most látom, hogy Te is utánanéztél.

jágör68 2011.08.21. 16:34:57

Már megint rossz helyre mennek a panaszok.
1) Az orvosok között is annyi a korrupt, amennyi az átlag adó- és járulékcsaló/ feketéző/ számlát nem adó/ kamu- számlagyártó társadalomban- bár tény, hogy már egyre kevesebb becsületes marad otthon- és ez jobban meg is látszik, mint mondjuk a számlát nem adó gáz/ villany/ autószerelő stb szakik közül.
De mekkora lenne a felháborodás, ha nekik is "ingyen" kéne mindenhez kiszállniuk- sőt éjszaka, hétvégéken is!- , mert valakik szerint ez "jár". (Igaz, törvényt nem tudnak mutatni róla)
2) Megint azok osztják egymást akik fizetnek/ fizettek életük során valamennyi járulékot. Ahelyett, hogy az ingyenélőket...
3) Vizitdíjat NEM pluszforrásnak vezették be, csupán visszatartó erőnek- aki elpatkol, arra se kell többet költeni.Az egészségügyben 300 Ft még a légypéniszénél is kisebb összeg.
Másrészt úgy lett volna korrakt, ha
-előtte nem vonnak ki 300 milliárdot- 1 MILLIÁRDNYI FIZETŐS vizit díját- kb 30 év alatt össze is jött volna...
-a járulékot SOHA nem fizető de munkaképes korúakra vonatkkozott volna elősorban- na és akkor már nem 300 Ft, hanem a teljes kezelés költségének 10- 20%-a előre- a többit majd később az APEH behajtja.
Mert a sok ingyenélőre elköltött százezrek- milliók- tízmilliók miatt IS jut xar ellátás a többieknek...

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 16:43:27

@jágör68:
Visszamenőleg panaszkodsz.
Mindegy már, a hivatkozás erre csak azért van, mert a hivatásrend volt ennek a legnagyobb ellenzője, most meg már minden eszközzel valami kiegészítés kellene.
Mindegy milyen áron.....

A vizitdíj felhasználás ugye nem pántlikázott pénz volt, arra használták amire akarták. Volt nem is egy kórház, vagy pl. az én háziorvosom aki az elvonás dacára is jól járt és jól használta fel.
Az elvonás nem kibacás, hanem kényszer, ennek a levét isszuk, hogy a boldog és boldogtalan orvos jó, vagy rossz, korrupt, vagy hálapénzt elfogadó, de mindenképpen az értékén jóval alulfizetett orvos elmegy jobb körülmények közé.

Nem lehet lebeszélni az ingyenélőkről...
Az orvosnak úgy ahogy külföldön is be kell tartani a jogszabályt. Ellátja, ha életveszélyben van, jelenti, az APEH a többit elintézi.
Ahol most élsz nem tudom mi a módi, de gondolom ott is ellenőrzés van, mert még a németeknél is van beteg alkesz. :((

qbr 2011.08.21. 17:04:36

@Dr.laikus PhD:
Az általad idézett kormányrendeletben olvasd el a 2§ (8)-as pontját:
"A kötelező egészségbiztosítás ellátásai keretébe nem tartozó és a 2. számú mellékletben nem szereplő egészségügyi szolgáltatások térítési díját az egészségügyi szolgáltató az 1. § rendelkezéseinek figyelembevételével állapítja meg (...)"

qbr 2011.08.21. 17:07:19

@qbr: Azaz ezen szolgáltatások térítési díját a házirovos szabadon határozhatja meg (persze úgy, hogy nem lehet értékaránytalanság a nyújtott szolgáltatás és annak ára között)

@Dr.laikus PhD:
@kkornel77:

Javaslom átolvasásra a témában ezt:
betegjog.blog.hu/2009/02/05/teritesi_dij_az_alapellatasban

partfish 2011.08.21. 17:09:32

@kovi1970: igazad van, de most úgy tűnik, hogy kicsit többe kerül...

jágör68 2011.08.21. 17:11:20

@Dr.laikus PhD:
Itt a biztosítók/ kórház- menedzsment intéznek minden pénzügyet, nekem semmi dolgom a finanszírozással.
Ugyanez kell otthon is. Ne az amúgyis leterhelt orvos irogasson még számlákat, meg szedjen vizitdíjakat- mert a kitalálói nem merik felvállalni még a beszedést és azzal járó verbális/ nem verbális támadásokat sem!!- ráadásul helyszíneken. Vagy akkor mindenkinek ingyen okos- telefont, hitelkártya beolvasóval...
Amúgy rengeteg lóvé elmegy a biztoítókra ahogy látom és nem is igazán a kezelésre, hanem a PREVENCIÓra helyezik a hangsúlyt- minden hónapban kapnak a tagok okosító füzetet- épp a szezonális betegségekről, mindenféle táplálkozási tanácsokkal- és szerveznek túrákat, fitnesz- programokat stb.
Kedvenc példám a postás- szakszervezet előtt látott csoportkép, ahol minden helyi postás együtt síel a német- Alpokban. Nem a meló utáni kocsmának támasztott bicikli jelzi, hogy hol/ hogyan is töltik idejüket... És mennyire fontosak a munkáltatónak pl...
Más világ.
De itt éjszaka csak mentő van, vagy lehet betaxizni a Sürgősségi Ügyeletre.
És minden ezzel járó mentalitás is szerencsére kialakult már a nagy részükben. Az biztos, hogy itt sose lesz olyan, hogy a háziorvosi/ központi ügyeletes 30- 40 híváshoz is taxizzon INGYEN!
Úgyhogy annyira nem kell szidni az otthoni rendszert.

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 17:25:49

@jágör68:

A világon mindenütt a vállalkozó orvos elszámol vagy a biztosítóval, ott ahol a beteg előlegezi meg a költségeket ott a beteggel.
Ennek módja a számla, vagy belég, vagy igazolás... stb.

Neked, mint kórházi orvosnak itthon sem volt dolgod az elszámolás, mert erre szakosodott apparátus (mint ahol most élsz) elvégezte, mert ez a dolga.

Én még emlékeszem itthon is ilyen kampányokra. Ennek eredménye a sokszor felesleges orvoshoz mászkálás, mert erre szocializált anno a rendszer és nem tette azóta sem az ellenkezőjét.

Európa pillanatnyilag leggazdagabb országában élsz. Legyen benne örömed.
Magyarnak, aki kreatív, önálló döntéshez szokott, a németekkel nem könnyű. A precizitásuk inkább nehézkesség, viszont láthatóan működőképes. :)

Netszamuráj 2011.08.21. 17:52:28

@Ingerlékeny Banya: Nagyon igazad van! Én is Újbudán élek. Tele van a környék nyugdíjasokkal, alig lehet tőlük élni. Bárhova lépek, nyugdíjasba botlok. Akik nem költenek, nem pörgetik a gazdaságot, csak gyűjtik a vánkosban a lóvét. Aztán úri dolgukban felszökkennek a BKV-ra, hipp-hopp ide-oda buszoznak, ingyen. Felháborító!

Mire jók egyáltalán a nyugdíjasok? Semmire. Csak úgy vannak. Mindig is nyugdíjasok voltak, hogy az olyan intelligens nők vérét szívják, mint amilyen Te is vagy. Aki nem öreg, hanem fiatal, és költi a pénzt, pörgeti a gazdaságot. Például esténként itt pörögsz a sarki ABC-ben, hogy meglegyen a kis piaszinted az esti bulihoz. Meg üvöltesz az ablakom alatt, és én nem tudok aludni. De ez tök normális, Te pörgeted a gazdaságot!

Aztán meg, Te sohasem leszel öreg, sem nyugdíjas, mert a lakásodban a csapból az örök élet vize folyik. Sohasem leszel beteg, sem rászoruló. Mindig sok pénzt fogsz keresni, és mindig Te fogod fizetni a nyugdíjasok járulékait. Akik ugye, már nyugdíjasnak születtek. Úgy jöttek ki anyukájukból, hogy ősz volt a hajuk, meg járókeretük volt.

Nagyon megértelek! Le a nyugdíjasokkal! Fizessék csak a járulékaikat, francnak gyűjtögetik a millióikat!

Maradj még ezen a fórumon! Írogass még ide ilyen kommenteket, imádom a belőlük áradó humanizmust, megértést, és jólelkűséget! Egyszerűen imádom!

2011.08.21. 18:36:34

@Dr.laikus PhD: Azért nem a leggazdagabb, de felesleges azon gondolkodni, hogy egy ötször vagy tízszer nagyobb GDP-jű országgal méreckedünk-e össze. A horror az, hogy egy Csehország vagy Portugália állva hagy minket (nem kioktatni akarlak, biztos vagyok benne, hogy te is tudod). Egyszerűen rossz volt látni, ahogy egy nemzetközi konferencián úgy emlegetik hazánkat, mint a rossz példát.

Szimpla eset: képtelenek voltak felfogni - igen okos emberekről beszélünk - hogy Magyarországon az ingyenes szűrés ellenére hogy a csudába nem mennek az emberek vizsgálatokra. Teljesen érthetetlen, hogy még az értelmiség sem használja ki a lehetőségeit, holott világos, hogy mire én oda jutok, nekem már tuti nem lesz ingyenes.

Jelenleg pl. a háziorvosommal küzdünk azon, hogy az embereket rákszűrésre küldjük. Ingyenes vizsgálatokra. Az orvos könyörög a betegnek. Ahol jágör él, ott zehn ajró blattol az asztalra, és utána elküldi laborba. zehn ajró, és urológiára. Na és ez csak egy prosztataszűrés volt...

Dr.laikus PhD 2011.08.21. 22:38:55

@ReignOfdark:

www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=2487

"Ahol jágör él, ott zehn ajró blattol az asztalra, és utána elküldi laborba. zehn ajró, és urológiára."

Nem egészen, mert adott esetben, ezt nem kell megfizetni.

Azért, hogy elmenjenek szűrésre különböző ösztönzőket vezettek be - ott is ingyenes - mert ők sem jobbak, pedig van jó pár évtized előnyük. A 60-as években is már pl. egy pszoriázisos beteg évente ment 1 hónapra a Holt tengerhez kezelésre a mezei biztosítása terhére. (asszem akkor még kieg. bizt. nem is létezett)

Esetleges szűrések vannak nálunk, ahol a tömeg minél gyorsabb lezavarása a lényeg. Pénz beseper és itt kampányol az orvosok mellett az egyik kárvallott.... Akkor elmenne minden beteg, ha a háziorvos bizonyos időközönként, vagy a kort elérve küldi a saját betegét szűrésre. Nem érezné magát a beteg vágóhídon, lenne aki kiértékeli és figyel az eredményre, számon kéri a betegén.

Ezért ugyan balga a beteg, hiszen nincs azonnal perkálni való ára, de nem tudom készült-e statisztika arról, hogy szűrték ugyan, de mekkora hibahatárral. Statisztika arról készül, mennyi beteget szűrtek ki ami a sokaság miatt ugye nem igazi eredmény.

Nem midig a plebsz a hibás ha valami nem működik. Lehet, hogy máshonnan kéne közelíteni...
Szegény ország még szegényebb embereiből ennél több bőrt lehúzni és még több pénzt kisajtolni már nem lehet.
A szűrésekre megpályázott pénzt esetleg a háziorvosnak kéne adni, akkor pl. nem lenne a már betegnek három hét várakozási idő egy műszeres vizsgálatra, mert a kampányt be kell fejezni, bizonyos számú embert le kell szűrni.

2011.08.22. 02:30:54

@Dr.laikus PhD: De hiszen mondtam én, hogy a plebsz a hibás vagy hogy fizessen többet? Azt mondtam, hogy kár, hogy egyfelől nem él a lehetőségeivel, holott a dolog ingyenes, másfelől meg a háziorvosa (na jó, ilyen is csak ötből-tízből egy van) külön időben nekiáll felvilágosítani és könyörögni, hogy éljen a lehetőségével, holott van, ahol ezért fizetnie kell.

"2004 januárjától a biztosítottak számára orvosonként, ill. fogorvosonként negyedévente 10 EUR vizitdíj térítése kötelező. Nem kerül sor ismételt negyedéves díjfizetésre abban az esetben, ha a beteget az
egyik orvostól másikhoz irányították, ill. védőoltások, megelőző és kontrollvizsgálatok esetén sem kell a
díjat téríteni."

= kell fizetni a háziorvosnak. Másrészt a prosztataráknak nincsen szervezett szűrése, csak szűrési modell van (nem egyenértékű a széklet-humánvér vizsgálttal, a cervix-citológiával vagy a mammográfiával). A szakorvos joggal mondhatja, hogy nem megelőzés. Tehát a példa helytálló volt szerintem.

Egyébként értelek, és igazad van az egészet tekintve. Az esetleges és önkéntes szűrésnek sok értelme nincs, mert pazarló és nem effektív. És hülyeség ott szervezett szűrésről beszélni, ahol az ÁNTSZ és a háziorvosi rendszer olyan elemi szinten nincsen összehangolva, hogy a népegészségtannál úgy látják, XX nem ment el öt éve nőgyógyászhoz, a háziorvos meg a kezében szorongatja a papírt, hogy két hete volt. (Egyébként ez külön jó téma, mert a magán nőgyógyászok is bizony-bizony gyakran nem küldik citológiára a mintát, ha mégis, akkor a beteget vagy értesítik vagy nem, de hogy a háziorvost biztosan nem, az is fix. Milyen szöveg már, hogy "ha baj lesz, szólunk?")

Most mondja a háziorvosom, hogy kétezer emberre kapott harminc székletmintás tégelyt, hogy ez a szűrés.

Harmincat.

Kétezerre. (Kikönyörgött ötvenet.)

Itt tartunk.

egy maréknyi dollár 2011.08.24. 10:47:50

@Mária: Szia, én nem jutok minden nap géphez.
Jó kérdések - fogalmam sincs róla.
Teljes mértékben hidegen hagy a dolog, amúgy.
Gondolom,úgy megy ez, hogy a pap kántál valamit,vizet(szenteltet) hint szét és pénzt kér.(ld. ill olvasd:Szatmári Sándor:Kazohinia)
Miután a vízcseppek felszáradnak, nyilván nem látszik semmi sem a házon,de valószínűleg léteznek olyan emberek, akik ennek jelentőséget tulajdonítanak.
Nekem leginkább az tetszik, hogy a pap erőszakosan is igyekszik elvégezni ezt a műveletet,állítólag kiprédikálja az ellenállókat,a lakónkénti(nem házankénti!) 3000 forint se' rossz.
Hangsúlyozom:hallomásból szereztem ezeket az információkat.

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 14:54:56

@Ingerlékeny Banya: "Én ettől vagyok a legidegesebb mikor ezt mondják hogy,mert 40 évig fizette a tébét."

abbol legalabb 10 evig ugy fizette a TBt, hogy HIVATALOSAN zsebbe kellett loknie a penzt a dokinak hiszen az 50es evekben igy alakult ki a paraszoli, hogy kicsi TB plusz kicsi orvosi fizetes viszont e miatt halapenzzel kellett honoralta az orvost

azaz ha igazsagosak lennenk akkor a 80+ - oknak MINDEN orvosi hozzajarulasnak a negyedet ki kellene fizetni a dokinak zsebbe, hiszen anno ugy fizettek a TBt hogy ez utan nem fizettek :)))

Dr.laikus PhD 2011.08.25. 15:03:23

@SvenH.:

Neked fizetnek a féltudás terjesztéséért ami ráadásul rosszindulatú is?

A II. világháború után még évekig a lakosság nagy részének nem volt egészségügyi biztosítása. A mezőgazdaság kollektivizálásakor egyetlen tollvonással kiterjesztették a társadalombiztosítást a lakosság jóformán minden tagjára. Tették ezt a feltételek biztosítása nélkül. Azt a súlyos feszültséget, amit az okozott, hogy a többletmunkát semmivel sem ellentételezték, úgy próbálták feloldani, hogy 1952-ben a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottsága ülésén elfogadták Gerő Ernő indítványát: a gazdaság átmeneti nehézségei miatt tegyék borravalós szakmává az egészségügyet. (Ezt követően az Orvosegészségügyi Szakszervezet akkori elnökének javaslatára a borravaló kifejezést a hálapénz kifejezéssel váltották fel. Kultúrtörténeti adalék, hogy a II. világháború előtt már használták ezt a kifejezést: az akkoriban létező, fizetés nélkül dolgozó díj nélküli gyakornokok kapták idősebb orvoskollégáiktól...)
A hálapénz kiváltó okai azóta sem változtak: egyik oldalon a hiánygazdálkodás klasszikus helyzete, másik oldalon egy olyan döntési helyzetben lévő szakember, akinek legális keresete nagyon alacsony.
Az eltelt több mint 50 évben a hálapénzrendszer önálló életre kelt. Egyrészt az orvosok egy szűk rétege beosztásánál illetve szakképesítésénél fogva privilegizált helyzetbe került, és olyan mértékű hálapénzben részesül, amit hasonló beosztásban lévő Nyugat-Európában dolgozó kollégák sem vetnének meg. Másrészről a betegek megváltozott „fogyasztói” magatartása és az egészségügyre mai napig jellemző hiánygazdálkodás együttesen ahhoz vezetett, hogy a betegek nem elégedtek meg azzal a szolgáltatással, amit a rendszer számukra nyújtott, s mindinkább a többletigényeik (ami sokszor a normális ellátást, bánásmódot, a hiányzó biztonságtudat pótlását jelenti) megfizetésére használják a hálapénzt. Időközben megfeledkezve a hálapénz kiváltó és fenntartó okáról, mind gyakrabban került előtérbe a hálapénzrendszer morális vetülete. Egyre inkább az orvostársadalom szégyenbélyegeként beszéltek róla. Érdemes talán megemlíteni, hogy a 70-80-s években a társadalombiztosítás évről évre jelentős többlettel zárt. Ez azt jelenti, hogy lett volna lehetőség az egészségügyiek bérének rendezésére, a társadalom ennek fedezetét előteremtette, de a döntéshozók a többletet a gazdaság más részeire csoportosították át.

A hálapénz típusai

A hálapénz kategóriájába szokás sorolni minden, a közfinanszírozott ellátásban a beteg vagy a hozzátartozója által a kezelő orvosnak vagy nővérnek adott féllegális, illegális juttatást. Ezen belül érdemes megkülönböztetni legalább 3 alapesetet. Az egyik, amikor az orvos az ellátás előtt nyíltan vagy ráutaló magatartásával a beteg tudomására hozza, hogy azért a tevékenységért, ami a betegnek egyébként térítésmentesen járna, pénzt vár el. Ez ma is bűncselekmény, amit az állampolgárok kényszerűen tudomásul vesznek, feljelentés híján a hatóság nem üldözheti, az orvostársadalom becsületes többsége pedig magát tehetetlennek tekintve nem tud, a rosszul értelmezett etikai normák miatt nem mer, vétkes nemtörődömségből nem akar fellépni ezen kollégái ellen. A másik, amikor a közfinanszírozott ellátásban a beteg olyasmire kéri meg az orvost, amire az nem köteles – ilyen a felkért szülés vagy műtét, ilyen bizonyos, szakmailag nem vagy nem azon az ellátóhelyen indokolt vizsgálatok kérése. A harmadik típus, aminek egyedül köze van a hálához, az ellátás után utólag a beteg által önként adott juttatás.
A konkrét esetekben nagyon sokszor nem mindig különülnek el az egyes formák. A hálapénz utólagos adása sok esetben inkább előzetes fizetség a következő találkozásra gondolva. A megkért szülés intézményénél egyrészt nyilvánvaló, hogy az orvos tényleges és jelentős többletet biztosít a beteg számára, másrészt viszont a szülész-nőgyógyászokat és közvetve az egész orvostársadalmat minősíti, hogy a magyar nők döntő többsége abban a hitben van, hogy ha nem választ magának orvost, akkor sokkal rosszabb ellátásban részesül, tehát kényszerítve érzi magát arra, hogy orvost válasszon.

A hálapénz torzító hatásai

A hálapénz rendszer igazságtalan és erkölcstelen. A beteg(ek egy része, a valódi járulékfizető) olyanért kényszerül fizetni, aminek egyszer már megfizette az árát. Mindez ellenkezik az igazságossággal, az erkölccsel, a józan üzleti tisztességgel. A hálapénz az orvostársadalmat is súlyosan megosztja: megfosztja az anyagi elõrejutás esélyétõl az orvosoknak azt a nagyon jelentõs hányadát is, aki nem jut hálapénzhez. (A radiológus, a laboratóriumi szakorvos, a patológus azért jut a bírókhoz, ügyészekhez, köztisztviselõkhöz, tanárokhoz képest is megalázóan alacsony fizetéshez, mert a belgyógyász, a sebész, a szülész-nőgyógyász kaphat hálapénzt!)
A gyógyításhoz szükséges bizalmi viszony ellehetetlenítése. Ma a betegek mind gyakrabban abban a tudatban vannak, hogy ha nem fizetnek, akkor őket nem vagy nem megfelelően látnák el az egészségügyben. Még ha tévhit lenne is ez a vélekedés, önmagában is demoralizálja az ellátást. A laikus beteg ugyanis az egészségügyi problémája esetén nem képes megítélni azt, hogy vele szakmailag megfelelően jártak-e el. Leginkább ezt a hiányzó bizalmat próbálja a borítékadással kompenzálni.
A gyógyítás szakmai színvonalát rontó hatás. A különbözõ szakmák képviselõi közt lappangó ellenségeskedés, szemben az evidens együttműködéssel, a betegellátásban szükséges közös gondolkodás ellen hat, végsõ soron rontja a beteg ember gyógyulásának esélyeit. Rontja továbbá azért is, mert anyagilag károsan érintheti azt az orvost, aki társszakma képviselõjét vonja be a kezelésbe, a kivizsgálásba. Paradox a helyzet, nem egyszer a hálapénzt fizető beteg rosszabbul (!) jár, mint a hálapénzt nem fizető. Az itt említett problémák az orvos-nővér viszonyban is megfigyelhető: ritkán említik, de sajnos a hálapénz is szerepet játszik abban, hogy a középkáderek sokszor nem a képzettségüknek megfelelő munkát végeznek.
A hálapénz organizáló erõ. Az egyik legerõsebb "drive" az egészségügyön belül a vezetõvé válni akarásban, a betegek megfelelõ gyógyításában, így egyfajta pozitív hozadéka is van.
A hálapénz közpénzekkel való pazarlást indukál. Az orvos valószínûbben végez fölösleges vizsgálatokat, fektet be indokolatlanul, tart a szükségesnél tovább benn olyan beteget, aki az elõzõ kezelés során hálapénzzel honorálta munkáját, és történetesen erre kéri őt.
A hálapénz rendszer orvost és beteget szembefordítja egymással. Kicsit leegyszerűsítve az a helyzet, hogy a döntéshozó hatalom olyan munkára kényszeríti az egészségügyieket, aminek nem fizeti meg a bérét. Súlyos konfliktust gerjeszt ezáltal egy olyan közegben, ahol a bizalom hiánya önmagában akadályozója lehet a tevékenység, a gyógyítás eredményességének.

A paraszolvencia rendszere a rendszerváltozás után

Rohamosan kapitalizálódó országunkban az orvosi pálya korábban gazdaságilag is privilegizált helyzete, presztízse teljesen megkopott. A jogász, közgazdász, mérnök társadalom 10 év alatt messze maga mögött hagyta az orvostársadalmat a legálisan megszerezhető jövedelmek tekintetében. Ez a speciálisan magyar (posztszocialista?) trend élesen szemben áll azzal, hogy a nyugati társadalmakban változatlanul kiemelkedően jól keresnek az orvosok. Joggal tekinthető drámainak az a változás, ami az orvosok és az előbb említett más értelmiségi pályán dolgozók gazdasági helyzete és lehetőségei között bekövetkezett. Ebben a helyzetben mind kevesebb orvosnak van fenntartása a hálapénz etikai szabályokba nem ütköző elfogadása kapcsán, s ezzel párhuzamosan mind inkább elterjedtté vált az etikai szabályokkal is ütköző gyakorlat, amikor a közfinanszírozású orvos ténylegesen tarifarendszerben dolgozik. A problémának egyértelmű morális vetületet az ad, hogy az orvostársadalom meg sem kísérli a nehezebben járható, személyes egzisztenciális kockázatoktól sem mentes utat, azaz azt, hogy kikövetelje magának a méltányos javadalmazást. Ehelyett a kiszolgáltatott beteg embertől várja el, sajnos nem egyszer ténylegesen kiköveteli azt a juttatást, amit jogosnak ítél.
Nem lehet nem megemlíteni, hogy az orvostársadalom egy része (5-10%-ra becsülöm ezt az arányt) egzisztenciálisan elemi módon ellenérdekelt a javadalmazási helyzet rendezésében (ez a magasabb bér mellett a fekete jövedelmek hatósági üldözését is jelentené), mivel olyan mértékű paraszolvenciában részesül, aminek kifehérítése egész egyszerűen lehetetlen. Az igazi probléma talán abban is van, hogy az orvosok meghatározó média-, szakmai-, politikai és szakmapolitikai befolyással rendelkező rétegén belül igen nagy arányban felülreprezentált ez a mindenféle reformnak ellenálló réteg.
A hálapénz-probléma megfelelő értékeléséhez álljon itt egy száraz adat. A nyugat-európai országokban az orvosok bruttó átlagbére az egy főre jutó GDP 2.5-3.3-szorosa, míg nálunk 2000-ben 1.03-szeres volt. Az azóta bekövetkezett, mára jelentős részben elinflálódott 50%-os béremelést ehhez a 150-230%-os elmaradáshoz kell viszonyítani. Fontos látni, hogy itt nem abszolút számok összehasonlításáról van szó, hanem a bérarányokról, azaz a magyar társadalom gazdasági erejéhez képest, a többi foglalkozási ághoz képest is fele-harmad bért fizet az egészségügyben dolgozóknak. A 2002-s 50%-os béremelés után (!) a kezdő szakorvos az építőiparban feketén alkalmazott segédmunkás órabérét, a nagy tapasztalatú főorvos pedig az építőipari szakmunkás órabérét keresi meg. Rendkívül megalázó ez a helyzet azon szakmák képviselői számára, akik kizárólag a legális jövedelmükből élnek.

hydepark.uw.hu/szemelvenyek.htm

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 16:06:06

@Dr.laikus PhD: nezzuk csak...
"Azt a súlyos feszültséget, amit az okozott, hogy a többletmunkát semmivel sem ellentételezték, úgy próbálták feloldani, hogy 1952-ben a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottsága ülésén elfogadták Gerő Ernő indítványát: a gazdaság átmeneti nehézségei miatt tegyék borravalós szakmává az egészségügyet. "

nezzuk csak...

igazam volt vagy nem volt igazam, a 80 eves legalabb 10 evet ott borravalos rendszerben fizette a jarulekot vagy nem?

nem mellebeszeles kell, az nem erdekel...

Dr.laikus PhD 2011.08.25. 16:13:25

@SvenH.:

Nem volt akkor sem kötelező, és annak ellenére, hogy pártunk és kormányunk így gondolta, pénz elfogadása esetén börtön járt.

Aztán már megtűrték, de nem kellett adni akkor is ugyanúgy elláttak, ugyanolyan tisztességesen.

Mellé te beszélsz, tapasztalat nélkül.
Minden esetre ez a te bajod.

Féljél csak, ha nem adsz meghalsz!

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 16:47:24

@Dr.laikus PhD: azt hittem neked a szovegertes az megy...

szoval
1953 -as evben BORRAVALOS volt a szakma vagy nem?
miert tettek borravalossa amugy? (segitek: 1952 elott TBkent lofaszt szedtek be nem penzt)
nem nehez ezt abszolvealni ott van az altalad bemasolt szovegben

csak fel kellene fogni a dolgokat es nem csak mellebeszelni meg terelni a temat es a masikat cinkelni

a fenti ket kerdesre legyszi adjal korrekt valaszt aztan majd tovabblephetunk a tobbire

LHedvig 2013.01.12. 10:39:27

@pumukli11: Tudtommal a háziorvosnak kötelessége kimenni a beteghez. A térítési díj természetesen az orvos zsebébe kerül. Olvastál a cikkben esetleg olyat, hogy ÁFÁ-s számlát adott az orvos a betegnek???

LHedvig 2013.01.12. 10:53:12

@Ingerlékeny Banya: Te tényleg egy Banya vagy! Igen, 40 évig fizetett a nyugdíjas és idős korára beteg lesz. Te is így jársz majd, ha leszel olyan szerencsés és megéred azt a kort és utána ugyanilyen kommenteket fogsz írni. De téged hamarabb elvisz az agyvérzés.

Dr.laikus PhD 2013.01.12. 21:15:18

@SvenH.:

Miről akarsz velem beszélni?
Ugyanarról beszélünk, de most is azt mondom, hogy hálapénzt _nem kötelező_ adni.

Az, hogy a politika mit tűrt meg és főleg mikortól az inkább történelem.

Ebben az évben adható a hálapénz utólag és adózandó jövedelem, de nincs kötelezettség.

Már rág meg köllött volna haljak, hogy két (főleg a második) súlyos műtét után annyi pénzt adok, mint amennyit az életem ér, vagy inkább már csak ért.

Túlzás és felháborító, ha valaki kiköveteli, bűncselekmény is.
Idős anyám is van, de soha nem viselkedtek vele méltatlanul hasonló helyzetben.

Ápolási osztályon igen, ott én is ölni tudtam volna, de megtörtént a feljelentés és nyugdíjazás lett a vége, egy másik kórház, nagyon jó osztály, emberséges környezet.

Edina40 2014.02.05. 16:12:47

Nem kell fizetni, az orvost kell feljelenteni. Hasonló eset történt nálunk is, vidékről itt volt a 85 éves nagymama, aki rosszul lett. Mivel napközben volt, ezért hívtam a területileg illetékes háziorvost, aki már telefonba közölte, hogy 5000 Ft-ért jön ki. Mivel szükséges volt, hogy ki jöjjön,így ki voltunk szolgáltatva.
Megjegyzem minden orvosnál fizettünk, ha meg vagyunk elégedve, de erre még nem volt precedens, hogy előre pénzt kérjen bárki is.
A doktornő kiérkezése előtt felhívtam a OEP Orvosszakmai Főosztályát, és rákérdeztem, hogy melyik jogszabály alapján kell nekünk fizetni. A válasz az volt, hogy a területén lévő beteget ambulánsként el kell látni amit elszámolhat az OEP felé, tehát az ellátás ingyenes.
Megjelent a doktornő a vizsgálat után elmondtam neki az OEP-től halottakat, felháborodva elrohant.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása