Nem megyek többet vért adni

2011.08.14. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kedves PraxisBlog!


Egy rövid történetem van csak, egy bosszantó esetről, ami velem történt.Elmentem véradásra, önként, nem az 500 Ft-os utalványért meg az ásványvízért. Űrlap kitöltése után megmondtam a doktornőnek, hogy sajnos mindig rosszul vagyok, ha megszúrnak, de semmi vész, kicsit feküdnöm kell és jól vagyok.

 


Erre leteremtett, hogy akkor minek megyek el vért adni, úgysem lehet hozzászokni a tűhöz, nem akarják rám pazarolni a vérvételhez használt készletet (amennyiben nem bírnám ki a 6 percet amíg lemegy a vér), mégis hogy gondoltam. Mondtam, hogy kibírom, első alkalommal is kibírtam, csak utána nem tudok rögtön felkelni. Végül levették a vért, szépen pihentem kicsit a tök üres teremben (munkaidejükön belül). Szédültem, persze. Jobb lett, vérnyomásom 100 fölé ment, elmentünk vacsorázni.


Viszont ezek után meggondolom, elmegyek-e valaha újra. Mert ha valami nem hiányzik, az a lekezelő bánásmód. Pedig annyiszor hallani, hogy hiány van a vérbankban, meg kevés az önkéntes véradó. Én kis naív azt hittem, a 0-s vércsoportomnak örülnek is. Az, hogy én önként vállalom, hogy utána szédülök 20 percet, az nem az ő baja.


(Mellesleg ez a tűiszony szívás. És tényleg semmitől nem múlik el. Oltás, vérvétel, mindegy. Ez más, mint a félelem, mikor visítva rohan ki a gyerek, mert nem akarja, hogy megszúrják. El kell fogadni és kész.)


Üdv.

Zs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien97 2011.08.14. 07:09:20

Ne add fel: néha nekik is lehet rossz napjuk. Egyszer velem is beszéltek így, és az rosszul esett nekem is, de vagy ötvenszer nagyon kedvesek voltak. A nővérnek szólj, aki szúr, hogy kicsit tovább tart, míg összeszeded magad. Ő meg fogja érteni és vigyáz rád.
A véred akár 3 embernek is segíthet, inkább ezt tartsd szem előtt! :-)

macska69 2011.08.14. 07:11:49

Szerintem ilyen történetet nagyon sokan tudnánk még írni..
Sokáig véradó voltam én is, de minden véradás után megfogadtam, hogy soha többé. Aztán mégis mentem. Mert nem a dokinéninek vagy a nővérnek adom a vért, nem nekik teszek vele szívességet, hanem jó a tudat, hogy életet menthet a vérem. De tényleg nagyon sok helyen kritikán aluli módon beszélnek az emberrel.
És egy jó kimenetelű történet:
Egy alkalommal, amikor összetoboroztam rengeteg kollégát, busszal mentünk az egyik minisztériumba vért adni. Szépen behívogattak minket "próbaszúrásra". Aztán mindenki tovább a többi szűréshez, engem pedig visszahívtak a "szúrók". Azt mondták, hogy bocsi, meg kell ismételni. Hát jó... Ismét szúrás, ismét várás. Aztán megint behívtak, újra próbavérért. Kész voltam, biztos halálos betegségem van, nincs is vérem, eleve ufó vagyok..? Bent meg is kérdeztem, hogy tessék mondani, van valami a véremben, aminek nem kéne? Mosolyogtak és azt mondták, nem, nem, pont fordítva, nincs valami, aminek lenni kellene. Gyakorlatilag zéró vasam van, nem javasolják, hogy vért adjak. Úgyhogy elmaradt a véradásom, a kollégák odakint pedig -miután kijöttem, aggódva körülálltak, csak nincs valami garagurim, de megnyugtattam őket, hogy "van egy jó és egy rossz hírem. A jó, hogy semmi bajom, a rossz, hogy (és itt kifordítottam egy zsebemet) egy huncut vasam sincs" - ugrattak, hogy biztos tudtam én ezt, csak őket vittem vérüket áldozni. Együtt nevetgéltünk kollégák, doktorok, nővérek és fűztük, színeztük a történetet, ezzel a "viháncolással" aztán megelőztük azt is, hogy mások, a többi véradó feszengve ücsörögjön a tűre várva. De a NAGYON SOK véradásból ez volt az egyetlen, ami részemről nem azzal a fogadalommal zárult, hogy nem megyek többet.

ccke 2011.08.14. 08:35:52

Furcsa, hogy ilyen rossz tapasztalataitok vannak, én ha voltam vért adni kedvesek voltak, általában a doki is, de a nővérek mindig. Egyszer az egyetemen volt, pont erről beszélgettünk, hogy akár betegként, akár diákként EÜ intézményben mennyien morognak rád, a véradáson pedig soha.

@macska69: ezt sokan elfelejtik, de a véradás egy jó szűrővizsgálat is. A rövid orvosi vizsgálat, és a vérvételek kapcsán kiderülhet csomó minden. Volt beteg, akinek a Hepatitis C hordozása is így derült ki(sajnos sokra nem megy vele, de legalább másokat meg tud védeni a fertőzéstől, ha tud róla)

bea75 2011.08.14. 08:36:08

@alien97:
Egyetértek alien97-tel. Szerintem is az lebegjen a szemed előtt, hogy a véred megment 3 életet, és ezeknek az embereknek teszel szívességet.
Persze azért nem kellett volna így beszélni.

ezegylehetetlenember 2011.08.14. 08:36:27

Rendben van, ha teszünk valamit az emberekért, hogy hasznos tagja legyünk a társadalomnak, azonban valóban meg kell fontolni a tű-, véradásfóbiát. Nem egyszer előfordul, hogy a véradás után fél-, egyórával ájulás, eszméletvesztés, görcsroham jelentkezik. Ha belegondolunk,hogy ez akár lépcsőn, hídon, gödör mellett, utcán történik, már nem is tűnik olyan viccesnek a doki morgása

macska69 2011.08.14. 08:41:55

@ccke: igen, itt derült ki, hogy vashiányos lettem, kaptam is szép hosszú kúrát. Tényleg, hogy lehet az, hogy egyszer csak vashiányossá lesz valaki? Semmi nem történt velem két véradás közt, mi befolyásolhatja?

ezegylehetetlenember 2011.08.14. 09:11:48

@macska69: ez a legygakoribb vérszegénység, főleg nőknél. Okai:
gastrointestinális vérzés-nyalőcsősérv, fekély, béldaganat, colitis ulcerosa, Crohn, nyelőcső varix, parazita-ancylostoma duodenalis, angoidysplazia
Urogenitális-hematúria, hólyagrák, gyulladás,menstruációs vérzés,
operáció utánni vérszegénység
terhesség
szoptatás
vegetarián étrend
gyomorreszekció
C vitamin-, gyomorsavhiány,
élsportolók vérszegénysége

macska69 2011.08.14. 09:14:06

@ezegylehetetlenember: Köszi! Most aztán válogathatok kedvemre! :D

Lerooy 2011.08.14. 09:21:09

Siheder orvos koromban gyakran jártunk ki terepre vért begyűjteni, be voltak osztva a kórház orvosai.
180 Hgmm fölötti és 110 Hgmm alatti systolés értékek esetén nem vettük le a vért.
Emiatt persze nem teremtettük le a szegény beteget, hisz eleve, aki ilyen humánus gesztust tesz embertársai irányában mint az önkéntes véradók, az dícséretes és helyeslendő.

serfecs (törölt) 2011.08.14. 09:30:01

Kedves posztoló! Nem az orvosnak kell ezt jelezni, hanem annak az embernek, aki a vért leveszi. Az orvos csak kiszűri a látszólag alkalmasakat a biztosan alkalmatlanok közül. Aki a széked mellett ül, ő fog rád vigyázni és hátradönteni a széket, ha szükséges.

Dr.laikus PhD 2011.08.14. 10:33:34

@Lerooy:

Ahhh... Régi szép idők.

Széplány koromban nekem is fejre kellett állnom, hogy feltornásszam a vérnyomásom. :))
Jó kis helyettesítő vércsoportom van, sokszor hívtak soron kívül is.

Régi szép idők!

gld 2011.08.14. 12:35:18

:) Szerintem csak rossz napjuk volt :)

Párszor én is tapasztaltam ilyesmit munkahelyi véradásokon, de aztán hamar elpárolgott ez a "csalánra pisilős" hangulat. Ne a morcos dolgozókra gondolj, hanem arra, hogy segítesz esetleg valakin azzal, hogy odamentél.

Bár tűfóbiám nincs, de a 90/60-as vérnyomásom azért rá szokott kényszeríteni, hogy ne pattogjak a véradás után :) Pedig gyakran adok, a 0 Rh- vérem eléggé kapós. Én meg szívesen adom, amíg tehetem :)

További szép napot mindenkinek :)

beste 2011.08.14. 12:38:33

Sziasztok,
egész életemben dobtam a hátast a tűtől, főleg, ha belém akarták szúrni.
Aztán lett egy szép leánygyermekem, akitől egyszer vért akartak venni, és megkértek, hogy segítsek megfogni a néhány hetes pockot. A fejéből vették a vért. Azóta mindent kibírok... :-)

Braincelle 2011.08.14. 14:12:56

Furcsa, velem tök rendesek voltak. Az orvos ajurvéda-szerinti tanácsokat adott az egészségügyi problémáimra, amikor megtudta a refluxot, arra meg közölte, hogy nyers krumplilevet kell inni. :D

Rabyn 2011.08.14. 15:29:32

Engem mindig elküldtek, hogy hízzak egy kicsit. Azóta sem sikerült akkorára híznom, hogy vért adhassak, pedig néha eszembe jut, hogy kéne. Azt se tudom milyen a vércsoportom.:)

Amúgy tűfóbiám nekem is van, de én mindig szólok a vérvételnél is, hogy feküdni szeretnék.
A legutóbb akkor volt gáz, amikor egy darázs fullánkját kellett kiszedni a térdemből (steril tűvel nagyon szakszerűen csinálták) de ültem, és mivel nem hittem, hogy ez is olyan, ami kiváltja ezt az ájulósdit, ezért majdnem leájultam a székről:(

mildi 2011.08.14. 17:02:22

@Braincelle: nyers krumplilevet? megérte benézni ma ide :)
kipróbálom.
@post velem is fordult elő, hogy morcoltak, mert felöltözve vagyok 50kg. de sose küldtek el, csak mindig több teát diktáltak belém. (katonaságnál bakiban, téli egyenben+mikádóban 51kg. de járt érte 2nap szabi. a százados aszonta, nekem 2 balaton szelet, és ez parancs! :))
pedig masszív vagyok, mint egy szikla, csak ez kívülről nem látszik...

Braincelle 2011.08.14. 17:12:00

@mildi:
Nem próbáltam ki (van gyógyszerem, amit nem szedek). Azt mondta, le kell reszelni egy krumplit, átnyomni szűrőn és egy kis vizet tenni hozzá. Este meginni egy pohárral, és hogy ez nép gyógyászati szer.

Dr.laikus PhD 2011.08.14. 18:29:17

@mildi:

Hát ha megpróbálod lelked rajta! :DDD
Istentelenül rossz és nem is használt nekem....

Viszont adtam a természetes módszernek egy esélyt.

mildi 2011.08.14. 19:00:47

@Dr.laikus PhD: próbálkozunk, próbálkozunk. ez legalább nem hizlal, mint a HT keksz...
én Salvusozok, tejjel. az beválogat.
gyógyszert kellene szednem, de a PPgátlótól megy a hasam sajna

Rivero 2011.08.14. 19:01:28

@ezegylehetetlenember:
Nincs se vér se tű iszonyom, viszont egyszer vérvétel után( már fél óra v. több is eltelt) lettem rosszúl. Le kellet szállni a villamosról. :(
Az volt az első és utolsó alkalom. azóta nem fordult elő.

Braincelle 2011.08.14. 19:11:13

@mildi:
Én meg szédülök tőle. :(

SusanneF 2011.08.14. 20:51:37

Na,ez egy nekem való téma...:):)
Amióta pici koromban úgy mentettek meg,hogy lecserélték a vérem-valaki megmentett,aki nem is tudja-
Szóval,azóta erkölcsi fogadalom a véradás...
Most voltam 41.alkalommal,és ez nagyon-nagyon jó érzéssel tölt el!
Pedig.....
épp most,utolsó alkalommal,valami rossz megérzésem volt,egy kis csitri jött szúrni,és bizony,mellé....úgyhogy fél tasak lejött,-de ugye,ez a veszélyes kukába megy,mert ennyi nem szabványos-,
engem pedig evett a méreg,és fájt az átszúrt vénám is..!
Lehet máshova menni,ha nem kellően bánnak az emberrel,én sem megyek egy ideig annak a társaságnak a véradására...
Ha jól tudom,minden hó utolsó csütörtökén van a Vöröskereszt székházban.
További infó:
www.veradas.hu
www.voroskereszt.hu

Én energikusabb vagyok aznap,nekem kifejezetten jót tesz!
Mondjuk,azt bizony nem tudom,hogy ha a plazmaadásért fizetnek 2000 ft/alkalom,akkor loegalább a rendszeres véadók-akik 20-30-szor adtak már-miért nem adhatnak pénzért???

Ne adjátok fel,segíteni nagyon jó dolog,és sose tudhatod,hogy meddig teheted?Egy váratlan betegség,gyógyszerszedés,műtét,stb.és már nem adhatsz.
A lányaimat is megfertőztem már,ha tehetik,mennek...

Biga néni 2011.08.14. 21:09:15

@SusanneF: Csatlakozom, menjen mindenki, aki teheti!!
Én is sokszor voltam, most viszont sajnos "büntiben" vagyok:( (Gyógyszerszedés.) Alig várom, hogy rendeződjenek a dolgaim és mehessek újra. "0 +", és ha valaki bírja (a tűt is, meg az utóhatásokat is), akkor az én vagyok. Egyetlen egyszer ájultam el, de az is azért volt, mert biciklivel mentem vért adni... NEM javaslom kipróbálásra:DDD

ezegylehetetlenember 2011.08.14. 21:19:16

a legritkább vércsoport az AB Rh negatív.
Viszont melyik az a betegség, ahol kezdetben a heti kb 500 ml vér lebocsájtása a gyógymód? Ami természetesen megy le a csatornába egyenest.

Braincelle 2011.08.14. 22:36:44

@Biga néni:
Legutóbb én is rosszul viseltem, nem a tűt, hanem gondolom a vérvesztést. De akkor sürgősen kellett menni valaki nevére adni, és ez nem a legpihentebb időszakomra esett.

A tűtől akkor féltem, amikor szúrni tanultam :D Szerencsére az áldozataim mindig pozitívan álltak hozzám...

SusanneF 2011.08.14. 22:49:10

A hölgyek 365 nap alatt 3x mehetnek,-plazmázni sokkal többször!
Menzesz alatt nem ajánlják.
Tudjátok-e,hogy a cékla,a spenót,máj jó vascsinálók?:)
Aki megy vért adni,előző nap,ill.a megelőtző órákban minél többet igyon-könnyebben,gyorsabban lemegy...
Ha teheted,jelentkezz készenlétisnek-megtalálnak,ha nagy szükség van a véredre.
Én AB + vagyok.

SusanneF 2011.08.14. 22:50:09

@ezegylehetetlenember: A Hepatitis valamelyik fajtája?

SusanneF 2011.08.14. 22:52:19

@Biga néni: Én voltam már bicajjal is-semmi gond nem volt!
De legalább tudod,hogy Neked erre figyelni kell..:)

maim 2011.08.15. 00:42:07

Azért ez a tűfóbia enyhíthető.A félelmet mindig a tárgyával lehet legyőzni,esetünkben gyakrabban vért adni
és bevallani,hogy félek,de szembe nézni vele.Azért az már fél siker,hogy egyáltalán vért ad a kedves posztoló.Biztatásul apám életét úgy mentették meg,hogy vért kapott,ezúttal is köszönöm minden véradónak.

Mázlinka 2011.08.15. 07:03:50

Sziasztok!
Meglepődve olvastam a bejegyzést. 28 éve adok vért, több, mint 50 alkalommal. Persze a legritkább vércsoportba tartozom, s úgy várnak rám, mint a Messiásra, de soha nem tapasztaltam, hogy velem így bántak volna. Mindig segítőkészek, kedvesek, türelmesek voltak. Nem állandó helyen adtam ez idő alatt vért, mindig máshol, ahol épp szükség volt a véremre. Igaz, nekem nincs tűfóbiám, sőt, a véradás után sosem szédültem, nem voltam rosszul, de minden véradás után, ha rögtön felálltam, s távozni szerettem volna, vissza akartak tartani. Többször el kellett mondanom, hogy nem vagyok rosszul, semmi bajom, menni szeretnék, s többen is várnak az ágyra, ahol leveszik a vért. Sokan ezt nem értették meg. Így, most már csak egy bizonyos helyre járok, ahol ismernek, tudják, hogy semmi bajom nincs, s rögtön el is engednek. A párom is, aki pedig tűfóbiával "rendelkezik", eljött velem véradásra, azóta rendszeresen jár, s ezzel próbálja legyőzni a "félelmét". Nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalatotok van. (Én a Karolina útra járok, s nagyon kedvesek, aranyosak, segítőkészek. Reggel 7-re megyek - mert utána sietek dolgozni menni, keresztül a városon -, mindig jelzem Nekik, hogy gyorsan szeretnék túl lenni a véradáson, s ezt figyelembe veszik.) Remélem, többen vagyunk, akik pozitívan ítéljük meg ezt a "jó cselekedetet"!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.15. 09:49:07

Én sajnos nem tudok vért adni, mert elájulós típus vagyok. Érdekes, hogy csak amióta besoroztak. Előtte semmi gondom nem volt vele.

Laliath 2011.08.15. 14:10:08

Részemről tisztelet és megbecsülés azoknak akik vért adnak. Én sajnos nem tehetem.
Egy-egy rossz élmény tényleg ne tántorítson el, kedves posztoló. Gondolj inkább azokra, akiknek az életét mentheted meg.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.08.16. 03:40:56

17 véradásig jutottam, jó buli, összehozza az embereket. 10-et minden közlekedési baleset okozónak, ittas vezetőnek kötelezővé tennék mint közmunkát. Sokat javulna a statisztika. Sok országban az érettségiző osztályok kollektíve elvonulnak véradásra. Esetleg belehetne vetni, mint bátorságpróbát kezdő egyetemistáknak is.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása