A fogorvos az anyámat szidta

2011.08.19. 07:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Tisztelt blog!

 

Azzal kezdeném, hogy jómagam is hibáztatható vagyok a leírt történtekért, ennek ellenére kikérem magamnak azt a viselkedést, amelyet az sztk fogorvos megengedett velem szemben. Régebben sem volt magán fogorvosom, de nem voltak rossz tapasztalataim. Igaz, korábban szerencsére soha semmi problémám nem volt a fogaimmal, egyetlen lyukas fogam sem volt egészen másfél évvel ezelőttig. Akkor, amikor már 3 nap után szinte megmaradni sem tudtam, felkerestem a kerületi sztk fogászatot. Jó nagy sor volt szokás szerint, végigvártam.

 

 

Bementem, a doktor úr odamorgott valamit, ami lehetett köszönés is, én pedig elmondtam a panaszomat. Elég bunkón viselkedett az elején, leszidott, hogy érthetően beszéljek, ne hisztizzek, majd megvizsgált. A vizsgálat után mondta, hogy itt gyökérkezelésre lesz szükség, megkapom az érzéstelenítő injekciót, majd üljek ki a folyosóra és utána, ha az injekció eléri a kellő hatást elvégzi a gyökérkezelést. Mindez meg is történt, hát nem tudom, hogy ezek az érzéstelenítők milyen hatást szoktak kiváltani, nekem pokoli fájdalmakkal járt a kezelés, azt hittem belepusztulok. Végre valahára véget ért, azt hittem ennyi, készen is vagyunk, de jelezte, hogy vár vissza a második kezelésre. Ebben maradtunk.

 

Mivel a kezelés emléke olyan rossz volt, hogy belegondolni is alig mertem, nem mentem vissza a megbeszélt időpontra. A fájdalom is elmúlt, szóval szinte el is felejtettem az egészet. De körülbelül egy 10-11 hónappal később megint kezdődött a fájdalom és az átvirrasztott éjszakák, szóval nem volt más lehetőségem, irány vissza a fogászat. Azt hittem a doktor nem is fog rám emlékezni, de emlékezett és még bunkóbb volt, mint első alkalommal. Leteremtett, amiért nem mentem vissza hozzá, de olyan stílusban, hogy azt hittem rossz helyen járok. Úgy kezdte, hogy "maga mi a kurva anyjáért nem jött vissza, ha megbeszéltük"? Erre hirtelen válaszolni sem tudtam, meg voltam szeppenve. Innentől kezdve nem is szólt többet hozzám, csak mutogatott, hogy mennyek ki, jöjjek be, hova fordítsam a fejem. Megalázó volt nagyon.

 

A második kezelés sem volt kellemes, sőt. A végén az asszisztense mondta, hogy vissza kell jönnöm, mert be is kell majd tömni a fogamat. Ekkor már tudtam, hogy oda bizony soha többé nem megyek vissza, nincs szükségem arra, hogy az anyámat szidják és utána hozzám se szóljanak.

 

Végül elmentem egy magánrendelőbe, ahol egész más bánásmóddal találkoztam. kedvesek voltak, partnerként tekintetek, megkérdezték, hogy mennyire bírom a fájdalmat szóval tényleg minden úgy zajlott, ahogy a másik rendelőben is kellett volna szerintem. Betömték a nyitott fogamat, ráadásul egyáltalán nem fájt. Igaz, a végén fizetnem kellett, de azt kell mondjam, hogy megérte. Máskor, ha a fogaimmal gond lesz, biztos, hogy nem az sztk-ba megyek, nem szeretném ha édesanyám újra csuklani kezdne.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.08.19. 09:17:00

Én megmondtam volna neki, hogy nem is tudtam hogy anyáink kolléganők.
Egyébként tényleg, miért nem ment vissza? Miben bízott? ...hogy begyógyul a lyuk?

2011.08.19. 09:28:06

Én csak annyit mondtam volna nyugodt hangon, hogy "No de kérem, ne tessék így beszélni."

Rive 2011.08.19. 09:36:15

Hümm.

Épp túl (?) egy gyökérkezelésen: nem tudom, az orvos mennyire volt kommunikativ, de, hogy a posztoló sülthülye volt, az tuti.

phoboss 2011.08.19. 12:15:53

Attól függetlenül, hogy természetesen vannak kedves és lelkiismeretes sztk-s fogorvosok is, pontosan ilyen dolgok miatt megyek csak magánrendelőbe.
Az érzéstelenítő után semennyi vagy csak minimális fájdalmat lehet érezni normál esetben. Emelett ha még bunkók is, nem is értem, hogy a posztoló (főleg miután majdnem egy évet várt egy félig kezelt foggal), második alkalommal miért ugyanoda ment vissza.

Mária 2011.08.19. 12:41:39

"Végre valahára véget ért, azt hittem ennyi, készen is vagyunk, de jelezte, hogy vár vissza a második kezelésre. Ebben maradtunk.

Mivel a kezelés emléke olyan rossz volt, hogy belegondolni is alig mertem, nem mentem vissza a megbeszélt időpontra. A fájdalom is elmúlt, szóval szinte el is felejtettem az egészet."

*

A fentiekhez csak gratulálni tudok.

qbr 2011.08.19. 13:09:13

Az egyik, kevésbé kellemes gyökérkezelésemnél hiába szurkált össze-vissza injekciókkal az akkori fogorvosom, mivel be volt gyulladva az ideg, az érzéstelenítő nem hatott ott eléggé, úgyhogy markoltam rendesen a szék karfáját. A levélírónál is valami ilyesmi lehetett - aztán persze lehet, hogy mindjárt ír egy hozzászólást egy fogorvos, hogy "nincs nem ható érzéstelenítő, csak rosszul beadó orvos" :)
(Nálam egyébként végül úgy oldotta meg, hogy fúrt lefelé a fájós fogamba, néha megálltunk pihenni, és ilyenkor felülről csöpögtette rá az érzéstelenítőt. Amikor már nagyon közel járt az ideghez, és rácsöppent a hideg érzéstelenítő folyadék...na azt az érzést csak az ellenségeimnek kívánom, de nekik viszont őszinte szívből:)

"A fájdalom is elmúlt, szóval szinte el is felejtettem az egészet."
Ahogy más is írta felettem: csak gratulálni lehet, hogy ennyi ésszel sikerült eddig is túlélnie az életét.

(Kicsit visszautalnék egy néhánnyal ezelőtti levélre, hogy miért nem csillapították a kéztöréses fiú fájdalmát a röntgen előtt - hát ez is lehet pl. egy ok: ha nem fáj, akkor már nincs is baj, lehet hazamenni.)

Az orvos felháborodása teljesen jogos volt. Ő a munkáját végzi, amelyben valószínűleg szeret sikerélményt elérni. Ha egy másik ember hülyesége miatt nincs lehetősége sikerélményre, dühös lesz. Én is így vagyok ezzel.

A stílus persze minősíti az embert: aki kurv@@nyázik, az nyilván nem egy úriember, és elvárható egy normális hangnem.

reunalla 2011.08.19. 13:41:38

én meg nem kértem gyökértöméshez fájdalomcsillapítót és nem fájt ;)

mildi 2011.08.19. 13:46:13

naja, az orvosok rohadtul nem szeretik, ha olyan hülye vki, mint a kedves posztoló...egyszer még elnyeri a darwin díjat.
nem kurvaanyázni kellett volna, hanem "ez menthetetlen" felkiáltással kihúzni. (najó, nem)
de az orvosnak is kokszos. anyukát csak magunkban emlegetni...
érdekes, nem szokott bajom lenni a fogorvossal...talán mert félévente lát. egyszer kihagytam, jól le is szúrt.

@qbr: letört elöl egy korona (de nem esett le teljesen, tehát a kirakat megvolt). legalábbis aszittem. kollégiumban voltam, de inkább utaztam haza 200km-et, mint ott az sztk, ahhoz a dokihoz, aki csinálta is. megbeszéltük telefonon, másnap már a székében ültem. fogja a fogót, hogy letöri teljesen, picit mozdított rajta, megrándultam, fájt. aszongya, ne hisztizzek, nem fájhat (ismer gyerekkorom óta), majd csavart rajta egy erőset, én majd össze magam, ő meg csak nézteésnézteésnézte a fogót, benne a koronával: nem a korona tört, hanem a gyökér (vagy mi) az ínyben. majd teljesen lefagyva megszólalt: jha, ez tényleg fájhatott.
:)

qbr 2011.08.19. 14:35:57

@mildi: a mostani (egyébként sztk-s) fogorvosomat nagyon szeretem, soha semmi nem fáj nála. Az a titka, hogy imád fogakkal foglalkozni, viszont nagyon zavarja az a valami, ami a szám körül helyezkedik el, tehát én, és ha olyan hülyeségekkel próbálom zavarni az elmélyült foglalatosságában, mint a panaszkodás, vagy a fájdalomtól való összerándulás, akkor borzasztó dühös lesz rám. Ennek következtében, hogy megelőzze a zavaró tényezőket, telenyom fájdalomcsillapítókkal. Én meghúzom magam a fogorvosi székben, igyekszem észrevétlenné válni, és ő így végre foglalkozhat a kedvenc időtöltésével: fogak fúrása, reszelgetése, csiszolgatása.

qbr 2011.08.19. 14:39:25

@qbr: "Ha egy másik ember hülyesége miatt nincs lehetősége sikerélményre, dühös lesz. Én is így vagyok ezzel."
Mármint általában a munkámban szeretem a sikerélményt (nem orvos)

Mária 2011.08.19. 14:55:51

@qbr:

"Én meghúzom magam a fogorvosi székben, igyekszem észrevétlenné válni, és ő így végre foglalkozhat a kedvenc időtöltésével: fogak fúrása, reszelgetése, csiszolgatása."

Pénzt kellene szedned érte, hogy hódolhat a perverz hobbijának :D

phoboss 2011.08.19. 15:22:07

Nekem is volt érzéstelenítés nélküli gyökértömésem, ami nem fájt. Ha viszont be van gyulladva az ideg, az tényleg fáj érzéstelenítővel is, de pl az én fogorvosom ilyen esetben tesz valami gyógyszert a fogba, rá egy ideiglenes tömést, és következő alkalommal lehet kezelni.

"Én meghúzom magam a fogorvosi székben, igyekszem észrevétlenné válni, és ő így végre foglalkozhat a kedvenc időtöltésével: fogak fúrása, reszelgetése, csiszolgatása"
Az ilyen futószalagon dolgozó orvostól a hideg kiráz, pont egy fogorvos ismerősömnek is a páciens csak valami olyasmi, ami a fogakat beviszi a rendelőjébe (ő így mesélte).

mildi 2011.08.19. 16:08:09

"imád fogakkal foglalkozni, viszont nagyon zavarja az a valami, ami a szám körül helyezkedik el, tehát én"
sztem ez a legtöbb orvossal így van, a páciens zavaró tényező, ami nem engedi a lényegre koncentrálni. :)
amit azért sokszor nagyon meg tudok érteni.

qbr 2011.08.19. 16:13:58

@phoboss: "Az ilyen futószalagon dolgozó orvostól a hideg kiráz"
Nem futószalagszerűen dolgozik, hanem szenvedéllyel. Csak a szenvedélye a fogaimra korlátozódik :)

SusanneF 2011.08.19. 20:31:52

Én sem értem,miért ment vissza??
Nincs az a helyzet,hogy én vissza menjek valakihez,aki ennyire bunkózik velem....!!!!!
Különben nem szabad általánosítani-az sztk fogorvosok között is van,aki igazán empatikus,és rendes,és van,aki tényleg bunkó...
Abban azért nem vagyok biztos,hogy a magánrendelésen csak angyalok dolgoznak....!!!
A begyulladt fogat tényleg alig lehet érzésteleníteni.
Aki már járt fogorvosnál,az tudja,hogy a gyökérkezelés nem 1-2 alkalom,de megéri a szenvedés is,ha megmenthető a fog.
Én megjártam bizony,mert amikor kölyök,ill.tini voltam,az akkori lakhelyemen egy olyan doki praktizált,aki alkoholosan kezelte a pácienseket-ezért irtóztam,féltem tőle,nem is mentem el évekig....
Mire másnál rászántam magam,már kellett húzni,nem is egyet,ami sajna,nem nő újra....

macska69 2011.08.20. 07:29:43

Nem kitalált történet ez? Jó, mondjuk arra jó, hogy elvitázzunk rajta.
Igazad van SusanneF, annak idején én is az sztk-ba jártam fogidokihoz,imádnivaló és mi több, jó szakorvos volt, még most is hozzá járok, bár már magánrendel. Az az elve, hogy fogat nem húzunk,hanem megmentünk. Mindenféle kezelésekkel, praktikákkal meggyógyít, helyrehoz, felépít és nem engedi a fogfájást. Nincs fájdalmas kezelés, ellenben vidám, jó a humora, az ember szinte szívesen megy oda. Igaz ami igaz, egyszer nekem is okozott nagy fájdalmat, mert a begyulladt fogra nem mindig hat a fájdalomcsillapító injekció, de erre előre figyelmeztetett, hogy előfordulhat. Szóval visszatérve az sztk-ra, ott is vannak jó fogorvosok, de nehéz megtalálni őket. Mint mindenhez, ehhez is szerencse kell.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása