Sírva könyörögtem a fogorvosnak

2011.06.14. 06:00

Ez a történet az első szótól az utolsóig igaz annak ellenére, hogy a leírtakról nem rendelkezem mindenre kiterjedően írásos dokumentummal. A történetet ajánlom: mindenkinek, aki 60 éven felüli, közgyógyellátott, bármilyen nagyobb műtét vagy egyéb betegség miatt szükségessé vált, góckutatáson átesett beteg, az ő családtagjainak, ismerőseinek, netán törvényalkotó vagy alkalmazó, vagyis mindenkinek, hiszen a kapu mindenkinek nyitott…, mindenkinek áll a zászló…, stb.

 


Történetemet megírására az késztetett, hogy „nyomorúságom” mással ne történhessem meg, továbbá, hogy mindenki értesüljön arról, hogy vannak olyan jogszabályok is, amelyek a szegény, kisnyugdíjas, rokkant illetve beteg emberek érdekében születtek, de ezeket sötét homály, mély titok övezi, sőt továbbmenve, ezek végrehajtására viszont már semmilyen garancia nincs.


A történet előzményei:


Életem derekán 45 évesen megrokkantam, súlyos mozgáskorlátozott lettem, majd állapotom tovább romlott, és nyugodtan mondhatom: lehetnék az a bizonyos „állatorvosi ló”, hiszen oly sokféle, sőt különleges betegségekkel is rendelkezem, hogy „tanulni lehetne belőlem”, így végül is 100 %-os rokkantnak nyilvánítottak.


2001-ben a kerületi, területileg illetékes fogászati rendelőben 93.000,- Ft-ot kellett fizetnem, közgyógyellátottként, felső ragasztott és alsó kivehető fogpótlásomért, és azért „csupán” ennyit, mert előtte jártam a kötelező fogászati szűrésekre. A fogpótláshoz, illetve a hozzá szükséges kezelésekre /gyökérkezelés, csiszolás, tömés, mintavétel, stb. 25 alkalommal kellett mozgáskorlátozottként a fogászatra mennem! Erre és férjem fogpótlására ezzel az összes korábban megtakarított pénzünk elfogyott.


Külön-külön regényt megtöltenének a 11 terhességem alatti nőgyógyászati rémségek, az első térdműtétemtől a negyedik térdműtétemig fokozatosan romló egészségügyi ellátási rendszer, de hát azok még a múlt században történtek. Ez azonban teljesen friss, XXI. századi fogászati rémmese, mely ráadásul nem is „Kukutyin”-ban, hanem a fővárosban történt!


Sajnos, totál térdprotézis műtét vált számomra szükségessé. Az „X” kórház ortopéd orvosa, - később kiderült, hogy egyúttal intézetvezető főorvos - válaszolt a kórház címére küldött emailre, időpontot adott, fogadott, megvizsgált, tájékoztatott, szóval minden úgy történt, mint egy álomban. Azt gondoltam, szuper, ez a XXI. századi csoda! Megkaptam a beutalót, amelyen feltüntették a műtét időpontját, a kötelezően előírt vizsgálatokat, góc-kereséseket, azt az időpontot, amikorra a kész leletekkel már a kórházban az altatóorvosnál kell jelentkezni, stb. A vizsgálatokra kereken egy hónap időtartam jutott: május 23.-tól június 23.-ig. Mivel több vizsgálathoz háziorvosi beutaló kell - tudja valaki, hogy miért nem elég a kórháznak a műtéthez kiadott beutalója? - ezért másnap elmentem a háziorvos délutáni rendelésére beutalókért.


Május 23. hétfő: vizsgálat az ortopédián, papírok átvétele


Május 24. kedd: háziorvos, beutalók beszerzése


Május 25. szerda: labor, vérvétel, telefonálgatás, hogy ahol előzetes időpont egyeztetés szükséges, adjanak időpontot, kisírva a sürgősséget, mivel van olyan vizsgálat, ahol 2-3 hét, de akár 2 hónap az előjegyzési idő.


Május 26. csütörtök: mivel tudtam 1 rossz fogamról és felső fogsoromat egy 8 fogból álló híd „szépítette” már 8 éve, sejtettem, hogy ott góc lehet, ezért a fogászaton kezdtem. E hídért anno közgyógyellátottként 97.000,-Ft-ot kellett fizetnem! Ez volt az összes megtakarításunk!

 

Háziorvosom szerint a fogászatra nem kell beutaló, sem időpont, és a fogászati góckeresésre a területileg illetékes „Y” kórház fogászatára kell mennem. /Ezen kórház hatalmas, ráadásul jó meredek területen fekszik./


A rémtörténet itt kezdődik:


Az „Y” kórház fogászata. Közölték, hogy időpont azért kellett volna, de a góckutatást a szájsebészet végzi. Irány a szájsebészet fekvőbeteg részlege, mert ott van a röntgen is. Két órát várakoztam valakire, aki nem gégész, hanem szájsebész. Végre jött valaki! A kórháztól kapott beutalómra csináltatott egy „panoráma” röntgen-felvételt, majd még egyet, majd egy harmadikat is, mert az előhívó már régi volt, a kép nem jól látszott, ezért a harmadikat a központi röntgenben hívták elő, majd visszaküldtek a fogászatra, mivel a felső hidat le kell venni. Mert az már biztos, hogy vannak gócos fogak, de „a fogpótlás hátoldalán lévő fém lemezek nagyon leárnyékolják a röntgent”, és hidat levenni csak a fogászaton lehet.


Vissza a fogászatra. Közölték, hogy „időpontra dolgoznak”, tele vannak előjegyzéssel, „ez egy kb. másfél órás műtét”, majd miután ismertettem szorult helyzetemet, másnap délelőttre mégiscsak tudnak fogadni. A doktornő közölte, hogy ez 2.000,- Ft lesz foganként, azaz 16.000,-Ft. Mondtam, hogy van közgyógy ellátásom, de szerinte az erre nem vonatkozik!?! Ekkor a több, mint 5 órás ülés-állás-járkálás, valamint fájdalmaim, de legfőképpen anyagi helyzetem miatt zokogni kezdtem, mondtam, hogy köszönöm, akkor lemondok a híd levételéről, és a protézis műtétről is.


Megkérdezte a doktornő, mi a baj? Ennyire fél? Nem, feleltem, de képtelen vagyok 16 ezer forintot erre kifizetni, mert nincs ennyi pénzem. A doktornő rendkívül megértően a következőket mondta: rendben, akkor beírjuk sürgősségi ellátásra, és legfeljebb, ha az OEP majd visszadobja, akkor kb. két hónap múlva mégiscsak ki kell majd fizetnem, de addig spórolhatok….


Május 27. Péntek:


Fogászat. Megtörtént a híd levétele. Valóban, a műtét majdnem másfél órás volt. A legjobb mégis az volt, hogy a fogakat szétfűrészelték, levágták, és az érzéstelenítő injekciókon kívül semmilyen fájdalommal nem járt. Viszont visszaküldtek a szájsebészetre, mert vérhígító gyógyszert szedő betegnek fogat csak a szájsebész húzhatja ki.


Irány a szájsebészeti szakrendelő.


Itt nagyon kedvesen fogadtak, megértően „átverték” az OEP-et: a térdprotézis műtéthez előírt vizsgálati beutaló  mellett nálam volt a háziorvos által más szakrendelésre szóló másik beutaló is, így erről leírták a naplószámot és a pecsétszámot, mintha lett volna ide szóló háziorvosi beutalóm. Ugyanis a fogászatra nem, de a szájsebészetre ez szükséges. Megnézték a panoráma röntgent, szakvéleményezték, tájékoztattak, hogy a gócos fogakat ki kell húzni, sőt, mivel vérhígítót szedek, ezt előírásoknak megfelelően csak bent fekvéssel lehet megtenni. Majd átnézve a vizsgálatokhoz általam készített menetrendet, és látva, hogy keddi napra, időpontra, kardiológiai vizsgálatra van beutalóm, külön kardiológiai szakvéleményt is kért az orvos. A befekvésem időpontját és a foghúzások kezdetét az ezt követő napra, azaz szerdára jegyezte elő, előzetesen bennfekvésemet 3-4 napra tervezve.


Június 1. szerda:


A megbeszélteknek és leírtaknak megfelelően reggel 8 órakor befekvésre jelentkezem. De ismét várnom kellett majdnem 2 órát, míg előkerült a „kezelőorvos”, aki ezt követően személyesen intézte a betegfelvételt. Nincs szabad ágy, majd mégis van….


A bennfekvésemet nem részletezem, csak néhány kórházi apróság: műtétre várva nem reggelizem, műtét után nem ebédelek, amikor tudom, hogy csak délután lesz foghúzás, akkor nem marad számomra reggeli, amikor reggel húznak fogat, és az esti szelet kenyérből a kenyérbelet el tudnám csipegetni, akkor amikor mindenkinek csak 1 szelet jut, ha 1 doboz tejföl a vacsora, amit nem birok megenni. Nincs semmiféle félretett, maradék icipici vaj vagy bármi. A  nővér a saját vaját adja oda, hogy abból kenjek a kenyérre, a cukros beteg nem kap zsemlét, az ulcuszos beteg tejet, tejfölt kap, reklamációja után kekszet adnak neki…..


Más, mely számomra érthetetlen és logikátlan:


Hétfőn, kedden is voltam vizsgálatokon, kész lett a labor, az „X” kórház megrendelte a protézis műtéthez a vért. A bennfekvésem idejére volt előjegyezve a nőgyógyászati góckeresés, a fül-orr-gégészeti góckeresés, és egy mammográfiai vizsgálat, melyhez külön háziorvosi beutalóm volt, mert ezt még ugye akkor kértem, amikor nem tudtam a kórházi befekvésről. A szájsebészeti kezelőorvos szerint természetes, hogy ezek a bennfekvés alatt megoldhatók lesznek.


A fül-orr-gégészeti góckeresés helyben volt, egyik nem foghúzásos napon az arcüregemet fel is szúrták, át is mosták.


A nőgyógyászatra is elbicegtem, ahol közölték, hogy mint bent fekvő beteg, „nem férnek hozzám” a számítógépben, csak ha a kórházi kezelőorvos ad a vizsgálatra egy beutalót. Így a szájsebészet adott egy nőgyógyászati beutalót. A házi telefonon beszéltünk a mammográfiával, hogy akkor oda is ugyanúgy kell egy szájsebészeti beutaló? A válaszuk: nem kell, ők tudnak fogadni, és látnak is a számítógépben.


Én, mint volt számítógépes rendszerszervező, ezt nem értem. Ezt hozta a XXI. század? Az új, modern számítógépes szakemberek meg tudják oldani, hogy a számítógép hol „lásson”, hol meg nem?


Amit viszont ki kell emelnem, mert már nem apróság:


a foghúzások mellé többi gyógyszeremmel együtt az otthonról hozott fájdalomcsillapítót szedtem, általam vényre vásárolt Clexane injekciót kaptam. Antibiotikumot vagy gyulladáscsökkentőt nem kaptam! Pedig naponta panaszkodtam a csupasz fogcsonkok és a begyulladt íny fájdalmára, melyet feldagadt arcom is jelzett. Az orvos szerint : „jegeljem”.


Június 6. hétfő:


Hazaengedtek azzal, hogy a területileg illetékes fogászati szakrendelőt felkereshetem fogaim kezelése, illetve fogsorkészítés céljából, de kezelőorvosom a magánrendelőben, ahol ő ugyancsak alkalmazott, villámgyorsan, még a műtét előtt mindezt szívesen megcsinálja, árat nem tud mondani, majd csak a magánrendelőben.


Hazaérve keresgélni kezdtem a világhálón fogorvosi árak után tudakozódva, ledöbbentem, majd találtam egy cikket. Címe: Fogászati ellátás 60 év felett, illetve közgyógyellátottaknál. Idézet a cikkből: „Milyen fogpótlások járnak közgyógyellátottaknak ingyenesen vagy kedvezményesen? A közgyógyellátásra jogosultak 100 százalékos támogatás mellett vehetik igénybe a fogpótlás minden fajtáját. Ha a betegnek egy góckeresés során (tehát nem csupán esztétikai megfontolások miatt) húzzák ki a fogát, akkor hiányzó fog pótlása, nem csupán kivehető, hanem rögzített fogpótlásként is ingyenes a számára. Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a 100 százalékos támogatás nem jelent minden esetben ingyenességet. Amennyiben az eszköz ára magasabb, mint a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár, akkor a különbözetet a betegnek kell megfizetnie.” Vagyis értelmezésem szerint a legolcsóbb kivitel számomra teljesen ingyenes!!!


Június 7. kedd:


A területileg illetékes fogászati rendelőben, a korábbi fogászati kezelőorvosomat, a leszedett híd készítőjét felhívtam telefonon. Váltótársa közölte, hogy gyesen van, de ő is szívesen fogad, sőt, a körülményeimre tekintettel azonnal, de biztos, hogy várakoznom kell majd, mert előjegyzett betegei vannak.


Ezután az OEP illetékes munkatársát kerestem meg telefonon, hogy tisztázzam vele: jól értelmeztem-e az interneten megjelent cikket, érvényben van-e még ez a rendelet vagy módosult és hogy valóban minden, azaz a fogtechnikai és az anyagköltség is beletartoznak-e ebbe a körbe. Az OEP munkatársa mindezt megerősítette. Kiemelte még, hogy ez csak az első fogpótlás esetre vonatkozik.


A rendelőbe érve kiderült, hogy a rendelő korábban két kerület betegeit fogadta, de most különváltak, korábbi fogorvosom és váltótársa a másik kerület közeli rendelőjébe került át.


Mivel az interneten olvasott cikkben az is szerepel, hogy ugyanilyen feltételekkel az ország területén bárhol, minden fogászat köteles ugyanígy - azaz ingyenes fogpótlással - ellátni, nyugodtan átbicegtem a másik kerület 2 utcasaroknyira lévő rendelőjébe.


Végigvártam a rendelési időt, bementem, ismét előadtam „sirámaimat”, elmondtam, hogy fájnak a fogaim, folyamatosan fájdalomcsillapítót szedek, jegelem az arcom,. Kértem a doktornőt, hogy segítsen. Megnézett, közölte, hogy teljesen felesleges volt a hidat leszedni, sőt, nem érti, miért szúrták fel az arcüregemet, hiszen ma már erre antibiotikumot adnak, majd kedvesen kiszámolta, hogy a fogászati kezelés ingyenes lesz, de a fogtechnika és fogpótlás 279.500,- Ft-ba kerülne. Közöltem, hogy ezt nem tudom kifizetni, viszont az OEP rendelete szerint esetemben ezt az OEP és az állami költségvetés finanszírozza majd. Ő ezt hihetetlennek, lehetetlennek tartotta, majd készített egy röntgent, megállapította, hogy még maradt egy gócos fogam, ezért menjek vissza az „Y” kórház szájsebészetére, további góctalanításra.


Június 8. szerda:


Reggel 8 órára visszamentem a szájsebészetre. Kezelőorvosom nem volt bent, mert előzőleg ügyeletes volt.


Kértem, hogy valaki nézze meg, hogy valóban maradt-e még gócos fogam. Másfél óra múlva jött egy szájsebész. Mondta, hogy a korábbi panoráma röntgen a kórlapomban van, azt csak a betegek kezelése után tudják elővenni. 12 óra után már idegesen kértem, hogy valaki csináljon valamit. Erre egy másik akkor érkezett szájsebész orvos egy „pici” röntgent csináltatott, majd írásban szakvéleményezte, hogy nincs több gócos fogam, továbbá hogy a területi fogorvos lásson el, vagy pontosan írja le, mi a baj, mit javasol.


De a gócmentességem miatt rájöttem, hogy tegnap kedvesen csak le akartak, és sikeresen le is ráztak”.


Ezért elmentem a kerületi, azaz területileg illetékes fogászati rendelőbe. Még odaértem a délelőtti rendelés vége előtt. Itt a kiírás szerint utcák, házszámok szerinti beosztást találtunk, és azt gondoltam, szerencsém van, mert az én lakásomhoz tartozó orvos éppen délelőtt rendelt.


Kértem, hogy fogadjanak, de az asszisztensnő elállta a bejáratot azzal, hogy a doktornőnek el kell mennie és ezért nem beszélhetek vele. Kértem, hogy csak egy percre hallgasson meg, hogy tud-e segíteni, mert nagyon fájnak a fogaim, de ragaszkodott ahhoz, hogy nem beszélhetek a doktornővel. Ekkor már sírva, kiabálva követeltem, hogy bemehessek a doktornőhöz, mert iszonyú fájdalmaim vannak! A doktornő valóban 1 perc alatt meghallgatta történetemet közölte, hogy tele van beteggel és hétfőn pünkösd lesz és egy műfogsor 3-4 hónap alatt készül el. Ő még sosem hallott az OEP hivatkozott rendeletéről, de még ha írásban hoznám és bemutatnám neki ezt a rendeletet, a fogsorért akkor is fizetnem kell, majd megnézésemre és megbeszélésre ha kérek, tud időpontot adni. És elment. Az asszisztensnője: akkor kér időpontot? Kértem. Adott, 06.15.-re. Ledöbbentem.


Ekkor visszamentem az „Y” kórház szájsebészetére, és kerestem az osztályvezető főorvost, majd szabadsága miatt a helyettesét, akinek sírva könyörögtem, hogy segítsen, és fájdalmaim megszüntetésére húzzák ki a megmaradt, ám nem gócos fogaimat is. Elmondtam a kálváriámat, azaz:


- térdprotézis műtétre van kijelölt időpontom, az ehhez szükséges vizsgálatok már majdnem mind elkészültek. A kórház a műtéthez a vért megrendelte.


- ugyanakkor nekem szinte elviselhetetlen lett az életem: nem tudok rendesen fogat mosni, emiatt nemcsak tovább romlanak a fogaim, de iszonyú szájszagom is van. Borzasztó fájdalmaim vannak, még a beszéd is a hideg levegő miatt fájdalommal jár. Enni csak pépes ételt tudok, de ez nem változna akkor sem, ha megmaradt fájós fogaimat, fogcsonkjaimat eltávolítanák.

 

Ha elkezdenék a protézishez a fogászati munkálatokat, azokat a műtétem időpontjáig befejezni nem tudnák, mivel annak elkészülte 3-4 hónap. Ráadásul nekem 116 ezer, míg ugyancsak súlyos mozgáskorlátozott férjemnek 53 ezer forint a rokkant nyugdíja, ebből nemcsak lakhatásunkat, megélhetésünket, de szükségszerű gyógyszereinket is finanszírozni kell, így 300 ezer forintot műfogsorra nem tudok költeni, így soha nem lenne fogam, de egy teljesen egyszerű kivezető alsó-felső fogsor, mint legolcsóbb, még elérhetőnek tűnik. Ezért felvállalom, hogy ezután már csak ilyet tudnak számomra készíteni.


Mindezt meg is értette. Azt mondta, majd a kezelőorvosom ki fogja húzni és most küld egy orvost, hogy a papírmunkát elvégezze.


A küldött orvos leírta, hogy bennfekvésre másnap reggel 8 órakor jelentkezzem, de megadta a kezelőorvosom telefonszámát, hogy majd délután, mire kipihente magát, hívjam telefonon és tájékoztassam minderről, mert ő nem ismeri a kezelőorvosom műtéti tervét.


A telefonban a kezelőorvosom azt mondta, hogy „etikai vétség” lenne „egészséges”, illetve megmenthető fogakat kihúzni, erre ő nem hajlandó és ha bementem volna hozzá a magánrendelőbe - ahogy kérte - ő segített volna rajtam kb. 2 hét alatt, de mindenképpen még a tervezett térdműtétemig lett volna új fogsorom. De azért menjek be másnap a kórházba.


Június 9. csütörtök:


A leírtak szerint reggel 8-ra a kórházban megjelentem, ahol befekvésre fel is vettek. Majd jött az osztályra a kezelőorvosom, aki közölte, hogy megmondta, nem húzza ki a gócmentes fogaimat, ezért hazamehetek. Elvette és eltette a kórlapot. Megismételte, hogy a műtét miatti rövid időre tekintettel ő felajánlotta, hogy ezen rövid idő alatt a magánrendelőben nekem fogsort készít. Annyit megtesz, hogy a kórházi fogászatra -  ahol a hidat leszedték -  átszól, hogy segítsenek soron kívül rajtam, hogy mire a térdprotézis műtétre kerülne sor, addigra már ne legyenek fájdalmaim.


A fogorvos közölte, hogy segítene, de ő másnaptól jun.23.-ig szabadságon lesz, így nem tud vállalni.


Itt a kör bezárult.


Teljesen elkeseredve visszamentem a területileg illetékes fogorvosi rendelőbe azzal, hogy valaki végre segítsen és szüntesse meg a fájdalmaimat. Az én illetékes fogorvosom szerencsére ekkor délután rendelt.


A délelőtti rendelésről egy orvos behívott, mikor mondtam, hogy fájdalmaim vannak, beültetett a székbe, megnézte fogaimat, és azt mondta: mutassa meg melyik az a két foga amelyik legjobban fáj azokból azonnal kiölöm az ideget, hogy ne fájjon. Holnap ismét jöjjön vissza, hogy folytassuk. Amíg a zsibbadásra vár addig beszélgethetünk.


Ez így meg is történt. Érdekes, hogy ő ismerte az OEP már hivatkozott rendeletét, sőt már volt is ilyen esete. Elmondta, hogy a fogsor elkészítését is vállalja, de elsősorban a fájdalmat kell megszüntetnie és a fogaim állapotát kell a fogsor elkészültéig a további romlástól megóvni.


Ledöbbent, hogy a fogcsonkok már másfél hete szabadon vannak, hogy sem antibiotikumot, sem gyulladáscsökkentőt nem kaptam. Kolléganője eljárását is maximálisan elítélte, azzal, hogy elsődleges kötelességük a fájdalom csökkentése.


Délután 5 órára a fájdalmaim majdnem teljesen megszűntek.


Elgondolkoztam: a kórházban töltött 6 nap alatt ugyanígy az idegölést is megcsinálhatták volna, vagy akár a kórházi fogorvosi rendelőben és fogtechnikán ezalatt talán még egy ideiglenes fogsor is elkészülhetett volna. A szájsebész egyúttal nem fogorvos? Vagy csak a magánrendelőben az?


Súlyos mozgáskorlátozottként, súlyos mozgáskorlátozott férjem kíséretében miért kellett ennyit autózni, gyalogolni, miért kellett a kórházban is órákat várakoztatni és miért kellett ennyi fájdalmat elviselnem?


Feltételezem, hogy ennek oka, hogy sejtették tőlem nem várhatnak „hálapénz”-t.


Ha van egy jó törvény ez miért nem válik ismertté? Véleményem szerint ilyen egyértelmű esetben az orvosnak kéne felkínálnia ezt a lehetőséget eleve minden 60 év feletti, közgyógyellátott, vagy góckutatás miatt foghúzást szenvedett betegnek úgy ahogy a magánrendelőben végzett fogsorkészítést felajánlják.


De ha már egy beteg ezzel tisztában van, miért tagadják le, hogy ismerik ezt a rendeletet? Vagy lehetséges, hogy az orvosok sem tudnak róla?


Bevallom, ha nem lenne ez a lehetőség soha nem lenne új fogsorom.


De még így sem vagyok ebben biztos: tudniillik még eddig ezen rendes fogorvos sem talált olyan fogtechnikust, akinek az OEP-pel szerződése lenne…..

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.14. 08:00:51

Már az előző fogorvosos poszt illusztrációja is pazar volt, de így élőben... priceless.

// A poszton valaki már átrágta magát? :$

Káin 2011.06.14. 08:17:37

Elég terjedelmes írás és elég szomorú, hogy a fogászati ellátás minősége sajnos a pénztárcától függ, pedig a fogak egészsége kulcsfontosságú.

Káin 2011.06.14. 08:20:48

@1,3,7-trimethylxanthine: Az "átrágta" kifejezés is stílusos :D.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.14. 08:28:31

@Káin: jólvanna, erre állt rá az agyam a poszt fele után :D

El Visco Stello (törölt) 2011.06.14. 08:33:47

Én átrágtam magam rajta. Nem olyan bonyolult, mint ahogy meg van bonyolítva. Két dologról szól. Az egyik a magyar fogorvos mentalitása: "Az rendben, hogy TB, meg minden, de hol az én hasznom rajta?"
A másik: Minden törvény, szabály, utasítás annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Ha hoznak egy szabályt, de nem gondoskodnak annak bearthatóságáról és betartásáról - ha a be nem tartásának nincs az alkalmazóra nézve hátrányos következménye - akkor felesleges a szabály.
Mindaddig, ameddig a törvényhozásban csak látszattevékenység folyik, nem is lesz változás ezen a területn.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.14. 08:38:12

@1,3,7-trimethylxanthine: Hoppá! Rólad jut eszembe: Még nem is ittam kávét.

ccke 2011.06.14. 08:51:32

Én még egyen elgondolkoztam, kicsit a fogászati résztől függetlenül.
Hogy milyen jó lenne, ha lenne valaki, akinek az a feladata, hogy az ilyen összetett kivizsgálásokat megszervezze. Hogy ne amiatt maradjon el a műtét, mert a beteg nem ért a szükséges vizsgálatok, kezelések végére. Itt végül nagyjából minden megoldódott, de minden esetleges volt. Hisztizni kellett a laborban, számtalanszor megjelent a különböző fogorvosoknál, és egy plusz szerencse, hogy a szájsebészeten bennfekve több vizsgálatot megcsináltak, ha pl. a Szájseb Klinikán fekszik, valószínűleg nem lehetett volna ezeket kijárni.

Egy idős, demens, vagy csak egyszerű, tájékozatlan beteg nem nagyon tudja ezt megszervezni, időpontokat összeegyeztetni, megfelelő beutalókat mindig kéznél tartani...
Kíváncsi vagyok máshol ez hogy megy, de szerintem nálunk eléggé jellemző, hogy hasonló szervezési dolgok miatt maradnak ki fontos vizsgálatok, vagy csúsznak el beavatkozások, műtétek.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.14. 08:51:54

"Y" kórház területe valóban markáns domborzatú, de a szájsebészet közel van a bejárathoz, a gépkocsi bejárathoz meg éppenséggel nagyon közel. Bár belátom, hogy egy mozgássérültnek más fogalmai vannak a közelségről.

Dr.laikus PhD 2011.06.14. 09:31:06

@ccke:

"Kíváncsi vagyok máshol ez hogy megy..."
Elvész az intézmények között a beteg.
Sőt orvost veszíthet a beteg.

Én is jártam kálváriát, zavart ki orvos a rendelőből, hogy látni nem akar, pedig csak az előírt vizsgálatokra írta a háziorvos, hogy nem tudja elvégeztetni, mert a volumenkorlát rá is vonatkozik.
Azt kérdezte mit csináltam a háziorvossal, hogy így viselkedik velem.

Közben a klinika már évek óta kérte a vizsgálatokat amit szintén a volumenkorlát miatt ambulánsan nem végez el ma sem.

ccke 2011.06.14. 09:52:52

@Dr.laikus PhD: A másholt úgy értettem, hogy Nyugaton. Itthon sokszor kaotikus, vagy csak úgy lehet elintézni, hogy teljesen feleslegesen befektetik a betegeket, csak azért hogy a szükséges vizsgálatokat végigjárja.

Dr.laikus PhD 2011.06.14. 10:04:26

@ccke:

Nyilván úgy, hogy nem rendelnek felesleges laboratóriumi vizsgálatot, a gyakorlat logikus és nem hiányzik bizonyos betegségek esetén egy-egy fontos laboratóriumi érték - mondjuk egy először előforduló betegségnél....

Desiderata szerintem erről többet tud.

Én az amerikai gyakorlatot ismerem, ott ez így ismeretlen.
Alapellátás esetében (legkisebb biztosítás) is mindent elvégeznek amit az orvos kér, nem a beteget bactatják, viszont az orvost ellenőrzik (Illinois).
Ha indokolt, a standard részévé válik, viszont az előzetes vizsgálatra szűrik a biztosítást kérőt, ha a vizsgálat túl drága és gyakori.

GZsan 2011.06.14. 10:25:39

Kedves orvosok!

Tanácsot szeretnék kérni egy általános kérdésben. Ha valamelyikőtök vállalkozna erre egy beszélgetés erejééig, nagyon hálás lennék. Végső tehetetlenségemben fordultam a bloghoz.
Ha valakivel felvehetném a kapcsolatot, kérem írjon erre a címre: calcio12 kukac freemail pont hu
Köszönöm!

ccke 2011.06.14. 10:35:01

@GZsan: szerintem legyél ennél egy kicsit konkrétabb, írd le, hogy pontosan mit szeretnél! Sokféle szakorvos megfordul itt, biztosan szívesen segítenek, ha leírod a konkrét problémád. Én csak általános, elméleti dolgokban tudok válaszolni, de kérdezz nyugodtan.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.14. 11:51:05

ossze fog omlani, teljesen az egeszsegugy, majd utana lehet sirni a jogszabalyok utan:(

2011.06.14. 11:52:56

"Május 25. szerda: labor, vérvétel, telefonálgatás, hogy ahol előzetes időpont egyeztetés szükséges, adjanak időpontot, kisírva a sürgősséget, mivel van olyan vizsgálat, ahol 2-3 hét, de akár 2 hónap az előjegyzési idő."

=>

@ccke: Ezzel a szervezői munkával nagyon egyet tudok érteni.

Leroi 2011.06.14. 12:07:05

Ti ezt képesek voltatok végigolvasni?
Én megnéztem a fényképet és elolvastam az első sort, oszt visítva menekültem...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.14. 12:11:24

@Leroi: a fénykép alapján én is. Honnan szedik ezt a csodafogút?? horrorfilm?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.14. 12:23:00

@Leroi: elképzeltem, hogy ezzel a pasassal és a fogaival kellene csókolóznom...brűűűűűűűűűű

Leroi 2011.06.14. 12:23:05

@batgirl:
Szerintem poén és kamuprotézis.

Káin 2011.06.14. 12:23:14

@batgirl: Vannak cifrábbak is, google :D.

Leroi 2011.06.14. 12:23:41

@batgirl:
A szakáll bejön azért?:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.14. 12:45:16

@Leroi: SAjnos az sem:)) Félek a szakállas emberektől.

Káin 2011.06.14. 12:47:17

@batgirl: És a Mikulástól is :I?

subidu 2011.06.14. 13:20:34

A legjobban a fizetés fájt a betegnek. Ha nincsen pénzem, én sem megyek a tescóba plazmát venni. És igenis , bármilyen fura, de a fogorvosnak is vannak anyagköltségei, amit bármennyire is rinyál , a kedves eladónak de ki kell fizetnie!!! Ezt nem érti itt senki?? Ingyen ebéd nincsen, jegyezze meg mindenki.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.14. 13:40:10

@subidu: 60 év feletti, 100%-os rokkant, közgyógyellátott. Ha sajnálod tőle, cseréljetek! Ő biztosan benne lenne.
Azért kösssssz, megjegyeztem.

subidu 2011.06.14. 13:40:46

Még egy: a közgyógyos fogpótlás sem ingyenes, az elején leírt 93.000 ft teljesen reális 8-10 ragasztott és egy kivehető pótlás esetén.

Anyagi okokra hivatkozva, megfelelően indokolva, alátámasztva dokumentumokkal, mindenki kérhet egyedi elbírálást a fogpótlására.

pl. aki fém allergiás, kap is támogatást a pótlására, még a cirkonium munkákra is.

subidu 2011.06.14. 13:43:55

@El Visco Stello: Akkor is fizetnie kell a fogpótlásért. A tescóban sem kap inyen kenyeret ezért. Még mit nem, szép is lenne. Ha nincsen pénze pótlásra, kérhet egyedi elbírálást az oep-től. ha megkapja, még a fogtechnikai költséget sem kell kifizetni, mert ugye orvosi díjjat nem fog fizetni, az itt teljesen természetes, hogy az orvos ingyé dolgozzon!

bakela 2011.06.14. 13:51:00

„Mivel több vizsgálathoz háziorvosi beutaló kell - tudja valaki, hogy miért nem elég a kórháznak a műtéthez kiadott beutalója? - ezért másnap elmentem a háziorvos délutáni rendelésére beutalókért.”
Idáig lyutottam el, oszt megént felbaxtátok a zagyamat.
Idegi alapon nem tudok kontraposztot ihleni.
Apróságok:
„Az OEP 2006-os Szabálykönyve kimondja: "(A24) Amennyiben a járóbeteg-szakellátás szakorvosa a páciens számára további, más szolgáltató, szakrendelés által elvégezhető eljárás elvégzését szükségesnek tartja, az orvosi eljárásra történő beutalást más szolgáltatótól nem kérheti."
+ 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtásáról szóló 217/1997.(XII.1.) Korm. rendelet
A közgyógyászati ellátmányozás + 95%-ban a zinuit exkimó tenyésztés része. Má rég el kellett vón törölnyi. Ráadásul a közgyógy horribilis fináncérozása az eü. költségvetésben szerepel /úgynevezett trükk v. prosztóvakítás/ pediglőn színtiszta cociális juttatás.
Más: az 54 évemmel, és a még üzemelő 30 fogammal valószínűleg költöttem el annyit fokkkrémre, fokkkefére, hogy kijönne belőle egy gyönyörű szovjet tipusú retró arany fokkksor.
Holnapra kérünk meztelen középiskolás xüzeket, mermárégenvót! Megígérem asztat elóvasom.

Széphalmi Izett 2011.06.14. 14:37:49

@Káin: A fogászati kezelések minősége nem, vagy nem mindig pénztárca függő. Sokkal inkább amolyan fogorvos függő, legyen ez akár magán vagy "sztk"-s fogorvos.
Két éve történt velem, hogy elég komoly fogíny problémáim voltak, amitől pár fogam meglazult. Jelzem, többek között emiatt is rendszeresen jártam (magán)fogorvoshoz, tehát nem hanyagoltam a fogaimat. A kedves doktornő, akihez évek óta jártam, azt javasolta, hogy az összes fogat ki kell húzni, nincs más megoldás, mint a protézis. Ettől írtóra beijedtem, nem hittem el, hogy nincs más megoldás és elkezdtem keresni más valakit. Találtam. Aki úgy mond "megsinezte" a fogaimat, majd egy un. csontpótló anyagot is beültetett. Nem volt fáklyás menet, de ma is meg van az összes fogam :-) Itt is kb. majd nem annyi pénzt hagytam, mint az előzőnél, - de utóbbinak más volt a hozzáállása és talán nem utolsó sorban a szakmai tudása.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.14. 14:56:20

@Széphalmi Izett: Az én fogorvosnőm, egy nagyon klassz orvos. Emberileg és szakmailag is. Körzeti, de néha hagyok nála pénzt, mert hálás vagyok. Komolyan.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.06.14. 15:02:23

Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, hogy a néni túl sokszor hangsúlyozza a mozgáskorlátozottságát, és még többször azt, hogy "sírva könyörgött"?
Az én olvasatomban ez az elviselhetetlen hisztis beteg szinonímája. Valahogy megértem azokat, akik mielőbb szabadulni akartak tőle...
És hol érdekel engem, hogy mennyi a nyugdíja? (mellesleg 100%-os rokkantként elég magas, irigy vagyok)

Dr.laikus PhD 2011.06.14. 15:08:10

@kekecke:

A 100%-os rokkantság nem jelent teljes nyugdíjat. Az csak a betegség foka az egészséges munkaképes emberhez képest.

Így is irigy vagy, vagy csak nagyon...

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.14. 16:04:11

@bakela:

"Holnapra kérünk meztelen középiskolás xüzeket, mermárégenvót!"

A régi meztelenszüzes posztokat is lehet olvasgatni :)

Az új meztelenszüzes posztokban is ugyanazok a témák lesznek, mint a régiekben és a kommentek is ugyanazok lesznek majd.

Leroi 2011.06.14. 16:19:15

@mariablog:
Előbb találok ma egy falka erszényes farkast mint egy szűz középiskolást...

Leroi 2011.06.14. 16:21:06

@Dr.laikus PhD:
Nemsokára kibővülnek a fegyintézetek.
Lesz egy szárny a rokkantnyugdíjasok részére és külön kiemelt helyen, a szigorított részlegen lesznek az őket leszázalékoló dokik...

Irkutszk 2011.06.14. 18:05:11

@subidu: Nos, a plazma a fogsor esetében nem a híd, hanem az implantátum. De egyébként értem, amit mondasz.

@bakela: Egyetértek, szociális juttatás, és nem egészségügyi. Én megszüntetni nem szeretném, de biztosan nagyon korlátoznám, hogy ki veheti igénybe, s ki nem. De azért lásd, más támogatásoknál már kezdenek feltételeket bevezetni, hátha itt is. Alapvetően jónak tartom az ötletet, igazi szociális háló, ami a legszegényebbeket segíti. A magam részéről túl sok Máltai Szeretetszolgálattól érkező kögyógyos receptet láttam már, amelyeken az ott ápolt betegek gyógyszerei voltak, sajnálnám az ilyen szolgálatokat is megszivatni azzal, hogy még azokért is fizetniük kell.

Bikli néni 2011.06.14. 19:17:58

Na, én is végigolvastam (de lehet, a kommentekre már nem marad erőm)...
Tömör véleményem: a fogklinika #&*@#***Đđ@! Mondjuk én elfogult vagyok, mert nekem a kedvenc fogklinikám (amit nem nevezek meg, mert a mortísa blogjába bekerül a hall of fame-be) életre szóló károkat okozott, és több éves szenvedést.
Szegény asszony, remélem, most már minden rendben lesz! Mondjuk az ilyen szájsebészet ad beutalót a nőgyógyászatra, ez már súlyos.

Bikli néni 2011.06.14. 19:22:54

@subidu: Azért egy "plazma" eléggé a luxuscikk kategória, míg a fogakról ez pont nem mondható el (vagyis lassan már mégis).
Kis történelmi érdekesség: az ókori egyiptomiak átlagéletkora 35 év volt. Miért? Azért, mert azt a lepényszerűséget, amit ettek, a szél telefújta a finom afrikai homokkal, amitől tönkrementek a nép fogai. Fogak nélkül nem tudták rendesen megrágni, így megemészteni az ételt, és ez volt az, ami megölte őket ilyen korán. (Orvosok, fel lehet hördülni, ezt nem azon a szakon tanítják, ahol ti végeztetek :P)
Szóval egy plazmatévét ne vegyünk már egy kalap alá egy 100%-os rokkant ember létszükségletével...

Bikli néni 2011.06.14. 19:27:42

@Leroi: Meg se merem kérdezni, te mi vótá' a középoskolába' ;) :*

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.14. 19:43:08

@Bikli néni:

Ezt a Discovery Chanel akadémián tanítják :D

news.discovery.com/history/mummies-teeth-disease-diagnosis.html

De még ők is azt mondják, hogy a megvizsgált 3000+ múmia 18%-ának volt katasztrófális állapotban a fogsora.

Bikli néni 2011.06.14. 19:53:33

@mariablog: Hát én speciel az egyiptológia szakon használatos egyik tankönyvben olvastam, de a link jó, köszi :)

Leroi 2011.06.14. 20:19:23

@Bikli néni:
Egy vastag könyv volt a jelem meg egy szemüveg.
Tehát nagyon macsó voltam!:D:*

GZsan 2011.06.14. 20:44:32

@ccke: Neurológiai problémáról szeretnék kérdezni, illetve a magyar egészségügy (betegellátás) rendszeréről. Így is kérdezhetem? Ha igen, kérhetnék egy elérhetőséget? Kicsit összetettebb annál, hogy itt le tudjam írni.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.14. 21:24:35

@Babette_: Ez jó!
Mi is kaptunk egyszer egy levelet a nagymutertól, hogy nagyapátok haldoklik, egy disznót vágjunk, vagy kettőt? Mondom kettőt, mint szoktak. Kellett is, mert a nagyfater nem halt meg:)))

Bikli néni 2011.06.14. 21:25:40

@Leroi: Nem lehet elég korán kezdeni... ;D

Bikli néni 2011.06.14. 21:31:16

@Babette_: :DD
OFF: figyu, nap kérdése következik: emlékeztek még a Melba kockára? Tudjátok, az a kávéízű csoki. Abban szerintetek van koffein? Mert alkohol, az van benne a csomagolás szerint, de a koffein nem volt egyértelmű.
Egyértelműbben fogalmazva: békasegge alatt lévő vérnyomásra vajon használ-e? :)

SusanneF 2011.06.14. 21:35:48

Ennnnnire maratoni posztot nem lehetne rövidítenie a bloggazdának?
Nobel cumi mkinek,aki végigolvassa....!!!

SusanneF 2011.06.14. 21:38:37

@Bikli néni: Szerintem ma is kapható Melba kocka...:)
Meg kell nézni.
Nem valószínű...egy erős fekete a kulcs,vagy energiedrink....

Bikli néni 2011.06.14. 21:47:05

@SusanneF: Kapható hát, épp ma vettem, azért jutott eszembe.
Az a baj, hogy én a kávét úútálom, az energiaitaltól meg egyenesen hányok. De a hétvégén már ájuldoztam a 87/57-es vérnyomásommal, és reménykedtem benne, hogy valami ilyesmi kellemesebb alternatíva is létezik :P (édesszájú vagyok nagyon...)

2011.06.14. 21:49:00

@Babette_: Nagyon jó volt a link, dobott egy kicsit a hangulatomon, köszi.

wowerman 2011.06.15. 02:26:02

praxis blog! csináljátok meg az oldalt, szét van esve, html-ben látom, formázások nélkül. azaz mintha a notepad verziót látnám.

bauchi 2011.06.15. 06:42:16

@mariablog: Milyen meztelen szűzek?Ezer éve nem láttam olyanokat.

bauchi 2011.06.15. 06:45:04

@bakela: fokksor,ami fokk jenőnek volt?

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.15. 07:04:44

@Bikli néni:
Melba ma is van, abban ananászos ízű meg ilyesmi töltelék van.
te a Párizsi/Párizs kockára gondolsz, az volt alkoholos, azt nem tudom, kapható-e, nem láttam.
Nem hiszem, hogy van benne koffein, viszont van a Ferreronak a Pocket Coffe, na az biztosan jó alacsony vérnyomás ellen. Nem utolsósorban nagyon finom.

Biga néni 2011.06.15. 21:52:07

@kekecke:
Minden, amit a néni leírt (rokkantság, térdműtét, góckeresés), arra utal, hogy ugyanolyan betegsége van, mint az én édesanyámnak. Ő 25 éve küzd ugyanezzel és ISZONYÚ. Hidd el. Még nézni is, nemhogy végigcsinálni. Ne adja a Jóisten, hogy Te is ilyen sorsa juss, de ha netán mégis, hisztis lennél Te is...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.16. 09:22:56

Jelenleg ennyire futja a magyar közgyógy ellátástól. Ennyi GDP és ilyen társadalom ezt tudja magából kiizzadni. Szomorú!

zellerlevél 2011.06.16. 15:37:58

Olvasom, olvasom, de hiába várom, az arra utaló jelet, hogy a páciens tenni akar valamit az egészségéért...
Bogyók, műtétek, kálváriák - mind megoldás mástól. De semmi változtatási szándék, tett.
Erről szól jelenleg az egészségügy.
Talán a következő generációnak leesik a tantusz, és nem követi a szülei, nagyszülei példáját.
Vagy amikor már teljesen összeomlik az egészségügy (szerintem ez valahol 3-15 év között fog megtörténni), akkor az marad életben, aki hajlandó volt a megelőzésre, az egészséges életmódra, nem szorul folyamatosan gyógyszerekre, nem vált immunissá azokra... stb.

(100 %-os rokkantosítási határozattal még nem sikerült találkoznom, pedig láttam már jópárat, lehet, hogy olyan nem létezik?)

Biga néni 2011.06.17. 00:35:22

@zellerlevél: egy autoimmun betegséggel szemben milyen megelőzést lehet alkalmazni? Kíváncsian várom a választ és sztem nem én egyedül.

zellerlevél 2011.06.17. 13:11:33

@Biga néni:

Ha jól értettem, akkor nem egy betegségről van szó, hanem sokféléről együtt. A sok betegség együtt szerintem mindenképpen arra utal, hogy a páciens életmódján változtatni kéne. És ez az egyetlen, amiről a terjedelmes írásban nincs szó.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása