Újraélesztés 5000 forint

2011.06.26. 06:00

Tisztelt Praxis blog!


Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem 2007-ben felkerestem egy sebész orvost a magánrendelésén aranyérproblémával. Korábban is jártam már nála, de az évek alatt teljesen megváltozott, szinte rá sem lehetett ismerni. Csakúgy, mint korábban megvizsgált és közölte velem röviden, tömören, hogy vastagbéltükrözést fog végrehajtani félaltatásban, majd utána háromszor kell visszamennem aranyérgyűrűzésre. A tükrözésről semmit nem mondott el, csak annyit, hogy ezt el kell végezni a gyűrűzés előtt.

 


Mivel semmiről nem tájékoztatott, így rákérdeztem, hogy miért van erre szükség, mivel korábban, amikor sokkal súlyosabb panaszokkal kerestem meg, nagyon rossz állapotban voltam, és akkor a vizsgálat alatt is és utána néhány alkalommal legyűrűzött, és készen is voltam. Akkor nem volt szükség erre a vizsgálatra. Erre azt mondta, hogy a gyűrűzés előtt meg kell tükrözni. Ez után rákérdeztem, hogy mennyibe is fog ez nekem kerülni, amire ő félvállról közölte, hogy 25 ezer. Közben felírt két receptet, az egyik egy bélmosó, a másik neogranormon kenőcs, amelyről a gyógyszertárban közölték, hogy recept nélküli krém, az ára így is úgy is annyi. A korábbi vizsgálatok vizsgálat és kezelések teljesen másként zajlottak le, mindenről pontos tájékoztatást kaptam, nem úgy, mint ezúttal. Azért is kerestem fel őt újra.


A vizsgálatot követően hazamentem, majd ismerőseimen keresztül tájékozódtam, hogy mi is ez a tükrözés, és miért van rá szükség a 25 ezer forinton kívül. Megtudtam, hogy ezt a vizsgálatot csak nagyon indokolt esetben lehet elvégezni, arról pontos tájékoztatást kell adni a betegnek, valamint előzetes írásbeli hozzájárulás szükséges annak elvégzéséhez. Engem egyáltalán nem kérdezett meg arról, hogy beleegyezem-e ebbe a vizsgálatba, vagy nem. Nem állt össze a kép, hogy amikor kimondottan rossz állapotban voltam nála, akkor nem kellett ez a vizsgálat, most pedig, amikor még időben elmegyek, akkor kell. Persze az tisztán látszik, hogy itt már rég nem a gyógyításról, hanem a pénzről szól a történet. Azzal nem is lenne probléma, mert én kerestem fel és ráadásul a magánrendelésen, ahol minden pénzbe kerül. Azért meg lehetne kérdezni az embertől azt is, hogy ki tudja-e fizetni ezt az összeget, mert nem mindenki milliomos, én sem, és bevallom, kicsit meglepődtem, mert ekkora összegre nem készültem fel.

 

 

Eldöntöttem, hogy én nem járulok hozzá ehhez a vizsgálathoz, mivel semmi nem indokolja, nem kell rákos góckutatást végezni, mintát venni sem, ugyanis ilyenekről szó sem volt hogy ezért kellene. Nem tartom magam beteg embernek, orvost én még nem nagyon láttam az életemben szerencsére. Felhívtam az orvost, és közöltem vele, hogy én nem járulok hozzá ehhez a vizsgálathoz, és arra kérem, ha kell, saját felelősségemre is, gyűrűzze meg az aranyereimet, és ezzel végeztünk is. Közölte velem, hogy tükrözés nélkül nem hajlandó meggyűrűzni sem. Kérdeztem tőle, miért nem, mivel korábban sem kellett ilyen vizsgálat, mire ő válaszolt röviden: MERT NEM!


Ezt követően kértem, hogy adja meg a betegjogi képviselő elérhetőségét, nevét, de ő erre sem volt hajlandó, viszont kb. hatszor megkérdezte, hogy miért kell, minek az nekem. Mondtam neki, hogy nem tartozik rá, de ha annyira kíváncsi, akkor panaszt fogok tenni ellene a velem szemben tanúsított eljárásáért. Ekkor nevezett közölte velem, hogy az ő szakmai döntéseit senki nem fogja felülbírálni. Megkérdeztem még egyszer, hogy megadja-e az elérhetőségét a képviselőnek, de ő továbbra sem adta meg. Ezt követően közöltem vele, hogy nem is kell megadnia, majd egy-két telefon, és én kiderítem, hogy kit kell keresnem.


A nagy probléma itt az, hogy nála már rég nem a szakmai döntésről szól a gyógyítás, sokkal inkább a pénzről, a felesleges, drága vizsgálatokról. Én tartottam attól is, hogy mivel eddig olyan nagy problémám nem volt, nem szeretném, ha a vizsgálat következtében lenne bármi bajom is. Szerintem ő felesküdött valamire, ha jól rémlik, akkor a gyógyításra, nem pedig a beteg indokolatlan elküldésére.


Ezt követően kiderítettem a betegjogi képviselő nevét, telefonszámát, és utána beszéltünk is vele. Nagyon meglepődött a történteken, viszont közölte, hogy mivel vállalkozó orvos, megteheti, hogy elküldi a beteget. Én ezzel egyáltalán nem értek egyet, mivel ő nem egy kőműves vállalkozó, hogy válogat a megrendelések között, hanem orvos, aki felesküdött a hivatására. Ez éppen olyan, mint amikor bemegyek a fodrászhoz, és kérek egy borotválást, de ő közölné velem, ha nem vághatja le a hajamat, akkor nem borotvál meg. Azért ez már túlzás!


Egyébként a rendelőjében megakadt a szemem egy tételen, úgymint újraélesztés ötezer forint. Na ez már tényleg nem semmi. Erről szól ma a vállalkozó orvos rendelése?Számomra teljesen etikátlan és elfogadhatatlan volt, amit a doktor velem művelt.

 


 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.06.26. 06:50:26

Kérdés a hozzáértőkhöz: a betegjogi képviselőnek orvosi vagy jogi képzettsége van? Én utóbbira tippelnék. Csak azért, hogy a posztban emlíett képviselő a történet mely részén lepődött meg (szakmailag)? Az orvosin (miért kell mindenképpen az a tükrözés), vagy az orvos stílusán (nem magyarázza el a kezelést, nem adja meg a betegjogi képviselő elérhetőségét). Mert jogi kérdésen nem csodálkozhatott, ha jól értem, jogsértés nem történt. Úgy tudom, a magánorvosnak joga van megválogatni a betegeit, nem csak a betegnek van joga válagatni az orvosok között, nekem legalábbisígy lenne logikus. Ellenkező eseben ott tartunk, hogy csak a betegnek lenne joga a válogatáshoz. Szerintem egy magándoki igenis olyan, mint egy kőműves vagy fodrász, megválaszthatja, hogy ki az, akivel "együtt tud dolgozni" Mondjuk lehet, hogy úgy érezte, hogy a beteg jobban tudja, hogy mire van szüksége, milyen kezelést kell végezni, és ez zavarba hozta őt :) Ezért nem vállalta, szégyellte, hogy hiányosabb a tudása, mint a betegé.
Számomra a történetben egyetlen csodálkozásra méltó dolog van: a posztoló vajon szerelmes az orvosba, hogy mindenáron hozzá akar járni és nála szeretné a kezelést elvégeztetni? Nem tetszik neki az orvos stílusa, kezelési módszere, tarifája, de akkor is oda akar menni. Nem értem. Ha "számodra teljesen etikátlan és elfogadhatatlan volt, amit a doktor velem művelt", akkor hajrá, keress másikat! Majd ha sok embernek nem fog tetszeni, akkor senki nem megy hozzá, és adoki csődbe jut, így elnyeri méltó büntetését.

Buzuki Stift 2011.06.26. 07:02:40

25000 tényleg sok egy dugásért(bár én többe vagyok a zuramnak).
Monnyuk az újraélesztés kifejezetten megéri.

Buzuki Stift 2011.06.26. 07:11:03

Üzletasszonyként híve vagyok az árukapcsolásnak. A dugás utáni újraélesztés az igazi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.06.26. 07:12:37

A betegjogi képviselőnek nem kell sem orvosnak, sem jogásznak lennie, egy tanfolyamot kell elvégeznie.

Ha meg a páciens sokallja a magánrendelés díjait, akkor menjen szépen nyugodtan egy neki megfelelően óccsó helyre.

Az más kérdés, hogy a vastagbéltükrözés (ismereteim szerint) erősen ajánlott mindenféle alulról történő vérzés esetében, hisz attól, hogy valakinek van egy aranyere, még simán vérezgethet a 30 cm-rel fentebb elhelyezkedő daganatából is.

VaTi 2011.06.26. 07:13:31

@Buzuki Stift: Gyűrű nélkül. Ha a jogi képviselő is nézheti, feláras.

ezegylehetetlenember 2011.06.26. 09:03:37

Na, ez egy tipikus probléma. A doki nem beszél, a beteg nem beszél, mindenki csak a jogait emlegeti, miközben a kötelességekről egy szó sem esik. Azaz nem tudni, mivel ez egy nagyon szubjektív problémafelvetés volt. Feltételezem, itt már ismételt aranyér kezelésről van szó. Az ugye nem csak f8jdalommal, hanem vérzéssel is jár. Namármost az egyik legsúlyosabb probléma a gasztrointestinális vérzés, amit legjobb esetben aranyér, de ugyanúgy okozhat gyulladás-Crohn,idegen test által okozott nyálkahártya sérülés, netalán daganat. Na ezért indokolt az ismételt végbél vérzésnél a kolonoskopia. Amiért 25 e Ft korrekt ár. A címben szereplő 5e Ft az újraélesztésért pedig nevetségésen kevés, az kb 5 millio lenne, nem olyan olcsó az ember élete. De hogy a bloger miért akarja perelni a dokit, aki semmit sem csinált idáig, azt nagyon nem értem. Nem a doki ment el a házába, hogy megcsövezze. Ha a családban ennyi szakember van, akkor miért nem ők gumigyűrűzték meg? Inkább írunk róla bloggot, levelet a miniszternek, betegvédő szervezeteknek. A postaköltség mindjárt kitesz 25e Ft-t. Persze a doki viselkedése is kivánni hagyót hagy maga után.Ez már egy burning-out syndroma tipikus esete. De hogy a semmiért valakit meghurcoljanak, az nem megy a fejembe.

Hatodéves 2011.06.26. 09:24:26

Egyetértek az eddig elhangzottakkal. Ismétlődő végbéli vérzésnél a vastagbéltükrözés elmulasztása lenne műhiba. Egyike a típushibáknak elfogadni okként a nyilvánvalót és nem gondolni arra, hogy két, külön és együtt sem ritka dologról van szó, hogy van egy ezeréves vérezgető aranyér, és valahol feljebb egy vérezgető tumor.

A kettő olyan értelemben is összefügg, hogy az a tumor, ami beszűkíti a bél keresztmetszetét, vezethet székrekedéshez, kemény széklethez, ami a meglévő aranyeret pont ki tudja újítani.

(Jelentősebb szűkületet okozó tumorra már inkább a székrekedés és a hasmenés váltakozása jellemző, olyan módon, hogy a béltartalom először nem tud átjutni a szűkületen, majd bakteriálisan erjedni kezd és folyékonnyá válik. Ez a bélműködési zavar nagyon tipikus, de a hiánya sem zár ki egy kis tumort).

Egyébként közben a posztoló 4 évet idősödött, nem tudom, most hány éves, de pont beléphetett a vastagbélrák szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztályba).

A 25.000 a teljes vastagbél tükrözéséért magánviszonylatban szerintem is korrekt összeg. Nagyon speciális felszerelést igényel, száloptikás, világításra, szövettani mintavételre alkalmas eszközzel végzik, amely ugye a monitorra csatlakozik. Ilyen eszközt fenn kell tartani, komoly és meghatározott fertőtlenítési protokollja van stb.

Az, hogy valaki saját felelősségére mit vállal, az sajnos sokat nem jelent. Oké, hazamegy a kórházból saját felelősségére, az egy dolog, nem futhatok utána. DE ha már végzek nála valamilyen beavatkozást, abból lehet gond.

A perek jelentős része, legalábbis az USA nagy precedensei tájékoztatási perek. Ezekből nagyon nehéz jól kijönni, mert ha előadja a beteg, hogy igen, ő nem akarta a tükrözést, bár tudta, hogy daganata is lehet, de azt nem tudta, hogy az előrehaladott stádiumban felfedezett daganat valóban ilyen fájdalmas stb... hát nehéz.

Akkor még ne is beszéljünk a szakmai etikáról (amit tudom, hogy az itt kommentelők egy része nem feltételez egy orvosról sem). Mivel magánrendelésről van szó, és nem is arról, hogy mindjárt elvérzik a beteg, igenis mondhatja az orvos, hogy az ő elveivel ellenkezik colonscopia nélkül meggyűrűzni, ha nem tetszik, tessék mást keresni.

Arról, hogy ez a konkrét orvos most etikus-önmagátvédő vagy pénzéhes dög volt, nyilván felesleges vitatkozni, mindkettő lehetett, de ugye, nem ismerjük őt.

A kommunikáció magaslatán nem állt az biztos, általában a sebészeknek nem erőssége. Valahol félre is ment a két ember között a beszélgetés, kár érte.

2011.06.26. 09:30:01

@radiologus.hu: "A betegjogi képviselőnek nem kell sem orvosnak, sem jogásznak lennie, egy tanfolyamot kell elvégeznie. "
60 órás képzés, felsőfokú végzettség feltétel. Azért ez tényleg nevetséges, hogy bármilyen felsőfokú végzettséggel a 60 órás tanfolyam már betegjogi képviselővé tehet bárkit. Persze hozzáteszik, hogy előny a jogi, vagy az egészségügyi feltétel. De nem kizáró ok, ha más területen végzett. Érdekes.

qbr 2011.06.26. 09:43:32

"Az aranyeres vérzés ellátásának módja a betegség súlyosságától, és egyéb tényezőktől (pl. életkor) függ. Végbélből észlelt vérzéskor 40 éves kor felett a vastag-, és végbélrákot vastagbéltükrözéssel ki kell zárni. (az aranyér ugyanis „nem véd” a vastagbélrák ellen). Ha a beteg fiatal, és családjában nem fordult elő vastagbélrák, az aranyérből származó vérzés csillapítása a feladat, vastagbéltükrözés csak visszatérő vérzés esetén indokolt."

Innen: www.kps.hu/aranyer

"Szerintem ő felesküdött valamire, ha jól rémlik, akkor a gyógyításra, nem pedig a beteg indokolatlan elküldésére."

Valóban, az nem tartozik bele az orvosi esküjébe, hogy a beavatkozás elvégzésével megnyugtatja a beteget a következő néhány évre, és a beteg közben vastagbélrákot kap.

"Ez éppen olyan, mint amikor bemegyek a fodrászhoz, és kérek egy borotválást, de ő közölné velem, ha nem vághatja le a hajamat, akkor nem borotvál meg. "

Ha a fodrász arra esküdött fel, hogy a hozzá betérőket csak ápoltan ereszti ki az ajtaján...
Egyébként magánrendelésen az orvos megválogathatja a betegeit ugyanúgy, ahogy a beteg is megválogathatja a magánorvosát. Ez egy tiszta ügy. Az más kérdés, ha a magánrendelésen rossz gyógyszert ír fel, vagy félrekezeli a beteget, de jelen esetben nem erről van szó.

VaTi 2011.06.26. 09:44:03

@Turchi: ezen csodálkozom én is. Mert ha van egy tök más végzettségem, elvégzem ezt a 60 órát, aztán odaállok csodálkozni a betegnek, hogy "jajj, ne mondja, tényleg ezt tette az oros?". A beteg meg meg lesz győződve arról, hogy neki van igaza, az orvos pénzéhes sarlatán. Én tényleg azt gondoltam, hogy jogi vagy orvosi végzettség a feltétel...

Bikli néni 2011.06.26. 09:44:15

Azt nem tudom eldönteni, hogy a jelen esetben indokolt lett volna-e (ez milyen hülye szókapcsolat már) a tükrözés.
Ha magánrendelésre mész, annak ott ára van. Háziorvos btw. elküld ingyen is. Bár gondolom, ahova te járogattál, az valami szakorvos lehetett. Betegjogi képviselőt hagyni kell a fenébe és látványosan elvonulni másik orvoshoz. Majd ha mindenkivel suttyó lesz és mindenki otthagyja, az álla meg fel talál kopni, elgondolkodik magán.

@Buzuki Stift: Te nő vagy? :O Tökre meg voltam győződve az ellenkezőjéről, de ebben a témában ez már a sokadik pofáraesésem :D

Különben valami olyasmit vártam a cím és az első sor elolvasása után, hogy a vizsgálat közben megállt a szívem, újraélesztettek, majd a cső kihúzása után az orrom alá nyomták ezt az ötezres szöveget.

Bikli néni 2011.06.26. 09:47:01

@Hatodéves: "(Jelentősebb szűkületet okozó tumorra már inkább a székrekedés és a hasmenés váltakozása jellemző, olyan módon, hogy a béltartalom először nem tud átjutni a szűkületen, majd bakteriálisan erjedni kezd és folyékonnyá válik. Ez a bélműködési zavar nagyon tipikus, de a hiánya sem zár ki egy kis tumort)."
Ilyen esetben törvényszerű, hogy az embernek tumora van?

2011.06.26. 10:04:11

@VaTi: Most kerestem csak én is rá erre a témára radiologus hozzászólása után. Eddig teljesen biztos voltam benne, hogy a betegjogi képviselőnek orvosi vagy jogi vépzettsége van. Tévedtem:-(.
60 órában mi a nyavalyát lehet elsajátítani?

qbr 2011.06.26. 10:05:38

Rákerestem sebészet, proktológia árakra, és kidobta ezt, ami egy részletes árlista:
www.bhc.hu/files/arlista_vizsgalat_2011_szakma.pdf

Ez alapján az altatásban végzett vastagbéltükrözés 25.000-ért diszkont árnak tűnik.

Azon gondolkoztam, hogy mit olvashatott a posztoló újraélesztésnek. Varratszedést? Árkategóriában az tűnik egy ilyesminek. (Csak mert nem a sebész foglalkozik újraélesztéssel, hanem az oxyológus :)

qbr 2011.06.26. 10:09:19

@Turchi: Szerintem a betegjogi képviselő egy első szűrőként működik, hogy tehermentesítse a felügyeletet ellátó szerveket (legyen az bíróság, orvosi kamara, fenntartó) azáltal, hogy
- egyszerűbb félreértéseket tisztázni tud
- megpróbálhatja - gondolom - összehozni a beteget az orvossal, hátha csak egy részletesebb magyarázatra van szükség
- tud segíteni a betegnek abban, hogy az adott kérdésben kihez érdemes fordulnia

Szerintem hasonló lehet, mint a mediátori intézmény

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.26. 10:12:16

Viccel a posztoló?

Ember!!! Az újraélesztés ötezerért szinte ingyen van!!!

Csodálkozom, hogy a sebész nem hirdeti ezt a szolgáltatást a Szuperinfóban meg az Expresszben. Szerintem tolonganának hozzá.

A posztoló meg verheti a fejét a falba, hogy nem éleszttette magát újra ezen az AKCIÓS ÁRON legalább háromszor.

Fogalma se lehet róla, mennyit kérnek manapság egy újraélesztésért a kőművesek, a fodrászok, meg a többi suttyó vállalkozó!

Biztos nem lesz rá még egyszer lehetősége, mert a Gazdasági Versenyhivatal be fogja záratni a rendelőt az újraélesztés, mint szolgáltatás piaci ár alatti értékesítése miatt.

2011.06.26. 10:13:12

@qbr: Szűrő, nem szűrő, nem ért a dolgához, ha nincs megfelelő végzettsége. 60 óra alatt pedig nem is fogja megtanulni.

Bikli néni 2011.06.26. 10:19:05

@Turchi: Turchi, mondok valamit. Én hat évig koptattam az egyetem padjait, és eddig csupa olyan munkakörben dolgoztam, ahol feltétel a jogász végzettség. Ehhez képest, csak azt a területet használom, amit másfél évig tanítottak. Volt, ahol még arra se volt szükségem ahhoz, hogy elvégezzem a rám bízott feladatot.
Egy betegjogi képviselőnek szerintem nem kell annyira sok mindenhez értenie, gondolom, be kell seggelni az ide vonatkozó jogszabályokat meg egy-két apróságot, és hadd szóljon. Nyilván perképviseletet meg mediátori feladatokat nem láthat(na) el.

Bikli néni 2011.06.26. 10:20:25

@mariablog: Ha meg több alkalommal is igénybe veszed a szolgáltatást, a második alkalommal 10%, a harmadiktól 30% az off :)

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.26. 10:20:35

@Hatodéves:

Ezt szerintem feleslegesen magyarázgatod az olyan embereknek, akik utoljára az általános iskolában láttak volna valami kezdetleges anatómiai ábrát, ha nem röhécselték volna végig az órát amiatt, hogy a bácsinak a képen nemi szerve is van...

Ezek meg vannak győződve róla, hogy a testük belülről tömör gumiból van, és mivel faék egyszerűséggel képzelik el magukat belülről, ezért faék egyszerűséggel mennek az orvosi rendelőbe "ügyfélként", hogy megrendeljék azokat a "szolgáltatásokat", amiket a rokonság, a munkatársak és a szomszéd néni ajánlásai alapján kiválasztottak maguknak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.06.26. 10:40:34

@VaTi:

"Én tényleg azt gondoltam, hogy jogi vagy orvosi végzettség a feltétel... "

Az egész "betegjogi képviselet" magán viseli az őt létrehozók hozzáértésének nyomait. Ezzel együtt van néhány betegjogi képviselő, aki tényleg rátermett és mediálni is képes.

Bikli néni 2011.06.26. 11:06:19

@radiologus.hu: OFF, rég láttalak itt, örülök, hogy megint felbukkantál :)

Hatodéves 2011.06.26. 12:22:45

@Bikli néni:
Nem törvényszerű. Viszont ha rendszeresen ez történik, az mindenképpen gyanús valamilyen szűkületre, ami nem feltétlenül rosszindulatú daganat. Kísérő tünetektől is függ, hogy mire kell leginkább gondolni. Az is lényeges, hogy valakinek egész életében így működött bélrendszere, vagy az utóbbi időben megváltozott.

Bikli néni 2011.06.26. 12:25:33

@Hatodéves: Értem, köszönöm szépen!

ondol 2011.06.26. 12:34:17

A poszt címe, nem takarja a tartalmat.

Ha az orvos diagnózist akar nálad felállítani, hogy a végbeledben lévő, vagy nemlévő kórságokat még időben feltárja, és segíteni tudjon, akkor együtt kellene működni, a saját érdekedben.

Betegjogi képviselő nem írhatja felül a szakorvos döntéseit, mert az orvos a döntéseiért eddig is maga állta a gyógyításért a következményeket.

Sem a fodrász sem a kőműves nem állít fel a végbeledről diagnózist...rossz a példa!

2011.06.26. 12:51:03

@Bikli néni: Az egyetemen sok olyan dolgot tanulnak, amit később nem használnak, de ez nem azt jelenti, hogy pl. egy mérnökből 6 hét alatt betegjogi képviselő legyen. Ez komolytalan. Ő adja az első javaslatot a betegnek probléma esetén, de ha nem ért hozzá, akkor nincs semmi szerepe a helyzet megoldásában, azaz fölösleges a jelenléte.

Bikli néni 2011.06.26. 12:54:39

@Turchi: Ezt én sem vitatom.
Egyébként, most már érdekel, mit tanítanak egy betegjogi képviselőnek. Szakmai protokollt? Mediációt? Peres eljárások alapismereteket vagy mit?
Tényleg, egyáltalán mit csinál egy betegjogi képviselő? Most komolyan. Azon kívül, hogy meghallgatja a beteg vélt vagy valós sérelmeit?
Remélem, ezért a 60 órás tanfolyamért legalább jól megfizetik, hogy szekírozza az orvosokat (irónia).

rikitiki 2011.06.26. 13:04:40

1. Szakmailag mi felesleges, és mi nem azt döntse el az orvos. (A hozzászólók leírták ami lényeges)

2. Ezt követően tájékoztassa a beteget, a beavatkozás indokáról, céljáról, várható eredményéről, mellékhatásairól, esetleges szövődményekről. (Ezt meg lehet tenni írásban is, egy nyomtatvány átadásával).

Az alternatív lehetőségekről, amit ismer, beleértve, hogy mivel jár(hat) a beavatkozás elmaradása.

3. Ezt követően, a beteg döntse el, hogy az orvos által meghatározott feltételek mellett bevállalja a beavatkozást vagy nem.

A sztoriban nagyjából mind a 3 ponttal voltak gondok, így nem meglepő, ha nem fog a későbbiekben több találkozót kezdeményezni egyik fél sem.

Bikli néni 2011.06.26. 13:10:40

@Turchi: A többi részhez nem tudok hozzászólni, csak a jogihoz.
"A jogi ismeretek témakörében az általános jogi ismeretek (alkotmány, szociális jog, emberi jogok), az államigazgatási, családjogi, polgári jogi, fogyatékosügyi ismeretek, az országgyűlési biztosokra, az adatkezelésre vonatkozó szabályok, illetve az emberi jogok európai védelme szerepelnek. "
Lássuk: (alapozó tárgyaival együtt): alkotmányjog: 3 félév; szociális jog: 1 félév (ami további egy félév családjogra épül), polgári jog: 4 félév + 2 eljárásjog (gyakorlatok nélkül). Fogyatékosügyi ismereteket nem tanultam.
Pógárból államvizsga (tudom, már záróvizsga a neve, csak azt nem szeressük') van, a rendes félévi vizsgán meg kollektív népnyúzás. Alkotmányjogon szintén. Ha ezt hatvan órában akarják beletolni valakinek a fejébe, ahhoz csak gratulálni tudok. Akkor is, ha egy betegjogi képviselőnek nem feltétlenül kell tudnia mondjuk a Ptk. ötödik részét (öröklési jog), vagy az országgyűlés plenáris ülésének menetét. De akkor is, milyenmáez'...

Irkutszk 2011.06.26. 13:34:13

Az én véleményem szerint:

1, Hibázott az orvos, ha nem magyarázta el (főleg egy magánrendelésen) az általa javasolt eljárás fontosságát.

2, Hibázott a beteg, ha nem kérdezett rá arra, ami érdekelte. Nem azt kell kérdezni, hogy de múltkor nem, most miért muszáj, hanem hogy ez miből áll, és miért fontos. Neki, a betegnek.

3, Bután viselkedett a beteg, ha úgy gondolta, hogy az orvosnak nincsenek ugyanannyira jogai, mint neki, és ha visszautasítja a diagnosztikai eljárást, akkor az orvos nem tagadhatja meg a kezelést. Ha az orvos nem tudja, hogy mit csinál, nem fog vakon belevágni.

4, Butaság azt gondolni, hogy a magánpraxisból nem lehet eltanácsolni a beteget. Minden indok nélkül, miért ne? Magánpraxis. Az orvos pénze bánja, ha nem vállal el egy-egy esetet ott.

5, A címnek semmi köze a poszthoz (újfent), és abszolút nem értem, milyen szándék vezérelte a poszt íróját, hogy ezt a félmondatot a végére odabiggyessze. A magánpraxis az, ami aztán végképp nem kötelező.

6, A poszt írója nem mondhatja el magáról, hogy hű, de egészséges, ha aranyere van. Az ugyanis ugyanannyira betegség, mint az összes többi.

7, De legalább a betegjogi képviselő tudja, hogy mihez van joga egyik ill. másik félnek, ő beírhat a praxisblog-ellenőrzőjébe egy piros pontot.

Bikli néni 2011.06.26. 13:57:18

@Irkutszk: Ó, bár már Laikus pontjait látnám itt!

sztrugackij 2011.06.26. 15:34:25

Egy hónapja voltam aranyérkezelésen.
Vastagbél tükrözés szóba sem került.
Most hibázott az orvosom,vagy sem?(44 vagyok)

Hatodéves 2011.06.26. 16:22:02

@sztrugackij:
Attól is függ, hogy milyen panaszokkal mentél oda (fájdalom, vérzés, általános panaszok), hogy az aranyér-kezelés megszüntette-e a problémát, hogy az orvosi vizsgálat során mennyire tűnt egyértelműnek az aranyér megjelenése és a panaszok közötti kapcsolat, hogy mióta van ez a gondod stb.

Ismétlődő, kezelés ellenére kiújuló aranyérnél, mint a posztban, ötven felett, főleg ha van valamilyen más gyanújel is, szerintem illik felvetni a colonoscopiát, de jó lenne, hogy ha egy nálam hozzáértőbb is elmondaná a véleményét.

Szabo T 2011.06.26. 16:31:42

@sztrugackij: Amerikaban 50 ev alatt nem javasolt a vastagbeltukrozes HA a csaladi anamnezis negativ, azaz nem fordult elo vastagbelrak a csaladban. Holnap el tudom kuldeni a linket is.

Szabo T 2011.06.26. 16:33:48

@VaTi: "@Buzuki Stift: Gyűrű nélkül. Ha a jogi képviselő is nézheti, feláras" :)))

Ha lenne arlistam:

sikertelen ujraelesztes: 5000 Ft
sikeres ujraelesztes: priceless

Bikli néni 2011.06.26. 16:52:11

@Szabo T: pontosabban:
Vastagbéltükrözés: 25 ezer forint. Sikertelen újraélesztés: ötezer forint. Sikeres újraélesztés után veszni össze a surmó dokival: felbecsülhetetlen.
Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a ...
:D

sztrugackij 2011.06.26. 17:31:57

@Hatodéves: Köszönöm a segítséget!

sztrugackij 2011.06.26. 17:33:22

@Szabo T: Szintén hálás köszönet!

Szabo T 2011.06.26. 17:44:35

@sztrugackij: "The new guidelines call for men and women with average risk of colon cancer to get either a colonoscopy every 10 years or one of two types of polyp-detecting tests — a flexible sigmoidoscopy (views only the rectum and lower part of the colon) or a CT colonography or virtual colonoscopy (a less invasive procedure) — every five years starting at age 50. The five-year tests should be accompanied by an annual fecal immunochemical test (FIT) instead of the old fecal occult blood test and a colonoscopy should be performed if any of these test results are positive."

www.cancer.org/Healthy/FindCancerEarly/CancerScreeningGuidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer

tódór piroska 2011.06.26. 18:06:36

@Szabo T: ez a szűrővizsgálatról szól!

Rectalis vérzés esetén a világon mindenütt, természetesen az USA-ban is, feltétlenül javasolt a colonoscopia, életkortól függetlenül.
Én magam is számos esetben végeztem colonoscopiát 14-16 éves fiatalokban, kisebb gyermekeknél csak azért nem, mert őket centrumba iránnyítottuk szakavatott gyermek-gasztroenterológus kezébe.

tódór piroska 2011.06.26. 18:15:24

@tódór piroska:
Az USA egyik legnevesebb Gyermekklinikája (Johns Hopkins Children's Center) által közzétett betegtájékoztató ezt írja a gyermekkorban végzendő colonoscopiáról...

Colonoscopy
Your health care provider has decided that your child should have a colonoscopy, which is a test that allows the doctor to look inside the colon (large intestine or bowel). This will help them to better understand and treat your child's problem. This procedure will be scheduled through your gastroenterology provider.

Medications are given to your child to keep him/her comfortable during the colonoscopy. General anesthesia will be administered by a pediatric anesthesiologist. The procedure is performed with a long flexible tube, about the width of a finger, called a colonoscope. It has a camera at the tip, which allows the doctor to view the inside of the colon on a video screen. It is put in through the rectum and into the colon. Small pieces of tissue, called biopsies, are taken through the colonoscope and sent for examination in the laboratory. These results are available in approximately one week.

You will be asked to arrive at the Same Day Surgery Center 1½ hours before the procedure can begin. The location is in the main hospital, Osler Building, 7th Floor. Your child will change into a hospital gown and begin the process to undergo anesthesia. You may accompany them into the room where the procedure will be performed and stay with your child until they are asleep. You will then be escorted to the waiting room until the procedure is finished. If your child has a favorite toy or blanket, you may bring it for a source of comfort. Also bring any medication your child takes.

Szabo T 2011.06.26. 19:50:40

@tódór piroska: "ez a szűrővizsgálatról szól!"

Valoban, elnezest ha felreertheto voltam.

ccke 2011.06.26. 20:31:50

Na ezt a kérdést sajnos a másik oldalról is ismertem. Viszonylag típusos aranyeres panaszokkal(fájdalom nélkül) mentem a háziorvosomhoz. Konzervatív kezelésre el is múltak a tünetek. El akart küldeni endoszkópiára, biztos, ami biztos alapon. Persze semmi kedvem nem volt hozzá, végül abban állapodtunk meg, hogy egyenlőre nem, de ha újra jelentkezik, akkor mindenképpen kell. Azóta szerencsére nem volt problémám, de sajnos ez nem olyan, ami elmúlik...

bakela 2011.06.26. 22:21:53

Hibás alapállásból is lehet jó megoldásra találni.
Lásd a fentiek.
Aranyér /netzombiknak: aranyért/ → dugás. Ha vérzik, ha nem.
Aranyér ≠ visszértágulat a seggeden.
Nincs itt a Raaber Májkel, ezért hejjette kérdem: mit tutttok kiguglizni?
Mik is azok az anastomosisok a portalis-, és nagyvérköri keringés között? /érrendszeri összeköttetés a májkapu- véna és a test többi részének érellátása közt/
Hány még a 32? Három-e a kislány-e? Messzi van-e a messzi?
Oszt' mik-e lehetnek ezeknek a közük a hasüregi pl. daganatokhoz?

Milyasasom az a „félaltatás”?
Prosztoló, orka-e vagy? Asszem, azok tudnak ojjjat, hogy a fél agyuk alszik, a másik fele meg fókára vadászik /Kedves Cincinella! Nem romákozok, a zorka egy qrva nagy tengeri emlős – maiden name: Willy/
Per se intelligitur: az átlagos pixisblogger is hasonló agyberendezésű: Fél agya prosztót ró, a másik fele meg, -nincs-.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.06.26. 22:50:42

@mariablog: Az 5000 kb annyi, mint az újraélesztéshez elhasznált eszközök ára. Ezek szerint a beavatkozásért nem kér pénzt a kolléga. Etikus hozzáállásnak tartom.

Irkutszk 2011.06.27. 01:46:08

@bakela: A máj kikerülése pl lehetséges a kúp gyógyszerformával. Én készültem, tanár bácsi, én tudom!

bakela 2011.06.28. 22:46:03

@Irkutszk:
Ez igaz, csak nincs köze a kérdéshez.
A választ meg mem mondom meg, mer a zelőbb felbacta a zagyam a P. iri

Irkutszk 2011.06.29. 00:30:30

@bakela: Ja, én egyszer már kikaptam azért, hogy a kérdésre válaszolok, úgyhogy csak szakmai random asszociációt merek játszani ;)

Dwokfur 2011.06.30. 01:45:12

Azért nehogy már a farok csóválja a kutyát. A kedves beteg kiokosítja magát a szomszédoknál az indikációkról? A kedves posztolónak szerintem akutan azért nem csinálta meg a tükrözést a kolléga, mert fontosabbnak tartotta az akutális problémát megoldani. De aranyér esetén indokolt a tükrözés - ha tetszik a posztolónak, ha nem. Mivel a történet nem életveszélyes, sürgősségi eset, ezért az orvos igenis megteheti, hogy az okoskodó beteget nem vizsgálja tovább, hanem hagyja máshoz menni. Gratulálok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása