Nem hitte el a nőgyógyász, hogy szűz vagyok

2011.05.29. 15:20

Tisztelt Praxis blog!

 

Elküldöm önöknek történetemet. Sajnos elég sok nőgyógyászati problémával küzdöttem, küzdök. Költözés miatt két helyen vettem igénybe sztk-s rendelést. Bárcsak ne tettem volna. Többször sírva jöttem ki. Csak pár példa: 19 évesen nem hitte el a nőgyógyász, hogy szűz vagyok, és felvilágosító órát tartott miközben bent volt a hüvelyi ultrahang, majd röhögve mondta az asszisztens nőnek, hogy nézd már ez még szűz, majd a vizsgálat után közölte, hogy elszakadt a szűzhártyám, töröljem meg magam. Ő hozzá többet nem mentem.

 


Egy másik orvos behívatta édesanyámat, hogy nézze meg milyen csúnya a méhszájsebem. Hála Istennek édesanyám nem volt hajlandó gyönyörködni az alsó felemben. Ekkor már 20 éves voltam, édesanyám csak azért jött velem, mert az orvos azt mondta, hogy műtét lesz, és ne menjek egyedül. Másik orvos azt mondta arra tünetemre, hogy fáj a szeretkezést (égett, szúrt a hüvelyem), hogy ez nem igazi probléma, és menjek vissza akkor, ha rendes tüneteim is lesznek. Egy másik orvos rezzenéstelen arccal közölte, hogy mivel ritkán menstruálok valószínűleg nem fogok tudni teherbe esni természetes úton.


Másik orvos kiabált velem, hogy miért nem tudok lazítani, nem fáj a vizsgálat, csak csinálom a fesztivált (később kiderült, hogy be volt gyulladva a méhem és a két petefészkem, így nem ok nélkül fájt), egy másik alkalommal pedig, amíg én bent voltam az orvosnál, még másik három nő jött be kisebb-nagyobb gonddal. Talán így egyben soknak tűnnek ezek a problémák, és hihetetlennek is tűnhetnek, de sajnos ezek 3 év keserű tapasztalatai. Olyanról már nem is beszélek, hogy 8 órakor kezdődik hivatalosan a rendelés, de az orvos délután egy előtt nem jön, viszont a kartonozóban 10 után már nem engednek fel, vagy hogy lecsesztek, amiért kértem külön papírt arról, hogy milyen fogamzásgátlót szedek, ugyanis csak receptet adtak, de így nem volt hajlandó a háziorvos felírni a gyógyszert.


Akiknek eddig meséltem nők (nem sok, csak a legközelebbiek), azon a véleményen voltak, hogy ezek nem olyan nagy dolgok, és ezzel jár, ha sztk-ba megy az ember. Na már most hála az Istennek jobb anyagi helyzetbe kerültem, így megengedhettem azt a luxust, hogy elmentem magánorvoshoz. És az a változás, amit tapasztaltam, számomra hihetetlen. Korábban úgy mentem orvoshoz, hogy a rosszullét kerülgetett, és volt olyan is, hogy elájultam (na azért is kaptam szép szavakat, hogy miért tartom fent a betegforgalmat), most meg teljesen nyugodtan megyek el, nem idegeskedek, sőt olyan légkört teremt az orvos, hogy még jól is érzem magam (viccelődik, kérdezget, mintha két régi barátnő lennénk), nem sürget, nem a vizsgálóasztalon fekve kell elmondanom a panaszomat, sőt nem is kér sokat.


Az első alkalommal nem is értette, hogy miért vagyok annyira ideges, hiszen nem kivégzésre mentem. És így látva, hogy milyen egy normális hangulatú vizsgálat, gyógyszerfelírás, így még inkább ijesztőnek látom azokat a dolgokat, amiket korábban tapasztaltam. De tényleg el kell tűrni az ilyen eseteket? Tudom, hogy lehet menni betegjogi képviselőhöz. Egy esetben megtettem, de akkor is az egész ügyet elmismásolták. Szerintük nem történt semmi olyan, nem hibáztak stb. Tényleg az én ingerküszöböm alacsony? Vagy azért ezek az esetek mást is felháborítanak?
 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2011.05.29. 16:14:51

Altesti dolgokhoz csak finoman. Főleg, ha az illető nem tud lazítani...
:O)
Aki már vizsgált vaginálisan, az tudja, hogy mennyire borzasztó egy izmait megfeszítő anust-vaginát összeszorító, hasát megfeszítő nőt úgy megvizsgálni, hogy annak értelme is legyen, szóval, hogy nyerjünk is olyan információkat a vv. által, amelyek hasznosak lehetnek a kórisme céljából.
Tizenkilenc évesen még szűz, a szüzességét az ultrahangozó készülék veszi el, húszévesen fáj a szeretkezés, huszonegy évesen tablettafelírás, utána a magánorvos, aki maga az Isten...
Ebből ennyi BŐVEN elég, egy ilyen szerencsétlen béna abszurd posztot rég olvastam, a szó a többieké.

Irkutszk 2011.05.29. 16:22:54

Én csak a fenttartott betegforgalmat nem értem, miért panaszolják orvosi oldalról. Hiszen minden orvosnak páciensekre van szüksége a praxis fenntartásához!

El Visco Stello (törölt) 2011.05.29. 16:39:23

Posztolónk szerencsére sikeresen megoldotta a problémáját. De mi van azokkal a hölgyekkel, akik az első néhány megaláztatás (na jó, nevezzük szakmai lezserségnek) után soha többé nem mennek nőgyógyászhoz? Messzire kerülik a szűréseket, nem íratnak fogamzásgátlót, esetleg terjesztik a betegségeket. Rák, nem kívánt terhességek, nemibetegségek.

Desiderata 2011.05.29. 16:49:59

Ez már volt, egy másik poszthoz hozzászólásként.
Uborkaszezon van? :D

Mindenesetre 3 év alatt eljutni a szűzességtől a méh és petefészekgyulladásig nem kis teljesítményre utal.

SAM2 2011.05.29. 17:19:22

Nem kell mindjárt rossz indulatunak lenni,az egyik bartánőmet szintén én kisértem el még szűzen az első vizsgálatára,hál istennek egy normális,megértő orvoshoz és ő szükebb volt az átlagnál,nem feszített be,csak szükebb volt és közölte vele hogy még szűz,ebből sem volt gond,óvatosabb volt és mindent elmagyarázott és annak ellenére hogy szűz volt nála is talált az orvos jó indulatú cisztát,ami gyógyszer segítségével felszívodott.

Attól hogy valakinek gondja van,nem bízos hogy kikapos volt,vagy hogy olyan életet élt volna.És nem magánorvoshoz mentünk,több ismerösöm is van akik nem járnak magándokihoz és mégis igen emerséges orvosuk van.Az orvos hozzáállásán sok múlik és nem csak pénz kérdése hogyan bánnak az emberrel.

Nem mindegy minek tekint minket az orvos.

Sajnos az viszont igaz pár orvosra hogy ha valaki szűzként megy majdnem hogy vicc tárgyává teszik.Kicsit gondolkodhatnának.Én inkább évente kifizettem a 8-9000 rúgot hogy emberhez méltó módon bánjanak velem.

ujjujjuj 2011.05.29. 18:56:34

Csak én gondolom úgy, hogy manapság szörnyű hiszti övezi a nőgyógyászati vizsgálatot? Lehet, hogy én vagyok az érzéketlen tuskó, de sose vettem magamra se azt, ha az adott orvos humorosabbnak gondolta magát, mint amilyen valójában volt, se azt, ha mondjuk telefonált hüvelyi uh közben (megesett), vagy netán ha az asszisztensnek vizsgálat közben jutott eszébe ki-be mászkálni. Régebben sem éreztem magam zavarban ilyesmi miatt, szülés után már fel se tűnik. "Elvárásom" annyi van, hogy ne legyen az orvos durva, legyen a lehetőségekhez mérten diszkrét, kezelje a gondomat, és érthetően mondja el a mondandóját. A többi ugyan mindegy. Szerintem.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.29. 19:20:39

@ujjujjuj: Szerencsés alkat vagy:)))
Azért Freudilag benned is mély nyomokat hagytak a nőgyógyászok. Vagy csak véletlen, hogy a nicked is ujj ujj?

adamantium 2011.05.29. 20:09:35

az első eset perképes, a többi az kissé túldramatizált, főleg ez a passzus: "rezzenéstelen arccal közölte, hogy mivel ritkán menstruálok valószínűleg nem fogok tudni teherbe esni természetes úton." ha sírva közölte volna akkor az megnyugtatóbb lett volna? lehet, hogy napi 50 szer közli ezt a diagnózist

ujjujjuj 2011.05.29. 20:18:15

@El Visco Stello: :D Nos, amíg csak ujj-ujj, addig hagyján - mármint freudilag. Képzeld, ha háp-háp lenne... Az volna csak igazán beteg... :P

Lengyel 2011.05.29. 21:39:41

@Leroi: Te defloráltál az ultrahanngal!?

*Catalina* 2011.05.29. 21:40:58

@ujjujjuj: Nem vagy te "érzéketlen tuskó", csak alacsonyabbra tetted a mércét.

v/a 2011.05.29. 22:53:54

Sajnos vannak olyan sztk-s nőgyógyászok akiket inkább állatgyógyásznak lehetne hívni.
Nekem is sok rossz tapasztalatom volt és én is inkább magán orvoshoz járok.
Az ha valaki szűzen megy nőgyógyászhoz, már akadály az orvosnak!!??
Nem nézik normális nőnek.
Ha viszont 18 évesen nem vagy, akkor pont az a baj.

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.30. 06:46:05

"De tényleg el kell tűrni az ilyen eseteket?"

nem. miért tetted?

"Tényleg az én ingerküszöböm alacsony?"

igen.

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.30. 06:48:40

az én időmben a szüzeket análisan vizsgálták meg...ma már ez nem divat?

thbogyó 2011.05.30. 08:07:14

@adamantium: Velem kb 18 évvel ezelőtt egy "nagyon kedves" nőgyógyász közölte, hogy mondjak le a teherbe esésről, mert a méhem fele akkora, mint kellene, s higgyem el, hogy nem fogom tudni kihordani, mert alkatilag alkalmatlan vagyok rá... Jelenleg az állás: 3 terhesség= 3 gyerek :) :)
Ez a nőgyógyi egy ideje már nem praktizál, ugyanis sokkal komolyabb problémák voltak vele, mint ez az apró szösszenet.

thbogyó 2011.05.30. 08:08:30

@Babette_: Anno még engem is análisan vizsgáltak, mikor 15 éves voltam, s sos muszáj volt nőgyógyászhoz menni (újszülöttfej nagyságú cisztám volt...)

Almandin 2011.05.30. 10:04:24

@v/a: Na, akkor nem tudom, mit kaphatnak az apáca páciensek az ilyen orvosoktól... A posztról annyit, hogy sajnos reális képet fest sok orvos hozzáállásáról. Én is találkoztam hasonló példányokkal. Amúgy nemcsak a nőgyógyászok közt vannak ilyen tuskók.
Épp ezt írtam a napokban, hogy a TB-finanszírozta egészségügyben gyakori az ilyen durva hangnem (persze nem mindenkinél), de ha magánorvoshoz megy valaki, akkor kedvesebb bánásmódban részesül. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a magánpraxist folytatónak elemi érdeke az ügyfél elégedettsége. Durva bánásmóddal csak elriasztaná őket. Az sztk-ban pedig sok a szegény beteg, aki nem tud máshová elmenni, így ki van szolgáltatva. Sajnos ezzel sokan vissza is élnek. Az a baj, hogy a mai világban senkinek számítasz, ha nincs elég pénzed, és ezt ilyen helyzetekben éreztetik is veled.

bauchi 2011.05.30. 10:17:08

Újjászületek csak nő leszek.

Desiderata 2011.05.30. 10:35:57

@Babette_: A szüzeket lehet análisan is vizsgálni, pl. mikor a méh(száj) érzékenysége, vagy a Douglas üreg ledomborítottsága a kérdőjeles. Ha viszont valami egyéb kérdőjeles dolog van, vagy pl kisgyerekeknél lehet hajlékony egész vékony kis szkópot (mint egy kis bronchoszkóp, csak nagyon vékony) beküldeni a hüvelybe és így körülnézni.

Dr.laikus PhD 2011.05.30. 10:51:26

Ezt ki hiszi el?

Deflorálás hüvelyi ultrahang közben?
Előtte jó kis röhögés az asszisztenssel azon, hogy virgo még.
Amit ugye azért tartogatott a mai világban elég sokáig?
Utána aztán törölje meg magát szöveggel és csendes tudomásul vétellel?
Majd a mamának mutogatás, hogy kukucskáljon a kacsába mekkora méhszájsebet szedett össze a lány a WC deszkáról.

Ettől most én vagyok rosszul!

Desiderata 2011.05.30. 10:54:10

@Dr.laikus PhD: Csodálkozol? A Való Világon, Mónika shown, Joshi baráton nevelkedett tömegnek a fenti poszt hihető, mindennapi.

tódór piroska 2011.05.30. 11:26:45

Fájt a szeretkezés és az orvos nem hitte el, hogy szűz vagyok! Anyám meg nem akarta megnézni a ronda méhszájsebemet! Kiabált velem az orvos! Nem engedtek be a kartonozóba! Lecsesztek! 8-kor kezdődött a rendelés, de délután egyig nem jött orvos! Pedig be volt gyulladva a méhem meg a két petefészkem! Nem adtak papirt! Nem írtak receptet!
Elmismásolták az ügyemet!

Erről jut eszembe a régi vicc, amikor az öreg vadász meséli afrikai vadászkalandjait (ránktörtek a vérszomjas oroszlánok, a puskám meg csütörtököt mondott, így aztán együltő helyben széttéptek és felfaltak...)

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 12:19:23

@Dr.laikus PhD: Miért olyan hihetetlen?
Amatőr nőgyógyász könnyen hiheti, hogy a c4-es UH fej feleakkora, mint a c8-as.
...hát betette.

a végzet aszonygya 2011.05.30. 12:38:42

Messzire el kell kerülni az ilyen nőgyógyászokat.
Bár a 80% ilyen, felelőtlenek, figyelmetlenek, halmozzák a műhibákat.

Desiderata 2011.05.30. 12:39:11

@tódór piroska: Mert mit itelkeztek,hm?! Mert mindig csak az eloitelet,hm?! A beteg szavanak valo hives az mar smafu?!

@El Visco Stello: Te ezeket honnan a tuttybol ismered?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 12:50:59

@Desiderata: Tele van velük a zinternet. Annyi van, hogy még el is adják:)))

2011.05.30. 14:06:41

@El Visco Stello: Mintha régebben említetted volna hogy közöd van az orvosi műszerekhez, de aztán az olvasók a kazánfűtőt szavazták meg :-)

Desiderata 2011.05.30. 14:10:37

@El Visco Stello: Ahemm... mert aki sose hallott c4-es UH fejrol, az biztos igy keres ra... :D

nincsmiertelni 2014.01.13. 15:15:23

A hozzászólók még az orvos viselkedésénél is megalázóbb hozzászólásokat írnak ide.
Megosztani egy ilyen megalázó történetet, és ilyen gúnyos megjegyzéseket kapni érte, pedig ő nem tett semmi rosszat.

Szűz lányoknál nem is szabad hüvelyi ultrahangot végezni, csak nagyon indokolt esetben, pl PCO-szindróma vagy hasonlóan súlyos dolog (de még akkor is igyekszenek inkább hasi ultrahanggal megoldani).

Egy ilyen orvos emberileg alkalmatlan a hivatására, kár hogy nincs kiírva a neve ide, őt kellene kiröhögni, hogy egy csapnivaló orvos. Egyik rosszabb mint a másik, hihetetlen, hogy miket meg nem engednek maguknak, és senki sem vonja őket felelősségre!!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása