A fogtömés tönkretette az életemet

2011.06.12. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Fogorvosi beavatkozásnak köszönhetően jelentős életminőség romlás állt be nálam. A bölcsességfogamat kellett volna betömnie a fogorvosnak. Sajnos nem állt módomban magánrendelőt felkeresni, így maradt az sztk. Előre féltem és sajnos a félelmem végül nem bizonyult alaptalannak. Miután vagy három és fél órát vártam, hogy sorra kerüljek végül én következtem. A doktornő beadta az érzéstelenítő injekciót, amint ez megtörtént egy iszonyatos, hatalmas erejű fájdalmat éreztem a nyelvemben, ami teljesen el is zsibbadt. Korábban ilyet nem tapasztaltam, eléggé rosszul lettem, így vártam meg kint a 20 percet, ameddig az érzéstelenítőnek hatnia kellett.

 

 

Az idő elteltével visszamentem a rendelőbe és elkezdődött a kezelés. Amint a doktornő a fúróval hozzáért a fogamhoz, ismét borzasztó erős fájdalmat éreztem, ugyanis egyedül és kizárólag a nyelvem zsibbadt el, csak a nyelvemen hatott a korábbi injekció, a fogamon nem. Amint jeleztem a doktornőnek, hogy nagyon erős fájdalmakat érzek, adott egy újabb érzéstelenítő injekciót. Ismét meg kellett várnom a hatóidőt (így már több, 4 órája voltam ott), majd ismét be a rendelőbe és végre sikerült elvégeznie a fogtömést komoly fájdalom nélkül. A történet itt azonban nem ér véget.


A zsibbadás sajnos nem akart elmúlnia nyelvemen még másnapra sem, sőt, a mai napig is enyhe zsibbadást érzek rajta. Orvos ismerősöm szerint a rosszul beadott injekció következménye, valószínűleg egy ideget sértett meg a doktornő. Amikor visszamentem hozzá és elmondtam neki, hogy nem múlik a zsibbadás, akkor a doktornő felírt rá B-Vitamin komplexet, de sajnos ez sem segített. Már több, mint 100 tablettát beszedtem, de semmiféle változás nem állt be az állapotomban, továbbra is zsibbad a nyelvem.


Sajnos ez a zsibbadás mindennapi problémákat okoz nekem, nem tudom úgy, ugyanolyan módon élni az életemet, mint a fogtömés előtt. Nem érzem rendesen az ételek ízét, sem hideg, sem meleg ételeket és italokat nem tudok fogyasztani, kizárólag langyosat, ráadásul a beszédemre is kifejezetten koncentrálnom kell, mert ha nem teszem, akkor csak selypítve tudok beszélni. Nagyon nehéz ez a helyzet és nem tudom, mit lehetne még tenni, kihez lehetne fordulni.


T.

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.12. 06:36:46

Az érkeztetés bélyegző, meg a vagyoni és nem vagyoni kifejezések lemaradtak, egyébként formailag rendben. Többre számíthat, ha beírja, hogy a szexuális élete is megromlott.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.12. 07:20:22

Nos, az érzéstelenítő injekciót idegbe adják.
Nem tudom, hogyan lehet "megsérteni".
Várom fogorvosok véleményét.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.12. 07:26:30

@Babette_: Én ügyvédek véleményét várom. Ez egy kereset tesztelése.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.12. 07:27:56

@El Visco Stello: most azért mert (majdnem jól) használt egy szakszót?
ugyan.

ccke 2011.06.12. 07:44:55

A fogorvosok által használt vezetéses éezéstelenítés nem egyszerű és nem veszélytelen beavatkozás. Az érzéstelenítő szert közvetlenül az ideg környezetébe adják, így az ideg által ellátott egész terület érzéketlen lesz. Ezek nincsenek nagy sárga vonallal megrajzolva, mint az anatómia könyvben, és egyéni variációk is előfordulnak, nem vagyunk egyformák, előfordulhat, hogy rossz helyre szúrnak.

Szóval ez a beavatkozás egy ritka szövődménye, a kockázat észe. Ráadásul nem valószínű, hogy maradandó lenne, az ideg regeneráció lassú folyamat, ha 1 évvel a beavatkozás után is fennáll, akkor már nem valószínű a javulás.

subidu 2011.06.12. 08:04:02

Orvosi mulasztás nem történt. A vezetéses érzéstelenítés szövődménye lehet, a hirtelen fájdalmat az ideg közvetlen érintése okozhatta, az első érzéstelenítés során. De pont ez a cél, hogy megtaláljuk az ideget. Az ide közvetlenül bejuttatott érzéstelenítő , hosszabb időre felfüggesztheti az ingerület vezetést. B vitamin komlex elősegíti az ideg regenerálódását, ami több hónapig is eltarthat.

Manapság mindenki műhibákban, orvosi hibákban gondolkozik. De óva intek mindenkit ilyesmitől, mivel a tv, csak azt a pár nyert ügyet emeli ki ami a sok 100 ellenében szól, nem említve, hogy egy elvesztett per után, per költséget, és ha az orvos kártérítési pert indít és megnyer, annak költségeit is meg kell fizetni. Ebben az esetben orvosi mulasztás nem történt.

bauchi 2011.06.12. 08:04:13

Hát ez gáz.Nem hallottam ilyent.

EmpatiaTolerancia 2011.06.12. 08:43:45

"Sajnos nem állt módomban magánrendelőt felkeresni, így maradt az sztk"

A probléma nem sztk specifikus. Magán praxis beindítása nem talentum, hanem pénz kérdése.

Idegsérülés alsó érzéstelenítésnél fordulhat elő (ritka). Ez akár hónapokig tartó érzészavart okozhat, ami általában az ajkakat érinti. Az ideg teljes regenerálódásához pedig hónapok kellenek.

Bikli néni 2011.06.12. 08:45:13

Én már csak azt nem értem, minek kellett a bölcsességfogat tömni. Azt húzni szokták, akkor is, ha egészséges.
Na, szép napsütéses vasárnapot :-)

Leroi 2011.06.12. 08:51:02

A n. facialis, glossopharyngeus és hypoglossus idegzi be a nyelvet, első kettő az ízérzékelésért, utóbbi a nyelv mozgatásáért felelős.
A vezetéses érzéstelenítés a n. trigeminus 2. és 3. ágát szokta blokkolni, amelyek az alveoli dentares-hez futnak.
Érzéstelenítéskor tehát nem a nyelv érzéstelenítése a cél, hanem a fogsoroké.
A kérdés úgy tevődik fel, hogy hol és milyen adagban került érzéstelenítő a nyelvet beidegző rostok környezetébe. Bár ha erős fájdalmat érzett a nyelvében, akkor idegrostot ért az injekció.
Az érzéstelenítő injekció sohasem fájdalmatlan, de a célja épp az, hogy a további fájdalmaktól mentesítse a pácienst.
A többi teljesen megegyezik a ccke véleményével.
Mulasztás nem történt.

Amúgy Ro.-ban egyáltalán nem érzéstelenítettek anno, úgyhogy éltem én már át foghúzást is élesben, a töméseknél pedig abszolút nem volt injekció a beavatkozás előtt.
Nem vigasztalásképpen csak ilyen is van/volt.

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.12. 08:53:52

Nos, a beavatkozás nyilvánvalóan alul történt, ahol egyetlen szúrásból lehet érzésteleníteni az adott oldalon lévő összes fogat (vezetéses érzéstelenítés), és nem pedig több szúrással körbe kell injekciózni, ahogy azt felül csinálja az orvos.

Nézzétek meg a képet!
de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Gray778.png&filetimestamp=20070123172203

A kép az V. agyideg ágrendszerét mutatja. Látszik, hogy a felső fogakhoz külön kis idegek futnak a felső állcsonton belül az V/2-es ágból (n. maxillaris). Míg alul az V/3-as ág (n. mandibularis) 2 fő ága fut felülről lefelé közvetlen egymás mellett.

Az egyik a n. alveolaris inferior. Ez hátul belép az állkapocscsontban lévő csatornájában (ez nem látszik, mert a csontot is csak elöl ábrázolja a rajz) és előre fut benne, és ahogy elfut a fogak alatt, minden foghoz külön kis ideget küld felfele. Ezt az ideget egyetlen szúrással a csontba való belépés előtt lehet érzésteleníteni (ennek hatására az összes fog érzéstelen lesz az adott oldalon, plusz még az alsó ajak és az áll is).
Ez a kép mutatja a csatorna hátsó nyílását, az érzéstelenítőt is ide kell fecskendezni:
www.uni-mainz.de/FB/Medizin/Anatomie/makro1/ma106.gif

Ez pontosan az a hely, ahol az V/3-as agyideg másik fő ága is fut. Ez a n. lingualis (vissza az 1. képre). Ez nem a csatornába kerül, hanem a nyálkahártya védelmében kicsit beljebb futva, a nyelvbe alulról felfelé kanyarodva lép be a nyelvbe. Ez a nyelv érző idege (a mozgatásért a XII.-es agyideg a felelős).

A két ideg közelsége folytán nyilvánvaló, hogy a bejuttatott érzéstelenítő mindkét ideget kiüti, de annak is van veszélye, hogy valamelyik ideget eltalálja a tű. Ez ritka, de előfordul. Itt fent ez történt.

Még egy kép a helyzetről, ezen látszik, ahogy a n. alveolaris inferior belép a csontban futó csatornába, a másik ideg meg elfut mellette:
infekcja.net/anatomia/duze_rys/image782.gif

Az ideg megsérült. A B vitamin elősegíti az idegregenerációt. Amire egyébként 1-2 évig van esély. Így tovább kell folytatni a terápiát. Plusz, ha Leroi erre jár, akkor neurológusként esetleg még tud további tippet is adni, ami elősegíti az idegregenerációt.

Leroi 2011.06.12. 08:54:26

Itt megint bedobja a posztoló a "három és fél órát vártam, hogy sorra kerüljek"-szöveget.
Az ilyen beszólások teljesen fölöslegesek, a jelzett időpontig a doktornő bizonyára az ELŐTTE ÉRKEZETT pácienseket LÁTTA EL, nem pedig szappanoperát nézegetett...

Ha időpontra akarsz fogorvoshoz menni, akkor az magánrendelő.
És pénztárca.
Kőkeményen.
Ez van.

subidu 2011.06.12. 08:55:27

@Leroi: Előszőr valószínüleg 2ml Lidocain+Adrenalint kapott.
A második lehetett Ultracain DS Forte ami erős rzéstelenítő. A n. alveolaris inf. és a n. lingualis közel fut egymáshoz, utóbbi mélyebben, egyéni variációktól függöen.

subidu 2011.06.12. 08:57:32

@Leroi: És még örüljön, hogy aznap ellátták és nem kellett várnia heteket a tömésére.

Leroi 2011.06.12. 08:58:39

@miklos.rabai:
Köszönöm, Sir...:)
Idegregeneráció céljából a már említett B-vitamincsoport, Thiogamma, esetleg gabapentin v. pregabalin is szóba jöhet.
Nyelvtorna is javasolt, amit a hölgyekre való tekintettel itt nem propagálnék, de tényleg hasznos.

Azért vettem ide a glossopharyngeust és facialist is, mert ízérzészavara is van a betegnek, nemcsak a tapintó beidegzés
és mozgatás szenvedett zavart.

Leroi 2011.06.12. 08:59:21

@subidu:
Köszönöm a pontosítást!

Nem én vagyok, hanem én 2011.06.12. 09:03:42

@Leroi:
Igen, az ízérzés. Az egy másik dió. De jogos.

mákonya 2011.06.12. 09:37:20

@Bikli néni: Van, ahol megkérdezik, legalábbis magánrendelésen mindenképpen.
Nem ragaszkodtam hozzá, mert mire kinőtt a nyomorultja...., :-)

qbr 2011.06.12. 09:54:05

@Leroi:
"Ha időpontra akarsz fogorvoshoz menni, akkor az magánrendelő.
És pénztárca."

Én körzeti fogorvoshoz járok:
- időpontra megyek, 10 percnél többet még nem kellett várnom
- jobban felszerelt a rendelő, mint bármely magánfogorvosé, akinél eddig voltam
- mindig van rajta maszk/kesztyű, ha hozzám ér (magánnál ez nem volt mindig így),
- félévente felhív, hogy menjek ellenőrzésre (ingyen), és le is szedi a fogköveimet (ingyen)
- fogtömést, gyökérkezelést messze sokkal olcsóbban csinál, mint a magánfogorvos
- nyilván nem tudom megítélni, hogy jól tömi-e be a fogamat , de a magánok által csinált tömésekkel sem volt bajom eddig soha, meg az általa csinált tömésekkel sem

Összességében én elégedettebb vagyok a körzeti fogorvosommal, mint a magán fogorvosokkal, mert ugyanazt megkapom, jobb felszereltséggel és egy nagyságrenddel olcsóbban.

mákonya 2011.06.12. 09:58:28

@qbr: Szerencsés vagy. :-)

EmpatiaTolerancia 2011.06.12. 10:11:57

@Bikli néni: Ha nem okoz problémát - nincs helye kibújni pl. -, akkor nem húznak egészséges bölcsességfogat. Rossz fogállományú betegnél pedig kifejezetten szerepet játszhat megléte (még tömötten is) egy híd kialakításában.

Leroi 2011.06.12. 10:53:58

@qbr:
Ehhez csak gratulálni tudok.
Talán már meséltem, hogy egy alkalommal egy SZTK-s rendelésen kerestem fel egy fogorvos kollegát miután a földön csúsztam már a fogfájástól, mire ki sem jött, hanem kiüzent, hogy "Kitartás! Éljen Hippokratész!" és azt is, hogy este repül a gépe Bangkokba és már nem tud megnézni aznap...
Szóval vannak ám sarkított esetek is...:D

subidu 2011.06.12. 12:21:11

@qbr: Amiket felsoroltál, azok a körzeti fogorvosnál mind ingyenes beavatkozások kell, hogy legyenek. Pénzt nem kérhet értük.

qbr 2011.06.12. 13:22:38

@subidu:
Megkérdezi, hogy mivel tömje be a fogamat: olyan anyaggal, amit nem tart jónak, vagy olyannal, amit jónak tart, de az valamennyi pénzbe kerül. Meg koronát csinált gyökérkezelés után, ami szintén nem volt ingyen, de még mindig nem annyiba került, mint egy pár évvel korábbim.

subidu 2011.06.12. 14:06:10

@qbr: Sztk rendelésen ilyet elvileg nem kérdezhet. Egyébként honnan tudod, hogy amit jónak tart, tényleg az? A fogmegtartó kezelések(gyökérkezelés, esztétikus, amalgám tömés) sztk rendelésen ingyenesek, igaz nincsen előírás, hogy milyen minőségű legyen egy tömőanyag. Pénzt a jobb anyagért nem lehet kérni, ez OEP állásfoglalás. A fogpótlások természetesen térítés kötelesek 60 év alatt, 18 év alatt pedig csak közgyógyra jár kedvezmény.

qbr 2011.06.12. 16:10:56

elvileg nem, gyakorlatilag kérdez, és fogalmam sincs, hogy jó-e vagy sem. dehát kiben bízzon az ember, ha nem az orvosában :D

Irkutszk 2011.06.12. 17:31:00

@Babette_: Ideg mellé adják, és bediffundál az idegbe.

rikavagyok 2011.06.12. 17:32:50

Nekem gyönyörű facialis paresisem lett az érzéstelenítőtől egy pár napra. Életem legdrágább, legfelkapottabb fogdokija által.
Aznap tulajdonképp mehettem volna egy fontos castingra, aminek folytán már tutira topmodell lehetnék milliós gázsival (elmaradt haszon). Feljelentjük? ;)

sárga nyúl 2011.06.12. 17:49:49

@subidu: Miért mindig Lidocainnal indítanak? Miért nem az erősebbel? Az Ultracainban nincs adrenalin?

El Visco Stello (törölt) 2011.06.12. 18:50:36

@rikavagyok: El kellett volna menned. Életed nagy lehetősége volt. Azzal a huncut kacsintgatással nyertél volna, tuti.

rikavagyok 2011.06.12. 19:29:27

@El Visco Stello: Ehelyett inkább rettegtem, hogy ott fognak neuro gyakszi után, hogy stroke-om van. Vénségemre jött meg csak az eszem...

(Ápropó.. képzeld el szegény vajon hogyan tud csókolózni mostanában...)

El Visco Stello (törölt) 2011.06.12. 20:13:33

@rikavagyok: Elképzeltem. Azért írtam az első kommentemben, hogy írja hozzá a listához:)))

Bikli néni 2011.06.12. 20:43:51

@Leroi: "Ha időpontra akarsz fogorvoshoz menni, akkor az magánrendelő."
Nem feltétlenül. Nekem is körzeti fogorvosom van, és kb. háromnegyed óra volt a maximum, amit várnom kellett, mikor időpontra mentem. Akkor is csak azért, mert beesett valami sürgős eset előttem (de én magam is voltam már ilyen "sürgős eset"). Egyébként szinte mindig akkor jutok be, amikorra az időpontom szól.
Bár az én fogdoki nénim a pozitív kivétel, mert ott minden szép és jó, még az érzéstelenítőt is úgy adja be, hogy az első adag után vár, hogy már a többi szúrást se kelljen éreznem. Nem véletlen, hogy oda járok húsz éve, még így is, hogy már egy kicsit odébb költöztem... :)
(Viszont: olyan emlékem még nekem is van, hogy érzéstelenítő nélkül fúrták a fogamat, mert arra nem mindig volt divat adni. Szerintem azóta félek én ennyire a fogorvostól, pedig tényleg nagyon rendes doktornénim van.)

subidu 2011.06.12. 20:49:34

@sárga nyúl: Mindkettőben van adrenalin. Az Ultracain 2x drágább, és bőven elég a Lidocain is. Az Ultracainnak jobb a diffúziós képessége, gyorsabban hat, gyulladt területeken is jobb.

Van persze periligamentális érzéstelenítés is, amit a fog gyökérhártyájába adnak, ott elég a kis dózis is, de nagyon kemény csontnál kevésbé működik. A fecsi(pisztoly) hozzá , pedig nem 2 fillér, elhiheted.

Szabo T 2011.06.13. 00:03:22

@Babette_: "Nos, az érzéstelenítő injekciót idegbe adják." Hatalmas tevedes, mint mar masok is leirtak. A "gerincerzestelenitest" sem a gerincbe adjuk.
"Nem tudom, hogyan lehet megsérteni". Ugy, ha megszurjak az ideget. Eppen ezert szurunk neha ultrahangvezerelve, foleg ha katetert is vezetunk be az ideg melle.

2011.06.13. 01:35:38

"Sajnos nem állt módomban magánrendelőt felkeresni, így maradt az sztk"

Sajna a magánrendelő sem életbiztosítás. Én nem szeretek orvoshoz járni, azon egyszerű oknál fogva, mert félek az ilyen "Orvosi mulasztás nem történt" "kockázat része" dumáktól, nomeg akárhányszor eddig fogorvosnál jártam, mindig elbaxtak valamit. Gyerekkoromban teljesen egészséges fogamat tömték be, ami utána pár évvel, törvényszerűen elkezdett romlani. Aztán tizenix év kihagyás után, gyökérkezeltettem (MAGÁNRENDELŐBEN) egy másik fogamat. Jó sok fájdalom, és mégtöbb kifizetett lóvé után, alig egy évig élvezhettem a megcsinált fogamat, ami egy szép napon hirtelen begyullandt, és legnagyobb szomorúságomra el kellett távolítani. A szájsebészeti beavatkozás közben a hentes, a fúróval (vagy csiszolóakármivel) sikeresen belevágott a mellette lévő egészséges fogamba is, amit enyhén érzékeltem is, de ténylegesen csak az érzéstelenítés elmúltával tudatosult, mikor hazaértem. Fog külső oldalán függőleges vágás, ami az inyemen folytatódott friss seb formájában. Így most azt is meg kéne csináltatni, de bevallom őszintén a többi fogamat már nem akarom koncnak odadobni egyik fogorvosnak sem. Igen kevésszer járok fogorvoshoz, de szentül hiszem, ez a titka annak, hogy még mindig van egészséges fogam... ironikus de igaz. És a környezetemben körülnézve, csak elb*szott fogászati kezelésekről hallok, én úgy gondolom mamár a hibaszázalék egy kicsit nagyobb ezen a területen is.

betonkeverő- 2011.06.13. 02:29:16

Na ezert kell maganrendelot felkeresni.
Meg azt is megmondhatod, milyen zene szoljon mialatt a szadban turkalnak.
Minden rezdulesedre figyelnek, vigyaznak rad, es kb. 100 evvel korszerubb felszerelesuk van mint az sztknak.

dr.pszicho 2011.06.13. 05:53:18

A zsibbadás el fog múlni, de jobb lenne, ha a kedves panaszos csináltatna egy rtg-t az adott fogról. Ugyanis a bölcsességfog gyökerei változatosan helyezkednek el, így az is lehet, hogy a zsibbadást egy begyulladt gyökér tartja fenn.

Magánrendelő!

BKV reszelő 2011.06.13. 06:19:14

@miklos.rabai

Ez szép és érthető magyarázat volt! Kössz érte!

subidu 2011.06.13. 06:33:08

Ez, hogy csak a magánrendelő a jó és kész, egy hülyeség. Számtalan fogászati honlapot átnéztem, munkatársakkal kapcsolatban, és a legtöbb méregdrága magánrendelőben, rezidenseket, gyakorlatlan munkaerőt találtam. A legjobb, ha mindenki ajánlás alapján keres magának fogorvost, a sok reklám pedig gyanús lehet. Egy jó fogorvosnak nincsen szüksége reklámra, megteszik helyette a betegei is.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.13. 07:16:26

@Szabo T: igen, köszönöm, Irkutszk már felvilágosított a tévedésemről:)

Puch Cavette 2011.06.13. 07:21:26

Tizenéves koromban, a rendszerváltás tájékán még az számított különleges, ritka esetnek, ha valaki egy szaros fogtömésre érzéstelenítőt kapott. Ma meg... Aki két-három percnyi fúrás fájdalmát nem bírja, és inkább órákig zsibbad, az vállalja is ennek a minimális, de létező kockázatát, és ne siránkozzon. Tiszta Amerika.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.13. 07:23:07

Amikor az en elso, sulyosan gyulladt, szilankosra toredezett bolcsimet huztak (eddig kettot rantottak ki az itteni korzeti rendeloben, amugy a svedek is pont ugy velekednek, hogy csak a magan fogdoki er valamit), ket injekciot kaptam a foginybe es egyet abba a puha reszbe ahol az arc kezdodik, es a doki csak akkor fogott neki a huzasnak, amikor mar egesz vigan bokodte a fogat valami palcikaval es semmit nem reagaltam ra. Huzas utan hazatamolyogtam es vartam az erzestelenito elmulta utani fajdalmat, amit az osszes forumban beharangoztak. Csak nem kezdett el fajni, de azt hittem, hogy meg mindig tart a hatas. Aztan ket nap utan beletorodtem, hogy most mar valszeg kimemt belolem a szuri es van olyan piszok szerencsem, hogy megusztam utofajas nelkul. :)
Ja es volt zene a rendeloben, igaz csak a helyi radio. A nover pedig ult es simogatta a kezemet es mondogatta, hogy milyen ugyes vagyok. Mindent tulzasba lehet vinni. :)

victor vacendak 2011.06.13. 07:32:24

Nem tudom hány fogorvos van a kommentelők között. De a lényeg: nem cél a nyelv érzéstelenítése, de kikerülhetetlen, járulékos eredmény. A tű célterülete az a ki csont nyelv, ami az alsó állcsont felszálló ágának belső részén található, és az ideg csontbalépésére szolgáló nyílást vei körül. A nagy ideg, itt válik ketté. A fogakat beidegző része belép a csontba (ezt akarjuk elérzésteleníteni), a nyelvhez futó ideg pedig követi a csont ívét a nyelvig. Ebbőllátszik, hogy kizárólagosan nem lehet elérzésteleníteni csak a fogakat alul, hisz ott és akkor még közös idegről van szó. És igaz, a csontnak rengeteg veriációja létezik.

subidu 2011.06.13. 07:33:25

@Réka ‎: Ha a svédek így vélekednek, akkor itt vitának helye nincsen. Csak azt nem értem, hogy miért pont a magyar, sztk. rendelőkben dolgozó fogorvosokra fáj a foguk?? Biztos szeretik a "henteseket" :D

subidu 2011.06.13. 07:36:21

@victor vacendak: " A nagy ideg, itt válik ketté". Nem pontosan itt, de mindegy. A fogakat beidegző ideg, itt már magában fut.

mikroroberta 2011.06.13. 07:41:42

Én csak azt nem értem, hogy mindazt, amit itt többen is egyszerűen és közérthetően leírtak arról, hogy milyen idegsérülés történhetett, mire jó a B-vitamin, mire lehet számítani, azt miért nem mondta el ez a fogorvos a posztolónak????
Ez akkora fáradság lett volna? Pénzbe került volna?

Kicsi Kacsa 2011.06.13. 07:50:26

Nekem is nagyon fájt a fogam. Nekem se volt lehetőségem a magánrendelőhöz. János kórházba mentem. Fogadtak, pedig nem oda tartozom. Érzéstelenítőt úgy adta be a doktornő, hogy épp csak a szúrást éreztem. Gyökéskezelést javasolt húzás helyett. Olyan óvatosan kezelt, hogy ezt az igen fájdalmas (még érzéstelenítővel is) beavatkozást elviselhetővé tette. Gyógyszertömést kaptam, visszarendelt. Időpontot egyeztettünk, így nem kellett sokat várnom.

Ilyen is van.

KenSentMe 2011.06.13. 08:04:10

@Leroi: Akkor te tudod, mit érzett Babe a Maraton életre-halálra c. filmben..

@Bikli néni: Van az a "6-os fog felett nem tömünk, hanem húzunk" iskola, ami elsősorban azért alakult ki, mert vannak emberek, akik képesek elhanyagolt és menthetetlen fogaikkal fogorvosról fogorvosra járni, kikönyörgik a kezelést, ami aztán természetesen nem működik (a tömés kiesik, a fog begyullad, stb.), ők utána elmondják mindennek az orvost (akár szemtől szemben is), és mennek a következő dokihoz.. nyilván akinek már volt három ilyen "jaj, a fájó bölcsességfogamat csinálja már meg" típusú betege, az valószínűleg reflexszerűen nyúl a fogó után.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.13. 08:08:12

@subidu: háááát, jártam én drága magyar magánfogorvosnál, pont ezzel a bölcsességfoggal, csak akkor még nem volt ennyire rossz állapotban, épp kinövőben volt és azt a tanácsot kaptam, hogy húzzuk ki, mert ferdén nő és nem lesz helye.
A drága doktor úr beültetett a székbe, röntgent nem végzett, csak belenézett a számba és elővette a fogót. Megkérdeztem, hogy ezt most így csak érzéstelenítés nélkül? Ó igen, ez olyan gyorsan megy majd, hogy nem kell injekció.
Alig bírtam kimenekülni a hentes mancsai közül.

2011.06.13. 08:45:17

@Leroi:Ha írásodban a "Ro." éppenséggel Romániára utal, akkor gondold át emlékeidet, mert ez így, ebben a formában, enyhén szólva nagyon erős (hazú) izé..., na...csúsztatás!
Csak a korrekt tájékoztatásért...
De a latinod, az káprázatos...

közlekedő edény 2011.06.13. 09:30:53

Magánok között is van, amelyiknél nem hagysz ott fél autó árát, és azok között is van tehetségesebb, mint mindenhol, ki kell tapasztalni. A közeli sztk-ról én csak rosszat tudok mondani, ezért inkább a magán.

Az biztos, hogy bárhova mész, a fogadat akarod rendbe hozatni, és a túl sokáig tartó nyelvzsibbadás nem tartozik az belefér kategóriába, ha igen, akkor a fogorvosok bénák, tanuljanak még.

vernyul 2011.06.13. 09:31:47

Posztolónak:

Nyugi, velem is megtörtént ugyanez. 2 évig szinte semmi érzet az arcom jobb oldalán egy keskeny sávban, aztán kb. 4-5 évvel a beavatkozás után csodák csodája, szépen helyrejött.

KenSentMe 2011.06.13. 09:37:32

@vernyul: Ez lesz élete legszebb két éve:).

vernyul 2011.06.13. 09:40:59

@VRbagoly: Más tenni nem tud. Nincs olyan, hogy idegpálya-kezelés tudtommal. :)

tizenot 2011.06.13. 10:04:33

Ez az egész levél úgy van megírva, mintha milliókat akarna keresni az ügyön az ember.

isssti 2011.06.13. 10:43:13

A lényeg: orvos nem hibázott, és különben is általában nem hibázik és különbenis mit képzel az a csőcselék, aki orvost perelni fontolgat.
Az esztékában pedig elkötelezett, lelkes orvosok dolgoznak, s nem várakoztatják -szívatják fölöslegesen a népet!
Jobb ha ezeket mindenki tudja!!

Ittott 2011.06.13. 10:45:27

Nem tudjátok véletlenül, hogyha Budapesten SZTK-ba megyek koronát csináltatni (egy fogra), akkor kb. mennyivel lesz olcsóbb, mint a magánrendelőben? Van erre egy előre meghatározott "állami" ár?
Ill. nem fog megsértődni a fogorvos, hogy csak a koronát akarom SZTK-ban csináltatni?

victor vacendak 2011.06.13. 11:00:28

@subidu: A csontba lépési pont felett nem sokkal (kb. 3 centi). Az pécinens szempontból "itt"...

Más.
Ami a bölcsesség fogat illeti, nagyon kevés olyan ember van, akinek a 8-asa fogívbe illeszkedett, és van antagonistája is, azaz effektíve rágásra alkalmas. Mindenki másnál csupán felesleges probléma forrás.
Elakad az előtörésben (fáj, nyomja a többi fogat, azok torlódnak), rendellenes szögben tört elő, esetleg csak félig, nem tisztítható, állandó gyulladásban van. Olyan extrém szitut is láttam már, hogy a gyulladás szabályosan megette az állcsont szögletét (nagy kerek ciszta formájában). Mindezek mellett a hozzáférés (tömőműszer, kézidarab, gyökérkezelő tűk, reszelők) erősen korlátozott a helyhiány vagy a hányási reflex miatt. Szóval, mindenképpen érdemes eltávolíttatni. Prevenciós okokból.

victor vacendak 2011.06.13. 11:01:43

@Ittott: a korona nem élvez OEP támogatást, így hiába mész körzetbe, elvben ugyanannyit fizetsz, mint magánban.

flea 2011.06.13. 11:04:58

@surcapisca: nekem egy alkalommal Magyarországon 6, azaz hat fogamat húzták ki összesen kb. kettő perc alatt mindennemű érzéstelenítés nélkül. Illetve arra nem emlékszem, hogy Lidocain spray volt-e, de szúrás, az biztosan nem.

Viccen kívül.

Ja, majdnem elfelejtettem mondani, hogy ez 13 éves koromban, az iskolafogorvosnál történt, és többé-kevésbé mozgolódó tejfogakat kapkodott ki. :) (De kifejezetten lógni csak egy lógott. Nem volt egy kellemes élmény.)

Bikli néni 2011.06.13. 11:06:16

@VRbagoly: Én a tök egészséges bölcsességfogamat húzattam ki a saját fogorvosommal, nem mászkáltam vele sehova. Miért: mert piszok hátul nőtt, ferdén is. Aminek az lett a következménye, hogy egyrészt rágni nem lehetett vele, másrészt csak felsértette belülről a számat és állandóan sebes volt, harmadrészt még az elektronyos fogkefével sem tudtam rendesen megpucolni, tehát csak idő kérdése volt, mikor szuvasodik el. Kivették, nem bánom, nem hiányzik.

Amúgy a sok magánrendelő fan-nak elmondanám, hogy semmi extra nincs benne. Én se magánrendelőbe járok, de kb. ugyanabban az ellátásban van szerencsém, mint amit fentebb Réka leírt. Pedig én nem Svédországban lakom...
Elhiszem, hogy ott nagyon sokakat pocsék élmények érnek, engem is sok ért a korábbi fogorvosaimmal, meg még több (maradandó) a fogszabályzóm miatt.
De annyian írták már, hogy a magánrendelőben is lehet (sőt: volt!) gebasz, és én is már annyiszor írtam, hogy az "esztéká" is lehet jó, hogy ezen is ideje lenne lassan kicsit elgondolkodni.
További szép napot!

victor vacendak 2011.06.13. 11:09:59

@isssti: fingod nincs az sztk orvosok helyzetéről, körülményeiről. Ennek a szövdménynek nincs feltétlenül köze az adott orvos képességeihez, vagy munkahelyéhez. Nagyon ritkán, sajnos, ez előfordul. De tudod, mit? Ha választanom kellene a fogászati kezeléssel kapcsolatos súlyos szövődmények közül, egy idegsérülés még mindig jobb, mint a HIV vagy a hepa bármely formája. Vagy az anafilaxia. Nem azt mondom, hogy örülni kell, hogy ennyivel megúszta, de a pert elveszítené, mert ez nem gondatlanság okán bekövetkezett sérülés.

Bikli néni 2011.06.13. 11:10:36

@flea: Az durva! Nekem négyet akart kihúzatni egyszerre a fogszabályzás előtt az orvos, a saját fogorvosom meg visszaüzent neki egy diplomatikus nyasgemet, hogy mégis hogy képzeli, hogy négy fogat, négy adag érzéstelenítővel. Egy nap, egy fog.

victor vacendak 2011.06.13. 11:11:00

@flea: Ez azért messze nem ugyan az, mint maradó fogak eltávolítása. De hangulatkeltésre alkalmas történet...:-)

victor vacendak 2011.06.13. 11:14:34

@Bikli néni: azonos oldali kisörlőt (mert gondolom azoktól volt szó), értsd egy alsót + egy felsőt ki lehet nyugodtan húzni. Az érzéstelenítők többségéből 4-5 ampullányit be lehet adni, az egyszerű Lido-ból többet is egyszerre.

Leroi 2011.06.13. 11:16:21

@surcapisca:
Mondjuk két évtizede használom a latint, a hivatásom része, talán illő, hogy helyes legyen.
A 80-as években jártál-e fogászaton odaát?

Leroi 2011.06.13. 11:17:15

@Bikli néni:
Antwort folgt, warte nur, bitte...:)

tundrazuzmo (törölt) 2011.06.13. 11:18:08

Gyerekkoromban kedvenc fogorvosom egyszer "mellészúrta" az érzéstelenítést. Nem zsibbadt le a fog környéke, ellenben a nyelvem igen. Fájt a kezelés, és utána még több hónapig zsibbadt a nyelvem.

Aztán elmúlt, talán egy év után, de ma már biztosan nem tart...:)

Szóval csak fel a fejjel, van remény!

Ittott 2011.06.13. 11:20:02

@victor vacendak: Köszi. Azt tudtam, hogy a fogpótlás ott is pénzbe kerül, de azt gondoltam, hogy "csak" az anyagköltséget, azaz a fogtechnikusi munkát kell kifizetni, ezért olcsóbb a dolog.
Nem tudom, hová menjek koronát csináltatni; két fogamat fogják most gyulladás miatt újra gyökérkezelni, így dobhatom ki az egy éves koronákat, amik rajtuk vannak. A doki nem vállalja a gyökérkezelést a koronán át, tehát kuka. Viszont marhára nem akarnék megint 60000 Ft-ot kifizetni majd a két koronáért...

victor vacendak 2011.06.13. 11:26:13

@Ittott: Ha nem akarsz orvosi díjat fizetni, akkor a fogászati klinikákat ajánlom. Szeged, Pécs, Budapest, Debrecen. Mindenhol van olyan program, hogy a negyed-ötöd éves hallgatók, természetesen szakorvosi felügyelet mellett csiszolnak, kvázi a pácienseken gyakorolnak. De így csak a technikai díjat fizeted. Egyébként a támogatott beavatkozások valahol az OEP oldalán fent vannak.

victor vacendak 2011.06.13. 11:28:58

@tundrazuzmo: félreértés. Az nem mellészúrás, ha csak a nyelved zsibbad. Az csupán annyit jelent, hogy az állcsonti ideg más pozícióban lép be a csontba, mint a megszokott. Mellészúrásnak én inkább azt nevezném, ha érbe, idegbe sikerül. De ugye, ez is olyan dolog, hogy mivel nem látod merre jár a tű, minden óvintezkedés, vagy rutin ellenére előfordul. Ha csak a nyelv zsibbad, akkor rutinos fogorvos ad még egyet, amit más szögben szúr be.

Ittott 2011.06.13. 11:29:00

@victor vacendak: köszönöm!
Egyébként miért van az, hogy ilyenkor kuka a korona? Úgy értem, ha a gyökereket kezelik újra, akkor a fog külső formájában nem történik változás, max a felszínén, ahol betömik, nem? Laikusként azt gondolnám, hogy visszatehető a korona.

victor vacendak 2011.06.13. 11:36:55

@Ittott: Ez a hivatalos procedúra. Ugyan is a gyökércsúcs gyulladását nagy valószínűséggel a fog koronai részének szuvassága okozza, azaz pont az a rész, amihez oda van cementezve a borítókorona. Tehát, a koronák (hidak) eltávolítása nélkül nem lehet megfelelően eliminálni a gyulladást.

Ittott 2011.06.13. 11:38:14

@victor vacendak: így már értem, köszönöm!

tundrazuzmo (törölt) 2011.06.13. 11:38:14

@victor vacendak: "Más.
Ami a bölcsesség fogat illeti, nagyon kevés olyan ember van, akinek a 8-asa fogívbe illeszkedett, és van antagonistája is, azaz effektíve rágásra alkalmas. Mindenki másnál csupán felesleges probléma forrás."

A felső 7-esek háromnegyedig, a 8-asok félig vannak kint. Illeszkednek, és kézzel be tudok nyúlni a 8-asok mögé is. Szerencsés vagyok, vagy csak nagy az arcom? :)

subidu 2011.06.13. 11:42:34

@Ittott: A korona eltávolítása a probléma. Azt csak a korona roncsolásával lehet eltávolítani.
Én azért megpróbálnám a gyökérkezelést a koronán keresztül, mert lehet, és ha nem megy, akkor a koronák eltávolítását. Ha egy éves garanciális időn belül vagy, akkor még jól is jöhetsz ki a dologból.

Ittott 2011.06.13. 11:45:10

@subidu: azt hiszem, azért akarja leszedni a doki, mert nagyon problémás, 4 gyökerű fogról van szó. Gondolom legalábbis, hogy ez az ok.

subidu 2011.06.13. 11:49:08

@Ittott: Ott is megpróbálható, de ha nagyon szuvas a fog a korona alatt, akkor koronán keresztül nem lehet biztonsággal kitakarítani. Ha pedig elveszted a pillérfogat, nagyobb kár érhet, mivel nem kaphatod vissza ugyanazt a pótlást, és könnyen rosszabb helyzetbe kerülhetsz, ha nincsen mögötte még egy fogad. A biztos, ha csak erről a fogról veszi le egyenlőre a koronát, majd csak később a többiről. Mert erről is lehet lehet vágni magában, és akkor nem kell hetekig fog nélkül mászkálnod.

Selli69 2011.06.13. 12:10:21

@victor vacendak: a pécsi klinikát azért én óvatosan ajánlgatnám (bár az én mumusom már nem dolgozik ott). Nekem ott műtötték ki a bölcsességfogamat (jobb, alsó-felső)és csak egy-két olyan ember van, akinek azt kívánnám (a parlament környékén keresgélj).
Én ott tanultam meg, hogy ha valahol úgy adják be az érzéstelenítőt, hogy elmélázol, hogy ha már ettől is beszartál, akkor mire számíts a továbbiakban, akkor fel kell állni, és eljönni (nem mintha addig vagy azóta előfordult volna ilyen). Nekem nem a szuri ment az idegbe, hanem beleütöttek valamivel, és több mint egy évig zsibbadt az állam. Elmúlt, csak szar volt, hogy nem voltam biztos benne, hogy valaha is elmúlik. Nyilván hiába írnám le minden kínomat, lesznek, akik szerint szelaví, lesznek akik szerint hisztis p..csa vagyok, lesznek, akik másképp lesznek okostojások. Nyilván nem volt szerencsém.
A lényeget már leírták előttem: ha módod van rá, tájékozódj, kinek a kezébe adod magad. Én a pécsi klinikára soha többet be nem teszem a lábam, az tuti.

Bélám 2011.06.13. 12:16:08

Kicsit talán távol esik a fogtól, inkább az sztk - magánrendelés vitához lennék bátor megjegyzést hozzáfűzni: ugyanis magánműtét során rendezték el az aranyeremet, kb két és fél órás műtét során, aminek minden másodpercét külön megszenvedtem. A végére a tízmilliomodik injekciótól (természetesen helyi érzéstelenítésben végzett műtét) sokkos állapotba kerültem, mert az orvos előzőleg elfelejtette megkérdezni, hogy milyen gyógyszereket szedek. Mint utólag kiderült, a kapitális aranyerem oka a hosszúra nyúlt műtétnek, aminek terv szerint 20-25 percig kellett volna tartania.
Ugyanekkor egy ismerősömön az állami sebészeten végeztek hasonló műtétet, ami altatásban történt, tehát legalább a procedúrát végig aludta, ha a gyógyulás fájdalma ugyanolyan volt is. Ráadásul nekem a műtét után még haza kellett mennem 70 km-re, ami abban az állapotban egy kis halál volt. Az ismerősöm viszont a műtét után szabályos megfigyelésben és kezelésben részesült.
Szóval inkább az állami ellátás, lehetőség szerint...

Leonard Zelig 2011.06.13. 12:20:03

@Selli69: Nekem nem a szuri ment az idegbe, hanem beleütöttek valamivel, és több mint egy évig zsibbadt az állam.

Erdei Zsoltival közlekedési vitába keveredtél?

kvadrillio 2011.06.13. 12:40:09

azt javaslom, hogy sokat tornásztasd a nyelved ! :)...és közben pereld be a fogorvost, mert hülye volt, nehogy másoknál is ugyanezt csinálja. /persze csak, ha van elég pénzed rá ! :)/

"Ha időpontra akarsz fogorvoshoz menni, akkor az magánrendelő.
És pénztárca.
Kőkeményen.
Ez van." ezzel a beszólással kapcsolatban meg csak annyit, hogy PONT EBBEN A HOZZÁÁLLÁSBAN NEM TÖRTÉNT ÉVTIZEDEK ÓTA SZEMLÉLETVÁLTOSZÁS, EZÉRT KERESIK MAGUKAT TÖNKRE A FOGORVOSOK !

...mert MIÉRT IS NEM LEHET MEGOLDANI A NEM MAGÁN FOGORVOSNÁL AZ IDŐPONTOKAT ÉS A JÓ FOGORVOSI ELLÁTÁST ? MIÉRT ALAKÍTOTTÁK KI DIREKT EZEKET A SZABÁLOKAT ÚGY, HOGY CSAKIS A MAGÁNFOGORVOSNÁL ADNAK MAGAS SZÍNTŰ FOGORVOSI KEZELÉSEKET ? MIÉRT IS ?????!!!

victor vacendak 2011.06.13. 12:41:36

@Selli69: csak az a baj, hogy amiről Te beszélsz, az ambulancia, amit meg én ajánlottam, az a konzerváló fogászat és a protetika. Amibe neked volt szerencséd belekóstolni, az megint egy másik kérdés. A bölcsességfog műtéteknek meg van a maguk kockázata, és a lehetséges szövődmények listája. És megint csak azt tudom mondani, nem feltétlenül van közvetlen kapcsolatban a hely színvonalával vagy a kezelőorvos klépességeivel. Én is pécsett végeztem, voltam gyakornok is ott meg szegeden is. Negatív élményre mindenhol szert lehet tenni, de az alapján általánosítani nagy hiba. csak mert neked nem voltak jó tapasztalataid, nem biztos, hogy 100 másik ember is hasonlókat él át.

victor vacendak 2011.06.13. 12:48:33

@kvadrillio: uramisten, mennyi csacsiság. Már fentebb írtuk, nincs miért perelni, mert ez nem műhiba! Ez egy lehetséges szövődmény, ami 1000-ből egyszer előfordul. Erre szerintem még a legmohóbb betegjogi képviselő sem fog ugrani, mert nem bizonyítható a gondatlanság.
Körzetben is dologoztam (szájsebészetiben), és volt ott is berendelő füzet, csak sürgősségi esetben (bedagadt fej pl.) tekintettünk el ettől.
Betegre keresik magukat a fogorvosok? Biztos van ilyen is. A körzeti fogorvosok meg alig termelik ki a rendelő rezsijét. A magas színvonalú ellátás duma is tetszik. Szerinted magán fogorvosnál még sosem volt ehhez hasonló sajnálatos szövődmény?

penelope garcia 2011.06.13. 13:14:32

Hatalmas tévedés azt gondolni, hogy az SZTK-ban csak kókler orvosok dolgoznak, de bezzeg a magánrendelők istenek.
Frászt.
Példaként hadd hozzam fel a XI. kerületi Gyógyír Kft-t, a ami tkp a Fehérvári úti SZTK. Többségében rendes, lelkiismeretes orvosok dolgoznak ott. Például a fogorvosom kifejezetten aranykezű, pedig eddig csak fogpótlásért kellett fizetnem, soha semmi másért.
Ha valakinek 3 órát kell várnia a fogorvosnál, az azt jelenti, hogy az ügyeletes orvoshoz ment, bejelentkezés nélkül.
Én elhiszem, hogy az az injekció gázosan sikeredett. (Nekem is volt olyan hasi műtétem, ami után a combomon egy kis terület érzéketlenné vált. Nem kellemetlen, csak fura, még 20 év múltán is.) Azonban szerintem nagy felelőtlenség az utolsó pillanatban rohanni fogorvoshoz, amikor már elviselhetetlen a fájdalom. Ez a magatartás kockázatos, számos veszélyt hordoz.

flea 2011.06.13. 13:30:07

@penelope garcia: tudom, nem ez a lényeg, de Gyógyír Kht., nem Kft.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.13. 13:34:02

@penelope garcia: egyetértek :-)

Kisvárosban lakom, három fogorvost ismerek itt (egyik az iskolafogorvos), nem volt soha problémám a kezelések alatt, pedig nem vagyok ritka vendég. Sőt mások sem panaszkodnak rájuk. Ügyesek, kedvesek, egyáltalán nem mészárosok.
(Jó, szerencsés helyen lakom, az itt praktizáló több tucat orvossal kettő kivételével mindenki meg van elégedve.)

isssti 2011.06.13. 13:48:32

@victor vacendak: Köszi a szakmai kiigazítást - neked meg valószínűleg gőzöd nincs az esztéká BETEGEK körülményeiről..
Egyébként mellesleg van gőzöm az sztk-s dokik nyomoráról és az ebből fakadó betegekkel kapcsolatos általános hozzáállásukról - tisztelet a kivételnek (ha orvos vagy, te nyilván nem ezeket erősíted, hanem az "átlagot")

subidu 2011.06.13. 13:53:19

@kvadrillio: Ezeket szeretem, ha ilyen esetben jelentenek, már dörzsölöm is a markomat, mivel, hiba nem történt, viszont ha a páciens bukja a pert, az orvos még egy rossz hír megrontása miatti pert is a nyakába akaszthat, amit a korábbi ítélet miatt, a beteg biztosan bukni fog. na, így lehet potya pénzhez jutni :D:D Ingyé...mert még a második pert is a vesztes vizeti :)

Szerintem még a szakértői díjat sem tudná kicsengetni akárki, mert ugye azt sem ingyé mérik :)

flea 2011.06.13. 14:00:31

@subidu: "rossz hír megrontása"... és ezt így hogy? :D

subidu 2011.06.13. 14:01:35

@flea: Ja, elírás :) Köszi.

Bikli néni 2011.06.13. 15:11:09

@victor vacendak: Egy kicsit utána kellett gugliznom, hogy pontosan mimet húzták ki: fölül kétoldalt a két szemfog (arra ránőtt még másik kettő, azért kellett kihúzni, és a fogszabályzóval a másik kettőt az üres helyre levinni), és alul egy szemfog és a másik oldalon egy - a wikipédia által előzápfognak hívott - fog ment a levesbe (ez utóbbi kettő amúgy totál felesleges volt, mint ahogy az egész fogszabályzó is az alsó fogsoromra is). És mindezt úgy képzelték, hogy húzza ki egyszerre mindet az orvos. Hajlamos vagyok a doki nénimnek igazat adni, amikor megüzente a tisztelt fogklinikának azt a nyasgemet.

Bikli néni 2011.06.13. 15:13:30

@kvadrillio: És miért kell üvölteni?!

Droidfigyelő (törölt) 2011.06.14. 17:30:38

Sajnos, a magán- vagy nem magánrendelésen semmi nem múlik. Nekem a Nagy és Hibátlan Egyesült Államokban eltörte - nem vicc - egy fogam a fogorvos, ezért utána szájsebészhez kellett mennem, ahol biztos, ami biztos, előre kellett fizetnem, és rendesen beparáztattak, amikor odatolták a szék mellé a defibrillátort. (Megjegyzem, egyetlen hazai fogorvosi rendelőben sem láttam ilyet, de lehet, hogy a szekrényben tartják.)

A legszebb az egészben, hogy aki elbarmolta a fogam, korábban űrhajós volt a NASA-nál, és járt az űrben a Discovery-n. A nevét már elfelejtettem.

jenn111 2011.06.16. 21:09:32

Sziasztok!

Látom sok fogdoki olvasta a "kedves" cikket így megosztom saját tapasztalataimat. Nekem márciusba vették ki két alsó bölcsességfogamat Szegeden. A doki isteni volt nem rajta múlt, hogy az egyik nagyon ragaszkodott hozzám és csak másnap altatásba volt hajlandó távozni.

Nem értem miért írja bárki is hüledezve, hogy nem tudta mire számíthat. Nekem ötvenszer felhívták a figyelmem mit tehetek, mire számíthatok, mire készüljek....

A zsibbadás - mert még nekem is van az ajkamba és az első kettő metszőbe - folyamatosan csökken, és már néha határozottan fáj. Remélem hamarosan mindkettő el is múlik. /Örülnék ha ebbe megerősítenétek :)/

Egyébként nem is értem minek egy töméshez érzéstelenítés? Én általában ahhoz sose kérek!

Vivcsusz 2016.07.17. 14:33:15

Hm, nekem márciusban tömtek alul egy hátsó fogat, akkor történt olyan, hogy valahol az állam alatt zsibbadt le, de szerintem jobban, mint maga a fog környéke. Kb. fél óra alatt aztán elmúlt, de szerintem nagyon rossz helyre szúrhatták. :D Egyébként én sem vagyok oda az érzéstelenítésért. Tömtek már nekem egész krátereket is nélküle, ki lehet bírni. Jobban félek a gyógyszertől, mint a beavatkozásoktól. :) tudom díjazni ha mellőzik. Majd ha betojok, akkor ráér. :)

SZTK vs. magán: Hát... Én is a körzetihez mentem, mondva ugyan már, nem adok ki egy rakás pénzt - de van különbség. Az egyébként nem problémás fogaimmal (nem fájósak, csak simán tömni valók) irreálisan sokszor hívott vissza a kedves doktor bácsi és szorgosan pakolgatta ki - be az ideiglenes töméseket. Másoktól is hallottam már hasonló rémtörténeteket és ragaszkodtak hozzá, hogy ide az jöjjön, aki fogakat akar elveszíteni, mert ő úgyis addig fúrkodja őket. Nem is értettem, aztán a végén igazuk lett. Szerencsére még időben mentem el betömetni az utolsót magánba. Az ínyt már égetni kellett, mert benőtt az időhúzástól. Aztán megnéztem az ügyfélkaput... Gyökérkezeléseket és be nem adott injekciókat írkált el a TB - mre, ahogyan gondolom másokéra is. (Javaslom mindenkinek ellenőrizni.) Soha többet nem megyek oda! Oké hogy kell a támogatás, de hogy a fogaim egészségével szórakozik... hát köszönöm szépen, nem fogok huszonévesen fogatlanul járkálni, csak mert őkelmének kell a támogatás. És k urva rendes vagyok, mert nem jelentettem sehol. Úgyhogy hagyjuk ezeket a peres dolgokat, orvoshiány van, sokszor kapnak csak ejnyebejnyét olyanért, ami megfizethetetlen kár... Ja, és nem vagyok egy reklamálós fajta, de csak ne tartsa a markát egy se kártérítésért, mert elég szépen kihasználják ők is a betegeket.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása