Nem minden fogorvos és szájsebész hentes

2011.07.21. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Kedves Praxis Blog Olvasók!


Engedjétek meg, hogy beszámolómat tegező hangnemben közöljem ezen az oldalon.Akit ez jelenleg zavar, kérem, hogy a tartalomra figyeljen és most tekintsünk el ettől a formaságtól.Pozitív tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek a Központi Stomatológiai Intézet szájsebészetével kapcsolatban. Napokig dilemmázva (mert én már csak ilyen napokig és nem hónapokig, vagy évekig dilemmázós típus vagyok) keresgéltem az interneten hozzászólásokat a szájsebészet és bölcsességfog kettős, bűvös témájában.

 


Egy oldalra akadtam, ahol egy nem kis darab ember (saját maga fogalmazott így) a Központi Stomatológiai Intézetben járt Dr. Varga Lóránt Kálmánnál és csupa jót írt róla. Gondoltam, eljött az idő, hogy kézbe vegyük az ügyet, megtudtam, hogy mikor rendel a doktor úr és mielőtt a bölcsességfogam (torlódása miatt) tönkre teszi több fogamat is a jobb arcfelemen, a Szentkirályi utcába vezetett utam, ahol megpillantva a 2. világháborúsnak tűnő épületet tudtam, hogy sínen vagyok, csak ez lehet az az épület (állami finanszírozás, ami a küllemét illeti…), még eltéveszteni sem lehet…, de nem ragadnék le most itt. Bent a betegfelvételnél kedves hölgy elkérte a TB-kártyámat…, majd közölte velem egy széles mosollyal: „kellemes időtöltést”.


Én a fogászattól az általában a megszokottnál kevésbé rettegő típus vagyok, de ez a kijelentés bizarr volt számomra egy kicsit és mosolyogva (majdnem röhögve) jöttem ki a betegfelvételről. Ne ítélj elsőre, szokták volt mondani. Az épületben körülnézve bent is hadi állapotok, keményen, de maga a rendelő és a műtő (laikusként állítom), viszonylag jól felszerelt, azaz nem tipikus SZTK-feeling.


Majdnem sikerült fogat mosnom, de csapot nem találtam, a mosdóban le volt törve a csap a szájsebészet emeletén, így egy szinttel feljebb ezt megejtettem. A váró…, hát nem hittem volna. A legszélesebb palettára helyezhetném az ott várakozó betegeket. A 0,002-es IQ-val rendelkezőtől a maximálisan intelligens páciensig. Számomra nem teljesen érthető, hogy egyes emberek miért várnak maximális betegkiszolgálást, amikor üvöltöznek a váróban 8 centire feldagadt arccal (…) és osztják az észt – erre egy cseppet sem kíváncsi – betegtársaiknak. A rendelőben szerintem már nem, mert ott rettegnek, vagy szimplán észreveszik magukat, de ehhez a doktor úr hozzá tudna fűzni sokat tapasztalataiból.


Na, gondoltam, ha már itt vagyok, meglátogatom a „hírhedt szájsebészt”, még a végén pozitív tapasztalataim lesznek nekem is. Beléptem, s azt tapasztaltam, hogy Varga doktor úr maximálisan emberközeli, fogorvosokat (és talán szájsebészeket, - bár utóbbi területen ez volt az első látogatásom és élményem) meghazudtoló módon. Volt szerencsém olyanhoz, aki azt mondta, hogy nem fog fájni – olykor azt mondta, ez nem fájhat! – s volt szerencsém olyanhoz, aki szimplán 7-ből 6-fogamat úgy tömte be !magánrendelésen!, hogy abból 6 rohadt tovább a tömés alatt, 1-et jól megcsinált. Na de térjünk vissza Varga doktor úrhoz. Bemutatkoztunk egymásnak, majd kérte, hogy üljek le és megnézte a kérdéses fogat. Kérte, hogy fáradjak át egy másik helyiségbe és készíttessek panorámaröntgent.


A panorámaröntgent átvéve soron kívül visszamehettem hozzá és megállapodtunk abban, hogy megszabadulunk a bölcsességfogamtól, mert gondot okozott számomra a fogam (mármint az, hogy félig kibújt az ínyem alól, s közel voltak egymáshoz a fogaim, ami a napi szintű táplálkozás során azt eredményezte, hogy közé mentek és ott is maradtak ételdarabok). És most jön a szép része a történetnek. Eddig két személy adott nekem úgy injekciót, hogy semmit nem éreztem, na Ő volt a második. Kaptam Lidocain Spray-t, ami nekem fontos, mert anélkül engem fogászaton senki nem szurkál (…), szimplán nem nyitom ki a számat amíg nem látom az orvos kezében a spray-t.


Bírom és tűröm is a fájdalmat bizonyos szituációkban, de fogászati témában nem. Szóval megkaptam az injekciómat és az infót is, hogy egy másik szobában lesz a „műtét” pár perc múlva. Nekem a ’műtét és műtő” szavak hallatára mindig valami borzalmas helyiség jut eszembe, ahol erős fény és hatalmas lámpák vannak, mindenki zöldben, műtőágy várja a beteget és a beteg retteg (vagy csak én vagyok ilyen abnormális ezen szélsőséges gondolatokkal?). Szólítottak, na, gondoltam, ha eddig nem féltem (mert nem féltem…, a netet böngésztem a váróban a telefonomról), most lesz alkalmam bepótolni. Beléptem. Nincs óriási lámpa, nincs óriási fény. Nincsenek zöld ruhás alakok és nincs műtőágy.


Az egész kis rész egy sima fogászati rendelőre emlékeztetett, néhány kicsi kézi eszközzel több volt bent, de semmi jelentős eltérés, semmi negatívum. Megfordult a fejemben egy percre, hogy jó helyen vagyok-e, de gondoltam biztosan, ha a doktor úr itt van. Csak nem tévedhetünk mindketten. Megkért, hogy nyissam ki a számat, majd egy vésőnek látszó tárgyhoz kalapácsot párosítva pár ütéssel (amire fogalmam sincs miért volt szükség, talán, hogy kilazuljon a fog az állkapocsból?) elintézte, hogy egy fogóval egyszerűen kiemelhesse a bölcsességfogamat. Kisebb kellemetlen érzésen felül fájdalmat nem éreztem. Értem ez alatt azt, hogy az ember ritkán érzi azt, hogy kalapálják a fogát és így erősebb ütések során a rezgéseket vezeti az állkapcsa, ami nekem szokatlan volt, de túléltem, ez egy még soha korábban nem tapasztalt érzés volt számomra, de nem akarom ismét átélni.


Meglepően gyorsan ment az egész bölcsességfog-eltávolítás, ami számomra pozitív volt. Én azt mondom, minőségi munkához idő kell, de a halálom, amikor egy orvos félórát, - 50 percet aprólékosan matat a beteg szájában és azt érzem, hogy közben elcseverészik az asszisztensnőivel… Itt ezt nem tapasztaltam, itt munka folyik és bárki is szidja őket, szerintem gyorsan és szépen dolgoznak. Ezen apró beszámolón keresztül szeretném megköszönni Varga Lóránt Kálmán doktor úr maximális munkáját, és szeretnék üzenni azon személyeknek, akik szerint a fogorvos és a szájsebész ’állat’ és ’hentes’, hogy ez nem feltétlenül van így és ők is emberek. Egyesek nyugodtak maradnak a beteggel akkor is, ha magánéleti problémáik vannak, mások kevésbé. Valahol beállítottság, vagyis mentalitás, valahol intelligenciafüggő ez a kérdés (…).

 

 

S amíg az Ő kezükben van a Lidocain és Te vagy a rászoruló, addig hallgass el és bízz bennük! Doktor úrnak biztosan számos betege van, ezért nem szeretnék direkt marketinget csinálni neki, de ha jó szájsebészt kerestek, aki fiatal és nagyon ott van a szakmájában, keressétek fel!


Üdvözlettel, Tóth István Esztergomból

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.21. 07:09:58

Bakker!
Ezt már olvastam tegnap este. A vacsora paradicsomleves volt betűtésztával. A tésztát nem szeretem, leettem a levét és ez maradt az alján.

SusanneF 2011.07.21. 08:36:47

ÓÓÓÓ,nem akar direkt marketinget csinálni...végül is?
Csak pontosan leírja a helyet,az orvost,ha nem akarja,akkor is reklámozza....a helyet,és a dokit.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.07.21. 11:47:17

@SusanneF: szerintem nincs ezzel semmi baj, hogy kiirja a nevet.
En 3 napja kerestem egy jo fogorvost. Felmegyek az NHS (national healt service) oldalara es minden rendelonek megnezem az adatait, kulonoskeppen a betegek visszajelzeseit.
Otthon nincs ilyen felulet, ergo marad ez, egyaltalan nincs vele baj!

posztironak: nekem is sikerult itt egy aranykezu dokit talalnom, de mivel az en dokim raadasul egy csini kis csaj is, ezert en nyertem:)

Circus 2011.07.21. 12:11:30

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol: van itthon is ilyen :) Mármint doktornéni... és még jó is, kb, mint a fent leírtak.

@El Visco Stello: tegnap vettem kínai betűtésztát. Szerinted?

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.07.21. 12:24:17

@Circus: van bizony:)kedvencem Gyulan az anesztes dokicsaj, felig bekomalva bokolgattam neki:) tuti leszbinek nezett, dehat tenyleg nagyon szepek voltak a szemei:D

SusanneF 2011.07.21. 13:06:59

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol: Persze,hogy jól teszi,csak fölösleges leírni mellé,hogy nem akar marketinget csinálni!Ennyi.
Amúgy bármelyikünknek jól jöhet az infó,még olyan szempontból is,hogy állami az intézmény....

SusanneF 2011.07.21. 13:08:04

Én ilyen szájkendőt ingyen osztogatnék minden fogorvosi rendelőnek-olyan kis vidámító....!

ma21 2011.07.21. 13:16:48

Én is Gyulán találtam Aranykezű fogorvost. Az előzőhöz 29 évig jártunk.

SusanneF 2011.07.21. 14:10:58

Az én kedvenc dr.nénimhez kismamaként-évekkel ezelőtt-örömmel mentem vissza.
Át volt húzva a neve a rendelő ajtaján piros x-el...
Elhülve kérdeztem,ez mit jelent?
Az asszisztens válasza:
Pár napja asztmás rohama volt,és a fia szeme láttára fulladt meg.
Olyan dokinénim nem lesz még 1.....:(

SusanneF 2011.07.21. 14:12:57

Tudja valaki a választ,hogy-főképp vidéken-miért van oly kevés gyermek-fogorvos?
Szerintem alapvetően nem kedvező a felnőtt fogorvosok hozzáállása a gyermekekhez-tisztelet a kivételnek!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.21. 14:23:11

Nekem is aranykezű, kedves doktornéni van. Sajna, elment szülési szabadságra:(
Reménykedem, hogy amíg nem jön vissza, addig nem lesz problémám a fogaimmal.

Buzuki Stift 2011.07.21. 15:39:37

Eltűnt a kommentem. Bizosan az a pajkos blogmoci. Most olyat írok, ami tetszik neki: nekem is jó fogorvosom van.
Halkan megkérdezem, hogy pozitívnak szánt poszthoz csak pozitív véleményt lehet fűzni? Nem-e lehet-e, hogy kicsit buzgó a blogfelügyelő?

cenzorilla 2011.07.21. 15:42:31

Nem, nem pajkos...

Blogolót nem minősítünk.
Nem irodalmi ösztöndíjért ír, hanem azért mert egy kicsivel kevesebb problémája lesz a bölcsessége miatt. :)

Buzuki Stift 2011.07.21. 15:49:35

@cenzorilla: Lehet, hogy nincs érzékem hozzá, de mintha az első két komment is minősítés lenne. Egyébként miért nem lehet minősíteni? Csak kérdem. A minősítés nem vélemény? Különben semmi gond, ígérem, hogy velem se lesz sok probléma a továbbiakban.

Okusaba 2011.07.21. 16:49:26

Egy apró szösszenet ha már a fogorvosok a téma.
Történt régen mikor még 10-11 éves lehetett a fiam, hogy az aktuális éves iskolafogászati ellenőrzésre mentek. A "Doktor bácsi" szép nagy és sportember volt, a karate volt a kedvence. Mikor a fiam került sorra, ő se kicsi (mostanra 21 évesen 2 méter magas és 140 kg) kérdezi tőle a fogorvos,hogy "Te fiam remélem sportolsz valamit." Mire a fiam válasza: "Igen, sakkozom." :)

ccke 2011.07.21. 17:00:33

Jó,hogy végre pozitív a poszt, de miért ez a cím? Majdnem minden szájsebész hentes, és a posztoló szerencsére kifogott egyet, aki nem?

Én még tartogatom a bölcsességfogaim, pár éve ha megfordulok fogorvosnál, akkor megkérdeztem, hogy mit csináljak velük, egyenlőre 2:1 az "egyenlőre semmit" mellett+én is erre hajlok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása