Természetes szülés császár után?

2011.05.29. 08:37

Sok császáros anya van vele úgy, hogy másodszorra már szeretné természetes úton világra hozni kisbabáját. Ez érthető, hiszen a kismamáknak gyakran hiányzik az "igazi" szülés élménye. Kérdés, hogy vajon biztonságosan teljesíthető-e ez a kérés.

 


Az orvosok tevékenységét, így a szülészeti ellátást is egyre inkább a védekező szemlélet jellemzi. Ezért napjainkban szinte elfogadott gyakorlat, hogy az előzményben szereplő császármetszés után a következő terhességet is műtéttel fejezik be, ez az oka annak, hogy ma már 30 százalék feletti a császármetszések arányának országos átlaga. A valóságban azonban ennél sokkal árnyaltabb a helyzet. Nem mindegy ugyanis, hogy a korábbi császármetszés milyen okból történt, illetve az sem mindegy, hogy a műtétet milyen technikával, illetve milyen metszési iránnyal végezték.

 

A szakmai irányelvek szerint ha a korábbi császármetszés során a méhen vízszintes irányú metszést ejtettek, valamint a heg vastagsága az ultrahang szerint megnyugtató, akkor nincs akadálya a természetes szülésnek. Természetesen abban az esetben, ha ezt a kismama is teljes mértékben elfogadja és kéri. Azokon a szülészeteken, ahol ilyen a hozzáállás, a korábbi császármetszés után akár a kismamák 60-70 százalékának is sikerülhet a természetes szülés. Ezek a mutatók kellő alaposság, megfontoltság és türelem mellett még magasabbak is lehetnek!


Ettől tartunk!


A legnagyobb félelem a császármetszés utáni méhrepedést övezi. Ez leggyakrabban a korábbi műtét hegénél következhet be, vajúdás alatt, kitolási szakban, illetve ritkán a szülést követően. Valójában az esetek mindössze egy-két százalékában számíthatunk erre a szövődményre. A hegszövetet ultrahanggal is ellenőrizhetjük a szüléshez közeli időpontban, a 37. héttől. Egyes tanulmányok szerint ha a hegszövet 2,3 milliméternél vékonyabb, akkor nő a hegszétválás veszélye. A gyakorlatban azonban az 5 milliméteres vagy annál vékonyabb hegek esetén már nem célszerű hüvelyi szülésre vállalkozni.

 

Kulcsszó: türelem és tapasztalat!


Ha jók a feltételek, a szülész feladata a kockázatok mérlegelése. Meg kell teremtenie a kíméletes szülésvezetés feltételeit, elég türelemmel és megfelelő tapasztalattal kell kezelnie a kihívásokat, így a sikeres hüvelyi szülés elérhető közelségbe kerülhet. Sokszor felmerül az a kérdés is, hogy mikor érdemes újabb babát vállalni az előző császármetszés után. A tapasztalat az, hogy másfél-két évvel a műtét után optimális a kistestvér érkezése, de egy évet legalább ki kell várni.


A hüvelyi szülésnek egyébként jelentős előnyei is vannak a császármetszéssel szemben, ha a műtéti kockázatoktól el is tekintünk. A műtétet követően például 12 órás fekvést javasolnak, természetes szülés esetén erre nincs szükség. Szülés után kevesebb fájdalomra, gyorsabb felépülésre számíthat a kismama. Nem kell a trombózis megelőzésére injekciót kapnia, hamarabb lesz teje, a seb nem nehezíti a szoptatást a különböző testhelyzetekben.Ha tehát jók a feltételek, nincs létjogosultsága az "egyszer császár - mindig császár" mondásnak.

 

Az eredeti cikk a babaszoba.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thbogyó 2011.05.30. 08:19:03

3 császármetszésem volt. Az első szerintem az orvos túlaggódása miatt (méhen belüli hypoxiára gyanakodott, mert egyszer CTG közben "lezuhant" a babám szívhangja. Utána minden vizsgálat azt mutatta, hogy nincs baj, ennek ellenére másnap(!) délután közölték, hogy sürgősségi (!) császár, mert előző nap lezuhant a baba szívhangja. A feltételezett hypoxiáról annyit, hogy a lányom 10/10-es apgarral született...
Másodszor (2,5 évvel később) másik orvoshoz mentem, s Ő nem ellenezte a hüvelyi szülést. Persze, megbeszéltük a feltételeket (nem lehet szülést indítani, fejvégű fekvés, nem túl nagy magzat...stb), hogy mikor engedi. Sajnos itt viszont az élet közbeszólt. Természetes módon indult meg a szülésem, csak vajúdás közben elkezdtem belázasodni, s a baba szívhangja onnantól kezdve 180-200 volt, így újfent császárra került a sor. Rá 5 hónapra lettem újra várandós, s akkor már szóba sem kerülhetett a természetes szülés lehetősége. Kicsit fáj, s hiányérzetem van, amiért nem szülhettem természetes úton, de igyekszem azt nézni, hogy van 3 szép, egészséges kislányom, akik nem azt fogják nézni, hogy az anyjuk hogyan szülte meg Őket, hanem azt, hogy szeretem őket.

Desiderata 2011.05.30. 10:52:08

@thbogyó: Nehogymár hibának ródd fel,hogy az orvos megcsászározott az első babádnál. "Túlaggódás?" "A feltételezett hypoxiáról annyit.." Jó eséllyel azért nem lett testi/szellemi fogyatékos,mert jó döntést hozott és megcsászározott, ahelyett,hogy várt volna tovább. Inkább gondolnál rá hálás szívvel, akárhányszor a gyerekedre pillantasz te... *na ezért most kitiltanának*. Hogy milyen emberek vannak a világon, komolyan?!

thbogyó 2011.05.30. 12:06:07

@Desiderata: Lehet, hogy félreértetted, de a "túlaggódást" nem negatív tényezőként írtam, hanem pozitívként. Lehet, hogy nem így jött le, de akkor sem úgy értettem, ahogy Te gondolod. Szidni nyugodtan lehet. A kérdések bennem igazából csak azért maradtak, mert ha egy császár sürgősségi, akkor miért másfél napot várnak vele? Ugyanis, mint írtam, miután lezuhant a babám szívhangja, minden vizsgálatot elvégeztek (UH, flowmetria, amnioszkópia) és még aznap voltam vagy 3x CTG-n is. És minden eredmény normális volt. Másnap reggel is ugyanúgy elvégezték ezeket a vizsgálatokat + CTG-t is, és azok a vizsgálatok sem mutattak semmi negatív változást. És csak azt nem értettem, hogy akkor ezek után, miért közölték velem másnap du. hogy "sürgősségi" császár, mert előző nap lezuhant a baba szívhangja... De hangsúlyozom, csak nem értettem. Ha pontatlanul fogalmaztam, akkor azért elnézést kérek, de tényleg nem negatív a "túlaggódás" jelző. Ugyanis ebből is látszik, hogy az orvos odafigyelt ránk. És hogy a másik 2 gyereknél miért másik orvoshoz mentem, annak egészen más oka van: tudniillik nyugdíjba ment ez az orvos... csak ennyi.

Desiderata 2011.05.30. 12:32:42

@thbogyó: Tenyleg nem ugy jott at,hogy pozitivan nyilatkozol az orvosodrol, mindenesetre elnezest kerek,hogy elgurult a gyogyszerem.
Erre tenyleg rossz megfogalmazas,hogy surgossegi csaszar, de elektivnek sem lehet nevezni. Marpedig ezt a ket kategoriat szoktak hasznalni. Nevezzuk szemisurgosseginek es reszemrol orulok,hogy egeszseges a gyerok.

thbogyó 2011.05.30. 12:40:23

@Desiderata: Semmi gond... :) Néha nekem is elgurul a gyógyszer, jó messzire :)
A kompromisszumos elnevezésben benne vagyok :) S én is örülök, hogy egészséges lett a gyerkő :)

cottonmouth 2011.05.30. 22:34:37

@thbogyó: Biztos, hogy azt fogják nézni. Mennyi idősek?

Nálam bejött a császár utáni természetes szülés, bár egy kicsit rezgett a léc a végén. Szerencsére nem lett semmi gond, csak ugyanabban a fázisban leállni látszott a szülés, ahol az elsőnél császár lett. Aztán valahogy túllendültünk a holtponton.

A természetes szülés jobb élmény volt, de nem látom, hogy a kötődésben, szeretetben különbség lenne. És végülis ez a fontos.

thbogyó 2011.05.30. 23:01:39

@cottonmouth: 10,5 8 és 7 évesek. Mind lányok :) Nálam a kötödésben csak annyiból van különbség - jobban mondva már nem, de jó pár évig volt - hogy vmiért a legnagyobbal nehezebben jöttem ki. Nehezebben értettem meg Őt, mint a másik kettőt. Talán az is lehet magyarázat, hogy a legnagyobbal altattak, s csak másnap láthattam, míg a két kisebbnél pedig ébren voltam (spinális érzéstelenítés) és rögtön a karjaimba vehettem őket. De ez csak feltételezés részemről.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása